Prime Minister's Office
PM dedicates to nation infrastructure projects worth more than Rs. 4,000 crores in Kochi, Kerala
“Today, when India is becoming a major center of global trade, we are focusing on increasing the country's maritime strength”
“Many reforms have been carried out in the last 10 years to enhance 'Ease of Doing Business' in the sectors of ports, shipping and inland waterways”
“The world is recognizing India’s potential and position in global trade”
“Maritime Amrit Kaal Vision presents a roadmap to reinforce India’s maritime prowess for Viksit Bharat”
“New dry dock at Kochi is the national pride of India”
“Kochi Shipyard is playing an important role in modern and green water connectivity in the cities of the country”
17 JAN 2024 2:02PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated three major infrastructure projects worth more than Rs 4,000s crore in Kochi, Kerala today. The projects being inaugurated today include New Dry Dock (NDD) at Cochin Shipyard Limited (CSL), International Ship Repair Facility (ISRF) of CSL, and LPG Import Terminal of Indian Oil Corporation Limited at Puthuvypeen, Kochi. These major infrastructure projects are in line with the Prime Minister’s vision to transform India's ports, shipping, and waterways sector, and build capacity and self-sufficiency in it.
Addressing the gathering, the Prime Minister talked about his Darshan of Bhagwan Guruvyurappan at the temple this morning. He also recalled the mention of the holy temples of Kerala which are associated with Ramayan in his speech at the recent inauguration of Maharishi Valmiki International Airport at Ayodhya Dham. He expressed gratitude for being able to perform darshan at the Ramaswamy temple just a few days before the Pran Pratishtha at the Ayodhya Dham. He said that the beautiful presentation by the Kerala artists this morning brought about the feel of Awadh Puri in Kerala.
Emphasizing the role of every state in the journey of making India ‘Viksit Bharat’ during the Amrit Kaal. PM Modi recalled the role of ports in India’s erstwhile prosperity in earlier times and envisaged a similar role for ports now when India is taking new strides and becoming a major center of global trade. In such a scenario, the Prime Minister said that the government is engaged in improving the strength of port cities like Kochi. He listed an increase in port capacity, investment in port infrastructure, and improved connectivity of ports under the Sagarmala Project.
He mentioned the country’s largest dry dock that Kochi received today. Other projects like shipbuilding, ship repairing and LPG import terminal will also give momentum to development in Kerala and the southern region of the country. He also noted the honour of building ‘Made in India’ aircraft carrier INS Vikrant with the Kochi Shipyard. New facilities will enhance the capabilities of the shipyard many times.
The Prime Minister highlighted the reforms made in the ports, shipping and waterways sector in the last 10 years and said that it has brought new investments in India’s ports and created new employment opportunities. He informed that the reforms of rules related to Indian Seafarers led to an increase in the number of seafarers in the country by 140 percent. Within the country, the Prime Minister said that passenger and cargo transport got a major boost by making use of inland waterways.
“Sabka Prayas yields better results”, the Prime Minister remarked highlighting that Indian ports have achieved double-digit annual growth in the last 10 years. Till 10 years ago, the Prime Minister recalled that ships had to wait quite long at the ports and the unloading took very long. “Today, the situation has changed”, Shri Modi said, informing that India has surpassed many developed nations when it comes to ship-turnaround time.
“The world is recognizing India’s potential and position in global trade”, PM Modi said, throwing light on the agreements made during India’s G20 Presidency regarding the Middle East-Europe Economic Corridor. Shri Modi underlined that the Middle East-Europe Economic Corridor will further strengthen the creation of Viksit Bharat by giving a boost to the coastal economy of India. The Prime Minister also touched upon the recently launched Maritime Amrit Kaal Vision which presents a roadmap to reinforce India’s maritime prowess for Viksit Bharat. He reiterated the government’s efforts to build mega ports, shipbuilding and ship-repairing infrastructure in the country
PM Modi said that the new dry dock is the national pride of India. This will not only enable big vessels to dock but also make shipbuilding and ship repair work possible here, reducing dependence on foreign countries and will also save foreign exchange.
