PIB Backgrounder
दीनदयाल अन्त्योदय योजना – राष्ट्रिय ग्रामीण आजीविका मिशन
ग्रामीण समुदायको सशक्तिकरणका लागि एउटा प्रारूप
23 OCT 2025 10:24AM by PIB Gangtok
मुख्य बुँदा
• भारतको विभिन्न भागमा 10.05 करोड परिवारलाई 90.9 लाख स्वयंसहायता समूहमा सङ्गठित गरियो।
• उद्यमिता कार्यक्रमको माध्यमद्वारा 4.6 करोड महिला किसान अनि 3.74 लाख उद्यमलाई सहायता प्रदान गरियो।
• डीडीयु-जीकेवाई अन्तर्गत 17.5 लाख ग्रामीण युवालाई प्रशिक्षित गरियो, जसमध्ये 11.48 लाखको नियुक्ति भइसकेको छ।
• 47,952 ब्याङ्क सखीलाई वित्तीय समावेशन र ऋण पहुँचलाई बढावा दिन नियुक्त गरियो।
• कृषि, गैर काष्ठ वन्य उब्जनी, पशुधन र गैर कृषि उद्यमको माध्यमद्वारा स्थायी आजीविकालाई प्रोत्साहित गरियो।
परिचय
दीनदयार अन्त्योदय योजना – राष्ट्रिय ग्रामीण आजीविका मिशन (डीडीवाई-एनआरएलएम) भारत सरकारको ग्रामीण विकास मन्त्रालयद्वारा चलाइने एउटा प्रमुख गरीबी उन्मूलन कार्यक्रम हो, जसको उद्देश्य गरीब परिवारलाई लाभकारी स्वरोजगार अनि कुशल वेतन रोजगारको अवसर प्रदान गरी गरीबी घटाउनु हो, ताकि गरीबहरूका लागि स्थायी अनि विविध आजीविका विकल्प उपलब्ध हुनसकोस्। डीएवाई-एनआरएलएमको उद्देश्य ग्रामीण गरीब परिवारलाई स्वयंसहायता समूहमा (एसएचजी) सङ्गठित गरी आफ्नो आमदानीमा उल्लेखनीय वृद्धि प्राप्त गरी गम्भीर गरीबीबाट बाहिर ननिक्लेसम्म आर्थिक गतिविधिमा निरन्तर सहयोग अनि समर्थन गर्नुरहेको छ।
डीएवाई-एनआरएलएमले जुन प्रकारले ग्रामीण जीवनलाई परिवर्तित गरेको छ, त्यसबाट यसको सफलता स्पष्ट हुँदछ। यस्तै एउटा कथा मेघालयको हिनीदमाङ्की कनाईको छ, जसको सफल उद्यमी बन्ने यात्रा जनवरी 2020 मा तब शुरु भयो, जब उनी किरशानलङ स्वयंसहायता समूहमा सामेल भइन्। स्वयंसहायता समूहको सहयोग अनि राष्ट्रिय ग्रामीण आजीविका मिशनको (एनआरएलएम) मार्गदर्शनमा हिनादमाङ्कीले गुलाफ, घिउकुमारी अनि सुन्तला तथा लेमनग्रास (काँश) बाट हातैले साबुन बनाउन शुरु गरिन्। अप्रेलमा आफ्नो व्यवसाय शुरु गरेको केही महिनापछि अगस्त 2023 मा उनको कडा मेहनतले सफलता हासिल गर्न थाल्यो। यसबाट उनले नयाँ मशिन अनि उपकरण खरिद गरी आफ्नो साबुनको गुणस्तर सुनिश्चित गर्न प्रयोगशालामा परीक्षण पनि गराइन्।
हिनादमाङ्कीको उद्यम बिस्तारै तर लगातार प्रयासको कारण फस्टाउन थाल्यो। उनको वार्षिक आमदानीले एक लाख रुपियाँ पार गऱ्यो, जसबाट उनको जीवनमा ठूलो परिवर्तन आयो र ठूलो सपना देख्ने आत्मविश्वास पाइन्। आफ्नो यस सफलतामा उनी थामिएनन्, र उनले आफ्नो गाउँका अन्य स्वयंसहायता समूहका सदस्यलाई साबुन बनाउने प्रशिक्षण दिन शुरु गरिन्। उनले जागरूकता फैलाइन र अरूलाई आफ्नो उद्यमिताको सपना साकार बनाउन प्रेरित गरिन्।
राष्ट्रिय ग्रामीण आजीविका मिशनलाई (एनआरएलएम) वर्ष 2010 मा पूर्वर्ती स्वर्णजयन्ती ग्रामीण स्वरोजगार योजनालाई (एसजीएसवाई) नयाँ रूप दिई मिशन मोड योजनाका रूपमा शुरु गरिएको थियो। वर्ष 2016 मा यस कार्यक्रमको नाम परिवर्तित गरी दीनदयाल अन्तोदय योजना – राष्ट्रिय ग्रामीण आजीविका मिशन (डीएवाई-एनआरएलएम) बनाइयो। केन्द्र अनि राज्य सरकारले संयुक्त रूपमा यस केन्द्र प्रायोजित योजनालाई धनराशि उपलब्ध गराउँदछ। यो गरीबहरूको आजीविकामा सुधारको निम्ति विश्वकै सबैभन्दा ठूलो पहलमध्ये एक हो। मिशनले चार मुख्य घटकमा निवेश गरी आफ्नो उद्देश्य प्राप्त गर्न चाहन्छ :
• ग्रामीण गरीब महिलाहरूलाई स्व-प्रबन्धित अनि आर्थिक रूपमा स्थायी सामुदायिक संस्थानको सामाजिक सक्रियता अनि प्रोत्साहन एवं सुदृढिकरण,
• वित्तीय समावेशन,
• स्थायी आजीविका, र
• एकिकरणको माध्यमद्वारा सामाजिक समावेशन, सामाजिक विकास तथा अधिकारहरूसम्म पहुँच।
