নৌ-পৰিবহন মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী সৰ্বানন্দ সোনোৱালে নিউ মাংগালোৰ বন্দৰৰ সোণালী জয়ন্তীত ১,৫০০ কোটি টকাৰ সাহায্যৰে ১৬টা আন্তঃগাঁথনি আৰু ১১৩টা চিএছআৰ প্ৰকল্প মুকলি কৰে
সৰ্বানন্দ সোনোৱালে নতুনকৈ নৱীকৰণ কৰা মাংগালোৰ সামুদ্ৰিক মহাবিদ্যালয় আৰু প্ৰযুক্তি শিবিৰ উদ্বোধন কৰে; বিশ্ব সামুদ্ৰিক শক্তি হিচাপে ভাৰতৰ উত্থানৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে
‘২০৩০ চনৰ ভিতৰত বিশ্বৰ প্ৰতি পাঁচজন সাগৰীয় নাবিকৰ ভিতৰত এজন ভাৰতীয় হ’বঃ’ সৰ্বানন্দ সোনোৱাল
‘নতুন মাংগালোৰ বন্দৰ কৰ্তৃপক্ষই ভাৰত সামুদ্ৰিক সপ্তাহত ৫২,০০০ কোটি টকাৰ বুজাবুজিৰ চুক্তিত স্বাক্ষৰ কৰে’: সৰ্বানন্দ সোনোৱাল
‘নতুন মাংগালোৰ বন্দৰে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ১০ কোটি টন নিয়ন্ত্ৰণ কৰাৰ লক্ষ্য লৈছে’:শ্ৰী সোনোৱাল
13 NOV 2025 8:33PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ পৰিবহণ আৰু জলপথ মন্ত্ৰী সৰ্বানন্দ সোনোৱালে মাংগালুৰুত নিউ মাংগালোৰ বন্দৰ কৰ্তৃপক্ষৰ (এন এম পি এ) সোণালী জয়ন্তী উদযাপনত যোগদান কৰি ভাৰতৰ অন্যতম আগশাৰীৰ সামুদ্ৰিক প্ৰৱেশদ্বাৰ হিচাপে ইয়াৰ সেৱাৰ ৫০ বছৰ উদযাপন কৰে। এই অনুষ্ঠানত ১৫০০ কোটি টকাৰ ১৬টা গুৰুত্বপূৰ্ণ আন্তঃগাঁথনিমূলক প্ৰকল্প আৰু ১১৩টা চিএছআৰ উদ্যোগৰ উদ্বোধন, সৰ্গা আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে ।
এই উদযাপনত প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্বত আঞ্চলিক প্ৰৱেশদ্বাৰৰ পৰা প্ৰযুক্তিগতভাৱে উন্নত আৰু বিশ্বব্যাপী প্ৰতিযোগিতামূলক সামুদ্ৰিক কেন্দ্ৰলৈ এন এম পি এ-ৰ উল্লেখযোগ্য যাত্ৰা আৰু ইয়াৰ ৰূপান্তৰৰ ওপৰত আলোকপাত কৰা হয়।
‘এই সোণালী জয়ন্তী কেৱল এটা প্ৰতিষ্ঠানৰ উদযাপন নহয়; ই এক দৃষ্টিভংগীৰ উদযাপন’, সমাৱেশত সম্বোধন কৰি কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী সৰ্বানন্দ সোনোৱালে কয়। ‘আমাৰ সন্মানীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী জীৰ নেতৃত্বত এক আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক ঐতিহ্যৰ শক্তিৰ ওপৰত থিয় হৈ আছে আৰু উদ্ভাৱন, সমৃদ্ধি আৰু বিশ্ব নেতৃত্বৰ ভৱিষ্যতৰ দিশত আত্মবিশ্বাসেৰে আগবাঢ়ি আছে’।
মুম্বাইত শেহতীয়াকৈ সমাপ্ত হোৱা ভাৰত সামুদ্ৰিক সপ্তাহ ২০২৫-ত, ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক খণ্ডত ১২ লাখ কোটি টকাতকৈও অধিক মূল্যৰ বুজাবুজিৰ চুক্তিত স্বাক্ষৰ কৰা হৈছিল, যাৰ ভিতৰত ৫২,০০০ কোটি টকা এনএমপিএ-ৰ দ্বাৰা আছিল। ‘ই আমাৰ ৰাষ্ট্ৰৰ পৰিৱৰ্তিত সামুদ্ৰিক পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ ওপৰত বিনিয়োগকাৰীসকলৰ বৰ্ধিত আস্থাৰ এক শক্তিশালী সংকেত’, শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোনোৱালে কয়।
