PIB Backgrounder
য়ুনিভর্সেল হেল্থকেয়রগী মাইকৈদা
আয়ুশ্মান ভারত প্রধান মন্ত্রী-জন আরোগ্য য়োজনা
01 NOV 2025 11:34AM by PIB Imphal
মরু ওইবা ৱাফমশিং
• আয়ুশ্মান ভারত-প্রধান মন্ত্রী জন আরোগ্য য়োজনা অসি মসিগী চহি খুদিংগী ইলিজিবল ওইবা ইমুং খুদিংদা লুপা লাখ 5 ফাওবগী হেল্থ ইন্সুরেন্স ফংহন্নবা পান্দম থম্মিবা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা পব্লিক হেল্থকেয়র স্কিমনি।
• AB-PMJAY অসি সেপ্তেম্বর 23, 2018দা চহি তরেৎকী মমাংদা লোঞ্চ তৌখি।
• AB-PMJAYনা ক্বালিতী হেল্থকেয়র অসি শোত্থরবা ইমুং করোর 12 হেনবগীদমক হেন্না শেল চংদনা ফংহল্লে
• 2025গী ওক্তোবর 28 ফাওবদা, AB-PMJAYগী কান্নবা ফংলবশিংগীদমক আয়ুশ্মান কার্দ করোর 42 হেন্না ইসু তৌখ্রে।
• চহি য়াম্লবা নাগরিক লাখ 86 হেন্না স্কিম অসিদা এনরোল তৌখ্রে।
• মসি আয়ুশ্মান ভারত স্কিমগী শরুক অমনি অমসুং কম্পোনেন্ত কয়ামরুম লৈরি; পুন্না মখোয়না য়ুনিভর্সেল হেল্থ ফংহন্নবা মমল হোংবা অমসুং ক্বালিতী হেল্থকেয়র ফংহল্লি।
ৱাহৌদোক
হেল্থকেয়রদা শেল থাদবনা কম্ম্যুনিতিশিংবু হেন্না রেসিলিয়েন্ত, কেপেবল অমসুং প্রদক্তিব ওইহল্লি। য়ুনিভর্সেল হেল্থ কভরেজ হায়বসি মীপুম খুদিংমক, খ্বাইদগী লায়রবা ইমুংশিং য়াওনা, মখোয়বু হকশেল ফনা অমসুং মপুং ফানা হিংহনবগীদমক, শেল চংদবা, ক্বালিতী লৈবা হেল্থকেয়র ফংহনবনি।
ভারতকী শেন্মিৎলোন চাউখৎপগী ত্রেন্দ হেনগৎলকপগা লোয়ননা, ভারত সরকারনা "সবকা সাথ, সবকা বিকাস"কী মতুং ইন্না মমল হোংবা য়ুনিভর্সেল হেল্থকেয়র ফংহন্নবা মীৎয়েং থম্লি। মসিনা মরম ওইদুনা মীয়াম্না অফবা হকশেল অমসুং য়াইফ-থৌরাং ফংলগনি অমসুং ভিক্সিৎ ভারত @ 2047 অমা শেমগৎলগনি।
ভারত সরকারনা সেপ্তেম্বর 23, 2018দা য়ুনিভর্সেল হেল্থ কেয়র ফংহন্নবা আয়ুশ্মান ভারত - প্রধান মন্ত্রী জন আরোগ্য য়োজনা (AB-PMJAY) হৌদোকখি। মসি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা পব্লিক হেল্থকেয়র স্কিমনি অমসুং মসিদা লায়রবা ভারতকী ইমুং করোর কয়া অমা এনরোল তৌখ্রে।
নেস্নেল হেল্থ পোলিসী 2017না তেক্নোলোজীনা খুমাং চাউশিল্লকপগা লোয়ননা, সোসিও-ইকোনোমিক কন্দিসনশিং হোংলকপগা লোয়ননা অমসুং লাইয়েংবগী মওং হোংলকপগা লোয়ননা ভারতকী হেল্থকেয়রগী শিংনবশিং হোংলকপগা মরী লৈননা খন্ন-নৈনরি। হায়রিবা পোলিসী অসিগী মতুং ইন্না, AB-PMJAY অসি অখন্ননা খুঙ্গংগী অমসুং শেন্মিৎলোনগী ওইনা শোত্থরবা সেক্সনশিংগীদমক্তা, চপ মান্নবা হকশেলগী কভরেজ ফংহন্নবা দিজাইন তৌখিবা হেল্থ ইনিসিয়েতিব অমা ওইরিবা, 2018দা হৌদোকখিবা আয়ুশ্মান ভারত স্কিমগী য়ুম্বী অমনি।
