PIB Headquarters
न्यूनतम समर्थन मूल्य : सुरक्षा कवचदेखि लिएर आत्मनिर्भरतासम्म
सुदृढ खरिद, किसानहरूको बढ्दो व्याप्ति, डिजिटल सुधार अनि अग्रगामी राष्ट्रिय आत्मनिर्भरता
10 OCT 2025 12:25PM by PIB Gangtok
प्रमुख विन्दु
• रबि विपणन मौसम 2026-27 को निम्ति न्यूनतम समर्थन मूल्य राशि स्वीकृत। अनाज खरिदको मात्रा करिब 297 लाख मेट्रिक टन हुने अनुमान छ, जबकि किसानहरूलाई यसबाट ₹84,263 करोड आमदानी हासिल हुनेछ।
• रबि विपणन मौसम 2026-27 मा किसानहरूलाई गहूँको उत्पादन लागतमाथि करिब 109 प्रतिशत मार्जिन प्राप्त हुनेछ।
• न्यूनतम समर्थन मूल्य अन्तर्गत खाद्यान्नका लागि किसानहरूले पाउने भुक्तानी रकम वर्ष 2014-15 को ₹1.06 लाख करोडबाट करिब तीन गुणा बढ्दै वर्ष (जुलाई 2024 देखि जून 2025) मा ₹3.33 लाख करोड पुग्यो। यस अवधिमा सरकारी अनाज खरिद 761.40 लाख मेट्रिक टनबाट बढेर 1,175 लाख मेट्रिक टन पुगेको थियो। यसबाट देशका करिब 1.84 करोड किसानलाई फाइदा भयो।
परिचय
भारतका किसानहरूले हरेक फसल मौसममा आफ्नो केतहरूमा अति नै कडा मेहनत गर्दछन्। तर मौसमको अनिश्चितता अनि प्रतिकूल बजारका कारण किसानहरूले आफ्नो फसलको पर्याप्त नाफा पाउँदैनन्। बेमौसम वर्षा, खडेरी वा भल-बाढीले किसानहरूको महिनौंको कडा मेहनतलाई केही दिनमै नष्ट गरिदिन्छ। यसका साथै फसलको कटाइपछि, बजारको उतार-चढाउको प्रवृत्तिका कारण किसानहरू आफ्नो फसल औने-पौने दाममा अर्थात् उत्पादन लागतभन्दा धेरै कम्ति मूल्यमा बिक्री गर्न बाध्य हुन्छन्। लघु अनि सीमान्त किसानहरू, जो आफ्नो आजीविकाका लागि पूर्णरूपले आफ्नो खेतीमाथि निर्भर हुन्छन्, त्यस्ता स्थितिमा कर्जाको माखेजालमा फस्ने गर्दछन्। यस्तो परिस्थितिमा न्यूनतम समर्थन मूल्यले किसानहरूलाई जीवनदायिनीको काम गर्दछ। यसै हेर्नुपर्दा, न्यूनतम समर्थन मूल्य किसानहरूका लागि एउटा यस्तो महत्त्वपूर्ण प्रणाली हो, जसको माद्यमद्वारा सरकारले किसानहरूको फसललाई एउटा पूर्व निर्धारित मूल्यमा खरिद गरी उनीहरूलाई तत्काल समर्थन प्रदान गर्दछ। उदाहरणका लागि, गहूँका किसानहरूले वर्ष 2026-27 का लागि आफ्नो एक क्विन्टल गहूँका लागि ₹2,585 पाउने ग्यारेन्टी छ, चाहे खुल्ला बजारमा यसको मूल्य जति नै कम्ति किन नहोस्। यसै गरी धानका किसानहरूले पनि आफ्नो फसल कुनै पनि सरकारी खरिद एजेन्सीलाई ₹2,369 प्रति क्विन्टलको हिसाबले बिक्री गर्नसक्छन्। भन्नुको तात्पर्य, किसानहरूका लागि उनीहरूको फसलको मूल्य ग्यारेन्टीको प्रावधानले उनलाई आफ्नो खेतीमा उन्नत बिउ-बिजन र खेतीको तकनिकीमाथि बढी निवेश गर्न प्रोत्साहन पनि प्रदान गर्दछ।
न्यूनतम समर्थन मूल्य नीति र यसको निर्धारण
सरकारले कृषि लागत एवं मूल्य आयोगको सिफारिशमा हरेक वर्ष करिब 22 वटा फसललाई न्यूनतम समर्थन मूल्य अर्थात् एमएसपी निर्धारित गर्दछ। यस निर्धारणमा विभिन्न फसलसित सम्बन्धित राज्य सरकार अनि केन्द्रिय विभागहरूको सुझाउ वा चिन्तालाई पनि ध्यानमा राखिन्छ। उल्लेखनीय कुरा के छ भने सरकारले तोरिया, खोस्ट्याइएको नरियल अनि सर्स्युं वा रेपसीड अनि कोपराको निर्धारित एमएसपीको आधारमा सरकारी खरिद दर तय गर्दछ।
