Ministry of Cooperation
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah inaugurates the Shri Motibhai R. Chaudhary Sagar Sainik School (MRCSSS) and the Sagar Organic Plant in Gujarat through video conferencing
Union Home Minister expresses deep condolences to the families of those who lost their lives in car explosion in Delhi
All those responsible for the terrorist incident will be given strict punishment — Amit Shah
The punishment for the culprits of the Delhi car blast will send a message to the world that no terrorist should even dare to think of committing such an act in India
The Motibhai Chaudhary Sagar Sainik School in Gujarat will pave the way for serving in the Indian Armed Forces
The Modi government is establishing 100 new Sainik Schools across the country under the PPP model, and among them, the Motibhai Chaudhary Sainik School will become a symbol of pride for Mehsana
Doodhsagar Dairy is playing a major role in Gujarat’s White Revolution today
Banaskantha and Doodhsagar Dairy have provided a model for transforming the dairy economy
The Modi government will ensure that 50 per cent of the milk produced by cooperative societies reaches national and international markets, benefiting the cattle rearers
13 NOV 2025 5:35PM by PIB Delhi
The Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah today inaugurated the Shri Motibhai R. Chaudhary Sagar Sainik School (MRCSSS) and the Sagar Organic Plant in Gujarat through video conferencing. On this occasion, several dignitaries, including the Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Patel, were present.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah expressed deep condolences to the families of those who lost their lives in the recent car explosion in Delhi. He said that all those responsible for the terrorist incident will be given strict punishment. Union Home Minister said The punishment for the culprits of the Delhi car blast will send a message to the world that no terrorist should even dare to think of committing such an act in India.
Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the entire world has recognized India’s fight against terrorism over the past 11 years, and Prime Minister Modi is at the forefront of leading this fight globally. He stated that all those who committed this cowardly act and those behind it will be brought before the law and given the strictest possible punishment. The Government of India and the Ministry of Home Affairs are fully committed to ensuring this.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that today marks the inauguration of the Sagar Organic Plant and the Motibhai Chaudhary Sagar Sainik School. He said that Motibhai Kaka is an ideal and inspiration for all the citizens of Mansa. Motibhai led a life that was completely based on the principles of Mahatma Gandhi—honest, transparent, and devoted to spreading these values among countless people. He added that during that time, all great people worked to open the doors of prosperity for the cattle rearers, farmers, and villages of Gujarat. Shri Shah said that today, Amul has become the world’s number one cooperative brand, and its foundation was laid by eminent personalities of that era.
Shri Amit Shah said that the Sagar Sainik School, established in the name of Motibhai Chaudhary, will open the path for children from several districts of Gujarat to serve in the Indian Armed Forces. Spread over 11 acres, this school has been built at a cost of ₹50 crore and is equipped with facilities such as smart classrooms, hostels, a library, and a canteen. He said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Government of India has decided to establish 100 new Sainik Schools across the country under the PPP model, and among them, the Motibhai Chaudhary Sainik School will certainly become a symbol of pride for Mehsana.
Union Minister of Cooperation said that today the Sagar Organic Plant has also been inaugurated. He stated that this plant is very important to ensure that reliable organic products under the Amul brand reach across the country and the world, and that all farmers engaged in organic farming receive fair profits. This plant, with a daily capacity of about 30 metric tons, is certified under the National Programme for Organic Production (NPOP) and by the Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority (APEDA). He said that because of APEDA certification, farmers engaged in natural farming in North Gujarat will greatly benefit, as their produce can now reach global markets. Shri Shah added that the expansion of this organic plant will not only improve the health of citizens across the country but also increase the income of farmers involved in organic farming.
Union Home Minister and Minister of Cooperation urged all farmers engaged in organic farming and their families to use organic products themselves so that their entire families remain healthy. He said that in 1960, Doodhsagar Dairy collected only 3,300 liters of milk per day, which has now increased to 35 lakh liters per day. This dairy is connected to cattle rearers from 1,250 villages in Gujarat and to more than 10 lakh milk production groups across Rajasthan, Haryana, Madhya Pradesh, Uttar Pradesh, and Himachal Pradesh. He said that its turnover has reached ₹8,000 crore. With 8 modern dairies, 2 milk chilling centers, 2 cattle feed plants, and 1 cement production unit, Doodhsagar Dairy today plays a major role in Gujarat’s White Revolution.
