ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭିଡ ହ୍ରାସ ଓ ସୁନିଶ୍ଚିତ ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ରେଳବାଇ ଚଳାଇବ ୧,୫୦୦ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍
୨୧ ଦିନରେ ୪,୪୯୩ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍, ରେଳବାଇର ପଦେକ୍ଷପକୁ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରଶଂସା
22 OCT 2025 7:08PM by PIB Bhubaneswar
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ, ୨୨.୧୦.୨୦୨୫ : ସାରା ଦେଶରେ, ବିଶେଷ କରି ପାର୍ବଣ ଋତୁରେ, ଲୋକଙ୍କୁ ସେବା ଯୋଗାଇ ଦେବାରେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିଆସୁଛି। ଛଟ ପର୍ବ ପୂର୍ବରୁ ଯାତ୍ରା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ବେଳେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯାତ୍ରୀ ଯେପରି ନିରାପଦରେ ଏବଂ ଆରାମରେ ନିଜ ଗନ୍ତବ୍ୟ ସ୍ଥଳରେ ପହଞ୍ଚିବେ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ରେଳବାଇ ଅତିରିକ୍ତ ପ୍ରୟାସ କରୁଛି। ନିୟମିତ ଟ୍ରେନ୍ ସେବା ବ୍ୟତୀତ, ଆଗାମୀ ପାଞ୍ଚ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଦୈନିକ ହାରାହାରି ୩୦୦ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍ ସହିତ ୧,୫୦୦ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ କରିବ। ଦକ୍ଷ ପରିଚାଳନା ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଉନ୍ନତ ଯାତ୍ରୀ ସେବା ଏବଂ ସୁବିଧା ଓ ଯତ୍ନ ପ୍ରତି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ସହିତ, ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି ଯେ ପାର୍ବଣ ଋତୁରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ରେଳ ଯାତ୍ରା ସମୟରେ ଭଲ ସେବା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି। ନିୟମିତ ଟ୍ରେନ୍ ବ୍ୟତୀତ ଦୈନିକ ହାରାହାରି ୨୧୩ଟି ଟ୍ରେନ ସହିତ ଗତ ୨୧ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ୪,୪୯୩ଟି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍ ଯାତ୍ରା, ଦୀପାବଳି ଉତ୍ସବ ପାଇଁ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବେ ଘରରେ ପହଞ୍ଚିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲା।
ଆଗାମୀ ଛଟ ପୂଜା ଏବଂ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଚାଲିଥିବା ଦୀପାବଳି ଋତୁ ପାଇଁ, ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଉତ୍ସବ ଯାତ୍ରାର ଭିଡ଼କୁ ପରିଚାଳନା କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍ କାର୍ଯ୍ୟସୂଚୀ ଚଳାଉଛି। ଅକ୍ଟୋବର ୧ ରୁ ନଭେମ୍ବର ୩୦ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୬୧ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ସାରା ଦେଶରେ ୧୨ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ କରୁଛି। ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୋଟ ୧୧,୮୬୫ଟି ଯାତ୍ରା (୯୧୬ଟି ଟ୍ରେନ୍) ସୂଚିତ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ୯,୩୩୮ଟି ସଂରକ୍ଷିତ ଏବଂ ୨,୨୦୩ଟି ଅଣସଂରକ୍ଷିତ ଯାତ୍ରା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଗତ ବର୍ଷ ୭,୭୨୪ଟି ପୂଜା ଏବଂ ଦୀପାବଳି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ ତୁଳନାରେ ଏହା ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହା ପାର୍ବଣ ଋତୁରେ ସୁଗମ ଏବଂ ସୁବିଧାଜନକ ଯାତ୍ରା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ନିରନ୍ତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି।
୧୯ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୫ରେ, ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଉଧନା ଷ୍ଟେସନରେ ୩୬ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା, ଯାହା ୨୦୨୪ରେ ଉକ୍ତ ଦିନ ତୁଳନାରେ ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ସମସ୍ତ ଯାତ୍ରୀ ଅପରାହ୍ନ ୪ଟା ସୁଦ୍ଧା ଟ୍ରେନରେ ଚଢି ନିଜ ପରିବାର ସହିତ ଦୀପାବଳି ପାଳନ କରିବା ପାଇଁ ଠିକ୍ ସମୟରେ ଘରରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲେ। ଏହି ଭିଡକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ପାଇଁ ସମନ୍ୱିତ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଥିଲା। ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସୁବିଧା ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ହୋଲ୍ଡିଂ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଅନେକ ଟିକେଟ୍ କାଉଣ୍ଟର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଥିଲା । ଗତ ପାଞ୍ଚ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଉଧନାରୁ ୧.୨ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଯାତ୍ରା କରିଛନ୍ତି।
ଏଥର ଅନୁଭବ କରିଥିବା ଉନ୍ନତମାନର ଅନୁଭୂତି ପାଇଁ ଯାତ୍ରୀମାନେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ଜବଲପୁର ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ପାଇଁ ନିଜର ଅଭିଜ୍ଞତା ବାଣ୍ଟୁଥିବା ଜଣେ ଯାତ୍ରୀ ଭଲ ଭାବେ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ କରାଯାଉଥିବା ପ୍ଲାଟଫର୍ମ, ସଙ୍ଗଠିତ ପରିସର ଏବଂ ଉନ୍ନତ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ମାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ।
ବେଙ୍ଗାଲୁରୁରୁ କୋଲକାତା ଯାଉଥିବା ଜଣେ ଯାତ୍ରୀ ଉତ୍ସବର ଭିଡ଼ ସମୟରେ ପରିଷ୍କାର କୋଚ୍, ଭଦ୍ର କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ ଦକ୍ଷ ସେବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ମଦନ କୁମାର ଯାଦବ ଚିତ୍ତାକର୍ଷକ ରେଳ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଅନଲାଇନ ଟିକେଟିଂ ଏବଂ ଷ୍ଟେସନରେ ଶୃଙ୍ଖଳିତ ଧାଡ଼ିକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ପାର୍ବଣକାଳୀନ ଯାତ୍ରା ଭିଡ଼ ସମୟରେ ଯାତ୍ରୀ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଆସନ ଆବଣ୍ଟନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ଆରପିଏଫର ସତର୍କତାକୁ ମଧ୍ୟ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ଅହମ୍ମଦାବାଦ ରେଳ ଷ୍ଟେସନରେ, ରେଳ ସୁରକ୍ଷା ବଳ (ଆର. ପି. ଏଫ୍.) ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ଏବଂ ଅସୁସ୍ଥ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ଟ୍ରେନରେ ନିରାପଦ ଏବଂ ଆରାମଦାୟକ ଭାବେ ବସିପାରିବେ।
