କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନରେ ଭାଙ୍ଗିଲା ସମସ୍ତ ରେକର୍ଡ, ଦେଶର କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରର ସଫଳତାର ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ
20 NOV 2025 8:38PM by PIB Bhubaneswar
• କୃଷି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ୨୦୨୪-୨୫ ପାଇଁ ଫସଲ ଉତ୍ପାଦନ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ଆକଳନ ପ୍ରକାଶ - ମୋଟ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନରେ ପ୍ରାୟ ୮ ପ୍ରତିଶତର ରେକର୍ଡ ବୃଦ୍ଧି
• ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ୨୦୨୩-୨୪ରେ ୩୩୨.୩୦ ନିୟୁତ ଟନ୍ ରୁ ୩୫୭.୭୩ ନିୟୁତ ଟନ୍ କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି
• କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ ଉତ୍ପାଦନରେ ରେକର୍ଡ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଛନ୍ତି
• ସରକାରଙ୍କ ତୈଳବୀଜ ମିଶନ ମଧ୍ୟ ଆଶାଜନକ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛି – ୨୦୨୩-୨୪ ରେ ତୈଳବୀଜ ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ରାୟ ୪୩ ନିୟୁତ ଟନ୍ ରେ ପହଞ୍ଚିଛି, ଯାହା ୩୯.୬୭ ନିୟୁତ ଟନ୍ ତୁଳନାରେ ୮ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି
• ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମୋଟ ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନରେ ୧୦୬ ନିୟୁତ ଟନ୍ ରୁ ଅଧିକ ଐତିହାସିକ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି
• ୨୦୧୫-୧୬ରେ ୨୫୧.୫୪ ନିୟୁତ ଟନ୍ ତୁଳନାରେ ଗତ ବର୍ଷ ରେକର୍ଡ ପରିମାଣର ୩୫୭.୭୩ ନିୟୁତ ଟନ୍ ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ହୋଇଛି
• ଡାଲିର ନିଶ୍ଚିତ ସର୍ବନିମ୍ନ ସହାୟକ ମୂଲ୍ୟ କ୍ରୟରୁ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଚାଷୀ ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି - ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ
• 'ଡାଲି ସ୍ୱାବଲମ୍ବୀ ମିଶନ' ଡାଲି ଉତ୍ପାଦନକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବ - ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ
କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ଏବଂ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ୨୦୨୪-୨୫ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଫସଲ ଉତ୍ପାଦନର ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ଆକଳନ ପ୍ରକାଶ କରିବା ସମୟରେ, ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନର ରେକର୍ଡ ସ୍ତର ପାଇଁ ଦେଶର ଚାଷୀ ଭାଇଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ। ସେ ଡାଲି ଏବଂ ତୈଳବୀଜରେ ଆଶାଜନକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଖୁସି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଦେଶର ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସର୍ବାଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ୨୦୧୫-୧୬ ବର୍ଷରେ ଉତ୍ପାଦନ ୨୫୧.୫୪ ନିୟୁତ ଟନ୍ ଥିବାବେଳେ, ଏହା ବର୍ତ୍ତମାନ ୧୦୬ ନିୟୁତ ଟନ୍ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୩୫୭.୭୩ ନିୟୁତ ଟନ୍ ହୋଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ରୁତ ପ୍ରଗତି ଏହାର ପ୍ରମାଣ।
କେନ୍ଦ୍ର କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଚାଉଳ ଉତ୍ପାଦନ ମଧ୍ୟ ସର୍ବାଧିକ ୧୫୦୧.୮୪ ଲକ୍ଷ ଟନ୍‌ରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଏହା ଗତ ବର୍ଷର ୧୩୭୮.୨୫ ଲକ୍ଷ ଟନ୍‌ ଚାଉଳ ଉତ୍ପାଦନ ତୁଳନାରେ ୧୨୩.୫୯ ଲକ୍ଷ ଟନ୍‌ ଅଧିକ। ଗହମ ଉତ୍ପାଦନ ମଧ୍ୟ ରେକର୍ଡ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହା ୧୧୭୯.୪୫ ଲକ୍ଷ ଟନ୍‌ରେ ପହଞ୍ଚିଛି, ଯାହା ଗତ ବର୍ଷର ୧୧୩୨.୯୨ ଲକ୍ଷ ଟନ୍‌ ଗହମ ଉତ୍ପାଦନ ତୁଳନାରେ ୪୬.୫୩ ଲକ୍ଷ ଟନ୍‌ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ମୁଗ ଡାଲି ଉତ୍ପାଦନ ୪୨.୪୪ ଲକ୍ଷ ଟନ୍‌, ସୋୟାବିନ୍ ଉତ୍ପାଦନ ୧୫୨.୬୮ ଲକ୍ଷ ଟନ୍‌ ଏବଂ ଚିନାବାଦାମ ଉତ୍ପାଦନ ୧୧୯.୪୨ ଲକ୍ଷ ଟନ୍‌କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ମକା ଏବଂ ଗହମ ଉତ୍ପାଦନ ଯଥାକ୍ରମେ ୪୩୪.୦୯ ଲକ୍ଷ ଟନ୍‌ ଏବଂ ୧୮୫.୯୨ ଲକ୍ଷ ଟନ୍‌ ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଗତ ବର୍ଷ ୩୭୬.୬୫ ଲକ୍ଷ ଟନ୍‌ ଏବଂ ୧୭୫.୭୨ ଲକ୍ଷ ଟନ୍‌ ଥିଲା।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଡାଲି ଏବଂ ତୈଳବୀଜ ଉତ୍ପାଦନରେ ଆଶାଜନକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଖୁସି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ୨୦୨୪-୨୫ ବର୍ଷରେ ମୋଟ ତୈଳବୀଜ ଉତ୍ପାଦନ ୪୨୯.