প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
কেৰালাৰ কোচিত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৪০০০ কোটি টকাতকৈও অধিক মূল্যৰ আন্তঃগাঁথনিমূলক প্ৰকল্প ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰে
"আজি, যেতিয়া ভাৰত বিশ্ব বাণিজ্যৰ এক প্ৰধান কেন্দ্ৰ হৈ পৰিছে, আমি দেশৰ সামুদ্ৰিক শক্তি বৃদ্ধিত গুৰুত্ব দিছো"
"যোৱা ১০ বছৰত বন্দৰ, জাহাজ পৰিবহণ আৰু আভ্যন্তৰীণ জলপথৰ ক্ষেত্ৰত 'ব্যৱসায় কৰাৰ সুচলতা" বৃদ্ধিৰ বাবে বহুতো সংস্কাৰ সাধন কৰা হৈছে।"
"বিশ্ব বাণিজ্যত ভাৰতৰ সম্ভাৱনা আৰু স্থিতি বিশ্বই স্বীকাৰ কৰিছে"
"সামুদ্ৰিক অমৃত কাল ভিজনে বিকশিত ভাৰতৰ বাবে ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক দক্ষতাক শক্তিশালী কৰাৰ দিশ নিৰ্দেশনা উপস্থাপন কৰিছে"
"কোচিৰ নতুন ড্ৰাই ডক ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰীয় গৌৰৱ"
"কোচি শ্বিপয়াৰ্ডে দেশৰ চহৰসমূহত আধুনিক আৰু সেউজ জল সংযোগত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আছে"
17 JAN 2024 2:02PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি কেৰালাৰ কোচিত ৪০০০ কোটি টকাতকৈও অধিক মূল্যৰ তিনিটা মুখ্য আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰে। আজি উদ্বোধন কৰা প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছে কোচিন শ্বিপয়াৰ্ড লিমিটেড (চিএছএল)ত নিউ ড্ৰাই ডক (এনডিডি), চিএছএলৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় শ্বিপ মেৰামতি সুবিধা (আইএছআৰএফ), আৰু কোচিৰ পুথুৱিপিনত ইণ্ডিয়ান অইল কৰ্পোৰেচন লিমিটেডৰ এলপিজি আমদানি টাৰ্মিনেল। এই গুৰুত্বপূৰ্ণ আন্তঃগাঁথনিমূলক প্ৰকল্পসমূহ ভাৰতৰ বন্দৰ, জাহাজ পৰিবহণ আৰু জলপথ খণ্ডক ৰূপান্তৰিত কৰা আৰু ইয়াত ক্ষমতা আৰু আত্মনিৰ্ভৰশীলতা গঢ়ি তোলাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সামঞ্জস্যপূৰ্ণ।
সমাৱেশত সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আজি ৰাতিপুৱা মন্দিৰত ভগৱান গুৰুভ্যুৰপ্পনৰ দৰ্শনৰ বিষয়ে কয়। তেওঁ শেহতীয়াকৈ অযোধ্যা ধামত মহৰ্ষি বাল্মীকি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰৰ উদ্বোধন অনুষ্ঠানত তেওঁৰ বক্তৃতাত ৰামায়ণৰ সৈতে জড়িত কেৰালাৰ পবিত্ৰ মন্দিৰৰ উল্লেখৰ কথাও স্মৰণ কৰে। তেওঁ অযোধ্যা ধামৰ প্রাণ প্রতিষ্ঠাৰ মাত্ৰ কেইদিনমান পূৰ্বে ৰামস্বামী মন্দিৰত দৰ্শন কৰিবলৈ সক্ষম হোৱাৰ বাবে কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ কয় যে আজি ৰাতিপুৱা কেৰালাৰ শিল্পীসকলৰ সুন্দৰ উপস্থাপনে কেৰালাত অৱধ পুৰীৰ অনুভৱ কঢ়িয়াই আনিছে।
অমৃত কালৰ সময়ত ভাৰতক 'বিকশিত ভাৰত" হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ যাত্ৰাত প্ৰতিখন ৰাজ্যৰ ভূমিকাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে অতীতত ভাৰতৰ আগৰ সমৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত বন্দৰসমূহৰ ভূমিকাৰ কথা স্মৰণ কৰে আৰু ভাৰতে নতুন পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰি বিশ্ব বাণিজ্যৰ এটা প্ৰধান কেন্দ্ৰ হিচাপে পৰিগণিত হোৱাৰ সময়ত বৰ্তমান বন্দৰসমূহৰ বাবেও একেধৰণৰ ভূমিকাৰ কল্পনা কৰে। এনে পৰিস্থিতিত প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে চৰকাৰে কোচিৰ দৰে বন্দৰ চহৰসমূহৰ শক্তি উন্নত কৰাৰ কামত নিয়োজিত হৈ আছে। তেওঁ সাগৰমালা প্ৰকল্পৰ অধীনত বন্দৰৰ ক্ষমতা বৃদ্ধি, বন্দৰৰ আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত বিনিয়োগ আৰু বন্দৰৰ উন্নত সংযোগৰ কথা উল্লেখ কৰে।
তেওঁ আজি কোচিয়ে লাভ কৰা দেশৰ সৰ্ববৃহৎ ড্ৰাই ডকৰ কথা উল্লেখ কৰে। জাহাজ নিৰ্মাণ, জাহাজ মেৰামতি আৰু এলপিজি আমদানি টাৰ্মিনেলৰ দৰে অন্যান্য প্ৰকল্পসমূহেও কেৰালা আৰু দেশৰ দক্ষিণ অঞ্চলৰ উন্নয়নক গতি প্ৰদান কৰিব। তেওঁ কোচি শ্বিপয়াৰ্ডৰ সৈতে 'মেড ইন ইণ্ডিয়া" বিমান বাহক আই. এন. এছ বিক্ৰান্ত নিৰ্মাণৰ সন্মানৰ কথাও উল্লেখ কৰে। নতুন সুবিধাসমূহে শ্বিপয়াৰ্ডৰ সামৰ্থ্য বহু পৰিমাণে বৃদ্ধি কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে যোৱা ১০ বছৰত বন্দৰ, জাহাজ পৰিবহণ আৰু জলপথ খণ্ডত কৰা সংস্কাৰৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি কয় যে ই ভাৰতৰ বন্দৰসমূহত নতুন বিনিয়োগ কঢ়িয়াই আনিছে আৰু নতুন নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে। তেওঁ অৱগত কৰে যে ভাৰতীয় নাবিকসকলৰ সৈতে সম্পৰ্কিত নিয়মৰ সংস্কাৰৰ ফলত দেশত নাবিকৰ সংখ্যা ১৪০ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে দেশৰ ভিতৰত আভ্যন্তৰীণ জলপথ ব্যৱহাৰ কৰি যাত্ৰী আৰু কাৰ্গো পৰিবহনৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট উৎসাহ লাভ কৰিছে।
"সবকা প্ৰয়াসে উন্নত ফলাফল প্ৰদান কৰে", প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতীয় বন্দৰসমূহে যোৱা ১০ বছৰত দুটা অংকৰ বাৰ্ষিক বিকাশ লাভ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে স্মৰণ কৰিছিল যে ১০ বছৰ আগলৈকে জাহাজসমূহে বন্দৰসমূহত যথেষ্ট দীঘলীয়া সময় অপেক্ষা কৰিবলগীয়া হৈছিল আৰু আনলোড কৰিবলৈ বহুত দীঘলীয়া সময় লাগিছিল। "আজি পৰিস্থিতি সলনি হৈছে", শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে জাহাজ-পৰিৱৰ্তনৰ সময়ৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতে বহু উন্নত দেশক অতিক্ৰম কৰিছে।
"বিশ্ব বাণিজ্যত ভাৰতৰ সম্ভাৱনা আৰু স্থিতি বিশ্বই স্বীকাৰ কৰিছে", প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে মধ্য প্ৰাচ্য-ইউৰোপ অৰ্থনৈতিক কৰিডৰৰ সন্দৰ্ভত ভাৰতৰ জি-২০ৰ অধ্যক্ষতাৰ সময়ত কৰা চুক্তিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি এইদৰে কয়। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে মধ্য প্ৰাচ্য-ইউৰোপ অৰ্থনৈতিক কৰিডৰে ভাৰতৰ উপকূলীয় অৰ্থনীতিত উৎসাহ যোগোৱাৰ জৰিয়তে বিকশিত ভাৰতৰ সৃষ্টি অধিক শক্তিশালী কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে শেহতীয়াকৈ আৰম্ভ কৰা সামুদ্ৰিক অমৃত কাল ভিজনৰ কথাও উল্লেখ কৰে যিয়ে বিকশিত ভাৰতৰ বাবে ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক দক্ষতাক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে এক ৰূপসজ্জা উপস্থাপন কৰে। তেওঁ দেশত বৃহৎ বন্দৰ, জাহাজ নিৰ্মাণ আৰু জাহাজ মেৰামতিৰ আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণৰ বাবে চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাৰ কথা পুনৰ দোহাৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় যে নতুন ড্ৰাই ডক হৈছে ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰীয় গৌৰৱ। ই কেৱল ডাঙৰ জাহাজবোৰক ৰাখিবলৈ সক্ষম কৰাই নহয়, ইয়াত জাহাজ নিৰ্মাণ আৰু জাহাজ মেৰামতিৰ কামো সম্ভৱ কৰি তুলিব, বিদেশৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰিব আৰু বৈদেশিক মুদ্ৰাও ৰাহি কৰিব।
আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় জাহাজ মেৰামতি সুবিধা উদ্বোধনৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ই কোচিক ভাৰত আৰু এছিয়াৰ সৰ্ববৃহৎ জাহাজ মেৰামতি কেন্দ্ৰলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিব। আই. এন. এছ. বিক্ৰান্ত নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত একাধিক এম. এছ. এম. ই.ৰ সাদৃশ্যৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে এনে বিশাল জাহাজ নিৰ্মাণ আৰু মেৰামতিৰ সুবিধাৰ উদ্বোধনৰ সৈতে এম. এছ. এম. ই.ৰ এক নতুন পৰিৱেশতন্ত্ৰ সৃষ্টিৰ ওপৰত আস্থা প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে নতুন এলপিজি আমদানি টাৰ্মিনেলে কোচি, কইম্বাটুৰ, ইৰোডে, চেলেম, কালিকট, মাদুৰাই আৰু ত্ৰিচিৰ এলপিজিৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিব আৰু লগতে উদ্যোগ, অন্যান্য অৰ্থনৈতিক উন্নয়নমূলক কাৰ্যকলাপ আৰু এই অঞ্চলসমূহত নতুন চাকৰি সৃষ্টি কৰাত সহায় কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কোচি শ্বিপয়াৰ্ডৰ সেউজ প্ৰযুক্তি ক্ষমতাৰ সৰ্বোচ্চ স্থান আৰু 'মেক ইন ইণ্ডিয়া' জাহাজ নিৰ্মাণত ইয়াৰ প্ৰাথমিকতাৰ কথা উল্লেখ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কোচি ৱাটাৰ মেট্ৰ"ৰ বাবে নিৰ্মিত বৈদ্যুতিক জাহাজসমূহৰো প্ৰশংসা কৰে। ইয়াত অযোধ্যা, বাৰাণসী, মথুৰা আৰু গুৱাহাটীৰ বাবে বৈদ্যুতিক হাইব্ৰিড যাত্ৰীবাহী ফেৰী নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। "কোচি শ্বিপয়াৰ্ডে দেশৰ চহৰসমূহত আধুনিক আৰু সেউজ জল সংযোগৰ ক্ষেত্ৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আছে", তেওঁ কয়। তেওঁ লগতে নৰৱেৰ বাবে নিৰ্মাণ কৰা শূন্য-কাৰ্বন নিৰ্গমন বৈদ্যুতিক কাৰ্গো ফেৰী আৰু বিশ্বৰ প্ৰথমটো হাইড্ৰ"জেন-ইন্ধনযুক্ত ফিডাৰ কণ্টেইনাৰ জাহাজৰ কাম চলি থকাৰ কথাও উল্লেখ কৰে। "কোচি শ্বিপয়াৰ্ডে ভাৰতক হাইড্ৰ"জেন ইন্ধন-আধাৰিত পৰিবহণৰ দিশলৈ লৈ যোৱাৰ আমাৰ লক্ষ্যক অধিক শক্তিশালী কৰি তুলিছে। মই