ସହଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବନାସ ଡାଏରୀର ବାୟୋ-ସିଏନଜି ଓ ସାର କାରଖାନାକୁ ଉଦଘାଟନ କଲେ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
06 DEC 2025 5:56PM by PIB Bhubaneswar
• ୧୫୦ ଟନ୍ ଗୁଣ୍ଡଦୁଗ୍ଧ ପ୍ଲାଣ୍ଟର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ସହ ଦୁଗ୍ଧ ପ୍ରସେସିଂ କ୍ଷମତାକୁ ନୂତନ ଗତି
• ଶ୍ୱେତ ବିପ୍ଳବ ୨.୦ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବଡ଼ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ
• ଜାତୀୟ ଗୋକୁଲ୍ ମିଶନ, ପଶୁପାଳନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ପାଣ୍ଠି, ପୁନର୍ଗଠିତ ଜାତୀୟ ଦୁଗ୍ଧ ଯୋଜନା ଏବଂ ଜାତୀୟ ପଶୁ ରୋଗ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ଶ୍ୱେତ ବିପ୍ଳବ-୨.୦ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ସଫଳ ହେବ
• ବନାସ ଡାଏରୀ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା ବାୟୋ-ସିଏନଜି କାରଖାନା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାର ପରମ୍ପରା ସାରା ଦେଶରେ ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଏକ ଆଦର୍ଶ ହେବ
• ମହିଳାମାନଙ୍କ ଅକ୍ଳାନ୍ତ ପରିଶ୍ରମ ଯୋଗୁଁ ବନାସ ଡାଏରୀର ବ୍ୟବସାୟ ୨୪,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ପହଞ୍ଚିଛି
• ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ଜଳ ମାଧ୍ୟମରେ ହାସଲ କରାଯାଉଥିବା ସମୃଦ୍ଧି ଉପରେ ବନାସକାଣ୍ଠା ଏବଂ ମେହସାନାରେ ଗବେଷଣା କରାଯାଉଛି
• ଉଚ୍ଚ ମୂଲ୍ୟର ଉତ୍ପାଦନ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ଦୁଗ୍ଧ ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକ ଆହୁରି ଅଧିକ ସମୃଦ୍ଧ ହେବେ
• ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ପଶୁଖାଦ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ପାଦିତ ହେବ, ଏବଂ ଲାଭ ସିଧାସଳଖ ମହିଳାମାନଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ଯିବ
• ଗତିଶୀଳ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଜରିଆରେ ଦୁଗ୍ଧ ଚାଷୀମାନଙ୍କର ଆୟ ୨୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ
ଶ୍ରୀ ଶାହ ଡକ୍ଟର ଭୀମରାଓ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ମହାପରିନିର୍ବାଣ ଦିବସ ଅବସରରେ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ କହିଛନ୍ତି ଯେ ତାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଦିଆଯାଇଥିବା ସମ୍ବିଧାନ କାରଣରୁ ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇଛି ଯେଉଁଥିରେ ଦଳିତ, ଗରିବ, ଆଦିବାସୀ ଏବଂ ପଛୁଆ ବର୍ଗ ମଧ୍ୟ ମର୍ଯ୍ୟାଦାର ସହ ଜୀବନଯାପନ କରିପାରିବେ
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ଗୁଜରାଟର ଭାବ-ଥାରାଡ଼ ଜିଲ୍ଲାରେ ବନାସ ଡାଏରୀ ଦ୍ୱାରା ନବନିର୍ମିତ ବାୟୋ-ସିଏନଜି ଏବଂ ସାର କାରଖାନାକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ୧୫୦ ଟନ୍ ଗୁଣ୍ଡଦୁଗ୍ଧ କାରଖାନାର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ଗୁଜରାଟ ବିଧାନସଭା ବାଚସ୍ପତି ଶ୍ରୀ ଶଙ୍କର ଚୌଧୁରୀ, କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କ୍ରିଷନ ପାଲ ଗୁର୍ଜର ଏବଂ ଶ୍ରୀ ମୁରଲୀଧର ମୋହୋଲ, କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ସଚିବ ଡ. ଆଶିଷ କୁମାର ଭୁଟାନୀଙ୍କ ସମେତ ଅନେକ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ବନାସକାଣ୍ଠାରେ ବନାସ ଡାଏରୀ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିବା ଗାଲବାଭାଇ ନାନଜିଭାଇ ପଟେଲଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ଏହି ଯାତ୍ରା ଧୀରେ ଧୀରେ ଏତେ ମାତ୍ରାରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଯେ, ଆଜି ଏହି ଡାଏରୀର କାରବାର ୨୪,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ପହଞ୍ଚିଛି । ସାରା ଦେଶରେ ଯେଉଁଠାକୁ ବି ଯାଆନ୍ତି, ଗର୍ବର ସହ ଘୋଷଣା କରନ୍ତି ଯେ ଗୁଜରାଟର ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟ ରାଜ୍ୟର