PIB Backgrounder
अन्तर्राष्ट्रिय स्वास्थ्य सेवातर्फ
आयुष्मान भारत प्रधानमन्त्री–जन आरोग्य योजना
01 NOV 2025 11:34AM by PIB Gangtok
मुख्य बुँदाहरू
• आयुष्मान भारत–प्रधानमन्त्री जन आरोग्य योजना विश्वकै सबैभन्दा ठूलो सार्वजनिक स्वास्थ्य योजना हो, जसको उद्देश्य प्रत्येक योग्य परिवारलाई वार्षिक रूपमा ५ लाख रूपियाँसम्मको स्वास्थ्य बीमा प्रदान गर्नु हो।
• एबी–पीएमजेएवाई सात वर्षअघि २३ सितम्बर २०१८ मा शुरू गरिएको थियो।
• एबी–पीएमजेएवाईले १ करोड़ २० लाखभन्दा बढ़ी विपन्न परिवारहरूका लागि गुणस्तरीय स्वास्थ्य सेवा अझ सस्तो बनाएको छ।
• २८ अक्टोबर २०२५ सम्म, एबी–पीएमजेएवाईका लाभार्थीहरूका लागि ४२ करोड़भन्दा अधिक आयुष्मान कार्ड वितरण गरिएको छ।
• ८६ लाखभन्दा धेर वरिष्ठ नागरिकहरू यस योजनामा समावेश भएका छन्।
• यो आयुष्मान भारत योजनाको बहुआयामिक घटकहरू सहितको एक हिस्सा यो हो कि यी सबै मिलेर सार्वभौमिक स्वास्थ्य हासिल गर्नका लागि सस्तो र गुणस्तरीय स्वास्थ्य सेवा प्रदान गर्दछन्।
परिचय
स्वास्थ्य क्षेत्रमा लगानी गर्नु समुदायहरूलाई अझ सक्षम, दिगो र उत्पादक बनाउने कार्य हो। सार्वभौमिक स्वास्थ्य कवरेजको उद्देश्य विशेष गरी सबैभन्दा विपन्न परिवारहरूलाई सस्तो र गुणस्तरीय स्वास्थ्य सेवाको पहुँच सुनिश्चित गराउनु हो, जसले उनीहरूलाई स्वस्थ र सन्तुष्ट जीवन जीऊन सक्षम बनाउँदछ।
भारतको आर्थिक वृद्धि दर निरन्तर प्रगतिशील हुँदै जाँदा, भारत सरकारले “सबका साथ, सबका विकास” भन्ने नारालाई अनुसरण गर्दै सस्तो सार्वभौमिक स्वास्थ्य सेवा सुनिश्चित गर्न ध्यान केन्द्रित गर्न सक्षम भएको छ, ताकि जनताले राम्रो स्वास्थ्य र समृद्ध जीवनको आनन्द लिन सकून् र “विकसित भारत @ २०४७को निर्माणमा योगदान दिन सकून्।
भारत सरकारले सार्वभौमिक स्वास्थ्य सेवा प्राप्त गर्ने उद्देश्यका साथ आयुष्मान भारत – प्रधानमन्त्री जन आरोग्य योजना (एबी–पीएमजेएवाई) २३ सितम्बर २०१८ मा शुरू गरेको हो। यो विश्वकै सबैभन्दा ठूलो सार्वजनिक स्वास्थ्य योजना हो, जसमा करोड़ौ विपन्न भारतीय परिवारहरू समावेश भएका छन्।
राष्ट्रिय स्वास्थ्य नीति २०१७ ले भारतमा प्रविधिको विकास, सामाजिक–आर्थिक अवस्थाको परिवर्तन, र रोगका ढाँचाहरूमा आएको रूपान्तरण जस्तै परम्परागत सङ्क्रामक रोगसंगै असङ्क्रामक, जीवनशैलीसित सम्बन्धित रोगहरूको वृद्धिलाई ध्यानमा राखेर बदलिँदै गएका स्वास्थ्य चुनौतीहरूको समाधान गर्दछ। यस नीतिसंग मेल खाने, एबी–पीएमजेएवाई २०१८ मा शुरू गरिएको व्यापक आयुष्मान भारत योजना को एउटा प्रमुख स्तम्भ हो, जसको उद्देश्य विशेष गरी ग्रामीण र आर्थिक रूपमा कमजोर वर्गका लागि समान स्वास्थ्य कवरेज उपलब्ध गराउने स्वास्थ्य पहल हो।