Referring to the inauguration of the International Ship Repair Facility, the Prime Minister said that it will transform Kochi into India and Asia’s largest ship repair center. Drawing the analogy of multiple MSMEs coming together in the manufacturing of INS Vikrant, the Prime Minister expressed confidence in the creation of a new ecosystem of MSMEs with the inauguration of such huge shipbuilding and repair facilities. He further added that the new LPG Import Terminal will meet the LPG needs of Kochi, Coimbatore, Erode, Salem, Calicut, Madurai, and Trichy while also supporting industries, other economic development activities and creation of new jobs in these areas.
The Prime Minister noted the foremost position of Kochi Shipyard’s green technology capacities and its primacy in making ‘Make in India’ vessels. The Prime Minister also praised the electric vessels made for the Kochi Water Metro. Electric hybrid passenger ferries for Ayodhya, Varanasi, Mathura and Guwahati are being made here. “Kochi Shipyard is playing an important role in modern and green water connectivity in the cities of the country”, he said. He also mentioned zero-emission electric cargo ferries being made for Norway and the work in progress on the world’s first hydrogen-fueled feeder container vessel. “Kochi Shipyard is further strengthening our mission of taking India towards hydrogen fuel-based transport. I am confident that very soon the country will also get indigenous hydrogen fuel cell ferry”, PM Modi added.
The Prime Minister highlighted the role of the fishermen community in the blue economy and port-led development. Shri Modi credited the manifold increase in fish production and exports in the last 10 years to the development of new infrastructure projects under PM Matsya Sampada Yojna, subsidy provided by the central government for modernized boats to carry out deep sea fishing and Kisan Credit Cards for fishermen along the lines of farmers. He said that the government is giving impetus to boosting India’s contributions in the seafood processing sector which will lead to a huge increase in the income of fishermen and make their lives easier. The Prime Minister concluded by wishing for continued rapid development of Kerala and congratulated the citizens for the new infrastructure projects.
Governor of Kerala, Shri Arif Mohammed Khan, Chief Minister of Kerala, Shri Pinarayi Vijayan, Union Minister for Ports, Shipping and Waterways, Shri Sarbananda Sonowal were present on the occasion among others.
Background
The New Dry Dock, built at a cost of about Rs 1,800 crores at the existing premises of Cochin Shipyard Limited (CSL), Kochi, is a flagship project reflecting New India's engineering prowess. This one-of-a-kind 310-meter-long stepped dry dock, with a width of 75/60 meters, depth of 13 meters and a draught of up to 9.5 metres, is one of the largest marine infrastructures in the region. The New Dry Dock project features heavy ground loading which will position India with advanced capabilities to handle strategic assets like future aircraft carriers up to 70,000T displacement as well as large commercial vessels, thus eliminating India's dependency on foreign nations for emergency national requirements.
The International Ship Repair Facility (ISRF) project, built at a cost of about Rs 970 crores has a ship lift system with a capacity of 6000T, a transfer system, six workstations and a berth of approximately 1,400 metres which can accommodate 7 vessels of 130-metre length simultaneously. The ISRF will modernise and expand the existing ship repair capabilities of CSL and will be a step towards transforming Kochi into a global ship repair hub.
The Indian Oil’s LPG Import Terminal at Puthuvypeen, Kochi, built at the cost of about Rs 1,236 crores boasts state-of-the-art facilities. With a 15400 MT storage capacity, the terminal will ensure a steady supply of LPG for millions of households and businesses in the region. This project will further strengthen India's efforts towards ensuring accessible & affordable energy for all.
