PIB Backgrounder
ଭାରତର ରାଜପଥଗୁଡ଼ିକର ନୂଆ ରୂପ
11 NOV 2025 1:54PM by PIB Bhubaneswar
ନବୀକରଣ ମାଧ୍ୟମରେ, ଯୋଗାଯୋଗରେ ବିକାଶ
- ଯୋଜନା ଠାରୁ ଟୋଲ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପର୍ଯ୍ୟାୟର ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ ସହିତ ଭାରତର ରାଜପଥଗୁଡ଼ିକ ରୂପାନ୍ତରିତ ହେଉଛି, ଯାହା ଏହାକୁ ଭୌତିକ ଏବଂ ତଥ୍ୟ-ଚାଳିତ ସମ୍ପତ୍ତି ଭାବରେ ପରିଣତ କରୁଛି।
- ଫାସଟ୍ୟାଗ୍ ଦେଶର ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ଟୋଲ୍ ସଂଗ୍ରହ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପ୍ରାୟ ୯୮ ପ୍ରତିଶତ ପ୍ରବେଶ ଏବଂ ୮ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ସହିତ ବିପ୍ଳବ ଆଣିଛି।
- ୧୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଡାଉନଲୋଡ ସହିତ ରାଜମାର୍ଗଯାତ୍ରା ଆପ୍ ହେଉଛି ଭାରତର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ରାଜପଥ ଯାତ୍ରା ଆପ୍ ଯାହା ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସାମଗ୍ରିକ ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି।
୧୧.୧୧.୨୦୨୫ : ଡିଜିଟାଲ୍ ବିପ୍ଳବ ଯୁଗରେ, ଭାରତର ରାଜପଥଗୁଡ଼ିକ ଆଉ କେବଳ ପିଚୁ ଏବଂ କଂକ୍ରିଟର ଅଂଶ ନୁହେଁ; ଏଗୁଡ଼ିକ ଗତିଶୀଳତା ଏବଂ ତଥ୍ୟର ଭିତ୍ତିଭୂମି ଭାବରେ ବିକଶିତ ହେଉଛନ୍ତି, ଯାହା ନିର୍ବିଘ୍ନ ପରିବହନ ଏବଂ ବାସ୍ତବ-ସମୟ ସୂଚନା ପ୍ରବାହକୁ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ। ସ୍ମାର୍ଟ ନେଟୱାର୍କର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଆମେ କିପରି ଯାତ୍ରା କରୁ, ସାମଗ୍ରୀ ପରିବହନ କରୁ, ଟୋଲ୍ ପରିଚାଳନା କରୁ ଏବଂ ଗତି ସମୟରେ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହାର କରୁ ତାହା ପୁନଃ ଆକାର ଦେଉଛି। ଏକଦା କେବଳ ସହର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ଭୌତିକ ସଂଯୋଗକାରୀ ଭାବରେ ଦେଖାଯାଉଥିଲା, ଦେଶର ରାଜପଥଗୁଡ଼ିକୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଏବଂ ନିୟନ୍ତ୍ରଣର ସ୍ମାର୍ଟ କରିଡର ଭାବରେ ପୁନଃକଳ୍ପନା କରାଯାଉଛି, ଯାହା କେବଳ ଯାନବାହନ ପାଇଁ ନୁହେଁ, ବରଂ ତଥ୍ୟ, ଯୋଗାଯୋଗ ଏବଂ ବାସ୍ତବ-ସମୟ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି।
ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନର ପରିମାଣ ନେଟୱାର୍କ ପରି ବିଶାଳ। ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା, ଭାରତର ସଡ଼କ ନେଟୱାର୍କ ୬୩ ଲକ୍ଷ କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ରହିଛି, ଯାହା ବିଶ୍ୱର ଦ୍ୱିତୀୟ ବୃହତ। ଏହା ମଧ୍ୟରେ, ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ନେଟୱାର୍କ ୧୪୬,୨୦୪ କିଲୋମିଟରକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହା ୨୦୧୩-୧୪ ରେ ୯୧,୨୮୭ କିଲୋମିଟର ଥିଲା, ଏହା ପ୍ରାୟ ୬୦ ପ୍ରତିଶତ ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବୃଦ୍ଧି। କେବଳ ୨୦୧୪ ରୁ ୨୦୨୫ ମଧ୍ୟରେ, ଦେଶ ୫୪,୯୧୭ କିଲୋମିଟର ନୂତନ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ଯୋଡିଛି, ଯାହା କେବଳ ନିର୍ମାଣ ଦକ୍ଷତା ନୁହେଁ ବରଂ ଏତେ ବଡ଼ ସମ୍ପତ୍ତିର ଡିଜିଟାଲ୍ ସକ୍ଷମ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ତଦାରଖ ପାଇଁ ଏକ ଜରୁରୀ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସୁବ୍ୟବସ୍ଥିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟାପକ ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ୱରୂପ, ସରକାର ଏକ ରାଜପଥ ପ୍ରକଳ୍ପର ଜୀବନଚକ୍ରର ସମସ୍ତ ପ୍ରମୁଖ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଏକ ବ୍ୟାପକ ୩୬୦-ଡିଗ୍ରୀ ଡିଜିଟାଲ୍ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ଯୋଜନା ଏବଂ ବିସ୍ତୃତ ପ୍ରକଳ୍ପ ରିପୋର୍ଟ (ଡିପିଆର) ଠାରୁ ନିର୍ମାଣ, ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ, ଟୋଲିଂ ଏବଂ ନେଟୱାର୍କ ଅପଗ୍ରେଡେସନ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ସିଷ୍ଟମ୍ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସହଜତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ମୂଳ ପ୍ରକ୍ରିୟାଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଗମ କରାଯାଉଛି।
କାଗଜ ଟିକେଟ୍ ଏବଂ ନଗଦ ବୁଥ୍ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ନିର୍ବିଘ୍ନ, ସେନ୍ସର-ଚାଳିତ ଯାତ୍ରା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଭାରତର ଜାତୀୟ ରାଜପଥଗୁଡ଼ିକ ଏକ ନୀରବ ବିପ୍ଳବ ଦେଇ ଗତି କରୁଛି। ଅପେକ୍ଷା ସମୟ ହ୍ରାସ, ଇନ୍ଧନ ଅପଚୟ ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ରାଜସ୍ୱ ଲିକେଜକୁ ବନ୍ଦ କରିବା ପାଇଁ, ଦେଶ ଡିଜିଟାଲ୍-ପ୍ରଥମ ସମାଧାନ ସହିତ ଏହାର ଟୋଲ୍ ସଂଗ୍ରହ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସ୍ଥିର ଭାବରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରୁଛି।
