গৃহ মন্ত্ৰালয়
চাইবাৰ অপৰাধৰ ঘটনা আৰু ফৰেনছিক সামৰ্থ্য
03 DEC 2025 5:18PM by PIB Guwahati
নেচনেল ক্ৰাইম ৰেকৰ্ডছ ব্যুৰ’য়ে (NCRB) ইয়াৰ প্ৰকাশন “ক্ৰাইম ইন ইণ্ডিয়া”ত অপৰাধৰ পৰিসংখ্যাগত তথ্য সংকলন কৰি প্ৰকাশ কৰে। শেহতীয়াকৈ প্ৰকাশিত প্ৰতিবেদনখন ২০২৩-ৰ। এনচিআৰবি-এ প্ৰকাশ কৰা তথ্য অনুসৰি, ২০২১-ৰ পৰা ২০২৩-লৈকে চাইবাৰ অপৰাধৰ অধীনত (মিডিয়াম/টাৰ্গেট হিচাপে কমিউনিকেচন ডিভাইচৰ ব্যৱহাৰ) পঞ্জীয়ন হোৱা গোচৰৰ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল-ভিত্তিক সবিশেষ পৰিশিষ্ট-I ত উল্লেখ কৰা হৈছে।
ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলৰ আৰক্ষীৰ তদন্তকাৰী বিষয়াক (IO) প্ৰাৰম্ভিক পৰ্য্যায়ৰ চাইবাৰ ফৰেনছিক সহায় আগবঢ়াবলৈ ভাৰতীয় চাইবাৰ অপৰাধ সমন্বয় কেন্দ্ৰৰ অংশ হিচাপে নতুন দিল্লীত (১৮-০২-২০১৯ ত) আৰু অসমত (২৯-০৮-২০২৫ ত) অত্যাধুনিক ‘ৰাষ্ট্ৰীয় চাইবাৰ ফৰেনছিক লেবৰেটৰী (তদন্ত)’ স্থাপন কৰা হৈছে। মহিলা আৰু শিশুৰ বিৰুদ্ধে চাইবাৰ অপৰাধ প্ৰতিৰোধ আঁচনিৰ অধীনত ২০১৮-ত হায়দৰাবাদত এটা ৰাষ্ট্ৰীয় চাইবাৰ ফৰেনছিক লেবৰেটৰী (প্ৰমাণ) স্থাপন কৰা হৈছে।
বৰ্তমান সমগ্ৰ দেশতে ০৭ টা কেন্দ্ৰীয় ডিজিটেল ফৰেনছিক লেব আৰু ২৪ টা ৰাজ্যিক ফৰেনছিক বিজ্ঞান পৰীক্ষাগাৰ কাৰ্য্যক্ষম হৈছে। এইসমূহে চাইবাৰ অপৰাধৰ গোচৰৰ তদন্তত সহায় কৰে। এই ০৭ টা কেন্দ্ৰীয় ফৰেনছিক বিজ্ঞান পৰীক্ষাগাৰৰ (CFSL) ভিতৰত ২০১৪-ৰ পূৰ্বে চণ্ডীগড়, হায়দৰাবাদ, দিল্লী আৰু কলকাতাত অৱস্থিত ০৪ টা চিএফএছএল-ত ডিজিটেল ফৰেনছিকৰ সুবিধা উপলব্ধ আছিল। ২০১৪-ৰ পিছত পুনে, ভূপাল আৰু কামৰূপত ০৩ টা নতুন চিএফএছএল (ডিজিটেল ফৰেনছিক বিভাগকে প্ৰমুখ্য কৰি) স্থাপন কৰা হৈছিল। ২০১৪-ৰ পূৰ্বৰ ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ ডিজিটেল ফৰেনছিক সুবিধাসমূহৰে সম্পৰ্কীয় তথ্যসমূহ কেন্দ্ৰীয়ভাৱে ৰক্ষণাবেক্ষণ কৰা নহয়।
ৰাজ্যিক এফএছএল-সমূহত ডিএনএ বিশ্লেষণ আৰু চাইবাৰ ফৰেনছিক ক্ষমতাক সুদৃঢ়কৰণৰ বাবে নিৰ্ভয়া পুঁজিৰে অব্যাহত আঁচনিৰ অধীনত ৰাজ্যিক এফএছএল-সমূহত চাইবাৰ ফৰেনছিক ক্ষমতা শক্তিশালী কৰাৰ অৰ্থে আন বিষয়ৰ লগতে ২০ খন ৰাজ্য / কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলক সাহায্য প্ৰদান কৰা হৈছে। এই ২০ খন ৰাজ্য / কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ ৰাজ্য-ভিত্তিক তালিকাৰ লগতে ডিএনএ আৰু চাইবাৰ বিভাগ উভয়ৰে বাবে মুকলি কৰা বৰ্ষ-ভিত্তিক ধনৰাশিৰ পৰিমাণ পৰিশিষ্ট-II ত উল্লেখ কৰা হৈছে।
গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে ‘মহিলা আৰু শিশুৰ বিৰুদ্ধে চাইবাৰ অপৰাধ প্ৰতিৰোধ (CCPWC)’ আঁচনিৰ অধীনত ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহলৈ চাইবাৰ ফৰেনছিক-তথা-ট্ৰেইনিং লেবৰেটৰী স্থাপনৰ বাবে ১১৬.৫ কোটি টকাৰ আৰ্থিক সাহায্যও আগবঢ়াইছে। ইয়াৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত এতিয়ালৈকে ৩৩ খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত চাইবাৰ ফৰেনছিক-তথা-ট্ৰেইনিং লেবৰেটৰী আৰম্ভ হৈছে।
পৰিশিষ্ট-I
২০২১-২০২৩ ত চাইবাৰ অপৰাধৰ অধীনত পঞ্জীয়ন হোৱা ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল-ভিত্তিক গোচৰ
SL
State/UT
2021
2022
2023
1
Andhra Pradesh
1875
2341
2341
2
Arunachal Pradesh
47
14
24
3
Assam
4846
1733
909
4
Bihar
1413
1621
4450
5
Chhattisgarh
352
439
473
6
Goa
36
90
86
7
Gujarat
1536
1417
1995
8
Haryana
622
681
751
9
Himachal Pradesh
70
77
127
10
Jharkhand
953
967
1079
11
Karnataka
8136
12556
21889
12
Kerala
626
773
3295
13
Madhya Pradesh
589
826
685
14
Maharashtra
5562
8249
8103
15
Manipur
67
18
3
16
Meghalaya
107
75
64
17
Mizoram
30
1
31
18
Nagaland
8
4
2
19
Odisha
2037
1983
2348
20
Punjab
551
697
511
21
Rajasthan
1504
1833
2435
22
Sikkim
0
26
12
23
Tamil Nadu
1076
2082
4121
24
Telangana
10303
15297
18236
25
Tripura
24
30
36
26
Uttar Pradesh
8829
10117
10794
27
Uttarakhand
718
559
494
28
West Bengal
513
401
309
TOTAL STATE(S)
52430
64907
85603
29
A&N Islands
8
28
47
30
Chandigarh
15
27
23
31
D&N Haveli and Daman & Diu
5
5
6
32
Delhi
356
685
407
33
Jammu & Kashmir
154
173
185
34
Ladakh
5
3
1
35
Lakshadweep
1
1
1
36
Puducherry
0
64
147
TOTAL UT(S)
544
986
817
TOTAL (ALL INDIA)
52974
65893
86420
উৎসঃ এনচিআৰবি-এ প্ৰকাশ কৰা ‘ক্ৰাইম ইন ইণ্ডিয়া’।
পৰিশিষ্ট-II
ৰাজ্যিক এফএছএল-ত ডিএনএ বিশ্লেষণ আৰু চাইবাৰ ফৰেনছিক ক্ষমতা সুদৃঢ়কৰণৰ বাবে নিৰ্ভয়া পুঁজিৰ আঁচনিৰ অধীনত চাইবাৰ ফৰেনছিকৰ অৰ্থে সাহায্য প্ৰদান কৰা ৰাজ্য / কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ তালিকা
S.