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী সৰ্বানন্দ সোনোৱালে মাংগালোৰ মেৰিন কলেজ এণ্ড টেকন'লজি (এম. এম. চি. টি.) ৰ নতুনকৈ নৱীকৰণ কৰা চৌহদ উদ্বোধন কৰি ইয়াক শীৰ্ষ তিনিখন সামুদ্ৰিক ৰাষ্ট্ৰ হোৱাৰ দিশত ভাৰতৰ যাত্ৰাৰ এক মাইলৰ খুঁটি বুলি অভিহিত কৰে।
কেডেট, শিক্ষক আৰু সামুদ্ৰিক উদ্যোগৰ প্ৰতিনিধিসকলক সম্বোধন কৰি শ্ৰী সোনোৱালে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক ৰূপান্তৰ স্থায়িত্ব, উদ্ভাৱন আৰু বিশ্ব নেতৃত্বৰ দৃষ্টিভংগীৰ ওপৰত আধাৰিত।
‘প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী জীয়ে প্ৰায়ে কৈছিল-সাগৰে আমাক বিশ্বৰ সৈতে সংযোগ কৰে আৰু ভাৰতৰ বিকাশৰ ভৱিষ্যত ইয়াৰ সামুদ্ৰিক শক্তিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰে’, সৰ্বানন্দ সোনোৱালে কয়। ‘তেওঁৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্বত, ভাৰতে বিশ্বৰ শীৰ্ষ তিনিখন সামুদ্ৰিক ৰাষ্ট্ৰৰ ভিতৰত আত্মপ্ৰকাশ কৰিবলৈ এক নতুন পথ নিৰ্ধাৰণ কৰিছে’।
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে এন এম পি এ-ৰ দ্বাৰা আবণ্টিত ভূমিত নিৰ্মাণ কৰা মাংগালোৰৰ মাৰ্কেণ্টাইল মেৰিন ডিপাৰ্টমেণ্ট (এম এম ডি)-ৰ ৯.৫১ কোটি টকাৰ নতুন কাৰ্যালয় ভৱনো উদ্বোধন কৰে। এই সুবিধাটোৱে কৰ্ণাটক আৰু চুবুৰীয়া ৰাজ্যৰ নাবিকসকলৰ বাবে দক্ষতা পৰীক্ষা অনুষ্ঠিত কৰিব, যাৰ ফলত নথিপত্ৰ আৰু প্ৰমাণপত্ৰৰ বাবে তেওঁলোকৰ ভ্ৰমণৰ বোজা সহজ হ’ব।
শ্ৰী সোনোৱালে এম এম চি টি-ৰ বিশ্বমানৰ আন্তঃগাঁথনি, চিমুলেটাৰ আৰু শ্বিপ-ইন-কেম্পাছ প্ৰশিক্ষণৰ কথা উল্লেখ কৰি সামুদ্ৰিক শিক্ষাত ইয়াৰ ভূমিকাৰ বাবে প্ৰশংসা কৰে। এম এম চি টি-ৰ দৰে প্ৰতিষ্ঠানসমূহে উচ্চ মানৰ সামুদ্ৰিক পেছাদাৰীসকলক গঢ় দি আছে আৰু দক্ষ ভাৰত তথা মেক ইন ইণ্ডিয়াৰ মনোভাৱৰ উদাহৰণ প্ৰদান কৰিছে, সোনোৱালে কয়।
শ্ৰী সোনোৱালে এম এম চি টি-ৰ সৈতে সহযোগিতাৰ বাবে বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ কণ্টেইনাৰ শ্বিপিং লাইন-ভূমধ্যসাগৰীয় শ্বিপিং কোম্পানীক (এম এছ চি) প্ৰশংসা কৰে। এমএছচিয়ে ৯০০ৰো অধিক জাহাজ পৰিচালনা কৰে, ১৮,০০০ ভাৰতীয় নাবিক আছে আৰু বছৰি ভাৰতৰ পৰা অহা এক্সিম ট্ৰেফিকৰ ২৫ লাখ টিইইউ পৰিচালনা কৰে। ‘এম এম চি টি-ৰ সৈতে এম এছ চি-ৰ অংশীদাৰিত্বই যুৱ ভাৰতীয় নাৱিকসকলৰ বাবে বিশ্বমানৰ প্ৰশিক্ষণ আৰু সুযোগ নিশ্চিত কৰে’, সোনোৱালে উল্লেখ কৰে।
বন্দৰটোৰ পাঁচ দশকৰ যাত্ৰাৰ কথা উল্লেখ কৰি কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ১৯৭৫ চনত চাৰিটা বাৰ্থ আৰু ৯০,০০০ টন কাৰ্গোৰ সৈতে ইয়াৰ সামান্য আৰম্ভণিৰ পৰা, এনএমপিএ ১৬টা বাৰ্থ আৰু এটা চিংগল পইণ্ট মুৰিং সুবিধাৰ সৈতে প্ৰগতিৰ এক শক্তি কেন্দ্ৰলৈ বিকশিত হৈছে, যি বছৰি ৪৬ নিযুত টনতকৈও অধিক কাৰ্গো পৰিচালনা কৰে। ৭৪ নিযুত টন ব্যৱহাৰযোগ্য ক্ষমতাৰে এই বন্দৰটোৱে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ১০০ নিযুত টনত উপনীত হোৱাৰ লক্ষ্য লৈছে।
