Ministry of Cooperation
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah inaugurates ‘Earth Summit 2025’ in Gujarat
Prime Minister Shri Narendra Modi is reviving Gandhiji’s principle of Gram Swaraj and implementing it on the ground
Based on the spirit of cooperation, 'Sahakar Taxi' will become the country's largest taxi service
Shri Amit Shah launched 13+ digital services along with ‘Sahkar Saarathi’
‘Earth Summit – 2025’ has emerged as a decisive platform that will give a new economic direction to rural India
PACS will be opened in every Panchayat, with the goal of tripling the contribution of the cooperative sector to the GDP
‘Sahakar Sarathi’, developed by NABARD, will digitally empower rural banking
Farmers holding Kisan Credit Cards will now have access to world-class digital facilities
‘Cooperative Insurance’ will soon be introduced across various insurance domains
The expansion of the circular economy model in cooperatives is giving new impetus to local production
Cooperation among Cooperatives has led to an increase of thousands of crores in low-cost deposits in the cooperative sector
05 DEC 2025 7:54PM by PIB Delhi
Union Home & Cooperation Minister Shri Amit Shah inaugurated EARTH Summit 2025 today at Mahatma Mandir in Gandhinagar, the capital of Gujarat. Shri Amit Shah launched more than 13 new services and products under ‘Sahakar Sarathi’. These include Digi KCC, Campaign Sarathi, Website Sarathi, Cooperative Governance Index, ePACS, World’s Largest Grain Storage Application, Shiksha Sarathi, Sarathi Technology Forum, among others. On this occasion, Gujarat Chief Minister Shri Bhupendra Patel, Gujarat Legislative Assembly Speaker Shri Shankarbhai Chaudhary, Gujarat Agriculture & Cooperation Minister Shri Jitu Bhai Vaghani, Deputy Speaker of the Gujarat Legislative Assembly and NAFED Chairman Shri Jetha Bhai Ahir, Cooperation Secretary Dr. Ashish Kumar Bhutani, Chairman of Gujarat State Cooperative Bank Shri Ajay Bhai Patel, and NABARD Chairman Shri Shaji K.V., along with several dignitaries, were present.
In his address, Union Home & Cooperation Minister Shri Amit Shah said that this second summit is an important link in the series of three EARTH Summits being organized across the country. The purpose of these summits is not only to strengthen the rural economy but also to rethink various aspects of rural development and derive result-oriented solutions. He said that through these three summits, major issues pertaining to four ministries linked to the rural economy will be resolved, and the third summit to be held in Delhi next year will present a coherent policy framework derived from all deliberations.
Shri Amit Shah said that Mahatma Gandhi had stated that if India has to progress, its development vision cannot be realized without keeping villages at the centre. However, a few years after Independence, we forgot this principle. Agriculture, animal husbandry, and cooperatives — the three main pillars of rural development — remained neglected for a long time. He said that in 2014, under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, a historic transformation began that made rural development the core axis of national development.
Shri Amit Shah said that with a holistic vision, it has been decided that in the coming years, a cooperative institution will be established in every Panchayat of the country. Through cooperatives, more than 50 crore active members will be created, and the cooperative sector’s contribution to GDP will be increased compared to the present level. He said that when these goals are achieved, no citizen will be left behind — whether it is a rural woman engaged in animal husbandry or small farmers.
The Union Minister stated that thousands of crores of low-cost deposits have increased through the ‘Cooperation Among Cooperatives’ model in Gujarat. Now markets, dairies, PACS, and all cooperatives have been integrated under the district cooperative umbrella. He said that a model has been implemented wherein all cooperative institutions maintain their accounts and savings only with cooperative banks, which has significantly increased low-cost deposits and has begun the process of increasing the cooperative sector’s credit capacity fivefold — a model to be applied nationwide. Shri Shah said that through this summit, a concrete action plan is being prepared to utilize 100% of the Priority Sector Lending potential by adopting the Gujarat/Banaskantha model.