ଭାରତର ରାଜପଥଗୁଡ଼ିକରେ ଟୋଲ୍ ସଂଗ୍ରହକୁ ସୁବ୍ୟବସ୍ଥିତ କରିବା ପାଇଁ, ନ୍ୟାସନାଲ୍ ପେମେଣ୍ଟ୍ସ କର୍ପୋରେସନ୍ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ (ଏନପିସିଆଇ) ନ୍ୟାସନାଲ୍ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ଟୋଲ୍ ସଂଗ୍ରହ (ଏନଇଟିସି) କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବିକଶିତ କରିଛି, ଯାହା ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ଟୋଲ୍ ପେମେଣ୍ଟ ପାଇଁ ଏକ ଏକୀକୃତ, ଆନ୍ତଃ-ପରିଚାଳିତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ। ଏହି ସିଷ୍ଟମ୍ ସମାଧାନ ଏବଂ ବିବାଦ ସମାଧାନ ପାଇଁ ଏକ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ କ୍ଲିୟରିଂ ହାଉସ୍ ମାଧ୍ୟମରେ କାରବାରକୁ ସହଜ କରିଥାଏ।
ଏନଇଟିସିର ମୂଳରେ ଫାସଟ୍ୟାଗ୍ ଅଛି, ଏକ ରେଡିଓ ଫ୍ରିକ୍ୱେନ୍ସି ଆଇଡେଣ୍ଟିଫିକେସନ୍ (ଆରଏଫଆଇଡି) ଆଧାରିତ ଡିଭାଇସ୍ ଯାହା ଗାଡିର ୱିଣ୍ଡସ୍କ୍ରିନ୍ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ। ଏହା ପ୍ଲାଜାରେ ନ ଅଟକି ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ଲିଙ୍କ୍ ହୋଇଥିବା ଆକାଉଣ୍ଟରୁ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ଭାବରେ ଟୋଲ୍ ପେମେଣ୍ଟ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଏ। ମାନକୀକରଣ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏବଂ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟକରଣ ସହିତ, ଫାସଟ୍ୟାଗ୍ ନିଶ୍ଚିତ କରେ ଯେ ଯାତ୍ରୀମାନେ ଟୋଲ୍ ପ୍ଲାଜା ପରିଚାଳନା କରୁଥିବା ଅପରେଟର ନିର୍ବିଶେଷରେ, ଦେଶର ଯେକୌଣସି ଟୋଲ୍ ବୁଥ୍ ରେ ଗୋଟିଏ ଟ୍ୟାଗ୍ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବେ। ପ୍ରାୟ ୯୮ ପ୍ରତିଶତ ଏବଂ ୮ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ପ୍ରବେଶ ହାର ସହିତ, ଫାସଟ୍ୟାଗ୍ ସାରା ଦେଶରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ଟୋଲ୍ ସଂଗ୍ରହ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛି।
ଭାରତର ରାଜପଥଗୁଡ଼ିକରେ ଯାତ୍ରା କରିବାର ଏକ ଅସୁବିଧାମୁକ୍ତ ଉପାୟ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ଫାସଟ୍ୟାଗ୍ ବାର୍ଷିକ ପାସ୍। ଅଣ-ବାଣିଜ୍ୟିକ ଯାନବାହନ ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ ହୋଇଥିବା ଏହି ପାସ୍ ଟ.୩୦୦୦ ର ଏକକାଳୀନ ଦେୟ ସହିତ ଅସୀମିତ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରେ, ଯାହା ଏକ ବର୍ଷ ପାଇଁ ବୈଧ ଅଟେ କିମ୍ବା ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ଏବଂ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେର ୧୧୫୦ ଟୋଲ୍ ପ୍ଲାଜାରେ ୨୦୦ ଟୋଲ୍ ପ୍ଲାଜା କ୍ରସିଂର ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରେ। ରାଜମାର୍ଗଯାତ୍ରା ଆପ୍ କିମ୍ବା ଏନଏଚଏଆଇ ୱେବସାଇଟ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଦୁଇ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ସକ୍ରିୟ ହୋଇଥିବା ଏହି ପାସ୍ ବାରମ୍ବାର ରିଚାର୍ଜକୁ ଦୂର କରେ, ଯାହା ରାଜପଥ ବ୍ୟବହାରକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସୁଗମ ଏବଂ ଦକ୍ଷ ଯାତ୍ରା ଅଭିଜ୍ଞତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ।
ଫାସଟ୍ୟାଗ୍ ବାର୍ଷିକ ପାସ୍, ୧୫ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୫ ରେ ଶୁଭାରମ୍ଭ ହେବା ପରେ ଦୁଇ ମାସରେ ପ୍ରାୟ ୫.୬୭ କୋଟି କାରବାର ସହିତ ପଚିଶ ଲକ୍ଷ ବ୍ୟବହାରକାରୀଙ୍କ ମାନଦଣ୍ଡ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି, ଯାହା ସମସ୍ୟାମୁକ୍ତ ଟୋଲ୍ ପେମେଣ୍ଟ ପାଇଁ ପ୍ରବଳ ଚାହିଦାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
ଟୋଲ୍ ପ୍ଲାଜାରେ ଡିଜିଟାଲ୍ ପେମେଣ୍ଟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ନଗଦ କାରବାରକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ, ସରକାର ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ଫି ନିୟମ, ୨୦୦୮ ରେ ସଂଶୋଧନ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ନଭେମ୍ବର ୧୫, ୨୦୨୫ରୁ ଲାଗୁ ହେବ। ସଂଶୋଧିତ ନିୟମ ଅନୁଯାୟୀ, ନଗଦରେ ଟୋଲ୍ ଦେୟ ଦେଉଥିବା ଫାସଟ୍ୟାଗ୍ ବ୍ୟବହାରକାରୀଙ୍କଠାରୁ ଦୁଇଗୁଣ ମାନକ ଶୁଳ୍କ ଆଦାୟ କରାଯିବ, ଯେତେବେଳେ ୟୁପିଆଇ ପେମେଣ୍ଟ ବାଛିବା ପାଇଁ ପସନ୍ଦ କରୁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଟୋଲ୍ ପରିମାଣର ୧.୨୫ ଗୁଣ ଦେବେ। ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଟୋଲ୍ ସଂଗ୍ରହକୁ ସୁବ୍ୟବସ୍ଥିତ କରିବା, ଭିଡ଼ ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ଜାତୀୟ ରାଜପଥରେ ଅଧିକ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ଯାତାୟାତ ସହଜ କରିବା।
ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୫ରେ, ଭାରତ ଗୁଜରାଟର ଏନଏଚ୍-୪୮ରେ ଚୋରୟାସି ଫି ପ୍ଲାଜାରେ ଏହାର ପ୍ରଥମ ମଲ୍ଟି-ଲେନ୍ ଫ୍ରି ଫ୍ଲୋ (ଏମଏଲଏଫଏଫ) ଟୋଲିଂ ସିଷ୍ଟମ୍ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା, ଏହା ଏକ ବାଧାମୁକ୍ତ, କ୍ୟାମେରା ଏବଂ ଆରଏଫଆଇଡି -ଆଧାରିତ ସେଟଅପ୍ ଯାହା ଫାସଟ୍ୟାଗ୍ ଏବଂ ଗତିଶୀଳ ଯାନବାହାନ ନମ୍ବର ପଢିଥାଏ। ଏହି ସିଷ୍ଟମ୍ ନଅଟକି, ଭିଡ଼ ହ୍ରାସ, ଇନ୍ଧନ ସଞ୍ଚୟ ଏବଂ ନିର୍ଗମନ ହ୍ରାସ କରି ନିର୍ବିଘ୍ନ ଟୋଲ୍ ସଂଗ୍ରହକୁ ସୁଯୋଗ ଦିଏ।
ସାରା ଭାରତରେ ରାଜପଥ ଯାତ୍ରାକୁ ପୁନଃପରିଭାଷିତ କରିବା ପାଇଁ, ସରକାର ରାଜମାର୍ଗଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଏକ ନାଗରିକ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ମୋବାଇଲ୍ ଆପ୍ଲିକେସନ୍ ଯାହା ଜାତୀୟ ରାଜପଥରେ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସାମଗ୍ରିକ ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି। ଏହାର ମୂଳରେ ବ୍ୟବହାରକାରୀଙ୍କ ସୁବିଧା ସହିତ ବିକଶିତ, ଏହି ଆପ୍ ରିଅଲ୍-ଟାଇମ୍ ଅପଡେଟ୍ ଏବଂ ଦକ୍ଷ ଅଭିଯୋଗ ସମାଧାନ ପାଇଁ ଏକ ୱେବ୍-ଆଧାରିତ ସିଷ୍ଟମ୍ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ।
ରାଜମାର୍ଗଯାତ୍ରା ଏକ ଡିଜିଟାଲ୍ ଯାତ୍ରା ସାଥୀ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ, ଯାହା ହାଇୱେ, ଟୋଲ୍ ପ୍ଲାଜା, ନିକଟସ୍ଥ ସୁବିଧା, ପେଟ୍ରୋଲ ପମ୍ପ, ହସ୍ପିଟାଲ, ଇଭି ଚାର୍ଜିଂ ଷ୍ଟେସନ ଏବଂ ଏପରିକି ଲାଇଭ୍ ପାଣିପାଗ ଅପଡେଟ୍ ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରେ। ଏହି ବ୍ୟାପକ ତଥ୍ୟ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସୂଚିତ ଯାତ୍ରା ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାରେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଯାତ୍ରାକୁ ଅଧିକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ଯୋଜନା କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ।
ସମୃଦ୍ଧ ଡ୍ରାଇଭିଂ ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ସୁଗମ କରିବା ପାଇଁ, ଆପ୍ ଅସୁବିଧା-ମୁକ୍ତ ଟୋଲ୍ ପେମେଣ୍ଟ ପାଇଁ ଫାସଟ୍ୟାଗ୍ ସେବା ସହିତ ସମନ୍ୱିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ପ୍ରବେଶଯୋଗ୍ୟତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରି ବହୁ ଭାଷାକୁ ସମର୍ଥନ କରେ। ସୁରକ୍ଷାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇ, ଏଥିରେ ଗତି ସୀମା ସତର୍କତା ଏବଂ ଭଏସ୍ ସହାୟତା ମଧ୍ୟ ରହିଛି, ଦୀର୍ଘ ରାସ୍ତା ଉପରେ ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଡ୍ରାଇଭିଂ ଅଭ୍ୟାସକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି।
ପ୍ଲାଟଫର୍ମର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ହେଉଛି ଏହାର ବ୍ୟବହାରକାରୀ-ଅନୁକୂଳ ଅଭିଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା। ଯାତ୍ରୀମାନେ ଜିଓ-ଟ୍ୟାଗ୍ ହୋଇଥିବା ଫଟୋ କିମ୍ବା ଭିଡିଓ ଅପଲୋଡ୍ କରି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଅଭିଯୋଗର ପ୍ରଗତି ଟ୍ରାକ୍ କରି ରାଜପଥ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମସ୍ୟା ଯେପରିକି ଗର୍ତ୍ତ, ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ, ଅନଧିକୃତ ଗଠନ କିମ୍ବା ସୁରକ୍ଷା ବିପଦକୁ ଶୀଘ୍ର ରିପୋର୍ଟ କରିପାରିବେ। ଏହା କେବଳ ଦାୟିତ୍ୱକୁ ଉନ୍ନତ କରେ ନାହିଁ ବରଂ ରାସ୍ତା ଭିତ୍ତିଭୂମି ପରିଚାଳନାରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତାକୁ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରେ।
ରାଜମାର୍ଗଯାତ୍ରା ଆପ୍ ଭାରତୀୟ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆକର୍ଷଣ ହାସଲ କରିଛି, ଗୁଗୁଲ୍ ପ୍ଲେ ଷ୍ଟୋରରେ ସାମଗ୍ରିକ ରାଙ୍କିଂରେ ୨୩ ତମ ସ୍ଥାନରେ ପହଞ୍ଚିଛି ଏବଂ ଯାତ୍ରା ବର୍ଗରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ସ୍ଥାନ ହାସଲ କରିଛି। ୧୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଡାଉନଲୋଡ୍ ଏବଂ ୪.୫ ତାରକା ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଉପଭୋକ୍ତା ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ସହିତ, ଏହି ଆପ୍ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ରାଜପଥ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଲୋକପ୍ରିୟ ଡିଜିଟାଲ୍ ଉପକରଣ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି। ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଫଳତାରେ, ଫାସଟ୍ୟାଗ୍ ବାର୍ଷିକ ପାସ୍ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହେବାର ମାତ୍ର ଚାରି ଦିନ ପରେ ରାଜମାର୍ଗଯାତ୍ରା ମଧ୍ୟ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରଦର୍ଶନକାରୀ ସରକାରୀ ଆପ୍ ହୋଇଛି, ଯାହା ଏହାର ଗ୍ରହଣ ଏବଂ ପ୍ରଭାବରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସଫଳତା।
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ସମୟାନୁବର୍ତ୍ତୀ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ, ଭାରତୀୟ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ପ୍ରାଧିକରଣ (ଏନଏଚଏଆଇ) 'ଏନଏଚଏଆଇ ୱାନ' ମୋବାଇଲ୍ ଆପ୍ଲିକେସନ୍ ଆରମ୍ଭ କରିଛି, ଏକ ବ୍ୟାପକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଯାହା ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ପ୍ରକ୍ରିୟାଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଗମ କରିଥାଏ ଏବଂ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ନେଟୱାର୍କରେ ଭୂମି ସମନ୍ୱୟକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଥାଏ। ଏନଏଚଏଆଇ ୱାନ୍ ଏନଏଚଏଆଇର ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟର ପାଞ୍ଚଟି ମୁଖ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସମନ୍ୱିତ କରେ: କ୍ଷେତ୍ର କର୍ମଚାରୀ ଉପସ୍ଥିତି, ରାଜପଥ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ, ରାସ୍ତା ସୁରକ୍ଷା ଅଡିଟ୍, ଶୌଚାଳୟ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ, ଏବଂ ଯାଞ୍ଚ ପାଇଁ ଅନୁରୋଧ (ଆରଏଫଆଇ) ମାଧ୍ୟମରେ ଦୈନିକ ନିର୍ମାଣ ଅଡିଟ୍ ଇତ୍ୟାଦି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଏକ ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଟରଫେସରେ ଏକୀକୃତ କରି, ଆପ୍ କ୍ଷେତ୍ର ଦଳ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷକ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଏବଂ ବାସ୍ତବ ସମୟରେ ପରିଚାଳନା କରିବାକୁ ସଶକ୍ତ କରେ।
ଆଞ୍ଚଳିକ ଅଧିକାରୀ (ଆରଓ) ଏବଂ ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ (ପିଡି) ଠାରୁ ଠିକାଦାର, ଇଞ୍ଜିନିୟର, ସୁରକ୍ଷା ଅଡିଟର ଏବଂ ଟୋଲ୍ ପ୍ଲାଜାରେ ଶୌଚାଳୟ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷକ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଆପ୍ ଶେଷ-ମାଇଲ୍ ବ୍ୟବହାରକାରୀମାନଙ୍କୁ କ୍ଷେତ୍ରରୁ ସିଧାସଳଖ ପ୍ରକଳ୍ପ-ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ରିପୋର୍ଟ, ଅପଡେଟ୍ ଏବଂ ଟ୍ରାକ୍ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରେ। ଜିଓ-ଟ୍ୟାଗିଂ ଏବଂ ଟାଇମ୍-ଷ୍ଟାମ୍ପିଂ ଭଳି ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ସହିତ, ଏନଏଚଏଆଇ ୱାନ୍ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱକୁ ବୃଦ୍ଧି କରେ ଏବଂ ସାଇଟ୍ ପ୍ରଗତି ତଥା ଅନୁପାଳନର ସଠିକ୍ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟେସନ୍ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ। ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଦକ୍ଷତା ଉନ୍ନତ କରିବା ବ୍ୟତୀତ, ଆପ୍ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକର ଦ୍ରୁତ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଏବଂ ରାଜପଥ ବିକାଶ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର ସୁଗମ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନକୁ ସକ୍ଷମ କରି ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଏବଂ ଜନସାଧାରଣ-ମୁଖୀ ସେବା ପ୍ରଦାନ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ବ୍ୟବଧାନକୁ ପୂରଣ କରିବାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରେ।
ଡିଜିଟାଲ୍ ମାନଚିତ୍ର ଏବଂ ସ୍ଥାନିକ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା ରାଜପଥ କିପରି କଳ୍ପନା ଏବଂ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଏ ତାହା ପୁନଃଆକୃତି ଦେଉଛି। ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ପଛରେ ଭୌଗୋଳିକ ସୂଚନା ପ୍ରଣାଳୀ (ଜିଆଇଏସ୍) ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗତି ଶକ୍ତି ଜାତୀୟ ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନ୍ (ଏନଏମପି) ମଧ୍ୟରେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ସମନ୍ୱୟ ରହିଛି। ଭାରତରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ପାଇଁ, ବିଶେଷକରି ରାଜପଥ ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ୍ କମାଣ୍ଡ ସେଣ୍ଟର ହେବା ସହିତ, ଏନଏମପି ପୋର୍ଟାଲ୍ ସମନ୍ୱିତ, ବହୁମୁଖୀ ସଂଯୋଗ ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟାପକ ଡିଜିଟାଲ୍ ଆଟଲାସ୍ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ। ଏହାର ମୂଳରେ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଜିଆଇଏସ୍-ଆଧାରିତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଅଛି ଯାହା ଆର୍ଥିକ କ୍ଲଷ୍ଟର, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ହବ୍, ସାମାଜିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ପରିବେଶଗତ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ଏବଂ ଏହା ସହିତ ୫୫୦ ରୁ ଅଧିକ ଲାଇଭ୍ ଡାଟା ହୋଷ୍ଟ କରେ। ଏହି ସ୍ପଷ୍ଟତା ସହିତ, ସର୍ବନିମ୍ନ ବାଧା, ସର୍ବାଧିକ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଦ୍ରୁତ କ୍ଲିୟରାନ୍ସ ସହିତ ରାସ୍ତା ଆଲାଇନମେଣ୍ଟ ଯୋଜନା କରାଯାଇପାରିବ।
