কেবিনেট
প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰীব কল্যাণ অন্ন যোজনা (পিএমজিকেএৱাই) আৰু অন্যান্য কল্যাণমূলক আঁচনিৰ অধীনত ২০২৪ৰ জুলাইৰ পৰা ২০২৮ৰ ডিচেম্বৰলৈ বিনামূলীয়া ফ'ৰ্টিফাইড চাউল যোগানৰ বাবে কেবিনেটৰ অনুমোদন
৭৫ সংখ্যক স্বাধীনতা দিৱসত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ সৈতে সামঞ্জস্য ৰাখি, চাউল সংবৰ্ধনৰ পদক্ষেপৰ ধাৰাবাহিকতা ভাৰত চৰকাৰৰ 'অনিমিয়া মুক্ত ভাৰত' ৰণনীতিৰ অধীনত গ্ৰহণ কৰা হস্তক্ষেপৰ পৰিপূৰক হ'ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দৃষ্টিভংগীৰে পুষ্টি সুৰক্ষাৰ দিশত এক বৃহৎ পদক্ষেপ
09 OCT 2024 3:07PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰীব কল্যাণ অন্ন যোজনা (পিএমজিকেএৱাই) আৰু অন্যান্য কল্যাণ আঁচনিকে ধৰি চৰকাৰৰ সকলো আঁচনিৰ অধীনত ২০২৪ৰ জুলাইৰ পৰা ২০২৮ৰ ডিচেম্বৰলৈকে সাৰ্বজনীনভাৱে চাউল যোগান অব্যাহত ৰখাৰ বাবে অনুমোদন জনাইছে।
পিএমজিকেএৱাই (খাদ্য ৰাজসাহায্য) ৰ অংশ হিচাপে ভাৰত চৰকাৰৰ ১০০% পুঁজিৰে চাউল সংৰক্ষণৰ উদ্যোগ কেন্দ্ৰীয় খণ্ডৰ উদ্যোগ হিচাপে অব্যাহত থাকিব, যাৰ ফলত ৰূপায়ণৰ বাবে এক একীকৃত প্ৰতিষ্ঠানিক ব্যৱস্থা প্ৰদান কৰা হ'ব।
সেই অনুসৰি, দেশৰ পুষ্টি সুৰক্ষাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ সন্দৰ্ভত ৭৫সংখ্যক স্বাধীনতা দিৱসত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ সৈতে সামঞ্জস্য ৰাখি দেশত ৰক্তহীনতা আৰু ক্ষুদ্ৰ পুষ্টিৰ অভাৱ দূৰ কৰাৰ বাবে 'টাৰ্গেটেড পাব্লিক ডিষ্ট্ৰিবিউচন চিষ্টেম (টিপিডিএছ), অন্যান্য কল্যাণমূলক আঁচনি, সংহত শিশু বিকাশ সেৱা (আইচিডিএছ), পিএম পোষণ (প্ৰাক্তন এমডিএম) 'ৰ দৰে আঁচনি গ্ৰহণ কৰা হৈছে। ২০২২ চনৰ এপ্ৰিল মাহত অৰ্থনৈতিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰণালয়ৰ কমিটীয়ে ২০২৪ চনৰ মাৰ্চ মাহৰ ভিতৰত সমগ্ৰ দেশত ধান সংৰক্ষণ কাৰ্যসূচী কাৰ্যকৰী কৰাৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰে। তিনিওটা পৰ্যায় সফলতাৰে সম্পূৰ্ণ কৰা হৈছে আৰু ২০২৪ চনৰ মাৰ্চ মাহৰ ভিতৰত চৰকাৰৰ সকলো আঁচনিতে শক্তিশালী চাউল যোগান ধৰাৰ বাবে সাৰ্বজনীন কভাৰেজৰ লক্ষ্যত উপনীত হৈছে।
২০১৯ আৰু ২০২১ৰ মাজত কৰা ৰাষ্ট্ৰীয় পৰিয়াল স্বাস্থ্য জৰীপ (এনএফএইচএছ-৫) ৰ মতে, ৰক্তহীনতা ভাৰতত এটা ব্যাপক সমস্যা হৈ আছে, যিয়ে বিভিন্ন বয়সৰ দল আৰু আয়ৰ স্তৰত শিশু, মহিলা আৰু পুৰুষক প্ৰভাৱিত কৰে। আয়ৰনৰ অভাৱৰ উপৰিও ভিটামিন বি১২ আৰু ফলিক এচিডৰ দৰে অন্যান্য ভিটামিন আৰু খনিজ পদাৰ্থৰ অভাৱো অব্যাহত আছে, যিয়ে জনসংখ্যাৰ সামগ্ৰিক স্বাস্থ্য আৰু উৎপাদনশীলতাক প্ৰভাৱিত কৰিছে।
বিশ্বব্যাপী খাদ্য সংবৰ্ধনক এনিমিয়া আৰু ক্ষুদ্ৰ পুষ্টিৰ অপুষ্টিৰ প্ৰতিৰোধৰ বাবে এক সুৰক্ষিত আৰু কাৰ্যকৰী ব্যৱস্থা হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে। ভাৰতৰ ৬৫% জনসংখ্যাই প্ৰধান খাদ্য হিচাপে ধান খোৱাৰ বাবে ভাৰতীয় প্ৰেক্ষাপটত মাইক্ৰ' নিউট্ৰিয়েন্টৰ যোগানৰ বাবে ধান এক আদৰ্শ বাহন। ধান সংবৰ্ধনত এফএছএছএআইৰ দ্বাৰা নিৰ্ধাৰিত মানদণ্ড অনুসৰি সাধাৰণ ধান (কাষ্টম মিল্ড ৰাইছ) ত মাইক্ৰ' নিউট্ৰিয়েন্ট (আয়ৰন, ফ'লিক এচিড, ভিটামিন বি 12)ৰে সমৃদ্ধ ফ'ৰ্টিফাইড ৰাইছ কাৰ্ণেল (এফআৰকে) যোগ কৰা হয়।

Cabinet