Shri Amit Shah said that Banaskantha and Doodhsagar Dairy together have provided a model for transforming the dairy economy. He mentioned that several initiatives have been undertaken to promote the circular economy of this dairy, including the formation of 75,000 new primary dairy cooperative societies across the country. He said that the Modi government will ensure that 50 per cent of the milk produced by cooperative societies reaches national and international markets, benefiting the cattle rearers.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that to ensure the benefits of the circular economy reach cattle rearers across Gujarat and the entire country, the Modi government has established three multi-state cooperative societies. He also mentioned that 70 per cent of Amul’s total turnover comes from the contribution of women—our mothers and sisters—who have become self-reliant through it. Shri Shah said that this year, Gujarat experienced unseasonal heavy rainfall, and to assist the affected farmers, the Bhupendra Patel-led state government has announced a very generous relief package. He added that the Gujarat government has resolved that it will not step back from helping the farmers.

ସହଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଶ୍ରୀ ମୋତିଭାଇ ଆର. ଚୌଧୁରୀ ସାଗର ସୈନିକ ସ୍କୁଲ ଏବଂ ସାଗର ଜୈବିକ କାରଖାନାର ଉଦଘାଟନ କଲେ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
13 NOV 2025 5:35PM by PIB Bhubaneswar
• ଦିଲ୍ଲୀ କାର୍ ବିସ୍ଫୋରଣରେ ପୀଡିତ ପରିବାରଙ୍କୁ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସମବେଦନା
• ଆତଙ୍କବାଦୀ ଘଟଣା ପାଇଁ ଦାୟୀ ସମସ୍ତଙ୍କୁ କଠୋର ଦଣ୍ଡ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସଂକଳ୍ପ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ପୂରଣ ହେବ
• ଦିଲ୍ଲୀ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣର ଅପରାଧୀମାନଙ୍କୁ ଦିଆଯିବା ଦଣ୍ଡ ବିଶ୍ୱକୁ ଏକ ବାର୍ତ୍ତା ପଠାଇବ ଯେ ଆମ ଦେଶରେ ଏପରି ଆକ୍ରମଣ ବିଷୟରେ କେହି ଚିନ୍ତା କରିବାର ସାହସ କରିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ
• ଗୁଜରାଟର ମୋତିଭାଇ ଚୌଧୁରୀ ସାଗର ସୈନିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଭାରତୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀରେ ସେବା କରିବା ପାଇଁ ମାର୍ଗ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିବ
• ମୋଦୀ ସରକାର ପିପିପି ମଡେଲ ଅଧୀନରେ ସାରା ଦେଶରେ ୧୦୦ ଟି ନୂତନ ସୈନିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରୁଛନ୍ତି, ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ମୋତିଭାଇ ଚୌଧୁରୀ ସୈନିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ମେହସାନା ପାଇଁ ଗର୍ବର ପ୍ରତୀକ ହେବ
• ଆଜି ଗୁଜରାଟର ଶ୍ୱେତ ବିପ୍ଳବରେ ଦୁଧସାଗର ଡାଏରୀ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି
• ବନସକଣ୍ଠ ଏବଂ ଦୁଧସାଗର ଡାଏରୀ ଦୁଗ୍ଧ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ପାଇଁ ଏକ ମଡେଲ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି
• ମୋଦୀ ସରକାର ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବେ ଯେ ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ଉତ୍ପାଦିତ ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ଦୁଗ୍ଧ ଜାତୀୟ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବଜାରରେ ପହଞ୍ଚିବ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ପଶୁପାଳକମାନେ ଉପକୃତ ହେବେ