आयुष्मान भारत अन्तर्गतका अन्य स्तम्भहरूमा समावेश छन्:
• आयुष्मान आरोग्य मन्दिर (एएएम) ले यो सुनिश्चित गर्दछ कि प्रारम्भिक स्वास्थ्य सेवा मानिसहरूको घर नजिक वा फोन कलमार्फत सजिलै पहुँच योग्य होस्।
• आयुष्मान भारत डिजिटल मिशन (एबीडीएम) ले सबै स्वास्थ्य सुविधाहरूलाई गाउँका क्लिनिकदेखि ठूला अस्पतालसम्म डिजिटल रूपमा जोड्ने कार्य गर्दछ। यसको उद्देश्य देशको एकीकृत डिजिटल स्वास्थ्य पूर्वाधार विकास गर्नु हो। यसले स्वास्थ्य क्षेत्रका विभिन्न सरोकारवालाहरूलाई डिजिटल मार्गमार्फत आपसमा जोड्नेछ।
• प्रधानमन्त्री–आयुष्मान भारत स्वास्थ्य पूर्वाधार मिशन (पीएम-एबीएचआईएम) २०२१ मा शुरू गरिएको हो, यसले गाउँको स्वास्थ्य केन्द्रदेखि जिल्लास्तरीय अस्पतालसम्म बलियो स्वास्थ्य सेवा क्षमता निर्माण गर्ने काम गर्दछ।
आयुष्मान भारतले गुणस्तरीय स्वास्थ्य सेवालाई प्राथमिक, दोस्रो र तोस्रो तीनै स्तरमा पहुँच योग्य बनाउँदछ।
आयुष्मान भारत – प्रधानमन्त्री जन आरोग्य योजना
एबी–पीएमजेएवाईले सामाजिक–आर्थिक रूपमा पछाड़िएका पञ्जीकृत परिवारहरूका लागि दोस्रो र तेस्रो स्तरको स्वास्थ्य सेवा तथा अस्पताल भर्नाका लागि वार्षिक ५ लाख रूपियाँसम्मको स्वास्थ्य कवरेज प्रदान गर्दछ, जसले उनीहरूलाई अत्याधिक मेडिकल बिलबाट जोगाउँदछ। यो योजनाले सूचीबद्ध सरकारी अनुदान प्राप्त र निजी अस्पतालहरूमा नगदरहित उपचार सुविधा उपलब्ध गराउँदछ।
एबी–पीएमजेएवाई योजनामा प्रगति
यसको शुरूवातदेखि अहिलेसम्म, एबी–पीएमजेएवाईले परिवारहरूलाई स्वास्थ्य खर्चमा १.५२ लाख करोड़ रूपियाँ भन्दा बढ़ी बचत गराएको छ, भारतको नवीनतम आर्थिक सर्वेक्षण (२०२४-२५) अनुसार।
अक्टोबर १, २०२५ सम्म, एबी–पीएमजेएवाईमा योजनाका लाभार्थीहरूका लागि सृजना गरिएका आयुष्मान कार्डहरू अनुसार ४२ करोड़भन्दा बढ़ी व्यक्तिहरू पञ्जीकृत भएका छन् । ७० वर्षभन्दा माथिका ८६.५१ लाखभन्दा बढ़ी वरिष्ठ नागरिकहरूलाई आयुष्मान वय वन्दना (भीभीएस) कार्ड प्रदान गरिएको छ। देशभरि ३३,००० भन्दा बढ़ी अस्पतालहरू, १७,६८५ सरकारी र १५,३८० निजी एबी–पीएमजेएवाई अन्तर्गत सूचीबद्ध छन्।
योजना अन्तर्गत लाखौँ मानिसहरूले सबै प्रकारका स्वास्थ्य सेवा उपभोग गरेका छन् (२८ अक्टोबर, २०२५ सम्म)।
विशेषताको नाम
कुल संख्या
कुल रकम रूपियाँमा
सामान्य चिकित्सा
21741389
183725535263
नेत्ररोग
4499544
25218529234
मेडिकल अङ्कोलोजी
4141188
45971190452
प्रसूति एवं स्त्रीरोग
3564071
26921505469
सामान्य शल्यक्रिया
3334123
51359883676
हड्डीरोग
2445678
81185282099
मूत्ररोग
1995470
36603974579
आपतकालिन कक्ष प्याकेज (12 घण्टा भन्दा कम बसाईको कक्ष)
1976059
3097080136
हृदय रोग
1282206
86730606349
