ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଏଏମସିର ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
07 DEC 2025 7:43PM by PIB Bhubaneswar
• ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ସୁରକ୍ଷା, ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଫଳତା ହାସଲ ହୋଇଛି
• ମୋଦୀଜୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତୀୟ ସଭ୍ୟତା, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ସନାତନ ଧର୍ମ ପ୍ରତି ସମ୍ମାନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି
• ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ପାର୍କ ଗୁଜରାଟରେ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ଏସିଆର ସର୍ବବୃହତ ଗ୍ରୀନଫିଲ୍ଡ ସହର ଧୋଲେରାରେ ବିକଶିତ ହେଉଛି
• ୭୦ ରୁ ଅଧିକ ଦେଶରେ କ୍ରୀଡ଼ା ଭିତ୍ତିଭୂମି, କ୍ରୀଡା ପ୍ରତି ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକର ତୁଳନା କରିବା ପରେ, ଭାରତକୁ ରାଜ୍ୟଗୋଷ୍ଠୀ କ୍ରୀଡା ୨୦୩୦ ପାଇଁ ଆୟୋଜକ ଅଧିକାର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି
• ଲୋକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଗୁଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ଏନଡିଏ ସରକାର ଗଠନ କରାଯାଉଛି, ଯେତେବେଳେ କି ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସମସ୍ୟାରୁ ବିଚ୍ୟୁତ ହୋଇ ବିରୋଧୀମାନେ ଇଭିଏମ୍ ଏବଂ ଭୋଟର ତାଲିକାକୁ ଦୋଷ ଦେବାରେ ବ୍ୟସ୍ତ ଅଛନ୍ତି
• ନା ଇଭିଏମ୍ ତ୍ରୁଟିପୂର୍ଣ୍ଣ, ନା ଭୋଟର ତାଲିକା; ଦେଶର ଲୋକମାନେ ବିରୋଧୀ ଦଳକୁ ଗ୍ରହଣ କରୁନାହାନ୍ତି
• ବଙ୍ଗଳା ଏବଂ ତାମିଲନାଡ଼ୁରେ ମଧ୍ୟ ବିରୋଧୀ ଦଳ ସମାପ୍ତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି
• ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ପତାକା ଦିବସ ହେଉଛି ଆମ ସେନା, ନୌସେନା ଏବଂ ବାୟୁସେନାର ସାହସୀ ସୈନିକମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରିବାର ଦିନ
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଗୁଜରାଟରେ ଅହମ୍ମଦାବାଦ ମହାନଗର ନିଗମ (ଏଏମସି)ର ୧,୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ପଟେଲ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଦେଶ ଦୃଢ଼ ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା, ଦୃଢ଼ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା, ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂରୀକରଣ, ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ଉନ୍ନତ ସୁବିଧା, ଗ୍ରାମ ଓ ସହରରେ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶ, ଭାରତକୁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା, ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅନେକ ନିଯୁକ୍ତି ଓ ବ୍ୟବସାୟିକ ଯୋଜନା, ଜଳସେଚନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରାୟ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିବା, ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନକୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିବା, ସର୍ବନିମ୍ନ ସହାୟକ ମୂଲ୍ୟରେ କ୍ରୟରେ ତିନିଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଭାରତର ବୃଦ୍ଧି ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏସବୁ କାରଣରୁ ଆଜି ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଆମର ସଭ୍ୟତା, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ସନାତନ ଧର୍ମକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଏବଂ ସମ୍ମାନ ମିଳୁଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହାର ଶ୍ରେୟ ମୋଦୀ ଜୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱକୁ ମଧ୍ୟ ଯାଉଛି।
ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବାକୁ ଥିବା ରାଜ୍ୟଗୋଷ୍ଠୀ କ୍ରୀଡ଼ା-୨୦୩୦ କୁ ଏକ ବିଶାଳ ସଫଳତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ ହେବା ଲାଗି ଆହ୍ୱାନ ଦେଇ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ଗୁଜରାଟ ହିଁ ଦେଶରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ‘‘ଖେଲୋ ଗୁଜରାଟ’’ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ "ଖେଲୋ ଗୁଜରାଟ" ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଯୁବପିଢ଼ି ଯେପରି ନିଶା, ଆଳସ୍ୟ ଏବଂ କୁ ସଙ୍ଗରୁ ଦୂରେଇ ରୁହନ୍ତୁ, କ୍ରୀଡ଼ାରେ ସେମାନଙ୍କର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ବୃଦ୍ଧି କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଜୀବନରେ ପ୍ରଗତି ପଥରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ନ୍ତୁ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ "ଖେଲୋ ଗୁଜରାଟ"ରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଯାତ୍ରା ବର୍ତ୍ତମାନ "ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ"ରେ ପହଞ୍ଚିଛି ଏବଂ ଆଜି ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟରେ କ୍ରୀଡ଼ାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ଅହମ୍ମଦାବାଦ ସହରରେ ଅନେକ ଆଧୁନିକ କ୍ରୀଡ଼ା କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି। ସମସ୍ତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରର କ୍ରୀଡ଼ା ଏବଂ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି। ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ, ଯଦି କେହି ଖେଳିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି, ତେବେ ସମସ୍ତ ସୁବିଧା ବର୍ତ୍ତମାନ ସେମାନଙ୍କ ଘରର ପାଞ୍ଚ କିଲୋମିଟର ବ୍ୟାସାର୍ଦ୍ଧ ମଧ୍ୟରେ ଉପଲବ୍ଧ ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ତାଙ୍କ ସଂସଦୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୂର୍ବରୁ ସେତୁ ଏବଂ ଓଭର ବ୍ରିଜ୍ ତଳେ କେବଳ ଅଳିଆ ଏବଂ ଅନ୍ଧାର ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଛୋଟ ଏବଂ ସୁନ୍ଦର କ୍ରୀଡା କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ, ଲାଇବ୍ରେରୀ, ଯୋଗ ସୁବିଧା ଏବଂ ମୁକ୍ତାକାଶ ଜିମ୍ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସାରା ଦେଶରୁ ଲୋକମାନେ ଅହମ୍ମଦାବାଦ ଆସି ଉପଲବ୍ଧ ସ୍ଥାନର ଉପଯୁକ୍ତ ଉପଯୋଗ କିପରି କରିବେ ତାହା ଜାଣିବା ଉଚିତ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ୍ କ୍ରିକେଟ ଷ୍ଟାଡିୟମ-ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଷ୍ଟାଡିୟମ-ମୋଟେରାରେ ରହିଛି ଏବଂ ଏହା ନିକଟରେ ଆହୁରି ଅଧିକ ଭବ୍ୟ ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭଭାଇ ପଟେଲ ସ୍ପୋର୍ଟସ୍ ଏନକ୍ଲେଭ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୭୦ରୁ ଅଧିକ ଦେଶରେ କ୍ରୀଡ଼ା ସୁବିଧା, ଭିତ୍ତିଭୂମି, କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଯୁବ ଭାଗିଦାରୀ ଏବଂ ରହଣି ବ୍ୟବସ୍ଥାର ତୁଳନା କରିବା ପରେ ଭାରତ ୨୦୩୦ ରାଜ୍ୟଗୋଷ୍ଠୀ କ୍ରୀଡ଼ାର ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ମନୋନୀତ ହୋଇଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ୨୦୨୯ ମସିହାରେ ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ବିଶ୍ୱ ପୁଲିସ ଏବଂ ଅଗ୍ନିଶମ କ୍ରୀଡ଼ା ଆୟୋଜନ କରାଯିବ। ସେ କହିଛନ୍ତି, ସହରରେ ୧୩ଟି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆୟୋଜନ କରାଯିବ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୩୬ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ପାଇଁ ଅହମ୍ମଦାବାଦକୁ ଆୟୋଜକ ଅଧିକାର ପ୍ରଦାନ କରାଯିବାର ପ୍ରବଳ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଅହମ୍ମଦାବାଦ ବିଶ୍ୱ କ୍ରୀଡ଼ା ମାନଚିତ୍ରରେ ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ସ୍ଥାନ ବଜାୟ ରଖିବ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରାଜ୍ୟଗୋଷ୍ଠୀ ଏବଂ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ପରେ ଏହି ସମସ୍ତ କ୍ରୀଡା ସୁବିଧା, ଷ୍ଟାଡିୟମ, କୋଚିଂ ସେଣ୍ଟର ଏବଂ ଛାତ୍ରାବାସ ନଷ୍ଟ ହେବ ନାହିଁ; ବରଂ ଅହମ୍ମଦାବାଦ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଖେଳ ପାଇଁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ତାଲିମ କେନ୍ଦ୍ର ହେବ। ବିକାଶର ଏହି ଶୃଙ୍ଖଳାରେ, ଆଜି ଅହମ୍ମଦାବାଦର ତିନୋଟି ସ୍ଥାନରେ ନୂତନ କ୍ରୀଡା କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ପାଇଁ ଭୂମି ପୂଜନ ସମାରୋହ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ୧୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ଅଧୀନରେ ୨୬ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରକଳ୍ପ ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଥିଲା, ୩୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଦୁଇଟି ଆବାସ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆବଣ୍ଟନ ଡ୍ର ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା-ଗୋଟିଏ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରୁ ମୋଟ ୫୮ଟି କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଥିଲା।
ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବିକାଶର କୌଣସି ଦିଗକୁ ହାତଛଡ଼ା କରାଯାଇନାହିଁ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଏହି ଯାତ୍ରାକୁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ପଟେଲ ପୂର୍ଣ୍ଣ ବେଗ ଏବଂ ସମର୍ପଣ ସହିତ ଆଗେଇ ନେଇଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆଜି ଗୁଜରାଟରେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ପାର୍କ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। ଏସିଆର ସର୍ବବୃହତ୍ ଗ୍ରୀନଫିଲ୍ଡ ସହରକୁ ଧୋଲେରାରେ ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି। ଭାରତର ଦୀର୍ଘତମ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ 'ସୁରଟ-ଚେନ୍ନାଇ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ' ଗୁଜରାଟରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଭାରତର ପ୍ରଥମ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆର୍ଥିକେନ୍ଦ୍ର-ଗିଫ୍ଟ ସିଟି-ଆମ ଗୁଜରାଟରେ ଅଛି। ଦେଶର ପ୍ରଥମ ବୁଲେଟ୍ ଟ୍ରେନ୍ ଅହମ୍ମଦାବାଦ-ମୁମ୍ବାଇ ମାର୍ଗ ଗୁଜୁରାଟରୁ ଆରମ୍ଭ ହେବ। ଭୁଜରୁ ଅହମ୍ମଦାବାଦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଥମ ନମୋ ରାପିଡ୍ ରେଳ ସେବା ମଧ୍ୟ ଗୁଜରାଟରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଗୁଜରାଟ ଦିନକୁ ଦିନ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱ ଏବଂ ଗୁଜରାଟରେ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ପଟେଲ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ହର୍ଷ ସଂଘବୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱ ରାଜ୍ୟକୁ ନୂତନ ଶିଖରକୁ ନେଇଯାଇଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ୨୦୨୪ ଲୋକସଭା ନିର୍ବାଚନ ଠାରୁ ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମ ଦଳ ପାଇଁ ଏହା କ୍ରମାଗତ ବିଜୟର ସମୟ। ଲୋକସଭା ନିର୍ବାଚନରେ କ୍ରମାଗତ ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ଆମ ନେତା ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଦେଶର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହୋଇଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତର ଇତିହାସରେ, ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ପରେ, ଯଦି କୌଣସି ନେତା କ୍ରମାଗତ ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହେବାର ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି, ତେବେ ସେ ହେଉଛନ୍ତି ଆମର ସମ୍ମାନନୀୟ ନେତା ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ହରିୟାଣା, ଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ବିହାରରେ ମଧ୍ୟ ବିରୋଧୀ ଦଳ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ନିଶ୍ଚିହ୍ନ ହୋଇଯାଇଛି। ବିହାରରେ ଆମ ଦଳ ଏବଂ ଆମ ମେଣ୍ଟ ଦୁଇ ତୃତୀୟାଂଶ ସଂଖ୍ୟାଗରିଷ୍ଠତା ସହ ସରକାର ଗଠନ କରିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଲୋକମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ କାରଣରୁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ଏନଡିଏ ସରକାର ଗଠନ କରାଯାଉଛି, ଯେତେବେଳେ କି ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସମସ୍ୟାରୁ ବିଚ୍ୟୁତ ହୋଇ ବିରୋଧୀମାନେ ଇଭିଏମ୍ ଏବଂ ଭୋଟର ତାଲିକାକୁ ଦୋଷ ଦେବାରେ ବ୍ୟସ୍ତ ଅଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଇଭିଏମ୍ ତ୍ରୁଟିପୂର୍ଣ୍ଣ ନୁହେଁ କିମ୍ବା ଭୋଟର ତାଲିକା ତ୍ରୁଟିପୂର୍ଣ୍ଣ ନୁହେଁ। ସତ୍ୟ ହେଉଛି ଯେ ଦେଶର ଲୋକମାନେ ବିରୋଧୀ ଦଳ ଏବଂ ବିରୋଧୀ ଦଳର ମେଣ୍ଟ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ଗ୍ରହଣ କରୁନାହାନ୍ତି, ଏବଂ ଏହା ହିଁ ସେମାନଙ୍କର ବାରମ୍ବାର ପରାଜୟର ପ୍ରକୃତ କାରଣ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ବିହାର ପରେ ଏବେ ଆମ ଦଳ ପାଇଁ ବଙ୍ଗଳା ଏବଂ ତାମିଲନାଡ଼ୁରେ ମଧ୍ୟ ମେଣ୍ଟ ପାଇଁ ସମୟ ଆସିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀ ଜୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ବିକାଶ ହେଉଛି, ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରଗତି କରୁଛି, ଏବଂ ଭାରତର ଜନସାଧାରଣ ଭାରତକୁ ଏକ ମହାନ ବିଶ୍ବ ଶକ୍ତିରେ ପରିଣତ କରିବାର ସଂକଳ୍ପକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ବିରୋଧୀ ଦଳର କୌଣସି ନେତା କିମ୍ବା ନୀତି ନାହିଁ-ଏହା କେବଳ ଅହଂକାର ଏବଂ ଅହଂକାରରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଏକ ମେଣ୍ଟ। ଦେଶର କୌଣସି କୋଣରେ ଏହାକୁ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସମର୍ଥନ ମିଳୁନାହିଁ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଥରେ ଫଳାଫଳ ଆସିଲେ, ବଙ୍ଗଳା ଏବଂ ତାମିଲନାଡ଼ୁରେ ମଧ୍ୟ ବିରୋଧୀ ଦଳ ସମାପ୍ତ ହୋଇଯିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ୨୦୧୯ରେ ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ରାମ ମନ୍ଦିରର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ, ୨୦୨୪ରେ ଅଭିଷେକ ସମାରୋହ ପରିଚାଳନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ୨୦୨୫ରେ ଗୈରିକ ପତାକା ଉତ୍ତୋଳନ କରି 'ଜୟ ଶ୍ରୀ ରାମ’ ଘୋଷଣା ସହିତ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ଏକ ଭବ୍ୟ ରାମ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି, ଏବଂ ଯେଉଁ ସ୍ଥାନରେ ମାତା ସୀତା ଜନ୍ମଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ, ସେହି ସ୍ଥାନରେ ଚାରି ମାସ ପୂର୍ବରୁ ମୁଁ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ନିତୀଶ କୁମାର ମାତା ସୀତାଙ୍କ ମନ୍ଦିରର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲୁ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୨୬ ସୁଦ୍ଧା ସେଠାରେ ମଧ୍ୟ ଗୈରିକ ପତାକା ଉତ୍ତୋଳନ କରାଯିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଆଜି ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ପତାକା ଦିବସ। ଏହି ଦିନଟି ଆମ ସେନା, ନୌସେନା ଏବଂ ବାୟୁସେନାର ସାହସୀ ସୈନିକମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରିବା ଦିନ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପବିତ୍ର ଅବସରରେ, ସ୍ୱାଧୀନତା କାଳରୁ ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତ ମାତାକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେଇ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ବଳିଦାନ ଦେଇଥିବା ସମସ୍ତ ସୈନିକଙ୍କୁ ସେ ହୃଦୟରୁ ସମ୍ମାନ ଏବଂ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରୁଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆମେ ଗାନ୍ଧୀନଗର ଲୋକସଭା କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସମଗ୍ର ଦେଶର ସର୍ବାଧିକ ବିକଶିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ପରିଣତ କରିବା ଲାଗି ସଂକଳ୍ପ ନେଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଗାନ୍ଧୀନଗର ଲୋକସଭା ନିର୍ବାଚନମଣ୍ଡଳୀର ଲୋକମାନେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଶପଥ ନେବା ଉଚିତ ଯେ ମୌସୁମୀ ଋତୁରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମାଜ ଅତି କମରେ ୫ ରୁ ୫୦ଟି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃକ୍ଷ ରୋପଣ କରିବା ଉଚିତ, ଯାହାଦ୍ୱାରା 'ସବୁଜ ଗାନ୍ଧୀନଗର ଲୋକସଭା ନିର୍ବାଚନମଣ୍ଡଳୀ’ ର ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ ହୋଇପାରିବ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ବୃକ୍ଷରୋପଣ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆବଶ୍ୟକ। ସ୍ୱଚ୍ଛ ବାୟୁ, ସହନଶୀଳ ଉତ୍ତାପ, ପକ୍ଷୀମାନଙ୍କ କଳରବ ଏବଂ ଚାପମୁକ୍ତ ପରିବେଶ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାର ଏକମାତ୍ର ଉପାୟ ହେଉଛି ଗଛ ଲଗାଇବା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଗତ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଗାନ୍ଧୀନଗର ଲୋକସଭା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସବୁଜ କ୍ଷେତ୍ର ୧୩.୬ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, କିନ୍ତୁ ଆମେ ଏଥିରେ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ହେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ। ଆମେ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବୁ ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମାଜ ୫ ରୁ ୫୦ ଟି ଗଛ ରୋପଣ କରିବ ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକରେ ପାଣି ଦେଇ ବଞ୍ଚାଇ ରଖିବାର ଦାୟିତ୍ୱ ଯୁବକମାନଙ୍କ ଉପରେ ନ୍ୟସ୍ତ କରାଯିବ।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah inaugurates and lays the foundation stone for various development works of the Ahmedabad Municipal Corporation (AMC) in Gujarat
Under the Modi government, significant achievements have been made in security, economy, and infrastructure development
Under Modi Ji’s leadership, the respect for Indian civilization, culture, and Sanatan Dharma has increased across the world
The world’s largest renewable energy park is being built in Gujarat, and Asia’s largest greenfield city is being developed in Dholera
After comparing sports infrastructure, enthusiasm for sports, and other facilities in more than 70 countries, India was awarded the hosting rights for the Commonwealth Games 2030
Due to the welfare works for the people, NDA governments are being formed in the states, while the opposition, distracted from public issues, is busy blaming the EVMs and the voter lists
Neither the EVM is faulty, nor the voter list; the people of the country are not accepting the opposition party
The opposition is going to be finished in Bengal and Tamil Nadu as well
Armed Forces Flag Day is a day to honor the brave soldiers of our Army, Navy, and Air Force
