PIB Headquarters
ଭାରତର ଭାଷାଗତ ଐତିହ୍ୟର ସଂରକ୍ଷଣ କରିବାକୁ ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ଭାଷା
27 OCT 2025 10:08AM by PIB Bhubaneswar
ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଷୟ ଗୁଡିକ
ମରାଠୀ, ପାଲି, ପ୍ରାକୃତ, ଆସାମୀ ଏବଂ ବଙ୍ଗଳା ଭାଷାକୁ ୩ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୪ରେ ଭାରତ ସରକାର 'ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ଭାଷା' ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ।
ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ମୋଟ ୧୧ଟି ଭାରତୀୟ ଭାଷା ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ଭାଷାର ମାନ୍ୟତା ପାଇଛି।
୨୦୦୪ ରୁ ୨୦୨୪ ମଧ୍ୟରେ ଛଅଟି ଭାରତୀୟ ଭାଷା, ତାମିଲ, ସଂସ୍କୃତ, କନ୍ନଡ, ତେଲୁଗୁ, ମାଲାୟଲମ ଏବଂ ଓଡ଼ିଆକୁ ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ଭାଷାର ମାନ୍ୟତା ଦିଆଯାଇଛି।
ମୁଖବନ୍ଧ
ଭାରତରେ ଏକ ସମୃଦ୍ଧ, ବିବିଧ ଭାଷାଗତ ଐତିହ୍ୟ ରହିଛି, ସାରା ଦେଶରେ ଅନେକ ଭାଷା ଏବଂ ଉପଭାଷା କୁହାଯାଏ। ଭାରତ ସରକାର ବିଭିନ୍ନ ନୀତି, କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶର ଭାଷାଗତ ଐତିହ୍ୟର ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ପ୍ରଚାର ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରନ୍ତି। ସ୍ୱୀକୃତି ଏବଂ ପ୍ରସାରର ଏପରି ଏକ ମାଧ୍ୟମ ହେଉଛି ପ୍ରାଚୀନ ମୂଳ ଥିବା ଭାଷାଗୁଡ଼ିକୁ "ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ଭାଷା" ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା, ଯାହା ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ଧରି ସାହିତ୍ୟ, ଦର୍ଶନ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିର ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଐତିହ୍ୟ ରଖିଛି । ଯାହା ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ ପରିଚୟକୁ ଆକାର ଦିଏ। ଭାରତ ସରକାର ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ମାନଦଣ୍ଡ ପୂରଣ କରୁଥିବା ଭାଷାଗୁଡ଼ିକୁ "ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ଭାଷା" ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତି ଏବଂ ଏହି ଭାଷାଗୁଡ଼ିକର ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ପ୍ରସାର ପାଇଁ ସମର୍ଥନ ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତି। ୩ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୪ରେ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ୍ ଏହି ବର୍ଗରେ ମରାଠୀ, ପାଲି, ପ୍ରାକୃତ, ଆସାମୀ ଏବଂ ବଙ୍ଗାଳୀଙ୍କୁ ଯୋଡିବାକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଫଳରେ ଦେଶରେ ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ଭାଷାର ସଂଖ୍ୟା ୧୧ରେ ପହଞ୍ଚିଛି।
ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ଭାଷାର ମାନ୍ୟତା କାହିଁକି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ
କୌଣସି ଭାଷାକୁ ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ଭାବରେ ମାନ୍ୟତା ଦେବା ଏହାର ଐତିହାସିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଏବଂ ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ବୌଦ୍ଧିକ ପରିଚୟ ଉପରେ ଗଭୀର ପ୍ରଭାବକୁ ସମ୍ମାନ ଏବଂ ସ୍ୱୀକାର କରିବାର ଏକ ଉପାୟ, ଏବଂ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ଧରି ଚାଲିଆସିଥିବା ପ୍ରାଚୀନ ଜ୍ଞାନ, ଦର୍ଶନ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ କରିବାରେ। ଏହି ମାନ୍ୟତା କେବଳ ସେମାନଙ୍କର ସମ୍ମାନ ବୃଦ୍ଧି କରେ ନାହିଁ ବରଂ ଏହି ଭାଷାଗୁଡ଼ିକୁ ସୁରକ୍ଷା, ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଏବଂ ଆହୁରି ଅଧ୍ୟୟନ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସକୁ ସମର୍ଥନ କରେ । ଯାହା ଆଜିର ବିଶ୍ୱରେ ସେଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ରହିବାକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ।
ଏକ ଭାଷାକୁ ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ କରିବାର ମାନଦଣ୍ଡ
ଭାରତ ସରକାର, ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାଷାଗତ ଏବଂ ଐତିହାସିକ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ସହ ପରାମର୍ଶ କରି, ଏକ ଭାଷାକୁ ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ଭାଷା ଭାବରେ ନାମିତ କରିବା ପାଇଁ ମାନଦଣ୍ଡ ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି।
ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ଭାଷା ଭାବରେ ଶ୍ରେଣୀଭୁକ୍ତ କରିବାର ମାନଦଣ୍ଡଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ନିମ୍ନଲିଖିତ ବିଷୟଗୁଡ଼ିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ:
.ଏହାର ପ୍ରାଚୀନତମ ଗ୍ରନ୍ଥ କିମ୍ବା ଲିଖିତ ଇତିହାସର ପ୍ରାଚୀନତା, ଯାହା ୧,୫୦୦-୨,୦୦୦ ବର୍ଷ ସମୟ ଧରି ବ୍ୟାପୀ।
. ପ୍ରାଚୀନ ସାହିତ୍ୟ କିମ୍ବା ପାଠ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ଏକ ଅଂଶ ଯାହାକୁ ପିଢ଼ି ପିଢ଼ି ବକ୍ତାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଐତିହ୍ୟ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଏ।
. ଜ୍ଞାନ ପାଠ୍ୟ, ବିଶେଷକରି ଗଦ୍ୟ ପାଠ୍ୟ, କବିତା, ଶିଳାଲେଖ ଏବଂ ଶିଳାଲେଖ ପ୍ରମାଣ
. ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ଭାଷା ଏବଂ ଏହାର ସାହିତ୍ୟ ଏହାର ବର୍ତ୍ତମାନର ରୂପଠାରୁ ଭିନ୍ନ ହୋଇପାରେ କିମ୍ବା ମୂଳରୁ ପ୍ରାପ୍ତ ପରବର୍ତ୍ତୀ ରୂପ ସହିତ ବିଚ୍ଛିନ୍ନତା ଦେଖାଯାଇପାରେ
ଭାରତର ଭାଷାଗତ ଐତିହ୍ୟକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା: ୨୦୨୪ରେ ନୂତନ ଭାଷା
୨୦୦୪ ରୁ ୨୦୧୪ ମଧ୍ୟରେ ଛଅଟି ଭାଷା- ତାମିଲ, ସଂସ୍କୃତ, ତେଲୁଗୁ, କନ୍ନଡ, ମାଲାୟଲମ ଏବଂ ଓଡ଼ିଆକୁ ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ଭାଷା ଭାବରେ ସ୍ୱୀକୃତି ପାଇଥିଲା। ୩ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୪ରେ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ଏହି ବର୍ଗରେ ମରାଠୀ, ପାଲି, ପ୍ରାକୃତ, ଆସାମୀ ଏବଂ ବଙ୍ଗଳାକୁ ଯୋଡିବାକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଥିଲେ । ଯାହା ଫଳରେ ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ଭାଷା ସଂଖ୍ୟା ୧୧କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିଲା।
ମରାଠୀ
ମରାଠୀ ହେଉଛି ଭାରତର ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ମୁଖ୍ୟତଃ କୁହାଯାଉଥିବା ଏକ ଇଣ୍ଡୋ-ଆର୍ଯ୍ୟ ଭାଷା। ଏହାର ଏକ ହଜାର ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ସମୟ ଧରି ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ସାହିତ୍ୟିକ ଇତିହାସ ରହିଛି। ପ୍ରାୟ ୧୧୦ ନିୟୁତ ସ୍ୱଦେଶୀ ଭାଷାଭାଷୀ ସହିତ, ମରାଠୀ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ସର୍ବାଧିକ ୧୫ଟି ଭାଷା ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ।