সৰ্বানন্দ সোনোৱালে উল্লেখ কৰে যে এনএমপিএ ভাৰতৰ সৰ্ববৃহৎ কফি ৰপ্তানিকাৰী আৰু এলপিজিৰ দ্বিতীয় সৰ্ববৃহৎ আমদানিকাৰী হৈ পৰিছে, ইয়াৰ কাৰ্য্যকলাপৰ ৯২ শতাংশ যান্ত্ৰিকীকৰণৰ সৈতে, যিয়ে ব্যৱসায় কৰাৰ সহজতা বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে পৰীবহন আৰু আনুসংগিক ব্যয়ৰ দক্ষতা আৰু সুৰক্ষা বৃদ্ধি কৰিছে। এই বন্দৰটোৱে কৰ্ণাটক, কেৰালা আৰু তামিলনাডুৰ উদ্যোগসমূহৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ কেন্দ্ৰ হিচাপে কাম কৰে আৰু ক্ৰুজ পৰ্যটনত ইয়াৰ বৰ্ধিত ভূমিকাই পৰ্যটন, আতিথ্য আৰু ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগৰ জৰিয়তে স্থানীয় অৰ্থনীতিক পুনৰুজ্জীৱিত কৰিছে।
শ্ৰী সোনোৱালে বহনক্ষমতাৰ প্ৰতি এনএমপিএৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি উল্লেখ কৰে যে ই ১০০% সৌৰশক্তিচালিত হৈ পৰিছে, পৰিৱেশৰ প্ৰভাৱ হ্ৰাস কৰিবলৈ ডিজিটেল প্ৰণালী গ্ৰহণ কৰিছে আৰু নিজকে সেউজ হাব হিচাপে স্থাপন কৰিবলৈ হৰিট কাৰ্গো ৰেহাই নীতি আৰম্ভ কৰিছে। ‘এনএমপিএ-ৰ সেউজ উদ্যোগসমূহ বহনক্ষম বিকাশ আৰু সামুদ্ৰিক উদ্ভাৱনৰ বাবে ভাৰতৰ সংকল্পৰ উদাহৰণ’, সোনোৱালে কয়।
অনুষ্ঠানৰ সময়ত কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ১৫০০ কোটি টকাৰ একাধিক আন্তঃগাঁথনি আৰু চিএছআৰ প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰে, যাৰ ভিতৰত আছে পি পি পি মডেলৰ অধীনত নিৰ্মিত ১৫০খন বিচনাযুক্ত মাল্টি-স্পেচিয়েলিটি চিকিসালয়-যিখন ভাৰতৰ প্ৰধান বন্দৰসমূহৰ ভিতৰত প্ৰথমখন চিকিৎসালয়। চিকিৎসালয়খনে আয়ুষ্মান ভাৰতৰ অধীনত বন্দৰৰ কৰ্মচাৰী আৰু ওচৰৰ সম্প্ৰদায়সমূহক স্বাস্থ্য সেৱা প্ৰদান কৰিব।
ভাৰতৰ অগ্ৰগামী সামুদ্ৰিক কাৰ্যসূচীৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি সৰ্বানন্দ সোনোৱালে কয় যে সামুদ্ৰিক ভাৰত ভিজন ২০৩০ (এম আই ভি ২০৩০) আৰু সামুদ্ৰিক অমৃত কাল ভিজন ২০৪৭ (এম এ কে ভি ২০৪৭) ৰ অধীনত সমগ্ৰ দেশৰ বন্দৰসমূহক বিশ্বব্যাপী প্ৰতিযোগিতামূলকতা, সেউজ পৰিৱৰ্তন আৰু উপকূলীয় উন্নয়নৰ বাবে আধুনিকীকৰণ কৰা হৈছে। নৰেন্দ্ৰ মোদী চৰকাৰে ভাৰতক দুটা ভৱিষ্যতৰ সামুদ্ৰিক ব্লুপ্রিণ্ট প্ৰদান কৰিছে-এম আই ভি ২০৩০ আৰু এম এ কে ভি ২০৪৭-যিয়ে আমাৰ দেশক বিশ্ব সামুদ্ৰিক নেতৃত্বৰ দিশত পথ প্ৰদৰ্শন কৰিছে’, শ্ৰী সোনোৱালে কয়।