ଏକ ପ୍ରମୁଖ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଭାବରେ, ସଡ଼କ ପରିବହନ ଏବଂ ରାଜପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସମଗ୍ର ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ନେଟୱାର୍କ (~୧.୪୬ ଲକ୍ଷ କିଲୋମିଟର)କୁ ଜିଆଇଏସ୍-ଆଧାରିତ ଏନଏମପି ପୋର୍ଟାଲରେ ଅପଲୋଡ୍ ଏବଂ ବୈଧ କରିଛି। ଏହା ଭାରତର ରାଜପଥଗୁଡ଼ିକୁ କିପରି ଯୋଜନା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଏ, କାଗଜ-ଆଧାରିତ ପ୍ରକ୍ରିୟାରୁ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଦୃଶ୍ୟମାନତା ସହିତ ଜିଓ ଇଣ୍ଟେଲିଜେଣ୍ଟ ଯୋଜନାକୁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆକାରରେ ଚିହ୍ନିତ କରେ।
ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଚାଳିତ କରିଡର ବିଷୟରେ କଥା ହେଉ, ଫୁଟପାଥ୍ କେବଳ ଅଧା କାହାଣୀ। ଅନ୍ୟ ଅଧା ସିଷ୍ଟମରେ ରହିଛି ଯାହା ବୁଝେ, ବିଶ୍ଳେଷଣ କରେ, କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରେ ଏବଂ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା କରେ, ଯାହାକୁ ସାମୂହିକ ଭାବରେ ଇଣ୍ଟେଲିଜେଣ୍ଟ ଟ୍ରାନ୍ସପୋର୍ଟ ସିଷ୍ଟମ (ଆଇଟିଏସ୍) ଭାବରେ ଜଣାଯାଏ। ଭାରତରେ ଆଇଟିଏସ୍ ମୁଖ୍ୟତଃ ଆଡଭାନ୍ସଡ୍ ଟ୍ରାଫିକ୍ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ ସିଷ୍ଟମ (ଏଟିଏମଏସ୍) ମାଧ୍ୟମରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ଧୀରେ ଧୀରେ ଏକ ବ୍ୟାପକ ଭେଇକିଲ୍-ଟୁ-ଏଭ୍ରିଥିଂ (ଭି୨ଏକ୍ସ) ଯୋଗାଯୋଗ ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ସମନ୍ୱିତ କରାଯାଉଛି। ଏହି ସିଷ୍ଟମଗୁଡ଼ିକ ସଡ଼କ ଦୁର୍ଘଟଣାକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ହ୍ରାସ କରିବା, ଟ୍ରାଫିକ ଉଲ୍ଲଂଘନକୁ କମ କରିବା ଏବଂ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ସମୟକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି।
ଦିଲ୍ଲୀ-ମିରଟ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ, ଟ୍ରାନ୍ସ-ହରିୟାଣା ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ଏବଂ ପୂର୍ବ ପେରିଫେରାଲ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେରେ ଏଟିଏମଏସ୍ ନିୟୋଜିତ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଦ୍ରୁତ ଘଟଣା ଚିହ୍ନଟ ଏବଂ ଦ୍ରୁତ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ସମୟକୁ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ। ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି, ଏଟିଏମଏସ୍ ସଂସ୍ଥାପନ ବର୍ତ୍ତମାନ ନୂତନ ହାଇ-ସ୍ପିଡ୍ ଏନଏଚ୍ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକରେ ଏକ ଡିଫଲ୍ଟ ଉପାଦାନ ଏବଂ ପ୍ରମୁଖ ବିଦ୍ୟମାନ କରିଡରଗୁଡ଼ିକରେ ଷ୍ଟାଣ୍ଡଆଲୋନ୍ ସିଷ୍ଟମ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଛି, ଏହା ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ସଙ୍କେତ ଯେ ଭାରତର ରାସ୍ତାଗୁଡ଼ିକ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ଆଡ଼କୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ ହେଉଛି। ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ-ମହୀଶୂର ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ଭଳି କରିଡରରେ, ଦୁର୍ଘଟଣା ତଥ୍ୟ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୪ ରେ ଉନ୍ନତ ଟ୍ରାଫିକ ପରିଚାଳନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ପରେ ମୃତ୍ୟୁହାରରେ ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ହ୍ରାସ ପ୍ରକାଶ କରିଛି, ଯାହା ସୂଚିତ କରୁଛି ଯେ ସ୍ମାର୍ଟ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ଜୀବନ ରକ୍ଷା କରୁଛି।
ସରକାର ସ୍ମାର୍ଟ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସହିତ ରାଜପଥ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛନ୍ତି ଯେଉଁଥିରେ ପ୍ରକୃତ ସମୟର ପ୍ରକଳ୍ପ ବିବରଣୀ, ଜରୁରୀକାଳୀନ ହେଲପଲାଇନ୍ ଏବଂ ନିକଟସ୍ଥ ସୁବିଧା ଯେପରିକି ହସ୍ପିଟାଲ, ପେଟ୍ରୋଲ ପମ୍ପ ଏବଂ ଇ-ଚାର୍ଜିଂ ଷ୍ଟେସନ ପାଇଁ କ୍ୟୁଆର କୋଡ୍ ବିଶିଷ୍ଟ ପ୍ରକଳ୍ପ ସୂଚନା ସାଇନ୍ ବୋର୍ଡ ଲଗାଯାଉଛି, ଯେତେବେଳେ ୩ଡି ଲେଜର ସିଷ୍ଟମ, ୩୬୦° କ୍ୟାମେରା, ଇତ୍ୟାଦି ସହିତ ସଜ୍ଜିତ ନେଟୱାର୍କ ସର୍ଭେ ଯାନ (ଏନଏସଭି) ୨୩ ଟି ରାଜ୍ୟରେ ନିୟୋଜିତ ହେବ, ଯାହା ୨୦,୯୩୩ କିଲୋମିଟର କଭର କରି ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ଭାବରେ ରାସ୍ତା ତ୍ରୁଟି ଚିହ୍ନଟ କରିବ, ସୁଗମ, ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ଅଧିକ ସୂଚନାପ୍ରଦ ଯାତ୍ରା ଅଭିଜ୍ଞତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ।