ନିଜର ବ୍ୟାପକ ନେଟୱାର୍କ, ସମର୍ପିତ କାର୍ଯ୍ୟବଳ ଏବଂ ଯାତ୍ରୀ କୈନ୍ଦ୍ରିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଜରିଆରେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଯତ୍ନର ସହିତ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଲାଗି ନିଜର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ବଜାୟ ରଖିଛି। ଅତିରିକ୍ତ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଇବା ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସମୟୋଚିତ ପରିଚାଳନା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ପାର୍ବଣର ଭିଡ଼ ସମୟରେ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଯାତ୍ରା ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି। ରେଳବାଇ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସକ୍ରିୟ ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ସମର୍ପଣ ଏହି ପାର୍ବଣ ଋତୁରେ ସାରା ଦେଶରେ ସମସ୍ତ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଯାତ୍ରାକୁ ନିରାପଦ, ବିଶ୍ୱସନୀୟ ଏବଂ ସମନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ସଂଗଠନର ସଂକଳ୍ପକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ ।

Ministry of Railways
Indian Railways to Run 1,500 Special Trains Over the Next 5 Days to Cater to Chhath Festive Rush; Safe and Comfortable Travel for Passengers is the Focus
Besides Regular Trains, 4,493 Special Train Trips in the Last 21 Days, Averaging 213 Trips Daily, Help the People Reach Home Safely for Diwali Festivities
Passengers Appreciate Special Arrangements by Railways Across the Country Aiming to Enhance Experience Amid Festive Rush
22 OCT 2025 7:08PM by PIB Delhi
Indian Railways continue to play a vital role in connecting people across the nation, especially during the festive season. As travel surges ahead of the Chhath festivities, Railways are going the extra mile to ensure that every traveller reaches their destination safely and comfortably. In addition to the regular train services, 1500 special trains will be run during the next five days with an average of 300 specials per day. With the efficient arrangements, enhanced passenger services, and a commitment to convenience and care, Indian Railways is ensuring that every passenger during his or her rail journey during the festive season is served well. Besides Regular trains, 4,493 Special train trips in the last 21 Days, averaging 213 trips daily, helped the passengers reach home safely for Diwali festivities.
For the upcoming Chhath Puja and ongoing Diwali season this year, Indian Railways is running a robust special train schedule to manage the festive travel rush. Over a duration of 61 days, from 1st October to 30th November 2025, more than 12,000 special trains are being operated across the country. So far, a total of 11,865 trips (916 trains) have been notified, including 9,338 reserved and 2,203 unreserved trips. This marks a significant increase from last year, when 7,724 Puja and Diwali special trains were run, reflecting Indian Railways’ continued commitment to ensuring smooth and convenient travel during the festive season.
Puja / Diwali Festival Special Notified Train Trips (21st Oct. to 31st Oct. 2025)
Date
Trips
21-10-2025
282
22-10-2025
285
23-10-2025
295
24-10-2025
303
25-10-2025
311
26-10-2025
305
27-10-2025
286
28-10-2025
242
29-10-2025
242
30-10-2025
263
31-10-2025
263
Indian Railways Enhances Passenger Experience with Improved Services and Facilities
On 19th October 2025, Indian Railways facilitated over 36,000 passengers at Udhna Station — a 50% increase from the same day in 2024. All passengers boarded trains by 4 PM, reaching home in time to celebrate Diwali with their families. To manage the surge, coordinated efforts were made to control crowds. A dedicated holding area and numerous ticket counters were set up for passenger convenience. Over the last five days, more than 1.2 lakh people travelled from Udhna.
Passengers praised Indian Railways for the better experience they felt this time. One Passenger who shared his experience for cleanliness, safety, and overall upkeep of Jabalpur Railway Station, highlighted well-maintained platforms, organized premises & improved hygiene standards.
A passenger travelling from Bengaluru to Kolkata praised Indian Railways for its clean coaches, courteous staff, and efficient service during the festive rush.
Madan Kumar Yadav praised the impressive railway system, online ticketing, and orderly queueing at the station. He also appreciated the RPF's vigilance in ensuring passenger safety and seat allocation during the festive travel rush.
At Ahmedabad Railway Station, the Railway Protection Force (RPF) provided special assistance to disabled and sick passengers, ensuring their safe and comfortable boarding onto trains.
Through its extensive network, dedicated workforce & passenger-centric approach, Indian Railways continues to uphold its commitment to serve every traveller with efficiency and care. From running additional trains to ensuring cleanliness, safety, and timely operations, every effort is being made to provide seamless travel during the festive rush. The proactive measures and dedication of Railway staff reflect the organisation’s resolve to make travel during this festive season safe, reliable, and well-coordinated for all passengers across the country.