Shri Amit Shah said that cooperatives cannot progress without technology. Smaller cooperatives lacked the capacity to bear the cost of technological infrastructure. NABARD has taken a historic step by providing 13+ digital services to all rural banks through ‘Sahakar Sarathi’. He explained that all district central, state, agricultural, and urban cooperative banks will now come under a single technology umbrella; modern banking technologies will be available without financial burden; recovery, disbursement, KYC, legal documentation, appraisal, website creation, etc., will become fully tech-enabled; and real-time tracking systems will be implemented in rural cooperative banks. He added that with RBI’s support, a strong cooperative banking framework is being developed, and soon a farmer holding an e-KCC will enjoy facilities comparable to high-end international credit cards.
The Union Minister said that based on nationally compiled cooperative data, expansion will be planned wherever a vacuum exists. Villages or regions requiring expansion will be identified immediately through software systems. The remaining scientific enhancements in the project underway for the past two years will be completed next year. He said that Gujarat has established a complete circular economy model in the dairy sector—products have been indigenized, and the benefits are going directly to farmers. This model is now planned to be implemented across the entire country.
Shri Amit Shah said that around 49 lakh farmers are now engaged in certified organic production, and more than 40 organic products are available online. A national lab network is being established in collaboration with Bharat Organics and Amul. The target is to raise India’s share in the global organic market by 2035. He said that multi-state cooperatives will purchase produce from farmers, test it, and export it to global markets, ensuring that the benefits go directly into farmers’ bank accounts.
Shri Amit Shah said that as an important initiative of the Ministry of Cooperation, ‘Sahakar Taxi’ has been launched, and over 51,000 drivers have registered even during the trial phase. In the coming years, it will become the country’s largest cooperative taxi company.
The Union Minister further informed that through Cooperative Insurance, Health, Life, Agriculture, and Accidental Insurance will all be brought under the cooperative model. Shri Shah said that strengthening cooperatives automatically strengthens agriculture, fisheries, animal husbandry, and dairy sectors. He said that without these sectors, rural development is not possible.
Extending his best wishes to the Earth Summit, Shri Amit Shah said that cooperation is like a Kalpavriksha — whose roots lie in public welfare and whose branches connect the livelihoods of millions. He expressed hope that the summit’s open deliberations, problem identification, and solution-building will lead to a strong and actionable rural development framework.

ସହଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଗୁଜରାଟରେ 'ଆର୍ଥ ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୫ "କୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
05 DEC 2025 7:54PM by PIB Bhubaneswar
• ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଗାନ୍ଧୀଜୀଙ୍କ ଗ୍ରାମ ସ୍ୱରାଜ ନୀତିକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହାକୁ ବାସ୍ତବ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଛନ୍ତି