With the commissioning of these 3 projects, the nation’s shipbuilding and repair capacities and the growth of energy infrastructure including ancillary industries will get a boost. The projects will also boost EXIM Trade, reduce logistics costs, drive economic growth, build self-reliance and create numerous domestic and international business opportunities.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না কেরলাগী কোচীদা লুপা করোর 4000 হেনবগী ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিং লৈবাক মীয়ামদা খুৎশিন্নখ্রে
“ঙসি, ভারতনা মালেমগী লল্লোন ইতিক্কী মরু ওইবা ময়োল অমা ওইরক্লিবা অসিদা ঐখোয়না লৈবাক্কী মেরিতাইম স্ত্রেংথতা মিৎয়েং চঙলি”
“’ইজ ওফ দুইং বিজনেস’ হেন্না ফগৎহন্নবা ঐখোয়না মমাংগী চহি 10দা রিফোর্ম কয়া অমা হিথাংফম, শিপ্পিং অমসুং ইনলেন্দ ৱাতরৱেজকী সেক্তরশিংদা পাংথোকখ্রে”
“মালেম্না ভারতনা মালেমগী লল্লোন ইতিক্কী লমদা লৈরিবা তৌবা ঙম্বগী মতিক অমসুং থাক অসিবু শকখঙলি”
“মেরিতাইম অমৃত কাল ভিজন্না বিকশিৎ ভারত অমগীদমক্তা ভারতকী মেরিতাইম মপাঙ্গল হেনগৎহন্নবা রোদমেপ অমা লান্থোকখ্রে”
“কোচীগী অনৌবা দ্রাই দোক অসিনা ভারতকী চাউথোকচনীংঙাই ওইরি”
“কোচী শিপয়ার্দনা লৈবাক্কী শহরশিংগী মতমগা চুনবা অমসুং গ্রীন ৱাতর কন্নেক্তবিতীদা মরু ওইবা থৌদাং লৌরি”
17 JAN 2024 2:02PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি কেরলাগী কোচীদা লুপা করোর 4000 হেনবগী মরু ওইবা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্ত অহুম শঙ্গাখ্রে। ঙসি শঙ্গারিবা প্রোজেক্তশিংগী মনুংদা কোচীন শিপয়ার্দ লিমিতেদ (CSL)গী অনৌবা দ্রাই দোক (NDD), CSLগী ইন্তর্নেস্নেল শিপ রিপেয়র ফেসিলিতী (ISRF) অমসুং কোচীগী পুথুভাইপীন্দা লৈবা ইন্দিয়ন ওইল কোর্পোরেসনগী LPG ইম্পোর্ত তর্মিনেল অসি য়াওরি। হায়রিবা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিং অসি প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী হিথাংফম, শিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজ সেক্তরবু নৌনা ওন্থোক্তুনা কেপাসিতী লৈহন্নবা অমসুং মরোমদোম লেপচবা ঙমহন্নবা থম্লিবা পান্দমশিংগা মরী লৈননা পায়খৎপনি।