ମାଆ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସମ୍ପନ୍ନ ହୋଇଛି। ଏହି ଅଞ୍ଚଳର କୃଷକମାନେ, ବିଶେଷ କରି ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନର ଅଗ୍ରଦୂତ, ଗ୍ରାମ ସ୍ତରୀୟ ଦୁଗ୍ଧ ସମିତିର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂ ବନାସ ଡାଏରୀର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକମାନେ, ସେମାନେ କେତେ ବଡ଼ ଚମତ୍କାର କରିଛନ୍ତି, ତାହା ହୁଏତ ଜାଣିନଥିବେ। ୨୪,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର କମ୍ପାନୀ ନିର୍ମାଣ କରିବା ଏପରି ଏକ କାର୍ଯ୍ୟ ଯାହା ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ କର୍ପୋରେଟ ହାଉସର ମଧ୍ୟ ଝାଳ ବୁହାଇ ଦେବ, ତଥାପି ବନାସକାଣ୍ଠାର ମହିଳା ଏବଂ କୃଷକମାନେ ଆଖି ପିଛୁଳାକେ ୨୪,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର କମ୍ପାନୀ ନିର୍ମାଣ କରିପାରିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଆଜି ସେ ଭାରତୀୟ ସଂସଦର ଉଭୟ ଗୃହ-ଲୋକସଭା ଏବଂ ରାଜ୍ୟସଭାର ସାଂସଦମାନଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ସହିତ ଆଣିଥିଲେ। ଆଗାମୀ ଜାନୁଆରୀରେ, ସାରା ଦେଶରୁ ଡାଏରୀର ପ୍ରାୟ ୨୫୦ ଜଣ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂ ପରିଚାଳନା ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଏହି ସମବାୟ ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଘଟିଥିବା ଚମତ୍କାରକୁ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବେ ଦେଖିବା ପାଇଁ ବନାସକାଣ୍ଠା ଆସୁଛନ୍ତି। ଯେତେବେଳେ ସେ '୧୯୮୫-୮୭ ର ମରୁଡ଼ି ପରେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ପରିଦର୍ଶନ କରୁଥିଲେ ଏବଂ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ପଚାରୁଥିଲେ, ସେମାନେ କହୁଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ବର୍ଷସାରା କେବଳ ଗୋଟିଏ ଫସଲ ଉତ୍ପାଦନ କରିପାରିବେ। କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ, ବନସକଣ୍ଠାର କୃଷକ ବର୍ଷକୁ ତିନୋଟି ଫସଲ ଉତ୍ପାଦନ କରନ୍ତି-ଚିନାବାଦାମ, ଆଳୁ, ମିଲେଟ (ବାଜରା) ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁରେ, ଏବଂ ଖରିଫ ଫସଲ ମଧ୍ୟ ଅମଳ କରନ୍ତି। ମାତ୍ର ପଚିଶ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ବନାସକାଣ୍ଠାରେ ତିନୋଟି ଫସଲ ଚାଷ କରିବା ଏକ ସ୍ୱପ୍ନ ବ୍ୟତୀତ ଆଉ କିଛି ନଥିଲା।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁଜରାଟର ଯେଉଁ ଅଞ୍ଚଳରେ ଜଳର ଅଭାବ ରହିଛି, ସେହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଜଳର ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ବଳକା ଜଳକୁ ସେହି ଅଞ୍ଚଳରୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରିଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ଜଳ ଉପଲବ୍ଧ ଥିଲା। ସୁଜଳାମ-ସୁଫଳାମ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ନର୍ମଦା ଏବଂ ମାହି ନଦୀରୁ ଅତିରିକ୍ତ ଜଳ ବନାସକଣ୍ଠାକୁ ଅଣାଯାଇଥିଲା। ପୂର୍ବରୁ ଏଠାକାର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ କ୍ଷେତରେ ଶ୍ରମିକ ଭାବେ କାମ କରିବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା। ଆଜି ସେହି କୃଷକ ନିଜ ଜମିକୁ ସ୍ୱର୍ଗରେ ପରିଣତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସମଗ୍ର ବନସକଣ୍ଠକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆମେ ହାସଲ କରିଥିବା କୌଣସି ମହାନ ସଫଳତାର ଇତିହାସକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଲିପିବଦ୍ଧ କରିବା କିମ୍ବା ଲେଖିବା ଆମର ପରମ୍ପରା କିମ୍ବା ଅଭ୍ୟାସ ନୁହେଁ। ସେ ଦୁଇଟି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟକୁ ବନାସକଣ୍ଠା ଏବଂ ମେହସାନାରେ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ପ୍ରୟାସ, ଜଳ ଦ୍ୱାରା ଆଣିଥିବା ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଫଳସ୍ୱରୂପ ଲୋକମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ଆସିଥିବା ପରିବର୍ତ୍ତନର ଏକ ବିସ୍ତୃତ, ସୁବ୍ୟବସ୍ଥିତ ଦସ୍ତାବିଜ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାର ଦାୟିତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି। ବନାସକଣ୍ଠାର କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣିମ ଅକ୍ଷରରେ ଲେଖାଯିବ ଏବଂ ଏହା ସାରା ଦେଶର ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶର ସମଗ୍ର ଇତିହାସରେ ପ୍ରେରଣାର ଉତ୍ସ ଭାବେ ଉଭା ହେବ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ସବୁଠାରୁ ଆନନ୍ଦଦାୟକ ଦିଗ ହେଉଛି ଏହି ସଫଳତାରେ ମହିଳାମାନଙ୍କର ଅତୁଳନୀୟ ଯୋଗଦାନ। ୨୪,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏହି ବିଶାଳ ବ୍ୟବସାୟରେ ଦୁଗ୍ଧ ସଂଗ୍ରହ କରିବାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିଶ୍ରମ ବନାସକଣ୍ଠାର ଭଉଣୀ, ଝିଅ ଏବଂ ମାଆମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଛି। ଏହି ମହିଳାମାନେ ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ ବିଷୟରେ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରୁଥିବା ବିଶ୍ୱର ସମସ୍ତ ଏନଜିଓ ସମ୍ମୁଖରେ ସବୁଠାରୁ ଜୀବନ୍ତ ଏବଂ ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ଜ୍ବଳନ୍ତ ଉଦାହରଣ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି। ଏପରି ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି ଯେ, କୌଣସି ଆନ୍ଦୋଳନ କିମ୍ବା ସ୍ଲୋଗାନ ବିନା, ସେମାନଙ୍କର କ୍ଷୀରର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଦେୟ ସିଧାସଳଖ ପ୍ରତି ସପ୍ତାହରେ ଏହି ମାଆ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ପହଞ୍ଚେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ବନାସ ଡାଏରୀ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏସିଆର ସର୍ବବୃହତ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ଡାଏରୀରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଏହି ସଫଳତାରେ ଗଲବା କାକା (ଗଲବାଭାଇ ନାନଜିଭାଇ ପଟେଲ)ଙ୍କ ବିପୁଳ ଅବଦାନ ରହିଛି। ଗଲବା କାକା ଏପରି ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ଥିଲେ ଯାହାଙ୍କ ହୃଦୟ କେବଳ କୃଷକମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଥିଲା। ୧୯୬୦ ମସିହାରେ କେବଳ ଦୁଇଟି ତାଲୁକ-ବଡ଼ଗାମ ଏବଂ ପାଲନପୁରର ମାତ୍ର ଆଠଟି ଗ୍ରାମରୁ ଦୁଗ୍ଧ ସମିତିଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଯାତ୍ରା ଆଜି ୨୪,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର କାରବାରରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଗାଲବାଭାଇ ପଟେଲଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା ପରମ୍ପରାର ମୂଳ ମନ୍ତ୍ର ଅତ୍ୟନ୍ତ ସରଳ ଥିଲା: "ଆମ ପାଖରେ ଅର୍ଥ କମ୍ ଥାଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ଆମ ପାଖରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଲୋକ ଅଛନ୍ତି।" ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଗାଲବାଭାଇଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ଯେ ଅନେକ ଲୋକ ବଡ଼ ବଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପାଦନ କରିବା ପାଇଁ ଅଳ୍ପ ପରିମାଣର ଯୋଗଦାନ ଦେଉଛନ୍ତି, ତାହା ଏକ ବିଶାଳ ବର ଗଛରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି, ଯାହା ଆଜି କେବଳ ଭାରତର ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ନୁହେଁ, ବରଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଉଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଆଜି ବାବା ସାହେବ ଡକ୍ଟର ଭୀମରାଓ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ବାର୍ଷିକୀ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବାବା ସାହେବଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏହି ଦେଶକୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ସମ୍ବିଧାନ ଏପରି ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ଯେ ଦଳିତ, ଗରିବ, ଆଦିବାସୀ ଏବଂ ପଛୁଆ ବର୍ଗ ମଧ୍ୟ ମର୍ଯ୍ୟାଦା ଏବଂ ସମ୍ମାନର ସହ ଜୀବନଯାପନ କରିପାରିବେ। ସେ ବାବା ସାହେବଙ୍କୁ ତାଙ୍କର ହୃଦୟସ୍ପର୍ଶୀ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ଲୌହ ପୁରୁଷ ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭଭାଇ ପଟେଲଙ୍କ ୧୫୦ତମ ଜୟନ୍ତୀ ସମାରୋହର ଅଂଶବିଶେଷ ସ୍ୱରୂପ ଆଜି ସମଗ୍ର ଗୁଜରାଟରେ ଆୟୋଜିତ ହେଉଥିବା ବିଶାଳ ପଦଯାତ୍ରାର ସମାପନ ସମାରୋହ ମଧ୍ୟ ପାଳନ କରାଯାଉଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ କୃଷକ ଏବଂ ସମବାୟର ଧାରଣା ହିଁ ସର୍ଦ୍ଦାର ସାହେବଙ୍କ ନିଜସ୍ୱ ବିଚାର ଥିଲା। ଗୁଜରାଟ ଏହାକୁ ଗ୍ରହଣ କଲା, ଏବଂ ଆଜି ସେହି ଚିନ୍ତାଧାରା ଏକ ବିଶାଳ ବର ଗଛରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଏଠାରେ ବାୟୋ-ସିଏନଜି ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଏବଂ ଗୁଣ୍ଡଦୁଗ୍ଧ ପ୍ଲାଣ୍ଟର ଉଦଘାଟନ ସହିତ ଏକ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ପ୍ରୋଟିନ୍ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଏବଂ ଏକ ଉଚ୍ଚ-ବୈଷୟିକ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ପନିର ପ୍ଲାଣ୍ଟର ଉତ୍ସର୍ଗ ସମେତ ଅନେକ ନୂତନ ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ, ବନାସ ଡାଏରୀ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା ବାୟୋ-ସିଏନଜି କାରଖାନା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାର ପରମ୍ପରା ସାରା ଦେଶରେ ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଏକ ଆଦର୍ଶ ହେବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତିଶୀଳ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ବନାସ ଡାଏରୀ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ଅଭିନବ ପରୀକ୍ଷଣକୁ ପରାମର୍ଶ କମିଟିର ସଦସ୍ୟ ଥିବା ସାଂସଦମାନଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରାଯିବ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅମୁଲ ନେତୃତ୍ୱରେ ଗୁଜରାଟର ଡାଏରୀମାନେ କ୍ଷୀର ସଂଗ୍ରହ କରୁଛନ୍ତି, ଏହାକୁ ଉତ୍ପାଦରେ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କରୁଛନ୍ତି, ସେଗୁଡ଼ିକୁ ବିକ୍ରି କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ସିଧାସଳଖ ଭଉଣୀ ଏବଂ କୃଷକଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ଲାଭ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରୁଛନ୍ତି-ଏଥିରେ ଆମେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଆଗରେ ରହିଛୁ। କିନ୍ତୁ ଏବେ ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଗତିଶୀଳ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିଣତ କରିବାର ସମୟ ଆସିଛି।
ଶ୍ରୀ ଶାହ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଗାଈ କିମ୍ବା ମଇଁଷିର ଗୋଟିଏ ଗ୍ରାମ ଗୋବର ମଧ୍ୟ ନଷ୍ଟ ହେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ-ଏହାକୁ ଜୈବିକ ସାର, ଜୈବ ଗ୍ୟାସ ଏବଂ ବିଦ୍ୟୁତରେ ପରିଣତ କରାଯିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଏଥିରୁ ମିଳୁଥିବା ଆୟ ମଧ୍ୟ କୃଷକଙ୍କ ନିକଟକୁ ଯିବା ଉଚିତ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଶ୍ୱରେ ଅନେକ ଉଚ୍ଚ ମୂଲ୍ୟର ଦୁଗ୍ଧଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟ ରହିଛି ଯାହା ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତରେ ଉତ୍ପାଦିତ ହେଉନାହିଁ। ସେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ସେ ଆଜି ଅମୁଲର ଅଧ୍ୟକ୍ଷଙ୍କୁ ଏଭଳି ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ତାଲିକା ହସ୍ତାନ୍ତର କରୁଛନ୍ତି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ତୁରନ୍ତ ସେଗୁଡ଼ିକର ଉତ୍ପାଦନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇପାରିବ। ଏହି ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକର ମୂଲ୍ୟ ବହୁତ ଅଧିକ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ଏହାର ବିପୁଳ ଚାହିଦା ରହିଛି। ଯଦି