ଏହାର ମୂଳ ୨୫୦୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ପୁରୁଣା । ଏହା ମହାରଥୀ, ମରାଠୀ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ରୀ ପ୍ରାକୃତ ଏବଂ ଅପଭ୍ରଂଶ ମରାଠୀ ଭଳି ପ୍ରାଚୀନ ଭାଷାରୁ ଉତ୍ପନ୍ନ ହୋଇଛି । ଏହି ଭାଷାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି, କିନ୍ତୁ ବିଭିନ୍ନ ଐତିହାସିକ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହାର ନିରନ୍ତରତା ବଜାୟ ରହିଛି।
ଆଧୁନିକ ମରାଠୀ ଭାଷା ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ କଥିତ ପ୍ରାଚୀନ ଭାଷାରୁ ବିକଶିତ ହୋଇଛି । ଯାହା ସାତବାହନ ଯୁଗ (ଖ୍ରୀଷ୍ଟପୂର୍ବ ଦ୍ୱିତୀୟ ଶତାବ୍ଦୀରୁ ଖ୍ରୀଷ୍ଟପୂର୍ବ ଦ୍ୱିତୀୟ ଶତାବ୍ଦୀ) ସମୟରେ କଥିତ ପ୍ରାକୃତ ଭାଷାର ଏକ ଉପଭାଷା ମହାରସ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରକୃତ ସହିତ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା।
ମରାଠୀ ସାହିତ୍ୟକୁ ଅବଦାନ
. ଗାଥାସପ୍ତସତୀ, ସର୍ବପ୍ରାଚୀନ ମରାଠୀ ସାହିତ୍ୟିକ କୃତି ପ୍ରାୟ ୨୦୦୦ ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ଏବଂ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ମରାଠୀ କବିତାର ଉତ୍କର୍ଷତାକୁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ କରିଥାଏ।
. ଏହା ସାତବାହନ ରାଜା ହାଲାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ରଚିତ ଏକ କବିତା ସଂଗ୍ରହ, ଯାହା ଖ୍ରୀଷ୍ଟାବ୍ଦ ପ୍ରଥମ ଶତାବ୍ଦୀରେ ସଂକଳନ ହୋଇଥିବା ବିଶ୍ୱାସ କରାଯାଏ।ଏହା ପରେ, ପ୍ରାୟ ଆଠ ଶତାବ୍ଦୀ ପୂର୍ବରୁ ମରାଠୀ ଏକ ପରିପକ୍ୱ ଭାଷାଗତ ସ୍ତରରେ ପହଞ୍ଚିବା ପରେ ଲୀଳାଚରିତ ଏବଂ ଜ୍ଞାନେଶ୍ୱରୀ ଉତ୍ପନ୍ନ ହୋଇଥିଲେ।
. ଅନେକ ପଥର ଶିଳାଲେଖ, ତମ୍ବା ପ୍ଲେଟ, ପାଣ୍ଡୁଲିପି ଏବଂ ପ୍ରାଚୀନ ଧାର୍ମିକ ଗ୍ରନ୍ଥ (ପୋଥି) ମରାଠୀର ସମୃଦ୍ଧ ଐତିହାସିକ ମୂଳକୁ ସୁନ୍ଦର ଭାବରେ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରନ୍ତି।
. ନାନେଘାଟ ଶିଳାଲେଖ ଏକ ଅସାଧାରଣ କଳାକୃତି, ଯାହା ୨୫୦୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ମରାଠୀ ଭାଷାର ବ୍ୟବହାରକୁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭାବରେ ଦର୍ଶାଏ।
. ଏହା ସହିତ, ପ୍ରାଚୀନ ଭାରତୀୟ ଲେଖାରେ ମରାଠୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ବିନୟପିଟକ, ଦୀପବଂଶ, ମହାବଂଶ କାଳିଦାସ ଏବଂ ଭାରାରୁଚି ଭଳି ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଲେଖକଙ୍କ କୃତି ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
. ମରାଠୀର ସାହିତ୍ୟିକ ଐତିହ୍ୟରେ ସନ୍ଥ ଜ୍ଞାନେଶ୍ୱର, ନାମଦେବ ଏବଂ ତୁକାରାମଙ୍କ ଭଳି ସନ୍ଥଙ୍କ କୃତି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ , ଯାହାଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ବହୁଳ ଭାବରେ ସମ୍ମାନ କରାଯାଏ।
ପାଲି
ପ୍ରାଚୀନ ଭାରତର ଇତିହାସ ପୁନଃନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ପାଲି ଭାଷାର ଅଧ୍ୟୟନ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, କାରଣ ଏହାର ସାହିତ୍ୟରେ ଅତୀତ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରୁଥିବା ମୂଲ୍ୟବାନ ସାମଗ୍ରୀ ରହିଛି। ଅନେକ ପାଲି ଲେଖା ପାଣ୍ଡୁଲିପିରେ ଲୁଚି ରହିଛି ଯାହା ପାଇବା କଷ୍ଟକର। ଶ୍ରୀଲଙ୍କା, ମିଆଁମାର, ଥାଇଲାଣ୍ଡ ଭଳି ବୌଦ୍ଧ ଦେଶ ଏବଂ ଚିଟାଗଙ୍ଗ ଭଳି ଅଞ୍ଚଳରେ ମଧ୍ୟ ପାଲି ଭାଷାର ଅଧ୍ୟୟନ କରାଯାଏ, ଯେଉଁଠାରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ବୌଦ୍ଧ ଧର୍ମାବଲମ୍ବୀ ବାସ କରନ୍ତି ଏବଂ ଜାପାନ, କୋରିଆ, ତିବ୍ଦତ, ଚୀନ୍ ଏବଂ ମଙ୍ଗୋଲିଆରେ ମଧ୍ୟ ପାଲି ଭାଷାର ଅଧ୍ୟୟନ କରାଯାଏ।
• ବୌଦ୍ଧ ବିଦ୍ୱାନ ବୁଦ୍ଧଘୋଷଙ୍କ ବ୍ୟାଖ୍ୟାରେ ପାଲି ଭାଷାର ସର୍ବପ୍ରାଚୀନ ଉଲ୍ଲେଖ ମିଳିଥାଏ।
ପାଲି ଭାଷାର ସାହିତ୍ୟିକ ଅବଦାନ
ପାଲି ହେଉଛି ବିଭିନ୍ନ ଉପଭାଷାରୁ ବୁଣାଯାଇଥିବା ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଲିପି, ଯାହାକୁ ପ୍ରାଚୀନ ଭାରତରେ ବୌଦ୍ଧ ଏବଂ ଜୈନ ସମ୍ପ୍ରଦାୟମାନେ ସେମାନଙ୍କର ପବିତ୍ର ଭାଷା ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ପ୍ରାୟ ୫୦୦ ଖ୍ରୀଷ୍ଟପୂର୍ବରେ ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧ ତାଙ୍କର ଉପଦେଶ ଦେବା ପାଇଁ ପାଲିକୁ ବ୍ୟବହାର କରୁଥିଲେ, ଏହାକୁ ତାଙ୍କର ଶିକ୍ଷା ପ୍ରସାର ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ମାଧ୍ୟମ କରିଥିଲେ। ବୌଦ୍ଧ ପ୍ରାମାଣିକ ସାହିତ୍ୟର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂଗ୍ରହ ପାଲିରେ ଲେଖାଯାଇଛି, ବିଶେଷକରି ତ୍ରିପିଟକ ଯାହାର ଅର୍ଥ " ତ୍ରିକୋଣାକାର ଟୋକେଇ"।
ପ୍ରଥମ ଟୋକେଇ, ବିନୟ ପିତାକ, ବୌଦ୍ଧ ଭିକ୍ଷୁମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଠ ନିୟମାବଳୀର ରୂପରେଖା ପ୍ରଦାନ କରେ, ଯାହା ନୈତିକ ଆଚରଣ ଏବଂ ସାମୁହିକ ଜୀବନଯାପନ ପାଇଁ ଏକ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରଦାନ କରେ।
ଦ୍ୱିତୀୟ ଟୋକେଇ, ସୂତ୍ତ ପିତାକ, ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ଭାଷଣ ଏବଂ ସଂଳାପର ଏକ ଭଣ୍ଡାର, ଯେଉଁଥିରେ ତାଙ୍କର ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଦାର୍ଶନିକ ଅନ୍ତର୍ଦୃଷ୍ଟି ରହିଛି।
ଶେଷରେ, ଅଭିଧମ୍ମା ପିତାକ ନୀତିଶାସ୍ତ୍ର, ମନ ଏବଂ ବାସ୍ତବତାର ଗଭୀର ବିଶ୍ଳେଷଣ ପ୍ରଦାନ କରି ନୀତିଶାସ୍ତ୍ର, ମନସ୍ତତ୍ତ୍ୱ ଏବଂ ଜ୍ଞାନ ତତ୍ତ୍ୱ ସହିତ ଜଡିତ ବିଭିନ୍ନ ବିଷୟ ଉପରେ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରେ।
ପାଲି ସାହିତ୍ୟରେ ଜାତକ କାହାଣୀ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯାହା ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ପୂର୍ବ ଜୀବନର ଏକ ବୋଧିସତ୍ୱ କିମ୍ବା ଭବିଷ୍ୟତର ବୁଦ୍ଧ ଭାବରେ ଅଣ-ପ୍ରାମାଣିକ ବର୍ଣ୍ଣନା। ଏହି କାହାଣୀଗୁଡ଼ିକ ଭାରତୀୟ ସାଧାରଣ ଐତିହ୍ୟ ସହିତ ଜଡିତ, ସହଭାଗୀ ନୈତିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏବଂ ପରମ୍ପରାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ଏକତ୍ର, ସେମାନେ ଭାରତୀୟ ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତାକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବାରେ ପାଲିର ଭୂମିକାକୁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ କରନ୍ତି।
ପ୍ରକୃତି
ମଧ୍ୟ ଭାରତ-ଆର୍ଯ୍ୟ ଭାଷାର ଏକ ପରିସରକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଥିବା ପ୍ରାକୃତ, ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧ ଭାଷାଗତ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟକୁ ବୁଝିବା ପାଇଁ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ। ଏହି ପ୍ରାଚୀନ ଭାଷା କେବଳ ଅନେକ ଆଧୁନିକ ଭାରତୀୟ ଭାଷା ପାଇଁ ଏକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ ନାହିଁ ବରଂ ଉପମହାଦେଶର ଐତିହାସିକ ବର୍ଣ୍ଣନାକୁ ଆକାର ଦେଇଥିବା ବିବିଧ ପରମ୍ପରା ଏବଂ ଦର୍ଶନକୁ ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି। ଆଦି ଶଙ୍କରାଚାର୍ଯ୍ୟଙ୍କ ଅନୁସାରେ, "ବଚଃ ପ୍ରାକୃତ ସଂସ୍କୃତିୌ ଶ୍ରୁତିଗିରୋ" - ପ୍ରାକୃତ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତ ଭାଷା ହେଉଛି ଭାରତୀୟ ଜ୍ଞାନର ପ୍ରକୃତ ବାହନ।
