PIB Backgrounder
নেস্নেল সোসিএল এসিস্তেন্স প্রোগ্রাম
ইনক্লুসিন এসিস্তেন্সকী খুত্থাংদা ভারতকী সোসিএল সেক্যুরিতী ফ্রেমৱার্ক মপাঙ্গল কনখৎহনবা
07 NOV 2025 3:31PM by PIB Imphal
Introduction
ৱাহৌদোক
ওগস্ত 15, 1995দা হৌদোকখিবা নেস্নেল সোসিএল এসিস্তেন্স প্রোগ্রাম (NSAP) অসি মপুং ফানা ফন্দিং তৌবা সেন্ত্রেল্লী স্পোন্সর স্কিম অমনি মসিনা লায়রবগী পনখৈগী মখাদা হিংলিবা (BPL) মীওইশিংদা শেলগী তেংবাং পীরি। রুরেল দিবেলপমেন্ত মন্ত্রালয়না ইমপ্লিমেন্ত তৌরিবা প্রোগ্রাম অসিনা খুঙ্গংগী অমসুং সহরগী মফম অনিমক্তা থবক তৌদুনা মসিনা সংবিধানদা য়াওরিবা দিরেক্তিব প্রিন্সিপল্স ওফ দি স্তেত পোলিসী মপুং ফাহন্নবগী মায়কৈদা অচৌবা খোংথাং অমনি। NSAPনা ওল্দ ওল্দ এজ পেন্সন স্কিমগী মখাদা ইলিজিবল ওইবা অদুবু মসিগী কান্নবশিং ফংদ্রিবা বেনিফিসরীশিংগীদমক ওল্দ এজ পেন্সন, ৱিদো পেন্সন, দিসএবলিতী পেন্সন, ফেমিলী বেনিফিৎ অমসুং অন্ন-পুর্নাগী খুত্থাংদা ফুদ সেক্যুরিতী কোনশিল্লি।
NSAPনা বেনিফিসরীশিংগী মশিংদা রাজ্য/য়ু.তি. অমমমগীদমক স্কিমগী মতুং ইনবা সিলিং/কেপ অমগা লোয়ননা বেনিফিসরী করোর 3.09বু খুদোংচাবা ফংহল্লি। মসিদা লৈবাক শিনবা থুংবদগী ইন্দিরা গান্ধী নেস্নেল ওল্দ এজ পেন্সন স্কিম (IGNOAPS) গী মখাদা চহি য়াম্লবা মীওই লাখ 221, ইন্দিরা গান্ধী নেস্নেল ৱিদো পেন্সন স্কিম (IGNWPS) গী মখাদা বেনিফিসরী লাখ 67, ইন্দিরা গান্ধী নেস্নেল দিসএবল পেন্সন স্কিম (IGNDPS)গী মখাদা বেনিফিসরী লাখ 8.33, নেস্নেল ফেমিলি বেনিফিৎ স্কিম (NFBS) গী মীওই লাখ 3.5 অমসুং অন্নপুর্না স্কিমগী মখাদা বেনিফিসরী লাখ 8.31 য়াওরি।
A blue pie chart with numbers and a diagramAI-generated content may be incorrect.