প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাঙবদা, ঙসি অয়ুক্তা মহাক্না লাইশঙদা পাংথোকখিবা ভগ্বান গুরুভ্যুরপ্পনগী দর্শনগী মতাংদা ৱারী শাখি। অয়োধ্যা ধামগী মহারিশী বালমিকী ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্ত হন্দক্তা শঙ্গাখিবগী থৌরমদা মহাক্না কেরলাদা লৈবা অশেংবা লাইশঙ কয়া অমগা রমায়নগা মরী লৈনবগী মতাংদা পাউদমখিবুবু মহাক্না ঙসি পনখি। অয়োধ্যাদা প্রন প্রতিস্থা পাংথোক্ত্রিঙৈগী নুমিৎ খরনিগী মমাংদা মহাক্না রামাস্বামী লাইশঙদা দর্শন তৌজবা ফংখিবদা নুংঙাইবা ফাওই হায়না মহাক্না হায়খি। ঙসিগী অয়ুক্তা কেরলাগী আর্তিস্তশিংনা লান্থোকখিবা নীংথিরবা প্রজেন্তেসন্না কেরলাদা অৱধ পুরীগী ইথিল পুরকখি হায়না মহাক্না হায়খি।
অমৃত কালগী মনুংদা ভারতপু বিকশিৎ ভারত ওইহনবদা রাজ্য খুদিংগী খোঙচৎনা য়ারিবা মরু ওইবা থৌদাংশিংদা মিৎয়েং চঙলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ভারতনা মমাংগী মতমশিংদা নুংঙাই য়াইফরিঙৈ মতমদা মতমদুগী হিথাংফমশিংনা লৌরম্বা থৌদাংশিং নীংশিংখি অমসুং ভারতনা হৌজিক মালেমগী লল্লোন ইতিক্কী ময়োল অমা অমুক ওইরক্লিবা অসিদা হিথাংফমশিংনা মসিগুম্বা চপ মান্নবা থৌদাং লৌহন্নীংবগী অপাম্বা ফোংদোকখি। মসিগুম্বা ফিভম অসিদা, সরকারনা কোচীগুম্বা হিথাংফমগী শহরগী মপাঙ্গল হেনগৎহন্নবা হোৎনরি হায়না মহাক্না হায়খি। মহাক্না পোর্তকী কেপাসিতী হেনগৎলক্লিবা, পোর্ত ইনফ্রাস্ত্রকচরদা শেল থাদরিবা অমসুং সাগরমালা প্রোজেক্তকী মখাদা হিথানফমশিংগী কন্নেক্তবিতী ফগৎলক্লিবশিংগী মতাংদা পনখি।
ঙসি কোচীনা ফংলিবা লৈবাক্কী খ্বাইদগী চাউবা দ্রাই দোক্কী মতাংদা মহাক্না পনখি। জহাজ শাবা, জহাজ শেম্বা অমসুং LPG ইম্পোর্ত তর্মিনেলগুম্বা অতোপ্পা প্রোজেক্তহসিংনা কেরলা অমসুং লৈবাক্কী খা থাংবা লমদমগী চাউখৎ খোঙথাংগী খোঙজেল হাপকনি। ‘ভারত্তা শাবা’ এয়রক্রাফ কেরিয়র INS বিক্রান্ত অসিবু কোচী শিপয়ার্দতা শাবদা চাউথোকচবা ফাওবগী মতাংদসু মহাক্না পাউদমখি। অনৌবা ফেসিলিতীশিং অসিনা শিপয়ার্দ অসিগী তৌবা ঙম্বগী মতিকপু শরুক য়াম্না হেনগৎহনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হৌখিবা চহি 10দা হিথাংফম, শিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজ সেক্তরদা পাংথোকখিবা রিফোর্মশিং পনখি অমসুং মসিনা লৈবাক্কী হিথাংফমশিংদা অনৌবা ইনভেস্তমেন্ত কয়া পুরকখি অমসুং থবক্কী খুদোংচাবা কয়া অমসু শেমখি হায়না মহাক্না হায়খি। ভারতকে সীফেররশিংগা মরী লৈনবা কাঙলোনশিং শেমদোকখিবনা লৈবাক্কী সীফেরর মশিংবু চাদা 140 হেন্না হেনগৎহনখি হায়না মহাক্না হায়খি। লৈবাক অসিদা, পেসেঞ্জর অমসুং কার্গোনা ইনলেন্দ ৱাতরৱেজ শিজিন্নদুনা হান্নদগী হেন্না চাউখৎহনবা য়াগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