আয়ুশ্মান ভারতকী মখাদা লৈরিবা অতোপ্পা য়ুম্বীশিংগী মনুংদা মখাগীশিং অসি য়াউরি:
AB-PMJAY অসি 2018দা হৌদোকখিবা অচৌবা আয়ুশ্মান ভারত স্কিমগী য়ুম্বী অমনি। মসি মরুওইনা খুঙ্গংগী অমসুং শেল-থুমদা শোত্থরবা কাংলুপশিংদা চপ মান্নবা হকশেলগী কভরেজ ফংহন্নবা শেম-শারবা হেল্থ থৌশিল অমনি।
আয়ুশ্মান ভারতকী মখাদা লৈরিবা অতোপ্পা য়ুম্বীশিংগী মনুংদা মখাগীশিং অসি য়াওরি:
• আয়ুশ্মান অরোগ্য মন্দিরস (এ.এ.এম.)না প্রাইমরী হেল্থকেয়র অসি মীওইশিংনা মখোয়গী য়ুমগী মনাক নক্না নত্ত্রগা ফোন কোল অমগী খুত্থাংদা ফংহনগনি।
• আয়ুশ্মান ভারত দিজিতেল মিসন ( ABDM)না খুঙ্গংগী ক্লিনিকশিংদগী হৌরগা অচৌবা হোস্পিতালশিং ফাওবা দিজিতেল ওইনা হকশেলগী খুদোংচাবশিং শম্নহল্লি। মসিনা লৈবাক অসিগী ইন্তিগ্রেতেদ দিজিতেল হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা পান্দম থম্লি। মসিনা হেল্থকেয়র ইকোসিস্তেমগী তোঙান-তোঙানবা স্তেকহোল্দরশিং দিজিতেল হাইৱেজকী থোংদা শম্নহল্লগনি।
• 2021দা হৌদোকখিবা পি.এম.-আয়ুশ্মান ভারত হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর মিসন (PM-ABHIM) না খুঙ্গংগী হেল্থ সেন্তরশিংদগী হৌরগা দিস্ত্রিক্ত হোস্পিতালশিং ফাওবদা মপাঙ্গল কনবা হেল্থকেয়র কেপাসিতী শেমগৎলি।
আয়ুশ্মান ভারতনা প্রাইমরী, সেকেন্দরী অমসুং তর্সিয়রী থাক অহুমদা ক্বালিতী হেল্থকেয়র ফংহল্লি।
আয়ুশ্মান ভারত – প্রধান মন্ত্রী জন আরোগ্য য়োজনা
AB-PMJAYনা সেকেন্দরী অমসুং তর্সিয়রী কেয়র সর্ভিসশিং অমসুং হোস্পিতালদা লায়েংবগীদমক চহি অমদা লুপা লাখ 5 ফাওবগী হেল্থকেয়র কভরেজ ফংহল্লি। মসিনা সোসিও-ইকোনোমিক ওইনা শোত্থরবা ইমুংশিংদা অচৌবা মেদিকেল বিলশিংদগী কনবা ঙমহল্লি। স্কিম অসিনা সরকারনা ফন্দিং তৌবা অমসুং প্রাইবেৎ হোস্পিতালশিংদা কেশলেস ওইনা লায়েংবগী খুদোংচাবা পীরি।
AB-PMJAY স্কিমগী খুমাং চাউশিনবা
খ্বাইদগী নৌবা ইকোনোমিক সর্ভে ওফ ইন্দিয়া (2024-25) গী মতুং ইন্না হৌদোকখিবদগী, AB-PMJAYনা ইমুংশিংগী লুপা করোর লাখ 1.52গী আউৎ-ওফ-পোক্কেৎ হেল্থকেয়র এক্সপেন্দিচর কনবা ঙমখ্রে।