ପ୍ରାକୃତ ଭାଷାର ଅବଦାନ
ଭାଷାବିତ୍ ଏବଂ ବିଦ୍ୱାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାକୃତ ଭାଷାକୁ ବହୁଳ ଭାବରେ ସ୍ୱୀକୃତି ଦିଆଯାଇଛି। ପାଣିନି, ଚଣ୍ଡ, ଭାରାରୁଚି ଏବଂ ସାମନ୍ତଭଦ୍ରଙ୍କ ପରି ଗୁରୁମାନେ ଏହାର ବ୍ୟାକରଣକୁ ଗଠନ କରିଥିଲେ। ମହାତ୍ମା ବୁଦ୍ଧ ଏବଂ ମହାବୀର ପ୍ରାକୃତକୁ ଉପଦେଶ ଦେବା ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରିଥିଲେ, ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚାଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲା। ଏହାର ପ୍ରଭାବ ଆଞ୍ଚଳିକ ସାହିତ୍ୟରେ ଦେଖାଯାଏ, ନାଟ୍ୟ, କାବ୍ୟିକ ଏବଂ ଦାର୍ଶନିକ କୃତି ଜ୍ୟୋତିଷ, ଗଣିତ, ଭୂତତ୍ତ୍ୱ, ରସାୟନ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଉଦ୍ଭିଦ ବିଜ୍ଞାନ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅବଦାନ ରଖେ। ପ୍ରାକୃତ ଭାରତୀୟ ଭାଷାବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଉପଭାଷା ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଏହାର ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଐତିହ୍ୟ ରହିଛି। ରାଷ୍ଟ୍ରଭାଷା ହିନ୍ଦୀ ପାରମ୍ପରିକ ପ୍ରାକୃତ-ଅପଭ୍ରାଂଶରୁ ବିକଶିତ। ବୈଦିକ ଭାଷା ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରାକୃତ ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକୁ ଦର୍ଶାଏ, ଯାହା ଭାରତର ଭାଷାଗତ ବିବର୍ତ୍ତନକୁ ବୁଝିବା ପାଇଁ ଏହାକୁ ଅଧ୍ୟୟନ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ କରିଥାଏ। ପ୍ରାକୃତ ଶିଳାଲେଖଗୁଡ଼ିକ ଭାରତର ଅତୀତ ବିଷୟରେ ଅନ୍ତର୍ଦୃଷ୍ଟି ପ୍ରଦାନ କରି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଐତିହାସିକ ରେକର୍ଡ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ। ପୂର୍ବ-ମୌର୍ଯ୍ୟ ସମୟର ଶିଳାଲେଖଗୁଡ଼ିକ, ଏବଂ ରାଜା ଅଶୋକ ଏବଂ ଖାରଭେଲଙ୍କ ଶିଳାଲେଖଗୁଡ଼ିକ ମୁଖ୍ୟତଃ ପ୍ରାକୃତରେ ଲେଖାଯାଇଛି।
. ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଭାରତମୁନି ତାଙ୍କର ପ୍ରମୁଖ କୃତି 'ନାଟ୍ୟଶାସ୍ତ୍ର'ରେ ପ୍ରାକୃତକୁ ଅଧିକାଂଶ ଭାରତୀୟଙ୍କ ଭାଷା ଭାବରେ ବିବେଚନା କରିଛନ୍ତି, ଯାହା କଳାତ୍ମକ ପ୍ରକାଶନ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ବିବିଧତା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ବହୁତ ସମୃଦ୍ଧ।
. ଏହି ସ୍ୱୀକୃତି ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଯୋଗାଯୋଗର ଏକ ମାଧ୍ୟମ ଭାବରେ ପ୍ରାକୃତର ସୁଗମତା ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରେ।
. ହିନ୍ଦୀ, ବଙ୍ଗଳା ଏବଂ ମରାଠୀ ଭଳି ଭାଷାଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରାକୃତରୁ ବିକଶିତ ହୋଇଛି, ଯାହା ଆଧୁନିକ ଭାଷାଗୁଡ଼ିକର ଉତ୍ପତ୍ତି ଏବଂ ବିକାଶର ବ୍ୟାପକ ବୁଝାମଣା ପାଇଁ ପ୍ରାକୃତ ସାହିତ୍ୟକୁ ବୁଝିବାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରେ।
ଆସାମୀୟ
ଆସାମର ସରକାରୀ ଭାଷାର ମୂଳ ସଂସ୍କୃତରେ ରହିଛି, ଏହାର ବିକାଶ ଖ୍ରୀଷ୍ଟାବ୍ଦ ୭ମ ଶତାବ୍ଦୀରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଏହାର ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ପୂର୍ବପୁରୁଷ ମାଗଧି ଅପଭ୍ରଂଶ, ଯାହା ପୂର୍ବ ପ୍ରାକୃତ ସହିତ ଘନିଷ୍ଠ ଭାବରେ ଜଡିତ ଏକ ଉପଭାଷା। ଭାଷାବିତ୍ ଜି.ଏ. ଗ୍ରିୟରସନ୍ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ମାଗଧି ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ପ୍ରମୁଖ ଉପଭାଷା ଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ପୂର୍ବ ପ୍ରତିରୂପ, ପ୍ରାଚ୍ୟ ଅପଭ୍ରଂଶ, ଦକ୍ଷିଣ ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ-ପୂର୍ବରେ ପ୍ରସାରିତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଶେଷରେ ଆଧୁନିକ ବଙ୍ଗଳାରେ ବିକଶିତ ହୋଇଥିଲା। ପ୍ରାଚ୍ୟ ଅପଭ୍ରଂଶ ପୂର୍ବ ଦିଗରେ ବିସ୍ତାରିତ ହେବା ସହିତ ​ଏହା ଗଙ୍ଗାର ଉତ୍ତର ପାର ହୋଇ ଆସାମ ଉପତ୍ୟକାରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲା, ଯେଉଁଠାରେ ଏହା ଆସାମୀ ଭାଷାରେ ପରିଣତ ହୋଇଥିଲା। ଆସାମୀ ଭାଷାର ସର୍ବପ୍ରଥମେ ଲିଖିତ ଉଲ୍ଲେଖ କଥା ଗୁରୁଚରିତରେ ମିଳିପାରିବ। "ଅକ୍ଷୋମୀୟ" (ଆସାମୀୟ) ଶବ୍ଦର ଉତ୍ପତ୍ତି ବିଭିନ୍ନ ବ୍ୟାଖ୍ୟାର ବିଷୟ। କିଛି ବିଦ୍ୱାନ ଏହାକୁ ଭୌଗୋଳିକ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ଅନ୍ୟମାନେ ଏହାକୁ ଆହୋମ ରାଜବଂଶ ସହିତ ଜଡିତ କରନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳକୁ ଛଅ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ଶାସନ କରିଥିଲେ। ଉତ୍ତର ବଙ୍ଗ ସମେତ ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ର ଉପତ୍ୟକାକୁ ମହାଭାରତରେ ପ୍ରାଗ୍ଜ୍ୟୋତିଷପୁର ଏବଂ ଚତୁର୍ଥ ଶତାବ୍ଦୀର ସମୁଦ୍ରଗୁପ୍ତଙ୍କ ସ୍ତମ୍ଭ ଶିଳାଲେଖରେ କାମରୂପ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି। ଇଂରାଜୀକୃତ ଶବ୍ଦ "ଆସାମ" ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ର ଉପତ୍ୟକାକୁ ସୂଚିତ କରୁଥିବା "ଅକ୍ଷୋମ" ରୁ ଉତ୍ପନ୍ନ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଏହି ଶବ୍ଦରୁ ଆସାମୀୟ ବିକଶିତ ହୋଇଥିଲା, ଯାହା ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ କଥିତ ଭାଷାକୁ ସୂଚିତ କରିଥାଏ। ଅଷ୍ଟମ ଶତାବ୍ଦୀ ସୁଦ୍ଧା ଆସାମୀ ଏକ ଭାଷା ଭାବରେ ବିକଶିତ ହୋଇସାରିଥିଲା। ଆସାମୀ ଭାଷା ଓଡିଆ ଏବଂ ବଙ୍ଗଳା ସହିତ ଏକ ସାଧାରଣ ଭାଷାଗତ ଐତିହ୍ୟ ଅଂଶୀଦାର କରେ, ଏବଂ ଏସବୁ ସମାନ ମୂଳ ଉପଭାଷା, ମାଗଧି ଅପଭ୍ରଂଶରୁ ଆସିଛି।
ଆସାମୀ ଭାଷାର ସାହିତ୍ୟିକ ଅବଦାନ
. ପ୍ରାକ-ଆଧୁନିକ ଆସାମୀ ଲିପିର ସର୍ବପ୍ରାଚୀନ ଉଦାହରଣ ଚର୍ୟାପଦରେ ମିଳିଥାଏ, ଯାହା ବୌଦ୍ଧ ସିଦ୍ଧାଚାର୍ଯ୍ୟଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ରଚିତ ପ୍ରାଚୀନ ବୌଦ୍ଧ ତାନ୍ତ୍ରିକ ଗ୍ରନ୍ଥ ଏବଂ ୮ମ ଏବଂ ୧୨ଶ ଶତାବ୍ଦୀ ମଧ୍ୟରେ ସମୟର।
. ଚର୍ୟାପଦର ଆସାମୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମଗଧ ଭାଷା ସହିତ ଘନିଷ୍ଠ ସମ୍ପର୍କ ରହିଛି, ଯାହା ଅନେକ ଭାରତୀୟ ଭାଷାର ବିକାଶର ପର୍ଯ୍ୟାୟକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
. ଚର୍ୟାପାଦଗୁଡ଼ିକରେ ଶବ୍ଦାବଳୀରେ ଏପରି ଶବ୍ଦ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଯାହା ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଆସାମୀ।
. ଅତିରିକ୍ତ ଭାବରେ, ଧ୍ୱନିବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଆକୃତି ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଶବ୍ଦାବଳୀ ସାଧାରଣ ଆସାମୀ ଶବ୍ଦ ସହିତ ଘନିଷ୍ଠ ଭାବରେ ସମାନ, ଯାହା ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ଆଧୁନିକ ଭାଷାରେ ରହିଯାଇଛି।
ବଙ୍ଗାଳୀ
