କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଷଷ୍ଠ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କୃଷି ବିଜ୍ଞାନ କଂଗ୍ରେସ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀ
24 NOV 2025 4:00PM by PIB Bhubaneswar
- ସ୍ମାର୍ଟ, ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ଲାଭଦାୟକ କୃଷି ହେବ ବିକଶିତ ଭାରତ @୨୦୪୭ର ମୂଳଦୁଆ: ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ
- କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଚାଷୀ, ଯୁବପିଢ଼ି ଏବଂ ବିଜ୍ଞାନକୁ ଏକୀକୃତ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ
- କୃଷକଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ଆଧାରରେ ଗବେଷଣା ପ୍ରାଥମିକତା ମଧ୍ୟ ସ୍ଥିର କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ: ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ
- କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସାରା ବିଶ୍ୱର ଏକ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ପ୍ରତିନିଧିଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ
୨୪.୧୧.୨୦୨୫: କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ଏବଂ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ପୁସା କ୍ୟାମ୍ପସର ଏନପିଏଲ୍‌ ଅଡିଟୋରିୟମରେ ଷଷ୍ଠ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କୃଷି ବିଜ୍ଞାନ କଂଗ୍ରେସ (ଆଇଏସି–୨୦୨୫) ଉଦ୍‌ଘାଟିତ ହୋଇଛି। ଏହି ତିନି ଦିନିଆ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (୨୪-୨୬ ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୫) ଭାରତୀୟ କୃଷି ଗବେଷଣା ପରିଷଦ (ଆଇସିଏଆର), ଭାରତୀୟ କୃଷି ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ଆଇଏଆରଆଇ), ଜାତୀୟ କୃଷି ବିଜ୍ଞାନ ଏକାଡେମୀ (ଏନଏଏଏସ୍) ଏବଂ କୃଷି ବିଜ୍ଞାନ ଉନ୍ନତି ଟ୍ରଷ୍ଟ (ଟିଏଏଏସ୍) ସହଯୋଗରେ ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ସୋସାଇଟି ଅଫ୍ ଆଗ୍ରୋନୋମି (ଆଇଏସଏ) ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ହେଉଛି।
ଭାରତ ଏବଂ ବିଦେଶରୁ ଏକ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ବୈଜ୍ଞାନିକ, ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରକ, ଛାତ୍ର, ବିକାଶ ଅଂଶୀଦାର ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ବିଶେଷଜ୍ଞ କଂଗ୍ରେସରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ କୃଷି ସଂଗଠନ (ଏଫଏଓ), ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମକା ଏବଂ ଗହମ ଉନ୍ନତି କେନ୍ଦ୍ର (ସିଆଇଏମଏମୱାଇଟି), ଇଣ୍ଟରନାସନାଲ୍ କ୍ରପ୍‌ସ ରିସର୍ଚ୍ଚ ଇନ୍‌ଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଫର ଦି ସେମି-ଏରିଡ୍ ଟ୍ରପିକ୍ସ (ଆଇସିଆରଆଇଏସଏଟି), ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଧାନ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ଆଇଆରଆରଆଇ), ଇଣ୍ଟରନାସନାଲ୍ ସେଣ୍ଟର ଫର୍ ଏଗ୍ରିକଲ୍‌ଚରାଲ୍ ରିସର୍ଚ୍ଚ ଇନ୍ ଦି ଡ୍ରାଏ ଏରିଆଜ୍ (ଆଇସିଏଆରଡିଏ) ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସାର ବିକାଶ କେନ୍ଦ୍ର (ଆଇଏଫଡିସି) ସମେତ ଅନେକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂଗଠନର ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି।
ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି, ମାନ୍ୟବର କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିକଶିତ ଭାରତ @୨୦୪୭ର ମୂଳଦୁଆ ସ୍ମାର୍ଟ, ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ଲାଭଜନକ କୃଷି ଉପରେ ରହିଛି। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ, "କୃଷିକୁ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ଅଧିକ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ସହିତ କମ୍ ସମ୍ବଳରେ ଅଧିକ ଉତ୍ପାଦନ କରିବା ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେବା ଉଚିତ। କୃଷି ବିଜ୍ଞାନ ହେଉଛି ବୈଜ୍ଞାନିକ ଗବେଷଣାକୁ କୃଷକଙ୍କ କ୍ଷେତ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ସେତୁ।" ମନ୍ତ୍ରୀ ମୃତ୍ତିକା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଜଳ ବ୍ୟବହାର ଦକ୍ଷତା, ଜୈବ ବିବିଧତା, ପରିବେଶ-ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ କୃଷିକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ କଂଗ୍ରେସରୁ ଆସୁଥିବା ସୁପାରିଶଗୁଡ଼ିକୁ ଜାତୀୟ ନୀତି ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନାରେ ସାମିଲ କରାଯିବ।
ଉଦଘାଟନୀ ଅଧିବେଶନରେ, ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ ଆଇଏସି-୨୦୨୫ ଘୋଷଣାପତ୍ର ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ପ୍ରମୁଖ ସୁପାରିଶଗୁଡ଼ିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଥିଲା ଯେପରିକି:
- ମାଟି-କାର୍ବନ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ଜଳ-ଦକ୍ଷ କୃଷିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ
- ଏଆଇ-ଆଧାରିତ ଡିଜିଟାଲ୍ କୃଷି ସମାଧାନ ଏବଂ କୃଷି-ଷ୍ଟ୍ୟାକ୍ ଫ୍ରେମୱାର୍କକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା
- ପ୍ରାକୃତିକ ଏବଂ ରିଜେନେରେଟିଭ୍ କୃଷି ମଡେଲଗୁଡ଼ିକୁ ମୁଖ୍ୟଧାରାରେ ପରିଣତ କରିବା
- ଯୁବ ଏବଂ ମହିଳା କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟଭିତ୍ତିକ ନବସୃଜନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ
- ସ୍କୁଲ ଏବଂ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ସ୍ତରରେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର କୃଷି ଶିକ୍ଷା
- ଏକ-ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଜୀବନ ମିଶନ, ଏବଂ ନେଟ୍-ଜିରୋ ୨୦୭୦ ସମନ୍ୱିତ କୃଷି ରଣନୀତି
- ଭାରତୀୟ ଜଳବାୟୁ-ସ୍ମାର୍ଟ କୃଷି ମଡେଲର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରସାର
କୃଷି ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭାଗୀରଥ ଚୌଧୁରୀ କହିଛନ୍ତି, “କୃଷି ବିଜ୍ଞାନ କୃଷକଙ୍କ ପ୍ରକୃତ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ।” ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, କୃଷି ବିଜ୍ଞାନର ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି କୃଷକଙ୍କ ଆୟ, ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ପୋଷକ ଗୁଣବତ୍ତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ନବସୃଜନ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପହଞ୍ଚିବା ଉଚିତ - ରାଜସ୍ଥାନର ଶୁଷ୍କ ଭୂମି ହେଉ କିମ୍ବା ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ପାହାଡ଼ିଆ ଅଞ୍ଚଳ। ସେ ବର୍ଷା ନିର୍ଭରଶୀଳ କୃଷି, ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ବଳ ପରିଚାଳନା, ମହିଳା ଅଂଶଗ୍ରହଣ, ଯୁବ-ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ନବସୃଜନ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ କ୍ଷୁଦ୍ର-ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଏହି ବିଷୟଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଉପସ୍ଥାପନା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବ:
- ଜଳବାୟୁ-ସ୍ଥାପକ କୃଷି ଏବଂ କାର୍ବନ-ନିରପେକ୍ଷ କୃଷି
- ପ୍ରକୃତି-ଆଧାରିତ ସମାଧାନ ଏବଂ ଏକ-ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ
- ସଠିକ୍ ଇନପୁଟ୍ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ସମ୍ବଳ ଦକ୍ଷତା
- ଜେନେଟିକ୍ ସମ୍ଭାବନାକୁ ଉପଯୋଗ କରିବା
- ଶକ୍ତି-ଦକ୍ଷ ଯନ୍ତ୍ରପାତି, ଡିଜିଟାଲ୍ ସମାଧାନ, ଏବଂ ଅମଳ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପରିଚାଳନା
- ପୁଷ୍ଟି-ସମ୍ବେଦନଶୀଳ କୃଷି ଏବଂ ପରିବେଶ-ସୁରକ୍ଷା
- ଲିଙ୍ଗ ସଶକ୍ତିକରଣ ଏବଂ ଜୀବିକା ବିବିଧତା
- କୃଷି ୫.୦, ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ଶିକ୍ଷା, ଏବଂ ବିକଶିତ ଭାରତ ୨୦୪୭
- ଯୁବ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଏବଂ ଛାତ୍ର ସମ୍ମିଳନୀ
ଏହି ଆଲୋଚନାଗୁଡ଼ିକ କୃଷି ବିଜ୍ଞାନ ମାଧ୍ୟମରେ ଏସଡିଜି-୧, ଏସଡିଜି -୨, ଏସଡିଜି -୧୨, ଏସଡିଜି -୧୩, ଏବଂ ଏସଡିଜି -୧୫ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ନୂତନ ପଥ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବ।
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମୟରେ, ଡିଏଆରଇର ସଚିବ ଏବଂ ଆଇସିଏଆରର ଡାଇରେକ୍ଟର ଜେନେରାଲ୍ ଡକ୍ଟର ଏମଏଲ୍‌ ଜାଟ କହିଛନ୍ତି, "ଭାରତର କୃଷି ବିଜ୍ଞାନ ଗବେଷଣା ବିଶ୍ୱ ଜଳବାୟୁ-ସ୍ମାର୍ଟ କୃଷିକୁ ଆଗେଇ ନେଉଛି। ଆଇଏସି -୨୦୨୫ର ଫଳାଫଳ ଆଇସିଏଆର ଭିଜନ-୨୦୫୦ରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ରଖିବ।"
ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମରୁ ଉତ୍ପନ୍ନ ହେଉଥିବା ସହଯୋଗୀ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ଜି-୨୦, ଏଫଏଓ, ସିଜିଆଇଏଆର, ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ-ଦକ୍ଷିଣ ସହଯୋଗ ସହିତ ସହଭାଗୀତାକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବ।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Union Agriculture Minister Shri Shivraj Singh Chouhan Inaugurates the 6th International Agronomy Congress (IAC-2025)
Smart, Sustainable and Profitable Agriculture Will Be the Foundation of Viksit Bharat @2047: Shri Shivraj Singh Chouhan
Agriculture Minister Highlights the Vital Role of Integrating Farmers, Youth, and Science for Future Growth
Research Priorities Must Also Be Set on the Basis of Farmers’ Primary Challenges: Shri Shivraj Singh Chouhan
Event Witnesses Participation of Over 1,000 Delegates from Across the Globe
24 NOV 2025 4:00PM by PIB Delhi
