Ministry of Cooperation
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah inaugurates the Shri Motibhai R. Chaudhary Sagar Sainik School (MRCSSS) and the Sagar Organic Plant in Gujarat through video conferencing
Union Home Minister expresses deep condolences to the families of those who lost their lives in car explosion in Delhi
All those responsible for the terrorist incident will be given strict punishment — Amit Shah
The punishment for the culprits of the Delhi car blast will send a message to the world that no terrorist should even dare to think of committing such an act in India
The Motibhai Chaudhary Sagar Sainik School in Gujarat will pave the way for serving in the Indian Armed Forces
The Modi government is establishing 100 new Sainik Schools across the country under the PPP model, and among them, the Motibhai Chaudhary Sainik School will become a symbol of pride for Mehsana
Doodhsagar Dairy is playing a major role in Gujarat’s White Revolution today
Banaskantha and Doodhsagar Dairy have provided a model for transforming the dairy economy
The Modi government will ensure that 50 per cent of the milk produced by cooperative societies reaches national and international markets, benefiting the cattle rearers
13 NOV 2025 5:35PM by PIB Delhi
The Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah today inaugurated the Shri Motibhai R. Chaudhary Sagar Sainik School (MRCSSS) and the Sagar Organic Plant in Gujarat through video conferencing. On this occasion, several dignitaries, including the Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Patel, were present.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah expressed deep condolences to the families of those who lost their lives in the recent car explosion in Delhi. He said that all those responsible for the terrorist incident will be given strict punishment. Union Home Minister said The punishment for the culprits of the Delhi car blast will send a message to the world that no terrorist should even dare to think of committing such an act in India.
Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the entire world has recognized India’s fight against terrorism over the past 11 years, and Prime Minister Modi is at the forefront of leading this fight globally. He stated that all those who committed this cowardly act and those behind it will be brought before the law and given the strictest possible punishment. The Government of India and the Ministry of Home Affairs are fully committed to ensuring this.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that today marks the inauguration of the Sagar Organic Plant and the Motibhai Chaudhary Sagar Sainik School. He said that Motibhai Kaka is an ideal and inspiration for all the citizens of Mansa. Motibhai led a life that was completely based on the principles of Mahatma Gandhi—honest, transparent, and devoted to spreading these values among countless people. He added that during that time, all great people worked to open the doors of prosperity for the cattle rearers, farmers, and villages of Gujarat. Shri Shah said that today, Amul has become the world’s number one cooperative brand, and its foundation was laid by eminent personalities of that era.
Shri Amit Shah said that the Sagar Sainik School, established in the name of Motibhai Chaudhary, will open the path for children from several districts of Gujarat to serve in the Indian Armed Forces. Spread over 11 acres, this school has been built at a cost of ₹50 crore and is equipped with facilities such as smart classrooms, hostels, a library, and a canteen. He said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Government of India has decided to establish 100 new Sainik Schools across the country under the PPP model, and among them, the Motibhai Chaudhary Sainik School will certainly become a symbol of pride for Mehsana.
Union Minister of Cooperation said that today the Sagar Organic Plant has also been inaugurated. He stated that this plant is very important to ensure that reliable organic products under the Amul brand reach across the country and the world, and that all farmers engaged in organic farming receive fair profits. This plant, with a daily capacity of about 30 metric tons, is certified under the National Programme for Organic Production (NPOP) and by the Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority (APEDA). He said that because of APEDA certification, farmers engaged in natural farming in North Gujarat will greatly benefit, as their produce can now reach global markets. Shri Shah added that the expansion of this organic plant will not only improve the health of citizens across the country but also increase the income of farmers involved in organic farming.
Union Home Minister and Minister of Cooperation urged all farmers engaged in organic farming and their families to use organic products themselves so that their entire families remain healthy. He said that in 1960, Doodhsagar Dairy collected only 3,300 liters of milk per day, which has now increased to 35 lakh liters per day. This dairy is connected to cattle rearers from 1,250 villages in Gujarat and to more than 10 lakh milk production groups across Rajasthan, Haryana, Madhya Pradesh, Uttar Pradesh, and Himachal Pradesh. He said that its turnover has reached ₹8,000 crore. With 8 modern dairies, 2 milk chilling centers, 2 cattle feed plants, and 1 cement production unit, Doodhsagar Dairy today plays a major role in Gujarat’s White Revolution.