ଭାରତର ପ୍ରମୁଖ ଭାଷାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ବଙ୍ଗଳା, ଉପମହାଦେଶର ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ଭାଷାଗତ ଇତିହାସରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ଥାନ ଅଧିକାର କରିଛି। ବଙ୍ଗଳାରେ କବି, ଲେଖକ ଏବଂ ବିଦ୍ୱାନ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ କେବଳ ବଙ୍ଗଳାର ସାଂସ୍କୃତିକ ପରିଚୟ ନୁହେଁ ବରଂ ଭାରତର ଜାତୀୟ ଚେତନା ମଧ୍ୟ ଗଠନ କରିଛନ୍ତି। ବଙ୍ଗଳା ଭାଷାର ପ୍ରାରମ୍ଭିକ କୃତିଗୁଡ଼ିକ ଦଶମ ଏବଂ ଦ୍ୱାଦଶ ଶତାବ୍ଦୀରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ସଂସ୍କୃତ ମହାକାବ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଅନୁବାଦଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ୧୯ ଏବଂ ୨୦ ଶତାବ୍ଦୀର ବିପ୍ଳବୀ ଲେଖା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ବଙ୍ଗଳା ସାହିତ୍ୟ ସାମାଜିକ, ରାଜନୈତିକ ଏବଂ ବୌଦ୍ଧିକ ଆନ୍ଦୋଳନଗୁଡ଼ିକୁ ଚଳଚଞ୍ଚଳ କରିବାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି।
ବଙ୍ଗଳା, ଆସାମୀ ଏବଂ ଓଡ଼ିଆ ସହିତ, ମାଗଧି, ମୈଥିଳୀ ଏବଂ ଭୋଜପୁରୀ, ଭାଷାଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଦକ୍ଷିଣ-ପୂର୍ବ ଅଞ୍ଚଳରେ ଏକ ଭାଷାଗତ ଗୋଷ୍ଠୀ ଗଠନ କରେ। ଏହାର ତୁରନ୍ତ ଉତ୍ସ ମାଗଧି ପ୍ରାକୃତରେ ମିଳିପାରିବ, ଯାହାକୁ ପୂର୍ବ ପ୍ରାକୃତ ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଏ, ଯାହା ମଗଧ (କିମ୍ବା ବିହାର)ରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା।
ଗୌଡ଼-ବଙ୍ଗ ଭାଷା, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପୂର୍ବ ଭାଷା ସହିତ, ମଗଧ ଅପଭ୍ରଂଶରୁ ବିକଶିତ ହୋଇଥିଲା।
ଜେନେଟିକ୍ ଭାବରେ, ବଙ୍ଗଳା ଭାଷା ଇଣ୍ଡୋ-ଆର୍ଯ୍ୟ ଭାଷାରୁ ଆସିଛି, ଯାହା ଇଣ୍ଡୋ-ୟୁରୋପୀୟ ପରିବାରର ଇଣ୍ଡୋ-ଇରାନୀୟ ଶାଖାର ଇଣ୍ଡିକ ଉପ-ଶାଖାର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ବଙ୍ଗଳା ଭାଷାର ସାହିତ୍ୟିକ ଅବଦାନ
ପ୍ରାଚୀନ ବଙ୍ଗଳାର ସବୁଠାରୁ ପୁରୁଣା ଉଦାହରଣ ହେଉଛି ବୌଦ୍ଧ ଭିକ୍ଷୁମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ରଚିତ ୪୭ଟି ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ସ୍ତୁତି, ଯାହାକୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଚର୍ୟାପାଦ ଭାବରେ ଜଣାଶୁଣା । ଚର୍ୟାପାଦ ସ୍ତୁତିଗୁଡ଼ିକର ଭାଷାଗତ ଏବଂ ସାହିତ୍ୟିକ ଉଭୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଅଛି। ଚର୍ୟାପାଦ ସ୍ତୁତି ରଚନା କରିଥିବା ସିଦ୍ଧାଚାର୍ଯ୍ୟଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଲୁଇପା, ଭୂସୁକୂପା, କାହ୍ନପା ଏବଂ ସବର୍ପ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ବଙ୍ଗଳା ସାହିତ୍ୟିକ କୃତିଗୁଡ଼ିକ ଦଶମ ଏବଂ ଦ୍ୱାଦଶ ଶତାବ୍ଦୀ ଖ୍ରୀଷ୍ଟାବ୍ଦରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ଯାହା ମହାନ ସଂସ୍କୃତ ମହାକାବ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ବ୍ୟାପକ ଅନୁବାଦ ସହିତ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ଷୋଡ଼ଶ ଶତାବ୍ଦୀ ଚୈତନ୍ୟାନନ୍ଦଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଧାର୍ମିକ ସଂସ୍କାର ଏବଂ ରଘୁନାଥ ଏବଂ ରଘୁନନ୍ଦନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ ପବିତ୍ର ଧର୍ମ ସହିତ ଏକ ଦିଗ ନେଇଥିଲା। ପରବର୍ତ୍ତୀ ଶତାବ୍ଦୀଗୁଡ଼ିକରେ ମୌଳିକ କୃତିର ଆବିର୍ଭାବ ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ମୁକୁନ୍ଦ ରାମଙ୍କ ପରି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ, ଯାହାକୁ ପ୍ରାୟତଃ "ବଙ୍ଗଳାର ଚୌକର" କୁହାଯାଏ ଏବଂ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ଭାରତ ଚନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାମ ପ୍ରସାଦଙ୍କ ପରି ସାହିତ୍ୟିକ ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଥିଲେ।
୧୯ ଶତାବ୍ଦୀ ବଙ୍ଗଳା ସାହିତ୍ୟ ପାଇଁ ଏକ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଯୁଗ ଥିଲା, ଯେଉଁଠାରେ ରାଜା ରାମ ମୋହନ ରାୟ ଏବଂ ଈଶ୍ୱର ଚନ୍ଦ୍ର ବିଦ୍ୟାସାଗରଙ୍କ ଭଳି ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ଦେଇଥିଲେ।
ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ସମୟରେ ସମ୍ବାଦ କୌମୁଦୀ, ସୋମ ପ୍ରକାଶ ଏବଂ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ଭଳି ଖବରକାଗଜ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଲୋକଙ୍କୁ ଏକତ୍ର କରିବାରେ ଲିଖିତ ଶବ୍ଦର ଶକ୍ତିକୁ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ।
ବଙ୍କିମ ଚନ୍ଦ୍ର ଚାଟାର୍ଜୀ ବଙ୍ଗଳା କଥାଚିତ୍ରର ପ୍ରବର୍ତ୍ତକ ଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ ରବୀନ୍ଦ୍ରନାଥ ଟାଗୋର, ମାଇକେଲ ମଧୁସୂଦନ ଦତ୍ତ, ସୁକାନ୍ତ ଭଟ୍ଟାଚାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ କାଜି ନଜରୁଲ ଇସଲାମଙ୍କ ଭଳି କବି ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମକୁ ଇନ୍ଧନ ଯୋଗାଇଥିବା ସାହିତ୍ୟିକ ବିପ୍ଳବରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ଦେଇଥିଲେ।
ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷଙ୍କ 'ଜୟ ହିନ୍ଦ' ଏବଂ ବଙ୍କିମ ଚନ୍ଦ୍ର ଚାଟାର୍ଜୀଙ୍କ 'ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍' ଭଳି ସ୍ଲୋଗାନ ସାରା ଦେଶରେ ପ୍ରତିଧ୍ୱନିତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ପିଢ଼ିକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥିଲା।
ରବିନ୍ଦ୍ରନାଥ ଟାଗୋରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ରଚିତ ଆମର ଜାତୀୟ ସଙ୍ଗୀତ 'ଜନ ଗଣ ମନ' ଏବଂ ବଙ୍କିମ ଚନ୍ଦ୍ରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ରଚିତ ଆମର ଜାତୀୟ ଗୀତ 'ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍', ଉଭୟ ବଙ୍ଗଳା କବିଙ୍କ ଅବଦାନ।
ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ଭାଷାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ
ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ଭାଷା ସମେତ ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟ ଭାଷାର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଭାରତୀୟ ଭାଷା ସଂସ୍ଥାନ (CIIL) ମାଧ୍ୟମରେ କରାଯାଏ, ଯାହା ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଭାଷା ବ୍ୟୁରୋର ଅଂଶ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ଭାଷାର ଅଧ୍ୟୟନ ଏବଂ ପ୍ରସାର ପାଇଁ ସ୍ୱାଧୀନ ଭାବରେ କିମ୍ବା CIIL ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି।
୨୦୨୦ ମସିହାରେ, ସଂସ୍କୃତ ଅଧ୍ୟୟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସଂସଦର ଏକ ଆଇନ ଦ୍ୱାରା ତିନୋଟି କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ଏଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି: କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସଂସ୍କୃତ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଅବସ୍ଥିତ ଶ୍ରୀ ଲାଲ ବାହାଦୁର ଶାସ୍ତ୍ରୀ ଜାତୀୟ ସଂସ୍କୃତ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ତିରୁପତିରେ ଅବସ୍ଥିତ ଜାତୀୟ ସଂସ୍କୃତ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ। ଏହା ସହିତ ମଡେଲ ସଂସ୍କୃତ କଲେଜ ଏବଂ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଏ।
