গৃহ মন্ত্ৰালয়
লোকপিয়ল নমুনাপত্ৰ
02 DEC 2025 3:22PM by PIB Guwahati
লোকপিয়ল নিয়ম, ১৯৯০ৰ নিয়ম ৬ অনুসৰি লোকপিয়লৰ প্ৰশ্নাৱলী/সময়সূচী কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ দ্বাৰা চৰকাৰী গেজেটৰ জৰিয়তে আইনৰ ৮ নং ধাৰাৰ উপধাৰা (১)ৰ অধীনত জাননী দিয়া হয়। পঞ্জীয়ক আৰু লোকপিয়ল আয়ুক্তৰ কাৰ্যালয়ে প্ৰশ্নাৱলী চূড়ান্ত কৰাৰ প্ৰক্ৰিয়া চলি আছে।
লোকপিয়লৰ সময়ত প্ৰাথমিক বিদ্যালয়ৰ শিক্ষকসকলক সাধাৰণতে গণনাকাৰী হিচাপে নিযুক্তি দিয়া হয়। ২০২৭ চনৰ লোকপিয়লৰ সময়সীমা পূৰ্বৰ লোকপিয়লত অনুসৰণ কৰা অতীতৰ অনুশীলনৰ দৰেই একে ৰখা হৈছে।
লোকপিয়লত অনুসূচিত জাতি (এছ চি) আৰু অনুসূচিত জনজাতি (এছ টি)ক সংবিধান (অনুসূচিত জাতি) আদেশ, ১৯৫০ আৰু সংবিধান (অনুসূচিত জনজাতি) আদেশ, ১৯৫০ (সময়ে সময়ে সংশোধিত)ৰ জৰিয়তে কঠোৰভাৱে অধিসূচিত এছ চি আৰু এছ টিৰ তালিকা অনুসৰি গণনা কৰা হয়। ২০২৭ চনৰ লোকপিয়লত ৰাজনৈতিক পৰিক্ৰমা সম্পৰ্কীয় কেবিনেট কমিটীয়ে সিদ্ধান্ত লোৱা অনুসৰি জাতি গণনা কৰা হ’ব। চূড়ান্ত কৰাৰ পিছত লোকপিয়লৰ প্ৰশ্নবোৰৰ জাননী দিয়া হয়। ১৯৪৮ চনৰ লোকপিয়ল আইনৰ ৮ নং ধাৰাৰ উপধাৰা (২)ৰ অধীনত উত্তৰদাতাই তেওঁৰ সৰ্বাধিক জ্ঞান বা বিশ্বাস অনুসৰি প্ৰশ্নৰ উত্তৰ দিব লাগিব।
লোকসভাত এক প্ৰশ্নৰ লিখিত উত্তৰত গৃহ মন্ত্ৰালয়ৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী নিত্যানন্দ ৰায়ে এই তথ্য প্ৰকাশ কৰে।

Ministry of Home Affairs
CENSUS PROFORMA
02 DEC 2025 3:22PM by PIB Delhi
As per Rule 6 of Census Rules, 1990, the census questionnaires/schedules are notified by the Central Government through Official Gazette under sub-section (1) of section 8 of the Act. Office of the Registrar General and Census Commissioner is in the process of finalizing of questionnaire.
During the Census, the Primary school Teachers are usually appointed as Enumerators. The timeline for Census 2027 has been kept same like the past practices followed in previous censuses.
In Census, Scheduled Castes (SCs) and Scheduled Tribes (STs) are enumerated strictly as per the notified list of SCs and STs, notified vide the Constitution (Scheduled Castes) Order, 1950 and the Constitution (Scheduled Tribes) Order, 1950 (as amended time to time). In Census 2027, Caste enumeration will be done as decided by Cabinet Committee on Political Affairs vide its decision dated 30.04.2025. The census questions are notified after finalization. Under sub-section (2) of section 8, of the Census Act, 1948, the respondent is required to answer questions to the best of his knowledge or belief.
This was stated by the Minister of State in the Ministry of Home Affairs Shri Nityanand Rai in a written reply to a question in the Lok Sabha.