Objectives of NSAP
চহি য়াম্লবা মীওইশিং, মপুরোইবা লৈখিদ্রবী নুপীশিং অমসুং দিব্যাঙ্গজনগুম্বা খ্বাইদগী শোত্থরবা কাংলুপকী মীওইশিংদা সোসিএল সেক্যুরিতীগী বেসিক লেবেলগী তেংবাং পীনবা।
Features of Schemes under NSAP
খনবগী মওং: গ্রাম পঞ্চায়ৎ অমসুং ম্যুনিসিপালিতীশিংনা তোঙান তোঙানবা NSAP স্কিমশিংগী মখাদা ইলিজিবল ওইবা বেনিফিসরীশিং মশক খঙদোকপগী মরু ওইবা থৌদাং লৌরি।
দিসবর্সমেন্ত তৌবা: বেনিফিসরিশিং অসি DBT মোদ (94%) হায়বদি বেনিফিসরিশীংগী বেঙ্ক নত্ত্রগা পোস্ত ওফিস সেভিংস একাউন্ত নত্ত্রগা পোস্তেল মনীগী খুত্থাংদা পীরি। বেনিফিসরি অদুনা পেন্সন লৌনবগীদমক বেঙ্ক/পোস্ত ওফিসতা চৎপা ঙমদবা য়াম্না অৱাবা ফীভমশিংদা স্কিম অসিগী গাইদলাইনশিংনা দোরস্তেপকী খুত্থাংদা দিসবর্সমেন্ত তৌবা য়াহল্লি।
মোনিতর তৌবা: রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংনা স্কিমশিং অসি রাজ্য সরকারগী দিপার্তমেন্ত অমা হেক্তগী খুত্থাংদা পায়খৎপা য়াগনি, অদুবু মখোয় খুদিংমক্না রাজ্যগী থাক্তা নোদল সেক্রেতরী অমা মরী লৈনবা দিপার্তমেন্তশিংগা লোয়ননা থবক পায়খৎপা য়েংশিন্নবা অমসুং কোওর্দিনেৎ তৌনবগীদমক খন্নগদবনি। ক্বাতর খুদিংমক্কী মতুংদা লাকপা থাগী 15শুবা নুমিৎকী মনুংদা প্রোগ্রেস অদু প্রেস্ক্রাইব তৌরবা ফোর্মেত অমদা ক্বাতর খুদিংগী রিপোর্ত তৌগদবনি। প্রোগ্রেস রিপোর্তশিং সবমিৎ তৌদবনা প্রোগ্রেস লৈতবা ওইনা লৌগনি অমসুং মসিনা শেনবা চহিগী অরোইবা ক্বার্তরগী অহেনবা সেন্ত্রেল এসিস্তেন্স পীরক্তবা য়াই।
Components of NSAP
হৌজিক্কী ওইনা NSAPদা মাগী কম্পোনেন্তশিং ওইনা সব-স্কিম মঙা য়াওই -
ইন্দিরা গান্ধী নেস্নেল ওল্দ এজ পেন্সন স্কিম (IGNOAPS)
ইন্দিরা গান্ধী নেস্নেল ৱিদো পেন্সন স্কিম (IGNWPS)
ইন্দিরা গান্ধী নেস্নেল দিসএবিলিতী পেন্সন স্কিম (IGNDPS)
নেস্নেল ফেমিলি বেনিফিৎ স্কিম (NFBS)
অন্নপুর্না স্কিম
ইন্দিরা গান্ধী নেস্নেল ওল্দ এজ পেন্সন স্কিম (IGNOAPS)
ইন্দিরা গান্ধী নেস্নেল ওল্দ এজ পেন্সন স্কিমনা লায়রবগী পনখৈগী মখাদা লৈরিবা ইমুংগী চহি 60 শুরবা অমসুং মসিগী মথক্তা লৈবা মীওইশিংদা ভারত সরকারনা শেলগী তেংবাং পীরি। স্কিম অসিগী মখাদা চহি 60দগী 79 ফাওবগী মরক্তা লৈবা মীওইশিংনা কেন্দ্র সরকারদগী থাগী লুপা 200 ফংগনি, অদুগা চহি 80গী মথক্তা লৈবা মীওইশিংনা থাগী লুপা 500 ফংগনি।
নেস্নেল সোসিএল এসিস্তেন্স প্রোগ্রামগী গাইদলাইনশিং অদুগী মতুং ইন্না, রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিং অসি মান্নবা নত্রগা হেন্না ৱাংবা মশিং অমা কন্ত্রিব্যুৎ তৌদুনা সেন্ত্রেলগী শরুক অদু সপ্লিমেন্ত তৌনবা পুক্নিং থৌগৎলি। অহেনবা মতেং অসিনা বেনিফিসরীশিংনা চুনবা অমসুং মতিক চাবা ইনকমগী থাক অমা ফংহনবদা মতেং পাংই। হৌজিক্কী ওইনা, ওল্দ এজ পেন্সন কম্পোনেন্তকী মখাদা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংনা পীবা তোপ-অপ অসি থা অমদা লুপা 50দগী লুপা 5700 ফাওবা ওইরি। মসিনা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংগী অয়াম্বদা চাংচত্তা লুপা 1100 রোমগী পেন্সন ফংহল্লি।