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ଗୁଜରାଟରେ ଶ୍ରୀ ମୋତିଭାଇ ଆର. ଚୌଧୁରୀ ସାଗର ସୈନିକ ସ୍କୁଲ (ଏମଆରସିଏସଏସ) ଏବଂ ସାଗର ଜୈବିକ କାରଖାନାକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ପଟେଲଙ୍କ ସମେତ ଅନେକ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ନିକଟରେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଘଟିଥିବା କାର୍ ବିସ୍ଫୋରଣରେ ପ୍ରାଣ ହରାଇଥିବା ପରିବାରବର୍ଗଙ୍କ ପ୍ରତି କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଗଭୀର ସମବେଦନା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ଆତଙ୍କବାଦୀ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପାଇଁ ଦାୟୀ ସମସ୍ତଙ୍କୁ କଠୋର ଦଣ୍ଡ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସଂକଳ୍ପ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ପୂରଣ ହେବ। ଦିଲ୍ଲୀ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣର ଅପରାଧୀମାନଙ୍କୁ ଦିଆଯିବା ଦଣ୍ଡ ବିଶ୍ୱକୁ ଏକ ବାର୍ତ୍ତା ପଠାଇବ ଯେ, ଆମ ଦେଶରେ ଏପରି ଆକ୍ରମଣ ବିଷୟରେ କେହି ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ସାହସ କରିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧରେ ଭାରତର ଲଢ଼େଇକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇଛି ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଏହି ଲଢ଼େଇର ନେତୃତ୍ୱ ନେବାରେ ଆଗରେ ଅଛନ୍ତି। ଯେଉଁମାନେ ଏହି କାପୁରୁଷୋଚିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହା ପଛରେ ଅଛନ୍ତି, ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆଇନ ଆଗକୁ ଅଣାଯିବ ଏବଂ ଯଥାସମ୍ଭବ କଠୋର ଦଣ୍ଡ ଦିଆଯିବ। ଭାରତ ସରକାର ଏବଂ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏହାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ।
କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଆଜି ସାଗର ଜୈବିକ କାରଖାନା ଏବଂ ମୋତିଭାଇ ଚୌଧୁରୀ ସାଗର ସୈନିକ ସ୍କୁଲର ଉଦଘାଟନ ହୋଇଛି। 'ମୋତିଭାଇ କାକା' ହେଉଛନ୍ତି ମାନସାର ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଆଦର୍ଶ ଏବଂ ପ୍ରେରଣା। ମୋତିଭାଇ ଏପରି ଏକ ଜୀବନ ବିତାଇଥିଲେ ଯାହା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ନୀତି ଉପରେ ଆଧାରିତ ଥିଲା-ସଚ୍ଚୋଟ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ଅସଂଖ୍ୟ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ମୂଲ୍ୟବୋଧଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରସାର ପାଇଁ ସମର୍ପିତ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସେହି ସମୟରେ, ସମସ୍ତ ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତି ଗୁଜରାଟର ପଶୁପାଳକ, କୃଷକ ଏବଂ ଗ୍ରାମ୍ୟ ସମୃଦ୍ଧିର ଦ୍ୱାର ଖୋଲିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ। ଆଜି ଅମୁଲ ବିଶ୍ୱର ଏକ ନମ୍ବର ସମବାୟ ବ୍ରାଣ୍ଡରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଏହାର ମୂଳଦୁଆ ସେହି ସମୟର ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଥିଲା।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ମୋତିଭାଇ ଚୌଧୁରୀଙ୍କ ନାମରେ ସ୍ଥାପିତ ସାଗର ସୈନିକ ସ୍କୁଲ ଗୁଜରାଟର ଅନେକ ଜିଲ୍ଲାର ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀରେ ସେବା କରିବାର ପଥ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିବ। ଏକର ଜମିରେ ପରିବ୍ୟାପ୍ତ ଏହି ବିଦ୍ୟାଳୟଟି ୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଏଥିରେ ସ୍ମାର୍ଟ ଶ୍ରେଣୀଗୃହ, ଛାତ୍ରାବାସ, ଏକ ପାଠାଗାର ଏବଂ ଏକ କ୍ୟାଣ୍ଟିନ ସୁବିଧା ରହିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତ ସରକାର ପିପିପି ମଡେଲ ଅଧୀନରେ ସାରା ଦେଶରେ ୧୦୦ଟି ନୂତନ ସୈନିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ସେଥି ମଧ୍ୟରୁ ମୋତିଭାଇ ଚୌଧୁରୀ ସୈନିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ମେହସାନା ପାଇଁ ଗୌରବର ପ୍ରତୀକ ହେବ।
କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଆଜି ସାଗର ଜୈବିକ କାରଖାନାର ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି। ଅମୁଲ ବ୍ରାଣ୍ଡ ଅଧୀନରେ ବିଶ୍ୱାସନୀୟ ଜୈବିକ ଉତ୍ପାଦ ଦେଶ ତଥା ବିଶ୍ୱରେ ପହଞ୍ଚିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ଜୈବିକ ଚାଷରେ ନିୟୋଜିତ ସମସ୍ତ କୃଷକ ଉଚିତ ଲାଭ ପାଇବା ପାଇଁ ଏହି ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଦୈନିକ ପ୍ରାୟ ୩୦ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ କ୍ଷମତା ବିଶିଷ୍ଟ ଏହି ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଜାତୀୟ ଜୈବିକ ଉତ୍ପାଦନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (ଏନପିଓପି) ଏବଂ କୃଷି ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦ ରପ୍ତାନୀ ବିକାଶ ପ୍ରାଧିକରଣ (ଏପିଇଡିଏ) ଦ୍ୱାରା ପ୍ରମାଣିତ। ଏପିଇଡିଏ ସାର୍ଟିଫିକେଟ୍ କାରଣରୁ ଉତ୍ତର ଗୁଜରାଟର ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିୟୋଜିତ କୃଷକମାନେ ବହୁତ ଲାଭାନ୍ୱିତ ହେବେ, କାରଣ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦ ଏବେ ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ପହଞ୍ଚିପାରିବ। ଏହି ଜୈବିକ କାରଖାନାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କେବଳ ସାରା ଦେଶର ନାଗରିକଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ ନାହିଁ ବରଂ ଜୈବିକ ଚାଷ ସହିତ ଜଡିତ କୃଷକଙ୍କ ଆୟ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଜୈବିକ କୃଷିରେ ନିୟୋଜିତ ସମସ୍ତ କୃଷକ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରକୁ ଜୈବିକ ଉତ୍ପାଦ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କର ସମଗ୍ର ପରିବାର ସୁସ୍ଥ ରହିବେ। ୧୯୬୦ ମସିହାରେ ଦୁଧସାଗର ଡାଏରୀ ଦୈନିକ ମାତ୍ର ୩,୩୦୦ ଲିଟର କ୍ଷୀର ସଂଗ୍ରହ କରୁଥିଲା, ଯାହା ଏବେ ଦିନକୁ ୩୫ ଲକ୍ଷ ଲିଟରକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହି ଡାଏରୀ ଗୁଜରାଟର ୧,୨୫୦ଟି ଗାଁର ପଶୁପାଳକ ଏବଂ ରାଜସ୍ଥାନ, ହରିୟାଣା, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ୧୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ଗୋଷ୍ଠୀ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ। ଏହାର କାରବାର ୮,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ୮ଟି ଆଧୁନିକ ଡାଏରୀ, ୨ଟି ଦୁଗ୍ଧ ଶୀତଳ କେନ୍ଦ୍ର, ୨ଟି ପଶୁଖାଦ୍ୟ କାରଖାନା ଏବଂ ୧ଟି ସିମେଣ୍ଟ ଉତ୍ପାଦନ ୟୁନିଟ୍ ସହିତ, ଦୁଧସାଗର ଡାଏରୀ ଆଜି ଗୁଜରାଟର ଶ୍ୱେତ ବିପ୍ଳବରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ, ବନସକଣ୍ଠ ଏବଂ ଦୁଧସାଗର ଡାଏରୀ ମିଳିତ ଭାବେ ଦୁଗ୍ଧ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ପାଇଁ ଏକ ମଡେଲ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଡାଏରୀର ଗତିଶୀଳ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ସାରା ଦେଶରେ ୭୫,୦୦୦ ନୂତନ ପ୍ରାଥମିକ ଦୁଗ୍ଧ ସମବାୟ ସମିତି ଗଠନ କରାଯାଇଛି। ମୋଦୀ ସରକାର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବେ ଯେ, ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ଉତ୍ପାଦିତ ହେଉଥିବା କ୍ଷୀରର ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ଯେଭଳି ଜାତୀୟ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବଜାରରେ ପହଞ୍ଚିବ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ପଶୁପାଳକମାନେ ଉପକୃତ ହେବେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଗତିଶୀଳ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ଲାଭ ସମଗ୍ର ଗୁଜରାଟ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ପଶୁପାଳକଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ମୋଦୀ ସରକାର ତିନୋଟି ବହୁ-ରାଜ୍ୟ ସମବାୟ ସମିତି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛନ୍ତି। ଅମୁଲର ମୋଟ କାରବାରର ୭୦ ପ୍ରତିଶତ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଯୋଗଦାନରୁ ଆସିଥାଏ, ଆମର ମାଆ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହୋଇଛନ୍ତି। ଚଳିତ ବର୍ଷ ଗୁଜରାଟରେ ଅସମୟରେ ପ୍ରବଳ ବର୍ଷା ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ପ୍ରଭାବିତ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା କରିବା ପାଇଁ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ପଟେଲଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏକ ଉଦାର ରିଲିଫ ପ୍ୟାକେଜ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି, ଗୁଜରାଟ ସରକାର ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛନ୍ତି ଯେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାରେ ଆଦୌ ପଛଘୁଞ୍ଚା ଦେବେ ନାହିଁ।