উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
আজি উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ ক্ৰীড়া উন্নয়ন সন্দৰ্ভত দ্বিতীয় উচ্চ পৰ্যায়ৰ টাস্ক ফ’ৰ্চৰ বৈঠক অনুষ্ঠিত হয়: কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী জ্যোতিৰাদিত্য সিন্ধিয়াই এনইআৰক ভাৰতৰ ক্ৰীড়া কেন্দ্ৰলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিবলৈ তলৰ পৰা ওপৰলৈ যোৱা পদ্ধতি আৰু দীৰ্ঘম্যাদী প্ৰশিক্ষক সংযোগৰ আহ্বান জনায়
15 OCT 2025 5:31PM by PIB Guwahati
মণিপুৰৰ ৰাজ্যপাল অজয় ​​কুমাৰ ভল্লাৰ অধ্যক্ষতাত আজি উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ক্ৰীড়া উন্নয়নৰ দ্বিতীয় উচ্চস্তৰীয় টাস্ক ফ’ৰ্চৰ বৈঠক অনুষ্ঠিত হয়। এই বৈঠকত যোগাযোগ আৰু উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়নৰ কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী জ্যোতিৰাদিত্য এম সিন্ধিয়া, যুৱ পৰিক্ৰমা আৰু ক্ৰীড়া বিভাগৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ৰক্ষা খাদছে, মিজোৰামৰ ক্ৰীড়া মন্ত্ৰী লালংহিংলভা হমাৰ আৰু উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ সকলো ৰাজ্যৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়া আৰু প্ৰতিনিধি উপস্থিত থাকে।
এই বৈঠকখনে ২০২৫ চনৰ ১৭ এপ্ৰিলত অনুষ্ঠিত হোৱা প্ৰথমখন এইচএলটিএফৰ বৈঠকৰ অনুসৰণ হিচাপে কাম কৰিছিল আৰু প্ৰাৰম্ভিক আলোচনাৰ পিছত হোৱা অগ্ৰগতিসমূহ পৰ্যালোচনা কৰিবলৈ আৰু অঞ্চলটোৰ ক্ৰীড়া প্ৰসাৰ, আন্তঃগাঁথনি, আৰু প্ৰতিভা বিকাশ শক্তিশালী কৰাৰ বাবে এক বিস্তৃত ৰোডমেপ প্ৰস্তুত কৰিবলৈ আহ্বান কৰা হৈছিল।
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰীজ্যোতিৰাদিত্য সিন্ধিয়াই তেওঁৰ ভাষণত উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ চহকী সাংস্কৃতিক ঐতিহ্য, প্ৰাকৃতিক এথলেটিচিজম, আৰু ক্ৰীড়াৰ প্ৰতি গভীৰ শিপাই থকা আকৰ্ষণৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি ভাৰতৰ ক্ৰীড়া কেন্দ্ৰ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰাৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ মেক্ৰ’ কোচিং পেটাৰ্ণ গ্ৰহণ কৰা, প্ৰশিক্ষকৰ দীৰ্ঘম্যাদী আৰু প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ নিয়োগ নিশ্চিত কৰা, ক্ৰীড়াভিত্তিক প্ৰতিভা স্কাউটিং ৰূপায়ণ কৰা, আৰু ক্ৰীড়াৰ উৎকৃষ্টতাৰ বাবে এক শক্তিশালী ভেটি গঢ়ি তোলাৰ বাবে তলৰ পৰা ওপৰলৈ পন্থা গ্ৰহণ কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আৰু অধিক গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে আধুনিক ক্ৰীড়া সুবিধাসমূহ গঢ়ি তোলা, স্থানীয় প্ৰতিভাক লালন-পালন কৰা, উচ্চ সম্ভাৱনাপূৰ্ণ শাখাসমূহ চিনাক্ত কৰা, আৰু সমগ্ৰ উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্যসমূহত তৃণমূল পৰ্যায়ৰ অংশগ্ৰহণক প্ৰসাৰিত কৰি ক্ৰীড়া পৰিৱেশ তন্ত্ৰত সামগ্ৰিক বৃদ্ধি আৰু অন্তৰ্ভুক্তি নিশ্চিত কৰা।
আলোচনাত বৰ্তমানৰ ক্ৰীড়া আন্তঃগাঁথনিৰ বিস্তৃত পৰ্যালোচনা চলোৱা, সুবিধা, প্ৰতিভা বিকাশ, আৰু সুলভতাৰ মূল ব্যৱধান চিনাক্ত কৰা, আৰু ক্ৰীড়া আন্তঃগাঁথনি আৰু অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধিৰ বাবে কৌশলগত কাঠামো গঢ়ি তোলাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছিল। টাস্ক ফ’ৰ্চে প্ৰতিভা সমৃদ্ধ আৰু অভাৱগ্ৰস্ত অঞ্চলসমূহৰ মেপিং, ৰাজহুৱা-ব্যক্তিগত অংশীদাৰিত্ব (পিপিপি) আৰু চিএছআৰ পদক্ষেপৰ জৰিয়তে বিনিয়োগ আকৰ্ষণ কৰা, আৰু পৰ্যায়ক্ৰমে ৰূপায়ণৰ বাবে জুখিব পৰা মাইলৰ খুঁটিৰ সৈতে এক কাৰ্য্যকৰী ৰোডমেপ প্ৰস্তুত কৰাৰ বিষয়েও আলোচনা কৰে।
চৰকাৰৰ দায়বদ্ধতাক পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰি সিন্ধিয়াই কয় যে উত্তৰ-পূব অঞ্চলত ভাৰতীয় ক্ৰীড়াৰ শক্তিশালী স্থান হ’বলৈ প্ৰয়োজনীয় সকলো উপাদান আছে আৰু আধুনিক আন্তঃগাঁথনি, নীতিগত সমৰ্থন, আৰু প্ৰতিষ্ঠানিক সমন্বয়ৰ সঠিক মিশ্ৰণেৰে অঞ্চলটোৱে এনে চেম্পিয়নক লালন-পালন কৰিব পাৰে যিয়ে অঞ্চলটোলৈ আৰু ভাৰতলৈ বিশ্বব্যাপী স্বীকৃতি কঢ়িয়াই আনিব।
তেওঁ লগতে কয় যে আধুনিক আন্তঃগাঁথনিৰ সৈতে অঞ্চলটোৰ প্ৰাকৃতিক ক্ৰীড়া সংস্কৃতি আৰু পৰম্পৰাগত শাখাসমূহৰ মিশ্ৰণ ঘটাই উত্তৰ-পূব অঞ্চলে কেৱল আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰশংসাৰ খেলুৱৈ সৃষ্টি কৰাই নহয়, সৰ্বাংগীন বৃদ্ধি, যুৱক-যুৱতীসকলৰ সংযোগ, আৰু আঞ্চলিক গৌৰৱো লাভান্বিত কৰিব পাৰে।