डीएवाई-एनआरएलएमको उद्देश्य
डीएवाई-एनआरएलएमले गरीबहरू, र विशेष गरी महिलाहरूको निम्ति स्वयंसहायता समूह जस्तो बलियो संस्थान गठन गर्न प्रोत्साहित ग्रनका साथै यी संस्थाहरूलाई विभिन्न प्रकारको वित्तीय सेवा अनि आजीविकासम्म पहुँच प्रदान गर्न सक्षम बनाउँदछ। यस्ता संस्थाले उनीहरूलाई आफ्नो आजीविकामा विविधता ल्याउन, आमदानी बढाउन र जीवन स्तरमा सुधार ल्याउन दीर्घकालिक सहायता प्रदान गर्दछ। मिशनको अधिकांश कार्यको कार्यान्वयन अनि विस्तार स्वयंसहायता समूहका महिलाहरूद्वारा नै गरिन्छ, जसलाई सामुदायिक संसाधन व्यक्ति(सीआरपी), जस्तै कृषि सखी, पशु सखी, ब्याङ्क सखी, बीमा सखी, ब्याङ्कमित्र सखी आदिका रूपमा प्रशिक्षित गरिएको छ। मिशनले घरेलु हिंसा, महिला शिक्षा अनि अन्य लिङ्ग सम्बन्धी चिन्ता, पोषण, स्वच्छता, स्वास्थ्य आदि जस्ता मुद्दामा जागरूकता बढाउन र व्यावहारिक परिवर्तन सञ्चारको माध्यमद्वारा स्वयंसहायता समूहका महिलाहरूलाई सशक्त बनाउन पनि काम गरिरहेको छ। योजना अन्तर्गत बनाइएका स्वयंसहायता समूहको उद्देश्य तल उल्लेखितलाई सुगम बनाउनु पनि रहेको छ :
• औपचारिक ऋणसम्म पहुँच,
• आजीविकाको निम्ति विविधिकरण र सुदृढिकरणको निम्ति समर्थन, र
• अधिकार अनि सार्वजनिक सेवाहरूसम्म पहुँच।
डीएवाई-एनआरएलएमको माध्यमद्वारा महिला सशक्तिकरण
यस मिशनको मुख्य उद्देश्य गरीब परिवार, र विशेष गरी महिलाहरूलाई वित्तीय सेवासम्म पहुँच प्रदान गरी उनीहरूको आजीविकामा विविधता ल्याई जीवन स्तरमा सुधार ल्याउनका साथै गरीबी घटाउनु रहेको छ। आर्थिक रूपमा मिशनले सामुदायिक संस्थालाई बढावा दिँदै महिलाहरूलाई सशक्त बनाउँदछ, जसबाट महत्त्वपूर्ण वित्तीय, तकनिकी र विपणन संसाधन हासिल हुँदछ। दीनदयाल अन्त्योदय योजना – राष्ट्रिय ग्रामीण आजीविका मिशन (डीएवाई-एनआरएलएम) अन्तर्गत औपचैरिक वित्तीय संस्थानको माध्यमद्वारा महिलाहरूको स्वयंसहायता समूहलाई ₹11 लाख करोडभन्दा धेरै ऋण वितरित गरी महत्त्वपूर्ण उपलब्धि हासिल गरिएको छ। यस कार्यमा ब्याङ्क सखी अनि ब्याङ्कमित्र सखीका रूपमा प्रशिक्षित महिलाहरूले सहायता प्रदान गर्छन्, जसले एसएचजी र औपचारिक ब्याङ्किङ संस्थानबीच सम्पर्क सेतुको काम गर्छन्। ₹11 लाख करोडको यो धरौटीमुक्त ऋण, ब्याज अनुदान अनि अन्य वित्तीय सहायताद्वारा समर्थित छ र यसको पुनर्भुक्तानीको दर 98 प्रतिशतभन्दा धेरै छ, जसले यस कार्यक्रमको प्रभावशीलता अनि स्थायित्त्व दर्शाउँछ।
आजीविकाको सन्दर्भमा, डीएवाई-एनआरएलएमले कृषि अनि गैर कृषि दुवै गतिविधिलाई समर्थन गर्दछ। यसले कृषि परिस्थितिकीय अभ्यासलाई बढावा दिँदै महिला किसानहरूलाई सशक्त बनाउँदछ भने यस कार्यमा 4.62 करोड महिलालाई सामेल गरिएको छ। कृषि सखी अनि पशु सखी नामक प्रशिक्षित आजीविका सामुदायिक संसाधन व्यक्तिहरूको एउटा प्रबल सञ्जाल महिला किसानहरूलाई सालभरी विस्तार सेवा अनि सहायता प्रदान गर्नका लागि तैनाथ गरिएको छ।
यस मिशनले स्टार्टअप ग्रामीण उद्यमिता कार्यक्रम (एसभीईपी) जस्ता उपयोजनाको माध्यमद्वारा हस्तशिल्प अनि खाद्य प्रसंस्करण जस्ता क्षेत्रमा सूक्ष्म उद्यमलाई पनि बढावा दिन्छ, जसले 3.74 लाखभन्दा धेरै उद्यमलाई सहायता गरिसकेको छ। यस मिशनले घरेलु हिंसा, महिला शिक्षा अनि अन्य लिङ्ग सम्बन्धी चिन्ता, पोषण, स्वच्छता, स्वास्थ्य आदि जस्ता मुद्दामा जागरूकता फैलाउन र व्यवहारमा परिवर्तन सञ्चारको माध्यमद्वारा स्वयंसहायता समूहमा सामेल महिलाहरूलाई सशक्त बनाउन पनि काम गरिरहेको छ।
कृषि सखी सामुदायिक कृषि सेवा प्रदाता (सीएएसपी) हुन्, जसले कृषि आधारित सेवा दुर्लभ वा महँगो भएका ग्रामीण इलाकामा अन्तिम विन्दुसम्म सहयोग सुनिश्चित गर्दछन्। दिगो खेती को निम्ति जागरूकता फैलाउनका साथै समुदायको क्षमता निर्माण गर्नका अतिरिक्त कृषकहरूको आमदानीमा सुधारको निम्ति कृषि उत्पादको सङ्कलन अनि विपणन् पनि उनीहरूले सुगम बनाउँछन्।
