ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ସ୍ବାଭାବିକ ହେଉଛି ବିମାନ ସେବା ଏବଂ ଯାତ୍ରୀ ସୁବିଧା ପଦକ୍ଷେପ
07 DEC 2025 5:08PM by PIB Bhubaneswar
ବର୍ତ୍ତମାନର ବିମାନ ଚାଳନା ସ୍ଥିତି
ଇଣ୍ଡିଗୋର ବିମାନ ଚାଳନା ସଂକଟରୁ ସୃଷ୍ଟି ଅସୁବିଧାକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ତୁରନ୍ତ ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶୀଳ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ଏହା ଫଳରେ, ଦେଶରେ ବିମାନ ଯାତ୍ରା ଦ୍ରୁତଗତିରେ ସ୍ୱାଭାବିକ ହେଉଛି। ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ଘରୋଇ ବିମାନ ସେବାଗୁଡ଼ିକ ପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷମତାରେ ସୁଚାଳିତ ହେଉଥିବାବେଳେ, ଇଣ୍ଡିଗୋର ଚାଳନା ମଧ୍ୟ ଶୀଘ୍ର ସୁଧାର ଲାଭ କରୁଛି ଏବଂ ଉଡ଼ାଣ ସମୟସୂଚୀ ସାମାନ୍ୟ ସ୍ତରକୁ ଫେରୁଛି। ଇଣ୍ଡିଗୋର ବିମାନ ସଂଖ୍ୟା ଡିସେମ୍ବର ୫, ୨୦୨୫ରେ ୭୦୬ରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ଡିସେମ୍ବର ୬, ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ୧୫୬୫କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ଆଜି ଏହା ୧୬୫୦ରେ ପହଞ୍ଚିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ଅତ୍ୟଧିକ ଭଡାକୁ ରୋକିବାକୁ ନିୟମ
ନିକଟରେ ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ବିମାନର ଉଡ଼ାଣ ବାତିଲ ହେବା ଫଳରେ ହଠାତ୍ ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ଯୋଗୁଁ ବିମାନ ଭଡ଼ା ଅସ୍ଥାୟୀଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିଲା । ଏହାକୁ ରୋକିବାକୁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ହସ୍ତକ୍ଷେପ କରିବା ସହ ତୁରନ୍ତ ପ୍ରଭାବରେ ବିମାନଭଡ଼ା ଉପରେ ସୀମା ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ । ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନ୍ୟାୟସଙ୍ଗତତା ଏବଂ ସୁଲଭତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି। ଏହି ନିର୍ଦ୍ଦେଶ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ପରଠାରୁ, ପ୍ରଭାବିତ ରୁଟଗୁଡ଼ିକରେ ବିମାନଭଡ଼ା ଗ୍ରହଣୀୟ ସ୍ତରକୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ସମସ୍ତ ବିମାନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଶୋଧିତ ଭଡ଼ାକୁ କଡ଼ାକଡ଼ି ପାଳନ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଛି।
ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ଅର୍ଥ ଫେରସ୍ତ ଏବଂ ରିସିଡ୍ୟୁଲିଂ ସହାୟତା
ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ଅର୍ଥର ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ, ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଆଜି ରାତି ୮ ଟା ସୁଦ୍ଧା ବାତିଲ କିମ୍ବା ଗୁରୁତର ବିଳମ୍ବ ହୋଇଥିବା ବିମାନ ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଭଡ଼ା ଫେରସ୍ତ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସମାପ୍ତ କରିବାକୁ ଇଣ୍ଡିଗୋକୁ କଡ଼ା ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରିଛି। ଇଣ୍ଡିଗୋ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୋଟ ୬୧୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଫେରସ୍ତ କରିଛି। ବାତିଲ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ଯାତ୍ରା ପୁନଃନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ପାଇଁ କୌଣସି ଅତିରିକ୍ତ ଶୁଳ୍କ ନିଆଯିବ ନାହିଁ। ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ସହାୟତା କରିବା ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ସହାୟତା କୋଷ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି ଯାହା ଦ୍ଵାରା ଫେରସ୍ତ ଏବଂ ପୁନଃବୁକିଂ ଜନିତ ସମସ୍ୟା ଯଥାଶୀଘ୍ର ଓ ବିନା ସମସ୍ୟାରେ ସମାଧାନ କରାଯାଇପାରିବ ।
ବ୍ୟାଗେଜ୍ ମେଳ ଏବଂ ବିତରଣ
ଏହି ଅବ୍ୟବସ୍ଥା ଯୋଗୁଁ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କଠାରୁ ଅଲଗା ହୋଇଯାଇଥିବା କିମ୍ବା ମିଳୁନଥିବା ସବୁ ବ୍ୟାଗେଜଗୁଡିକୁ ୪୮ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଚିହ୍ନଟ କରି ଫେରସ୍ତ କରିବାକୁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଇଣ୍ଡିଗୋକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛି । ଏ ସମଗ୍ର ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ନିରନ୍ତର ଯୋଗାଯୋଗ ଲାଗି ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଛି। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ସହିତ, ଇଣ୍ଡିଗୋ ଗତକାଲି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସାରା ଭାରତରେ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ୩,୦୦୦ ଖଣ୍ଡ ବ୍ୟାଗେଜ ସଫଳତାର ସହିତ ପହଞ୍ଚାଇଛି।
ବିମାନବନ୍ଦର ପରିଚାଳନା ଏବଂ ସହାୟତା
ଆଜି ସମସ୍ତ ଟର୍ମିନାଲରେ ସ୍ୱାଭାବିକ ସ୍ଥିତି ଥିବା ଦିଲ୍ଲୀ, ମୁମ୍ବାଇ, ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ, ଚେନ୍ନାଇ, ହାଇଦ୍ରାବାଦ, ଅହମ୍ମଦାବାଦ ଏବଂ ଗୋଆର ବିମାନବନ୍ଦର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକମାନେ ନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି। ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ଗତିବିଧି ସୁଗମ ରହିଛି, ଏବଂ ଚେକ୍-ଇନ୍, ସୁରକ୍ଷା କିମ୍ବା ବୋର୍ଡିଂ ପଏଣ୍ଟରେ କୌଣସି ଭିଡ଼ ନାହିଁ। ବିମାନବନ୍ଦର ଅପରେଟର ଏବଂ ସିଆଇଏସଏଫ ଦ୍ୱାରା ବର୍ଦ୍ଧିତ ତଦାରଖ ଏବଂ ସମୟୋଚିତ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି ।
ରିଅଲ ଟାଇମ୍ ମନିଟରିଂ ଏବଂ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପଦକ୍ଷେପ
ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ୨୪ ଘଣ୍ଟିଆ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷ ଏକ ସମନ୍ୱିତ ସମନ୍ୱୟ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି, ଯାହାକି ଉଡ଼ାଣ ପରିଚାଳନା, ବିମାନବନ୍ଦର ସ୍ଥିତି ଏବଂ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସହାୟତା ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ନଜର ରଖୁଛି। ଯାତ୍ରୀଙ୍କ କଲ୍ ଗୁଡିକର ତୁରନ୍ତ ଉତ୍ତର ଦିଆଯାଉଛି ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକ ଅନୁଯାୟୀ ଆବଶ୍ୟକ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି। ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅନୁପାଳନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଯୋଜନା, କ୍ରୁ ତାଲିକା ଏବଂ ଯାତ୍ରୀ ପରିଚାଳନା ମାନଦଣ୍ଡ ଉପରେ ନଜର ରଖିବା ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଦଳଗୁଡ଼ିକ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି ।
ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା
ଯାତ୍ରୀ ସୁରକ୍ଷା, ସୁବିଧା ଏବଂ ମର୍ଯ୍ୟାଦା ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ରହିବ ବୋଲି ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱସ୍ତ କରିଛି। ବିମାନ ଚଳାଚଳ ନେଟୱାର୍କ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱାଭାବିକତା ଆଡକୁ ଗତି କରୁଛି, ଏବଂ ସ୍ଥିତି ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ବାଭାବିକ ନହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏ ସମସ୍ତ ପଦକ୍ଷେପ ଜାରି ରହିବ ।
ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ଅଧିକାର ଏବଂ ସ୍ୱାର୍ଥର ପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସ୍ଥିତି ଉପରେ କଡ଼ା ନଜର ରଖିଛି ଏବଂ ଏ ସମ୍ପର୍କରେ ଆଗକୁ ଅଧିକ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ବୋଲି କହିଛି ।

Ministry of Civil Aviation
Swift Restoration of Airline Operations and Passenger Facilitation Measures
07 DEC 2025 5:08PM by PIB Delhi
Current Operational Status
The Ministry of Civil Aviation (MoCA) has taken rapid and decisive steps to address the disruption caused by the recent IndiGo operational crisis and to ensure that passengers do not face continued inconvenience. Air travel operations across the country are stabilising at a fast pace. All other domestic airlines are operating smoothly and at full capacity, while IndiGo’s performance has shown steady improvement today, with flight schedules moving back towards normal levels. IndiGo’s flight operations have increased from 706 on 05.12.25 to 1,565 on 06.12.25 and are likely to reach up to 1,650 by the end of today.
Airfare Regulation to Prevent Overcharging
In light of recent cancellations leading to a shift in demand and temporary surge in airfares, the Ministry intervened and introduced a cap on airfares with immediate effect. This measure ensures fairness and affordability for travellers. Since the implementation of this order, fare levels across affected routes have moderated to acceptable limits. All airlines have been instructed to comply strictly with the revised fare structure.
Passenger Refunds and Rescheduling Support
To ensure financial protection for passengers, the Ministry issued strict directives to IndiGo requiring that all refunds for cancelled or severely delayed flights be completed by 8:00 PM today. IndiGo has so far processed refunds totalling ₹610 crore. No additional fees are permitted for rescheduling travel impacted by cancellations. Dedicated support cells have been created to proactively assist passengers so that refund and rebooking issues are resolved without delay or inconvenience.
Baggage Reconciliation and Delivery
The Ministry has also instructed IndiGo to trace and deliver all baggage separated from passengers due to disruptions within 48 hours. Continuous communication is mandated throughout the process. With this push, IndiGo has successfully delivered 3,000 pieces of baggage to passengers across India as of yesterday.
Airport Operations and On-Ground Facilitation
Airport Directors from Delhi, Mumbai, Bengaluru, Chennai, Hyderabad, Ahmedabad, and Goa have confirmed normal conditions across terminals today. Passenger movement remains smooth with no crowding at check-in, security, or boarding points. On-ground support has been strengthened through enhanced monitoring and timely deployment of assistance by airport operators and CISF.
Real-Time Monitoring and Control Measures
The MoCA’s 24×7 Control Room continues to function as an integrated coordination hub, overseeing flight operations, airport conditions, and passenger support requirements. Passenger calls are being promptly attended to, with necessary assistance as required. Our teams remain deployed on the ground to supervise operational planning, crew rostering, and passenger handling standards, ensuring full compliance.
Reassurance to Passengers
The Ministry of Civil Aviation wishes to reassure the travelling public that passenger safety, convenience, and dignity remain the highest priority of the Government of India. The aviation network is moving swiftly toward full normalcy, and all corrective measures will remain in place until operations stabilize entirely.
The Ministry will continue vigilant monitoring to ensure full protection of passenger rights and interests, and further updates will be shared as required.