ওক্তোবর 1, 2025দগী হৌরগা স্কিম অসিগী বেনিফিসরীশিংগীদমক্তা শেমখিবা আয়ুশ্মান কার্দকী মতুং ইন্না মীওই করোর 42 হেন্না AB-PMJAYদা এনরোল তৌখ্রে। চহি 70গী মথক্তা লৈবা সেনিয়র সিতিজেন লাখ 86.51 হেন্না আয়ুশ্মান ভাই ভন্দানা (VVS) কার্দশিং ফংখ্রে। লৈবাক শিনবা থুংনা হোস্পিতাল 33,000 হেন্না - পব্লিক 17,685 অমসুং প্রাইবেৎ 15,380 - AB-PMJAYগী মখাদা এম্পেনেল তৌখ্রে।
মীওই লাখ কয়ানা স্কিম অসিগী মখাদা মখল খুদিংমক্কী হেল্থকেয়র সর্বিসশিং ফংখি। (ওক্তোবর 28, 2025 ফাওবদা)।
স্পেসিএলিতী মমিং
অপুনবা মশিং
লুপাদা পীরিবা অপুনবা শেনফম
জেনরেল মেদিসিন
21741389
183725,l̥535263
ওপথালমোলোজী
4499544
25218529234
মেদিকেল ওনকোলোজী
4141188
45971190452
ওবস্তেত্রিক্স অমসুং গাইনেকোলোজী
3564071
26921505469
জেনরেল সর্জী
3334123
51359883676
ওর্থোপেদিক্স
2445678
81185282099
য়ুরোলোজী
1995470
36603974579
ইমর্জেন্সী রুম পেকেজশিং (পুং 12দগী তানা কেয়র মথৌ তাবা)
1976059
3097080136
কার্দিওলোজী
1282206
86730606349
নিও-নেতেল কেয়র
1104752
23200653194
AB-PMJAY বজেৎ
স্কিম অসি ভারত সরকার অমসুং মরী লৈনবা রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরী সরকারশিংনা মপুং ফানা শেল থাদৈ। মখোয় অনিমক্না ইমপ্লিমেন্তেসনগী শেনফম শেয়র তৌই। কেন্দ্র সরকারগী বজেৎ এস্তিমেৎ অসি হৌখিবা চহি খরদা হেনগৎলক্লি। 2025-26 ফাওবগী ওইনা লুপা করোর 9,406কী বজেৎ এস্তিমেৎ তৌরি।
চহি কয়া অসিদা লৈরিবা AB-PMJAYগী য়ুনিয়ন বজেৎ:
শেনবা চহি
বজেৎ এস্তিমেৎ (লুপাদা)
2019-20
6,556
2020-21
6,429
2021-22
6,401
2022-23
7,857
2023-24
7,200
2024-25
7,500
2025-26
9,406
আয়ুশ্মান আরোগ্য মন্দিরশিং
আয়ুশ্মান ভারতকী অনিশুবা য়ুম্বী ওইরিবা আয়ুশ্মান আরোগ্য মন্দিরস (AAM)না প্রাইমরী হেল্থকেয়র অসি হেন্না য়ৌহন্নবা অমসুং মীশিংগী য়ুমগী মনাক্তা লৈহন্নবা হোৎনরি। মখোয়না মমা অমসুং অঙাংশিংগী হকশেলগী সর্ভিসকী মথক্তা লেম্না মথৌ তাবা হিদাক-লাংথকশিং অমসুং দাইগ্নোস্তিক সর্ভিসশিং ফংহনবা য়াওনা নন-কম্ম্যুনিকেবল দিজিসশিং, পল্লিএতিব অমসুং রিহেবিলিতেতিব কেয়র, ওরেল, আই অমসুং ENT কেয়র, মেন্তেল হেল্থ অমসুং ইমর্জেন্সীশিং অমসুং ত্রোমাগী ফার্স্ত-লেবেল কেয়রদা সর্ভিস অসি হেন্না পাকথোক চাউথোক্না ফংহন্নবা পান্দম থম্মি।