“সবকা প্রয়াসনা অফবা মহৈ ফংহল্লি”, প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী হিথাংফমশিংনা হৌখিবা চহি 10দা চহিদা দিজিত অনিগী শাহৌ লৌখিবগী ৱাফম পল্লদুনা হায়খি। চহি 10গী মমাংদা, জহাজশিংনা হিথাংফমশিংদা মতম শাংনা ঙাইবগী মথৌ তারম্মি অমসুং পোৎ লৌথবগী থৌওংদসু মতম য়াম্না চঙলম্মি হায়না মহাক্না হায়খি। “ঙসিদি, ফিভম অসি হোংলে”, শ্রী মোদীনা হায়খি অমসুং শিপ-তর্নঅরাউন্দ তাইমগী মতাংদা ভারতনা অতোপ্পা চাউখৎপা লৈবাক কয়াদগী ফিভম হেন্না ফরে হায়নসু পাউদমখি।
“মালেমগী লল্লোন ইতিক্কী হীরমদা ভারতনা লৈরিবা থাক অমসুং তৌবগী ঙম্বগী মতিক অসি মালেম্না খঙলে”, পি.এম.না হায়খি অমসুং মিদ্দল ইস্ত য়ুরোপ ইকোনোমিক কোরিদোরগী মতাংদা ভারতকী G20 প্রসিদেন্সী মনুংদা পুরকখিবা য়ানবগী মতাংদা পনখি। মিদ্দল ইস্ত য়ুরোপ ইকোনোমিক কোরিদোর অসিনা ভারতকী সমুদ্রগী তোর্বানগী শেন্মিৎলোন্দা অচৌবা শাফু পীদুনা বিকশিৎ ভারত অমা শেম্বদা অচৌবা মতেং পাংগগ্নি হায়না শ্রী মোদীনা মখা তাখি। বিকশিৎ ভারত অমা পুরক্নবগীদমক্তা ভারতকী মেরিতাইম মপাঙ্গল হেন্না কনখৎহন্নবা মেরিতাইম অমৃত কাল ভিজন্না রোদমেপ অমা লান্থোকখিবগী মতাংদসু প্রধান মন্ত্রীনা পনখি। লৈবাক অসিদা অচৌবা হিথাংফম, জহাজ শাবা অমসুং শেমজিনবগী ইনফ্রাস্ত্রকচর কয়া শেমগৎনবা সরকারনা হোৎনরিবা কয়া অসিগী মতাংদা মহাক্না পাউদমখি।
অনৌবা দ্রাই দোক্না ভারতকী চাউথোকচনীংঙাই ওইরি হায়না পি.এম.মোদীনা হায়খি। মসিনা অচৌবা জহাজশিংবু খামহনবা য়াহনবতা নত্তনা মফমসিদা জহাজ শাবা অমসুং শেমজিনবগী থবকসু পাংথোকপা য়াহল্লগনি অমসুং হীরম অসিগী মতাংদা মীরমগী মখা পোল্লিবা অসিবুসু হন্থহন্দুনা ফোরেন এক্সচেঞ্জ কয়াসু কনবা ঙমগনি।
ইন্তর্নেস্নেল শিপ রিপেয়র ফেসিলিতী শঙ্গারিবা অসিগী মতাংদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মসিনা কোচীবু ভারত অমসুং এসিয়াগী খ্বাইদগী চাউবা জহাজ শেমফম অমা ওইহল্লগ্নি হায়খি। INS বিক্রান্ত শাখিবা মতমদা MSME কয়ানা অমত্তা ওইনা পুনখিবগী খুদম পীরদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা MSMEগী অনৌবা ইকোসীস্তেম অমা শেম্বগা লোয়ননা মসিগুম্বা জহাজ শেম্বা য়াবা অমসুং শাবা য়াবা ফেসিলিতী কয়া অমগসু শেমগৎপা ঙমগনি হায়বগী থাজবা ফোংদোকখি। মহাক্না মখা তাখিবদা, কোচী, কোইম্বতোর, ইরোদ, সেলম, কলিকৎ, মদুরাই অমসুং ত্রিচীগী LPGগী তঙাই ফদবশিংবু অনৌবা LPG ইম্পোর্ত তর্মিনেল অসিনা থেংনবা ঙম্বগা লোয়ননা হায়রিবা লমদমশিং অসিদা শেন্মলিৎলোনগী চাউখৎ থৌরাংগী থবক কয়া অমসুং অনৌবা থবকসু লৈহনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা কোচী শিপয়ার্দকী গ্রীন তেক্নোলোজী কেপাসিতী অমসুং ‘ভারত্তা শাবা’ জহাজশিং শাবদা মসিনা লৌরিবা মরু ওইবা থৌদাংশিংদা মাঙজিল থারিবা অসিগী মতাংদা পনখি। কোচী ৱাতর মেত্রোগীদমক্তা ইলেক্ত্রিক ভেসেলশিং শাখিববুসু প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎখি। অয়োধ্যা, ভরানসী, মথুরা অমসুং গৌহাতীগী ইলেক্ত্রিক হাইব্রীদ ফেরীশিংসু মফমসিদা শাবনি। “কোচী শিপয়ার্দনা লৈবাক্কী শহরশিংগী মোদর্ন অমসুং গ্রীন ৱাতর কন্নেক্তিবিতীদা মরু ওইবা থৌদাং লৌরি”, মহাক্না হায়খি। নোর্ৱেগীদমক্তা জিরো-ইমিসন ইলেক্ত্রিক কার্গো ফেরী শারিবা অমসুং মালেমগী খ্বাইদগী অহানবা হাইদ্রোজেন-ফুএল্দ ফীদর কন্তেনর ভেসেল শারিবা অসিগী মতাংদসু মহাক্না পনখি। “ভারতপু হাইদ্রোজেন ফুএলদা য়ুম্ফম ওইবা ত্রান্সপোর্তকী মাইকৈদা চঙশিনবগী খোঙচৎপু কোচী শিপয়ার্দনা মপাঙ্গল হাপ্লি। লৈবাক অসিনা ইন্দিজিনিয়স হাইদ্রোজেন ফুএল সেল ফেরী অমা অথুবা মতমদা ফংলগনি হায়বগী ঐহাক্না থাজবা থম্লি”, পি.এম. মোদীনা হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা ব্লু ইকোনোমী অমসুং পোর্ত-লেদ দিভেলপএন্ততা ঙামী খুন্নাইনা লৌরিবা থৌদাংশিংদা মীয়ামগী পুক্নীংন চীংশিনখি। পি.এম. মতস্য সম্পদা য়োজনাগী মখাদা পায়খৎপা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী অনৌবা প্রোজেক্ত, অরুবা সমুদ্রদা চত্তুনা ঙা ফাবা য়াহন্নবগীদমক্তা কেন্দ্র সরকারনা মতমগা চুনবা হি লৈনবা সবসিদী পীবা অমসুং লৌমীশিংদা পীবগুম্না ঙামীশিংদা কিসান ক্রেদিত কার্দ পীবগী থবকশিংনা মরম ওইদুনা মমাংগী চহি 10দা ঙা পুথোকপা অমসুং এক্সপোর্তকী চাং হেনগৎপা ঙমখিবনি হায়না মহাক্না হায়খি। সীফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীদা লৈরিবা ভারকী শরুকপু হেন্না হেনগৎহন্নবগীদমক্তা সরকারনা তেংবাংলিবা অসিনা ঙামীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহন্দুনা অমসুং মখোয়গী পুন্সি মহিংবু হেন্না নুংঙাইহনগনি হায়না মহাক্না হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা কেরলাদা লেপ্তনা চাউখৎ থৌরাং লৈবা ওইসনু হায়বগী য়াইফ পাউজেল পীরদুনা অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রচকচর প্রোজেক্তশিংগীদমক্তা মীয়াম্বু থাগৎলদুনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনখি।
কেরলাগী রাজ্যপাল, শ্রী আরিফ মোহম্মদ খান, মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী পিনারায় বিজায়ন, কেন্দ্রগী হিথাংফম, শিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজ মন্ত্রী, শ্রী সর্বানন্দ সোনোৱালসু ঙসিগী থৌরমদা শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
কোচিগী হৌজিক লৈরিবা CSL কেম্পস্তা লুপা করোর 1,800গী শেনফমদা শাখিবা ন্যু দ্রাই দোক অসি অনৌবা ভারতকী ইঞ্জিনীয়রিংগী হৈ-শীংবা অদু তাক্লিবা ফ্লেগশিপ প্রোজেক্ত অমনি। মিতর 75/60 গী আপাকপা অমসুং মিতর 13 লুবা অমসুং মিতর 9.5 ফাওবগী দ্রাউত ওইবা অনৌবা মখলগী খোঙকাপ মিতর 310 শাংবা দ্রাই দোক অসি রিজন অসিগী অচৌবা মেরিন ইনফ্রাস্ত্রকচর অমা ওইরি। ন্যু দ্রাই দোক প্রোজেক্ত অসিনা হেভী গ্রাউন্দ লোদিংগী ফীচর য়াওরিবা অসিনা 70,000T দিস্প্লেসমেন্ত ফাওবগী তুংগী এয়রক্রাফ কেরিয়রশিং লোয়ননা অচৌবা কম্মর্সিএল ভেসেলশিংগুম্বা স্ত্রেতেজিক এসেৎশিং হেন্দল তৌবগী এদভান্স ওইবা মতিক ময়াই ভারত্তা লৈহল্লগনি, মসিনা ভারতনা ইমর্জেন্সী ওইবা লৈবাক্কী মথৌ তাবশিংগীদমক মীরৈবাক্তা মীপাল তাংবা হন্থহল্লগনি।
লুপা করোর 970গী শেনফমদা শাখিবা ইন্তরনেস্নেল শিপ রিপিয়র ফেসিলিতী (ISRF) প্রোজেক্ত অসি মশাগী ওইনা তোপ-তোপ্পা ফেসিলিতী অমনি। মসিদা 6000Tগী কেপাসিতী ওইবা শিপ লিফ সিস্তেম, ত্রান্সফর সিস্তেম, ৱার্কস্তেসন তরুক অমসুং অমুক্তংদা মিতর 130 শাংবা ভেসেল 7 থম্বা য়াবা চাউরাক্না মিতর 1,400 ওইবা বর্থ য়াওরি। ISRF অসি CSL মোদর্নাইজ তৌগনি অমসুং হৌজিক লৈবা শিপ রিপিয়র কেপাবিলিতীশিং হেনগৎহনগনি অমসুং মসিনা কোচি অসি গ্লোবেল শিপ রিপিয়র হব অমা ওইনা ওন্থোক্নবা মাইকৈদা চংশিনবা খোঙথাং অমা ওইরগনি।
লুপা করোর 1,236গী শেনফমদা শাখিবা কোচিগী পুথুবাইপীনদা লৈবা ইন্দিয়ন ওইলগী LPG ইম্পোর্ত তর্মিনেল অসিদা স্তেৎ ওফ দি আর্ত ফেসিলিতীশিং লৈ। স্তোরেজ কেপাসিতী 15400 MTলৈবগা লোয়ননা তর্মিনেল অসিনা য়ুমথোং করোর কয়া অমসুং রিজন অসিদা বিজিনেসশিংদা LPG লেপ্পা লৈতনা সপ্লাই তৌবা ঙমহনগনি। প্রোজেক্ত অসিনা ভারতনা পুম্নমক্কীদমক এক্সেসিবল অমসুং এফোর্দেবল ইনর্জী ফংহন্নবা মাইকৈদা চংশিনবা খোঙথাংশিং মপাঙ্গল কনখৎহনগনি।
প্রোজেক্ত 3 অসি কম্মিসন তৌবগা লোয়ননা লৈবাক্কী জহাজ শাবা অমসুং রিপিয়র তৌবগী কেপাসিতী লোয়ননা এন্সিল্লরী ইন্দস্ত্রীশিং য়াওনা ইনর্জী ইনফ্রাস্ত্রকচরগী গ্রোথ শাহৌ পীরগনি। প্রোজেক্তশিং অসিনা EXIM ত্রেদতা শাহৌ পীগনি, লোজিস্তিক্তা চংবা শেনফম হন্থহনগনি, ইকনোমিক গ্রোথ শাহৌ পীগনি, মরোমদোম লেপচবা ঙমহনগনি অমসুং মশিং লাকঙমদ্রবা দোমেস্তিক অমসুং ইন্তরনেস্নেলগী ওইবা বিজিনেসগী খুদোংচাবশিং পীরগনি।