ବୟନ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆସନ୍ତାକାଲିଠାରୁ ଭୁବନେଶ୍ୱରରେ ଆୟୋଜନ ହେବ ଦୁଇଦିନିଆ ହସ୍ତତନ୍ତ ଏବଂ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ଉପରେ ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ
30 OCT 2025 4:43PM by PIB Bhubaneswar
ବୟନଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନ ଉନ୍ନୟନ କମିଶନର (ହସ୍ତତନ୍ତ ଏବଂ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ)ଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ହେବ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ
ସମ୍ମିଳନୀର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଭାରତରେ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରର ସୁଯୋଗ ଓ ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକୁ ବୁଝିବା ସହିତ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଅଧୀନରେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ନୂତନ ଯୋଜନା ଉପରେ ବିଚାରବିମର୍ଶ କରିବା
ଉଦଘାଟନୀ ଅଧିବେଶନରେ ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବରେ ଯୋଗଦେବେ ଓଡ଼ିଶା ମୁଖ୍ୟ ସଚିବ ମନୋଜ ଆହୁଜା ଏବଂ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ବୟନଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ନୀଲମ ଶାମି ରାଓ ଦ୍ୱିତୀୟ ଦିନର ଅଧିବେଶନକୁ କରିବେ ଉଦଘାଟନ
ଆସନ୍ତାକାଲି, 31 ଅକ୍ଟୋବରରୁ 1 ନଭେମ୍ବର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭୁବନେଶ୍ୱରରେ ହସ୍ତତନ୍ତ ଏବଂ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ଉପରେ ଏକ ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରାଯିବ। ବୟନଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନ ଉନ୍ନୟନ କମିଶନର (ହସ୍ତତନ୍ତ ଏବଂ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ)ଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ହେବାକୁ ଯାଉଥିବା ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ ଏବଂ ହସ୍ତତନ୍ତ ଓ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରର ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କୁ ଏକତ୍ର କରିବ।
ସମ୍ମିଳନୀର ଦୁଇଟି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଭାରତରେ ହସ୍ତତନ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରର ସୁଯୋଗ ଓ ଆହ୍ୱାନକୁ ବୁଝିବା ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟତଃ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଅଧୀନରେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଆଗାମୀ ନୂତନ ଯୋଜନା ଉପରେ ବିଚାରବିମର୍ଶ କରିବା। ନୂତନ ଯୋଜନାର ପ୍ରଶାସନିକ ଢାଞ୍ଚାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି ଯେଉଁଥିରେ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ସହିତ ଅଧିକ ସମ୍ପର୍କ ସ୍ଥାପନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯିବ। ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରସ୍ତାବିତ ଆଲୋଚନା ହସ୍ତତନ୍ତ ଏବଂ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଭବିଷ୍ୟତର କାର୍ଯ୍ୟଖସଡ଼ା ଗଠନ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
ଉଦଘାଟନୀ ଅଧିବେଶନରେ ଓଡ଼ିଶା ସରକାରଙ୍କ ମୁଖ୍ୟ ସଚିବ ମନୋଜ ଆହୁଜା ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବରେ ଯୋଗଦେବେ। ଉଦଘାଟନୀ ଅଧିବେଶନରେ ଓଡ଼ିଶା ସରକାରଙ୍କ ଉନ୍ନୟନ କମିଶନର ତଥା ଯୋଜନା ଓ ସଂଯୋଜନ ବିଭାଗର ଅତିରିକ୍ତ ମୁଖ୍ୟ ଶାସନ ସଚିବ ଅନୁ ଗର୍ଗ ସମ୍ମାନିତ ଅତିଥି ଭାବରେ ଯୋଗଦେବେ।
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ବୟନଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ନୀଲମ ଶାମି ରାଓ ‘‘ହସ୍ତତନ୍ତ ଏବଂ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ନୂତନ ଯୋଜନା - ଏକ ଦୃଷ୍ଟାନ୍ତମୂଳକ ପରିବର୍ତ୍ତନ’’ ଅଧିବେଶନକୁ ଉଦଘାଟନ କରିବେ ଏବଂ ଏହାର ଦ୍ୱିତୀୟ ଦିନରେ ‘‘ପ୍ରଶାସନିକ ଢାଞ୍ଚାରେ ମୌଳିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ’’ ଅଧିବେଶନକୁ ମଧ୍ୟ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବେ। ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ବୟନଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଉନ୍ନୟନ କମିଶନର (ହସ୍ତତନ୍ତ) ଡକ୍ଟର ଏମ୍. ବୀଣା, ଉନ୍ନୟନ କମିଶନର (ହସ୍ତଶିଳ୍ପ) ଅମୃତ ରାଜ, ଏବଂ ଓଡ଼ିଶା ସରକାରଙ୍କ ହସ୍ତତନ୍ତ, ବୟନ ଏବଂ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ କମିଶନର ତଥା ସଚିବ ଶ୍ରୀମତୀ ପୁନମ ଗୁହା ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନୀ ଅଧିବେଶନରେ ଯୋଗଦେବେ।