NO.
States
Total release in last 03 years i.e. from FY 2022-
23 to 2024-25
(in Crores)
Total release since FY 2018-
19
(in Crores)
Amount for which UC received in GFR Form 12-C
1
Arunachal Pradesh
0.865
0.865
0
2
Assam
1.125
1.125
0
3
Chhattisgarh
2.183
3.683
2,01,61,069
4
Gujarat*
0.6075
1.8225
1,08,01,037
5
Himachal Pradesh*
0
7.29
7,29,00,000
6
Jharkhand
1.6625
4.9875
3,26,79,489
7
Karnataka*
0
13.96
0
8
Kerala
1.625
6.455
4,82,72,502
9
Meghalaya
1.7715
1.9365
1,77,15,000
10
Mizoram*
0
4.19
4,19,00,000
11
Nagaland*
2.725
5.45
5,45,00,000
12
Odisha*
3.1425
9.4275
9,30,60,819
13
Punjab*
0
7.98
3,99,00,000
14
Rajasthan*
0
6.28
6,27,96,750
15
Telangana
2.98
2.98
0
16
Tripura*
0
2.11
2,11,00,000
17
Uttar Pradesh*
0
7.75
7,06,81,508
18
Uttarakhand
2.48
2.48
2,48,00,000
19
Andaman &
Nicobar Islands
2.18
2.18
1,59,68,474
20
Puducherry*
3.395
6.9
6,05,33,389
*২০১৮-১৯ বিত্তীয় বৰ্ষৰ পৰা এই ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহলৈ পুঁজি মুকলি কৰা হৈছে।
গৃহ পৰিক্ৰমা দপ্তৰৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী বণ্ডী সঞ্জয় কুমাৰে ৰাজ্যসভাত এটা প্ৰশ্নৰ লিখিত উত্তৰত এই তথ্য সদৰী কৰে।

Ministry of Home Affairs
CYBER CRIME CASES AND FORENSIC CAPABILITIES
03 DEC 2025 5:18PM by PIB Delhi
The National Crime Records Bureau (NCRB) compiles and publishes the statistical data on crimes in its publication “Crime in India”. The latest published report is for the year 2023. As per the data published by the NCRB, State/UT wise details of cases registered under cyber crimes (involving communication devices as medium/target) during the period from 2021 to 2023 are at the Annexure-I.
The state of the art ‘National Cyber Forensic Laboratory (Investigation)’ has been established, as a part of the Indian Cyber Crime Coordination Center, at New Delhi (on 18.02.2019) and at Assam (on 29.08.2025) to provide early stage cyber forensic assistance to Investigating Officers (IOs) of State/UT Police. A National Cyber Forensic Laboratory (Evidence) has been established in Hyderabad in the year 2018 under the Cyber Crime Prevention against Women and Children Scheme for Evidentiary purposes.
At present, 07 Central Digital Forensic Labs and 24 State Forensic Science Laboratories are operational across the country' to assist in investigation of cybercrime cases. Out of the 07 Central Forensic Science Laboratories (CFSLs), prior to 2014, Digital Forensics facility was available in 04 CFSLs located in Chandigarh, Hyderabad, Delhi, and Kolkata. After 2014, 03 new CFSLs (including Digital Forensic Divisions) have been established at Pune, Bhopal, and Kamrup. Data related to Digital Forensic facilities in States and UTs prior to the year 2014 is not maintained centrally.
Assistance has been provided to 20 States / UTs inter-alia for Strengthening of Cyber Forensic Capacities in State FSLs under the Nirbhaya funded scheme for Strengthening of DNA Analysis and Cyber Forensic Capacities in State FSLs. The State-wise list of these 20 States / UTs along with year-wise amount released for both DNA & Cyber Divisions is at Annexure-II.
