Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Union Agriculture Minister Shri Shivraj Singh Chouhan takes strict note of farmers’ complaints on crop insurance claims; holds high-level meeting in Delhi
Agriculture Minister Shri Shivraj Singh listens to the grievances of Maharashtra farmers via virtual connection during the meeting
Union Minister orders investigation to ensure farmers are not troubled over crop insurance
“Claims of Rs. 1, Rs. 3, Rs. 5 amounts are a mockery of farmers; Government to conduct full probe” – Shri Shivraj Singh
Union Agriculture Minister expresses displeasure over discrepancies in crop insurance claim amounts
“Strict instructions issued to insurance companies and officials in farmers’ interest,
claims must be disbursed quickly and together; Discrepancies must be resolved” – Shri Shivraj Singh
“Accurate damage assessment must be done using precise methods” – Union Minister Shri Shivraj Singh
“State delays in providing due shares should not tarnish Centre’s image; Officials must coordinate” – Shivraj Singh
03 NOV 2025 7:31PM by PIB Delhi
Union Minister for Agriculture & Farmers’ Welfare, and Rural Development, Shri Shivraj Singh Chouhan today held a high-level meeting in Delhi to address issues faced by farmers regarding the Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana and complaints related to claim payments. During the meeting, Shri Shivraj Singh connected virtually with some farmers from Maharashtra and listened to their concerns directly, demanding answers from officials. He clearly stated that farmers will not be troubled under any circumstances.
“Receiving claims of Rs. 1, Rs. 3, Rs. 5, or Rs. 21 is a mockery of farmers, and the government will not allow this to continue,” he said. Shri Chouhan ordered a thorough investigation into it, gave strict instructions to insurance companies and officials in favor of farmers, and emphasised that claims must be paid quickly and simultaneously. The damage assessment must be done through an accurate system, and he instructed officials to make necessary amendments to the scheme provisions to remove inconsistencies.
Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan was deeply concerned about complaints received from farmers in his parliamentary constituency of Sehore district in Madhya Pradesh, especially about very nominal claim amounts being received by farmers in Maharashtra. After arriving in Delhi by flight on Monday morning, he went straight to the Union Ministry of Agriculture at Krishi Bhawan and immediately convened a meeting with all senior officials involved in the Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana, along with top executives from all insurance companies. He emphasised that the scheme, under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, is a boon for the country’s farmers to protect their crops from natural disasters. However, some issues have tarnished the reputation of this important scheme and turned it into a subject of ridicule as well as propaganda.
Using examples, including of some Sehore district farmers by name, Shri Shivraj Singh pointed out that despite having crop insurance, zero loss was shown, yet the claim paid was Rs. 1. Another farmer’s loss was recorded as 0.004806 percent, yet the claim also was Rs. 1. The Union Minister raised the question on behalf of farmers: “what kind of method is this for measuring damage?”
Similarly, yet another farmer’s loss and claim were the same. Presenting these issues to officials, Shri Shivraj Singh asked if this was not injustice to farmers. In a strict tone, he declared he would probe deeply and insisted that crop insurance is no joke and he will not allow such mockery to continue. He ordered the Sehore District Collector to join the meeting virtually and provide full information, and questioned Delhi officials and company representatives.
Following the Union Minister’s instructions, the meeting also had the Agriculture Commissioner of Maharashtra and other senior state officials connected virtually.
Farmers from Akola district in Maharashtra, who had complaints about receiving Rs. 5 or Rs. 21 claims, were also connected online, and detailed inquiries were made with them.
Shri Shivraj Singh asked how and why farmers received such minimal claim payments.
Officials responded that farmers submitted separate applications for different fields and crops, and initial claim amounts were paid early, and remaining amounts adjusted post-survey, hence the minimal final amounts. The Union Minister called this a discrepancy that must be eliminated to avoid confusion among farmers during claim payments, prevent unwarranted criticism of the government, and stop the scheme from becoming a joke.
Shri Shivraj Singh Chouhan ordered the CEO of the Pradhan Manti Fasal Bima Yojana to conduct thorough on-field investigations into such cases where claims are around Rs. 1, 2, or 5 and to also talk to local collectors and insured farmers to ascertain the reality. Furthermore, he directed a scientific examination of the authenticity of the remote sensing-based damage assessment and instructed for review of guidelines that allow insurance for very low amounts, revising them as necessary. He emphasised that claim payments should not be delayed. He also instructed insurance companies to ensure their representatives are present during the damage survey so that no irregularities occur and farmers receive their rightful claims.