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে কয় যে এন এম পি এ-ৰ ২০৪৭ মাষ্টাৰ প্লেনত ইয়াৰ কাৰ্গো পৰিচালনা ক্ষমতা দুগুণ কৰা, কাৰ্বন নিৰপেক্ষতা প্ৰাপ্ত কৰা আৰু মাংগালুৰুক দক্ষিণ ভাৰতৰ বাবে এক প্ৰধান ক্ৰুজ পৰ্যটন কেন্দ্ৰ হিচাপে স্থাপন কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে। বন্দৰটোৱে গভীৰ খচৰা টাৰ্মিনেল, এলএনজি আন্তঃগাঁথনি, আৰু সাগৰীয় বিমান তথা হেলি-টেক্সি সুবিধাৰ সৈতে এটা নতুন বহিঃ হাৰ্বাৰ ক্ৰুজ টাৰ্মিনেল বিকশিত কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰিছে।
কৰ্ণাটকত সাগৰমালা কাৰ্যসূচীৰ অধীনত ৬,৫২৬ কোটি টকাৰ ৩২টা প্ৰকল্প ৰূপায়ণ কৰা হৈছে, লগতে ৮টা অতিৰিক্ত প্ৰকল্প ৰূপায়ণ কৰা হৈছে। বন্দৰ-নেতৃত্বাধীন উদ্যোগসমূহৰ বাবে ৯৬০ একৰতকৈও অধিক বন্দৰ আবণ্টন কৰা হৈছে, যিয়ে বাৰ্ষিক ৰাজহ ৭,৫০০ কোটি টকা সৃষ্টি কৰিব আৰু বিনিয়োগৰ ক্ষেত্ৰত ৬৮,০০০ কোটি টকা আকৰ্ষণ কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে, যাৰ ফলত নিযুক্তি আৰু আঞ্চলিক বিকাশ বৃদ্ধি পাব। তেওঁ ৩২০ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ উপকূলীয় অঞ্চল, নিউ মাংগালোৰ বন্দৰ আৰু ১২ টা ক্ষুদ্ৰ বন্দৰৰ সৈতে কৰ্ণাটকৰ কৌশলগত প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি ইয়াক দক্ষিণ ভাৰতৰ এক উদীয়মান সামুদ্ৰিক কেন্দ্ৰ বুলি অভিহিত কৰে।
‘আমাৰ সামুদ্ৰিক বিকাশৰ কাহিনী কেৱল জাহাজ আৰু কাৰ্গোৰ বিষয়ে নহয়; ই মানুহ-আমাৰ মাছমৰীয়া, উদ্যোগী আৰু উপকূলীয় সম্প্ৰদায়ৰ বিষয়ে’, প্ৰধানমন্ত্ৰী মৎস্য সম্পদ যোজনা আৰু দীনদয়াল উপাধ্যায় গ্রামীণ কৌশল্যা যোজনাৰ দৰে চৰকাৰী পদক্ষেপৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি সৰবানন্দ সোনোৱালে কয়, যি যুৱক-যুৱতী, মহিলা আৰু পৰম্পৰাগত সাগৰীয় পৰিবহন পৰিয়ালসমূহক শক্তিশালী কৰাত সহায় কৰিছে।
অনুষ্ঠানটো সমাপ্ত হোৱাৰ লগে লগে কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে যোৱা পাঁচ দশকত বন্দৰৰ সফলতাত অৰিহণা যোগোৱা সকলো দূৰদৰ্শী নেতা, প্ৰশাসক, কৰ্মচাৰী আৰু শ্ৰমিকসকলক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰে। ‘নতুন মাংগালোৰ বন্দৰ পশ্চিম উপকূলৰ ৰত্ন হিচাপে উজ্জ্বল হৈ থাকক, ভাৰতক এক সমৃদ্ধিশালী আৰু আত্মনিৰ্ভৰশীল সামুদ্ৰিক ভৱিষ্যতৰ দিশত পথ প্ৰদৰ্শন কৰক’, সোনোৱালে কয়।
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে যোৱা মাহত কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰী অমিত শ্বাহে উদ্বোধন কৰা ভাৰত সামুদ্ৰিক সপ্তাহ ২০২৫-ৰ সফলতাৰ কথাও উল্লেখ কৰে, য "ত ৮৮খন দেশ, বিশ্বৰ ১১জন মন্ত্ৰী আৰু ১,০০,০০০ৰো অধিক প্ৰতিনিধিয়ে অংশগ্ৰহণ কৰিছিল। "এই অনুষ্ঠানত ১২ লাখ কোটি টকাতকৈও অধিক মূল্যৰ বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰিত হৈছিল, যি ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক নেতৃত্বৰ ওপৰত বিশ্বৰ আস্থা প্ৰদৰ্শন কৰিছিল", সোনোৱালে কয়।
