গৃহ মন্ত্ৰালয়
নেপালী নাগৰিকক ভ্ৰমণৰ অনুমতি নিদিয়াৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতীয় ইমিগ্ৰেচন কৰ্তৃপক্ষৰ কোনো ভূমিকা নাই
01 NOV 2025 6:29PM by PIB Guwahati
খবৰ আহিছে যে বাৰ্লিনলৈ যোৱা নেপালৰ নাগৰিক শ্ৰীমতী শম্ভৱ অধিকাৰীক দিল্লীৰ ইন্দিৰা গান্ধী আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰত ৰখাই তেওঁক কাঠমাণ্ডুলৈ ঘূৰাই পঠিওৱা হৈছিল। ঘটনাটোক নেপালী নাগৰিকৰ প্ৰতি পক্ষপাতিত্ব / বৈষম্যমূলক বুলি ভুলকৈ চিত্ৰিত কৰা হৈছে।
এয়া স্পষ্ট কৰা হৈছে যে এই সমগ্ৰ ঘটনাটোত ভাৰতীয় ইমিগ্ৰেচন কৰ্তৃপক্ষৰ কোনো ভূমিকা নাই। উক্ত যাত্ৰীগৰাকী কাঠমাণ্ডুৰ পৰা এয়াৰ ইণ্ডিয়াৰে আহি দিল্লী হৈ যাত্ৰা কৰি আছিল। কাটাৰ এয়াৰৱেজৰ সংযোগী বিমানত উঠি থকাৰ সময়তে তেওঁক ৰখাই দিয়া হৈছিল। ভিছাৰ বৈধতা বিবেচনা কৰি জাৰ্মানীলৈ আগন্তুক যাত্ৰা কৰিবলৈ নিদিয়াৰ সিদ্ধান্ত লৈছিল আৰু তেওঁ কাঠমাণ্ডুলৈ উৰা মাৰিছিল। সাধাৰণতে গন্তব্য দেশৰ নিয়ম / প্ৰয়োজনীয়তা অনুসৰি এই কাম কৰা হয়। তাৰ পিছত তেওঁ ভ্ৰমণৰ তাৰিখ পুনৰ নিৰ্ধাৰণ কৰি পিছত কাঠমাণ্ডুৰ পৰা আন এটা পথৰে যাত্ৰা কৰে।
আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ট্ৰেনজিট যাত্ৰীসকলে তেওঁলোকৰ আগন্তুক যাত্ৰাৰ বাবে ইণ্ডিয়ান ইমিগ্ৰেচনৰ কাষ চাপিব নালাগে আৰু এয়া বিমান সংস্থা আৰু যাত্ৰীজনৰ মাজৰ বিষয়, ইয়াত ভাৰতীয় ইমিগ্ৰেচন কৰ্তৃপক্ষৰ একেবাৰেই কোনো ভূমিকা নাই।
ভাৰতে নেপালৰ সৈতে থকা শক্তিশালী সম্পৰ্কক মূল্য দিয়ে আৰু কোনো ভাৰতীয় কৰ্তৃপক্ষই নেপালৰ নাগৰিকৰ প্ৰতি কোনো ধৰণৰ পক্ষপাতিত্ব বা বৈষম্যমূলক ব্যৱহাৰ নকৰে ।

Ministry of Home Affairs
No role of Indian Immigration in the case of disallowing a Nepali citizen travelling
01 NOV 2025 6:29PM by PIB Delhi
It has been reported that Ms Shambhavi Adhikari, a citizen of Nepal heading to Berlin was stopped at Delhi’s Indira Gandhi International Airport (IGIA) and was sent back to Kathmandu. The incident has been wrongly portrayed as bias / discrimination against Nepali citizens.
It is to clarify that the Indian immigration authorities have no role to play in this entire episode. The said passenger arrived from Kathmandu by Air India and was transiting through Delhi. She was stopped while boarding the connecting flight of Qatar Airways. It was the airlines which decided not to let her undertake her onward travel to Germany considering her visa validity and flew her back to Kathmandu. This is usually undertaken in accordance with the destination country rules / requirements. She then rescheduled her travel dates and later travelled taking another route from Kathmandu.
International transit passengers are not required to approach Indian Immigration for their onward journey and this is a matter between the airlines and the passenger with absolutely no role of Indian immigration authorities.
India values its strong relationship with Nepal and reassures that no Indian authority has any bias or discrimination against citizens of Nepal.