প্রাইমরী অমসুং সব-হেল্থ কেয়র সেন্তরশিং য়াওরিবা AAMশিংদা মখাদা পীরিবশিং অসি য়াওনা মথৌ তাবা রিসোর্স পুম্নমক লৈ:
• ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহনবা
• অহেনবা মীওইবগী রিসোর্স
• তঙাইফদবা হিদাক-লাংথকশিং অমসুং দাইগ্নোস্তিক্স
• IT সিস্তেমশিং অসিনচিংবা
তেলি-কন্সল্তেসন সর্ভিসশিংসু খুঙ্গংগী লমশিং য়াওনা লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা ওপরেস্নেল AAM পুম্নমক্তা ফংলি। AAMশিংদা তেলি-কন্সল্তেসন করোর 39.61 হেন্না পাংথোকখ্রে (সেপ্তেম্বর 2025 ফাওবদা) ।
আয়ুশ্মান ভারত দিজিতেল মিসন
ABHAনা হেল্থকেয়র ইকোসিস্তেমদা লৈরিবা মীওইশিংগীদমক য়ুনিক হেল্থ আইদেন্তিফিকেসন নম্বরশিং শেম্মী। মসিনা হেল্থকেয়রগী তোঙান-তোঙানবা থাকশিংদা য়েংশিনবা কেয়র মখা চৎথবা অমসুং মফম খুদিংমক্তা ফংহন্দুনা, অরাপ্পা অমসুং খুঙ্গংগী মফমশিং য়াওনা, সর্ভিসশিং ফংহনবদা মতেং পাংই।
স্কিম অসিগী খোংজেল (ওগস্ত 5, 2025):
• ABHAগী একাউন্ত 79,91,18,072 শেম্লে
• HFRদা হেল্থ ফেসিলিতী 4,18,964 রেজিস্তর তৌখ্রে
• HPRদা হেল্থকেয়র প্রোফেস্নেল 6,79,692 রেজিস্তার তৌখ্রে
• ABHA গা মরী লৈনবা হেল্থ রেকোর্দ 67,19,65,690 লৈরে
পি.এম.-আয়ুশ্মান ভারত হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর মিসন
কোবিদ-19গী মনুংদা, ভারত সরকারনা সরকার পুম্নমক্কী থৌওং শিজিন্নদুনা খোঙজেল য়াংনা পাউখুম পীখি। লাইচৎ অসিনা উৎখি মদুদি ভারতকী হেল্থ সিস্তেমদা লোকেল ক্লিনিকশিংদগী হৌরগা মরুওইবা হোস্পিতালশিং ফাওবদা থাক খুদিংমক্তা হেন্না ফবা ফেসিলিতীশিং মথৌ তাই। অসিগুম্বা অৱাবা অসি কোকহন্নবগীদমক, 2021-22গী বজেৎকী শরুক অমা ওইনা ওক্তোবর 25, 2021দা পি.এম.-আয়ুশ্মান ভারত হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর মিসন (PM-ABHIM) হৌদোকখি।
PM-ABHIMগী মরুওইবা পান্দমদি শহর অমসুং খুঙ্গং অনিমক্তা হকশেলগী ইনফ্রাস্ত্রকচর, লায়নাশিং য়েংশিনবা অমসুং হকশেলগী রিসর্চতা লৈরিবা মরুওইবা অৱাৎপশিং অসি কোকহনবা হায়বসিনি। মসিনা মরম ওইদুনা ভারতনা তুংগী লাইচৎশিং অসি মীখা পোন্দনা থেংনবা ঙমগনি। মসি 2005দগী হৌদুনা ভারতকী খ্বাইদগী চাউবা পব্লিক হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর স্কিমনি, মসিদা 2021-2026গী মতমগীদমক লুপা করোর 