মন্ত্রীমন্দল
জুলাই ২০২৪ দগী দিশেম্বর ২০২৮ ফাওবা প্রধান মন্ত্রী গরিব কলয়ান য়োজনা(পি এম জি কে এ ৱাই) অমসুং অতোপ্পা য়াইফ-থৌরাংগী স্কিমশিংগী মখাদা মখা তানা চেঙ পীবা মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীরে
প্রধান মন্ত্রীনা ৭৫শুবা নিংতম্বা নুমিত্তা পীখিবা ৱারোলগী মতুংইন্না, ভারত সরকারগী এনেমিয়া মুক্তা ভারত স্ত্রাতেজিগী মখাদা মখা তানা চেঙ পীবগী থবক পাংথোক্কদবনি
প্রধান মন্ত্রীগী পান্দমগা লোয়ননা মচি ওইবা চীঞ্জাক ফংহন্নবা মাইকৈদা থাংজিনবা অচৌবা খোঙথাংনি
09 OCT 2024 3:07PM by PIB Imphal
হৌজিক চৎনরিবা মওং অসিদা, জুলাই ২০২৪ দগী দিশেম্বর ২০২৮ ফাওবা প্রধান মন্ত্রী গরিব কলয়ান য়োজনা(পি এম জি কে এ ৱাই) অমসুং অতোপ্পা য়াইফ-থৌরাংগী স্কিমশিংগী মখাদা মখা তানা মীয়ামদা চেঙ পীবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীরে।
প্রধান মন্ত্রী গরিব কলয়ান য়োজনা(ফুদ সবসিদি)গী শরুক অমা ওইনা ভারত সরকারনা চাদা ১০০ শেন পুথোক্তুনা কেন্দ্র সরকারগী থবক অমা ওইনা চেঙ পীবগী থবক মখা চৎথগনি অমসুং মসিনা অপুনবা ওইনা থবক অসি পায়খৎনবা থবক অমা পায়খৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা ৭৫শুবা নিংতম্বা নুমিত্তা পীখিবা ৱারোলগী মতুংইন্না, লৈবাক অসিদা দরকার ওইবা মচি ওইবা চীঞ্জাক ফংহন্নবা তার্গেতেদ পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন সিস্তেম(তি পি দি এস), ইন্তিগ্রেতেদ চাইল্দ দিবলপমেন্ত স্কিম(আই সি দি এস), পি.এম পোসন(হান্নগী এম দি এম) গী মখাদা এনেমিনা অমসুং মাইক্রোন্যুত্রিয়েন্তশিং ৱাৎপা থেংন্নবা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তিশিংদা মখা তানা চেঙ পীগদবনি। ভারত সরকারগী এনেমিয়া মুক্তা ভারত স্ত্রাতেজিগী মখাদা মখা তানা চেঙ পীবগী থবক পাংথোক্কদবনি।
এপ্রিল ২০২২দা কেবিনেত কম্মিতি ওন ইকোনোমিক এফেয়ার্সনা তাঙ্কক নাইনা লৈবাক শীনবা থুংনা মার্চ ২০২৪ ফাওবদা চেঙ ফংহনবগী থবক পায়খৎনবা ৱারেপ লৌখি। হায়রিবা ফেজ অহুম অসি মাইপাক্না লোইশিনখ্রে অমসুং দরকারগী স্কিমশিংনা মীওই খুদিংমক্তা চেঙ ফংহন্নবা পান্দম অসি মার্চ ২০২৪ দা ফংবা ঙম্লে।
২০১৯ অমসুং ২০২১ দা পাংথোকখিবা নেসনেল ফেমিলি হেল্থ সর্ভে-৫ গী মতুংইন্না, ভারত শীনবা থুংনা এনেমিয়া লৈবদগী চহি মতাং কয়াগী অঙাংশিং, নুপীশিং শোকহনখি। আইরন ৱাৎপগী মথক্তা, অতোপ্পা বিতামিন অমসুং মিনরেলশিং হায়বদি বিতামিন বি১২ অমসুং ফোলিক এসিদ ৱাৎপদগী মীওই কয়াগী হকশেলদা অকায়বা পীখি অমসুং মীওই কয়া থবক শুবদা অপনবা পীখি।
মচি ওইবা চীঞ্জাক হেন্না ফংহনবা অসি খুদোংথিনিঙাই ওইবা মীওই কাংলুপশিং এনেমিয়া অমসুং মাইক্রোনিউত্রিয়েন্ত ৱাৎপা থেংন্নবা পাম্বৈ ওইনা শীজিন্নরি। ভারতকী ওইনা চেঙ অসি মাইক্রোন্যুত্রিয়েন্তশিং ফংহন্নবা খ্বাইদগী ফবা পাম্বৈ ওইরি অমসুং ভারতকী অপুনবা মীশিংগী চাদা ৬৫ চাক অসি চাই। রাইজ ফোর্তিফিকেসন অসিদা ফোর্তিফাইদ রাইজ কেরনেলস(এফ আর কে) য়াওহন্দুনা, এফ.এস.এস.এ.আইগী মতুংইন্না আইরন, ফোলিক এসিদ, বিতামিন বি ১২ য়াওরে।

Cabinet
Cabinet approves continuation of supply of free Fortified Rice under Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana (PMGKAY) and other welfare schemes from July, 2024 to December, 2028
In line with the Prime Minister’s address on the 75th Independence Day, the continuation of Rice Fortification initiative will complement the interventions adopted under the Anaemia Mukt Bharat strategy of the Government of India
Big step towards nutritional security in line with the PM’s vision
09 OCT 2024 3:07PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved continuation of the universal supply of Fortified Rice under all schemes of the Government including Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana (PMGKAY) and Other Welfare Schemes etc. in its present form, from July 2024 and upto December 2028.
The rice fortification initiative will continue as a central sector initiative with 100% funding by the Government of India as part of PMGKAY (Food Subsidy), thus providing a unified institutional mechanism for implementation.
Accordingly, in line with the Prime Minister's address on 75th Independence Day on the necessity of Nutritional Security in the country, the initiative "Supply of fortified rice throughout the Targeted Public Distribution System (TPDS), Other Welfare Schemes, Integrated Child Development Service (ICDS), PM POSHAN (Erstwhile MDM) in all States and Union Territories (UTs)" to address anaemia and micronutrients deficiency in the country was taken up. The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) in April 2022, decided to implement the Rice fortification initiative throughout the country in a phased manner by March 2024. All three phases have been successfully completed and the target of universal coverage to supply fortified rice in all schemes of the Government was achieved by March 2024.
According to the National Family Health Survey (NFHS-5) conducted between 2019 and 2021, anaemia remains a widespread issue in India, affecting children, women, and men across various age groups and income levels. Besides iron deficiency, other vitamin and mineral deficiencies, such as Vitamin B12 and folic acid, also persist, impacting the overall health and productivity of the population.
Food fortification has been used globally as a safe and effective measure to address anaemia and micronutrient malnutrition in the vulnerable population. Rice is an ideal vehicle for supplying micronutrients in the Indian Context as 65% of India's population consumes rice as a staple food. Rice fortification involves the addition of Fortified Rice Kernels (FRK) enriched with micronutrients (Iron, Folic Acid, Vitamin B 12) as per standards prescribed by FSSAI to regular Rice (Custom Milled Rice).