ब्याङ्क सखी वित्तीय सेवाको निम्ति एसएचजीलाई सहयोग गर्न ब्याङ्क शाखामा तैनाथ प्रशिक्षित स्वयंसहायता समूहका सदस्य हुन्। उनीहरूले एसएचजीको खाता खोल्न, दुवै जमा एवं विकलन लेनदेन सुगम बनाउन सहयोग गर्दै ऋण लगायत अन्य ब्याङ्किङ सुविधासम्म पहुँच सुगम बनाउन ऋण लिङ्केजको निम्ति महत्त्वपूर्ण भूमिका खेल्छन्।
पशु सखी सामुदायिक पशु स्याहार सेवा प्रदाता (सीएएसपी) हुन्, जसले पशु चिकित्सा स्याहार दुर्लभ वा महँगो भएका ग्रामीण इलाकामा अन्तिम विन्दुसम्म पशुधन सेवा सुनिश्चित गर्छन्। पशु सखीले पशुधन आधारित आजीविकाका लागि जागरूकता फैलाउनका साथै क्षमता निर्माण गर्नका अतिरिक्त ग्रामीण आमदानीमा सुधार ल्याउन पशुधन उत्पादहरूको सङ्कलन अनि बेच-बिखनको निम्ति पनि सहयोग गर्छन्।
डीएवाई-एनआरएलएमले 28 राज्य अनि 6 वटा केन्द्र शासित प्रदेशमा 10.05 करोड ग्रामीण महिला परिवारलाई 90.90 लाखभन्दा धेरै स्वयंसहायता समूहमा सङ्गठिक गरेको छ। अन्य उल्लेखनीय उपलब्धिमा यी कुराहरू सामेल छन् :
• 4,62 करोड स्वयंसहायता समूह सदस्य महिला किसानका रूपमा कार्यरत छन्।
• 3.5 लाख कृषि सखी अनि पशु सखी नियुक्त गरिएको छ।
• 6,000 एकिकृत कृषि समूह बनाइएको छ।
• 1.95 लाख उत्पादक समूह छ, जसबाट 50 लाखभन्दा धेरै ग्रामीण महिलालाई फाइदा भएको छ।
• 282 खण्डमा 3.74 लाख उद्यमलाई समर्थन दिइएको छ।
• 2013-14 देखि महिला स्वयंसहायता समूहहरूलाई ₹11 लाख करोड ऋण प्राप्त भएको छ।
• स्वयंसहायता समूहहरूको ऋण लिङ्केजलाई सुगम बनाउन ब्याङ्क शाखाहरूमा 47,952 ब्याङ्क सखी तैनाथ गरिएका छन्।
डीएवाई-एनआरएलएम अन्तर्गत उच्च प्रदर्शनकारी राज्यहरू
• 30 जून, 2025 सम्म, बिहार, उत्तर प्रदेश अनि आन्ध्र प्रदेश स्वयंसहायता समूहको सङ्ख्या सबैभन्दा धेरै रहेको राज्यहरूमध्ये रहेको थियो भने यी राज्यहरूले सबैभन्दा धेरै सङ्ख्यामा महिला परिवारलाई स्वयंसहायता समूहमा जोडेका थिए।
वित्तीय सहायता अनि समावेशनको सन्दर्भमा, कैयौं राज्यले 28 फेब्रुअरी 2025 सम्म वित्त वर्ष 2024-25 मा अनुकरणीय प्रदर्शन गरेका थिए। स्वयंसहायता समूहलाई प्रदान गरिएको पूँजीकरण सहायताको निम्ति उत्तर प्रदेश अनि बिहारले क्रमशः ₹1,23,326 लाख र ₹1,05,132 लाख वितरित गरेको थियो, जुन दुवैको निम्ति आफ्नो लक्ष्यभन्दा बढी हो। एसएचजीको निम्ति ब्याङ्क ऋणको सुविधाको मामिलामा आन्ध्र प्रदेश ₹34,83,725 लाख वितरणका साथ देशमा अग्रणी थियो।
स्थायी आजीविकालाई बढावा दिने मामिलामा विभिन्न राज्यले कृषि अनि गैर कृषि क्षेत्रमा उत्कृष्ट प्रदर्शन गरेका छन्। कृषि आधारित पहलमा महाराष्ट्र कृषि-परितन्त्र अभ्यास अन्तर्गत सबैभन्दा धेरै महिला किसानलाई सामेल गर्नमा अग्रणी रहेको थियो, जहाँ 12,97,051 महिला सामेल भए। यसपछि उत्तर प्रदेश (11,37,950) अनि आन्ध्र प्रदेशको (10,43,085) स्थान रहेको थियो। स्टार्टअप ग्राम उद्यमिता कार्यक्रम (एसभीईपी) अन्तर्गत गैर कृषि सूक्ष्म उद्यमलाई बढावा दिने सन्दर्भमा आसम अग्रणी राज्य रहेको थियो, जसले 9,557 उद्यमलाई समर्थन दिएको थियो भने केरल (5,802) र पश्चिम बङ्गालले (4,933) पनि राम्रै प्रदर्शन गरेको थियो।
डीएवाई-एनआरएलएम अन्तर्गत कौशल विकास अनि रोजगार कार्यक्रम
मन्त्रालयले डीएवाई-एनआरएलएम अन्तर्गत दुईवटा केन्द्र प्रायोजित योजना लागू गर्दछ, जसको उद्देश्य ग्रामीण गरीब युवाहरूलाई लाभकारी रोजगारको निम्ति कौशल प्रदान गर्नुका साथै तल उल्लेखित कार्यक्रमको माध्यमद्वारा गरीबी उन्मूलनमा योगदान दिनुरहेको छ :