Addressing the issue of some states delaying or not paying their share of subsidies for months, Shri Shivraj Singh directed officials to coordinate with all states to ensure timely deposit of their shares so that affected farmers can receive claim payments promptly. States that delay should be charged 12 per cent interest, a significant provision made by the Centre for farmers’ benefit. He questioned why the Central Government should be defamed due to states’ negligence in subsidy payment. The Union Minister also solicited suggestions from the Sehore District Collector and senior agricultural officers and company representatives from Maharashtra to further improve the scheme.
Shri Shivraj Singh concluded by stressing the need to connect farmers with technology to ensure complete transparency, so that farmers’ brothers and sisters remain aware and no malpractices occur anywhere.

କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଫସଲ ବୀମା ଦାବି ଉପରେ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକ କଲେ କେନ୍ଦ୍ର କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ
03 NOV 2025 7:31PM by PIB Bhubaneswar
• ବୈଠକରେ ଭର୍ଚୁଆଲ ମାଧ୍ୟମରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର କୃଷକମାନଙ୍କ ଅଭିଯୋଗ ଶୁଣିଛନ୍ତି କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀ
• ଫସଲ ବୀମା ନେଇ କୃଷକମାନେ ଯେପରି ଅସୁବିଧାରେ ନ ପଡ଼ନ୍ତି, ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ତଦନ୍ତ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଲେ କେନ୍ଦ୍ର କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀ
• "୧ ଟଙ୍କା, ୩ ଟଙ୍କା, ୫ ଟଙ୍କାର ବୀମା କୃଷକମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ପରିହାସ; ସରକାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ତଦନ୍ତ କରିବେ "-ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ
• ଫସଲ ବୀମା ଦାବି ରାଶିରେ ଅସଙ୍ଗତି ନେଇ କେନ୍ଦ୍ର କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀ ଅସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି
• "କୃଷକଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥରେ ବୀମା କମ୍ପାନୀ ଏବଂ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ କଠୋର ନିର୍ଦ୍ଦେଶନାମା ଜାରି କରାଯାଇଛି
• ଦାବିଗୁଡ଼ିକର ଶୀଘ୍ର ଏବଂ ମିଳିତ ଭାବେ ସମାଧାନ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ; ଅସଙ୍ଗତିର ସମାଧାନ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ "-ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ
• "ସଠିକ ପଦ୍ଧତି ବ୍ୟବହାର କରି କ୍ଷୟକ୍ଷତିର ଆକଳନ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ"-କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ
• "ଅଂଶଧନ ଯୋଗାଇବାରେ ରାଜ୍ୟ ବିଳମ୍ବ କରିବା ଦ୍ୱାରା କେନ୍ଦ୍ରର ଭାବମୂର୍ତ୍ତି ଖରାପ ହେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ; ଅଧିକାରୀମାନେ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରିବା ଉଚିତ"-ଶିବରାଜ ସିଂହ
କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ ଆଜି ଦିଲ୍ଲୀରେ ଏକ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ବୈଠକ କରି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଫସଲ ବୀମା ଯୋଜନା ଏବଂ ଦାବି ପଇଠ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଅଭିଯୋଗ ସମ୍ବନ୍ଧରେ କୃଷକମାନେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ବୈଠକରେ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର କେତେକ କୃଷକଙ୍କ ସହ ଭର୍ଚୁଆଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଯୋଗାଯୋଗ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଉତ୍ତର ମାଗି ସିଧାସଳଖ ସେମାନଙ୍କ ସମସ୍ୟା ଶୁଣିଥିଲେ। ସେ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ କହିଥିଲେ ଯେ କୃଷକମାନେ କୌଣସି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଅସୁବିଧାରେ ପଡ଼ିବେ ନାହିଁ।