न्यूनतम समर्थन मूल्य निर्धारित गर्दा कृषि लागत वा मूल्य आयोगले कैयौं महत्त्वपूर्ण कारकमाथि विचार गर्दछ। यसमा उत्पादनको लागत, घरेलु वा विश्व बजारमा विभिन्न फसलको माग वा आपूर्तिको स्थिति, अनाजको घरेलु वा अन्तरराष्ट्रिय मूल्य, अन्तर फसल मूल्य समानता, कृषि वा गैर कृषिबीच व्यापार अधिमान, कृषि मूल्य नीतिको शेष अर्थव्यवस्थामाथि पर्ने प्रभाव तथा उत्पादन लागतमाथि न्यूनतम पचास प्रतिशत नाफाको मार्जिन।
यसबाहेक आयोगले उत्पादन लागतको गणना गर्दा, हरेक प्रकारको लागतमाथि पनि ध्यान दिने गर्दछ, जसबाट सबै प्रकारले लगाइएको मानव श्रम, गोरु वा मशिनमाथि पर्नजाने लागत, पट्टामा लिइएको जमीनमाथि दिइएको लगान, बिउ-बिजन, रासायनिक वा प्राकृतिक मलमाथि गरिएको खर्च, सिञ्चाई शुल्क, कृषि उपकरणको क्षय-अपव्यय, ऋणमा दिइने ब्याज, पम्प सेटमा बिजुली वा डिजलको खर्च र विविध व्यय, जसमा परिवारको श्रम पनि सामेल छ। एमएसपी निर्धारित गर्नका लागि लागत गणनाको जुन फर्मूला छ, त्यो सबै 22 फसल अनि सबै राज्यका लागि समान छ। उल्लेखनीय कुरा के छ भने, यस गणनामा हरेक कृषक परिवारको पारिवारिक श्रमलाई अवश्यै सामेल गर्ने गरिन्छ।
उल्लेखयोग्य कुरा के छ भने वर्ष 2018-19 देखि सरकारले फसलको न्यूनतम समर्थन मूल्यमा लगातार बढोत्तरी गर्दैआएको छ। र यस बढोत्तरीको आधार हो, वर्ष 2018-19 को केन्द्रिय बजेटमा यसको घोषणा, जसमा कुनै पनि फसलको एमएसपी दर लागतको डेढ गुणा बढी राखिने, अर्थात् किसानहरूलाई पचास प्रतिशतको औसत नाफाको मार्जिन सुनिश्चित होस्।
एमएसपीको आँकडा : रबि फसलको विपणन मौसम 2026-27 तथा खरिफ फसलको विपणन मौसम 2025-26
केन्द्रिय मन्त्रीपरिषदले विपणन मौसम 2026-27 को निम्ति सबै रबि फसलको एमएसपीमा बढोत्तरीलाई स्वीकृति प्रदान गरेको छ। यसबाहेक, चालू वर्ष 2025-26 विपणन मौसमको सबै खरिफ फसलको एमएसपी दरमा बढोत्तरी गरेको छ, जसबाट किसानहरूका लागि लाभकारी मूल्य सुनिश्चित हुनसकोस्। यी सबै बढोत्तरी 1 अक्टोबरदेखि लागू हुनेछ।
रबि फसल
क्र.स
फसल
एमएसपी 2026-27 (₹/ क्विन्टल)
उत्पादन लागत 2026-27 (₹/ क्विन्टल)
लागतमा मार्जिन (%)
एमएसपी 2025-26 (₹/ क्विन्टल)
एमएसपीमा वृद्धि (सम्पूर्ण)
1
गेहूं
2,585
1,239
109%
2,425
160
2
जौं
2,150
1,361
58%
1,980
170
3
चना
5,875
3,699
59%
5,650
225
4
मसूर
7,000
3,705
89%
6,700
300
5
रेपसीड र सर्स्युं
6,200
3,210
93%
5,950
250
6
सूर्यमुखी
6,540
4,360
50%
5,940
600
क्र.स
फसल
एमएसपी 2025-26 (₹/ क्विन्टल)
उत्पादन लागत 2025-26 (₹/ क्विन्टल)
लागतमा मार्जिन (%)
एमएसपी 2024-25 (₹/ क्विन्टल)
एमएसपीमा वृद्धि (सम्पूर्ण)
खरिफ फसल
1
धान
सामान्य
2,369
1,579
50%
2,300
69
ग्रेड 1
2,389
---
---
2,320
69
2
जुनेलो
हाइब्रिड
3,699
2,466
50%
3,371
328
मालदाण्डी
3,749
---
---
3,421
328
3
बाजरा
2,775
1,703
63%
2,625
150
4
कोदो
4,886
3,257
50%
4,290
596
5
मकै
2,400
1,508
59%
2,225
175
6
तुर/ अरहर
8,000
5,038
59%
7,550
450
7
मूङ
8,768
5,845
50%
8,682
86
8
उरद
7,800
5,114
53%
7,400
400
9
बदाम
7,263
4,842
50%
6,783
480
10
सूर्यमुखी दाना
7,721
5,147
50%
7,280
441
11
भटमास, (पहेंलो)
