ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
2 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୃତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଆଧାର ନମ୍ବରକୁ ନିଷ୍କ୍ରିୟ କଲା ୟୁଆଇଡିଏଆଇ
26 NOV 2025 2:53PM by PIB Bhubaneswar
• ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ଭାରତର ରେଜିଷ୍ଟ୍ରାର ଜେନେରାଲ, ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ବିଭାଗଠାରୁ ତଥ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରୁଛି ୟୁଆଇଡିଏଆଇ
• ପରିବାର ସଦସ୍ୟ ମଧ୍ୟ ମାଇ ଆଧାର ପୋର୍ଟାଲ ମାଧ୍ୟମରେ ନିଜର ପରିଜନଙ୍କୁ ମୃତ୍ୟୁର ସୂଚନା ଦେଇପାରିବେ
ଆଧାର ଡାଟାବେସର ନିରନ୍ତର ସଠିକତା ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନର ଅଂଶବିଶେଷ ସ୍ୱରୂପ ଭାରତୀୟ ଅନନ୍ୟ ପରିଚୟ ପ୍ରାଧିକରଣ (ୟୁଆଇଡିଏଆଇ) 2 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୃତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଆଧାର ନମ୍ବରକୁ ନିଷ୍କ୍ରିୟ କରିଛି।
ୟୁଆଇଡିଏଆଇ ଭାରତୀୟ ରେଜିଷ୍ଟ୍ରାର ଜେନେରାଲ (ଆରଜିଆଇ), ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ, ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଜାତୀୟ ସାମାଜିକ ସହାୟତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆଦିରୁ ମୃତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ବିଷୟରେ ତଥ୍ୟ ହାସଲ କରିଛି। ଏହା ମୃତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ବିଷୟରେ ତଥ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସଂସ୍ଥା ସହିତ ସହଯୋଗ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ବିଚାର କରୁଛି।
ଆଧାର ନମ୍ବର କେବେବି କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ପୁନର୍ବାର ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଏ ନାହିଁ। କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କର ମୃତ୍ୟୁ ହେଲେ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଲାଭ ପାଇବା ପାଇଁ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ପରିଚୟ ଜାଲିଆତି କିମ୍ବା ଆଧାର ନମ୍ବରର ଅନଧିକୃତ ବ୍ୟବହାରକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଆଧାର ନମ୍ବରକୁ ନିଷ୍କ୍ରିୟ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ।
ୟୁଆଇଡିଏଆଇ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଆରମ୍ଭରେ ଏକ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା ​​- ପରିବାର ସଦସ୍ୟଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ରିପୋର୍ଟ କରିବା - ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନ 25ଟି ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ନାଗରିକ ପଞ୍ଜିକରଣ ପ୍ରଣାଳୀ ବ୍ୟବହାର କରି ପଞ୍ଜିକୃତ ମୃତ୍ୟୁ ପାଇଁ ମାଇ ଆଧାର ପୋର୍ଟାଲରେ ଉପଲବ୍ଧ। ଅବଶିଷ୍ଟ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ପୋର୍ଟାଲ୍ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ବର୍ତ୍ତମାନ ଚାଲିଛି।
ସ୍ୱ-ପ୍ରମାଣପତ୍ର ପରେ ପରିବାର ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ପୋର୍ଟାଲରେ ମୃତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଆଧାର ନମ୍ବର ଓ ମୃତ୍ୟୁ ପଞ୍ଜିକରଣ ନମ୍ବର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଜନସଂଖ୍ୟାଗତ ବିବରଣୀ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ପଡିବ। ପରିବାର ସଦସ୍ୟଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଦାଖଲ କରାଯାଇଥିବା ସୂଚନାର ଯାଞ୍ଚ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଅନୁସରଣ କରି ମୃତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଆଧାର ନମ୍ବରକୁ ନିଷ୍କ୍ରିୟ କିମ୍ବା ଅନ୍ୟଥା ପରବର୍ତ୍ତୀ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଏ।
ମୃତ୍ୟୁ ପଞ୍ଜିକରଣ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କଠାରୁ ମୃତ୍ୟୁ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ପାଇବା ପରେ ଆଧାର ନମ୍ବର ଧାରକମାନଙ୍କୁ ମାଇଆଧାର ପୋର୍ଟାଲରେ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାର ସଦସ୍ୟଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ରିପୋର୍ଟ କରିବାକୁ ୟୁଆଇଡିଏଆଇ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଛି।

Ministry of Electronics & IT
UIDAI deactivates over 2 Crore Aadhaar numbers of deceased individuals
UIDAI sourcing data from Registrar General of India, States, various central govt departments for the initiative
Family members may also report the death of kin via myAadhaar portal
26 NOV 2025 2:53PM by PIB Delhi
The Unique Identification Authority of India (UIDAI) has deactivated more than 2 crore Aadhaar numbers of deceased individuals as part of a nationwide clean-up effort to maintain the continued accuracy of the Aadhaar database.
UIDAI has sourced deceased persons data from Registrar General of India (RGI), States/UTs, Public Distribution System, National Social Assistance Program among others. It is also looking to collaborate with financial institutions and other such entities for getting deceased persons data.
No Aadhaar number is ever re-assigned to another individual. However, in case of the death of a person, it is essential that his/her Aadhaar number is deactivated to prevent potential identity fraud, or unauthorised usage of such Aadhaar number for availing welfare benefits.
UIDAI has also launched a facility earlier this year - Reporting of death of a family member - on the myAadhaar Portal for deaths registered in 25 states and UTs presently using Civil Registration System. The process of integration for remaining States/UTs with the portal is currently underway.
The family member, after authenticating himself/herself, is required to provide Aadhaar number and Death Registration Number along with other demographic details of the deceased person on the portal. After due process of validation of the information submitted by the family member, further action is taken for the deactivation, or otherwise, of the Aadhaar number of the deceased person.
UIDAI is encouraging Aadhaar number holders to report the death of their family members on myAadhaar Portal after obtaining their death certificate from the death registering authorities.