"୧ ଟଙ୍କା, ୩ ଟଙ୍କା, ୫ ଟଙ୍କା କିମ୍ବା ୨୧ ଟଙ୍କାର ଫସଲବୀମା କୃଷକମାନଙ୍କୁ ପରିହାସ କରିବା ଏବଂ ସରକାର ଏହାକୁ ଜାରି ରଖିବାକୁ ଦେବେ ନାହିଁ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ ଏହାର ପୁଙ୍ଖାନୁପୁଙ୍ଖ ତଦନ୍ତ ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି, ବୀମା କମ୍ପାନୀ ଏବଂ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ କୃଷକଙ୍କ ସପକ୍ଷରେ କଠୋର ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇ ଦାବି ଶୀଘ୍ର ଏବଂ ଏକା ସମୟରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବା ଉଚିତ ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି। କ୍ଷୟକ୍ଷତିର ଆକଳନ ଏକ ସଠିକ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ, ଏବଂ ଅସଙ୍ଗତି ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଯୋଜନାର ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକରେ ଆବଶ୍ୟକ ସଂଶୋଧନ କରିବାକୁ ସେ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ନିଜ ସଂସଦୀୟ କ୍ଷେତ୍ର ସିହୋର ଜିଲ୍ଲାରେ କୃଷକମାନଙ୍କ ଠାରୁ ମିଳିଥିବା ଅଭିଯୋଗକୁ ନେଇ ବିଶେଷ କରି ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର କୃଷକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅତି ସ୍ୱଳ୍ପ ପରିମାଣର ଦାବି ପ୍ରାପ୍ତିକୁ ନେଇ ଗଭୀର ଭାବେ ଚିନ୍ତିତ ଥିଲେ । ସୋମବାର ସକାଳେ ବିମାନରେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ପହଞ୍ଚିବା ପରେ ସେ ସିଧାସଳଖ କୃଷି ଭବନରେ କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ଯାଇଥିଲେ ଏବଂ ତୁରନ୍ତ ସମସ୍ତ ବୀମା କମ୍ପାନୀର ବରିଷ୍ଠ କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀଙ୍କ ସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଫସଲ ବୀମା ଯୋଜନା ସହ ଜଡିତ ସମସ୍ତ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀଙ୍କର ଏକ ବୈଠକ ଡାକିଥିଲେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏହି ଯୋଜନା ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ଫସଲକୁ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟରୁ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଆଶୀର୍ବାଦ। ତଥାପି, କେତେକ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଜନାର ପ୍ରତିଷ୍ଠାକୁ କଳଙ୍କିତ କରିଛି ଏବଂ ଏହାକୁ ଉପହାସ ତଥା ପ୍ରଚାରର ବିଷୟ ରେ ପରିଣତ କରିଛି |
ସିହୋର ଜିଲ୍ଲାର କେତେକ କୃଷକଙ୍କ ନାମ ସମେତ ଉଦାହରଣ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ, ଫସଲ ବୀମା ସତ୍ତ୍ୱେ କୌଣସି କ୍ଷତି ହୋଇନଥିବା ଦର୍ଶାଯାଇଥିଲା, ତଥାପି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ଦାବି ଥିଲା ୧ ଟଙ୍କା । ଅନ୍ୟ ଜଣେ କୃଷକଙ୍କ କ୍ଷତି ୦.୦୦୪୮୦୬ ପ୍ରତିଶତ ରେକର୍ଡ କରାଯାଇଥିଲା, ତଥାପି ଦାବି ମଧ୍ୟ ଥିଲା ୧ ଟଙ୍କା। । କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କୃଷକମାନଙ୍କ ତରଫରୁ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠାଇଥିଲେ: "କ୍ଷୟକ୍ଷତି ମାପିବା ପାଇଁ ଏହା କେଉଁ ପ୍ରକାରର ପଦ୍ଧତି?"
ସେହିଭଳି, ଆଉ ଜଣେ କୃଷକଙ୍କ କ୍ଷତି ଏବଂ ଦାବି ସମାନ ଥିଲା। ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକ ଉପସ୍ଥାପନ କରି ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ପଚାରିଥିଲେ ଯେ ଏହା କୃଷକମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଅନ୍ୟାୟ ନୁହେଁ କି? କଡା ସ୍ୱରରେ ସେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ, ସେ ପୁଙ୍ଖାନୁପୁଙ୍ଖ ତଦନ୍ତ କରିବେ ଏବଂ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଫସଲ ବୀମା କୌଣସି ଥଟ୍ଟା ମଜା ନୁହେଁ ଏବଂ ସେ ଏଭଳି ଉପହାସ ଜାରି ରଖିବାକୁ ଦେବେ ନାହିଁ। ସେ ସିହୋର ଜିଲ୍ଲାପାଳଙ୍କୁ ଭର୍ଚୁଆଲ ମାଧ୍ୟମରେ ବୈଠକରେ ଯୋଗଦେବାକୁ ଏବଂ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀ ଅଧିକାରୀ ତଥା କମ୍ପାନୀର ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶ୍ନ କରିଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ୍ରମେ, ଏହି ବୈଠକରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର କୃଷି କମିଶନର ଏବଂ ରାଜ୍ୟର ଅନ୍ୟ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଭର୍ଚୁଆଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଥିଲେ।
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଆକୋଲା ଜିଲ୍ଲାର କୃଷକମାନେ, ଯେଉଁମାନେ ୫ ଟଙ୍କା ୨୧ ଟଙ୍କାର ବୀମାରାଶି ପାଇବା ନେଇ ଅଭିଯୋଗ କରିଥିଲେ ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଅନଲାଇନରେ ଯୋଡି ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକର ବିସ୍ତୃତ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରାଯାଇଥିଲା।
ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂ ପଚାରିଥିଲେ ଯେ କୃଷକମାନେ କିପରି ଏବଂ କାହିଁକି ଏତେ କମ୍ ଦାବି ଦେୟ ପାଇଲେ।
ଅଧିକାରୀମାନେ ଉତ୍ତର ଦେଲେ ଯେ କୃଷକମାନେ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଫସଲ ପାଇଁ ଅଲଗା ଆବେଦନ ଦାଖଲ କରିଥିଲେ, ଏବଂ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଦାବି ପରିମାଣ ଶୀଘ୍ର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା, ଏବଂ ଅବଶିଷ୍ଟ ପରିମାଣ ସର୍ଭେ ପରେ ସମାଯୋଜିତ ହୋଇଥିଲା, ତେଣୁ ସର୍ବନିମ୍ନ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ପରିମାଣ । କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଏହାକୁ ଏକ ଅସଙ୍ଗତି ବୋଲି କହିଛନ୍ତି ଯାହା ଦାବି ଦେୟ ସମୟରେ କୃଷକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱ ଏଡ଼ାଇବା, ସରକାରଙ୍କ ଅବାଞ୍ଛିତ ସମାଲୋଚନାକୁ ରୋକିବା ଏବଂ ଯୋଜନାକୁ ଥଟ୍ଟା ହେବାରୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଏହାକୁ ଦୂର କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ |
ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଫସଲ ବୀମା ଯୋଜନାର ସିଇଓଙ୍କୁ ଏଭଳି ମାମଲାଗୁଡ଼ିକର ପୁଙ୍ଖାନୁପୁଙ୍ଖ ତଦନ୍ତ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି, ଯେଉଁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦାବି ୧ ,୨ କିମ୍ବା ୫ ଟଙ୍କା ରହିଛି ଏବଂ ବାସ୍ତବତା ଜାଣିବା ପାଇଁ ସ୍ଥାନୀୟ ଜିଲ୍ଲାପାଳ ଏବଂ ବୀମାଭୁକ୍ତ କୃଷକମାନଙ୍କ ସହିତ ମଧ୍ୟ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିଥିଲେ । ଅଧିକନ୍ତୁ, ସେ ରିମୋଟ ସେନ୍ସିଂ-ଆଧାରିତ କ୍ଷତି ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନର ପ୍ରାମାଣିକତାର ଏକ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପରୀକ୍ଷା ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀର ସମୀକ୍ଷା ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି ଯାହା ଅତି କମ୍ ପରିମାଣର ବୀମା ଅନୁମତି ଦିଏ, ଆବଶ୍ୟକ ଅନୁଯାୟୀ ସଂଶୋଧନ କରେ । ଦାବି ପଇଠରେ ବିଳମ୍ବ କରାଯିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ବୀମା କମ୍ପାନୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ କ୍ଷୟକ୍ଷତି ସର୍ବେକ୍ଷଣ ସମୟରେ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧି ଉପସ୍ଥିତ ରହିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରନ୍ତୁ ଯାହା ଦ୍ୱାରା କୌଣସି ଅନିୟମିତତା ନଘଟେ ଏବଂ କୃଷକମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଯଥାର୍ଥ ଦାବି ପାଇବେ।
କେତେକ ରାଜ୍ୟମାନେ ମାସ ମାସ ଧରି ସେମାନଙ୍କ ସବସିଡି ବାବଦ ଅଂଶ ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ବିଳମ୍ବ କରିବା ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ସମାଧାନ କରି ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରି ସେମାନଙ୍କ ଅଂଶର ସମୟୋଚିତ ଜମା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରନ୍ତୁ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ କୃଷକମାନେ ଦାବି ଦେୟ ତୁରନ୍ତ ପାଇପାରିବେ। ବିଳମ୍ବ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ଠାରୁ ୧୨ ପ୍ରତିଶତ ସୁଧ ଆଦାୟ କରାଯିବା ଉଚିତ, ଯାହା କୃଷକଙ୍କ ଲାଭ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା। ସବସିଡି ପ୍ରଦାନରେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ଅବହେଳା ଯୋଗୁଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କୁ କାହିଁକି ବଦନାମ କରାଯିବା ଉଚିତ ବୋଲି ସେ ପ୍ରଶ୍ନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଯୋଜନାରେ ଆହୁରି ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ସିହୋର ଜିଲ୍ଲାପାଳ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ବରିଷ୍ଠ କୃଷି ଅଧିକାରୀ ତଥା କମ୍ପାନୀ ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କ ଠାରୁ ପରାମର୍ଶ ମାଗିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଆଲୋଚନା ଶେଷ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା କୃଷକ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ ସଚେତନ ରହିବେ ଏବଂ କୌଣସି ସ୍ଥାନରେ କୌଣସି ଅପବ୍ୟବହାର ହେବ ନାହିଁ।