ଯୋଗାଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବିଏସଏନଏଲର କ୍ରମାଗତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି ଶ୍ରୀ ଜ୍ୟୋତିରାଦିତ୍ୟ ସିନ୍ଧିଆ
30 OCT 2025 4:29PM by PIB Bhubaneswar
ରାଜସ୍ବ ବୃଦ୍ଧି ସହିତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରଦର୍ଶନକାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥାନ ପାଇଛି ଓଡ଼ିଶା
ବିଏସଏନଏଲ୍‌ ୨୦୨୫-୨୬ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ପ୍ରଥମ ଅର୍ଦ୍ଧବାର୍ଷିକରେ ୧୧,୧୩୪କୋଟି ଟଙ୍କା ରାଜସ୍ୱ ହାସଲ କରିଛି, ବାର୍ଷିକ ରନ ରେଟ୍ ୨୭,୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି
ଶ୍ରୀ ସିନ୍ଧିଆ "କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ସଂସ୍କୃତି" ଏବଂ ସେବାର ଗୁଣବତ୍ତା ଉପରେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରିଛନ୍ତି
୩୦.୧୦.୨୦୨୫ : କେନ୍ଦ୍ର ଯୋଗାଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରୀ, ଶ୍ରୀ ଜ୍ୟୋତିରାଦିତ୍ୟ ଏମ. ସିନ୍ଧିଆ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଭାରତ ସଞ୍ଚାର ନିଗମ ଲିମିଟେଡ୍ (ବିଏସଏନଏଲ୍‌)ର ଦ୍ୱିତୀୟ ରଣନୈତିକ ସମୀକ୍ଷା ଏବଂ ଯୋଜନା ବୈଠକ (୨୦୨୫-୨୬)ର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଦେଶର ସମସ୍ତ ୨୮ ଟି ସର୍କଲର ମୁଖ୍ୟ ମହାପ୍ରବନ୍ଧକ (ସିଜିଏମ୍) ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ।
ଚାରି ଘଣ୍ଟା ଧରି ଚାଲିଥିବା ଏହି ରଣନୈତିକ ସମୀକ୍ଷା ୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଏହାର ଐତିହାସିକ ଲଗାତାର ନେଟ୍ ତ୍ରୈମାସିକ ଲାଭ ପରେ ବିଏସଏନଏଲ୍‌ର ଲାଭଦାୟକତା ଗତିକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ଏବଂ ୨୦୨୫-୨୬ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ପ୍ରଥମାର୍ଦ୍ଧ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦୃଢ଼ ପ୍ରଦର୍ଶନ ପଥ ବଜାୟ ରଖିବା ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରିତ ଥିଲା। ଶ୍ରୀ ସିନ୍ଧିଆ ତ୍ରୟମାସିକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ବିରୁଦ୍ଧରେ ୯୩ ପ୍ରତିଶତ ରେଭିନ୍ୟୁ ରନ୍ ରେଟ୍ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ନେତୃତ୍ୱ ଦଳକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ, ଯାହା ପ୍ରାୟ ୫,୩୪୭ କୋଟି ଟଙ୍କା ଆୟ କରିଛି, ଯାହା ମୋଟ ୧୧,୧୩୪ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରଥମ ଅର୍ଦ୍ଧବାର୍ଷିକରେ ରାଜସ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ୨୦୨୫-୨୬ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ପାଇଁ ବିଏସଏନଏଲ୍‌ର ବାର୍ଷିକ ରାଜସ୍ୱ ଲକ୍ଷ୍ୟ ୨୭,୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ରହିଛି, ଯାହା ପୂର୍ବ ବର୍ଷରେ ୨୫,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା। ଏହା ସଂଗଠନର ବର୍ଦ୍ଧିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଏବଂ ବଜାର କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତାର ପ୍ରମାଣ।
ମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ, "ଜୀବନରେ ସବୁକିଛି କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା-ଚାଳିତ ଏବଂ ଆମର ସିଜିଏମ୍ ମାନେ ବିଏସଏନଏଲର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା କଳାକାର। ଆପଣମାନେ ଆପଣଙ୍କ ସର୍କଲରେ ପରିବର୍ତ୍ତନର ମାନକ-ବାହକ।" ଶ୍ରୀ ସିନ୍ଧିଆ ସେବାର ଗୁଣବତ୍ତା (କ୍ୟୁଓଏସ) ଉପରେ ଦୈନନ୍ଦିନ ଧ୍ୟାନ ଦେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, ଏହାକୁ ସଂଗଠନ ପାଇଁ "ଅଣ-ସାଲିସଯୋଗ୍ୟ ମନ୍ତ୍ର" ଭାବରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ସମସ୍ତ ସିଜିଏମ ଙ୍କୁ ପ୍ରତିଦିନ ହାରାହାରି ମରାମତି ସମୟ, ଅପଟାଇମ୍ ଏବଂ ଗ୍ରାହକ ସନ୍ତୋଷ ସୂଚକାଙ୍କ ଭଳି ମାପଦଣ୍ଡକୁ ନିକଟରୁ ଟ୍ରାକ୍ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଥିଲେ।
ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ସର୍କଲଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରତିଯୋଗୀଙ୍କ ବିପକ୍ଷରେ ସେମାନଙ୍କର ବିଟିଏସ୍ ଏବଂ ଓଟିଏଲ୍‌ ଅପଟାଇମ୍ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତାକୁ ମାନଦଣ୍ଡ ଦେବାକୁ, ବ୍ୟବଧାନ ଚିହ୍ନଟ କରିବାକୁ ଏବଂ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ସମସ୍ତ ସର୍କଲରେ ବ୍ୟାଟେରୀ ଏବଂ ମିଡିଆ ପ୍ରତିସ୍ଥାପନ ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ସିନ୍ଧିଆ ମଧ୍ୟ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳା ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ଏହା ସ୍ପଷ୍ଟ କରି କହିଥିଲେ ଯେ କୌଣସି ସର୍କଲ ନକାରାତ୍ମକ ଏବିଟା ରିପୋର୍ଟ କରିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। ବିଏସଏନଏଲର ବିବିଧତା ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହିତ, ମନ୍ତ୍ରୀ ସର୍କଲଗୁଡ଼ିକୁ ନୂତନ ରାଜସ୍ୱ ସ୍ରୋତ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ। ସେ ନୂତନ ଉତ୍ପାଦ ଲାଇନ୍ ଏବଂ ଅଣଆବିଷ୍କୃତ ବଜାର କ୍ଷେତ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ନବସୃଜନର ଏକ ଉଦାହରଣ ଭାବରେ ଡାକ ବିଭାଗକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଯେ, ଇଣ୍ଡିଆ ପୋଷ୍ଟ ୨୦୨୬ ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ୬ ଟି ନୂତନ ଉତ୍ପାଦ ପ୍ରଚଳନ କରିବାକୁ ଯାଉଛି।
ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ମୁଖ୍ୟାଂଶ ମଧ୍ୟରେ ଏହା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ:
ଏଆରପିୟୁ ୨୦୨୫-୨୬ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ଦ୍ୱିତୀୟ ତ୍ରୟମାସରେ ୮୧ ଟଙ୍କାରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୯୨ ଟଙ୍କା ହୋଇଛି।
ପ୍ରତି କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ହାରାହାରି ରାଜସ୍ୱ ୯ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ହୋଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଓଡ଼ିଶା, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ହରିୟାଣା ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି।
⁠କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ହରିୟାଣା, ୟୁପି (ପୂର୍ବ), ଜାମ୍ମୁ ଏବଂ କାଶ୍ମୀର ଏବଂ ଆଣ୍ଡାମାନ ଓ ନିକୋବର ସର୍କଲର ସିଜିଏମ ମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଅନୁକରଣୀୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ ପାଇଁ ସମ୍ମାନିତ କରିଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ବିଏସଏନଏଲର "ପାଞ୍ଚ ତାରକା" ବୋଲି ଅଭିହିତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଅନ୍ୟ ସର୍କଲଗୁଡ଼ିକୁ ସେମାନଙ୍କର ନେତୃତ୍ୱ ଏବଂ ନବସୃଜନ ମଡେଲଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁକରଣ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଛନ୍ତି।
ସେ ସିଜିଏମ ମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ନିଜ ସର୍କଲ ମଧ୍ୟରେ ନେତୃତ୍ୱ ଏବଂ ସମୀକ୍ଷା ମଡେଲକୁ ପ୍ରତିପାଦନ କରିବାକୁ, ବ୍ୟବସାୟ କ୍ଷେତ୍ର, ଉପ-ବିଭାଗୀୟ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ସ୍ତରରେ କାସକେଡିଂ ବୈଠକ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି। "ଆପଣଙ୍କ ଦଳଗୁଡ଼ିକୁ ସଶକ୍ତ ଏବଂ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରନ୍ତୁ। ତାଙ୍କର ସଫଳତା ଉପରେ ଆମର ସଫଳତା ନିର୍ଭର କରେ," ବୋଲି ଶ୍ରୀ ସିନ୍ଧିଆ କହିଥିଲେ।
ମନ୍ତ୍ରୀ ଗ୍ରାହକ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ବିଏସଏନଏଲର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃଦୋହରାଇ ଥିଲେ। ୨୦୨୫-୨୬ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ଓ ପରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଟେଲିକମ୍ ସେବା, କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଉତ୍କର୍ଷତା ଏବଂ ନିରନ୍ତର ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଗୋଷ୍ଠୀ ଦ୍ୱାରା ନୂତନ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ସହିତ ବୈଠକ ଶେଷ ହୋଇଥିଲା।

Ministry of Communications
Shri Jyotiraditya Scindia Charts Roadmap for BSNL’s Continued Profitability and Growth
BSNL Achieves ₹11,134 Crore Revenue in H1 FY 2025–26, Targets ₹27,500 Crore Annual Run Rate
Shri Scindia Calls for a “Culture of Execution” and Uncompromising Focus on Quality of Service
30 OCT 2025 4:29PM by PIB Delhi