Cabinet approves continuation of supply of free Fortified Rice under Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana (PMGKAY) and other welfare schemes from July, 2024 to December, 2028
In line with the Prime Minister’s address on the 75th Independence Day, the continuation of Rice Fortification initiative will complement the interventions adopted under the Anaemia Mukt Bharat strategy of the Government of India
Big step towards nutritional security in line with the PM’s vision
09 OCT 2024 3:07PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved continuation of the universal supply of Fortified Rice under all schemes of the Government including Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana (PMGKAY) and Other Welfare Schemes etc. in its present form, from July 2024 and upto December 2028.
The rice fortification initiative will continue as a central sector initiative with 100% funding by the Government of India as part of PMGKAY (Food Subsidy), thus providing a unified institutional mechanism for implementation.
Accordingly, in line with the Prime Minister's address on 75th Independence Day on the necessity of Nutritional Security in the country, the initiative "Supply of fortified rice throughout the Targeted Public Distribution System (TPDS), Other Welfare Schemes, Integrated Child Development Service (ICDS), PM POSHAN (Erstwhile MDM) in all States and Union Territories (UTs)" to address anaemia and micronutrients deficiency in the country was taken up. The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) in April 2022, decided to implement the Rice fortification initiative throughout the country in a phased manner by March 2024. All three phases have been successfully completed and the target of universal coverage to supply fortified rice in all schemes of the Government was achieved by March 2024.
According to the National Family Health Survey (NFHS-5) conducted between 2019 and 2021, anaemia remains a widespread issue in India, affecting children, women, and men across various age groups and income levels. Besides iron deficiency, other vitamin and mineral deficiencies, such as Vitamin B12 and folic acid, also persist, impacting the overall health and productivity of the population.
Food fortification has been used globally as a safe and effective measure to address anaemia and micronutrient malnutrition in the vulnerable population. Rice is an ideal vehicle for supplying micronutrients in the Indian Context as 65% of India's population consumes rice as a staple food. Rice fortification involves the addition of Fortified Rice Kernels (FRK) enriched with micronutrients (Iron, Folic Acid, Vitamin B 12) as per standards prescribed by FSSAI to regular Rice (Custom Milled Rice).