ପ୍ରାଚୀନ ତାମିଲ ଗ୍ରନ୍ଥଗୁଡ଼ିକର ଅନୁବାଦକୁ ସହଜ କରିବା, ଗବେଷଣାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ଏବଂ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଛାତ୍ର ଏବଂ ବିଦ୍ୱାନମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ତାମିଲରେ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରଦାନ କରି ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ତାମିଲ ସାହିତ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ତାମିଲ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି।
ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ଭାଷାର ଅଧ୍ୟୟନ ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣକୁ ଆହୁରି ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ, ମୈସୁରୁରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଭାରତୀୟ ଭାଷା ସଂସ୍ଥାନ (CIIL) ଅଧୀନରେ ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ କନ୍ନଡ, ତେଲୁଗୁ, ମାଲାୟଲମ ଏବଂ ଓଡ଼ିଆରେ ଉତ୍କର୍ଷତା କେନ୍ଦ୍ର ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି।
ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ଭାଷା କେନ୍ଦ୍ରର ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଏବଂ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ
ଭାରତର ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ଭାଷା ଏବଂ ସାହିତ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ, ପ୍ରଚାର ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା।
• ଗବେଷଣା ଏବଂ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟେସନ୍।
• ରାଜ୍ୟ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଏବଂ ଅଭିଲେଖାଗାର ସହାୟତାରେ ପାଣ୍ଡୁଲିପିକୁ ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ କରିବା।
• ପୁସ୍ତକ, ଗବେଷଣା ରିପୋର୍ଟ ଏବଂ ପାଣ୍ଡୁଲିପି କ୍ୟାଟାଲଗ୍ ପ୍ରକାଶନ କରିବା।
• ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ପାଠ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ଭାରତୀୟ ଏବଂ ବିଦେଶୀ ଭାଷାରେ ଅନୁବାଦ କରିବା ।
• ଅଡିଓ-ଭିଜୁଆଲ୍ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟେସନ୍: ପ୍ରଖ୍ୟାତ ବିଦ୍ୱାନ ଏବଂ ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ଗ୍ରନ୍ଥଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟାରୀ ନିର୍ମାଣ।
• ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ଭାଷାଗୁଡ଼ିକୁ ଏପିଗ୍ରାଫି, ପ୍ରତ୍ନତତ୍ତ୍ୱ, ନୃବିଜ୍ଞାନ, ମୁଦ୍ରା ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରାଚୀନ ଇତିହାସ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ଅଧ୍ୟୟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା।
• ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ଐତିହ୍ୟକୁ ଆଦିବାସୀ ଜ୍ଞାନ ପ୍ରଣାଳୀ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରି ଜ୍ଞାନତତ୍ତ୍ୱିକ ଅଧ୍ୟୟନ କରିବା।
ଚେନ୍ନାଇର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ତାମିଲ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ସମୟରୁ 600 ଖ୍ରୀଷ୍ଟାବ୍ଦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ତାମିଲର ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ସମ୍ପର୍କରେ ବ୍ୟାପକ ଗବେଷଣା କରୁଛି। ଏଥିରେ ସବୁଠାରୁ ପ୍ରାଚୀନ ତାମିଲ ବ୍ୟାକରଣ ପାଠ୍ୟ - ତୋଲକାପ୍ପିୟମ ପରି ପାଠ୍ୟ, ନତ୍ରିଣାଇ, ପୁରାଣୂରୁ, କର ନାରପତୁ ପରି ୪୧ଟି ପ୍ରାଚୀନ ତାମିଲ ପାଠ୍ୟ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। କେନ୍ଦ୍ର ତାମିଲର ପ୍ରାଚୀନତା ଅଧ୍ୟୟନ ପାଇଁ ବହୁବିଧ ବିଦ୍ୱାନଙ୍କୁ ନିୟୋଜିତ କରୁଛି, ଦ୍ରାବିଡ଼ ତୁଳନାତ୍ମକ ବ୍ୟାକରଣ ଏବଂ ତାମିଲ ଉପଭାଷାର ଅଧ୍ୟୟନ ଉପରେ ଗବେଷଣା କରୁଛି, ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକରେ ତାମିଲ ଚେୟାର ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି, ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଗବେଷକମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱଳ୍ପକାଳୀନ ଗବେଷଣା ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଏହାର ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ମଧ୍ୟରେ ଅନୁଦାନ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ।
ଏହି କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରାଚୀନ ତାମିଲ ପାଠ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଅନେକ ଭାରତୀୟ ଏବଂ ବିଦେଶୀ ଭାଷାରେ ମଧ୍ୟ ଅନୁବାଦ କରୁଛି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଧୀନରେ, ତିରୁକ୍କୁରାଲକୁ ୨୮ଟି ଭାରତୀୟ ଏବଂ ୩୦ରୁ ଅଧିକ ବିଶ୍ୱ ଭାଷାରେ ଅନୁବାଦ କରାଯାଇଛି, ଏବଂ ବ୍ରେଲିରେ ମଧ୍ୟ ଅନୁବାଦ କରାଯାଇଛି। ଏହି କେନ୍ଦ୍ର ବ୍ରେଲିରେ ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ତାମିଲ ପାଠ୍ୟ ପ୍ରକାଶନ କରୁଛି ଏବଂ ଏକ ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ତାମିଲ ଅଭିଧାନ ସଂକଳନ କରୁଛି।
ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ତେଲୁଗୁ ଅଧ୍ୟୟନ ପାଇଁ ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର (CESCT) CIIL ଅଧୀନରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଏହା ନେଲୋର (ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ)ର SPSRର ଭେଙ୍କଟଚଲମ୍ ଠାରେ ଥିବା କ୍ୟାମ୍ପସରୁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। CESCT ପ୍ରାୟ ୧୦ହଜାର ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ମହାକାବ୍ୟର ଏକ ଡାଟାବେସ୍ ସଂକଳନ କରିଛି ଯେଉଁଥିରେ ବିସ୍ତୃତ ସୂଚନା ରହିଛି। ଏଥିରେ ଆନ୍ଧ୍ର ଏବଂ ତେଲେଙ୍ଗାନାର ନାଟକ, ମନ୍ଦିର ଏବଂ ଗ୍ରାମ ଶିଳାଲେଖ ଇତ୍ୟାଦି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ସମସ୍ତ ତେଲୁଗୁ ଶିଳାଲେଖକୁ ତେଲୁଗୁ ଶାସନାଲୁ ନାମକ ଏକ ପୁସ୍ତକରେ ସମ୍ପାଦିତ ଏବଂ ସଂକଳନ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରଥମ ତେଲୁଗୁ ବ୍ୟାକରଣ, ଆନ୍ଧ୍ର ଶବ୍ଦ ଚିନ୍ତାମଣି ଏବଂ ଅଗ୍ରଣୀ ଛନ୍ଦିତ କୃତି କାଭିଜ୍ଞାଶ୍ରମମ ଇଂରାଜୀରେ ଅନୁବାଦ କରାଯାଇଛି।
ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ କନ୍ନଡରେ ଅଧ୍ୟୟନ ପାଇଁ ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର (CESCK) CIIL ଅଧୀନରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଏହା ମହୀଶୂରବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ କ୍ୟାମ୍ପସରେ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ପାଠାଗାର, ସାଂସ୍କୃତିକ ପ୍ରୟୋଗଶାଳା ଏବଂ ନୂତନ ସମ୍ମିଳନୀ ସୁବିଧା ରହିଛି। CESCK ଏହାର ତାଲିମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ବୈଠକ ଏବଂ ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ କନ୍ନଡ ପ୍ରସାରଣ ଭଳି ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିଛି। ଏହି କେନ୍ଦ୍ର ଚାରୋଟି ମୂଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ: ଗବେଷଣା, ଶିକ୍ଷାଦାନ, ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟେସନ୍ ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ। ଏହା ୭ଟି ପୁସ୍ତକ ପ୍ରକାଶ କରିଛି ଏବଂ ଆହୁରି ୨୨ଟି ପ୍ରକାଶନ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ। କବି-ସନ୍ଥ ଅନ୍ନମାଚାର୍ଯ୍ୟଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଥମ ସଙ୍ଗୀତ ସ୍ୱରପତ୍ର 'ସଂକୀର୍ତ୍ତନ ଲକ୍ଷଣମ୍', ଯାହା ମୂଳତଃ ସଂସ୍କୃତରେ ଲେଖାଯାଇଥିଲା, କନ୍ନଡରେ ଅନୁବାଦିତ ହୋଇଛି।
ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ଓଡ଼ିଆ ଅଧ୍ୟୟନ ପାଇଁ ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର (CESCO), CIIL ଅଧୀନରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଏହା ଭୁବନେଶ୍ୱରର ପୂର୍ବ ଆଞ୍ଚଳିକ ଭାଷା କେନ୍ଦ୍ରରେ ଅବସ୍ଥିତ। ଏହି କେନ୍ଦ୍ର ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ଭାଷା ଏବଂ ସାହିତ୍ୟର ଐତିହ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ, ପ୍ରଚାର ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ସହିତ ଗବେଷଣା ଏବଂ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟେସନ୍ ହାତକୁ ନେବା ଏବଂ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ। ଏହା ଓଡ଼ିଆ ଭଳି ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ଭାଷାର ଉତ୍ସ ଉପରେ ଆଧାରିତ ପ୍ରକଳ୍ପ ହାତକୁ ନେଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଶିଳାଲେଖର ବିଶ୍ଳେଷଣ, କାନ୍ଥ ଚିତ୍ରର ଭାଷାଗତ ଅଧ୍ୟୟନ, ପ୍ରତ୍ନତାତ୍ତ୍ୱିକ ଅବଶେଷ, ପୁରୁଣା ତାଳପତ୍ର ପାଣ୍ଡୁଲିପି ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରାଚୀନ ଗ୍ରନ୍ଥରୁ ସନ୍ଦର୍ଭ ସଂଗ୍ରହ କରିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
CIIL ଅଧୀନରେ ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ମାଲାୟଲମ ଅଧ୍ୟୟନ ପାଇଁ ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର (CESCM) ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି। ଏହା କେରଳର ମଲାପୁରମର ତିରୁରର ଥୁଞ୍ଚଥ ଏଝୁଥାଚନ ମାଲାୟଲମ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି, ଯାହା ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅନୁଦାନ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି।
ଉପସଂହାର
"ବିରାସତ ଭି, ବିକାଶ ଭି" - ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଏହି ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ମନ୍ତ୍ର ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧ ଐତିହ୍ୟକୁ ପ୍ରଗତିଶୀଳ ବିକାଶ ସହିତ ସନ୍ତୁଳିତ କରିବାର ସାରକୁ ପ୍ରତିପାଦିତ କରେ । ଦେଶର ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ଭାଷା - ସଂସ୍କୃତ, ତାମିଲ, ତେଲୁଗୁ, କନ୍ନଡ, ମାଲାୟଲମ ଏବଂ ଓଡ଼ିଆ - ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ଜୀବନ୍ତ ପ୍ରତୀକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ, ଯାହା ଆମ ସଭ୍ୟତାର ବୌଦ୍ଧିକ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ସମ୍ପଦକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରେ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ମରାଠୀ, ପାଲି, ପ୍ରାକୃତ, ଆସାମୀ ଏବଂ ବଙ୍ଗାଳୀକୁ ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ଭାଷାର ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ନିଷ୍ପତ୍ତି ମଧ୍ୟ ଭାରତର ବୌଦ୍ଧିକ ଐତିହ୍ୟ ଗଠନରେ ଏହି ଭାଷାଗୁଡ଼ିକ ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ଅମୂଲ୍ୟ ଭୂମିକାର ଗଭୀର ସ୍ୱୀକୃତିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଅନୁଷ୍ଠାନ, ବିଦ୍ୱାନ ଏବଂ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଆମର ପ୍ରାଚୀନ ପରମ୍ପରା ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହେବାରେ ସକ୍ଷମ କରିଛି। ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ଏହି ଭାଷାଗୁଡ଼ିକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏକ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭାରତ ଏବଂ ଏକ ସାଂସ୍କୃତିକ ଭାବରେ ମୂଳଦୁଆ ଥିବା ଭାରତର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସହିତ ସାଂସ୍କୃତିକ ସ୍ୱାବଲମ୍ବନ ଏବଂ ଜାତୀୟ ଏକତାର ଏକ ବ୍ୟାପକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରୁଛନ୍ତି। ତାଙ୍କ ସମର୍ପଣ ଯୋଗୁଁ ହିଁ ଭାରତର ଐତିହାସିକ ସ୍ୱର ଏକ ଆଧୁନିକ, ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସୀ ଭାରତରେ ପ୍ରତିଧ୍ୱନିତ ହୁଏ।
sws

PIB Headquarters
Classical Languages of India
Preserving India’s Linguistic Heritage
27 OCT 2025 10:08AM by PIB Delhi
Key Takeaways
• The Government of India conferred the ‘Classical Language’ status to Marathi, Pali, Prakrit, Assamese, and Bengali languages on October 03, 2024
• As of October 2025,a total of 11 Indian languages hold the status of Classical Language.
• Six Indian languages —Tamil, Sanskrit, Kannada, Telugu, Malayalam, and Odia—were earlier accorded the status of classical languages between 2004 to 2024.
Introduction
A blue squares with white textAI-generated content may be incorrect.India has a rich, diverse linguistic heritage, with many languages and dialects spoken across the country. The Government of India works for the preservation and promotion of the country's linguistic heritage through various policies, programmes and initiatives. One such means of recognition and promotion is assigning "Classical Language" status to languages with ancient roots, having a rich heritage of literature, philosophy, and culture over thousands of years that shape India's cultural identity. The Indian government grants "Classical Language" status to languages that meet certain specific criteria and provides support for the preservation and promotion of these languages. On October 3, 2024, the Union Cabinet approved adding Marathi, Pali, Prakrit, Assamese, and Bengali to this category, bringing the total of Classical Languages in the country to 11.