କେବଳ ଦହି, ଘିଅ ଏବଂ ପନିର ଉତ୍ପାଦନ ପରିବର୍ତ୍ତେ, ଆମେ ଏହି ଉଚ୍ଚ ମୂଲ୍ୟର ଉତ୍ପାଦ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବୁ, ତେବେ ଆମର କୃଷକ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ ଅନେକ ଗୁଣ ଅଧିକ ଲାଭ ଅର୍ଜନ କରିବେ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏବେ ଦୁଗ୍ଧ ସହିତ ଆମକୁ ଜୈବ ଗ୍ୟାସ ଏବଂ ଜୈବ-ସି. ଏନ୍. ଜି. ଉତ୍ପାଦନ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନଠାରୁ ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ସମବାୟ ଡାଏରୀଗୁଡ଼ିକ ଖୋଲା ବଜାରରୁ ପଶୁଖାଦ୍ୟ କିଣିବେ ନାହିଁ; ଏହା ସମବାୟ ସ୍ତରରେ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ପାଦିତ ହେବ ଏବଂ ପଶୁଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନରୁ ମିଳୁଥିବା ଲାଭ ସିଧାସଳଖ ଆମର ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ଯିବ। ସେ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ସମେତ ଏଥିପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ସମଗ୍ର ଇକୋସିଷ୍ଟମ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇସାରିଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, କୃଷକମାନଙ୍କ ଲାଭ ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ତିନୋଟି ନୂତନ ଜାତୀୟ ସ୍ତରୀୟ ସମବାୟ ସମିତି ଗଠନ କରିଛନ୍ତି: ଗୋଟିଏ ବିହନ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ବିତରଣ ପାଇଁ, ଗୋଟିଏ ଜୈବିକ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକର ବିପଣନ ପାଇଁ ଏବଂ ଅନ୍ୟଟି କୃଷି ରପ୍ତାନୀ ପାଇଁ। ଏଥି ସହିତ ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଭାବେ ତିନୋଟି ଜାତୀୟ ସ୍ତରର ବହୁ-ରାଜ୍ୟ ସମବାୟ ସମିତି ଗଠନ କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଛଅଟି ସମବାୟ ସଂସ୍ଥା ମିଶି ଏବେ କୃଷି ଏବଂ ପଶୁପାଳନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିଗକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବେ-ତାହା ପନିର, ପ୍ରୋଟିନ୍, ଡାଏରୀ ହ୍ୱାଇଟନର, ଖୋୟା, ଆଇସ୍କ୍ରିମ୍, ଶିଶୁ ଖାଦ୍ୟ, ପ୍ୟାକେଜିଂ ଖାଇବା ତେଲ, ଅଟା, ମହୁ ଉତ୍ପାଦନ, ଶୀତଳ ଭଣ୍ଡାର, ଆଳୁ ଚିପ୍ସ୍, ବିହନ ଉତ୍ପାଦନ କିମ୍ବା ପଶୁଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ହେଉ-ଏହି ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଦୁଗ୍ଧ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଧୀନରେ ଆସିବ ଏବଂ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ସିଧାସଳଖ ପଶୁପାଳନ କରୁଥିବା କୃଷକମାନଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ପହଞ୍ଚିବ। ଏହା ହେଉଛି ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ସ୍ପଷ୍ଟ ଏବଂ ଦୃଢ଼ ଯୋଜନା।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ, ସେ ବନାସକଣ୍ଠାର ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କେବଳ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ଦ୍ୱାରା ହିଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ମିଳିବ, କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନର ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ପରିମାଣ ସତ୍ତ୍ୱେ ଗତିଶୀଳ ଅର୍ଥନୀତି ମଡେଲ ଜରିଆରେ ସେମାନଙ୍କ ଆୟ ଅତିକମରେ ୨୦ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ଏଥିପାଇଁ ଏକ ବିସ୍ତୃତ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି, ଏବଂ ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଭାଗ୍ୟଶାଳୀ ଯେ ବନାସ ଡାଏରୀର ମୁଖ୍ୟାଳୟ ଏହି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିସ୍ତୃତ ଯୋଜନାର କେନ୍ଦ୍ର ହେବ। ସେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ବନସକଣ୍ଠା ଭଳି ପଶୁପାଳକ ଏବଂ କୃଷକମାନଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଏହି ମଡେଲ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ସଫଳ ହେବ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମ ଦୁଗ୍ଧ ସମବାୟ ସମିତିକୁ ଏକ ମାଇକ୍ରୋ-ଏଟିଏମ୍ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଫ୍ରୋଜନ୍ ପରିଚାଳନା ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଅଧିକ ସହଜ କରିଦେଇଛି। ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଏହି ମାଇକ୍ରୋ-ଏଟିଏମ୍ ଜରିଆରେ ଆର୍ଥିକ ସେବା ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଶ୍ୱେତ ବିପ୍ଳବ ୨.୦ ପାଇଁ ଅନେକ ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ତାଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଚାରୋଟି ସ୍ତମ୍ଭ-ଜାତୀୟ ଗୋକୁଲ୍ ମିଶନ, ପଶୁପାଳନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ପାଣ୍ଠି, ପୁନର୍ଗଠିତ ଜାତୀୟ ଦୁଗ୍ଧ ଯୋଜନା ଏବଂ ଜାତୀୟ ପଶୁ ରୋଗ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ-ଶ୍ୱେତ ବିପ୍ଳବ ୨.୦ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ସଫଳ ହେବ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବନାସ ଡାଏରୀ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ପରମ୍ପରା କେବଳ ବନାସକଣ୍ଠା ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ରହିବ ନାହିଁ; ଏହା ସମଗ୍ର ଦେଶର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପଶୁପାଳକଙ୍କ ପାଇଁ ସମୃଦ୍ଧିର ଉତ୍ସ ହେବ।

Ministry of Cooperation
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, inaugurates the newly constructed Bio-CNG and Fertilizer Plant by Banas Dairy and lays the foundation stone of the 150-ton powder plant in the Vav-Tharad district of Gujarat
Prime Minister Shri Narendra Modi has set big goals for White Revolution 2.0
White Revolution 2.0 will certainly succeed through the National Gokul Mission, the Animal Husbandry Infrastructure Development Fund, the restructured National Dairy Plan, and the National Animal Disease Control Programme
The tradition of establishing a Bio-CNG plant started by Banas Dairy will become a model for cooperative societies across the country
Due to the tireless hard work of the women, the business of Banas Dairy has reached ₹24,000 crore
Research is being conducted in Banaskantha and Mehsana on water conservation and the prosperity achieved through water
Dairy cooperatives will become even more prosperous by focusing on the production of high-value products
Animal feed will also be produced within cooperatives, and the profit will go directly into the bank accounts of the women
Through the circular economy, the income of dairy farmers will increase by more than 20 per cent
Shri Shah pays tribute to Dr. Bhimrao Ambedkar on his Mahaparinirvan Diwas and says because of the Constitution given by him, a system has been established in which Dalits, the poor, tribals, and backward classes are also able to live a life of dignity
06 DEC 2025 5:56PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today inaugurated the newly constructed Bio-CNG and Fertilizer Plant built by Banas Dairy in Vav-Tharad district of Gujarat and laid the foundation stone for a 150-ton powder plant. On this occasion, Gujarat Assembly Speaker Shri Shankar Chaudhary, Union Ministers of State for Cooperation Shri Krishan Pal Gurjar and Shri Murlidhar Mohol, Union Cooperation Secretary Dr. Ashish Kumar Bhutani, along with many other dignitaries, were present.