64,180গী অপুনবা বজেৎ থাদগনি। মসিগী শেনফম অসিগী লুপা করোর 54,205দি রাজ্যগী থাক্কী প্রোগ্রামশিংগীদমক্তনি, অদুগা লুপা করোর 9,340দি সেন্ত্রেল প্রোগ্রামশিংগীদমক্তনি। মসি লৈবাক শীনবা থুংনা ভারতকী হোস্পিতালশিং, ক্লিনিকশিং অমসুং হকশেলগী রিসর্চ ফেসিলিতীশিং অপগ্রেদ তৌনবা চহি মঙাগী মরুওইবা থৌরাং অমনি। মসিনা লৈবাক অসি তুংগী হকশেলগী ইমর্জেন্সীশিংগীদমক্তা হেন্না নীংথিনা শেম-শারি।
আয়ুশ্মান ভারত স্কিম: পরফোর্মেন্সকী শমলপ্পা ৱারোল
স্কিম অসিগী 2025 ফাওবগী প্রোগ্রেস:
2022-23 অমসুং 2024-25গী শেনবা চহিশিংগী মরক্তা, রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংনা পুন্না লুপা করোর 5,000 হেন্না আয়ুশ্মান আরোগ্য মন্দিরশিং শেমগৎনবা অমসুং মথৌ তৌহন্নবা শীজিন্নখি।
ৱারোইশিন
AB-PMJAYনা খুন্নাইগী শোত্থরবা কাংলুপশিংদা ক্বালিতী লৈবা অমসুং শেল চংদবা হেল্থকেয়র ফংহনবদা মতেং পাংলি, অমসুং আয়ুশ্মান আরোগ্য মন্দিরনা প্রাইমরী হেল্থকেয়র অসি মীওইশিংগী য়ুমদা নকশিন্নহল্লি। ABHA (আয়ুশ্মান ভারত হেল্থ একাউন্ত) স্কিমনা নাগরিক খুদিংমক্তা মখোয়গী হেল্থ রেকোর্দশিং অসি ফেসিলিতী পুম্নমক্তা মওং চুম্না থম্নবা য়ুনিক দিজিতেল হেল্থ ID পী। PM- ABHIM না খুঙ্গংদগী দিস্ত্রিক্ত লেবেল ফাওবদা হোস্পিতালশিং, লেবোরেতরীশিং অমসুং হেল্থ সেন্তরশিং শেমগৎতুনা হকশেলগী ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। মসিনা সিস্তেম অসিনা মগুন লৈবা কেয়র পীবা অমসুং ইমর্জেন্সীশিংদা মতেং পাংবা ঙমহনগনি।
আয়ুশ্মান ভারতকী মখাদা অমসুং হকশেল অমসুং ইমুং মনুংগী য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী মখাদা পায়খৎলিবা স্কিমশিং অসিনা অহোংবা মমলদা, অফবা ক্বালিতীদা অমসুং মপুং ফানা হকশেলগী সেবা ফংহল্লি। মসিনা মীপুম খুদিংমক্তা হকশেলগী কভরেজ ফংহল্লি।
রিফরেন্সশিং
PDF ফাইল য়েংনবা মসিদা নম্বীয়ু

PIB Headquarters
Towards Universal Healthcare
Ayushman Bharat Pradhan Mantri-Jan Arogya Yojana
01 NOV 2025 11:34AM by PIB Delhi
Key Takeaways
• The Ayushman Bharat-Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana is the world’s largest public healthcare scheme that aims at providing health insurance of up to Rs. 5 lakhs to each eligible household annually.