• ସମବାୟର ଭାବନା ଉପରେ ଆଧାରିତ, 'ସହକାର ଟ୍ୟାକ୍ସି' ଦେଶର ସର୍ବବୃହତ ଟ୍ୟାକ୍ସି ସେବା ହେବ
• 'ସହକାର ସାରଥି' ସହିତ ୧୩ରୁ ଅଧିକ ଡିଜିଟାଲ୍ ସେବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
• 'ଆର୍ଥ ସମ୍ମିଳନୀ - ୨୦୨୫' ଏକ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି ଯାହା ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତକୁ ଏକ ନୂତନ ଅର୍ଥନୈତିକ ଦିଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ
• ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଞ୍ଚାୟତରେ ପାକସ୍‍ ଖୋଲାଯିବ, ଯାହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଜିଡିପିରେ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରର ଅବଦାନକୁ ତିନିଗୁଣ କରିବା
• ନାବାର୍ଡ ଦ୍ୱାରା ବିକଶିତ 'ସହକାର ସାରଥି' ଗ୍ରାମୀଣ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଡିଜିଟାଲ୍ ଭାବରେ ସଶକ୍ତ କରିବ
• କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡଧାରୀ ଚାଷୀମାନେ ଏବେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଡିଜିଟାଲ୍ ସୁବିଧା ପାଇପାରିବେ
• 'ସମବାୟ ବୀମା' ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ବିଭିନ୍ନ ବୀମା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଚଳନ କରାଯିବ
• ସମବାୟରେ ଗତିଶୀଳ ଅର୍ଥନୀତି ମଡେଲର ବିସ୍ତାର ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦନକୁ ନୂତନ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଉଛି
• ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଛୋଟ ଛୋଟ ଜମା ଜରିଆରେ ସମବାୟ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ବୃଦ୍ଧି କରିଛି
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ଗୁଜରାଟର ରାଜଧାନୀ ଗାନ୍ଧୀନଗରର ମହାତ୍ମା ମନ୍ଦିରରେ ଆର୍ଥ ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୫କୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ 'ସହକାର ସାରଥି’ ଅଧୀନରେ ୧୩ରୁ ଅଧିକ ନୂତନ ସେବା ଏବଂ ଉତ୍ପାଦର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଏଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି ଦିଗି କେସିସି, ଅଭିଯାନ ସାରଥି, ୱେବସାଇଟ୍ ସାରଥି, ସମବାୟ ପ୍ରଶାସନ ସୂଚକାଙ୍କ, ଇ-ପାକସ୍‍, ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ୍ ଶସ୍ୟ ସଂରକ୍ଷଣ ଆପ୍ଲିକେସନ୍, ଶିକ୍ଷା ସାରଥି, ସାରଥି ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଫୋରମ୍ ଆଦି। ଏହି ଅବସରରେ ଗୁଜରାଟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ପଟେଲ, ଗୁଜରାଟ ବିଧାନସଭା ବାଚସ୍ପତି ଶ୍ରୀ ଶଙ୍କରଭାଇ ଚୌଧୁରୀ, ଗୁଜରାଟ କୃଷି ଓ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜିତ୍ତୁଭାଇ ବାଘାନୀ, ଗୁଜରାଟ ବିଧାନସଭାର ଉପବାଚସ୍ପତି ଏବଂ ନାଫେଡ୍ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ଜେଠାଭାଇ ଅହିର, ସମବାୟ ସଚିବ ଡ. ଆଶିଷ କୁମାର ଭୁଟାନୀ, ଗୁଜରାଟ ରାଜ୍ୟ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ଅଜୟଭାଇ ପଟେଲ ଏବଂ ନାବାର୍ଡ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ଶାଜି କେ. ଭି. ଙ୍କ ସମେତ ଅନେକ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ଦ୍ୱିତୀୟ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ସାରା ଦେଶରେ ଆୟୋଜିତ ହେଉଥିବା ତିନୋଟି ଆର୍ଥ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଶୃଙ୍ଖଳାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂଯୋଗ। ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ କେବଳ ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ନୁହେଁ, ବରଂ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶର ବିଭିନ୍ନ ଦିଗ ଉପରେ ପୁନର୍ବିଚାର କରିବା ଏବଂ ଫଳପ୍ରଦ ସମାଧାନ ବାହାର କରିବା ମଧ୍ୟ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ତିନୋଟି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଜରିଆରେ ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ସହ ଜଡ଼ିତ ଚାରୋଟି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ କରାଯିବ ଏବଂ ଆସନ୍ତା ବର୍ଷ ଦିଲ୍ଲୀରେ ହେବାକୁ ଥିବା ତୃତୀୟ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ସମସ୍ତ ବିଚାର-ବିମର୍ଶରୁ ଉତ୍ପନ୍ନ ଏକ ସୁସଙ୍ଗତ ନୀତିଗତ ଢାଞ୍ଚା ଉପସ୍ଥାପନ କରିବ।