Union Minister for Communications, Shri Jyotiraditya M. Scindia, today chaired the 2nd Strategic Review and Planning Meeting (2025–26) of Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL) in New Delhi, with participation from Chief General Managers (CGMs) of all 28 circles across the country.
The four-hour-long strategic review focused on sustaining BSNL’s profitability momentum, following its historic back-to-back net quarterly profits in FY 2024–25, and maintaining the strong performance trajectory through the first half of FY 2025–26. Shri Scindia commended the leadership team for achieving a 93% revenue run rate against Q2 targets, generating close to ₹5,347 crore, contributing to a total H1 revenue of ₹11,134 crore. He noted that BSNL’s annual revenue target for FY 2025–26 stands at ₹27,500 crore, up from ₹25,000 crore in the previous year, a testament to the organization’s rising operational and market performance.
The Minister remarked, “Everything in life is execution-driven and our CGMs are BSNL’s execution artists. You are the standard-bearers of transformation across your circles.” Shri Scindia emphasised the need for daily focus on Quality of Service (QoS), highlighting it as the “non-negotiable mantra” for the organization. He directed all CGMs to closely track metrics such as mean repair time, uptime, and customer satisfaction indices on a daily basis, asserting that “everything else is a result of QoS.”
He further urged circles to benchmark their BTS and OTL uptime performance against competitors, identify gaps, and ensure battery and media replacements across all circles by December 2025. “We operate in days and hours, not months,” he stressed. Shri Scindia also called for cost discipline, making it clear that no circle should report negative EBITDA. “Every rupee saved adds directly to our bottom line,” he noted. In line with BSNL’s diversification goals, the Minister encouraged circles to explore new revenue streams. He cited the Department of Posts as an example of innovation through new product lines and unexplored market segments.
Notably, India Post is set to introduce 6 new products in early 2026.
Among performance highlights discussed:
- ARPU rose from ₹81 in Q1 to ₹92 in Q2 FY 2025–26.
- Revenue per employee averaged ₹9 lakh, with Odisha, Maharashtra, and Haryana performing notably well.
- ⁠Shri Scindia felicitated CGMs of Karnataka, Haryana, UP (East), Jammu & Kashmir, and Andaman & Nicobar Circles for their exemplary performance, calling them BSNL’s “five stars,” and encouraged other circles to emulate their leadership and innovation models.
He also directed CGMs to replicate the leadership and review model within their own circles, conducting cascading meetings across business areas, sub divisional and operational levels. “Empower and energise your teams. If they drive it, we become unstoppable,” Shri Scindia said, underscoring his belief that culture eats strategy and if this culture is infused the system will drive itself.
The Minister concluded by reaffirming BSNL’s commitment to customer-centric transformation. The meeting concluded with a renewed pledge by all circles to deliver world-class telecom services, operational excellence, and sustained profitability through FY 2025–26 and beyond.