• AB-PMJAY was launched seven years ago on Sept. 23, 2018.
• AB-PMJAY makes quality healthcare more affordable for over 12 crore vulnerable families.
• As of Oct. 28, 2025, more than 42 crore Ayushman cards have been issued for AB-PMJAY beneficiaries.
• More than 86 lakh senior citizens have been enrolled in the scheme.
• It is a part of the Ayushman Bharat scheme with multiple components; together they deliver affordable and quality healthcare to achieve universal health.
Introduction
Investing in healthcare makes communities more resilient, capable, and productive. Universal health coverage is about ensuring everyone, including the most vulnerable families, gets access to affordable, quality healthcare, enabling them to live healthy and fulfilling lives.
As India’s economic growth trends upward, the Government of India has been able to focus on ensuring affordable universal healthcare— in line with "Sabka Saath, Sabka Vikaas" — so that people can enjoy good health and well-being and build a Viksit Bharat @ 2047.
The Government of India launched the Ayushman Bharat - Pradhan Mantri Jan Aarogya Yojana (AB-PMJAY) on Sept. 23, 2018, to achieve universal health care. It is the world’s largest public healthcare scheme with crores of vulnerable Indian families enrolled in it.
The National Health Policy 2017 addresses changing healthcare challenges in India as technology advances, socio-economic conditions evolve, and disease patterns shift — such as the rise of lifestyle diseases like non-communicable diseases alongside traditional infectious diseases. In line with this policy, AB-PMJAY is one pillar of the larger Ayushman Bharat scheme launched in 2018, a health initiative designed to provide equitable health coverage, especially for rural and economically weaker sections.
The other pillars under Ayushman Bharat include:
AB-PMJAY is one pillar of the larger Ayushman Bharat scheme launched in 2018, a health initiative designed to provide equitable health coverage, especially for rural and economically weaker sections
The other pillars under Ayushman Bharat include:
• Ayushman Aarogya Mandirs (AAM) ensures that primary healthcare is accessible to people near their homes or through a phone call.
• Ayushman Bharat Digital Mission (ABDM) that digitally links all health facilities—from village clinics to big hospitals. It aims to develop the integrated digital health infrastructure of the country. It will connect different stakeholders of the healthcare ecosystem through digital highways.
• PM-Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission (PM-ABHIM), launched in 2021, builds robust healthcare capacity—from village health centres to district hospitals
Ayushman Bharat makes quality healthcare accessible on all three levels – primary, secondary and tertiary.
Ayushman Bharat - Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana
AB-PMJAY provides healthcare coverage up to Rs. 5 lakhs per year for secondary and tertiary care services and hospitalization to enrolled socio-economically deprived families, saving them from catastrophic medical bills. The scheme provides cashless treatment across empanelled government-funded and private hospitals.
Progress on AB-PMJAY Scheme
Since its launch, AB-PMJAY has saved families over Rs. 1.52 lakh crores in out-of-pocket healthcare expenses, according to the latest Economic Survey of India (2024-25).
As of Oct. 1, 2025, AB-PMJAY has over 42 crore people enrolled, according to the Ayushman cards created for the scheme’s beneficiaries. More than 86.51 lakh senior citizens over 70 years have been provided Ayushman Vay Vandana (VVS) Cards. Over 33,000 hospitals across the country – 17,685 public and 15,380 private – are empaneled under AB-PMJAY.
Lakhs of people availed all kinds of healthcare services under the scheme (as on Oct. 28, 2025).
