Ministry of Tourism
Special Campaign 5.0 Underway to Promote Cleanliness and Expedite Disposal of Pending Matters
21 OCT 2025 1:48PM by PIB Delhi
The Ministry of Tourism, together with its India Tourism Offices, Institutes of Hotel Management (IHMs), Indian Institute of Tourism and Travel Management (IITTM), India Tourism Development Corporation (ITDC), and Programme Divisions, is actively participating in the Special Campaign for Disposal of Pending Matters (SCDPM) 5.0.
Ministry of Tourism has identified a total of 6429 targets and uploaded on the SCDPM Portal for the Special Campaign 5.0. Total of 413 sites have been earmarked for undertaking cleanliness as part of the Special Campaign 5.0. More than 4700 physical files and 1,100 e-office files have been identified for review.
As of now, 1553 activities have been implemented which account for 24.15% of the total targets. 14095 Sq. Ft. space has been freed and Rs.172991/- is revenue earned by scrap disposal. Progress is being monitored and uploaded on the SCDPM portal hosted by the Department of Administrative Reforms and Public Grievances (DARPG).
The Ministry of Tourism and its field offices/institutes are highlighting the activities regularly undertaken as part of the Special Campaign 5.0 through social media posts.

ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଓ ମାମଲା ସମାଧାନ ପାଇଁ ‘ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଭିଯାନ ୫.୦’ ଜାରି
21 OCT 2025 1:48PM by PIB Bhubaneswar
ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏହାର ଭାରତ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ମାଧ୍ୟମରେ, ହୋଟେଲ ପରିଚାଳନା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ଆଇଏଚଏମ), ଭାରତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ଯାତ୍ରା ପରିଚାଳନା ସଂସ୍ଥାନ (ଆଇଆଇଟିଟିଏମ), ଭାରତ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ବିକାଶ ନିଗମ (ଆଇଟିଡ଼ିସି) ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବିଭାଗ ସହିତ ମିଳିତ ଭାବରେ, ପଡ଼ି ରହିଥିବା ମାମଲାଗୁଡ଼ିକୁ ସମାଧାନ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଭିଯାନ (ଏସସିଡିପିଏମ) ୫.୦ ରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛି।
ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଭିଯାନ ୫.୦ ପାଇଁ ମୋଟ ୬,୪୨୯ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଚିହ୍ନଟ କରି ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଏସସିଡିପିଏମ ପୋର୍ଟାଲରେ ଅପଲୋଡ୍ କରିଛି। ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଭିଯାନ ୫.୦ ଅଧୀନରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପାଇଁ ମୋଟ ୪୧୩ ଟି ସ୍ଥାନ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଛି। ସମୀକ୍ଷା ପାଇଁ ୪,୭୦୦ରୁ ଅଧିକ ଭୌତିକ ଫାଇଲ ଏବଂ ୧,୧୦୦ ଇ-ଅଫିସ ଫାଇଲ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଛି।
ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ୧,୫୫୩ଟି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ମୋଟ ଲକ୍ଷ୍ୟର ୨୪.୧୫ ପ୍ରତିଶତ ଅଟେ। ୧୪,୦୯୫ ବର୍ଗଫୁଟ ସ୍ଥାନ ମୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଅପବ୍ୟବହାର ନିଷ୍କାସନରୁ ୧୭୨,୯୯୧ ଟଙ୍କା ରାଜସ୍ୱ ଅର୍ଜିତ ହୋଇଛି। ପ୍ରଶାସନିକ ସଂସ୍କାର ଏବଂ ସାଧାରଣ ଅଭିଯୋଗ ବିଭାଗ (ଡିଏଆରପିଜି)ର ଏସସିଡିପିଏମ ପୋର୍ଟାଲରେ ପ୍ରଗତିର ତଦାରଖ ଏବଂ ଅପଲୋଡ୍ କରାଯାଉଛି।
ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଏହାର ଆଞ୍ଚଳିକ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ/ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ନିୟମିତ ଭାବରେ ସାମାଜିକ ଗଣମାଧ୍ୟମ ପୋଷ୍ଟ ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଭିଯାନ ୫.୦ ଅଧୀନରେ କରାଯାଉଥିବା କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ବିଷୟରେ ନିୟମିତ ଭାବରେ ଅପଡେଟ୍ କରୁଛନ୍ତି।