ସ୍ଥାୟୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରତି ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ସବୁଜ ରାଜପଥ ମିଶନରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଛି, ଯାହା ୨୦୧୫ ରେ ସବୁଜ ରାଜପଥ (ରୋପଣ, ପ୍ରତିରୋପଣ, ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟକରଣ ଏବଂ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ) ନୀତି ଅଧୀନରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ପ୍ରଦୂଷଣ ଏବଂ ଶବ୍ଦକୁ କମ କରିବା, ମାଟି କ୍ଷୟକୁ ରୋକିବା ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା। ୨୦୨୩-୨୪ ମସିହାରେ, ଭାରତୀୟ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ପ୍ରାଧିକରଣ (ଏନଏଚଏଆଇ) ୫୬ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଚାରା ରୋପଣ କରିଥିଲା, ଏହା ପରେ ୨୦୨୪-୨୫ ମସିହାରେ ଆଉ ୬୭.୪୭ ଲକ୍ଷ ଚାରା ରୋପଣ କରିଥିଲା। ଏହି ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକ ମିଶି ମିଶନ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରଠାରୁ ଜାତୀୟ ରାଜପଥରେ ରୋପଣ ହୋଇଥିବା ମୋଟ ଗଛ ସଂଖ୍ୟା ୪.୬୯ କୋଟିରୁ ଅଧିକ କରିଛି, କିନ୍ତୁ ସବୁଜ ପରିବର୍ତ୍ତନ କେବଳ ବୃକ୍ଷରୋପଣରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ।
ଏନଏଚଏଆଇ ରାଜପଥ ପାର୍ଶ୍ୱରେ ଥିବା ଜଳାଶୟଗୁଡ଼ିକୁ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରିବା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଛି। ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୨ ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ମିଶନ ଅମୃତ ସରୋବର ଅଧୀନରେ, ଏହା ସାରା ଭାରତରେ ୪୬୭ ଜଳାଶୟ ବିକଶିତ କରିଛି। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ଥାନୀୟ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି ଏବଂ ରାଜପଥ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୨.୪ କୋଟି ଘନ ମିଟର ମାଟି ଯୋଗାଇଛି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଆନୁମାନିକ ଟ.୧୬,୬୯୦ କୋଟି ସଞ୍ଚୟ ହୋଇଛି। ୨୦୨୩-୨୪ ରେ, ଏନଏଚଏଆଇ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଫ୍ଲାଏ ଆଶ୍, ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ଅପଚୟ ଏବଂ ପୁନଃବ୍ୟବହୃତ ଆସ୍‌ଫାଲ୍‌ଟ ଭଳି ୬୩୧ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ରୁ ଅଧିକ ପୁନଃଚକ୍ରିତ ସାମଗ୍ରୀ ବ୍ୟବହାର କରିଛି, ଯାହା ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ନିର୍ମାଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି।
ଭାରତର ରାଜପଥଗୁଡ଼ିକ ପରିବହନର ଇଞ୍ଜିନରୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଇଞ୍ଜିନରେ ବିକଶିତ ହେଉଛି। ସହରଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ମିଶନ ଭାବରେ ଯାହା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ତାହା ସ୍ମାର୍ଟ, ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲି ସଶକ୍ତ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଏକ ଜାଲ ମାଧ୍ୟମରେ ସିଷ୍ଟମଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଯୋଗ କରିବା, ଲୋକଙ୍କୁ, ତଥ୍ୟ ଏବଂ ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ସଂଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ପ୍ରୟାସରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ଜିଆଇଏସ୍-ଚାଳିତ ଯୋଜନା, ବୁଦ୍ଧିମାନ ଟ୍ରାଫିକ୍ ସିଷ୍ଟମ, ଡିଜିଟାଲ୍ ଟୋଲିଂ ଏବଂ ନାଗରିକ-କେନ୍ଦ୍ରିକ ଆପ୍ସର ସମନ୍ୱୟ ହାଇୱେ ନେଟୱାର୍କକୁ ଏକ ଗଠନରେ ପରିଣତ କରିଛି ଯାହା ପ୍ରକୃତ ସମୟରେ ଅନୁଭବ କରେ, ପ୍ରତିକ୍ରିୟା କରେ ଏବଂ ଶିଖେ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ଏବେ ସଂଯୋଗୀକରଣର ଏକ ମାଧ୍ୟମ ଏବଂ ଜାତୀୟ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତାର ଏକ ନୋଡ୍ ଭାବରେ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହେଉଛି, ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି ଯେ ଭାରତରେ ଗତିଶୀଳତା କେବଳ ଦ୍ରୁତ ନୁହେଁ, ବରଂ ସୁରକ୍ଷିତ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ଅଧିକ ସ୍ପଷ୍ଟ। ପ୍ରତ୍ୟେକ କିଲୋମିଟର ଟ୍ରାଫିକ୍ ଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ ବହନ କରେ; ଏହା ବିଶ୍ୱାସ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ସୂଚୀତ କରେ।

PIB Headquarters
Redefining India’s Highways
Driving Innovation, Delivering Connectivity
11 NOV 2025 1:54PM by PIB Delhi
Key Takeaways
• India’s Highways are transforming with the digitization of every phase from planning to tolling, making them both physical and data-driven assets.