नवजात शिशु सेवा
1104752
23200653194
एबी–पीएमजेएवाई बजेट
यो योजना पूर्ण रूपमा भारत सरकार र सम्बन्धित राज्य तथा केन्द्रशासित प्रदेश सरकारहरूले वित्त पोषण गर्ने गर्छन् र कार्यान्वयनको लागत दुवै पक्षले बाँडेर वहन गर्दछ। विगत केही वर्षमा केन्द्र सरकारको बजेट अनुमान बढ्दै गएको छ र २०२५-२६ को लागि ९,४०६ करोड़ रूपियाँको बजेट अनुमान गरिएको छ।
बितेका वर्षहरूमा एबी–पीएमजेएवाईको केन्द्र सरकारको बजेट:
आर्थिक वर्ष
बजेट अनुमान (करोड़ रूपियाँमा)
2019-20
6,556
2020-21
6,429
2021-22
6,401
2022-23
7,857
2023-24
7,200
2024-25
7,500
2025-26
9,406
आयुष्मान आरोग्य मन्दिर
आयुष्मान आरोग्य मन्दिर (एएएम), आयुष्मान भारतको दोस्रो स्तम्भले, प्रारम्भिक स्वास्थ्य सेवालाई मानिसहरूको घर नजिक र सजिलै पहुँचयोग्य बनाउँदछ। यसले प्रसूति र बाल स्वास्थ्य सेवाभन्दा पर व्यापक सेवा वितरण गर्ने उद्देश्य राखेको छ, जसमा असङ्क्रामक रोगको उपचार, पीड़ा निवारक र पुनर्वास सेवा, मुख, आँखा र कान–नाक–घाँटी (ईएनटी) सेवा, मानसिक स्वास्थ्य, आपतकालीन र चोटपटकको पहिलो स्तरको सेवा, साथै आवश्यक निःशुल्क औषधि र निदान सेवाहरू समावेश छन्।
एएएम, जसमा प्राथमिक र उप-स्वास्थ्य केन्द्रहरू समावेश छन्। यी सबै आवश्यक स्रोतसाधनले युक्त छन-
• उन्नत पूर्वाधार
• अतिरिक्त मानव संसाधन
• आवश्यक औषधि र निदान उपकरण
• आईटी प्रणालीहरू, आदि
देशभरि सञ्चालनमा रहेका सबै एएम, ग्रामीण क्षेत्रहरू समेतमा टेलीकन्सल्टेशन सेवा उपलब्ध छ। एएएममा सितम्बर २०२५ सम्म ३९.६१ करोड़भन्दा अधिक टेलीकन्सल्टेशन गरिएको छ।
आयुष्मान भारत डिजिटल मिशन
एबीएचएले स्वास्थ्य क्षेत्रका व्यक्तिहरूका लागि अद्वितीय स्वास्थ्य पहिचान नम्बर तयार गर्दछ। यसले स्वास्थ्य सेवाका विभिन्न तहहरूमा निरन्तरता कायम गर्न र सेवा उपलब्धतालाई देशभरि, जस्तै टाढ़ा र ग्रामीण क्षेत्रहरूमा समेत सुनिश्चित गर्न सक्षम बनाउँदछ।
योजनाको प्रगति (५ अगस्त २०२५ सम्म):
• ७९,९१,१८,०७२ एबीएचए खाता सिर्जना गरिएको छ।
• ,१८,९६४ स्वास्थ्य सुविधा एचएफआरमा पञ्जीकृत गरिएको छ।
• ,७९,६९२ स्वास्थ्य व्यावसायी एचपीआर मा पञ्जीकृत भएका छन्।
• ६७,१९,६५,६९० स्वास्थ्य रेकर्डहरू एबीएचएसित जड़ान गरिएको छ।
पीएम–आयुष्मान भारत स्वास्थ्य पूर्वाधार मिशन
कोविड-19 को समयमा, भारत सरकारले सम्पूर्ण सरकारी दृष्टिकोण प्रयोग गरी चाँड़ो प्रतिक्रिया जनायो। भारतका स्वास्थ्य प्रणालीहरूलाई सबै तहमा—स्थानीय क्लिनिकदेखि ठूला अस्पतालसम्म—राम्रो पूर्वाधार आवश्यक रहेको महामारीले देखायो । यी कमी कमजोरीहरू पूरा गर्नका लागि, प्रधानमन्त्री–आयुष्मान भारत स्वास्थ्य पूर्वाधार मिशन (पीएम-एबीएचआईएम) बजेट २०२१-२२ को भागको रूपमा २५ अक्टोबर २०२१ मा शुरू गरिएको थियो।