The 6th International Agronomy Congress (IAC–2025) was successfully inaugurated today at the NPL Auditorium, Pusa Campus, New Delhi, in the august presence of Union Minister of Agriculture & Farmers’ Welfare, Shri Shivraj Singh Chouhan. This three-day global event (24–26 November 2025) is being organized by the Indian Society of Agronomy (ISA) in collaboration with the Indian Council of Agricultural Research (ICAR), the Indian Agricultural Research Institute (IARI), the National Academy of Agricultural Sciences (NAAS), and the Trust for Advancement of Agricultural Sciences (TAAS).
More than 1,000 scientists, policymakers, students, development partners, and industry experts from India and abroad are participating in the Congress. Scientists from several international organizations- including the Food and Agriculture Organization (FAO), the International Maize and Wheat Improvement Center (CIMMYT), the International Crops Research Institute for the Semi-Arid Tropics (ICRISAT), the International Rice Research Institute (IRRI), the International Center for Agricultural Research in the Dry Areas (ICARDA), and the International Fertilizer Development Center (IFDC)- are also present at the event.
Addressing the gathering, the Chief Guest, Hon’ble Agriculture Minister Shri Shivraj Singh Chouhan, said that the foundation of Viksit Bharat @2047 lies in smart, sustainable, and profitable agriculture. He remarked, “Agriculture must move toward producing more with fewer resources while conserving more for future generations. Agronomy is the bridge that connects scientific research with the farmer’s field.” The minister emphasized optimizing soil health, water-use efficiency, biodiversity, eco-nutrition, and digital agriculture. He also announced that the recommendations emerging from the Congress will be incorporated into national policies and regional action plans.
During the inaugural session, Shri Shivraj Singh Chouhan released the IAC–2025 Declaration, featuring key recommendations such as:
• Promotion of soil-carbon sequestration and water-efficient farming
• Scaling up AI-based digital agriculture solutions and the Agri-Stack framework
• Mainstreaming natural and regenerative agriculture models
• Targeted innovation programmes for youth and women farmers
• Next-generation agronomy education at school and university levels
• One-Health, LiFE Mission, and Net-Zero 2070 aligned agricultural strategies
• Global outreach of Indian climate-smart agricultural models
Minister of State for Agriculture, Shri Bhagirath Choudhary, said, “Agronomy must become the solution to the real problems of farmers.” He emphasized that the ultimate goal of agronomy is to enhance farmer income, environmental security, and nutritional quality. He stated that innovations must reach every field- whether in the dry lands of Rajasthan or the hill regions of Uttarakhand. He stressed the importance of rainfed agriculture, natural resource management, women’s participation, youth-led innovations, and strengthening rural micro-enterprises.
Ten thematic symposia during the Congress will include scientific presentations on:
• Climate-resilient agriculture and carbon-neutral farming
• Nature-based solutions and One-Health
• Precision input management and resource efficiency
• Harnessing genetic potential
• Energy-efficient machinery, digital solutions, and post-harvest management
• Nutrition-sensitive agriculture and eco-nutrition
• Gender empowerment and livelihood diversification
• Agriculture 5.0, next-gen education, and Viksit Bharat 2047
• Young scientists’ and students’ conference
These discussions will chart new pathways for achieving SDG-1, SDG-2, SDG-12, SDG-13, and SDG-15 through agronomy.
During the programme, Dr. M.L. Jat, Secretary, DARE & Director General, ICAR, stated, “India’s agronomy research is leading global climate-smart agriculture. The outcomes of IAC–2025 will significantly contribute to ICAR Vision–2050.”
The collaborative initiatives emerging from this platform will further strengthen partnerships with G20, FAO, CGIAR, and South–South Cooperation.