Shri Amit Shah said that Banaskantha and Doodhsagar Dairy together have provided a model for transforming the dairy economy. He mentioned that several initiatives have been undertaken to promote the circular economy of this dairy, including the formation of 75,000 new primary dairy cooperative societies across the country. He said that the Modi government will ensure that 50 per cent of the milk produced by cooperative societies reaches national and international markets, benefiting the cattle rearers.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that to ensure the benefits of the circular economy reach cattle rearers across Gujarat and the entire country, the Modi government has established three multi-state cooperative societies. He also mentioned that 70 per cent of Amul’s total turnover comes from the contribution of women—our mothers and sisters—who have become self-reliant through it. Shri Shah said that this year, Gujarat experienced unseasonal heavy rainfall, and to assist the affected farmers, the Bhupendra Patel-led state government has announced a very generous relief package. He added that the Gujarat government has resolved that it will not step back from helping the farmers.

ক'অপাৰেশ্বন মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে গুজৰাটত শ্ৰী মতিভাই আৰ চৌধাৰী সাগৰ সৈনিক স্কুল (এমআৰচিএছএছ) আৰু সাগৰ জৈৱিক প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰে
দিল্লীত গাড়ীবোমা বিস্ফোৰণত প্ৰাণ হেৰুওৱাসকলৰ পৰিয়ালবৰ্গলৈ কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীৰ
গভীৰ সমবেদনা জ্ঞাপন
সন্ত্ৰাসবাদী ঘটনাৰ বাবে দায়ী সকলোকে কঠোৰ শাস্তি প্ৰদান কৰা হ’ব-অমিত শ্বাহ
দিল্লীৰ গাড়ীবোমা বিস্ফোৰণৰ অপৰাধীসকলক দিয়া শাস্তিয়ে বিশ্বলৈ এটা বাৰ্তা প্ৰেৰণ কৰিব যে কোনো সন্ত্ৰাসবাদীয়ে ভাৰতত এনে কাৰ্য্য কৰাৰ কথা ভাবিবলৈও সাহস নকৰিব
গুজৰাটৰ মতিভাই চৌধাৰী সাগৰ সৈনিক বিদ্যালয়খনে ভাৰতীয় সশস্ত্ৰ বাহিনীত সেৱা আগবঢ়াবলৈ পথ প্ৰশস্ত কৰিব
মোদী চৰকাৰে পিপিপি মডেলৰ অধীনত সমগ্ৰ দেশতে ১০০ খন নতুন সৈনিক বিদ্যালয় স্থাপন কৰিছে আৰু সেইবোৰৰ ভিতৰত, মতিভাই চৌধাৰী সৈনিক বিদ্যালয় মেহছানাৰ বাবে গৌৰৱৰ প্ৰতীক হৈ পৰিব
আজি গুজৰাটৰ শ্বেত বিপ্লৱত দুধসাগৰ ডেইৰীয়ে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আছে
বনাচকাণ্ঠা আৰু দুধসাগৰ ডেইৰীয়ে দুগ্ধ অৰ্থনীতিৰ পৰিৱৰ্তনৰ বাবে এক আৰ্হি প্ৰদান কৰিছে
মোদী চৰকাৰে সমবায় সমিতিৰ দ্বাৰা উৎপাদিত গাখীৰৰ ৫০শতাংশ ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বজাৰত উপনীত হোৱাটো নিশ্চিত কৰিব, যাৰ ফলত গৰু-ম’হ পালনকাৰীসকল উপকৃত হ’ব