ইন্দিরা গান্ধী নেস্নেল ৱিদো পেন্সন স্কিম (IGNWPS)
স্কিম অসিগী মখাদা, ভারত সরকারনা মশক খঙদোক্লবা লায়রবগী পনখৈগী মখাদা হিংলিবা ইমুংগী মশাগী চহি 40দগী 79 ফাওবগী মরক্তা লৈবা মপুরোইবা লৈখিদ্রবী নুপীশিংদা শেলগী তেংবাং পীরি। চহি কাংলুপ অসিগী ইলিজিবল ওইবা বেনিফিসরী খুদিংমক্না থা খুদিংগী লুপা 300গী সেন্ত্রেল এসিস্তেন্স ফংলি। চহি 80 শুরবা অমসুং মসিগী মথক্তা লৈবা মপুরোইবা লৈখিদ্রবী নুপীশিংগী ওইনা, মখোয়গী তঙাইফদবা মথৌ তাবশিং ফংহন্নবগীদমক্তা তঙাই ফদবা শেলগী মতেং পীরিবা থা অমদা লুপা 500গী সেন্ত্রেল এসিস্তেন্স ফংই।
ইন্দিরা গান্ধী নেস্নেল দিসএবিলিতী পেন্সন স্কিম (IGNDPS)
2024-25 ফাওবগী ওইনা ইন্দিরা গান্ধী নেস্নেল দিসএবিলিতী পেন্সন স্কিম (IGNDPS)গী মখাদা রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংদা লুপা করোর 243.74 পীদুনা স্কিম অসিনা ফিভম য়াম্না শোকপা নত্ত্রগা মলতিপল দিসএবিলিতীশিং লৈবা অমসুং লায়রবগী পনখৈগী মখাদা হিংলিবা ইমুংগী চহি 18 অমসুং 79গী মরক্তা লৈবা মীওইশিংদা কান্নবা ফংহল্লি। বেনিফিসরীশিংনা থা খুদিংগী লুপা 300গী সেন্ত্রেল এসিস্তেন্স ফংবগী ইলিজিবল ওই। চহি 80 শুরবা অমসুং মসিগী মথক্তা লৈবা বেনিফিসরীশিংনা থা খুদিংগী লুপা 500 ফংগনি। মসিনা মখোয়গী নুমিৎ খুদিংগী মথৌ তাবশিং অসি ইকাই খুম্নবগা লোয়ননা য়েংশিনবদা মতেং পাংনবা লেপ্তনা শেলগী তেংবাং ফংহনগনি।
নেস্নেল ফেমিলি বেনিফিৎ স্কিম (NFBS)
স্কিম অসিগী মখাদা, লায়রবগী পনখৈগী মখাদা হিংলিবা ইমুং অমনা মখোয়গী মপুং ওইনা শেল থোক্লিবা মীওই অদু লৈখিদ্রবা মতুংদা, লৈখিদ্রবা মীওই অদু চহি 18 অমসুং 59গী মরক্তা লৈবা ওইরবদি, লম্প সম ওইনা শেলগী তেংবাং ফংনবগীদমক ইলিজিবল ওই। ইমুং অদুনা থেংনরিবা অৱাবা অদুদগী থোরকপা খুদক্কী ওইবা শেলগী অৱাবা মায়োক্নবদা মতেং পাংনবা মতেং ওইনা লুপা 20,000 ফংলি।
অন্নপুর্না স্কিম
স্কিম অসিগী মখাদা, ইন্দিরা গান্ধী নেস্নেল ওল্দ এজ পেন্সন স্কিম (IGNOAPS)গী মখাদা ইলিজিবল ওইরবা অদুবু ওল্দ এজ পেন্সন ফংদ্রিবা সেনিয়র সিতিজনশিংদা থা অমদা চেং-হৱাই কিলোগ্রাম 10 লেম্না ফংহল্লি। Budgetary Allocation
2025-26 ফাওবগী নেস্নেল সোসিএল এসিস্তেন্স প্রোগ্রামগীদমক বজেৎ এলোকেসন অসি লুপা করোর 9,652 ওইগনি।
NSAPগী কম্পোনেন্তশিংগী মখাদা 2025-26কীদমক এল্লোকেৎ তৌখিবা বজেৎ:
সিরিএল নম্বর
কম্পোনেন্ত
বজেৎ 2025-26 (লুপা করোরদা)
1.