আত্মবিশ্বাসী যে অতি সোনকালেই দেশখনে থলুৱা হাইড্ৰ"জেন ইন্ধন চেল ফেৰীও লাভ কৰিব", প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে লগতে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নীল অৰ্থনীতি আৰু বন্দৰ-নেতৃত্বাধীন উন্নয়নত মাছমৰীয়া সম্প্ৰদায়ৰ ভূমিকাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে যোৱা ১০ বছৰত মাছ উৎপাদন আৰু ৰপ্তানি বহুগুণে বৃদ্ধি হোৱাৰ কৃতিত্ব প্ৰধানমন্ত্ৰী মৎস্য সম্পদ যোজনাৰ অধীনত নতুন আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পৰ বিকাশ, গভীৰ সাগৰত মাছ ধৰিবলৈ আধুনিক নাৱৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে প্ৰদান কৰা ৰাজসাহায্য আৰু কৃষকসকলৰ দৰে মাছমৰীয়াসকলৰ বাবে কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ডক দিয়ে। তেওঁ কয় যে চৰকাৰে সাগৰীয় খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ খণ্ডত ভাৰতৰ অৱদান বৃদ্ধি কৰিবলৈ জোৰ দি আছে যাৰ ফলত মাছমৰীয়াসকলৰ উপাৰ্জন ব্যাপকভাৱে বৃদ্ধি হ'ব আৰু তেওঁলোকৰ জীৱন সহজ হ'ব। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কেৰালাৰ দ্ৰুত উন্নয়ন অব্যাহত ৰখাৰ বাবে শুভেচ্ছা জনায় আৰু নতুন আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে নাগৰিকসকলক অভিনন্দন জনাই ভাষণৰ সামৰণি মাৰে।
কেৰালাৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী আৰিফ মহম্মদ খান, কেৰালাৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী পিনাৰাই বিজয়ন, কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ পৰিবহণ আৰু জলপথ মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বনন্দ সোণোৱাল এই অনুষ্ঠানত উপস্থিত আছিল।
পটভূমি
কোচিৰ কোচিন শ্বিপয়াৰ্ড লিমিটেড (চিএছএল)ৰ বৰ্তমানৰ পৰিসৰত প্ৰায় ১৮০০ কোটি টকা ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ কৰা নিউ ড্ৰাই ডক হৈছে নতুন ভাৰতৰ অভিযান্ত্ৰিক দক্ষতাক প্ৰতিফলিত কৰা এটা মুখ্য প্ৰকল্প। ৭৫/৬০ মিটাৰ প্ৰস্থ, ১৩ মিটাৰ গভীৰতা আৰু ৯.৫ মিটাৰলৈকে ড্ৰাফ্ট থকা এই অনন্য ধৰণৰ ৩১০ মিটাৰ দীঘল ষ্টেপ ড্ৰাই ডকটো অঞ্চলটোৰ অন্যতম বৃহৎ সামুদ্ৰিক আন্তঃগাঁথনি। নিউ ড্ৰাই ডক প্ৰকল্পটোত গধুৰ গ্ৰাউণ্ড লোডিঙৰ সুবিধা আছে যিয়ে ভাৰতক ভৱিষ্যতৰ বিমান বাহকৰ দৰে কৌশলগত সম্পদ ৭০,০০০ টি স্থানচ্যুতিৰ লগতে বৃহৎ বাণিজ্যিক জাহাজ পৰিচালনা কৰিবলৈ উন্নত ক্ষমতাৰ সৈতে স্থাপন কৰিব, এনেদৰে জৰুৰীকালীন ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰয়োজনীয়তাৰ বাবে বিদেশী ৰাষ্ট্ৰৰ ওপৰত ভাৰতৰ নিৰ্ভৰশীলতা আঁতৰ কৰিব।