Why Classical Language Status Matters
Recognising a language as Classical is a way of honouring and acknowledging its historical importance and profound impact on India’s cultural and intellectual identity, and in preserving and transmitting ancient knowledge, philosophies, and values over thousands of years. This status not only enhances their prestige but also supports efforts to protect, promote, and further study these languages, helping to ensure they remain relevant in today’s world.
What Makes a Language “Classical”
The Government of India, through the Ministry of Culture and in consultation with linguistic and historical experts, has established criteria for designating a language as a Classical Language.
The criteria for a language to be classified as a Classical Language include the following:
• High antiquity of its early texts or recorded history, spanning a period of 1,500-2,000 years.
• A body of ancient literature or texts that is considered heritage by generations of speakers.
• Knowledge texts, especially prose texts, in addition to poetry, epigraphical and inscriptional evidence.
• The Classical Language and its literature may be distinct from its current form or show discontinuity with later forms derived from the original.
Expanding India's Linguistic Heritage: New Additions in 2024
Six languages - Tamil, Sanskrit, Telugu, Kannada, Malayalam, and Odia—were recognised as Classical Languages between 2004 and 2014. On October 3, 2024, the Union Cabinet approved adding Marathi, Pali, Prakrit, Assamese, and Bengali to this category, expanding the recognised Classical Languages to eleven.
Marathi
Marathi is an Indo-Aryan language spoken predominantly in Maharashtra, India. It boasts a rich literary history spanning more than a thousand years. With approximately 110 million native speakers, Marathi is one of the world’s top 15 most spoken languages.[3]
It traces its roots back more than 2500 years, originating from languages such as Prachina Maharatthi, Marahatthi, Maharastri Prakrta, and Apabhramsa Marathi. The language has undergone significant changes but has maintained its continuity through various historical phases.
• Modern Marathi evolved from ancient languages spoken in the region, starting with Maharastri Prakrta, a dialect of the Prakrit languages spoken during the Satavahana era (2nd century BCE to 2nd century CE).
Contribution of Marathi Literature
• The Gathasaptasati, the earliest known Marathi literary work, is around 2000 years old and highlights the excellence of early Marathi poetry.
• It is a collection of poetry attributed to the Satavahana King Hala, believed to have been compiled in the 1st century CE. Following this, Lilacharitra and Jnanesvari emerged after Marathi reached a mature linguistic stage about eight centuries ago.
• Many stone inscriptions, copper plates, manuscripts, and old religious texts (pothis) beautifully show Marathi's rich historical roots.
• The Naneghata inscription is an extraordinary artefact that highlights the use of Marathi over 2500 years ago.
• Additionally, Marathi is mentioned in ancient Indian writings, including the Vinayapitaka, Dipavamsa, and Mahavamsa, as well as works by renowned authors such as Kalidasa and Vararuci.
• Marathi’s literary heritage includes works by saints such as Sant Dnyaneshwar, Namdev, and Tukaram, among many others, whose contributions remain widely revered.
Pali
The study of Pali is essential for reconstructing the history of ancient India, as its literature contains valuable materials that shed light on the past. Many Pali texts are still hidden in manuscripts that are difficult to access. Pali continues to be studied in Buddhist countries such as Sri Lanka, Myanmar, Thailand, and regions like Chittagong, as well as in Japan, Korea, Tibet, China, and Mongolia, where most Buddhists live.
• The earliest references to Pali are found in the commentaries of the Buddhist scholar Buddhaghosa.
Literary Contributions of Pali Language
Pali is a rich tapestry woven from various dialects, adopted by Buddhist and Jain sects in ancient India as their sacred language. Lord Buddha, who lived around 500 B.C., used Pali to deliver his sermons, making it a key medium for spreading his teachings. The entire corpus of Buddhist canonical literature is written in Pali, most notably the Tipitaka, which means "Threefold Basket."
• The first basket, the Vinaya Pitaka, outlines the monastic rules for Buddhist monks, providing a framework for ethical conduct and community living.
• The second basket, the Sutta Pitaka, is a treasure trove of speeches and dialogues attributed to the Buddha, encapsulating his wisdom and philosophical insights.
• Lastly, the Abhidhamma Pitaka delves into various topics related to ethics, psychology, and the theory of knowledge, offering a profound analysis of the mind and reality.
Pali literature includes the Jataka Kathas, non-canonical tales of the Buddha’s previous lives as the Bodhisattva or future Buddha. These stories connect with Indian common heritage, reflecting shared moral values and traditions. Together, they highlight Pali's role in preserving Indian thought and spirituality.
Prakrit
Prakrit, representing a spectrum of Middle Indo-Aryan languages, is integral to understanding India's rich linguistic and cultural heritage. This ancient language not only serves as a foundation for many modern Indian languages but also encapsulates the diverse traditions and philosophies that have shaped the subcontinent’s historical narrative. According to Adi Shankaracharya, "Vachah Prakrit Sanskritau Shrutigiro"- Prakrit and Sanskrit languages are the true vehicles of Indian wisdom.
Contributionof Prakrit Language
The Prakrit is widely acknowledged among linguists and scholars. Acharyas like Panini, Chand, Vararuchi, and Samantbhadra shaped its grammar. Prakrit was used by Mahatma Buddha and Mahavira to deliver sermons, helping them reach the masses. Its influence is seen in regional literature, with dramatic, poetic, and philosophical works contributing to fields such as astrology, mathematics, geology, chemistry, and botany. Prakrit is vital to Indian linguistics and dialects and has a rich legacy. The Rastrabhasha Hindi tradition is developed from Prakrit-Apabhransa. Vedic language also shows significant Prakrit elements, highlighting the importance of studying it to understand India’s linguistic evolution. Prakrit inscriptions serve as vital historical records, providing insights into India’s past. The inscriptions from the pre-Mauryan period, as well as those from King Ashoka and Kharvel, are primarily written in Prakrit.
• Acharya Bharatmuni, in his seminal work ‘Natyashastra,’ recognised Prakrit as the language of the majority of Indians, rich in artistic expression and cultural diversity.
• This acknowledgement emphasises Prakrit's accessibility and importance as a mode of communication among the common people.
Languages like Hindi, Bengali, and Marathi trace their development back to Prakrit, highlighting the importance of understanding Prakrit literature for a comprehensive grasp of the origins and evolution of modern languages.
Assamese
The official language of Assam has its roots in Sanskrit, with its development tracing back to as early as the 7th century A.D. Its direct ancestor, however, is the Magadhi Apabhramsa, a dialect closely linked to the Eastern Prakrit. Linguist G.A. Grierson noted that Magadhi was the predominant dialect of the region, while the eastern counterpart, Pracya Apabhramsa, spread south and southeast, ultimately evolving into modern Bengali. As Pracya Apabhramsa expanded eastward, it crossed north of the Ganges and reached the Assam valley, where it transformed into Assamese.The earliest recorded mention of Assamese can be found in the Katha Gurucharit. The etymology of the term "Axomiya" (Assamese) is subject to diverse interpretations; some scholars link it to geographical features, while others connect it to the Ahom dynasty, which ruled the region for six centuries. The Brahmaputra valley, including North Bengal, is referred to as Pragjyotishpura in the Mahabharata and as Kamrupa in the pillar inscription of Samudragupta from the fourth century A.D. The anglicised term "Assam" originated from "Axom," denoting the Brahmaputra valley, and from this evolved "Assamese," referring to the language spoken in the region. By the eighth century A.D., Assamese was already flourishing as a language. Assamese shares a common linguistic heritage with Oriya and Bengali, all of which descended from the same parent dialect, Magadhi Apabhramsa.
Literary Contributions of Assamese Language
• The earliest example of pre-modern Assamese script is found in the Charyapadas, which are ancient Buddhist Tantric texts composed by Buddhist Siddhacharyas and dates back to times between the 8th and 12th centuries.
• The Charyapadas share a close relationship with Assamese and other Magadhan languages, revealing the evolutionary stages of several Indian languages.
• The vocabulary in the Charyapadas includes words that are distinctly Assamese.
• Additionally, in terms of phonetics and morphology, the vocabulary closely resembles typical Assamese words, many of which have remained in the modern language.
Bengali
Bengali, one of India's most prominent languages, holds a significant place in the cultural and linguistic history of the subcontinent. Bengali has poets, authors, and scholars who have shaped not only Bengal's cultural identity but also India’s national consciousness. The earliest works in Bengali can be traced back to the 10th and 12th Century AD. From the earliest translations of Sanskrit epics to the revolutionary writings of the 19th and 20th centuries, Bengali literature has played a pivotal role in mobilising social, political, and intellectual movements.