ইয়াক "ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক পুনৰুত্থানৰ সোণালী যুগ" বুলি অভিহিত কৰি শ্ৰী সোনোৱালে যুৱ কেডেটসকলক এই মুহূৰ্তটো গ্ৰহণ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়, "আমাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী জীয়ে কোৱাৰ দৰে-য়াহী সময় হয়, চহী সময় হয়। কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰক আৰু এই সোণালী সুযোগৰ সম্পূৰ্ণ সুবিধা গ্ৰহণ কৰি এক বিকশিত ভাৰত আৰু এক আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত গঢ়ি তোলাত অৰিহণা যোগাব। এইবোৰ আমাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সামুদ্ৰিক পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰতি অটল প্ৰতিশ্ৰুতিৰ স্পষ্ট সূচক। এই খণ্ডত আমাৰ বিনিয়োগৰ সম্ভাৱনা ৮০ লাখ কোটি টকা অতিক্ৰম কৰিছে আৰু আগন্তুক বছৰবোৰত ১.৫ কোটিৰো অধিক চাকৰি সৃষ্টি কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে। "
সৰ্বানন্দ সোনোৱালে আলোকপাত কৰি কয় যে ভাৰত এতিয়া তৃতীয় সৰ্ববৃহৎ সাগৰীয় দেশ, যিয়ে বিশ্বৰ কৰ্মচাৰীৰ প্ৰায় ১৫ শতাংশ অৰিহণা যোগায়, ভাৰতীয় নাবিকৰ সংখ্যা ২০১৪ চনত ১.০৮ লাখৰ পৰা আজি ৩.২ লাখলৈ বৃদ্ধি পাইছে। "২০৩০ চনৰ ভিতৰত বিশ্বৰ প্ৰতি পাঁচজন নাবিকৰ ভিতৰত এজন ভাৰতীয় হ’ব ", তেওঁ লগতে কয়। সোনোৱালে ভাৰতীয় পতাকাৰ অধীনত জাহাজ পঞ্জীয়ন কৰিবলৈ, বন্দৰ আৰু শ্বিপয়াৰ্ডত বিনিয়োগ কৰিবলৈ, ভাৰতীয় কেডেটসকলৰ বাবে শ্বিপব’ৰ্ড প্ৰশিক্ষণ সম্প্ৰসাৰণ কৰিবলৈ বিশ্বব্যাপী অংশীদাৰসকলক আমন্ত্ৰণ জনাই সামৰণি মাৰে।
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে চৰকাৰৰ সামুদ্ৰিক ভাৰত ভিজন ২০৩০আৰু সামুদ্ৰিক অমৃতকাল ভিজন ২০৪৭-এ আধুনিকীকৰণৰ বাবে ব্লুপ্রিণ্ট হিচাপে কাম কৰে, য’ত বন্দৰ, লজিষ্টিক, আভ্যন্তৰীণ জলপথ আৰু সেউজ জাহাজ পৰিবহণ শক্তিশালী কৰাৰ বাবে ৩০০তকৈও অধিক কাৰ্যকৰী পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
শ্ৰী সোনোৱালে প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত যোৱা ১১ বছৰত লাভ কৰা গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি উল্লেখ কৰে যে ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক খণ্ডত এক উল্লেখযোগ্য পৰিৱৰ্তন ঘটিছে। তেওঁ বিশ্বৰ ১০ খন সৰ্ববৃহৎ বন্দৰৰ ভিতৰত এখন হ’বলৈ সাজু ৭৬,০০০ কোটি টকাৰ ৱধৱন বন্দৰ প্ৰকল্প-হাইড্ৰ’জেন হাব স্থাপন, আৰু হৰিত সাগৰ আৰু হৰিত নৌকা ফ্ৰেমৱৰ্কৰ অধীনত সেউজ বন্দৰ আৰু জাহাজৰ নিৰ্দেশনা প্ৰৱৰ্তনৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ লগতে আভ্যন্তৰীণ কাৰ্গো চলাচলৰ এক ৭০০% বৃদ্ধি, উপকূলীয় জাহাজ পৰিবহণৰ এক ২০০% বৃদ্ধি আৰু আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰ তথা জাৰ্মানীৰ দৰে উন্নত প্ৰদৰ্শন কৰা দেশসমূহক অতিক্ৰম কৰি জাহাজৰ পৰিৱৰ্তনৰ সময় চাৰিদিনৰ পৰা এদিনলৈ নাটকীয়ভাৱে হ্ৰাস হোৱাৰ কথাও আঙুলিয়াই দিয়ে। তেওঁ কয় যে ক্ৰুজ পৰ্যটন প্ৰায় পাঁচগুণ সম্প্ৰসাৰিত হৈছে-২০১৪ চনত ৮৪,০০০ যাত্ৰীৰ পৰা যোৱা বছৰ প্ৰায় ৫০০,০০০ লৈ-আনহাতে ভাৰতৰ বন্দৰৰ ক্ষমতা ১,৪০০ এমটিপিএৰ পৰা ২,৭০০ এমটিপিএলৈ দুগুণ হৈছে আৰু ভাৰতীয় পতাকাবাহী টনেজ ১০ এমজিটিৰ পৰা ১৩.৫২ এমজিটি লৈ বৃদ্ধি পাইছে।
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী প্ৰহ্লাদ যোশীৰ লগতে সাংসদ ব্রিজেশ চৌটা, প্ৰাক্তন সাংসদ তথা বিজেপিৰ প্ৰাক্তন ৰাজ্যিক সভাপতি নলিন কুমাৰ কাটিল, বিধায়ক ড০ ভাৰত শেট্টী আৰু ডি. বেদব্যাস কামাথ, জাহাজ পৰিবহণ সঞ্চালক প্ৰধান শ্যাম জগন্নাথন, এন এম পি এ-ৰ অধ্যক্ষ ড০ ভেংকট ৰমন আক্কৰাজু আৰু উপ-সভাপতি এছ. শান্তিয়ে এন এম পি এ-ৰ সোণালী জয়ন্তী উদযাপন অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ কৰে।
সাংসদ ব্রিজেশ চৌটা, বিধায়ক ডাঃ ভাৰত শেট্টী, জাহাজ পৰিবহণৰ সঞ্চালক প্ৰধান শ্যাম জগন্নাথন, জাহাজ পৰিবহণৰ অতিৰিক্ত সঞ্চালক প্ৰধান সুশীল খোপডে, এমএছচি ক্ৰুইং চাৰ্ভিচেছৰ পৰিচালন সঞ্চালক কেপ্টেইন এম. পি. ভাচিন, পঞ্চায়তৰ সভাপতি বনিতা, আৰু চিএমচি গ্ৰুপ অৱ ইনষ্টিটিউটৰ অধ্যক্ষ তথা প্ৰতিষ্ঠাপক এছ. আই. নাথন এম. এম চি টি অনুষ্ঠানত উপস্থিত থকা বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলৰ ভিতৰত আছিল।

Ministry of Ports, Shipping and Waterways
Union Minister Sarbananda Sonowal Unveils ₹1,500-Crore Boost with 16 Infrastructure and 113 CSR Projects at New Mangalore Port’s Golden Jubilee
Sarbananda Sonowal Inaugurates Newly Renovated Mangalore Marine College & Technology Campus; Highlights India’s Rise as Global Maritime Power
“By 2030, One in Every Five Global Seafarers Will Be an Indian:” Sarbananda Sonowal
“New Mangalore Port Authority Signs ₹52,000-Crore MoUs at India Maritime Week”: Sarbananda Sonowal
“New Mangalore Port Aims to Handle 100 Million Tonnes by 2047”: Shri Sonowal
13 NOV 2025 8:33PM by PIB Delhi
Union Minister of Ports, Shipping and Waterways Sarbananda Sonowal joined the Golden Jubilee Celebration of the New Mangalore Port Authority (NMPA) at Mangaluru, marking 50 years of its service as one of India’s leading maritime gateways. The event also witnessed the inauguration, dedication and foundation stone laying of 16 key infrastructure projects and 113 CSR initiatives worth 1,500 crore.