Addressing the program, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that the journey started by Galbabhai Nanjibhai Patel, who founded Banas Dairy in Banaskantha, has gradually grown to such an extent that today the dairy has a turnover of up to ₹24,000 crore. He said that wherever he goes across the country, he proudly declares that the task of making Gujarat’s villages prosperous has been accomplished by the mothers and sisters of state. The farmers of this region, especially the pioneers of the cooperative movement, the chairmen of village-level milk societies, and the directors of Banas Dairy may not even realize what a massive miracle they have achieved. He added that building a ₹24,000-crore company is a task that would make even the biggest corporate houses break into a sweat, yet the women and farmers of Banaskantha have built a ₹24,000-crore company in the blink of an eye.
Shri Amit Shah said that today he has brought with him Members of Parliament from both Houses of the Indian Parliament — Lok Sabha and Rajya Sabha. He said that in the coming January, around 250 Chairmen and Managing Directors of dairies from across the country are coming to Banaskantha to personally witness the miracle that has unfolded in this cooperative dairy sector. He recalled that when he used to visit this region after the drought of 1985–87 and asked the farmers, they would say they could grow only one crop in the entire year. But now, the farmer of Banaskantha grows three crops in a year — groundnut, potato, pearl millet (bajra) in summer, and also takes the kharif crop. Just twenty-five years ago, cultivating three crops in Banaskantha was nothing more than a dream.
Union Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi ensured the availability of water in the regions of Gujarat where it was scarce by diverting surplus water from areas where it was abundant. He said that under the Sujalam-Sufalam Scheme, excess water from the Narmada and Mahi rivers was brought to Banaskantha. Earlier, farmers here had to work as labourers on others’ fields. Today, the same farmer has turned his land into paradise and made the entire Banaskantha prosperous.
Shri Amit Shah said that it has never been our tradition or habit to fully document or write the history of any great achievement we accomplish. Shri Shah said that he has assigned two universities the responsibility of preparing a detailed, well-documented research of the water conservation efforts in Banaskantha and Mehsana, the prosperity brought by water, and the transformation that has come into people’s lives as a result. He said that the hard work of Banaskantha will be written in golden letters and will emerge as a source of inspiration in the entire history of rural development across the country.
Union Home Minister said that the most heartening aspect is the immense contribution of women in this achievement. Shri Shah said that in this massive ₹24,000-crore business, the entire hard work of collecting milk collection has been done by the hands of the sisters, daughters and mothers of Banaskantha. He added that these women have presented the most vibrant and the greatest living example before all the NGOs of the world that keep talking about women’s empowerment. Such a transparent system has been established that, without any movement or slogan, the full payment for their milk reaches directly into the bank accounts of these mothers and sisters every week.
Union Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that Banas Dairy has now become Asia’s largest milk-producing dairy, and Galba Kaka (Galbabhai Nanjibhai Patel) has an immense contribution in this achievement. Galba Kaka was a personality whose heart was filled only with the welfare of farmers. The journey that began in 1960 with milk societies from just eight villages of only two talukas — Vadgam and Palanpur — has today reached a turnover of ₹24,000 crore. He said that the core mantra of the tradition started by Galbabhai Patel was very simple: “We may have little money, but we have a huge number of people.” Shri Shah added that Galbabhai’s idea of many people contributing small amounts to accomplish big things has grown into a gigantic banyan tree, which is today inspiring not only India’s cooperative movements but cooperative movements across the entire world.
Shri Amit Shah said that today is the death anniversary of Baba Saheb Dr. Bhimrao Ambedkar. He said that the Constitution given to this country by Baba Saheb has created such a strong system that Dalits, the poor, tribals and backward classes can also live a life of dignity and respect. He offered his heartfelt tribute to Baba Saheb. Shri Shah further said that today also marks the concluding ceremony of the grand padyatra being organised across Gujarat as part of the 150th birth anniversary celebrations of the Iron Man, Sardar Vallabhbhai Patel. He said that the very concept of farmers and cooperation was Sardar Saheb’s own idea. Gujarat embraced it, and today that idea has grown into a gigantic banyan tree.
Union Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that today several new initiatives have been launched here, including the inauguration of the Bio-CNG plant and milk powder plant, as well as the dedication of a state-of-the-art protein plant and a high-tech automated paneer plant. He said, the tradition of establishing a Bio-CNG plant started by Banas Dairy will become a model for cooperative societies across the country. He said that the innovative experiments Banas Dairy has conducted in the circular economy will be showcased to the Members of Parliament who are part of the consultative committee. He added that until now, under Amul’s leadership, Gujarat’s dairies have been collecting milk, processing it into products, selling them, and directly transferring the profits into the bank accounts of sisters and farmers — in this, we have been ahead of the entire world. But now the time has come to transform the dairy sector completely into a circular economy.
Shri Shah emphasized that not even a single gram of cow or buffalo dung should go to waste — it should be converted into organic manure, bio-gas, and electricity, and the income generated from it should also go back to the farmer. He said that there are many high-value dairy products in the world that are not yet being manufactured in India. He announced that he is handing over a complete list of such products to the Chairman of Amul today itself so that their production can begin immediately. These products command very high prices and have huge demand in the global market. If, instead of only producing curd, ghee and paneer, we focus on these high-value products, our farmer brothers and sisters will earn many times more profit.
Shri Amit Shah said that now, along with dairy, we must start producing biogas and bio-CNG. He further said that from now on, cooperative dairies across India will no longer purchase animal feed from the open market; it will also be produced at the cooperative level, and the profit earned from manufacturing animal feed will go directly into the bank accounts of our sisters. He assured that the entire ecosystem required for this, including technology and financing, has already been put in place by the Government of India under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that for the benefit of farmers, the Government of India has formed three new national-level cooperatives: one for seed production and distribution, one for marketing of organic products, and one for agricultural exports. At the same time, three national-level multi-state cooperatives have been created specifically for the dairy sector. He said that these six cooperative institutions together will now cover every aspect of agriculture and animal husbandry — whether it is making cheese, protein, dairy whitener, khoya, ice-cream, baby food; packaging edible oil, producing flour, honey, running cold storages, potato chips, seed production, or manufacturing animal feed — all these activities will come under the dairy economy, and the entire profit will reach directly into the accounts of the livestock farmers. This is the clear and firm plan of the Government of India.
Shri Shah said that he assures the brothers and sisters of Banaskantha that within five years, the benefits from increased milk production alone will be significant, but even with the current volume of milk production, their income will be increased by at least 20 per cent through the circular economy model. A detailed plan for this has been prepared, and it is very fortunate that the headquarters of Banas Dairy will be the center of this entire detailed planning. He expressed confidence that this model for increasing the income of livestock farmers and farmers, like those in Banaskantha, will be successful throughout the country.
Shri Amit Shah said that every village milk cooperative has been provided with a micro-ATM, which has made the process of handling frozen semen much easier. In the coming days, financial services will also be launched through these micro-ATMs. He said that Prime Minister Modi has set several ambitious targets for White Revolution 2.0, and he is confident that with the support of the four pillars – the National Gokul Mission, the Animal Husbandry Infrastructure Development Fund, the restructured National Dairy Plan, and the National Animal Disease Control Programme – White Revolution 2.0 will definitely be successful. He added that the tradition established by Banas Dairy will not be limited to Banaskantha alone; it will become a source of prosperity for millions of livestock farmers across the entire country.