पीएम-एबीएचआईएम को मुख्य उद्देश्य स्वास्थ्य पूर्वाधार, रोग निगरानी, र स्वास्थ्य अनुसन्धानमा शहर र गाउँ दुवै तहमा रहेका महत्वपूर्ण अभावहरूलाई पूरा गर्नु हो, ताकि भारत भविष्यमा महामारीहरूलाई स्वतन्त्र रूपमा सामना गर्न सक्षम होस्। यो २००५ पछि भारतको सबैभन्दा ठूलो सार्वजनिक स्वास्थ्य पूर्वाधार योजना हो, जसको कुल बजेट २०२१-२०२६ अवधिका लागि ६४,१८० करोड़ रूपियाँ तोकिएको छ। यसमध्ये ५४,२०५ करोड़ रूपियाँ राज्य स्तरीय कार्यक्रमका लागि छुट्याइएको छ भने ९,३४० करोड़ रूपियाँ केन्द्र स्तरीय कार्यक्रमका लागि राखिएको छ। यो भारतका अस्पताल, क्लिनिक र स्वास्थ्य अनुसन्धान सुविधाहरूलाई राष्ट्रव्यापी रूपमा उन्नत बनाउनको लागि महत्वपूर्ण ५ वर्षीय योजना हो, जसले देशलाई भविष्यका स्वास्थ्य आपतकालीन परिस्थितिहरूको लागि अझ राम्रो तयारीमा राख्नेछ।
आयुष्मान भारत योजना: कार्यसम्पादनको अवलोकन
२०२५ सम्म योजनामा प्रगति:
वित्तीय वर्ष २०२२-२३ देखि २०२४-२५ सम्म, राज्यहरू र केन्द्रशासित प्रदेशहरूले संयुक्त रूपमा आयुष्मान आरोग्य मन्दिरहरूको विकास र सञ्चालनमा ५,००० करोड़ रूपियाँ भन्दा अधिक खर्च गरेका छन्।
निष्कर्ष
एबी–पीएमजेएवाईले समाजका कमजोर वर्गहरूका निम्ति गुणस्तरीय र किफायती स्वास्थ्य सेवा सुनिश्चित गर्दछ र आयुष्मान आरोग्य मन्दिरहरूले प्रारम्भिक स्वास्थ्य सेवालाई मानिसहरूको घर नजिक ल्याउँदछ। एबीएचए (आयुष्मान भारत हेल्थ अकाउन्ट) योजनाले प्रत्येक नागरिकलाई अद्वितीय डिजिटल स्वास्थ्य आईडी प्रदान गर्दछ, जसले स्वास्थ्य रिकार्डहरू विभिन्न सुविधाहरूमा सहज रूपमा कायम राख्न सक्षम बनाउँदछ। पीएम-एबीएचआईएम ले आधारभूत स्वास्थ्य पूर्वाधारलाई सुदृढ़ बनाउँदै गाउँदेखि जिल्ला स्तरसम्म अस्पताल, प्रयोगशाला र स्वास्थ्य केन्द्रहरू निर्माण गर्दछ ताकि प्रणालीले गुणस्तरीय सेवा प्रदान गर्न र आपतकालीन परिस्थितिमा प्रतिक्रिया जनाउन सक्षम होस्।
साथमा, आयुष्मान भारत र स्वास्थ्य तथा परिवार कल्याण मन्त्रालय अन्तर्गतका यी योजनाहरूले किफायती, गुणस्तरीय र व्यापक स्वास्थ्य सेवा प्रदान गर्दछ, जसले सबैका लागि सार्वभौमिक स्वास्थ्य कवरेज सुनिश्चित गर्दछ।
सन्दर्भहरू

PIB Headquarters
Towards Universal Healthcare
Ayushman Bharat Pradhan Mantri-Jan Arogya Yojana
01 NOV 2025 11:34AM by PIB Delhi
Key Takeaways
• The Ayushman Bharat-Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana is the world’s largest public healthcare scheme that aims at providing health insurance of up to Rs. 5 lakhs to each eligible household annually.