Speciality Name
Total Count
Total Amount in Rupees
General Medicine
21741389
183725535263
Ophthalmology
4499544
25218529234
Medical Oncology
4141188
45971190452
Obstetrics & Gynaecology
3564071
26921505469
General Surgery
3334123
51359883676
Orthopaedics
2445678
81185282099
Urology
1995470
36603974579
Emergency Room Packages (Care requiring less than 12 hrs stay)
1976059
3097080136
Cardiology
1282206
86730606349
Neo-natal Care
1104752
23200653194
AB-PMJAY Budget
The scheme is fully funded by the Government of India and respective state and union-territory governments, both sharing the costs of implementation. The union government’s budget estimates have increased over the past few years, with a budget of Rs. 9,406 crore estimated for 2025-26.
Union Budget for AB-PMJAY over the years:
Financial Year
Budget Estimate (in crore rupees)
2019-20
6,556
2020-21
6,429
2021-22
6,401
2022-23
7,857
2023-24
7,200
2024-25
7,500
2025-26
9,406
Ayushman Arogya Mandirs
Ayushman Arogya Mandirs (AAM), the second pillar of Ayushman Bharat, makes primary healthcare more accessible and closer to people’s homes. They are envisaged to deliver expanded range services that go beyond maternal and child health care services to include care for non-communicable diseases, palliative and rehabilitative care, oral, eye and ENT care, mental health and first-level care for emergencies and trauma, including free essential drugs and diagnostic services.
AAMs, which include primary and sub-health care centres, are equipped with all the required resources including:
• Upgraded infrastructure
• Additional human resources
• Essential drugs and diagnostics
• IT systems, etc.
Teleconsultation services are also available at all operational AAMs across the country, including in rural areas. More than 39.61 crore teleconsultations were conducted at the AAMs (as of Sept. 2025).
Ayushman Bharat Digital Mission
ABHA creates unique health identification numbers for people in the healthcare ecosystem. This enables continuity of care across the various levels of healthcare and the availability of services everywhere, including in remote and rural areas.
Progress on the scheme (as of Aug. 5, 2025):
• 79,91,18,072 ABHAs accounts created
• 4,18,964 health facilities have been registered on HFR
• 6,79,692 healthcare professionals have been registered on HPR
• 67,19,65,690 health records have been linked with ABHA
PM–Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission
During COVID-19, the Indian government responded quickly using a whole-of-government approach. The pandemic showed that India's health systems needed better facilities at all levels – from local clinics to major hospitals. To address these gaps, the PM-Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission (PM-ABHIM) was launched on Oct. 25, 2021, as part of the Budget 2021-22.
The main goal of PM-ABHIM is to fix critical gaps in health infrastructure, disease monitoring, and health research across both cities and villages, so India can handle future pandemics independently. It is the largest public health infrastructure scheme in India since 2005, with a total budget of Rs. 64,180 crore for the period 2021-2026. Of this amount, Rs. 54,205 crore is allocated for state-level programs, while Rs. 9,340 crore is for central programs. This is a major 5-year plan to upgrade India's hospitals, clinics, and health research facilities nationwide, making the country better prepared for future health emergencies.
Ayushman Bharat Scheme: Performance Overview
Progress on the scheme as of 2025:
Between the fiscal years 2022-23 and 2024-25, states and union territories collectively spent over Rs. 5,000 crore on the development and operation of Ayushman Arogya Mandirs.
Conclusion
AB-PMJAY ensures the vulnerable sections of society get access to quality and affordable healthcare, and the Ayushman Arogya Mandirs bring primary healthcare closer to people's homes. The ABHA (Ayushman Bharat Health Account) scheme provides every citizen with a unique digital health ID to maintain their health records seamlessly across facilities. PM- ABHIM strengthens the underlying healthcare infrastructure—building hospitals, labs, and health centres from village to district level—to ensure the system can deliver quality care and respond to emergencies.
Together, these schemes under Ayushman Bharat and the Ministry of Health and Family Welfare provide affordable, good quality and comprehensive healthcare, ensuring universal health coverage for all.
SK/RK
References
Click here for pdf file