୮୯ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ରେକର୍ଡ ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ୨୦୨୩-୨୪ ବର୍ଷରେ ୩୯୬.୬୯ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ଉତ୍ପାଦନ ତୁଳନାରେ ୩୩.୨୦ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ଅଧିକ। ଚିନାବାଦାମ ଏବଂ ସୋୟାବିନର ଆନୁମାନିକ ଉତ୍ପାଦନ ଯଥାକ୍ରମେ ୧୧୯.୪୨ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ଏବଂ ୧୫୨.୬୮ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ହୋଇଥିବାରୁ ତୈଳବୀଜ ଉତ୍ପାଦନରେ ରେକର୍ଡ ବୃଦ୍ଧି ପରିଲକ୍ଷିତ ହୋଇଛି, ଯାହା ପୂର୍ବ ବର୍ଷର ୧୦୧.୮୦ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ଏବଂ ୧୩୦.୬୨ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ତୁଳନାରେ ଯଥାକ୍ରମେ ୧୭.୬୨ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ଏବଂ ୨୨.୦୬ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ଅଧିକ। ରେପସିଡ୍ ଏବଂ ସୋରିଷର ଉତ୍ପାଦନ ୧୨୬.୬୭ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଫସଲଭିତ୍ତିକ ବିବରଣୀ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ, ଯାହା ନିମ୍ନଲିଖିତ ଅଟେ:
ମୋଟ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ – ୩,୫୭୭.୩୨ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ (ରେକର୍ଡ)
ଚାଉଳ – ୧,୫୦୧.୮୪ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ (ରେକର୍ଡ)
ଗହମ – ୧,୧୭୯.୪୫ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ (ରେକର୍ଡ)
ପୁଷ୍ଟିକର/ମୋଟା ଶସ୍ୟ – ୬୩୯.୨୧ ଲକ୍ଷ ଟନ୍
ମକା – ୪୩୪.୦୯ ଲକ୍ଷ ଟନ୍
ମୋଟ ଡାଲି - ୨୫୬.୮୩ ଲକ୍ଷ ଟନ୍
ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ - ୧୮୫.୯୨ ଲକ୍ଷ ଟନ୍
ଚଣା - ୧୧୧.୧୪ ଲକ୍ଷ ଟନ୍
ମୁଗ - ୪୨.୪୪ ଲକ୍ଷ ଟନ୍
ତୁର - ୩୬.୨୪ ଲକ୍ଷ ଟନ୍
ମୋଟ ତୈଳବୀଜ - ୪୨୯.୮୯ ଲକ୍ଷ ଟନ୍
ସୋୟାବିନ୍ - ୧୫୨.୬୮ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ (ରେକର୍ଡ)
ଚିନାବାଦାମ - ୧୧୯.୪୨ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ (ରେକର୍ଡ)
ରେପସିଡ୍‍ ଏବଂ ସୋରିଷ - ୧୨୬.୬୭ ଲକ୍ଷ ଟନ୍
ଆଖୁ - ୪୫୪୬.୧୧ ଲକ୍ଷ ଟନ୍
କପା - ୨୯୭.୨୪ ଲକ୍ଷ ଗଣ୍ଠି (ପ୍ରତି ୧୭୦ କିଲୋଗ୍ରାମ)
ଝୋଟ - ୮୮.୦୨ ଲକ୍ଷ ଗଣ୍ଠି (ପ୍ରତି ୧୮୦ କିଲୋଗ୍ରାମ)
ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ଆକଳନ ପ୍ରକାଶ କରିବା ପରେ, କେନ୍ଦ୍ର କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ସହ ଭବିଷ୍ୟତ ରଣନୀତି ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ସେ ଆଶା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଡାଲି ସ୍ୱାବଲମ୍ବୀ ମିଶନ, ଡାଲି ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରିବ ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିଭିନ୍ନ କୃଷି କଲ୍ୟାଣ ଯୋଜନା ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନରେ ସମାନ ଫଳାଫଳ ପ୍ରଦାନ କରିବ।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ତୁର, ହରଡ, ଚଣା ଏବଂ ମୁଗ ଡାଲିର ନିଶ୍ଚିତ ସର୍ବନିମ୍ନ ସହାୟକ ମୂଲ୍ୟ କ୍ରୟ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସରକାରୀ ପଦକ୍ଷେପରୁ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଚାଷୀ ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର କୃଷି ଏବଂ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସର୍ବାଧିକ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିବ।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Record foodgrain output breaks all previous highs, adding new chapters of success to India’s agriculture sector
Final estimates of crop production for 2024-25 released by the Ministry of Agriculture states nearly 8% record growth in total foodgrain output
Foodgrain production rises to 357.73 million tonnes in 2024-25, up from 332.30 million tonnes in 2023-24
Union Agriculture Minister Shri Shivraj Singh Chouhan expresses gratitude to farmers for achieving record production
Government’s oilseed mission delivers promising results – Oilseed output touches nearly 43 million tonnes, an increase of more than 8% over 39.67 million tonnes in 2023-24
Historic growth of over 106 million tonnes in total foodgrain output achieved over the last 10 years
Record foodgrain output of 357.73 million tonnes last year, compared to 251.54 million tonnes in 2015-16