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ, ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ କହିଥିଲେ, ଯଦି ଭାରତକୁ ପ୍ରଗତି କରିବାକୁ ହେବ, ତେବେ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକୁ କେନ୍ଦ୍ରରେ ନ ରଖିଲେ ଏହାର ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସାକାର ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ। କିନ୍ତୁ ସ୍ୱାଧୀନତାର କିଛି ବର୍ଷ ପରେ ଆମେ ଏହି ନୀତିକୁ ଭୁଲିଗଲୁ। କୃଷି, ପଶୁପାଳନ ଏବଂ ସମବାୟ-ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶର ତିନୋଟି ମୁଖ୍ୟ ସ୍ତମ୍ଭ-ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଅବହେଳିତ ହୋଇ ରହିଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏକ ଐତିହାସିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ଯାହା ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶକୁ ଜାତୀୟ ବିକାଶର ମୂଳରେ ପରିଣତ କରିଥିଲା।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ, ଏକ ସାମଗ୍ରିକ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ସହିତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି ଯେ ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଞ୍ଚାୟତରେ ଏକ ସମବାୟ ସଂସ୍ଥା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ। ସମବାୟ ମାଧ୍ୟମରେ ୫୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ସକ୍ରିୟ ସଦସ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରାଯିବ ଏବଂ ଜି.ଡି.ପି. ରେ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରର ଯୋଗଦାନ ବର୍ତ୍ତମାନର ସ୍ତର ତୁଳନାରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ହୋଇଯିବ, ସେତେବେଳେ କୌଣସି ନାଗରିକ ପଛରେ ରହିବେ ନାହିଁ-ସେ ପଶୁପାଳନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିୟୋଜିତ ଗ୍ରାମୀଣ ମହିଳା ହୁଅନ୍ତୁ କିମ୍ବା କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀ।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଗୁଜରାଟରେ 'ସମବାୟ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ’ ମଡେଲ ଜରିଆରେ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଛୋଟ ଛୋଟ ଜମା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏବେ ବଜାର, ଡାଏରୀ, ପାକସ୍‍ ଏବଂ ସମସ୍ତ ସମବାୟ ସମିତିକୁ ଜିଲ୍ଲା ସମବାୟ ଅଧୀନରେ ସମନ୍ୱିତ କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏପରି ଏକ ମଡେଲ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଛି ଯେଉଁଥିରେ ସମସ୍ତ ସମବାୟ ସଂସ୍ଥା କେବଳ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କରେ ନିଜର ଆକାଉଣ୍ଟ ଏବଂ ସଞ୍ଚୟକୁ ରଖିବେ, ଯାହା ସ୍ୱଳ୍ପ ମୂଲ୍ୟର ଜମା ପରିମାଣକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି ଏବଂ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରର ଋଣ କ୍ଷମତା ପାଞ୍ଚ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ପ୍ରକ୍ରିୟା ଆରମ୍ଭ କରିଛି-ଏହି ମଡେଲକୁ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଲାଗୁ କରାଯିବ। ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ମାଧ୍ୟମରେ ଗୁଜରାଟ/ବନାସକାଣ୍ଠା ମଡେଲକୁ ଗ୍ରହଣ କରି ପ୍ରାଥମିକତା କ୍ଷେତ୍ରର ଋଣ ସାମର୍ଥ୍ୟର ଉପଯୋଗ କରିବା ଲାଗି ଏକ ଦୃଢ଼ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିନା ପ୍ରଗତି କରିପାରିବେ ନାହିଁ। କ୍ଷୁଦ୍ର ସମବାୟ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକରେ ବୈଷୟିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ମୂଲ୍ୟ ବହନ କରିବାର କ୍ଷମତା ନଥିଲା। 'ସହକାର ସାରଥି’ ଜରିଆରେ ସମସ୍ତ ଗ୍ରାମୀଣ ବ୍ୟାଙ୍କକୁ ୧୩ରୁ ଅଧିକ ଡିଜିଟାଲ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରି ନାବାର୍ଡ ଏକ ଐତିହାସିକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି। ସମସ୍ତ ଜିଲ୍ଲା କେନ୍ଦ୍ରୀୟ, ରାଜ୍ୟ, କୃଷି ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ଏବେ ଗୋଟିଏ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଅଧୀନରେ ଆସିବ; ଆର୍ଥିକ ବୋଝ ବିନା ଆଧୁନିକ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଉପଲବ୍ଧ ହେବ; ପୁନରୁଦ୍ଧାର, ବିତରଣ, କେୱାଇସି, ଆଇନଗତ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟେସନ୍, ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ, ୱେବସାଇଟ୍ ସୃଷ୍ଟି ଇତ୍ୟାଦି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବୈଷୟିକ-ସକ୍ଷମ ହେବ; ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକରେ ରିଅଲ୍ ଟାଇମ୍ ଟ୍ରାକିଂ ସିଷ୍ଟମ୍ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ। ଭାରତୀୟ ରିଜର୍ଭ ବ୍ୟାଙ୍କ୍‍ ସହାୟତାରେ ଏକ ଦୃଢ଼ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ଢାଞ୍ଚା ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ଇ-କେସିସି ପାଇଥିବା ଜଣେ କୃଷକ ଉଚ୍ଚମାନର ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ ଭଳି ସୁବିଧା ପାଇପାରିବେ।