• दीनदयाल उपाध्याय ग्रामीण कौशल योजना (डीडीयु-जीकेवाई) : 15-35 वर्षको आयुका ग्रामीण युवाहरूलाई प्लेसमेन्टसँग जोडिएका कौशल प्रशिक्षण प्रदान गर्दछ। यस कार्यक्रमले नोकरीमा नियुक्तिका साथै व्यावहारिक कौशल विकास सुनिश्चित गर्दछ, जसबाट प्रतिभागीलाई औपचारिक नोकरी बजारमा न्यूनतम ज्याला बराबर वा बढी वेतन प्राप्त गर्न सक्षम बनाइन्छ। जून 2025 सम्म कूल 17.50 लाख प्रार्थीलाई प्रशिक्षित गरी कूल 11.48 लाख युवाले नोकरी पाइसकेका थिए।
• ग्रामीण स्वरोजगार प्रशिक्षण संस्थान (आरएसईटीआइ) : 18-50 आयुवर्गका युवाहरूको निम्ति ब्याङ्क प्रायोजित केन्द्रको माध्यमद्वारा उद्यमिता प्रशिक्षण प्रदान गर्नका साथै बुनियादी पूर्वाधार अनि प्रशिक्षण लागतको निम्ति वित्तीय सहायताका साथ स्वरोजगार अनि ज्यालाधारी रोजगारलाई बढावा दिन्छ। कूल 56.69 लाख प्रार्थीलाई प्रशिक्षित गरी जून 2025 सम्म कूल 40.99 लाख प्रार्थीलाई नियुक्ति दिइयो।
डीडीयु-जीकेवाई अन्तर्गत उच्च प्रदर्शनकारी राज्यहरू (2014-15 देखि जून 2025 सम्म)
डीडीयु-जीकेवाई अन्तर्गत उत्तर प्रदेशले सबैभन्दा धेरै 2,44,528 प्रार्थीलाई प्रशिक्षित गरेको थियो, जसपछि ओडिशाले 2,15,409 र आन्ध्र प्रदेशले 1,33,842 प्रार्थीलाई प्रशिक्षित गरेको थियो। रोजगारको मामिलामा ओडिशा 2,15,409 प्रार्थीका साथ सबैभन्दा अघि रहेको थियो भने आन्ध्र प्रदेशले पनि 1,17,881 नियुक्तिका साथ राम्रो प्रदर्शन गरेको थियो।
आरएसईटीआइमा शीर्ष राज्यहरू (2014-15 देखि जून 2025 सम्म)
आरएसईटीआइ कार्यक्रम अन्तर्गत उत्तर प्रदेश शीर्ष प्रदर्शनकारी राज्य रहेको थियो, जहाँ सबैभन्दा धेरै प्रार्थीलाई (7,55,966) प्रशिक्षित गर्नका अतिरिक्त सबैभन्दा धेरै उद्यमीलाई (5,54,877) स्थापित गरिएको थियो। प्रशिक्षण अनि स्थापना दुवैमा महत्त्वपूर्ण उपलब्धि हासिल गर्ने अन्य राज्यमा राजस्थान (4,34,478 प्रशिक्षित, 3,19,948 स्थापित), मध्य प्रदेश (4,36,835 प्रशिक्षित, 3,08,280 स्थापित) र कर्नाटक (4,19,299 प्रशिक्षित, 3,05,397 स्थापित) सामेल रहेका थिए।
डीएवाई-एनआरएलएम अन्तर्गत उन्नत एवं विपणन प्रशिक्षण
स्वयंसहायता समूहका सदस्यहरू, विशेष गरी महिलाहरूलाई उन्नत प्रशिक्षण एवं विपणन कौशल प्रदान गर्नका लागि सरकारद्वारा उठाइएका कदम यस प्रकार छन् :
• राष्ट्रिय एवं राज्य स्तरीय सरल आजीविका मेला वर्षेनी आयोजित गरिन्छ, जसमा विपणन अनि सम्बन्धित दक्षताको निम्ति विशेष प्रशिक्षण प्रदान गरिन्छ। सबैभन्दा नयाँ मेला 5 देखि 22 सेप्टेम्बर 2025 सम्म नयाँ दिल्लीमा आयोजित गरिएको थियो।
(सरस आजीविका मेला 2025 बारे अरू जानकारीका लागि यहाँ क्लिक गर्नुहोस् https://www.pib.gov.in/FeaturesDeatils.aspx?NoteId=155247&ModuleId=2 )
• राष्ट्रिय ग्रामीण विकास एवं पञ्चायतीराज संस्थानले (एनआइआरडी एवं पीआर) डीएवाई-एनआरएलएम अन्तर्गत सहायताप्राप्त स्वयंसहायता समूहका सदस्य अनि ग्रामीण उद्यमीहरूको क्षमता निर्माणका लागि विपणन कौशलमाथि प्रशिक्षकहरूको प्रशिक्षण आयोजित गर्दछ। विगत तीन वर्षमा एनआइआरडी एवं पीआरद्वारा 44 प्रशिक्षण एवं क्षमता निर्माण कार्यक्रम आयोजित गरियो।
निष्कर्ष
डीएवाई-एनआरएलएम भारतमा ग्रामीण गरीबी उन्मूलन अनि महिला सशक्तिकरणको आधारशिला बनेको छ। यसले औपचारिक ऋण, कौशल तथा बजारको अवसरसम्म पहुँच विस्तार गरेको छ, जसबाट स्थायी आजीविका अनि वित्तीय लचिलोपन सम्भव भएको छ। कौशल विकास, उद्यमिता अनि प्रमुख सरकारी योजनाहरूका साथ तालमेल बसाउन केन्द्रित पहलको माध्यमद्वारा एनआरएलएमले आमदानीको स्रोतमा विविधता ल्याउन लगायत अर्थव्यवस्थालाई सुदृढ बनाएको छ। यसको प्रबल निगरानी प्रणाली, शक्तिशाली स्वयंसहायता समूह-ब्याङ्क सम्पर्क अनि क्षमता निर्माण उपायले पारदर्शिता अनि जवाफदेयता सुनिश्चित गर्दछ, जसले गर्दा यो ग्रामीण समुदायमा समावेशी विकास अनि उत्तम जीवन स्तरको एउटा सशक्त वाहक बनेको छ।