ইন্দিরা গান্ধী নেস্নেল ওল্দ এজ পেন্সন স্কিম (IGNOAPS)
6645.90
2.
ইন্দিরা গান্ধী নেস্নেল ৱিদো পেন্সন স্কিম (IGNWPS)
2026.99
3.
নেস্নেল ফেমিলি বেনিফিৎ স্কিম
659.00
4.
ইন্দিরা গান্ধী নেস্নেল দিসএবিলিতী পেন্সম স্কিম (IGNDPS)
290.00
5.
অন্নপুর্না স্কিম
10.00
6.
মেনেজমেন্ত সেল
20.11
অপুনবা
9652.00
Digitization of Beneficiaries
পোতেন্সিএল বেনিফিসরী পুম্নমক্কী অকুপ্পা মরোলশিং হৌজিক মপুং ফানা দিজিতেলাইজ তৌখ্রে মসিগী মনুংদা মখোয়গী মমীং, লৈফম, পেন্সন পীবগী মওং, বেঙ্ক একাউন্তগী ৱারোল, আধার নম্বর অমসুং মোবাইল নম্বর য়াওরি।
হৌজিক ফাওবদা, NSAPগী মখাদা, বেনিফিসরী করোর 2.5 হেনবনা মখোয়গী আধার নম্বরশিং মখোয়গী একাউন্তগা লিঙ্ক তৌখ্রে। মসিনা কান্নবশিং অসি সেক্যুর অমসুং দাইরেক্ত ত্রান্সফর তৌহনগনি। মসিগী ই-পাউ অসি মীয়ামদা ওফিসিএল NSAP পোর্তেল www.nsap.nic.inদা ফংহল্লি।
আধার ওথেন্তিকেসন অমসুং পব্লিক ফাইনান্সিএল মেনেজমেন্ত সিস্তেম (PFMS) ইন্তিগ্রেসন্না বোগস এন্ত্রীশিং লৌথোকপা অমসুং ত্রান্সপরেন্সী প্রমোৎ তৌবদা মতেং পাংদুনা দিজিতেল ইনিসিয়েতিব অসিনা ইলিজিবল ওইরবা বেনিফিসরীশিংগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা পেন্সন হকথেংননা ক্রেদিৎ তৌবগী খুদোংচাবা ফংহল্লে।
NSAP পেন্সনগী বেনিফিসরীশিংগী দিজিতেল লাইফ সর্তিফিকেসন (DLC) গীদমক আধারদা য়ুম্ফম ওইবা মোবাইল এপ্লিকেসন অসি ইকাই খুম্নরবা রুরেল দিবেলপমেন্ত মন্ত্রীনা জুলাই 15, 2025দা হৌদোকখ্রে। DLC এপ্লিকেসন অসিনা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংনা হৌজিক ফাওবদা মেনুএল ওইনা পাংথোকখিবা বেনিফিসরীশিংগী চহিগী ওইবা লাইফ ভেরিফিকেসনগী প্রোসেস অসি লাইথোকহল্লগনি।
নেস্নেল সোসিএল এসিস্তেন্স প্রোগ্রাম অসি ভারতকী সোসিএল সেক্যুরিতী সিস্তেমগী মরুওইবা য়ুম্বী অমা ওইনা মথৌ তৌরি। মসিনা মথৌ তারিবা নাগরিকশিংদা মরুওইবা মতেং পীরি। ইন্দিরা গান্ধী নেস্নেল ওল্দ এজ পেন্সন স্কিম, ইন্দিরা গান্ধী নেস্নেল ৱিদো পেন্সন স্কিম, ইন্দিরা গান্ধী নেস্নেল দিসএবিলিতী পেন্সন স্কিম, অন্নপুর্না স্কিম অমসুং নেস্নেল ফেমিলি বেনিফিৎ স্কিমগী তোঙান তোঙানবা কম্পোনেন্তশিংগী খুত্থাংদা, প্রোগ্রাম অসিনা অহল ওইরবা নাগরিকশিং, ৱিদোশিং, দিসএবিলিতী লৈবা মীওইশিং অমসুং মপুং ওইবা শেল থোক্লিবা মীওই অমা লৈখিদ্রবা ইমুংশিংনা চাং নাইনা শেলগী তেংবাং অমসুং ফুদ সেক্যুরিতী ফংহনগনি। আধারদা য়ুম্ফম ওইবা ওথেন্তিকেসন পুনশিন্নদুনা অমসুং দাইরেক্ত বেনেফিৎ ত্রান্সফরশিং প্রোমোৎ তৌদুনা, NSAPনা ত্রান্সপরেন্সী ফগৎহনখ্রে, ফ্রোদ হন্থহনখ্রে অমসুং বেনিফিসরী মিলিয়ন কয়াদা য়াইফ-থৌরাং ফংহনবা হেনগৎহনখ্রে। অপুনবা ওইনা, খোঙথাংশিং অসিনা মরুওইবা শেল-থুমগী তেংবাং পীরি অমসুং লৈবাক শিনবা থুংনা হেন্না ইনক্লুসিব অমসুং ইক্বিতেবল ওইবা সোসিএল সেক্যুরিতী নেৎ অমদা মতেং পাংলি।
