গৃহ মন্ত্ৰালয়
গুজৰাটৰ আহমেদাবাদত বিএপিএছ স্বামীনাৰায়ণ সংস্থাৰ উদ্যোগত অনুষ্ঠিত ‘প্ৰমুখ বৰ্ণি অমৃত মহোৎসৱ’ত কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে ভাষণ দিয়ে
সবৰমতী নদীৰ পাৰত প্ৰমুখ স্বামী মহাৰাজৰ জীৱনক আলোকিত কৰি বিএপিএছে মানুহক সঁচা অৰ্থত সৎ জীৱন যাপন কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰিছে
প্ৰমুখ স্বামী মহাৰাজে আধ্যাত্মিকতা আৰু বৈষ্ণৱ দৰ্শনৰ প্ৰসাৰ কৰিছিল
প্ৰমুখ স্বামী মহাৰাজে প্ৰতিটো জীৱৰ প্ৰতি আমাৰ সহস্ৰ বছৰ পুৰণি কৰুণাৰ পৰম্পৰাক পুনৰুজ্জীৱিত কৰিলে
প্ৰমুখ স্বামী মহাৰাজে সন্ন্যাসী জীৱনৰ আদৰ্শ আৰ্হি দাঙি ধৰিছিল
ঋষি দধিচীয়ে নিজৰ হাড় নিস্বাৰ্থ দানৰ পৰা আৰম্ভ কৰি সমাজৰ বাবে অসংখ্য কল্যাণমূলক প্ৰচেষ্টালৈকে সবৰমতীৰ পাৰ সদায় সন্তসকলৰ সমৰ্পণৰ ভূমি হৈ আহিছে
স্বামীনাৰায়ণ কাৰ্যসূচীসমূহ শিক্ষাৰ প্ৰসাৰৰ বাবে আৰু সমাজত প্ৰচলিত সামাজিক কু-সংস্কাৰ দূৰ কৰাৰ বাবে প্ৰয়োজনীয়
07 DEC 2025 9:39PM by PIB Guwahati
আজি গুজৰাটৰ আহমেদাবাদত বিএপিএছ স্বামীনাৰায়ণ সংস্থাৰ উদ্যোগত অনুষ্ঠিত ‘প্ৰমুখ বৰ্ণি অমৃত মহোৎসৱ’ত কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে ভাষণ দিয়ে।
এই উপলক্ষে গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত ভূপেন্দ্ৰ পেটেল আৰু উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত হৰ্ষ সংঘৱীকে ধৰি কেইবাগৰাকীও বিশিষ্ট ব্যক্তি উপস্থিত থাকে।
ভাষণ প্ৰসংগত কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে কয় যে শ্ৰদ্ধাৰ প্ৰমুখ স্বামী মহাৰাজৰ সমগ্ৰ জীৱন কৰ্ম, ঐশ্বৰিক স্মৃতি, আৰু অসীম গুণৰ সম্পূৰ্ণ বৰ্ণনা কৰাটো অসম্ভৱ।
তেওঁ কয় যে আজি বি এ পি এছ স্বামীনাৰায়ণ সন্থাৰ উদ্যোগত অনুষ্ঠিত হোৱা ‘প্ৰমুখ বৰ্ণি অমৃত মহোৎসৱ’ সবৰমতী নদীৰ পাৰত অত্যন্ত শান্ত পৰিবেশত অনুষ্ঠিত হৈছে, যিটো এক আনন্দদায়ক অভিজ্ঞতা।
তেওঁ কয়, সবৰমতী নদীৰ পাৰত প্ৰমুখ স্বামী মহাৰাজৰ জীৱন প্ৰদৰ্শন কৰি বিএপিএছে মানুহক প্ৰকৃততে সৎ জীৱন যাপন কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰিছে।কিন্তু প্ৰমুখ স্বামী মহাৰাজৰ সমগ্ৰ জীৱন আৰু অৱদানক সঁচা অৰ্থত বুজিবলৈ হ’লে তেওঁ আধ্যাত্মিকতা আৰু বৈষ্ণৱ দৰ্শনক সম্প্ৰসাৰণ কৰাই নহয়, বাস্তৱত কাৰ্যকৰী কৰাৰ অভূতপূৰ্ব কামো কিদৰে সম্পন্ন কৰিছিল সেয়াও চাব লাগিব।
শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ভক্তি আৰু সেৱাক সংযোগ কৰি তেওঁ নিজৰ চৰিত্ৰৰ জৰিয়তে চিৰন্তন বৈদিক নীতি ‘নৰ মে নাৰায়ণ’ৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰিছিল, এটা শব্দও উচ্চাৰণ নকৰাকৈ।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে শ্ৰদ্ধাৰ প্ৰমুখ স্বামী মহাৰাজে প্ৰতিজন জীৱৰ প্ৰতি আমাৰ সহস্ৰবছৰ পুৰণি কৰুণা পৰম্পৰাক পুনৰুজ্জীৱিত কৰিলে। তেওঁ লগতে কয় যে মহাৰাজে কেৱল বৈষ্ণৱ পন্থালৈ যথেষ্ট অৰিহণা যোগোৱাই নহয়, কোনো ধৰ্মধ্বনি অবিহনে নিজৰ আচৰণৰ জৰিয়তে বিভিন্ন পন্থাৰ সন্ত আৰু মহন্তসকলৰ মাজত সমন্বয়ৰ ভাৱ গঢ়ি তুলিছিল, যাৰ ফলত সামগ্ৰিক সনাতন ধৰ্মই এক উল্লেখযোগ্য অৱদান লাভ কৰিছিল।