The Ministry of Home Affairs has also provided financial assistance of Rs. 116.5 Crores under the ‘Cyber Crime Prevention against Women and Children (CCPWC)’ Scheme, to the States/UTs for setting up of cyber forensic-cum-training laboratories. So, far Cyber Forensic-cum-Training Laboratories have been commissioned in 33 States/UTs.
ANNEXURE-I
State/UT-wise Cases Registered under Cyber Crimes during 2021-
2023
SL
State/UT
2021
2022
2023
1
Andhra Pradesh
1875
2341
2341
2
Arunachal Pradesh
47
14
24
3
Assam
4846
1733
909
4
Bihar
1413
1621
4450
5
Chhattisgarh
352
439
473
6
Goa
36
90
86
7
Gujarat
1536
1417
1995
8
Haryana
622
681
751
9
Himachal Pradesh
70
77
127
10
Jharkhand
953
967
1079
11
Karnataka
8136
12556
21889
12
Kerala
626
773
3295
13
Madhya Pradesh
589
826
685
14
Maharashtra
5562
8249
8103
15
Manipur
67
18
3
16
Meghalaya
107
75
64
17
Mizoram
30
1
31
18
Nagaland
8
4
2
19
Odisha
2037
1983
2348
20
Punjab
551
697
511
21
Rajasthan
1504
1833
2435
22
Sikkim
0
26
12
23
Tamil Nadu
1076
2082
4121
24
Telangana
10303
15297
18236
25
Tripura
24
30
36
26
Uttar Pradesh
8829
10117
10794
27
Uttarakhand
718
559
494
28
West Bengal
513
401
309
TOTAL STATE(S)
52430
64907
85603
29
A&N Islands
8
28
47
30
Chandigarh
15
27
23
31
D&N Haveli and Daman & Diu
5
5
6
32
Delhi
356
685
407
33
Jammu & Kashmir
154
173
185
34
Ladakh
5
3
1
35
Lakshadweep
1
1
1
36
Puducherry
0
64
147
TOTAL UT(S)
544
986
817
TOTAL (ALL INDIA)
52974
65893
86420
Source: ‘Crime in India’ published by NCRB.
ANNEXURE-II
List of States / UTs to which assistance has been provided for Cyber Forensics under the Nirbhaya funded scheme for Strengthening of DNA Analysis and Cyber Forensic Capacities in State FSLs
S.
NO.
States
Total release in last 03 years i.e. from FY 2022-
23 to 2024-25
(in Crores)
Total release since FY 2018-
19
(in Crores)
Amount for which UC received in GFR Form 12-C
1
Arunachal Pradesh
0.865
0.865
0
2
Assam
1.125
1.125
0
3
Chhattisgarh
2.183
3.683
2,01,61,069
4
Gujarat*
0.6075
1.8225
1,08,01,037
5
Himachal Pradesh*
0
7.29
7,29,00,000
6
Jharkhand
1.6625
4.9875
3,26,79,489
7
Karnataka*
0
13.96
0
8
Kerala
1.625
6.455
4,82,72,502
9
Meghalaya
1.7715
1.9365
1,77,15,000
10
Mizoram*
0
4.19
4,19,00,000
11
Nagaland*
2.725
5.45
5,45,00,000
12
Odisha*
3.1425
9.4275
9,30,60,819
13
Punjab*
0
7.98
3,99,00,000
14
Rajasthan*
0
6.28
6,27,96,750
15
Telangana
2.98
2.98
0
16
Tripura*
0
2.11
2,11,00,000
17
Uttar Pradesh*
0
7.75
7,06,81,508
18
Uttarakhand
2.48
2.48
2,48,00,000
19
Andaman &
Nicobar Islands
2.18
2.18
1,59,68,474
20
Puducherry*
3.395
6.9
6,05,33,389
*Funds have been released to these States/UTs since FY 2018-19.
This was stated by the Minister of State in the Ministry of Home Affairs Shri Bandi Sanjay Kumar in a written reply to a question in the Rajya Sabha.