• FASTag has revolutionized the country’s Electronic Toll Collection system with nearly 98% penetration and over 8 crore users.
• The Rajmargyatra app, with 15 lakh+ downloads is India’s top highway travel app enhancing the overall experience of commuters.
Paving the way for New-Age Highways
In the age of digital revolution, India's highways are no longer just stretches of asphalt and concrete; they are evolving into intelligent backbones of mobility and data, enabling seamless transport and real-time information flow. The vision of smart networks is reshaping how we travel, transport goods, manage tolls, and even access the internet on the move. Once seen merely as physical connectors between cities and states, the country’s highways are now being reimagined as smart corridors of connectivity and control, designed not just for vehicles, but for data, communication, and real-time decision-making.
The scale of this transformation is as vast as the network itself. As of March 2025, India’s road network stands at more than 63 lakh kilometres, the second largest in the world. Within this, the National Highway network has grown to 1,46,204 kilometres, up from 91,287 kilometres in 2013–14, a remarkable increase of about 60%. Between 2014 and 2025 alone, the country has added 54,917 kilometres of new national highways, a feat that reflects not only construction prowess but also a pressing need for digitally enabled management and monitoring of such a massive asset. In a sweeping move to enhance efficiency and streamline operations, the government has adopted a comprehensive 360-degree digital transformation across all major phases of a highway project's lifecycle. From planning and detailed project reports (DPR) to construction, maintenance, tolling, and network upgradation, core processes are being streamlined to enhance system performance and promote ease of doing business.
Digital Tolling & Payment Reforms
From paper tickets and cash booths to seamless, sensor-driven travel, India’s national highways are undergoing a quiet revolution. In a bid to cut down on wait times, reduce fuel wastage, and plug revenue leakages, the country has been steadily overhauling its toll collection system with digital-first solutions.
One Tag, All Roads: FASTag and NETC Powering Toll Payments
To streamline toll collection across India’s highways, the National Payments Corporation of India (NPCI) has developed the National Electronic Toll Collection (NETC) program, a unified, interoperable platform for electronic toll payments. The system facilitates smooth transactions through a centralized clearing house for settlements and dispute resolution.
• At the core of NETC is FASTag, a Radio Frequency Identification (RFID) based device affixed to a vehicle’s windscreen. It allows toll payments to be made automatically from the user’s linked account without stopping at the plaza. With standardised processes and specifications, FASTag ensures that commuters can use a single tag at any toll booth across the country, regardless of the operator managing the toll plaza. With a penetration rate of approximately 98% and more than 8 crore users, FASTag has transformed the Electronic Toll Collection system across the country.
• Offering a hassle-free way to travel across India’s highways is the FASTag Annual Pass. Designed for non-commercial vehicles, the pass provides unlimited convenience with a one-time payment of ₹3,000, valid for one year or 200 toll plaza crossings across 1,150 toll plazas on National Highways and Expressways. Activated within two hours via the Rajmargyatra app or NHAI website, the pass eliminates frequent recharges, ensuring a seamless and efficient travel experience for highway users.
• The FASTag Annual Pass, crossed the benchmark of twenty-five lakh users with around 5.67 crore transactions recorded in two months after its launch on 15th August 2025 across the country, reflecting strong demand for hassle-free toll payments.
• To push digital payments and reduce cash transactions at toll plazas, the government has amended the National Highways Fee Rules, 2008, effective November 15, 2025. Under the revised rules, non-FASTag users paying tolls in cash will be charged double the standard fee, while those opting for UPI payments will pay 1.25 times the toll amount. The aim is to streamline toll collection, cut down congestion, and promote greater transparency and ease of commuting on National Highways.
• In August 2025, India launched its first Multi-Lane Free Flow (MLFF) tolling system at Choryasi Fee Plaza on NH-48 in Gujarat, a barrier-free, camera- and RFID-based setup that reads FASTag and vehicle numbers in motion. The system allows seamless toll collection without stopping, cutting congestion, saving fuel, and reducing emissions.
Rajmargyatra: Making Highway Travel Smarter and Smoother
In a move to redefine highway travel across India, the government launched Rajmargyatra, a citizen-centric mobile application aimed at enhancing the overall experience of commuters on national highways. Developed with user convenience at its core, the app is seamlessly integrated with a web-based system for real-time updates and efficient grievance redressal.
• Rajmargyatra serves as a digital travel companion, offering a wealth of information such as details about highways, toll plazas, nearby amenities, including petrol pumps, hospitals, EV charging stations, and even live weather updates. This comprehensive data helps citizens make informed travel decisions and plan their journeys more effectively.
• To facilitate a smoother driving experience, the app is integrated with FASTag services for hassle-free toll payments and supports multiple languages, ensuring wider accessibility. Prioritizing safety, it also features speed limit alerts and voice assistance, promoting responsible driving habits on long stretches of road.
• A standout feature of the platform is its user-friendly complaint system. Travelers can quickly report highway-related issues such as potholes, maintenance concerns, unauthorized structures, or safety hazards by uploading geo-tagged photos or videos and tracking the progress of their complaints. This not only improves accountability but also enhances transparency in the management of road infrastructure.
The Rajmargyatra app has rapidly gained traction among Indian commuters, climbing to the 23rd spot in the overall rankings on Google Play Store and securing the 2nd spot in the travel category. With over 15 lakh downloads and an impressive user rating of 4.5 stars, the app has emerged as a popular digital tool for highway travelers across the country. In a significant achievement, Rajmargyatra also became the top-performing government app just four days after the launch of the FASTag Annual Pass feature, marking a major accomplishment in its adoption and impact.