13 NOV 2025 5:35PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে গুজৰাটত শ্ৰী মতিভাই আৰ চৌধাৰী সাগৰ সৈনিক স্কুল (এম আৰ চি এছ এছ) আৰু সাগৰ জৈৱিক প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰে। এই উপলক্ষে গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্র পেটেলকে ধৰি কেইবাজনো গণ্যমান্য ব্যক্তি উপস্থিত আছিল।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে শেহতীয়াকৈ দিল্লীত সংঘটিত গাড়ীবোমা বিস্ফোৰণত প্ৰাণ হেৰুওৱা লোকসকলৰ পৰিয়ালবৰ্গলৈ গভীৰ সমবেদনা জ্ঞাপন কৰে। তেওঁ কয় যে সন্ত্ৰাসবাদী ঘটনাৰ বাবে দায়ী সকলোকে কঠোৰ শাস্তি প্ৰদান কৰা হ’ব। কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে দিল্লীৰ বিস্ফোৰণৰ অপৰাধীসকলক দিয়া শাস্তিয়ে বিশ্বলৈ এটা বাৰ্তা প্ৰেৰণ কৰিব যে কোনো সন্ত্ৰাসবাদীয়ে ভাৰতত এনে কাৰ্য্য কৰাৰ কথা ভাবিবলৈও সাহস কৰা উচিত নহয়।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত সমগ্ৰ বিশ্বই যোৱা ১১ বছৰত সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে ভাৰতৰ যুঁজক স্বীকৃতি দিছে, আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে বিশ্বব্যাপী এই যুঁজৰ নেতৃত্ব দিয়াৰ ক্ষেত্ৰত অগ্ৰণী ভূমিকা পালন কৰিছে। তেওঁ কয় যে এই কাৰ্য্য কৰা সকলো লোক আৰু ইয়াৰ আঁৰৰ লোকসকলক আইনৰ সন্মুখলৈ অনা হ'ব আৰু সম্ভৱপৰ কঠোৰতম শাস্তি প্ৰদান কৰা হ'ব। ভাৰত চৰকাৰ আৰু গৃহ মন্ত্ৰালয়ে এই ক্ষেত্ৰত সম্পূৰ্ণ দায়বদ্ধ।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে আজি সাগৰ জৈৱিক প্ৰকল্প আৰু মতিভাই চৌধাৰী সাগৰ সৈনিক বিদ্যালয় উদ্বোধন কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে মতিভাই কাকা মনচাৰ সকলো নাগৰিকৰ বাবে এক আদৰ্শ আৰু অনুপ্ৰেৰণা। মতিভাইয়ে এনে এক জীৱন যাপন কৰিছিল যি সম্পূৰ্ণৰূপে মহাত্মা গান্ধীৰ নীতিৰ ওপৰত আধাৰিত আছিল-সৎ, স্বচ্ছ আৰু অগণন লোকৰ মাজত এই মূল্যবোধবোৰ বিস্তাৰ কৰাৰ বাবে সমৰ্পিত। তেওঁ লগতে কয় যে সেই সময়ছোৱাত গুজৰাটৰ পশুপালক, কৃষক আৰু গাঁওসমূহৰ বাবে সমৃদ্ধিৰ দুৱাৰ মুকলি কৰিবলৈ সকলো মহান লোকে কাম কৰিছিল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আজি আমুল বিশ্বৰ এক নম্বৰ সমবায় ব্ৰেণ্ড হৈ পৰিছে আৰু ইয়াৰ ভেটি সেই যুগৰ বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলে স্থাপন কৰিছিল।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে মতিভাই চৌধাৰীৰ নামত স্থাপন কৰা সাগৰ সৈনিক বিদ্যালয়খনে গুজৰাটৰ কেইবাখনো জিলাৰ শিশুসকলৰ বাবে ভাৰতীয় সশস্ত্ৰ বাহিনীত সেৱা আগবঢ়াবলৈ পথ মুকলি কৰিব। ১১ একৰত বিস্তৃত এই বিদ্যালয়খন ৫০ কোটি টকা ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে আৰু ইয়াত স্মাৰ্ট শ্ৰেণীকোঠা, ছাত্রাবাস, এটা পুথিভঁৰাল আৰু এখন কেণ্টিনৰ সুবিধা আছে। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত ভাৰত চৰকাৰে পিপিপি মডেলৰ অধীনত সমগ্ৰ দেশতে ১০০ খন নতুন সৈনিক বিদ্যালয় স্থাপন কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছে আৰু সেইবোৰৰ ভিতৰত মতিভাই চৌধাৰী সৈনিক বিদ্যালয় নিশ্চিতভাৱে মেহছানাৰ বাবে গৌৰৱৰ প্ৰতীক হৈ পৰিব
কেন্দ্ৰীয় সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে আজি সাগৰ জৈৱিক প্ৰকল্পও উদ্বোধন কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে আমুল ব্ৰেণ্ডৰ অধীনত নিৰ্ভৰযোগ্য জৈৱিক সামগ্ৰী সমগ্ৰ দেশতে আৰু বিশ্বজুৰি প্ৰৱেশ কৰাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ তথা জৈৱিক কৃষিৰ সৈতে জড়িত সকলো কৃষকে ন্যায্য লাভ প্ৰাপ্ত কৰাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ ই অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। প্ৰায় ৩০ মেট্ৰিক টন দৈনিক ক্ষমতাৰ এই প্ৰকল্পটো জৈৱিক উৎপাদনৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় কাৰ্যসূচী (এন পি অ’ পি.) আৰু কৃষি আৰু প্ৰক্ৰিয়াজাত খাদ্য সামগ্ৰী ৰপ্তানি উন্নয়ন কৰ্তৃপক্ষ (এ পি ই ডি এ) ৰ দ্বাৰা প্ৰমাণিত। তেওঁ কয় যে এ পি ই ডি এ প্ৰমাণপত্ৰৰ ফলত উত্তৰ গুজৰাটৰ প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ সৈতে জড়িত কৃষকসকলে যথেষ্ট লাভান্বিত হ'ব, কিয়নো তেওঁলোকৰ উৎপাদিত সামগ্ৰী এতিয়া বিশ্বৰ বজাৰত উপনীত হ'ব পাৰিব। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে এই জৈৱিক উদ্ভিদৰ সম্প্ৰসাৰণে কেৱল সমগ্ৰ দেশৰ নাগৰিকৰ স্বাস্থ্য উন্নত কৰাই নহয়, জৈৱিক কৃষিৰ সৈতে জড়িত কৃষকসকলৰ উপাৰ্জনো বৃদ্ধি কৰিব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে জৈৱিক কৃষিৰ সৈতে জড়িত সকলো কৃষক আৰু তেওঁলোকৰ পৰিয়ালক জৈৱিক সামগ্ৰী নিজে ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ আহ্বান জনায় যাতে তেওঁলোকৰ সমগ্ৰ পৰিয়ালটো সুস্থ হৈ থাকে। তেওঁ কয় যে ১৯৬০ চনত দুধসাগৰ ডেইৰীয়ে প্ৰতিদিনে মাত্ৰ ৩,৩০০ লিটাৰ গাখীৰ সংগ্ৰহ কৰিছিল, যি এতিয়া প্ৰতিদিনে ৩৫ লাখ লিটাৰলৈ বৃদ্ধি পাইছে। এই দুগ্ধশালাটো গুজৰাটৰ ১,২৫০ খন গাঁৱৰ গৰু পালনকাৰী আৰু ৰাজস্থান, হাৰিয়ানা, মধ্যপ্ৰদেশ, উত্তৰ প্ৰদেশ তথা হিমাচল প্ৰদেশৰ ১০ লাখতকৈও অধিক গাখীৰ উৎপাদন গোটৰ সৈতে সংযুক্ত। তেওঁ কয় যে ইয়াৰ টাৰ্ণঅ’ভাৰ ৮,০০০ কোটি টকাত উপনীত হৈছে। ৮টা আধুনিক দুগ্ধশালা,২টা গাখীৰ শীতল কৰা কেন্দ্ৰ, ২টা পশুখাদ্য প্ৰকল্প, আৰু ১টা চিমেণ্ট উৎপাদন ইউনিটৰ সৈতে, দুধসাগৰ দুগ্ধই আজি গুজৰাটৰ শ্বেত বিপ্লৱত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে বনাচকাণ্ঠা আৰু দুধসাগৰ ডেইৰীয়ে একেলগে দুগ্ধ অৰ্থনীতিৰ পৰিৱৰ্তনৰ বাবে এক আৰ্হি প্ৰদান কৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এই দুগ্ধশালাৰ চক্ৰীয় অৰ্থনীতিৰ প্ৰচাৰৰ বাবে কেইবাটাও পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে, যাৰ ভিতৰত আছে সমগ্ৰ দেশতে ৭৫,০০০ নতুন প্ৰাথমিক দুগ্ধ সমবায় সমিতি গঠন। তেওঁ কয় যে মোদী চৰকাৰে সমবায় সমিতিৰ দ্বাৰা উৎপাদিত গাখীৰৰ ৫০ শতাংশ ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বজাৰত উপনীত হোৱাটো নিশ্চিত কৰিব, যাৰ ফলত গৰু-ম’হ পালনকাৰীসকল উপকৃত হ’ব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে চক্ৰীয় অৰ্থনীতিৰ লাভালাভ সমগ্ৰ গুজৰাট আৰু সমগ্ৰ দেশতে গৰু পালনকাৰীসকলৰ ওচৰলৈ যোৱাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ মোদী চৰকাৰে তিনিখন বহু-ৰাজ্যিক সমবায় সমিতি স্থাপন কৰিছে। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে আমুলৰ মুঠ উপাৰ্জনৰ ৭০ শতাংশ মহিলাৰ অৱদানৰ পৰা আহে-আমাৰ মাতৃ আৰু ভগ্নীসকল-যিসকলে ইয়াৰ জৰিয়তে আত্মনিৰ্ভৰশীল হৈ পৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে এই বছৰ গুজৰাটত অসময়ত প্ৰচণ্ড বৰষুণ হৈছে আৰু ক্ষতিগ্ৰস্ত কৃষকসকলক সহায় কৰিবলৈ ভূপেন্দ্র পেটেল নেতৃত্বাধীন ৰাজ্য চৰকাৰে এক অতি উদাৰ সাহায্য পেকেজ ঘোষণা কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে গুজৰাট চৰকাৰে কৃষকসকলক সহায় কৰাৰ ক্ষেত্ৰত পিছুৱাই নাযায় বুলি সংকল্প লৈছে।