প্ৰায় ৯৭০ কোটি টকা ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ কৰা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় জাহাজ মেৰামতি সুবিধাযুক্ত (আইএছআৰএফ) প্ৰকল্পটোত ৬০০০টি ক্ষমতাৰ জাহাজ উত্তোলন ব্যৱস্থা, এটা স্থানান্তৰ ব্যৱস্থা, ছয়টা ৱৰ্কষ্টেচন আৰু প্ৰায় ১৪০০ মিটাৰৰ বাৰ্থ আছে, য'ত একে সময়তে ১৩০ মিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ ৭খন জাহাজ থাকিব পাৰে। আই. এছ. আৰ. এফ.-এ চি. এছ. এল.-ৰ বৰ্তমানৰ জাহাজ মেৰামতিৰ সামৰ্থ্য আধুনিকীকৰণ আৰু সম্প্ৰসাৰণ কৰিব আৰু কোচিক এক বিশ্বব্যাপী জাহাজ মেৰামতি কেন্দ্ৰলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ দিশত এক পদক্ষেপ হ"ব।
কোচিৰ পুথুৱিপিনত প্ৰায় ১২৩৬ কোটি টকা ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ কৰা ইণ্ডিয়ান অইলৰ এলপিজি আমদানি টাৰ্মিনেলত অত্যাধুনিক সুবিধা আছে। ১৫৪০০ মেট্ৰিক টন সংৰক্ষণ ক্ষমতাৰে, টাৰ্মিনেলে অঞ্চলটোৰ লাখ লাখ পৰিয়াল আৰু ব্যৱসায়ৰ বাবে এলপিজিৰ নিৰন্তৰ যোগান নিশ্চিত কৰিব। এই প্ৰকল্পটোৱে সকলোৰে বাবে ব্যয়সাধ্য আৰু সুলভ শক্তি নিশ্চিত কৰাৰ দিশত ভাৰতৰ প্ৰচেষ্টাক অধিক শক্তিশালী কৰিব।
এই ৩টা প্ৰকল্পৰ কাম আৰম্ভ হোৱাৰ লগে লগে দেশৰ জাহাজ নিৰ্মাণ আৰু মেৰামতিৰ ক্ষমতা আৰু আনুষংগিক উদ্যোগকে ধৰি শক্তি আন্তঃগাঁথনিৰ বিকাশে এক উৎসাহ লাভ কৰিব। এই প্ৰকল্পসমূহে ই এক্স আই এম বাণিজ্য বৃদ্ধি কৰিব, লজিষ্টিক ব্যয় হ্ৰাস কৰিব, অৰ্থনৈতিক বিকাশ ত্বৰান্বিত কৰিব, আত্মনিৰ্ভৰশীলতা গঢ়ি তুলিব আৰু অসংখ্য ঘৰুৱা আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ব্যৱসায়ৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব।

Prime Minister's Office
PM dedicates to nation infrastructure projects worth more than Rs. 4,000 crores in Kochi, Kerala
“Today, when India is becoming a major center of global trade, we are focusing on increasing the country's maritime strength”
“Many reforms have been carried out in the last 10 years to enhance 'Ease of Doing Business' in the sectors of ports, shipping and inland waterways”
“The world is recognizing India’s potential and position in global trade”
“Maritime Amrit Kaal Vision presents a roadmap to reinforce India’s maritime prowess for Viksit Bharat”
“New dry dock at Kochi is the national pride of India”
“Kochi Shipyard is playing an important role in modern and green water connectivity in the cities of the country”
17 JAN 2024 2:02PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated three major infrastructure projects worth more than Rs 4,000s crore in Kochi, Kerala today. The projects being inaugurated today include New Dry Dock (NDD) at Cochin Shipyard Limited (CSL), International Ship Repair Facility (ISRF) of CSL, and LPG Import Terminal of Indian Oil Corporation Limited at Puthuvypeen, Kochi. These major infrastructure projects are in line with the Prime Minister’s vision to transform India's ports, shipping, and waterways sector, and build capacity and self-sufficiency in it.