• AB-PMJAY was launched seven years ago on Sept. 23, 2018.
• AB-PMJAY makes quality healthcare more affordable for over 12 crore vulnerable families.
• As of Oct. 28, 2025, more than 42 crore Ayushman cards have been issued for AB-PMJAY beneficiaries.
• More than 86 lakh senior citizens have been enrolled in the scheme.
• It is a part of the Ayushman Bharat scheme with multiple components; together they deliver affordable and quality healthcare to achieve universal health.
Introduction
Investing in healthcare makes communities more resilient, capable, and productive. Universal health coverage is about ensuring everyone, including the most vulnerable families, gets access to affordable, quality healthcare, enabling them to live healthy and fulfilling lives.
As India’s economic growth trends upward, the Government of India has been able to focus on ensuring affordable universal healthcare— in line with "Sabka Saath, Sabka Vikaas" — so that people can enjoy good health and well-being and build a Viksit Bharat @ 2047.
The Government of India launched the Ayushman Bharat - Pradhan Mantri Jan Aarogya Yojana (AB-PMJAY) on Sept. 23, 2018, to achieve universal health care. It is the world’s largest public healthcare scheme with crores of vulnerable Indian families enrolled in it.
The National Health Policy 2017 addresses changing healthcare challenges in India as technology advances, socio-economic conditions evolve, and disease patterns shift — such as the rise of lifestyle diseases like non-communicable diseases alongside traditional infectious diseases. In line with this policy, AB-PMJAY is one pillar of the larger Ayushman Bharat scheme launched in 2018, a health initiative designed to provide equitable health coverage, especially for rural and economically weaker sections.
The other pillars under Ayushman Bharat include:
AB-PMJAY is one pillar of the larger Ayushman Bharat scheme launched in 2018, a health initiative designed to provide equitable health coverage, especially for rural and economically weaker sections
The other pillars under Ayushman Bharat include:
• Ayushman Aarogya Mandirs (AAM) ensures that primary healthcare is accessible to people near their homes or through a phone call.
• Ayushman Bharat Digital Mission (ABDM) that digitally links all health facilities—from village clinics to big hospitals. It aims to develop the integrated digital health infrastructure of the country. It will connect different stakeholders of the healthcare ecosystem through digital highways.
• PM-Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission (PM-ABHIM), launched in 2021, builds robust healthcare capacity—from village health centres to district hospitals
Ayushman Bharat makes quality healthcare accessible on all three levels – primary, secondary and tertiary.
Ayushman Bharat - Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana
AB-PMJAY provides healthcare coverage up to Rs. 5 lakhs per year for secondary and tertiary care services and hospitalization to enrolled socio-economically deprived families, saving them from catastrophic medical bills. The scheme provides cashless treatment across empanelled government-funded and private hospitals.
Progress on AB-PMJAY Scheme
Since its launch, AB-PMJAY has saved families over Rs. 1.52 lakh crores in out-of-pocket healthcare expenses, according to the latest Economic Survey of India (2024-25).
As of Oct. 1, 2025, AB-PMJAY has over 42 crore people enrolled, according to the Ayushman cards created for the scheme’s beneficiaries. More than 86.51 lakh senior citizens over 70 years have been provided Ayushman Vay Vandana (VVS) Cards. Over 33,000 hospitals across the country – 17,685 public and 15,380 private – are empaneled under AB-PMJAY.