স্বাধীনতাৰ পিছত ক্ৰমান্বয়ে হ্ৰাস পোৱা সাধু সমাজ আৰু মঠ-মন্দিৰৰ প্ৰতি থকা সন্মানক পূজনীয় প্ৰমুখ স্বামী মহাৰাজ আৰু তেওঁৰ সহস্ৰাধিক সাধুৰ আচৰণৰ বিশুদ্ধতাই পুনৰুজ্জীৱিত আৰু শক্তিশালী কৰি তুলিছে বুলিও তেওঁ কয়।
কেন্দ্রীয় গৃহমন্ত্রী তথা সমবায় মন্ত্রীগৰাকীয়ে কয় যে সনাতন ধর্মই সহস্ৰ বছৰীয়া যাত্ৰাত বহু সংকটৰ সন্মুখীন হৈছে বুলি তেওঁ সম্পূর্ণ আস্থাৰে ক’ব বিচাৰে, কিন্তু স্বাধীন ভাৰতত সর্বাধিক সংকট আছিল সাধু-সন্তান আৰু সন্ন্যাসীৰ প্রতি শ্রদ্ধা কমি অহাটো৷
সেই শ্ৰদ্ধা পুনৰ ঘূৰাই অনাৰ কৃতিত্ব প্ৰমুখ স্বামী মহাৰাজ আৰু বি এ পি এছ সংগঠনৰ। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে প্ৰমুখ স্বামী মহাৰাজে কেতিয়াও কোনো পন্থাৰ লগত কোনো বিবাদত লিপ্ত নোহোৱাকৈ তেওঁৰ আচৰণৰ জৰিয়তে প্ৰমাণ কৰিলে যে এজন সন্ন্যাসী, সাধু বা তপস্বীৰ জীৱন কিমান নিৰ্মল, পৱিত্ৰ আৰু আদৰ্শগত হ’ব লাগে।
তেওঁ প্ৰমাণ কৰিলে যে কেনেকৈ সনাতন ধৰ্মৰ চিৰন্তন জ্ঞানক জীৱনৰ ভেটি হিচাপে গঢ়ি তুলিব পাৰি আৰু সেই জ্ঞান ব্যৱহাৰ কৰি ইয়াৰ পৰা আহৰণ কৰা অমৃত লাখ লাখ মানুহক অনায়াসে আৰু কোনো প্ৰদৰ্শন নকৰাকৈ প্ৰদান কৰিব পাৰি। এইটোৱেই তেওঁৰ আজীৱন অনুশীলন আৰু মিছন হৈয়েই থাকিল।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে তেওঁ সামাজিক জীৱনৰ দীৰ্ঘদিনীয়া উত্থান-পতন আৰু সনাতন ধৰ্মৰ ছাত্ৰ হৈ আহিছে। তেওঁৰ বুজাবুজিত স্বাধীন ভাৰতত সনাতন ধৰ্ম আৰু সন্ত আৰু সন্ন্যাসীৰ পৰম্পৰাৰ সন্মুখীন হোৱা আটাইতকৈ ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বানটো আছিল মানুহৰ হৃদয়ত বিশ্বাসৰ অৱনতি ঘটা ।
এই সংকটৰ সমাধান প্ৰমুখ স্বামী মহাৰাজে, প্ৰচাৰৰ এটা শব্দও উচ্চাৰণ কৰি নহয়, কেৱল নিজৰ আৰু তেওঁৰ হাজাৰ হাজাৰ সাধুৰ আচৰণৰ দ্বাৰাহে সমাধান কৰিছিল।তেওঁ এক সুন্দৰ আৰু সৰ্বজন গ্ৰহণযোগ্য পথ প্ৰশস্ত কৰিলে যিটো এতিয়া সনাতন ধৰ্মৰ সকলো সন্ন্যাসীৰ বাবে পথ প্ৰদৰ্শক পথত পৰিণত হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে সবৰমতীৰ পৱিত্ৰ পাৰত সন্তসকলৰ সমৰ্পণৰ এক ভৱিষ্যৎ ইতিহাস আছে।
ইয়াতেই ঋষি দধিচীয়ে নিজৰ হাড় নিস্বাৰ্থ দানৰ পৰা আৰম্ভ কৰি সমাজৰ বাবে অসংখ্য কল্যাণমূলক প্ৰচেষ্টালৈ সবৰমতী পাৰ সদায় সন্তসকলৰ সমৰ্পণৰ ভূমি হৈ আহিছে। সবৰমতী নদীৰ এই পাৰৰ পৰাই মহাত্মা গান্ধীয়ে অহিংসা আৰু সত্যাগ্ৰহৰ অস্ত্ৰ ব্যৱহাৰ কৰি বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ সাম্ৰাজ্যবাদী শক্তিক পৰাস্ত কৰি দেশৰ স্বাধীনতা নিশ্চিত কৰিছিল।
তেওঁ কয় যে ইয়াতেই আহমেদাবাদত, আম্বলিৱালি পোলৰ মন্দিৰত, প্ৰমুখ স্বামী মহাৰাজে ১৯৫০ চনত বিএপিএছৰ অগ্ৰণী পদৰ সেৱা গ্ৰহণ কৰিছিল।১৯৫০ চনৰ পৰা ২০১৬ চনলৈকে তেওঁ যি কাম কৰিছিল, সেয়া আজি কেৱল স্বামীনাৰায়ণ পন্থাৰ বাবেই নহয়, সমগ্ৰ দেশৰ সকলো সম্প্ৰদায়ৰ বাবেও এক আদৰ্শ আৰু প্ৰেৰণা হৈ পৰিছে।
শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে আজিৰ কাৰ্যসূচীৰ পিছত আম্বলিৱালি পোল আৰু গুজৰাট বা ভাৰততে সীমাবদ্ধ নাথাকিব, বৰঞ্চ সমগ্ৰ বিশ্বৰ বাবে এক অবিস্মৰণীয় তীৰ্থস্থানত পৰিণত হ’ব বুলি তেওঁ সম্পূৰ্ণ আত্মবিশ্বাসী।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে এইবুলি আস্থা প্ৰকাশ কৰে যে যি স্থানত শাস্ত্ৰীজী মহাৰাজে এজন ডেকা সাধুক বাছি লৈছিল—যি স্থানত ত্যাগ জীৱন সম্পূৰ্ণৰূপে উপলব্ধি কৰা যোগীজী মহাৰাজৰ দৰে—তেওঁৰ উত্তৰাধিকাৰী হিচাপে; য'ত গুৰুৱে শিষ্যক পৰীক্ষা কৰিছিল আৰু শিষ্যই গুৰুৰ চৰণত সকলো সমৰ্পণ কৰিছিল; য’ত কোনো অহংকাৰ নোহোৱাকৈ আৰু সাম্প্ৰদায়িক সীমাৰ প্ৰতি গুৰুত্ব নিদিয়াকৈ প্ৰমুখ স্বামী মহাৰাজক অগ্ৰণী পদৰ দায়িত্ব অৰ্পণ কৰা হৈছিল, সম্পূৰ্ণৰূপে ধৰ্ম আৰু জগতৰ কল্যাণৰ প্ৰতি উৎসৰ্গিত—এই ঠাইখনেই নিঃসন্দেহে সনাতন ধৰ্মৰ সকলো অনুগামীৰ বাবে এক পৱিত্ৰ তীৰ্থস্থানত পৰিণত হ’ব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে স্বামীনাৰায়ণ পন্থাৰ কাৰ্যসূচীসমূহ শিক্ষাৰ প্ৰসাৰৰ বাবে আৰু সমাজত প্ৰচলিত সামাজিক দুষ্টতা দূৰ কৰাৰ বাবে আয়োজন কৰা হয়।
এই কাৰ্যসূচীও একে মনোভাৱেৰে গ্ৰহণ কৰা হৈছে—ই আমাক শিকাব যে এজন সাধুৰ জীৱন কেনেকুৱা হ’ব লাগে আৰু এজন সন্তৰ পৰা আমি কি শিকিব লাগে।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addresses the 'Pramukh Varni Amrit Mahotsav' organized by the BAPS Swaminarayan Sanstha in Ahmedabad, Gujarat
By showcasing the life of Pramukh Swami Maharaj on the banks of the Sabarmati, BAPS has inspired people to live a truly righteous life
Pramukh Swami Maharaj broadened the reach of spirituality and Vaishnav philosophy
Pramukh Swami Maharaj revived our thousands-year-old tradition of compassion for every living being
Pramukh Swami Maharaj presented the ideal model of a Sanyasi life
From Rishi Dadhichi’s selfless donation of his bones to numerous welfare efforts for society, the banks of the Sabarmati have always been a land of the saints’ dedication
The programs of the Swaminarayan sect are organized to promote education and to eliminate the social evils prevalent in society
07 DEC 2025 9:39PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addressed the 'Pramukh Varni Amrit Mahotsav' organized by the BAPS Swaminarayan Sanstha in Ahmedabad, Gujarat today. On this occasion, several dignitaries were present, including the Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendra Patel and the Deputy Chief Minister Shri Harsh Sanghavi.
