କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
୨୦୨୫-୨୬ ଖରିଫ ଫସଲ ଉତ୍ପାଦନର ପ୍ରଥମ ଅଗ୍ରୀମ ଆକଳନ କଲେ କେନ୍ଦ୍ର କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀ
26 NOV 2025 4:35PM by PIB Bhubaneswar
• ପ୍ରମୁଖ ଫସଲର ଉତ୍ପାଦନରେ ରେକର୍ଡସଂଖ୍ୟକ ବୃଦ୍ଧି ସହ ମୋଟ ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ୩.୮୭ ନିୟୁତ ଟନକୁ ବୃଦ୍ଧି - ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ
• ୨୦୨୫-୨୬ ପାଇଁ ମୋଟ୍‌ ଖରିଫ ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ୧୭୩.୩୩ ନିୟୁତ ଟନ୍ ଆକଳନ - ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ
• ଚାଉଳ ଉତ୍ପାଦନ ୧୨୪.୫୦୪ ନିୟୁତ ଟନ୍ ଆକଳନ, ଯାହା ୧.୭୩୨ ନିୟୁତ ଟନ୍ ଗତ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ଅଧିକ
• ମକା ଉତ୍ପାଦନ ୨୮.୩୦୩ ନିୟୁତ ଟନ୍ ଆକଳନ, ଯାହା ୩.୪୯୫ ନିୟୁତ ଟନ୍ ଗତ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ଅଧିକ
• ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଗତି ପରିଲକ୍ଷିତ- ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ
କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ ପ୍ରମୁଖ ଖରିଫ ଫସଲ ଉତ୍ପାଦନର ପ୍ରଥମ ଆଗୁଆ ଆକଳନ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି, ଏହା ଅନୁଯାୟୀ ପ୍ରମୁଖ ଖରିଫ ଫସଲର ଉତ୍ପାଦନରେ ରେକର୍ଡ ସଂଖ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ଆଶା କରାଯାଉଛି, ମୋଟ ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ୩.୮୭ ନିୟୁତ ଟନ୍ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୧୭୩.୩୩ ନିୟୁତ ଟନ୍ ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି। ଖରିଫ ଚାଉଳ ଓ ମକାର ଭଲ ଉତ୍ପାଦନ ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିରନ୍ତର ସକାରାତ୍ମକ ଅଗ୍ରଗତି ପରିଲକ୍ଷିତ ହେଉଛି।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ଦେଶର କିଛି ଅଞ୍ଚଳରେ ଅତ୍ୟଧିକ ବର୍ଷା ଫସଲକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଛି, କିନ୍ତୁ ଅଧିକାଂଶ ଅଞ୍ଚଳ ଅନୁକୂଳ ମୌସୁମୀ ବର୍ଷାରୁ ବହୁତ ଲାଭାନ୍ୱିତ ହୋଇଛି, ଏହା ଫଳରେ ସାମଗ୍ରିକ ଭାବରେ ଭଲ ଫସଲ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହୋଇପାରିଛି। ୨୦୨୫-୨୮ ପାଇଁ ପ୍ରଥମ ଆଗୁଆ ଆକଳନ ଅନୁଯାୟୀ, ଖରିଫ ଚାଉଳ ଉତ୍ପାଦନ ୧୨୪.୫୦୪ ନିୟୁତ ଟନ୍ ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି, ଏହା ଗତ ବର୍ଷ ଖରିଫ ଚାଉଳ ଉତ୍ପାଦନ ଅପେକ୍ଷା ୧.୭୩୨ ନିୟୁତ ଟନ୍ ଅଧିକ। ଖରିଫ ମକା ଉତ୍ପାଦନ ୨୮.୩୦୩ ନିୟୁତ ଟନ୍ ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି, ଏହା ପୂର୍ବ ବର୍ଷର ଖରିଫ ମକା ଉତ୍ପାଦନ ତୁଳନାରେ ୩.୪୯୫ ନିୟୁତ ଟନ୍ ଅଧିକ।
କେନ୍ଦ୍ର କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ପ୍ରଥମ ଆଗୁଆ ଆକଳନ ଅନୁଯାୟୀ ୨୦୨୫-୨୬ ପାଇଁ ମୋଟ ଖରିଫ ଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ୪୧.୪୧୪ ନିୟୁତ ଟନ୍ ଏବଂ ମୋଟ ଖରିଫ ଡାଲି ଉତ୍ପାଦନ ୭.୪୧୩ ନିୟୁତ ଟନ୍ ହେବ। ଏହା ମଧ୍ୟରେ, ହରଡ (ଅରହର) ଉତ୍ପାଦନ ୩.୫୯୭ ନିୟୁତ ଟନ୍, ବିରି ୧.୨୦୫ ନିୟୁତ ଟନ୍ ଏବଂ ମୁଗ ୧.୭୨୦ ନିୟୁତ ଟନ୍ ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି। ୨୦୨୫-୨୬ ପାଇଁ ଦେଶରେ ମୋଟ ଖରିଫ ତୈଳବୀଜ ଉତ୍ପାଦନ ୨୭.୫୬୩ ନିୟୁତ ଟନ୍ ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି। ଏଥିରେ ୧୧.୦୯୩ ନିୟୁତ ଟନ୍ ଚିନାବାଦାମ (ଚିନାବାଦାମ) ଉତ୍ପାଦନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଏହା ଗତ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ୦.୬୮୧ ନିୟୁତ ଟନ୍ ଅଧିକ ଏବଂ ୧୪.୨୬୬ ନିୟୁତ ଟନ୍ ସୋୟାବିନ୍ ଉତ୍ପାଦନ ଆକଳନ କରାଯାଇଛି। ଆଖୁ ଉତ୍ପାଦନ ୪୭୫.୬୧୪ ନିୟୁତ ଟନ୍ ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି, ଏହା ଗତ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ୨୧.୦୦୩ ନିୟୁତ ଟନ୍ ବୃଦ୍ଧି ଦର୍ଶାଉଛି। କପା ଉତ୍ପାଦନ ୨୯.୨୧୫ ନିୟୁତ ଗୁଚ୍ଛା (ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗୁଚ୍ଛା ୧୭୦ କିଲୋଗ୍ରାମ ଓଜନର) ଏବଂ ପାଟସନ୍ ଏବଂ ମେଷ୍ଟାର ଉତ୍ପାଦନ ୮.୩୪୫ ନିୟୁତ ଗୁଚ୍ଛା (ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗୁଚ୍ଛା କିଲୋଗ୍ରାମ ଓଜନର) ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି।