सन्दर्भ
ग्रामीण विकास मन्त्रालय
https://static.pib.gov.in/WriteReadData/specificdocs/documents/2023/dec/doc2023126279701.pdf
https://aajeevika.gov.in/home
https://aajeevika.gov.in/what-we-do/institutional-capacity-building
https://darpg.gov.in/sites/default/files/National%20Rural%20Livilihood%20Mission.pdf
https://aajeevika.gov.in/about/goal https://nrlm.gov.in/dashboardForOuter.do?methodName=dashboard
https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/185/AU380_bavCuN.pdf?source=pqals
https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/185/AU2551_O3P2KL.pdf?source=pqals
https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/185/AS138_slGOkB.pdf?source=pqals
https://sansad.in/getFiles/loksabhaquestions/annex/185/AU3714_fGFnWZ.pdf?source=pqals
https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/185/AU380_bavCuN.pdf?source=pqals
https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/185/AU4171_T2uTD0.pdf?source=pqals
https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/185/AU2591_TWzqam.pdf?source=pqals
https://www.pib.gov.in/FactsheetDetails.aspx?Id=149112
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2043778
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2112203
https://msrls.nic.in/sites/default/files/pldsuccess-storiesmeghalaya.pdf
https://asrlms.assam.gov.in/sites/default/files/swf_utility_folder/departments/asrlm_pnrd_uneecopscloud_com_oid_66/portlet/level_2/Guidance%20Note_Krishi%20Sakhi.pdf
https://asrlms.assam.gov.in/sites/default/files/Hand%20Book%20for%20Bank%20Sakhi.pdf
https://asrlms.assam.gov.in/sites/default/files/swf_utility_folder/departments/asrlm_pnrd_uneecopscloud_com_oid_66/portlet/level_2/Guidance%20Note_Pashu%20Sakhi.pdf
https://lakhpatididi.gov.in/about-lakhpati-didi/
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2149656

PIB Backgrounder
Deendayal Antyodaya Yojana- National Rural Livelihoods Mission
A Blueprint for Empowering Rural Communities
23 OCT 2025 10:24AM by PIB Delhi
Takeaways
• Mobilized 10.05 crore rural households into 90.9 lakh SHGs across India.
• Supported 4.6 crore Mahila Kisans and 3.74 Lakh enterprises through entrepreneurship programs.
• Trained 17.5 lakh rural youth under DDU-GKY, with a total of 11.48 lakh already placed.
• Deployed 47,952 Bank Sakhis to boost rural financial inclusion and credit access.
• Promoted sustainable livelihoods through agriculture, non-timber forest produce, livestock, and non-farm enterprises.duction
Deendayal Antyodaya Yojana - National Rural Livelihood Mission (DAY-NRLM) is a flagship poverty alleviation program being implemented by the Ministry of Rural Development, Government of India to reduce poverty by enabling poor households to access gainful self-employment and skilled wage employment opportunities resulting in sustainable and diversified livelihood options for the poor. DAY-NRLM aims at mobilizing rural poor households into Self Help Groups (SHGs) and continuously nurturing and supporting them to take economic activities till they attain an appreciable increase in income over a period of time to come out of abject poverty.