The celebration highlighted the remarkable journey of NMPA and its transformation under the visionary leadership of Prime Minister Narendra Modi, from a regional gateway into a technologically advanced and globally competitive maritime hub.
“This Golden Jubilee is not merely the celebration of an institution; it is the celebration of a vision,” said Union Minister Sarbananda Sonowal, while addressing the gathering. “The vision of an Atmanirbhar Bharat under the leadership of our Hon’ble Prime Minister Narendra Modi ji stands tall on the strength of India’s maritime heritage and sails confidently toward a future of innovation, prosperity, and global leadership.”
At the recently concluded India Maritime Week 2025 in Mumbai, MoUs worth over ₹12 lakh crore were signed across India’s maritime sector, of which ₹52,000 crore were by NMPA. “This is a strong signal of the rising confidence of investors in the transformed maritime ecosystem of our nation,” Shri Sarbananda Sonowal said.
Union Minister Sarbananda Sonowal also inaugurated the newly renovated campus of Mangalore Marine College and Technology (MMCT) calling it a milestone in India’s journey toward becoming a top three maritime nation.
Addressing cadets, faculty, and maritime industry representatives, Shri Sonowal said India’s maritime transformation under the leadership of Prime Minister Narendra Modi has been anchored in a vision of sustainability, innovation, and global leadership.
“Hon’ble Prime Minister Narendra Modi Ji has often said — the oceans connect us to the world, and the future of India’s growth is anchored in its maritime strength,” Sarbananda Sonowal said. “Under his visionary leadership, India is charting a new course to emerge among the top three maritime nations of the world.”
The Minister also inaugurated the new 9.51 crore office building of the Mercantile Marine Department (MMD), Mangalore, built on land allotted by NMPA. The facility will conduct competency examinations for seafarers from Karnataka and neighbouring states, easing their travel burden for documentation and certification.
Shri Sonowal praised MMCT for its role in maritime education, noting its world-class infrastructure, simulators, and ship-in-campus training. “Institutes like MMCT are shaping high-quality maritime professionals and exemplify the spirit of Skill India and Make in India,” Sonowal said.
Shri Sonowal commended Mediterranean Shipping Company (MSC) — the world’s largest container shipping line — for its collaboration with MMCT. MSC operates more than 900 vessels, has 18,000 Indian seafarers, and handles 2.5 million TEUs of EXIM traffic from India annually. “MSC’s partnership with MMCT ensures global-standard training and opportunities for young Indian mariners,” Sonowal noted.
Tracing the port’s five-decade journey, the Union Minister said that from its modest beginnings in 1975 with four berths and 90,000 tonnes of cargo, NMPA has grown into a powerhouse of progress with 16 berths and a Single Point Mooring facility, handling over 46 million tonnes of cargo annually. The port, with a usable capacity of 74 million tonnes, aims to reach 100 million tonnes by 2047.
Sarbananda Sonowal noted that NMPA has become India’s largest exporter of coffee and second-largest importer of LPG, with 92% mechanisation of its operations, which has enhanced logistics efficiency and safety while promoting ease of doing business. The port serves as a critical node for industries in Karnataka, Kerala, and Tamil Nadu, and its growing role in cruise tourism has revitalised local economies through tourism, hospitality, and small-scale enterprises.
Shri Sonowal emphasised NMPA’s commitment to sustainability, noting that it has become 100% solar powered, adopted digital systems to minimise environmental impact, and launched the Harit Cargo Concession Policy to position itself as a green logistics hub. “NMPA’s green initiatives exemplify India’s resolve for sustainable growth and maritime innovation,” Sonowal said.
During the ceremony, the Union Minister inaugurated multiple infrastructure and CSR projects worth ₹1,500 crore, including a 150-bed multi-specialty hospital built under the PPP model—the first of its kind among India’s major ports. The hospital will provide healthcare services to port employees and nearby communities, including coverage under Ayushman Bharat.
Highlighting India’s forward-looking maritime agenda, Sarbananda Sonowal said that under Maritime India Vision 2030 (MIV 2030) and Maritime Amrit Kaal Vision 2047 (MAKV 2047), ports across the country are being modernised to drive global competitiveness, green transition, and coastal development. “The Narendra Modi government has provided India with two futuristic maritime blueprints—MIV 2030 and MAKV 2047—guiding our nation toward global maritime leadership,” Shri Sonowal said.