Addressing the gathering, the Prime Minister talked about his Darshan of Bhagwan Guruvyurappan at the temple this morning. He also recalled the mention of the holy temples of Kerala which are associated with Ramayan in his speech at the recent inauguration of Maharishi Valmiki International Airport at Ayodhya Dham. He expressed gratitude for being able to perform darshan at the Ramaswamy temple just a few days before the Pran Pratishtha at the Ayodhya Dham. He said that the beautiful presentation by the Kerala artists this morning brought about the feel of Awadh Puri in Kerala.
Emphasizing the role of every state in the journey of making India ‘Viksit Bharat’ during the Amrit Kaal. PM Modi recalled the role of ports in India’s erstwhile prosperity in earlier times and envisaged a similar role for ports now when India is taking new strides and becoming a major center of global trade. In such a scenario, the Prime Minister said that the government is engaged in improving the strength of port cities like Kochi. He listed an increase in port capacity, investment in port infrastructure, and improved connectivity of ports under the Sagarmala Project.
He mentioned the country’s largest dry dock that Kochi received today. Other projects like shipbuilding, ship repairing and LPG import terminal will also give momentum to development in Kerala and the southern region of the country. He also noted the honour of building ‘Made in India’ aircraft carrier INS Vikrant with the Kochi Shipyard. New facilities will enhance the capabilities of the shipyard many times.
The Prime Minister highlighted the reforms made in the ports, shipping and waterways sector in the last 10 years and said that it has brought new investments in India’s ports and created new employment opportunities. He informed that the reforms of rules related to Indian Seafarers led to an increase in the number of seafarers in the country by 140 percent. Within the country, the Prime Minister said that passenger and cargo transport got a major boost by making use of inland waterways.
“Sabka Prayas yields better results”, the Prime Minister remarked highlighting that Indian ports have achieved double-digit annual growth in the last 10 years. Till 10 years ago, the Prime Minister recalled that ships had to wait quite long at the ports and the unloading took very long. “Today, the situation has changed”, Shri Modi said, informing that India has surpassed many developed nations when it comes to ship-turnaround time.
“The world is recognizing India’s potential and position in global trade”, PM Modi said, throwing light on the agreements made during India’s G20 Presidency regarding the Middle East-Europe Economic Corridor. Shri Modi underlined that the Middle East-Europe Economic Corridor will further strengthen the creation of Viksit Bharat by giving a boost to the coastal economy of India. The Prime Minister also touched upon the recently launched Maritime Amrit Kaal Vision which presents a roadmap to reinforce India’s maritime prowess for Viksit Bharat. He reiterated the government’s efforts to build mega ports, shipbuilding and ship-repairing infrastructure in the country
PM Modi said that the new dry dock is the national pride of India. This will not only enable big vessels to dock but also make shipbuilding and ship repair work possible here, reducing dependence on foreign countries and will also save foreign exchange.