In his address, Union Home Minister Shri Amit Shah said that it is impossible to fully describe the entire life work, divine memories, and infinite virtues of the revered Pramukh Swami Maharaj. He said that today, the 'Pramukh Varni Amrit Mahotsav' organized by the BAPS Swaminarayan Sanstha is being held on the banks of the Sabarmati River in an extremely serene environment, which is a delightful experience. He said, by showcasing the life of Pramukh Swami Maharaj on the banks of the Sabarmati, BAPS has inspired people to live a truly righteous life. However, to truly understand Pramukh Swami Maharaj’s entire life and contribution, one must see that he not only expanded spirituality and Vaishnav philosophy but also accomplished the unprecedented task of implementing it in practice. Shri Shah said that by linking devotion and service, he exemplified the eternal Vedic principle 'Nar mein Narayan' through his character, without uttering a word.
Shri Amit Shah said that the revered Pramukh Swami Maharaj revived our thousands-year-old tradition of compassion for every living being. He added that Maharaj not only contributed greatly to the Vaishnav sect but also, through his own conduct without any sermons, fostered a sense of harmony and coordination among saints and mahants of various sects, thereby achieving a significant contribution for the overall Sanatan Dharma. He said that the respect for the saintly community and the monastic order, which had gradually declined after independence, was revitalized and strengthened by the purity of conduct of the revered Pramukh Swami Maharaj and his thousands of saints.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that he wants to state with full confidence that Sanatan Dharma has faced many crises in its thousands-of-years-long journey, but in independent India, the greatest crisis was the declining reverence for saints and sannyasis. The credit for restoring that reverence goes to Pramukh Swami Maharaj and the BAPS organization. Shri Shah said that Pramukh Swami Maharaj, without ever engaging in any dispute with any sect, demonstrated through his conduct how pure, sacred, and exemplary the life of a sannyasi, saint, or ascetic should be. He proved how the eternal knowledge of Sanatan Dharma can be made the foundation of life and, using that knowledge, the nectar derived from it can be imparted to millions of people effortlessly and without any show. This remained his lifelong practice and mission.
Shri Amit Shah said that he has been a student of the long ups and downs of social life and Sanatan Dharma. In his understanding, the greatest challenge faced by Sanatan Dharma and the tradition of saints and sannyasis in independent India was the decline of faith in people's hearts. This crisis was resolved by Pramukh Swami Maharaj, not by uttering a single word of preaching, but solely through his own conduct and that of his thousands of saints. He paved a beautiful and universally acceptable path that has now become a guiding way for all sannyasis of Sanatan Dharma.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the sacred banks of the Sabarmati have a grand history of the dedication of saints. It was here that from Rishi Dadhichi’s selfless donation of his bones to numerous welfare efforts for society, the banks of the Sabarmati have always been a land of the saints’ dedication. From these very banks of the Sabarmati, Mahatma Gandhi used the weapons of non-violence and Satyagraha to defeat the world’s greatest imperial power and secure freedom for the country. He said that it was here in Ahmedabad, at the temple in Ambliwali Pol, that Pramukh Swami Maharaj accepted the service of the leading position in BAPS in 1950. The work he carried out from 1950 to 2016 has today become an ideal and inspiration not only for the Swaminarayan sect but for all sects across the country. He mentioned that while listening to the saints, the Ambliwali Pol and Shahpur areas were repeatedly brought up. Shri Shah added that he is fully confident that after today’s program, Ambliwali Pol will no longer remain limited to Gujarat or India, but will become an unforgettable pilgrimage site for the entire world.
Shri Amit Shah expressed his confidence that the place where Shastriji Maharaj chose a young saint—like Yogiji Maharaj, who had fully realized the life of renunciation—as his successor; where the guru tested the disciple and the disciple surrendered everything at the feet of the guru; where, without any ego and without regard for sectarian boundaries, Pramukh Swami Maharaj was entrusted with the leading position, entirely dedicated to Dharma and the welfare of the world—this very place will undoubtedly become a sacred pilgrimage site for all followers of Sanatan Dharma.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the programs of the Swaminarayan sect are organized to promote education and to eliminate the social evils prevalent in society. The structure of this program has also been designed with the same spirit—it will teach us what the life of a saint should be like and what we should learn from a saint.