मन्त्रीमण्डल
मन्त्रिपरिषद्ले आठौँ केन्द्रीय वेतन आयोगको सन्दर्भ शर्तलाई मञ्जुरी दियो
28 OCT 2025 3:03PM by PIB Gangtok
प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीको अध्यक्षतामा केन्द्रीय मन्त्रिपरिषद्ले आज आठौँ केन्द्रीय वेतन आयोगको सन्दर्भ शर्तलाई मञ्जुरी दिएको छ।
आठौँ केन्द्रीय वेतन आयोग एक अस्थायी निकाय हुनेछ। आयोगमा एक अध्यक्ष; एक सदस्य (आंशिक समय) र एक सदस्य सचिव हुनेछन्। यसले आफ्नो गठनको मितिको 18 महिनाभित्र आफ्ना सिफारिश पेश गर्नेछ। आवश्यक परेमा, सिफारिशहरू अन्तिम रूप दिँदा कुनै पनि विषयमा अन्तरिम प्रतिवेदन पठाउने बारेमा विचार गर्न सक्छ। सिफारिश गर्दा आयोगले निम्न कुराहरूलाई ध्यानमा राख्नेछ:
1. देशको आर्थिक अवस्था र वित्तीय विवेकको आवश्यकता;
2. विकासात्मक खर्च र कल्याणकारी उपायहरूको लागि पर्याप्त स्रोतहरू उपलब्ध छन् भनी सुनिश्चित गर्ने आवश्यकता;
3. नन-कन्ट्रिब्युटरी पेन्शन स्किमको अनफण्डेड कस्ट;
4. राज्य सरकारहरूको वित्तमा पर्ने सिफारिशहरूको सम्भावित असर, जसले सामान्यतया केही बद्लावका साथै सिफारिशहरू अपनाउँछन्; अनि
5. केन्द्रीय सार्वजनिक क्षेत्रका उपक्रम र निजी क्षेत्रका कर्मचारीहरूलाई प्राप्त हुने विद्यमान पारिश्रमिक संरचना, फाइदा र काम गर्ने स्थिति।
पृष्ठभूमि:
केन्द्रीय सरकारी कर्मचारीहरूको पारिश्रमिक संरचना, सेवानिवृत्ति लाभ र अन्य सेवा शर्तहरूका विभिन्न मुद्दामा जान र त्यसमा आवश्यक परिवर्तनहरूमा सिफारिश गर्न केन्द्रीय वेतन आयोग समय-समयमा गठन गरिन्छ। सामान्यतया, वेतन आयोगका सिफारिशहरू प्रत्येक दस वर्षको अन्तरालपछि लागू गरिन्छ। यस प्रवृत्तिलाई हेर्दा, आठौँ केन्द्रीय वेतन आयोगका सिफारिशहरूको प्रभाव सामान्यतया 01.01.2026 बाट अपेक्षित हुनेछ।
सरकारले केन्द्रीय सरकारी कर्मचारीहरूको वेतन र अन्य सुविधाहरूमा परिवर्तनको जाँच र सिफारिश गर्न जनवरी, 2025 मा आठौँ केन्द्रीय वेतन आयोगको गठनको घोषणा गरेको थियो।

Cabinet
Cabinet approves Terms of Reference of 8th Central Pay Commission
28 OCT 2025 3:03PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, today approved the Terms of Reference of 8th Central Pay Commission.
The 8th Central Pay Commission will be a temporary body. The Commission will comprise of one Chairperson; One Member (Part Time) and one Member-Secretary. It will make its recommendations within 18 months of the date of its constitution. It may consider, if necessary, sending interim reports on any of the matters as and when the recommendations are finalized. While making the recommendations the Commission will keep in view the followings:
i. The economic conditions in the country and the need for fiscal prudence;
ii. The need to ensure that adequate resources are available for developmental expenditure and welfare measures;
iii. The unfunded cost of non-contributory pension schemes;
iv. The likely impact of the recommendations on the finances of the State Governments which usually adopt the recommendations with some modifications; and
v. The prevailing emolument structure, benefits and working conditions available to employees of Central Public Sector Undertakings and private sector.
Background:
The Central Pay Commissions are periodically constituted to go into various issues of emoluments structure, retirement benefits and other service conditions of Central Government employees and to make recommendations on the changes required thereon. Usually, the recommendations of the pay commissions are implemented after a gap of every ten years. Going by this trend, the effect of the 8th Central Pay Commission recommendations would normally be expected from 01.01.2026.
The Government had announced formation of the 8th Central Pay Commission in January, 2025 to examine and recommend changes in the Salaries and other benefits of Central Government employees.