রিফরেন্সশিং
রুরেল দিবেলপমেন্ত মন্ত্রালয়
https://www.dord.gov.in/static/uploads/2024/02/43f6d3ecbd0cf21b1a0c23d80d270e0c.pdf
নেস্নেল সোসিএল এসিস্তেন্স প্রোগ্রামম
https://nsap.nic.in/
https://nsap.nic.in/circular.do?method=faq#collapse3
https://nsap.nic.in/circular.do?method=faq#collapse12
মনিপুর স্তেত নেস্নেল ইনফোর্মেতিক্স সেন্তর
https://manipur.nic.in/news/manipur-awarded-for-100-dbt-for-nsap-by-ministry-of-rural-development/
মাই স্কিম পোর্তেল
https://www.myscheme.gov.in/schemes/nsap-ignoaps
রাজ্য সভা
https://sansad.in/getFile/annex/268/AU2384_qLzV6d.pdf?source=pqars
https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/185/AU3825_81y9WL.pdf?source=pqals
https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/185/AU3882_9TjvAE.pdf?source=pqals
https://sansad.in/getFile/annex/268/AU2384_qLzV6d.pdf?source=pqars
ভারতকী বজেৎ
https://www.indiabudget.gov.in/doc/eb/sbe87.pdf
PIBগী প্রেস রিলিজ
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2152593
https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=2088996&utm_source
PDFতা য়েংনবা মসিদা নম্বীয়ু

PIB Backgrounder
National Social Assistance Programme
“Strengthening India’s Social Security Framework through Inclusive Assistance”
07 NOV 2025 3:31PM by PIB Delhi
Introduction
Introduction
Introduced on 15 August 1995, the National Social Assistance Programme (NSAP) is a fully funded Centrally Sponsored Scheme that extends financial support to individuals living below poverty line (BPL). Implemented by the Ministry of Rural Development, the programme operates across both rural and urban areas, representing a major step towards fulfilling the Directive Principles of State Policy enshrined in the Constitution. NSAP covers old age pension, widow pension, disability pension, family benefit, and food security through Annapurna for those beneficiaries otherwise eligible under Old
Age Pension Scheme but not receiving its benefits.