The Minister added that NMPA’s 2047 Master Plan envisions doubling its cargo handling capacity, achieving carbon neutrality, and positioning Mangaluru as a major logistics and cruise tourism hub for South India. The port also plans to develop deep draft terminals, LNG infrastructure, and a new outer harbour cruise terminal with seaplane and heli-taxi facilities.
In Karnataka, 32 projects worth ₹6,526 crore are being implemented under the Sagarmala Programme, along with eight additional projects worth ₹420.89 crore. Over 960 acres of port land have been allocated for port-led industries, which are expected to generate ₹7,500 crore in annual revenue and attract ₹68,000 crore in investments, boosting employment and regional growth. He emphasised Karnataka’s strategic importance, with its 320-km coastline, New Mangalore Port, and 12 minor ports, calling it a rising maritime hub of South India.
“Our maritime growth story is not just about ships and cargo; it is about people—our fishermen, entrepreneurs, and coastal communities,” Sarbananda Sonowal said, highlighting government initiatives such as Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana and Deen Dayal Upadhyaya Grameen Kaushalya Yojana, which are helping empower youth, women, and traditional seafaring families.
As the event concluded, the Union Minister paid tribute to all visionaries, leaders, administrators, employees, and workers who have contributed to the port’s success over the past five decades. “May the New Mangalore Port continue to shine as a jewel of the western coast, guiding India toward a prosperous and self-reliant maritime future,” Sonowal said.
The Minister also referenced the success of India Maritime Week 2025, inaugurated last month by Union Home Minister Amit Shah, with participation from 88 countries, 11 global ministers, and over 100,000 delegates. “The event saw MoUs worth over 12 lakh crore signed, showcasing the world’s confidence in India’s maritime leadership,” Sonowal said.
Calling this the “golden era of India’s maritime resurgence,” Shri Sonowal urged young cadets to seize the moment, “As our dynamic Prime Minister Modi ji says — Yahi samay hai, sahi samay hai. Work hard and take full advantage of this golden opportunity to contribute to building a Viksit Bharat and an Atmanirbhar Bharat. These are clear indicators of our Prime Minister’s steadfast commitment to maritime transformation. Our investment potential in the sector exceeds 80 lakh crore and is expected to generate over 1.5 crore jobs in the coming years.”
Sarbananda Sonowal highlighted that India is now the third-largest seafaring nation, contributing nearly 15% of the global workforce, with the number of Indian seafarers rising from 1.08 lakh in 2014 to over 3.2 lakh today. “By 2030, one in every five global seafarers will be an Indian,” he added. Sonowal concluded by inviting global partners to register ships under the Indian flag, invest in ports & shipyards, expand shipboard training for Indian cadets.
The Union Minister said that the government’s Maritime India Vision 2030 and Maritime Amritkaal Vision 2047 serve as blueprints for modernisation, with more than 300 actionable initiatives to strengthen ports, logistics, inland waterways, and green shipping.
Shri Sonowal highlighted key milestones achieved over the past 11 years under the leadership of Prime Minister Narendra Modi, noting that India’s maritime sector has undergone a remarkable transformation. He cited the launch of the ₹76,000 crore Vadhvan Port Project—poised to become one of the world’s 10 largest ports—the establishment of hydrogen hubs, and the introduction of green port and vessel guidelines under the Harit Sagar and Harit Nauka frameworks. He also pointed to a 700% surge in inland cargo movement, a 200% rise in coastal shipping, and a dramatic reduction in vessel turnaround time from four days to less than one, outperforming countries such as the United States and Germany. Cruise tourism, he said, has expanded nearly fivefold—from 84,000 passengers in 2014 to almost 500,000 last year—while India’s port capacity has doubled from 1,400 MTPA to 2,700 MTPA, and Indian-flagged tonnage has grown from 10 MGT to 13.52 MGT.
Union Minister Pralhad Joshi, along with MP Brijesh Chowta, former MP and former BJP State President Nalin Kumar Kateel, MLAs Dr. Bharath Shetty and D. Vedavyasa Kamath, Director General of Shipping Shyam Jagannathan, NMPA Chairman Dr. Venkata Raman Akkaraju, and Deputy Chairman S. Shanthi graced the Golden Jubilee Celebration of the NMPA.
Member of Parliament Brijesh Chowta, MLA Dr. Bharath Shetty, Director General of Shipping Shyam Jagannathan, Additional Director General of Shipping Sushil Khopde, MSC Crewing Services Managing Director Capt. M. P. Bhasin, Panchayat President Vanitha, and CMC Group of Institutions Chairman and Founder S. I. Nathan were among the dignitaries who attended the MMCT event.