Referring to the inauguration of the International Ship Repair Facility, the Prime Minister said that it will transform Kochi into India and Asia’s largest ship repair center. Drawing the analogy of multiple MSMEs coming together in the manufacturing of INS Vikrant, the Prime Minister expressed confidence in the creation of a new ecosystem of MSMEs with the inauguration of such huge shipbuilding and repair facilities. He further added that the new LPG Import Terminal will meet the LPG needs of Kochi, Coimbatore, Erode, Salem, Calicut, Madurai, and Trichy while also supporting industries, other economic development activities and creation of new jobs in these areas.
The Prime Minister noted the foremost position of Kochi Shipyard’s green technology capacities and its primacy in making ‘Make in India’ vessels. The Prime Minister also praised the electric vessels made for the Kochi Water Metro. Electric hybrid passenger ferries for Ayodhya, Varanasi, Mathura and Guwahati are being made here. “Kochi Shipyard is playing an important role in modern and green water connectivity in the cities of the country”, he said. He also mentioned zero-emission electric cargo ferries being made for Norway and the work in progress on the world’s first hydrogen-fueled feeder container vessel. “Kochi Shipyard is further strengthening our mission of taking India towards hydrogen fuel-based transport. I am confident that very soon the country will also get indigenous hydrogen fuel cell ferry”, PM Modi added.
The Prime Minister highlighted the role of the fishermen community in the blue economy and port-led development. Shri Modi credited the manifold increase in fish production and exports in the last 10 years to the development of new infrastructure projects under PM Matsya Sampada Yojna, subsidy provided by the central government for modernized boats to carry out deep sea fishing and Kisan Credit Cards for fishermen along the lines of farmers. He said that the government is giving impetus to boosting India’s contributions in the seafood processing sector which will lead to a huge increase in the income of fishermen and make their lives easier. The Prime Minister concluded by wishing for continued rapid development of Kerala and congratulated the citizens for the new infrastructure projects.
Governor of Kerala, Shri Arif Mohammed Khan, Chief Minister of Kerala, Shri Pinarayi Vijayan, Union Minister for Ports, Shipping and Waterways, Shri Sarbananda Sonowal were present on the occasion among others.
Background
The New Dry Dock, built at a cost of about Rs 1,800 crores at the existing premises of Cochin Shipyard Limited (CSL), Kochi, is a flagship project reflecting New India's engineering prowess. This one-of-a-kind 310-meter-long stepped dry dock, with a width of 75/60 meters, depth of 13 meters and a draught of up to 9.5 metres, is one of the largest marine infrastructures in the region. The New Dry Dock project features heavy ground loading which will position India with advanced capabilities to handle strategic assets like future aircraft carriers up to 70,000T displacement as well as large commercial vessels, thus eliminating India's dependency on foreign nations for emergency national requirements.
The International Ship Repair Facility (ISRF) project, built at a cost of about Rs 970 crores has a ship lift system with a capacity of 6000T, a transfer system, six workstations and a berth of approximately 1,400 metres which can accommodate 7 vessels of 130-metre length simultaneously. The ISRF will modernise and expand the existing ship repair capabilities of CSL and will be a step towards transforming Kochi into a global ship repair hub.
The Indian Oil’s LPG Import Terminal at Puthuvypeen, Kochi, built at the cost of about Rs 1,236 crores boasts state-of-the-art facilities. With a 15400 MT storage capacity, the terminal will ensure a steady supply of LPG for millions of households and businesses in the region. This project will further strengthen India's efforts towards ensuring accessible & affordable energy for all.
With the commissioning of these 3 projects, the nation’s shipbuilding and repair capacities and the growth of energy infrastructure including ancillary industries will get a boost. The projects will also boost EXIM Trade, reduce logistics costs, drive economic growth, build self-reliance and create numerous domestic and international business opportunities.