ଏହି ଆକଳନ ପୂର୍ବ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକର ଉତ୍ପାଦନ ଧାରା, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଭୂମି-ସ୍ତରୀୟ ଇନପୁଟ୍, ଆଞ୍ଚଳିକ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ ଏବଂ ମୁଖ୍ୟତଃ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରୁ ପ୍ରାପ୍ତ ତଥ୍ୟ ଉପରେ ଆଧାରିତ। ପ୍ରକୃତ ଫସଲ କଟା ପରୀକ୍ଷଣ ଉତ୍ପାଦନ ତଥ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ ହେଲେ ସଂଶୋଧନ କରାଯିବ। ବିସ୍ତୃତ ଆକଳନ [upag.gov.in] ପୋର୍ଟାଲ୍ ରେ ଉପଲବ୍ଧ।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan releases first advanced estimates of Kharif crop production for 2025-26
Record increase in production of major crops, total food grain production rises by 3.87 million tonnes - Shri Shivraj Singh
Total Kharif food grain production estimated at 173.33 million tonnes for 2025-26 - Shri Shivraj Singh Chouhan
Rice production estimated at 124.504 million tonnes, 1.732 million tonnes more than last year
Maize production estimated at 28.303 million tonnes, 3.495 million tonnes more than last year
Positive progress in agriculture under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi - Shri Shivraj Singh
26 NOV 2025 4:35PM by PIB Delhi
Union Minister for Agriculture & Farmers’ Welfare, and Rural Development, Shri Shivraj Singh Chouhan has released the first advanced estimates of production of main Kharif crops, according to which a record growth in production of major Kharif crops is expected, with total food grain production estimated to increase by 3.87 million tonnes to 173.33 million tonnes. A good production of Kharif rice and maize is anticipated. Shri Shivraj Singh stated that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, continuous positive progress is being made in the agricultural sector.
Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan informed that in some areas of the country, excessive rainfall affected crops, but most areas benefited greatly from good monsoon rains, resulting in overall good crop growth. According to the first advance estimates for 2025-26, the Kharif rice production is estimated at 124.504 million tonnes, which is 1.732 million tonnes more than the production of Kharif rice last year. Kharif maize production is estimated at 28.303 million tonnes, 3.495 million tonnes more than the previous year's Kharif maize production.
The Union Agriculture Minister further said that the first advance estimates project total Kharif coarse cereals production at 41.414 million tonnes and total Kharif pulses production at 7.413 million tonnes for 2025-26. Within this, production of tur (arhar) is estimated at 3.597 million tonnes, urad at 1.205 million tonnes, and moong at 1.720 million tonnes. Total Kharif oilseed production in the country is estimated at 27.563 million tonnes for 2025-26. This includes peanut (groundnut) production at 11.093 million tonnes, which is 0.681 million tonnes more than last year, and soybean production estimated at 14.266 million tonnes. Sugarcane production is estimated at 475.614 million tonnes, showing an increase of 21.003 million tonnes compared to last year. Cotton production is estimated at 29.215 million bales (each bale weighing 170 kilograms), and production of Patson and Mesta is estimated at 8.345 million bales (each bale weighing kilogrammes).
These estimates are based on yield trends from previous years, other ground-level inputs, regional observations, and predominantly data received from states. Revisions will be made when actual crop cutting experiment yield data becomes available. Detailed estimates are available on the portal [upag.gov.in].