NHAI One: Digital Backbone for Highways
To boost operational efficiency and ensure the timely execution of infrastructure projects, the National Highways Authority of India (NHAI) has launched the ‘NHAI One’ mobile application, a comprehensive platform that streamlines internal processes and enhances on-ground coordination across the national highway network. NHAI One integrates five core areas of NHAI’s project operations: Field Staff Attendance, Highway Maintenance, Road Safety Audits, Toilet Maintenance, and Daily Construction Audits via Request for Inspections (RFI). By consolidating these functions into a single digital interface, the app empowers field teams and supervisory personnel to manage tasks more effectively and in real-time.
From Regional Officers (ROs) and Project Directors (PDs) to contractors, engineers, safety auditors, and toilet supervisors at toll plazas, the app enables last-mile users to report, update, and track project-related activities directly from the field. With features like geo-tagging and time-stamping, NHAI One enhances accountability and ensures accurate documentation of on-site progress and compliance. Beyond improving internal efficiency, the app plays a key role in bridging the gap between project execution and public-facing service delivery by enabling faster response to infrastructure issues and smoother implementation of highway development plans.
Mapping India’s Highways: The Role of GIS & PM Gati Shakti
Digital maps and spatial intelligence are reshaping how highways are envisioned and built. Behind this change is the powerful synergy between Geographic Information System (GIS) and the Government’s flagship initiative, PM Gati Shakti National Master Plan (NMP). Fast becoming the digital command centre for infrastructure development in India, especially for highways, the NMP Portal acts as a comprehensive digital atlas for integrated, multimodal connectivity. At its core is a powerful GIS-based platform that hosts over 550 layers of live data, including economic clusters, logistics hubs, social infrastructure, environmental features, and more. With this clarity, road alignments can be planned with minimal disruption, maximum efficiency, and faster clearances.
In a major milestone, the Ministry of Road Transport and Highways has uploaded and validated the entire National Highway network (~1.46 Lakh kms) onto the GIS-based NMP portal. This marks a crucial shift in how India’s highways are planned and executed, from fragmented, paper-based processes to geo-intelligent planning with nationwide visibility.
Technology Driving Intelligent Transport System
When we talk about tech powered corridors, the pavement is only half the story. The other half lies in systems that sense, analyze, enforce, and react, collectively known as Intelligent Transport System (ITS). ITS in India is being implemented primarily through Advanced Traffic Management System (ATMS) and is gradually being integrated into a broader Vehicle-to-Everything (V2X) communication ecosystem. These systems are designed to significantly reduce road accidents, minimize traffic violations, and accelerate emergency response times.
ATMS has been deployed on major expressways like the Delhi–Meerut Expressway, Trans-Haryana Expressway, and the Eastern Peripheral Expressway, enabling faster incident detection and quicker response times. Importantly, ATMS installation is now a default component in new high-speed NH projects and is also being adapted as standalone systems on key existing corridors, a clear signal that India’s roads are shifting to intelligence. On corridors like the Bengaluru–Mysore Expressway, the accident data revealed a significant drop in fatalities post-implementation of the Advanced Traffic Management in July 2024, indicating that smart enforcement is saving lives.
The government is enhancing highway transparency and safety with smart technologies rolling out Project Information Sign Boards featuring QR codes for real-time project details, emergency helplines, and nearby amenities like hospitals, petrol pumps, and e-charging stations, while Network Survey Vehicles (NSVs) equipped with 3D laser systems360° cameras, etc. will be deployed across 23 states, covering 20,933 km to automatically detect road defects, ensuring smoother, safer, and more informed travel experiences.
Green Miles Ahead: Commitment to Sustainable Infrastructure
India’s commitment to sustainable infrastructure is also reflected in the Green Highways Mission, launched under the Green Highways (Plantation, Transplantation, Beautification and Maintenance) Policy, 2015. Its objectives include minimising pollution and noise, preventing soil erosion, and generating employment opportunities. In 2023–24, the National Highways Authority of India (NHAI) planted over 56 lakh saplings, followed by another 67.47 lakh in 2024–25. Together, these efforts have taken the total count of trees planted along national highways to over 4.69 crore since the mission’s inception, but the green transformation doesn’t stop at plantations.
NHAI has also focused on reviving water bodies along highways. Under Mission Amrit Sarovar, launched in April 2022 with a view to conserve water for the future, it has developed 467 water bodies across India. This initiative has helped restore local ecosystems and provided around 2.4 crore cubic meters of soil for highway construction, leading to an estimated ₹16,690 crore in cost savings. In 2023–24, NHAI used more than 631 lakh metric tonnes of recycled materials like fly ash, plastic waste, and reused asphalt for building national highways, promoting eco-friendly and sustainable construction.
Beyond Conventional Highways
India’s highways are evolving from engines of transport into engines of transformation. What began as a mission to connect cities has grown into an ambitious effort to connect systems, linking people, data, and decisions through a web of smart, sustainable, and digitally empowered infrastructure. The integration of GIS-driven planning, intelligent traffic systems, digital tolling, and citizen-centric apps has turned the highway network into a structure that senses, responds, and learns in real time. Each expressway now doubles as a channel of connectivity and a node of national intelligence, ensuring that mobility in India is not just faster, but safer, cleaner, and more transparent. Every kilometer carries more than traffic; it carries trust, technology, and transformation.
References
Ministry of Road Transport & Highways
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2174761
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2174411
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2159700
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2157694
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2156992
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2139029
https://www.pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=2115576
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2100383
https://www.pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=1945405
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2122700
https://www.pib.gov.in/PressReleseDetailm.aspx?PRID=2091508
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2111288
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2110972
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2081193
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2162163
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2122632
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2178596
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2144860
Press Information Bureau
https://www.pib.gov.in/PressNoteDetails.aspx?NoteId=154624&ModuleId=3
National Payments Corporation of India
https://www.npci.org.in/product/netc/about-netc
Click here for pdf file