Lakhs of people availed all kinds of healthcare services under the scheme (as on Oct. 28, 2025).
Speciality Name
Total Count
Total Amount in Rupees
General Medicine
21741389
183725535263
Ophthalmology
4499544
25218529234
Medical Oncology
4141188
45971190452
Obstetrics & Gynaecology
3564071
26921505469
General Surgery
3334123
51359883676
Orthopaedics
2445678
81185282099
Urology
1995470
36603974579
Emergency Room Packages (Care requiring less than 12 hrs stay)
1976059
3097080136
Cardiology
1282206
86730606349
Neo-natal Care
1104752
23200653194
AB-PMJAY Budget
The scheme is fully funded by the Government of India and respective state and union-territory governments, both sharing the costs of implementation. The union government’s budget estimates have increased over the past few years, with a budget of Rs. 9,406 crore estimated for 2025-26.
Union Budget for AB-PMJAY over the years:
Financial Year
Budget Estimate (in crore rupees)
2019-20
6,556
2020-21
6,429
2021-22
6,401
2022-23
7,857
2023-24
7,200
2024-25
7,500
2025-26
9,406
Ayushman Arogya Mandirs
Ayushman Arogya Mandirs (AAM), the second pillar of Ayushman Bharat, makes primary healthcare more accessible and closer to people’s homes. They are envisaged to deliver expanded range services that go beyond maternal and child health care services to include care for non-communicable diseases, palliative and rehabilitative care, oral, eye and ENT care, mental health and first-level care for emergencies and trauma, including free essential drugs and diagnostic services.
AAMs, which include primary and sub-health care centres, are equipped with all the required resources including:
• Upgraded infrastructure
• Additional human resources
• Essential drugs and diagnostics
• IT systems, etc.
Teleconsultation services are also available at all operational AAMs across the country, including in rural areas. More than 39.61 crore teleconsultations were conducted at the AAMs (as of Sept. 2025).
Ayushman Bharat Digital Mission
ABHA creates unique health identification numbers for people in the healthcare ecosystem. This enables continuity of care across the various levels of healthcare and the availability of services everywhere, including in remote and rural areas.
Progress on the scheme (as of Aug. 5, 2025):
• 79,91,18,072 ABHAs accounts created
• 4,18,964 health facilities have been registered on HFR
• 6,79,692 healthcare professionals have been registered on HPR
• 67,19,65,690 health records have been linked with ABHA
PM–Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission
During COVID-19, the Indian government responded quickly using a whole-of-government approach. The pandemic showed that India's health systems needed better facilities at all levels – from local clinics to major hospitals. To address these gaps, the PM-Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission (PM-ABHIM) was launched on Oct. 25, 2021, as part of the Budget 2021-22.
The main goal of PM-ABHIM is to fix critical gaps in health infrastructure, disease monitoring, and health research across both cities and villages, so India can handle future pandemics independently. It is the largest public health infrastructure scheme in India since 2005, with a total budget of Rs. 64,180 crore for the period 2021-2026. Of this amount, Rs. 54,205 crore is allocated for state-level programs, while Rs. 9,340 crore is for central programs. This is a major 5-year plan to upgrade India's hospitals, clinics, and health research facilities nationwide, making the country better prepared for future health emergencies.
Ayushman Bharat Scheme: Performance Overview
Progress on the scheme as of 2025:
Between the fiscal years 2022-23 and 2024-25, states and union territories collectively spent over Rs. 5,000 crore on the development and operation of Ayushman Arogya Mandirs.
Conclusion
AB-PMJAY ensures the vulnerable sections of society get access to quality and affordable healthcare, and the Ayushman Arogya Mandirs bring primary healthcare closer to people's homes. The ABHA (Ayushman Bharat Health Account) scheme provides every citizen with a unique digital health ID to maintain their health records seamlessly across facilities. PM- ABHIM strengthens the underlying healthcare infrastructure—building hospitals, labs, and health centres from village to district level—to ensure the system can deliver quality care and respond to emergencies.
Together, these schemes under Ayushman Bharat and the Ministry of Health and Family Welfare provide affordable, good quality and comprehensive healthcare, ensuring universal health coverage for all.
SK/RK
References
Click here for pdf file