07 DEC 2025 7:43PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah inaugurated and laid the foundation stone for various development projects of the Ahmedabad Municipal Corporation (AMC) in Gujarat, worth ₹1500 crore. On this occasion, Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendra Patel and several other dignitaries were present.
In his address, Union Home Minister and Minister of Cooperation said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the country has achieved major accomplishments such as strong national security, a robust economy, poverty alleviation, enhanced facilities for the poor, development of infrastructure in villages and cities, establishing India as a global manufacturing hub, numerous employment and business schemes for the youth, almost doubling the irrigation sector, doubling foodgrain production, a threefold increase in procurement at MSP, and India’s rising stature on the world stage. He said that as a result of all this, our civilization, culture, and Sanatan Dharma are today being recognized and respected across the world. He added that the credit for this also goes to the leadership of Modi Ji.
Calling to resolve to make the Commonwealth Games 2030 in Ahmedabad a grand success, Union Home Minister Shri Amit Shah said that when Shri Narendra Modi was the Chief Minister of Gujarat, it was Gujarat that first started “Khelo Gujarat” in the country. He said the objective of “Khelo Gujarat” was to ensure that the youth stay away from addiction, lethargy and bad company, increase their participation in sports, and move forward on the path of progress in life. He added that the journey that began with “Khelo Gujarat” has now reached “Khelo India”, and today sports are being promoted in every state of the country.
Shri Amit Shah said that numerous modern sports complexes have been developed in Ahmedabad city. Excellent arrangements have been made for all international-level sports and coaching. In Ahmedabad, if anyone wants to play, all facilities are now available within a five-kilometre radius of their home.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that in his parliamentary constituency, earlier there used to be only filth and darkness under bridges and over bridges, but now small and beautiful sports complexes, libraries, yoga facilities, and open gyms have been created. He said that people from across the country should come to Ahmedabad to learn how to make proper use of available space. Shri Shah said that the world’s largest cricket stadium — the Narendra Modi Stadium — is in Motera, and right next to it, work has begun on constructing the even more magnificent Sardar Vallabhbhai Patel Sports Enclave. Union Home Minister said that after comparing sports facilities, infrastructure, youth engagement in sports, and accommodation arrangements in more than 70 countries, India was selected to host the Commonwealth Games 2030.
Shri Amit Shah said that in 2029, the World Police & Fire Games will be held in Ahmedabad. He said, 13 international-level sporting events will be organized in the city. Shri Shah also said that there is a strong possibility that Ahmedabad may be awarded the hosting rights for the 2036 Olympic Games. He stated that Ahmedabad will hold a leading position on the world sports map. Shri Shah added that after the Commonwealth and the Olympics, all these sports facilities, stadiums, coaching centres, and hostels will not go to waste; instead, Ahmedabad will become the finest global training hub for every sport. In this series of developments, the ground-breaking ceremonies for new sports complexes at three locations in Ahmedabad were held today.