দ্বিতীয়খন এইচএলটিএফ বৈঠকে ক্রীড়া-নেতৃত্বাধীন উন্নয়নৰ জৰিয়তে প্রধানমন্ত্রী মোদী নেতৃত্বাধীন চৰকাৰৰ বহল লক্ষ্যৰ সৈতে সংগতি ৰাখি উত্তৰ-পূব অঞ্চলটোক ক্রীড়া উৎকৃষ্টতাৰ এক সজীৱ কেন্দ্রলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ দৃষ্টিভংগীক আগুৱাই নিয়াত আন এক উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপ হিচাপে চিহ্নিত কৰিছে৷

Ministry of Development of North-East Region
Second High-Level Task Force Meeting on Sports Development in North Eastern Region Held Today: Union Minister Jyotiraditya Scindia Calls for a Bottom-Up Approach and Long-Term Coaching Engagement to Transform NER into India’s Sporting Hub
15 OCT 2025 5:31PM by PIB Delhi
The Second High-Level Task Force (HLTF) Meeting on Sports Development in the North Eastern Region (NER) was held today chaired by the Governor of Manipur, Ajay Kumar Bhalla. The meeting was attended by Union Minister for Communications and Development of North Eastern Region, Jyotiraditya M. Scindia, Minister of State for Youth Affairs and Sports, Raksha Khadse, Sports Minister of Mizoram, Lalnghinglova Hmar and senior officials and representatives from all Northeastern States.
The meeting served as a follow-up to the first HLTF meeting held on April 17, 2025, and was convened to review the progress made since the initial discussions and to chart a comprehensive roadmap for strengthening sports promotion, infrastructure, and talent development in the region.
In his address, Union Minister Shri Jyotiraditya Scindia highlighted the immense potential of the North Eastern Region to emerge as India’s sporting hub, given its rich cultural heritage, natural athleticism, and deep-rooted passion for sports. He emphasized the need to adopt macro coaching patterns, ensure the long-term and committed engagement of coaches, implement sport-based talent scouting, and adopt a bottom-up approach to build a strong foundation for sporting excellence.
The Minister further stressed on the importance of developing modern sports facilities, nurturing local talent, identifying high-potential disciplines, and promoting grassroots participation across all Northeastern States to ensure holistic growth and inclusivity in the sporting ecosystem.
The discussions focused on conducting a comprehensive review of existing sports infrastructure, identifying key gaps in facilities, talent development, and accessibility, and evolving a strategic framework to enhance sports infrastructure and participation. The Task Force also deliberated on mapping talent-rich and underserved areas, attracting investments through Public-Private Partnerships (PPPs) and CSR initiatives, and developing an actionable roadmap with measurable milestones for phased implementation.
Reiterating the Government’s commitment, Scindia said that the North Eastern Region has all the elements needed to become the powerhouse of Indian sports and that with the right mix of modern infrastructure, policy support, and institutional coordination, the region can nurture champions who will bring global recognition to the region and to India.
He added that by blending modern infrastructure with the region’s natural sporting culture and traditional disciplines, the North Eastern Region can not only produce athletes of international acclaim but also foster inclusive growth, youth engagement, and regional pride.
The Second HLTF Meeting marks another significant step in advancing the vision of transforming the North Eastern Region into a vibrant centre of sporting excellence, aligning with the broader goal of Government led by PM Modi to empower the region through sports-led development.