The success of DAY-NRLM is evident in the way it has transformed rural lives. One such tale is of Meghalaya’s, Heinidamanki Kanai, who’s journey of becoming a successful entrepreneur began when she joined the Kyrshanlang Self-Help Group (SHG) in January 2020. With the support of her SHG and guidance from the National Rural Livelihoods Mission (NRLM), Heinidamanki began making hand- made soaps—rose, aloe vera, orange, and lemon grass. Her hard work began to pay off in August 2023, just a few months after starting her business in April. Seeing her potential, she secured a bank loan of Rs. 1.8 lakh through her SHG. With this, she bought new machinery, tools, and even conducted lab testing to ensure the quality of her soaps.
Slowly but steadily, Heinidamanki’s venture flourished. Her annual income crossed Rs. 1 lakh, transforming her life and giving her the confidence to dream even bigger. She didn’t stop at her own success, she began training other SHG members from her village in soap making, spreading knowledge and inspiring others to follow their entrepreneurial dreams.
National Rural Livelihood Mission (NRLM) was launched in 2010 as a mission-mode scheme by restructuring the erstwhile Swarnajayanti Grameen Swarojgar Yojana (SGSY). In 2016, the program was renamed Deendayal Antyodaya Yojana – National Rural Livelihood Mission (DAYNRLM). The central and state governments jointly fund this centrally sponsored scheme. It is one of the world's largest initiatives to improve the livelihoods of the poor. The Mission seeks to achieve its objective through investing in four core components:
1. social mobilization and promotion and strengthening of self-managed and financially sustainable community institutions of the rural poor women;
2. financial inclusion;
3. sustainable livelihoods; and
4. social inclusion, social development and access to entitlements through convergence
Objectives of DAY-NRLM
DAY-NRLM promotes building strong institutions such as Self-Help Groups (SHGs) for the poor, particularly women, and enabling these institutions to access a range of financial services and livelihoods. These institutions provide them with long-term support to diversify their livelihoods, enhance their incomes, and improve their quality of life. Most of the mission’s interventions are being implemented and scaled up by the SHG women themselves who are trained as community resource persons (CRPs) Krishi Sakhis, Pashu Sakhis, Bank Sakhis, Bima Sakhis, Banking Correspondent Sakhis, etc. The Mission is also working on empowering the SHG women through awareness generation and behaviour change communication on issues like domestic violence, women’s education and other gender-related concerns, nutrition, sanitation, health, etc. The aim of the SHGs created under this scheme is to facilitate:
1. Access to formal credit;
2. Support for diversification and strengthening of livelihoods; and
3. Access to entitlements and public services.
Women Empowerment via DAY-NRLM
The mission's core objective is to reduce poverty by enabling poor households, particularly women, to access financial services, diversify their livelihoods, and improve their quality of life. Financially, the mission empowers women by fostering community institutions that provide crucial financial, technical, and marketing resources. A significant landmark milestone has been achieved under the Deen Dayal Antyodaya Yojana – National Rural Livelihoods Mission (DAY-NRLM) by disbursing over Rs. 11 lakh crores in credit to women Self-Help Groups (SHGs) through formal financial institutions. This is facilitated by women trained as Bank Sakhis and Banking Correspondent Sakhis, who act as liaisons between SHGs and formal banking institutions. The Rs. 11 lakh crore disbursement, supported by collateral- free loans, interest subventions, and other financial assistance, is further underscored by an exceptional repayment rate of over 98 percent, showcasing the effectiveness and sustainability of these programs.
In terms of livelihood, DAY-NRLM supports both farm and non-farm activities. It empowers women farmers, known as 'Mahila Kisans', by promoting agro-ecological practices and has covered 4.62 crore women under these interventions. A strong network of trained livelihood Community Resource Persons called as KrishiSakhi and PashuSakhi are deployed to handhold and provide round the year extension services to the mahilakisans.
The mission also promotes micro-enterprises in areas like handicrafts and food processing through sub-schemes such as the Start-up Village Entrepreneurship Program (SVEP), which has supported over 3.74 lakh enterprises. The Mission is also working on empowering the SHG women through awareness generation and behaviour change communication on issues like domestic violence, women’s education and other gender-related concerns, nutrition, sanitation, health, etc.
Krishi Sakhi is a Community Agriculture Service Provider (CASP) who ensures last-mile support in rural areas where farm-based services are scarce or costly. Promotes awareness and builds community capacity in sustainable agriculture, while also facilitating the aggregation and marketing of agricultural produce to improve farmers’ incomes.
Bank Sakhi is a trained Self-Help Group (SHG) member stationed at a bank branch to support SHGs with financial services. She helps open SHG savings accounts, facilitates both credit and debit transactions, and plays a key role in enabling credit linkage so SHGs can access loans and other banking facilities.
Pashu Sakhi is a Community Animal-care Service Provider (CASP) who ensures last-mile livestock services in rural areas where veterinary care is scarce or costly. Pashu Sakhi raises awareness, builds community capacity in livestock-based livelihoods, and helps aggregate and market livestock products to improve rural incomes.
DAY-NRLM has mobilized 10.05 crore rural women households into more than 90.90 lakh SHGs across 28 States & 6 UTs. Other notable achievements include:
• 4.62 crore SHG members engaged as Mahila Kisans.
• 3.5 lakh Krishi Sakhis & Pashu Sakhis deployed.
• 6,000 Integrated Farming Clusters formed.
• 1.95 lakh Producer Groups, benefiting over 50 lakh rural women.
• 3.74 lakh enterprises supported in 282 blocks.
• Women SHGs accessed ₹11 lakh crore in loans since 2013-14.
• 47,952 Bank Sakhis deployed in the bank branches to facilitate credit linkage of the SHGs
High-performing states under DAY- NRLM
• As of June 30, 2025, Bihar, Uttar Pradesh, and Andhra Pradesh are among the states with largest number of Self-Help Groups (SHGs) and have mobilized the highest number of women households into SHGs since the inception.
In terms of financial support and inclusion, several states have shown exemplary performance in FY 2024-25 as on 28th Feb 2025. For capitalisation support provided to Self-Help Groups (SHGs), Uttar Pradesh and Bihar have disbursed ₹1,23,326 lakh and ₹1,05,132 lakh respectively, both exceeding their targets. When it comes to facilitating bank loans for SHGs, Andhra Pradesh leads the nation with a disbursement of ₹34,83,725 lakh.
Regarding the promotion of sustainable livelihoods, different states have excelled in farm and non-farm sectors. In farm-based initiatives, Maharashtra stands out for covering the highest number of 'Mahila Kisans' (women farmers) under Agro-Ecological Practices, with 12,97,051 women covered, followed by Uttar Pradesh (11,37,950) and Andhra Pradesh (10,43,085). For promoting non-farm micro-enterprises under the Start-up Village Entrepreneurship Programme (SVEP), Assam is the leading state, having supported 9,557 enterprises, with Kerala (5,802) and West Bengal (4,933) also showing strong performance.