ସମ୍ମିଳନୀର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆଲୋଚନା, ସହଯୋଗ ଏବଂ ନୀତିଗତ ସମନ୍ୱୟ ପାଇଁ ଗୋଟିଏ ମଞ୍ଚ ପ୍ରଦାନ କରିବା। ଏକ ଦୃଢ଼ ପ୍ରଶାସନିକ ଢାଞ୍ଚା ଗଠନ କରିବା ଏବଂ ଦେଶବ୍ୟାପୀ କାରିଗର ଏବଂ ବୁଣାକାରମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ସକ୍ରିୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ।

Ministry of Textiles
National Conference on Handlooms & Handicrafts will be organised by the Offices of the Development Commissioner (Handlooms & Handicrafts), Ministry of Textiles at Bhubaneswar, Odisha on 31st October-1st November, 2025
The Conference aims to understand the opportunities and challenges of the Handmade sector in India and to deliberate on the upcoming new scheme for the sector under the Government of India
Shri Manoj Ahuja, Chief Secretary, Government of Odisha will be the Chief Guest during the Inaugural Session and Smt. Neelam Shami Rao, Secretary, Ministry of Textiles, Government of India will inaugurate the second day session
30 OCT 2025 4:43PM by PIB Delhi
A National Conference on Handlooms & Handicrafts will be organized by the Offices of Development Commissioner (Handlooms & Handicrafts), Ministry of Textiles at Bhubaneswar, Odisha on 31st October–1 November, 2025. The Conference will bring together senior officials from the States/UTs and representatives of the Handloom & Handicraft sectors.
The twin objectives of the Conference are to understand the opportunities and challenges of the Handmade sector in India and secondly to deliberate on upcoming new scheme for the sector under the Government of India. The new scheme proposes substantive changes in the governance structure of the scheme which will include much higher engagement with the States/UTs. The deliberations will help in shaping a future roadmap for the Handloom & Handicraft sector.
Shri Manoj Ahuja, Chief Secretary, Government of Odisha will be the Chief Guest during the Inaugural Session. Smt. Anu Garg, Development Commissioner-cum-Additional Chief Secretary, Planning & Convergence, Govt. of Odisha will be the guest of honour for the inauguration session.
Smt. Neelam Shami Rao, Secretary, Ministry of Textiles, Government of India will inaugurate the session “New Schemes for Handloom & Handicraft Sectors – a Paradigm Shift” and also address the session “Substantive changes in the governance structure” on its second day. Dr. M. Beena, Development Commissioner (Handlooms), Ms. Amrit Raj, Development Commissioner (Handicrafts), Ministry of Textiles Government of India and Smt. Poonam Guha Tapas Kumar, Commissioner-cum-Secretary of the Handlooms, Textiles & Handicrafts, Government of Odisha will also grace the inaugural session.
The Conference aims to provide a common platform for dialogue, collaboration, and policy convergence among stakeholders. The active participation of State officials will be crucial in shaping a robust governance framework and ensuring effective delivery of benefits to artisans and weavers across the country.