• Bengali, along with Assamese and Oriya, as well as Magadhi, Maithili, and Bhojpuri, forms a linguistic group in the south-east zone, along with the languages. Its immediate source can be traced back to the Magadhi Prakrit, also known as Eastern Prakrit, which originated from Magadh (or Bihar).
• The language of Gauda-Banga, with other eastern languages, developed through Magadh Apabhramsa.
• Genetically, Bengali is derived from Indo-Aryan (IA) languages, which belong to the Indic sub-branch of the Indo-Iranian branch of the Indo-European family.
Literary Contributions of Bengali Language
The earliest extant specimens of ancient Bangla are the 47 spiritual hymns now known as charyapada composed by Buddhist monks. The Charyapada hymns possess both linguistic and literary value. The Siddhacharya, or composers of the Charyapada hymns, include Luipa, Bhusukupa, kahnapa and Savarpa.
The earliest Bengali literary works can be traced back to the 10th and 12th centuries AD, initiated by extensive translations of great Sanskrit epics. The 16th century marked a turning point with religious reforms led by Chaitanyaand and the sacred law fostered by Raghunath and Raghunandan. The subsequent centuries witnessed the rise of original compositions, with notable figures such as Mukunda Ram, often referred to as the "Chaucer of Bengal," and later literary masters like Bharat Chandra and Ram Prasad.
• The 19th century marked a golden era for Bengali literature, with influential figures such as Raja Ram Mohan Roy and Ishwar Chandra Vidyasagar making significant contributions.
• Newspapers like Samvad Kaumudi, Som Prakash, and Bande Mataram played pivotal roles during the freedom struggle, highlighting the power of the written word in mobilising the masses.
• Bankim Chandra Chatterjee pioneered Bengali fiction, while poets like Rabindranath Tagore, Michael Madhusudan Dutta, Sukanta Bhattacharya, and Kaji Nazrul Islam significantly contributed to the literary revolution that fuelled the fight for independence.
• Slogans like 'Jai Hind' by Netaji Subhas Chandra Bose and 'Vande Mataram' by Bankim Chandra Chattopadhyay resonated throughout the nation, inspiring generations.
• Our National Anthem 'Jana Gana Mana', composed by Rabindranath Tagore and our National song 'Vande Mataram' by Bankim Chandra have both emerged out of Bengali poets.
Steps Undertaken to Promote Classical Languages
The promotion of all Indian languages, including Classical Languages, is done through the Central Institute of Indian Languages (CIIL), part of the Language Bureau of Ministry of Education. In addition to this special centres have been set up for the study and promotion of the classical languages, either independently or under CIIL.
In 2020, three Central Universities were established through an Act of Parliament to promote the study of Sanskrit. These are the Central Sanskrit University and Shri Lal Bahadur Shastri National Sanskrit University in New Delhi, and the National Sanskrit University in Tirupati. In addition to this, financial assistance is provided to Adarsh Sanskrit Mahavidyalayas and Shodha Sansthans.
The Central Institute of Classical Tamil has been established to promote and preserve classical Tamil literature by facilitating the translation of ancient Tamil texts, supporting research, and providing courses for university students and scholars in Classical Tamil.
To further support the study and preservation of classical languages, the Centres for Excellence in Classical Kannada, Telugu, Malayalam, and Odia have also been established under the Central Institute of Indian Languages (CIIL) in Mysuru.
Key Activities and Objectives of the Centres for Classical Languages
• Promote, propagate, and preserve India’s Classical Languages and Literatures.
• Research and Documentation.
• Digitizing manuscripts in collaboration with State Museums and Archives.
• Publishing books, research reports, and manuscript catalogues.
• Translating classical texts into Indian and foreign languages.
• Audio-Visual Documentation: Producing documentaries on eminent scholars and classical texts.
• Promoting studies linking classical languages with epigraphy, archaeology, anthropology, numismatics, and ancient history.
• Conducting epistemological studies linking classical heritage with indigenous knowledge systems.
• The Central Institute of Classical Tamil at Chennai is doing extensive research relating to the classical phase of Tamil , from the early period to 600 A.D. This includes texts like Tolkāppiyam- the most ancient extant Tamil grammar text, forty-one ancient Tamil Texts like Natṟiai, Puṟanāṉūṟu, Kār Nāṟpatu and others. The Centre is engaging multidisciplinary scholars to study the antiquity of Tamil, carrying out researches on Dravidian comparative grammar and the study of Tamil dialects, creating Tamil Chairs in world-class Universities, providing Grant-in-Aid for short term research projects to Institutes and researchers, among its many activities.
The Centre is also translating ancient Tamil texts into multiple Indian and foreign languages. Under this project Tirukkuṟaḷ has been translated into 28 Indian and over 30 world languages and also in Braille. The Centre is publishing the classical Tamil texts into Braille and compiling a classical Tamil thesaurus
• The Centre of Excellence for Studies in Classical Telugu (CESCT) has been set up under CIIL and operates from a campus at Venkatachalam, SPSR Nellore (Andhra Pradesh) CESCT has compiled a database containing approximately 10,000 classical epics with detailed information. This includes dramas, temples of Andhra and Telangana, village records etc. All Telugu inscriptions have been edited and compiled into a book titled “Telugu Sasanaalu” The first Telugu grammar, ‘Andhra Sabda Chintamani,’ and the pioneering prosody work, ‘Kavijanasramam,’ have been translated into English.
• The Centre of Excellence for Studies in Classical Kannada (CESCK) has been set up under CIIL and operates on the University of Mysuru campus, Mysuru, with a dedicated library, cultural laboratory, and new conference facilities. The CESCK has initiated various programs like Roadmap Meetings and Dissemination of Classical Kannada through its Training Programmes. The Centre functions in four foundational areas: Research, Teaching, Documentation, and Dissemination. It has published 7 books, and 22 more are ready for release. First musical notations ‘Sankeerthana Lakshanam’ by poet-saint Annamacharya, which was originally written in Sanskrit, translated into Kannada.
• The Centre of Excellence for Studies in Classical Odia (CESCO), has been set up under CIIL and is located at the Eastern Regional Language Centre in Bhubaneswar. The Centre work to promote, propagate, and preserve the heritage of Classical Languages and Literatures, as well as to undertake and encourage research and documentation. It has undertaken projects based on sources of Classical languages like Odia, including analysis of inscriptions, linguistic study of mural paintings, archaeological remains, old palm leaf manuscripts, and compiling references from various ancient texts.
• The Centre of Excellence for Studies in Classical Malayalam (CESCM) has been set up under CIIL has been established at Thunchath Ezhuthachan Malayalam University, Tirur, Malappuram, Kerala, provided by the state government.
Conclusion
“Virasat Bhi, Vikas Bhi”—this inspiring mantra from Prime Minister of India captures the essence of balancing India’s rich heritage with progressive development. The country’s classical languages—Sanskrit, Tamil, Telugu, Kannada, Malayalam, and Odia—serve as living symbols of this vision, showcasing the intellectual and cultural treasures of our civilisation. Further, the government's decision to confer Classical Languages status on Marathi, Pali, Prakrit, Assamese, and Bengali also reflects a profound recognition of the invaluable role these languages have played in shaping India’s intellectual heritage. The government’s efforts have enabled institutions, scholars, and young people to connect with ourancient traditions. By safeguarding these languages for future generations, PM Modi is reinforcing a broader vision of cultural self-reliance and national integration, in line with the objectives of Atmanirbhar Bharat and a culturally rooted India. Through his dedication, India’s historic voices continue to echo in a modern, confident Bharat.
References:
PMO INDIA
https://www.pmindia.gov.in/en/news_updates/highlights-from-the-pms-address-on-the-79th-independence-day/
https://www.pmindia.gov.in/en/news_updates/cabinet-approves-conferring-status-of-classical-language-to-marathi-pali-prakrit-assamese-and-bengali-languages/
Ministry of Culture, Government of India
https://www.indiaculture.gov.in/
Ministry of Education, Government of India
https://ccrtindia.gov.in/resources/literary-arts/
https://www.slbsrsv.ac.in/faculties-and-departments/faculty-sahitya-and-sanskriti/department-prakrit
Press Information Bureau:
https://www.pib.gov.in/newsite/PrintRelease.aspx?relid=103014
https://www.pib.gov.in/FeaturesDeatils.aspx?NoteId=153317&ModuleId+=+2
https://www.pib.gov.in/FeaturesDeatils.aspx?NoteId=153318&ModuleId%20=%202
https://www.pib.gov.in/FeaturesDeatils.aspx?NoteId=153320&ModuleId=2
https://www.pib.gov.in/FeaturesDeatils.aspx?NoteId=153322&ModuleId%20=%202
https://www.pib.gov.in/FeaturesDeatils.aspx?NoteId=153315&ModuleId+=+2#_ftn1
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2061660
Click here to see PDF