Skill Development and Employment Programs under DAY-NRLM
The Ministry implements two Centrally Sponsored Schemes under DAY-NRLM, which aim to equip rural poor youth with skills for gainful employment and contribute to poverty alleviation through the following programs:
• Deen Dayal Upadhyaya Grameen Kaushalya Yojana (DDU-GKY): Provides placement-linked skill training for rural youth aged 15–35 years. The program ensures practical skill development aligned with job placements, enabling participants to earn wages at or above the minimum wage in the formal job market. A total of 17.50 lakh candidates has been trained and a total of 11.48 lakh have been placed, as of June 2025.
• Rural Self Employment Training Institutes (RSETIs): Bank-sponsored centres for youth aged 18–50 that provide entrepreneurship training and promote self- and wage-employment, with financial support for infrastructure and training costs. A total of 56.69 lakh candidates has been trained and a total of 40.99 lakh have been settled since inception till June 2025.
High-performing states under DDU-GKY (2014-15 to June 2025)
Under DDU-GKY, Uttar Pradesh has trained the highest number of candidates at 2,44,528, followed by Odisha with 2,15,409 and Andhra Pradesh with 1,33,842. When it comes to job placements, Odisha leads with 1,77,165 candidates placed, while Andhra Pradesh also shows strong performance with 1,17,881 placements.
Top states in RSETI (2014-15 to June 2025)
Under the RSETI programme, Uttar Pradesh stands out as the top-performing state, having trained the highest number of candidates (7,55,966) and successfully settled the most entrepreneurs (5,54,877). Other states with significant achievements in both training and settlement include Rajasthan (4,34,478 trained; 3,19,948 settled), Madhya Pradesh (4,36,835 trained; 3,08,280 settled), and Karnataka (4,19,299 trained; 3,05,397 settled).
Advanced and Marketing Training under DAY-NRLM
Steps taken by the Government to impart advanced training and marketing skills to SHG members, particularly women are:
• National and State-level SARAS Aajeevika Melas are organized annually, providing specialized training for marketing and related competencies. The most recent one took place in New Delhi from 5 – 22 September 2025.
(Know more about SARAS Aajeevika Mela 2025 click @ https://www.pib.gov.in/FeaturesDeatils.aspx?NoteId=155247&ModuleId=2 )
• The National Institute of Rural Development and Panchayati Raj (NIRD&PR) conducts Training of Trainers on marketing skills to build the capacity of SHG members and rural entrepreneurs supported under DAY-NRLM. Over the past three years, NIRD&PR has conducted 44 training and capacity-building programs.
Conclusion
The DAY-NRLM has become a cornerstone of rural poverty alleviation and women’s empowerment in India. It has expanded access to formal credit, skills, and market opportunities, enabling sustainable livelihoods and financial resilience. Through focused initiatives in skill development, entrepreneurship, and convergence with key government schemes, NRLM has diversified income sources and strengthened the rural economy. Its robust monitoring systems, strong SHG–bank linkages, and capacity-building measures ensure transparency and accountability, making it a powerful driver of inclusive growth and improved living standards in rural communities.
References
Ministry of Rural Development
https://static.pib.gov.in/WriteReadData/specificdocs/documents/2023/dec/doc2023126279701.pdf https://aajeevika.gov.in/home https://aajeevika.gov.in/what-we-do/institutional-capacity-building https://darpg.gov.in/sites/default/files/National%20Rural%20Livilihood%20Mission.pdf https://aajeevika.gov.in/about/goal https://nrlm.gov.in/dashboardForOuter.do?methodName=dashboard https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/185/AU380_bavCuN.pdf?source=pqals https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/185/AU2551_O3P2KL.pdf?source=pqals https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/185/AS138_slGOkB.pdf?source=pqals https://sansad.in/getFiles/loksabhaquestions/annex/185/AU3714_fGFnWZ.pdf?source=pqals https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/185/AU380_bavCuN.pdf?source=pqals https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/185/AU4171_T2uTD0.pdf?source=pqals https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/185/AU2591_TWzqam.pdf?source=pqals https://www.pib.gov.in/FactsheetDetails.aspx?Id=149112 https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2043778 https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2112203 https://msrls.nic.in/sites/default/files/pldsuccess-storiesmeghalaya.pdf
https://asrlms.assam.gov.in/sites/default/files/swf_utility_folder/departments/asrlm_pnrd_uneecopscloud_com_oid_66/portlet
/level_2/Guidance%20Note_Krishi%20Sakhi.pdf
https://asrlms.assam.gov.in/sites/default/files/Hand%20Book%20for%20Bank%20Sakhi.pdf https://asrlms.assam.gov.in/sites/default/files/swf_utility_folder/departments/asrlm_pnrd_uneecopscloud_com_oid
_66/portlet/level_2/Guidance%20Note_Pashu%20Sakhi.pdf https://lakhpatididi.gov.in/about-lakhpati-didi/
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2149656
Click here for pdf file.