Union Home Minister said that under the development works worth ₹1,500 crore, projects worth ₹26 crore were inaugurated, works worth ₹30 crore were launched, and two housing project allotment draws were conducted — making a total of 58 works carried out from a single platform.
He said that no dimension of development has been left untouched. Shri Shah also said that the journey started by Prime Minister Shri Narendra Modi has been carried forward with full speed and dedication by Chief Minister Shri Bhupendra Patel.
Shri Amit Shah said that today, the world’s largest renewable energy park is being built in Gujarat. Asia’s largest greenfield city is being developed in Dholera. India’s longest expressway, the ‘Surat–Chennai Expressway,’ begins from Gujarat. India’s first international financial hub — GIFT City — is in our Gujarat. The country’s first bullet train, the ‘Ahmedabad–Mumbai’ route, will start from Gujarat. The first Namo Rapid Rail service from ‘Bhuj to Ahmedabad’ will also operate in Gujarat. He said that Gujarat is progressing rapidly, day by day. Shri Shah added that the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi at the Centre, along with Shri Bhupendra Patel and Shri Harsh Sanghavi in Gujarat, has taken the state to new heights.
Union Home Minister said that from the 2024 Lok Sabha elections until today, it has been a period of continuous victories for our party. In the Lok Sabha elections, for the third consecutive time, our leader Shri Narendra Modi became the Prime Minister of the country. He said that in the history of independent India, after many decades, if any leader has set the record of becoming Prime Minister for the third consecutive time, it is our esteemed leader Shri Narendra Modi. He said that in Maharashtra, Haryana, Delhi, and Bihar as well, the opposition party was completely wiped out. In Bihar, our party and our alliance formed the government with a two-thirds majority. He said that due to the welfare works for the people, NDA governments are being formed in the states, while the opposition, distracted from public issues, is busy blaming the EVMs and the voter lists. Shri Shah said that neither the EVM is faulty nor the voter list is faulty. The truth is that the people of the country are not accepting the opposition party and alliance partners of the opposition, and this is the real reason for their repeated defeats.
Shri Amit Shah said that after Bihar, the time is now coming for our party and our alliance in Bengal and Tamil Nadu as well. He said that under Modi Ji’s leadership, development is taking place across the entire country, every sector is progressing, and the people of the nation have accepted the resolve to make India a great global power. Shri Shah said that the opposition alliance has neither a leader nor a policy — it is merely an alliance filled with arrogance and ego. It is not receiving public acceptance in any corner of the country. He said that once the results come, the opposition will be finished in Bengal and Tamil Nadu as well.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that Prime Minister Modi performed the groundbreaking ceremony for the Ram Temple in Ayodhya in 2019, conducted the consecration ceremony in 2024, and in 2025, by hoisting the saffron flag, completed the entire work with the proclamation of ‘Jai Shri Ram.’ He said that a grand Ram Temple has been built in Ayodhya, and at the place where Mother Sita was born, Shri Nitish Kumar and I performed the groundbreaking ceremony for the temple of Mother Sita four months ago. He said that by 2026, the saffron flag will be hoisted there as well.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that today is Armed Forces Flag Day. This day is meant to honor the brave soldiers of our Army, Navy, and Air Force who continuously safeguard the country’s land, sea, and air borders. It is also a day to contribute towards their welfare after retirement. He said that on this sacred occasion, he wholeheartedly bows in respect and pays heartfelt tribute to all the soldiers who have made the supreme sacrifice while protecting Mother India from the time of independence till today.
Shri Amit Shah said that we are working with the resolve to make the Gandhinagar Lok Sabha constituency the most developed region in the entire country. He said that the people of the Gandhinagar Lok Sabha constituency must take a pledge that during the monsoon, every society should plant at least 5 and up to 50 trees so that the initiative of a ‘Green Gandhinagar Lok Sabha Constituency’ can begin. Shri Shah said that tree plantation is extremely essential for our future generations. The only way to ensure clean air, tolerable heat, the chirping of birds, and a stress-free environment is by planting trees. He said that in the past five years, the green area in the Gandhinagar Lok Sabha constituency has increased by 13.6 per cent, but we should not be satisfied with this. We will ensure that each society plants 5 to 50 trees and that the responsibility of watering them is entrusted to the youth.