ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଏନସିଆଇଆଇ ବିଷୟବସ୍ତୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ
11 NOV 2025 5:55PM by PIB Bhubaneswar
ମାନକ ଜାରି କଲା ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଏନସିଆଇଆଇ ବିଷୟବସ୍ତୁ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଦ୍ରୁତ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଏସଓପି; ରିପୋର୍ଟ କରିବାର ୨୪ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତ୍ୟାହାର କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ
ନୂତନ ଏସଓପି ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ଡିଜିଟାଲ୍ ପରିଚୟ ଉପରେ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଲାଭ କରିବାକୁ ସଶକ୍ତ କରି, ସାଇବରସ୍ପେସରେ ଗୋପନୀୟତା, ସମ୍ମାନ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରତି ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରେ
୧୧.୧୧.୨୦୨୫ : ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅନଲାଇନ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଅଣ-ସହମତି ଅନ୍ତରଙ୍ଗ ଚିତ୍ର (ଏନସିଆଇଆଇ) ବିଷୟବସ୍ତୁକୁ ଅପସାରଣ ଏବଂ ରୋକିବା ପାଇଁ ପଦ୍ଧତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ପାଇଁ ଏକ ମାନକ କାର୍ଯ୍ୟପଦ୍ଧତି ପ୍ରକ୍ରିୟା (ଏସଓପି) ଜାରି କରିଛି।
ମାଡ୍ରାସ ହାଇକୋର୍ଟ (ରିଟ୍ ପିଟିସନ୍ - ସିଭିଲ୍ ନମ୍ବର ୨୫୦୧୭/୨୦୨୫, ଆଦେଶ ତାରିଖ ୧୫.୦୭.୨୦୨୫), ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ପାଳନ କରି ବିକଶିତ ଏହି ପଦକ୍ଷେପର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଏପରି ଆପତ୍ତିଜନକ ବିଷୟବସ୍ତୁକୁ ଶୀଘ୍ର ଅପସାରଣ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଏବଂ ପୀଡିତ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ପ୍ରକ୍ରିୟା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି (ଇଣ୍ଟରମେଡିଆରି ଗାଇଡଲାଇନ୍ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ମିଡିଆ ଏଥିକ୍‌ସ କୋଡ୍) ନିୟମ, ୨୦୨୧ର ନିୟମ ୩(୨)(ବି)ର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା।
ଏସଓପି ପୀଡିତ, ମଧ୍ୟସ୍ଥି ଏବଂ ଆଇନ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକୁ ଏନସିଆଇଆଇ ବିଷୟବସ୍ତୁର ଅନଲାଇନ୍ ପ୍ରସାରଣ ବିରୁଦ୍ଧରେ ତ୍ୱରିତ ଏବଂ ସମାନ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ବିସ୍ତୃତ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ପ୍ରଦାନ କରେ - ଯେଉଁଥିରେ ସହମତି ବିନା ସେୟାର କରାଯାଇଥିବା ଅନ୍ତରଙ୍ଗ କିମ୍ବା ମର୍ଫଡ୍ ଚିତ୍ର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏହା ରିପୋର୍ଟ କରିବାର ୨୪ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ବିଷୟବସ୍ତୁ ବାଦ୍ ଦେବା ପାଇଁ ପଦ୍ଧତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରେ।
ପୀଡିତମାନେ ସହାୟତା ପାଇଁ ନିକଟତମ ଓଏସସି ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗ କରିପାରିବେ, ଯେଉଁଥିରେ ଜାତୀୟ ସାଇବର ଅପରାଧ ରିପୋର୍ଟିଂ ପୋର୍ଟାଲ (ଏନସିଆରପି), ଆଇନଗତ ସହାୟତା ଏବଂ ମନସ୍ତାତ୍ତ୍ୱିକ ପରାମର୍ଶ ମାଧ୍ୟମରେ ରିପୋର୍ଟିଂ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ପୀଡିତମାନେ ଇନ-ଆପ୍ ରିପୋର୍ଟିଂ ମେକାନିଜିମ୍, ସମ୍ପୃକ୍ତ ମଧ୍ୟସ୍ଥିଙ୍କ ଅଭିଯୋଗ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ସିଧାସଳଖ ବିଷୟବସ୍ତୁ ରିପୋର୍ଟ କରିପାରିବେ। ଏହା ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ଅନଲାଇନରେ କିମ୍ବା ୧୯୩୦ ଡାଏଲ୍ କରି ଘଟଣା ରିପୋର୍ଟ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ। ତୁରନ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ସ୍ଥାନୀୟ ପୋଲିସ ଷ୍ଟେସନରେ ମଧ୍ୟ ଅଭିଯୋଗ ଦାଖଲ କରାଯାଇପାରିବ।
ସମସ୍ତ ଇଣ୍ଟରମେଡିଆରିଙ୍କୁ ଅଭିଯୋଗ ପାଇବାର ୨୪ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଫ୍ଲାଗ୍ କରାଯାଇଥିବା ବିଷୟବସ୍ତୁକୁ ଅପସାରଣ କିମ୍ବା ଅକ୍ଷମ କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ। ସମାନ କିମ୍ବା ସମାନ ବିଷୟବସ୍ତୁର ପୁନରାବୃତ୍ତିକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସାମାଜିକ ଗଣମାଧ୍ୟମ ଇଣ୍ଟରମେଡିଆରି (ଏସଏସଏମଆଇ) ହାସ୍-ମ୍ୟାଚିଂ ଏବଂ କ୍ରଲର ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ପଡିବ। ଇଣ୍ଟରମେଡିଆରିମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ନିଆଯାଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ରିପୋର୍ଟ କରିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ଏମଏଚଏ - ୧୪ସି (ଭାରତୀୟ ସାଇବର ଅପରାଧ ସମନ୍ୱୟ କେନ୍ଦ୍ର, ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ) ଅଧୀନରେ ସହଯୋଗ ଭଳି ସରକାରୀ ପୋର୍ଟାଲ୍ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ପଡିବ।
ଭାରତୀୟ ସାଇବର ଅପରାଧ ସମନ୍ୱୟ କେନ୍ଦ୍ର, ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏନସିଆଇଆଇ ଅଭିଯୋଗ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଏଗ୍ରିଗେଟର ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ ଏବଂ ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ ଏନସିଆଇଆଇ ହାସ୍ ବ୍ୟାଙ୍କ ବଜାୟ ରଖେ। ଦୂରସଂଚାର ବିଭାଗ (ଡିଓଟି) ଫ୍ଲାଗ୍ ହୋଇଥିବା ୟୁଆରଏଲ୍ ଗୁଡ଼ିକୁ ଅବରୋଧ କରିବା ପାଇଁ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀଙ୍କ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ସ୍ଥାପନ କରେ। ଏମଇଆଇଟିୱାଇ ମଧ୍ୟସ୍ଥି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସରକାରୀ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହିତ ଅନୁପାଳନ ଏବଂ ସମନ୍ୱୟ ନିରୀକ୍ଷଣ କରେ।
ଏହି ଏସଓପି ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କୁ, ବିଶେଷକରି ମହିଳାମାନଙ୍କୁ, ସେମାନଙ୍କର ଡିଜିଟାଲ୍ ପରିଚୟ ଉପରେ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପ୍ରାପ୍ତ କରିବା ଏବଂ ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ ଅନଲାଇନ୍ ପରିବେଶ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ। ଏହା ସାଇବରସ୍ପେସରେ ଗୋପନୀୟତା, ମର୍ଯ୍ୟାଦା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷାକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ମଧ୍ୟ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରେ। ଅଣସହମତି ଅନ୍ତରଙ୍ଗ ଚିତ୍ର (ଏନସିଆଇଆଇ) ବିଷୟବସ୍ତୁର ପ୍ରସାରଣକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ମାନକ କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରଣାଳୀ ଏଠାରେ ଉପଲବ୍ଧ:
https://www.meity.gov.in/static/uploads/2025/11/a2c9500ef5f8b62a43bfc68747de592d.pdf

Ministry of Electronics & IT
MeitY Issues Standard Operating Procedure to Curtail Dissemination of Non-Consensual Intimate Imagery (NCII) Content
SOP to Ensure Swift and Uniform Action Against NCII Content; Mandates Takedown Within 24 Hours of Reporting
New SoP Empowers Individuals to Reclaim Control Over Digital Identities; Reinforces Government’s Commitment to Privacy, Dignity and Safety in Cyberspace
11 NOV 2025 5:55PM by PIB Delhi
The Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY) has released a Standard Operating Procedure (SoP) to strengthen mechanisms for the removal and prevention of Non-Consensual Intimate Imagery (NCII) content on online platforms.
This initiative, developed in compliance with the directions of the Madras High Court (Writ Petition - Civil No.25017/2025, Order dated 15.07.2025), aims to provide clear and victim-centric procedures for swift removal of such objectionable content and to ensure effective implementation of Rule 3(2)(b) of the Information Technology (Intermediary Guidelines and Digital Media Ethics Code) Rules, 2021.
Purpose and Scope
The SoP provides detailed guidance for victims, intermediaries, and law enforcement agencies to ensure prompt and uniform action against the online dissemination of NCII content — including intimate or morphed images shared without consent. It lays out mechanisms for content takedown within 24 hours of reporting.
Key Features of the Standard Operating Procedure (SoP)
1. Multiple Reporting Avenues for Victims
• One Stop Centres (OSCs): Victims can approach the nearest OSC for assistance, including help with reporting through the National Cybercrime Reporting Portal (NCRP), legal support, and psychological counselling.
• Intermediaries: Victims may directly report content through in-app reporting mechanisms, grievance officers of the concerned intermediaries.
• National Cybercrime Reporting Portal (NCRP): Enables individuals to report incidents online or by dialling 1930.
• Law Enforcement Agencies (LEAs): Complaints can also be lodged at local police stations for immediate action.
2. Mandatory Timelines for Intermediaries
• All intermediaries are required to remove or disable access to flagged content within 24 hours of receiving a complaint.
• Significant Social Media Intermediaries (SSMIs) must use hash-matching and crawler technologies to prevent the reappearance of the same or similar content.
• Intermediaries must also report actions taken and ensure coordination with government portals like Sahyog under MHA - I4C (Indian Cybercrime Coordination Centre, Ministry of Home Affairs).
3. Inter-Agency Coordination
• Indian Cybercrime Coordination Centre, Ministry of Home Affairs: Acts as the central aggregator for NCII complaints and maintains a secure NCII hash bank.
• Department of Telecommunications (DoT): Coordinates with Internet Service Providers to block flagged URLs.
• MeitY: Monitors compliance and coordinates with intermediaries and other government stakeholders.
Empowering Victims and Strengthening Digital Safety
This SoP is a major step towards empowering individuals, especially women, to reclaim control over their digital identities and to ensure a safe online environment. It also reinforces the government’s commitment to protecting privacy, dignity and safety in cyberspace.
The Standard Operating Procedure to Curtail Dissemination of Non-Consensual Intimate Imagery (NCII) Content is available at:
https://www.meity.gov.in/static/uploads/2025/11/a2c9500ef5f8b62a43bfc68747de592d.pdf