NSAP caters to 3.09 crore beneficiaries with a scheme-wise ceiling/ cap for each State/UT on the number of beneficiaries. This includes 221 lakh elderly persons under the Indira Gandhi National Old Age Pension Scheme (IGNOAPS), 67 lakh beneficiaries under Indira Gandhi National Widow Pension Scheme (IGNWPS), more than 8.33 lakh beneficiaries under Indira Gandhi National Disability Pension Scheme (IGNDPS), 3.5 lakh under National Family Benefit Scheme (NFBS)and 8.31 lakh beneficiaries under Annapurna Scheme, across the country.
A blue pie chart with numbers and a diagramAI-generated content may be incorrect.
Objectives of NSAP
To provide basic level of social security assistance to most vulnerable category of citizens, such as elderly, widow and divyangajan.
Features of Schemes under NSAP
Selection: Gram Panchayats and Municipalities play an active role in identifying eligible beneficiaries under the different NSAP schemes.
Disbursement: Benefits are provided through DBT mode (94%) i.e beneficiary s bank or post office savings accounts, or via postal money orders. Disbursement through Cash at doorstep is also allowed by the scheme guidelines in extreme cases where the beneficiary is unable to go to the bank/post office for receiving the pension.
Monitoring: States and Union Territories have the flexibility to implement the schemes through any State Government department, but each must appoint a Nodal Secretary at the State level to oversee implementation and coordinate with relevant departments. Progress must be reported quarterly in a prescribed format by the 15th day of the month following each quarter. Non-submission of progress reports is considered a lack of progress and may result in non-release of additional central assistance for the final quarter of the financial year.
Components of NSAP
The NSAP at present comprises five sub-schemes as its components -
Indira Gandhi National Old Age Pension Scheme (IGNOAPS)
Indira Gandhi National Widow Pension Scheme (IGNWPS)
Indira Gandhi National Disability Pension Scheme (IGNDPS)
National Family Benefit Scheme (NFBS)
Annapurna Scheme
Indira Gandhi National Old Age Pension Scheme (IGNOAPS)
The Indira Gandhi National Old Age Pension Scheme extends financial assistance to elderly citizens aged 60 years and above who belong to families living below the poverty line by the Government of India. Under this scheme, individuals between 60 and 79 years of age receive Rs.200 per month from the Central Government, while those aged 80 years and above are provided Rs.500 per month.
In accordance with the guidelines of the National Social Assistance Programme, States and Union Territories are encouraged to supplement the Central share by contributing an equivalent or higher top-up amount. This additional support helps ensure that the beneficiaries receive a reasonable and dignified level of income. Currently, the top-up provided by States and UTs under the old age pension component ranges from Rs.50 to Rs. 5700 per month, leading to an average pension of around Rs.1100 in many of the States/UTs.
Indira Gandhi National Widow Pension Scheme (IGNWPS)
Under this scheme, financial assistance is extended to widows aged between 40 and 79years who belong to families living below the poverty line, as identified by the Government of India. Each eligible beneficiary in this age group receives Rs.300 per month as central assistance. For widows who are 80 years and above, the amount of central assistance is Rs.500 per month, providing essential financial support to help meet their basic needs.
Indira Gandhi National Disability Pension Scheme (IGNDPS)
With a total of Rs.243.74 crore released to States and Union Territories under the Indira Gandhi National Disability Pension Scheme (IGNDPS) for the year 2024 25, this scheme caters individuals aged between 18 and 79 years who have severe or multiple disabilities and belong to families living below the poverty line. The beneficiaries are eligible for central assistance of Rs.300 per month. Beneficiaries who are 80 years and above receive Rs.500 per month, ensuring continued financial support to help them manage their daily needs with dignity.
National Family Benefit Scheme (NFBS)
Under this scheme, a household living below the poverty line becomes eligible for lump sum financial assistance in the unfortunate event of the death of its primary breadwinner, provided the deceased was between 18 and 59 years of age. The family receives Rs.20,000 as support to help them cope with the immediate financial difficulties arising from the loss.
Annapurna Scheme
Under the scheme, 10kg of food grains per month are provided free of cost to those senior citizens who, though eligible under Indira Gandhi National Old Age Pension Scheme (IGNOAPS), are not receiving old age pension.
Budgetary Allocation
The budget allocation for the National Social Assistance Programme for the year 2025 26 stands at Rs.9,652 crore.
Budget allocated under Components of NSAP for the year 2025-26:
S.no.
Component
Budget 2025-26 (In Rs. crore)
1.
Indira Gandhi National Old Age Pension Scheme (IGNOAPS)
6645.90
2.
Indira Gandhi National Widow Pension Scheme (IGNWPS)
2026.99
3.
National Family Benefit Scheme
659.00
4.
Indira Gandhi National Disability Pension Scheme (IGNDPS)
290.00
5.
Annapurna Scheme
10.00
6.
Management Cell
20.11
Total
9652.00
Digitization of Beneficiaries
The details of all potential beneficiaries have now been fully digitised, including their names, addresses, choice of pension disbursement mode, bank account information, Aadhaar numbers, and mobile numbers wherever available.
So far, under NSAP, a total of more than 2.5 crore beneficiaries have their Aadhaar numbers linked to their account ensuring secure and direct transfer of benefits. This information is accessible to the public on the official NSAP portal at www.nsap.nic.in
The digital initiative has ensured that pensions are credited directly into the bank accounts of eligible beneficiaries, with Aadhaar authentication and Public Financial Management System (PFMS) integration helping to eliminate bogus entries and promote transparency.
Aadhaar based Mobile Application for Digital Life Certification (DLC) of NSAP pension beneficiaries has been launched by Hon ble Minister of Rural Development on 15th July, 2025. The DLC application will ease the process of annual life verification of beneficiaries which was hitherto carried out manually by the States/UTs.
Conclusion
The National Social Assistance Programme serves as a key pillar of India s social security system, providing essential support to citizens in need. Through its various components- the Indira Gandhi National Old Age Pension Scheme, the Indira Gandhi National Widow Pension Scheme, the Indira Gandhi National Disability Pension Scheme, Annapurna Scheme and the National Family Benefit Scheme, the programme ensures that elderly citizens, widows, persons with disabilities, and families experiencing the loss of a primary breadwinner receive regular financial assistance and food security. By integrating Aadhaar-based authentication and promoting direct benefit transfers, NSAP has improved transparency, reduced fraud, and strengthened the delivery of welfare to millions of beneficiaries. Collectively, these measures offer critical financial relief and contribute to a more inclusive and equitable social safety net across the country.
References
Ministry of Rural Development
https://www.dord.gov.in/static/uploads/2024/02/43f6d3ecbd0cf21b1a0c23d80d270e0c.pdf
National Social Assistance Programme
https://nsap.nic.in/
https://nsap.nic.in/circular.do?method=faq#collapse3
https://nsap.nic.in/circular.do?method=faq#collapse12
Manipur State National Informatics Centre
https://manipur.nic.in/news/manipur-awarded-for-100-dbt-for-nsap-by-ministry-of-rural-development/
My Scheme Portal
https://www.myscheme.gov.in/schemes/nsap-ignoaps
Rajya Sabha
https://sansad.in/getFile/annex/268/AU2384_qLzV6d.pdf?source=pqars
https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/185/AU3825_81y9WL.pdf?source=pqals
https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/185/AU3882_9TjvAE.pdf?source=pqals
https://sansad.in/getFile/annex/268/AU2384_qLzV6d.pdf?source=pqars
India Budget
https://www.indiabudget.gov.in/doc/eb/sbe87.pdf
PIB Press Release
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2152593
https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=2088996&utm_source
Click here to see PDF