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ସଂଗୃହିତ ସମବାୟ ତଥ୍ୟ ଆଧାରରେ ଯେଉଁଠାରେ ଏହାର ଅଭାବ ଦେଖାଯିବ ସେଠାରେ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଯୋଜନା କରାଯିବ। ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଆବଶ୍ୟକ କରୁଥିବା ଗ୍ରାମ କିମ୍ବା ଅଞ୍ଚଳକୁ ସଫ୍ଟୱେର୍ ସିଷ୍ଟମ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ତୁରନ୍ତ ଚିହ୍ନଟ କରାଯିବ। ଗତ ଦୁଇ ବର୍ଷ ଧରି ଚାଲିଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପରେ ଅବଶିଷ୍ଟ ବିକାଶ ଆସନ୍ତା ବର୍ଷ ଶେଷ ହେବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଗୁଜରାଟ ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଗତିଶୀଳ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ମଡେଲ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛି-ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ୱଦେଶୀକରଣ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏହାର ଲାଭ ସିଧାସଳଖ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ମିଳୁଛି। ଏହି ମଡେଲକୁ ଏବେ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଲାଗୁ କରିବାର ଯୋଜନା ରହିଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ବର୍ତ୍ତମାନ ପାଖାପାଖି ୪୯ ଲକ୍ଷ କୃଷକ ପ୍ରମାଣିକ ଜୈବିକ ଉତ୍ପାଦନରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ୪୦ରୁ ଅଧିକ ଜୈବିକ ଉତ୍ପାଦ ଅନଲାଇନରେ ଉପଲବ୍ଧ ରହିଛି। ଭାରତ ଅର୍ଗାନିକ୍ସ ଏବଂ ଅମୁଲ ସହଯୋଗରେ ଏକ ଜାତୀୟ ପରୀକ୍ଷାଗାର ନେଟୱାର୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଉଛି। ୨୦୩୫ ମସିହା ସୁଦ୍ଧା ବିଶ୍ୱ ଜୈବିକ ବଜାରରେ ଭାରତର ଅଂଶ ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବହୁ-ରାଜ୍ୟ ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକ କୃଷକମାନଙ୍କଠାରୁ ଉତ୍ପାଦ କ୍ରୟ କରିବେ, ଏହାର ପରୀକ୍ଷଣ କରିବେ ଏବଂ ଏହାକୁ ବିଶ୍ୱ ବଜାରକୁ ରପ୍ତାନୀ କରିବେ, ଯାହାଦ୍ବାରା ସୁନିଶ୍ଚିତ ହେବ ଯେ ଏହାର ଲାଭ ସିଧାସଳଖ କୃଷକମାନଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ଯିବ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ଭାବେ 'ସହକାର ଟ୍ୟାକ୍ସି’ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ପରୀକ୍ଷଣ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ମଧ୍ୟ ୫୧,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଡ୍ରାଇଭର ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିଛନ୍ତି। ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଏହା ଦେଶର ସର୍ବବୃହତ୍ ସମବାୟ ଟ୍ୟାକ୍ସି କମ୍ପାନୀରେ ପରିଣତ ହେବ।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ସମବାୟ ବୀମା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଜୀବନ, କୃଷି ଏବଂ ଦୁର୍ଘଟଣା ବୀମା ମାଧ୍ୟମରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସମବାୟ ମଡେଲ ଅଧୀନରେ ଅଣାଯିବ। ସମବାୟ ସମିତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଦ୍ୱାରା କୃଷି, ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ, ପଶୁପାଳନ ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ର ସୁଦୃଢ଼ ହୋଇଥାଏ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ବିନା ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ।
ଆର୍ଥ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ସମବାୟ ଏକ କଳ୍ପବୃକ୍ଷ ଭଳି-ଯାହାର ମୂଳଦୁଆ ଜନ କଲ୍ୟାଣରେ ରହିଛି ଏବଂ ଯାହାର ଶାଖା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବିକାକୁ ଯୋଡ଼ିଥାଏ। ସେ ଆଶା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ସମ୍ମିଳନୀର ଖୋଲା ବିଚାରବିମର୍ଶ, ସମସ୍ୟା ଚିହ୍ନଟ ଏବଂ ସମାଧାନ-ନିର୍ମାଣର ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ଢାଞ୍ଚା ସୃଷ୍ଟି କରିବ।