“MSP procurement assurance for pulses benefitting large numbers of farmers” – Shri Shivraj Singh Chouhan
‘Self-Reliance in Pulses Mission’ will give further momentum to pulse production” – Shri Chouhan
20 NOV 2025 8:38PM by PIB Delhi
Union Minister of Agriculture & Farmers’ Welfare Shri Shivraj Singh Chouhan today released in New Delhi the final estimates of crop production for 2024-25, expressing gratitude to the nation’s farmers for achieving record-high foodgrain output. He also welcomed the encouraging rise in the production of pulses and oilseeds. The Union Minister said India is witnessing the highest increase in foodgrain production in the last ten years. From 251.54 million tonnes in 2015-16, production has risen by 106 million tonnes to reach 357.73 million tonnes. This reflects the rapid growth in the agriculture sector under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi ji.
The Union Agriculture Minister stated that rice production has also reached a record level of 1,501.84 lakh tonnes, which is 123.59 lakh tonnes higher than last year’s 1,378.25 lakh tonnes. Wheat too has registered record growth, rising to 1,179.45 lakh tonnes, an increase of 46.53 lakh tonnes over last year’s 1,132.92 lakh tonnes. Moong production has increased to 42.44 lakh tonnes, soybean to 152.68 lakh tonnes, and groundnut to 119.42 lakh tonnes. Maize and ‘Shri Anna’ (millet) output are estimated at 434.09 lakh tonnes and 185.92 lakh tonnes, respectively, compared to 376.65 lakh tonnes and 175.72 lakh tonnes, respectively, last year.
Expressing satisfaction over the strong rise in oilseed production, the Union Minister said that total oilseed output during 2024-25 is estimated at a record 429.89 lakh tonnes, which is 33.20 lakh tonnes higher than the 396.69 lakh tonnes produced in 2023-24. The increase is driven by record groundnut and soybean output, estimated at 119.42 lakh tonnes and 152.68 lakh tonnes respectively. These represent increases of 17.62 lakh tonnes and 22.06 lakh tonnes over last year’s 101.80 lakh tonnes and 130.62 lakh tonnes. Rapeseed and mustard output is estimated at 126.67 lakh tonnes.
The Union Agriculture Minister also presented crop-wise details as follows:
Total foodgrains – 3,577.32 lakh tonnes (Record)
● Rice – 1,501.84 lakh tonnes (Record)
● Wheat – 1,179.45 lakh tonnes (Record)
● Nutri/Coarse Cereals – 639.21 lakh tonnes
● Maize – 434.09 lakh tonnes
● Total Pulses – 256.83 lakh tonnes
● Shri Anna (millet) – 185.92 lakh tonnes
● Chickpea – 111.14 lakh tonnes
● Moong – 42.44 lakh tonnes
● Tur – 36.24 lakh tonnes
Total Oilseeds – 429.89 lakh tonnes
● Soybean – 152.68 lakh tonnes (Record)
● Groundnut – 119.42 lakh tonnes (Record)
● Rapeseed & Mustard – 126.67 lakh tonnes
Sugarcane – 4,546.11 lakh tonnes
Cotton – 297.24 lakh bales (170 kg each)
Jute and Mesta – 88.02 lakh bales (180 kg each)
After releasing the final estimates, the Union Agriculture Minister held discussions with senior officials regarding future strategies. He expressed confidence that the ‘Self-Reliance in Pulses Mission’, launched under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi ji, will give strong momentum to increasing pulse production. He added that the government’s various agricultural welfare programmes will continue to yield similar positive outcomes in foodgrain production.
Shri Chouhan also highlighted the assurance of MSP procurement for tur, urad, chana and moong, noting that this significant initiative is benefitting large numbers of farmers across the country. He reiterated that the government will continue to make effective efforts, giving top priority to agriculture and farmers.
For more details, click here: