କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆସନ୍ତାକାଲି ଓଡ଼ିଶା ଗସ୍ତରେ ଆସିବେ କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ
09 NOV 2025 11:45AM by PIB Bhubaneshwar
• ମିଲେଟ୍‌ ଚାଷକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ‘ମାଣ୍ଡିଆ ଦିବସ’ରେ ଯୋଗଦେବେ ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ
• ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଧନ ଧାନ୍ୟ କୃଷି ଯୋଜନା, ଡାଲି ମିଶନ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ଉପରେ ଜାତୀୟ ମିଶନର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଉପରେ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ ରଣନୀତିକ ଆଲୋଚନା
• ଚାଷୀଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ର ପରିଦର୍ଶନ କରିବେ କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ
କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ, ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ ଆସନ୍ତାକାଲି ଦିନିକିଆ ଓଡ଼ିଶା ଗସ୍ତରେ ଆସିବେ। ଏହି ଗସ୍ତ ସମୟରେ, ସେ ରାଜ୍ୟରେ କୃଷକମାନଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି, ପୋଷଣ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ପଦ୍ଧତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଥିବା ପ୍ରମୁଖ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗଦେବେ।
କାର୍ଯ୍ୟସୂଚୀ ଅନୁଯାୟୀ, କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ ସୋମବାର ସକାଳେ ପାଟନାରୁ ଯାତ୍ରା କରିବେ ଏବଂ ପୂର୍ବାହ୍ନ ୧୧ଟା ସୁଦ୍ଧା ଭୁବନେଶ୍ୱରରେ ପହଞ୍ଚିବେ। ଏହା ପରେ, ସେ ଲୋକ ସେବା ଭବନ ସମ୍ମିଳନୀ କକ୍ଷରେ ମାଣ୍ଡିଆ ଦିବସ (ମିଲେଟ୍‌ ଡେ’)କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଉଦଘାଟନୀ ଅଧିବେଶନରେ ଯୋଗଦେବେ। ଏହି ଅବସରରେ, ସେ ଓଡ଼ିଶା ଏବଂ ଦେଶର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସ୍ଥାନରେ ମିଲେଟ୍ସ (ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ) ଉତ୍ପାଦନ, ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଏବଂ ଉପଯୋଗକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ବକ୍ତବ୍ୟ ରଖିବେ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କୃଷକଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଉପକରଣ ଭାବରେ ଶ୍ରୀଅନ୍ନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉପରେ ଆଲୋଚନା ମଧ୍ୟ କରାଯିବ।
ଉଦଘାଟନ ପରେ, କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ କଟକ ଜିଲ୍ଲାର ସଦର ଅଞ୍ଚଳ ଗସ୍ତ କରିବେ, ଯେଉଁଠାରେ ସେ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ର ପରିଦର୍ଶନ କରିବେ ଏବଂ ଚାଷୀଙ୍କ ସହିତ ସିଧାସଳଖ ଆଲୋଚନା କରିବେ। କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଚାଷୀମାନଙ୍କ ଅଭିଜ୍ଞତା ଶୁଣିବେ, ସେମାନେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ସମସ୍ୟା ବିଷୟରେ ଜାଣିବେ ଏବଂ କୃଷି ନୀତି ସମ୍ପର୍କରେ ସେମାନଙ୍କର ମତାମତ ସଂଗ୍ରହ କରିବେ। ଏହି ଆଲୋଚନା ସମୟରେ, ସେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଥିବା ବିଭିନ୍ନ କୃଷି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସ୍ଥିତି ତୃଣମୂଳସ୍ତରରେ କିଭଳି ରହିଛି ତାହାର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରିବେ ଏବଂ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ସମୀକ୍ଷା କରିବେ।
ଅପରାହ୍ନରେ, କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ କଟକର ବିଦ୍ୟାଧରପୁରରେ ଆଇସିଏଆର - କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଧାନ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ସିଆରଆରଆଇ)ରେ ଏକ ମିଳିତ ରଣନୀତିକ ବୈଠକରେ ଯୋଗଦେବେ। ବୈଠକରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଧନ ଧାନ୍ୟ କୃଷି ଯୋଜନା, ଡାଲି ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ମିଶନ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ଉପରେ ଜାତୀୟ ମିଶନ ଭଳି ପ୍ରମୁଖ କୃଷି ପଦକ୍ଷେପର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ଉପରେ ବିସ୍ତୃତ ଆଲୋଚନା ହେବ
କୃଷି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ, ଆଇସିଏଆରର ବୈଜ୍ଞାନିକ ଏବଂ ଓଡ଼ିଶା ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଏହି ଆଲୋଚନାରେ ଯୋଗଦେବେ । ଭାରତୀୟ କୃଷିରେ ଉଚ୍ଚ ଉତ୍ପାଦକତା, ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟିତ୍ୱ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ହାସଲ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ରଣନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଏହି ଆଲୋଚନାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିବ।
କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଚୌହାନଙ୍କ ଗସ୍ତକୁ ଓଡ଼ିଶାରେ ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କୃଷିକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ଭାବରେ ଦେଖାଯାଉଛି। ଜାତୀୟ ବିକାଶରେ ଭାରତୀୟ କୃଷକଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ କହିଛନ୍ତି, ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତ ଏହାର କୃଷକମାନଙ୍କ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିହିତ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ, ଚାଷକୁ ଲାଭଜନକ, ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି-ଚାଳିତ କରିବାକୁ ସରକାର ପ୍ରତିବଦ୍ଧ।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ କୃଷକମାନଙ୍କ ସହିତ ସିଧାସଳଖ ସମ୍ପର୍କ ସ୍ଥାପନ କରିବା ଏବଂ ତୃଣମୂଳସ୍ତରରେ କୃଷି ବିକାଶର ସମୀକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ଗସ୍ତ କରିଆସୁଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି, ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀତା କେବଳ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର କାର୍ଯ୍ୟାଳୟରେ ସୀମିତ ରହିଲେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ। ବରଂ, କୃଷିରେ ସଫଳତା ପାଇଁ ଚାଷୀମାନଙ୍କ ସହିତ ସିଧାସଳଖ ଆଲୋଚନା ମାଧ୍ୟମରେ କ୍ଷେତ୍ର ବାସ୍ତବତାକୁ ବୁଝିବା ଆବଶ୍ୟକ। କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କର ନିରନ୍ତର ପ୍ରସାର ପ୍ରୟାସ ଏକ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ, ଯାହା ସରକାରଙ୍କ କୃଷି ସଂସ୍କାର, ଭାରତର ଗ୍ରାମୀଣ ସମୂଦାୟର ଆକାଂକ୍ଷା ଏବଂ ଜୀବନ୍ତ ଅଭିଜ୍ଞତା ସହିତ ଘନିଷ୍ଠ ଭାବରେ ସମନ୍ୱିତ ।
କୃଷକ ପରାମର୍ଶ ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ର ଯାଞ୍ଚ ମାଧ୍ୟମରେ, ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ ମାଟି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଫସଲ ବିବିଧତା, ଜଳ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ କୃଷି ପଦ୍ଧତି ଗ୍ରହଣ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ର-ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଏହି ସମ୍ପୃକ୍ତି ଆଧାରିତ ପଦକ୍ଷେପର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଆଧୁନିକ କୃଷି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଗ୍ରହଣ, ଉନ୍ନତ ବିହନ କିସମ, କୃଷି ଯାନ୍ତ୍ରିକୀକରଣ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟଯୁକ୍ତ ଉତ୍ପାଦନକୁ ସକ୍ଷମ କରୁଥିବା ସରକାରୀ ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା। ଏହି ହସ୍ତକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ପୁଷ୍ଟିକର ସୁରକ୍ଷାର ଜାତୀୟ ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବା ସହିତ ଗ୍ରାମୀଣ ଜୀବିକା ବୃଦ୍ଧି କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ମାଣ୍ଡିଆ ଦିବସପାଳନ ମିଲେଟ୍ସ ଚାଷକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନରେ ଓଡ଼ିଶାର ନିରନ୍ତର ଅଗ୍ରଣୀ ଭୂମିକାକୁ ଚିହ୍ନିତ କରିଥାଏ। କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା 2023କୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମିଲେଟ୍‌ ବର୍ଷ ଭାବରେ ଘୋଷଣା କରାଯିବା ସହିତ ମିଲେଟ୍‌ସ-ଆଧାରିତ କୃଷି ପ୍ରଣାଳୀକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ଓଡ଼ିଶା ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶୀଦାର ହୋଇଛି। କୋରାପୁଟ, ରାୟଗଡା ଏବଂ କନ୍ଧମାଳ ଭଳି ଅଞ୍ଚଳରେ ରାଜ୍ୟର ଗୋଷ୍ଠୀ-ଆଧାରିତ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ପୁଷ୍ଟିକର ଫଳାଫଳ ଉଭୟରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପରିଣାମ ଦେଖାଇଛି। ଏହି ପ୍ରତୀକାତ୍ମକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଚୌହାନଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଜଳବାୟୁ-ପ୍ରତିରୋଧୀ, ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ସମୃଦ୍ଧ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଲାଭଦାୟକ ପାରମ୍ପରିକ ଫସଲ ଉପରେ ସରକାରଙ୍କ ନୂତନ ଧ୍ୟାନକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଥାଏ।
ଉତ୍ପାଦକତା ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଧନ ଧାନ୍ୟ କୃଷି ଯୋଜନା; ଆମଦାନୀ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଥିବା ଡାଲି ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ମିଶନ୍; ଏବଂ ରାସାୟନିକ ମୁକ୍ତ ଚାଷକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଥିବା ଜାତୀୟ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ମିଶନ୍ ଭଳି କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକୁ ଏକତ୍ରିତ କରି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏକ ସ୍ଥାୟୀ କୃଷି ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ମୂଳଦୁଆକୁ ମଜବୁତ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି।
ଆଇସିଏଆର-ସିଆରଆରଆଇର ଆଗାମୀ ମିଳିତ ରଣନୀତି ଅଧିବେଶନରେ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ତାଲିମ, ଋଣ ଉପଲବ୍ଧତା ଏବଂ ବଜାର ସଂଯୋଗକୁ ମିଶ୍ରଣ କରି ଅଧିକ ସମନ୍ୱିତ ପଦ୍ଧତି ପାଇଁ ସୁପାରି କରାଯିବାର ଆଶା କରାଯାଉଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଚୌହାନଙ୍କ ଏହି ଗସ୍ତ କେନ୍ଦ୍ର, ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏବଂ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ଏହା ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ମୃତ୍ତିକା ଅବକ୍ଷୟ ଏବଂ ଜଳ ଅଭାବ ଭଳି ଉଦୀୟମାନ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଏକ ସ୍ଥିର କୃଷି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗଠନର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
ସମସ୍ତ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମାପ୍ତ ହେବା ପରେ ଆସନ୍ତାକାଲି ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ ଭୁବନେଶ୍ୱରରୁ ବିଜୟୱାଡା ଅଭିମୁଖେ ଯାତ୍ରା କରିବେ ଏବଂ ପରଦିନ ସେଠାରେ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରହିଛି।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Union Agriculture Minister Shri Shivraj Singh Chouhan to visit Odisha on November 10
Shri Chouhan to participate in ‘Mandia Dibasa’ to promote millets
Strategic discussions to be held under Shri Shivraj Singh’s chairmanship on effective implementation of PM Dhan Dhanya Krishi Yojana, Pulses Mission, and National Mission on Natural Farming
Union Agriculture Minister Shri Shivraj Singh Chouhan to interact with farmers and undertake field visits
09 NOV 2025 11:45AM by PIB Delhi
Union Minister for Agriculture and Farmers’ Welfare, and Rural Development, Shri Shivraj Singh Chouhan will be on a one-day visit to Odisha on November 10, 2025 (Monday). During this visit, he will participate in key programmes aimed at enhancing farmers’ income, ensuring nutritional security, and promoting natural farming practices in the state.
As per the schedule, Union Minister Shri Chouhan will depart from Patna in the morning and reach Bhubaneswar by 11:00 a.m. Thereafter, he will attend the inaugural session of the ‘Mandia Dibasa (Millet Day)’ programme as the Chief Guest at the Convention Centre located in the Lok Seva Bhawan. On this occasion, he will highlight the Central Government’s initiatives to encourage the production, processing, and consumption of millets (Shri Anna/coarse grains) across Odisha and the rest of the country. The event will also feature discussions on the promotion of millets as an instrument for augmenting farmers’ income and strengthening the rural economy.
Following the inauguration, Union Minister Shri Chouhan will visit the Sadar region of Cuttack district, where he will conduct field visits and hold direct interactions with farmers. He will listen to their experiences, learn about the challenges they face, and gather their suggestions regarding agricultural policies. During this engagement, he will assess the on-ground status of various agricultural programmes being implemented by the Central Government and review their impact at the grassroots level.
In the afternoon, the Union Agriculture Minister will participate in a joint strategic meeting at the ICAR – Central Rice Research Institute (CRRI) in Bidyadharpur, Cuttack. The agenda of the meeting includes detailed deliberations on strengthening the implementation of key national agricultural initiatives such as the PM Dhan Dhanya Krishi Yojana, Self-Reliance in Pulses Mission, and the National Mission on Natural Farming.
Senior officials from the Ministry of Agriculture, scientists from ICAR, and representatives from the Odisha Government are expected to attend this discussion. The deliberation will aim to formulate actionable strategies for achieving higher productivity, sustainability, and self-reliance in Indian agriculture.
Union Agriculture Minister Shri Chouhan’s visit is being viewed as a significant step towards advancing sustainable and self-reliant agriculture in Odisha. Emphasising the importance of Indian farmers in national development, Shri Chouhan has often stated that “India’s future lies in the fields of its farmers, and under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, we are committed to making farming profitable, environmentally friendly, and technology-driven.”
Union Minister Shri Chouhan has been consistently visiting various states to directly connect with farmers and review agricultural development on the ground. He maintains that policymaking and programme implementation cannot be effective if confined to offices in New Delhi. Instead, success in agriculture requires understanding field realities through direct interaction with cultivators. His ongoing outreach efforts reflect a participatory approach, ensuring that the government’s agricultural reforms remain closely aligned with the aspirations and lived experiences of India’s rural communities.
Through farmer consultations and field inspections, Shri Chouhan aims to identify region-specific challenges such as soil health, crop diversification, water efficiency, and adoption of sustainable agricultural practices.
The Union Minister’s engagement also aims to promote awareness about government schemes that enable modern agricultural technology adoption, improved seed varieties, farm mechanization, and value-added production. These interventions are expected to enhance rural livelihoods while contributing to the national goal of food and nutritional security.
The ‘Mandia Dibasa’ celebration marks Odisha’s continued leadership in millet promotion. With the Central Government’s declaration of 2023 as the International Year of Millets, Odisha has been a key partner in scaling up millet-based farming systems. The state’s community-based initiatives in areas like Koraput, Rayagada, and Kandhamal have shown remarkable results in both productivity and nutritional outcomes. Union Minister Shri Chouhan’s participation in this symbolic event underscores the government’s renewed focus on traditional crops that are climate-resilient, nutrient-rich, and economically beneficial.
By converging central schemes such as the PM Dhan Dhanya Krishi Yojana, which emphasises productivity enhancement; the Self-Reliance in Pulses Mission, which seeks to reduce dependence on imports; and the National Mission on Natural Farming, which encourages chemical-free cultivation, the Central Government aims to strengthen the foundation of a sustainable agricultural economy.
The upcoming joint strategy session at ICAR-CRRI is expected to result in recommendations for more integrated approaches, combining technology, training, credit access, and market linkages for farmers.
Union Minister Shri Chouhan’s visit reflects the government’s commitment to strengthening rural development through coordination between the Centre, state governments, and research institutions. It highlights the vision of building a resilient agricultural system that responds to emerging challenges such as climate change, soil degradation, and water scarcity.
Later in the evening, following the conclusion of all scheduled events, Shri Chouhan will depart from Bhubaneswar for Vijayawada, where he is scheduled to participate in a series of programmes the following day.