5,328
3,552
50%
4,892
436
12
तिल
9,846
6,564
50%
9,267
579
13
रामतिल/ नाइजर सीड
9,537
6,358
50%
8,717
820
14
कपास
मध्यम स्टेपल
7,710
5,140
50%
7,121
589
लङ स्टेपल
8,110
---
---
7,521
589
व्यावसायिक फसल
1
सूनपाट
5,650
3,387
67%
5,335
315
क्र.स
फसल
एमएसपी 2025 (₹/ क्विन्टल)
उत्पादन लागत 2025 (₹/ क्विन्टल)
लागतमा मार्जिन (%)
एमएसपी 2024 (₹/ क्विन्टल)
एमएसपीमा वृद्धि (सम्पूर्ण)
2
गरी/ नरियल
11,582
7,721
50%
11,160
422
12,100
---
---
12,000
100
वर्ष 2025-26 विपणन मौसमका सबै खरिफ फसल :
बितेको वर्षको तुलनामा जुन फसलमा एमएसपीमा सर्वाधिक बढोत्तरी गरिएको छ, त्यो हो नाइजर सीड। यसको मूल्यमा ₹820 प्रति क्विन्टलको बढोत्तरी गरिएको छ। यसपछि कोदोको मूल्यमा ₹596 प्रति क्विन्टल, कपासको एमएसपीमा ₹589 प्रति क्विन्टल तथा तिलको एमएसपीमा ₹579 प्रति क्विन्टलको बढोत्तरी गरिएको छ।
किसानहरूको नाफाको मार्जिनको कुरा गर्नुपर्दा, उनीहरूले सर्वाधिक नाफा बाजरामा पाइरहेका छन्, जुन यसको उत्पादन लागतभन्दा 63 प्रतिशत धेरै छ। यसपछि मकैमाथि 59 प्रतिशत र उरदमा 53 प्रतिशत छ। बाँकी फसलमा किसानहरूको मार्जिन औसत रूपमा 50 प्रतिशत छ। हालका वर्षमा हेर्नु हो भने, सरकारले अनाजबाहेक कैयौं अन्य फसलको खेतीलाई प्रोत्साहन दिइरहेको छ, जसमा दाल, तेलदाना अनि पौष्टिक अनाज अर्थात् श्रीअन्न सामेल छन्। यी फसलहरूको एमएसपीमा निरन्तर यथोचित बढोत्तरी गरिएको छ।
वर्ष 2026-27 विपणन मौसमका रबि फसल :
यस मौसममा जुन रबि उत्पादमाथि एमएसपी दरमा सर्वाधिक बढोत्तरी गरिएको छ, त्यो हो कुसुन, जसको मूल्यमा ₹600 प्रति क्विन्टलको बढोत्तरी गरिएको छ। यसपछि मसूर, जसको मूल्यमा ₹300 प्रति क्विन्टलको बढोत्तरी गरिएको छ। रेपसीड, तोरी, चना, जौं र गहूँ, सबैको न्यूनतम समर्थन मूल्यमा क्रमशः ₹250, ₹225, ₹170 र ₹160 प्रति क्विन्टल बढोत्तरी गरिएको छ।
यसमा गहूँमा सबैभन्दा धेरै यसको सकल राष्ट्रिय औसत भारित उत्पादन लागतमा सर्वाधित 109 प्रतिशतको मार्जिन प्राप्त भइरहेको छ। जबकि रेपसीड र सर्स्युंमा 93 प्रतिशत, मसूरमा 89 प्रतिशत, चनामा 59 प्रतिशत, जौंमा 58 प्रतिशत र कुसुममा 50 प्रतिशतको मार्जिन किसानहरूले प्राप्त गर्ने अनुमान छ। रबि फसलको एमएसपीमा गरिएको यस बढोत्तरीले एकातिर किसानहरूलाई लाभकारी मूल्य सुनिश्चित गर्नेछ भने अर्कातिर भारतीय कृषिलाई धेरैभन्दा धेरै फसल विविधिकरणको निम्ति प्रोत्साहित गर्नेछ।
रबि विपणन मौसम 2026-27 को अवधिमा, सरकारद्वारा खाद्यान्नको कूल खरिद 297 लाख मेट्रिक टन हुनेछ र किसानहरूलाई यी नयाँ प्रस्तावित एमएसपी मूल्यबाट करिब ₹84,263 करोडको आमदानी हुनेछ।
खरिदको विद्यमान प्रणाली
सरकारको सक्रिय उपायले हरेक वर्ष अनाजको खरिद मात्रा बढ्नका साथै किसानहरूलाई समयमा भुक्तानीले एमएसपीमा बढोत्तरीको फाइदा मूर्त सहयोगमा परिणत हुने सुनिश्चित गरेको छ। बितेका वर्षहरूमा अनाजको खरिदको समस्त तन्त्र धेरै सुदृढ अनि विस्तृत हुनुको कारण देशका अनेकौं राज्यका विभिन्न बहुफसल किसानहरूको व्यापक भागीदारी पनि सुनिश्चित भएको छ।
अनाज अनि खस्रो अनाजको खरिद एवं सङ्ग्रहणको काम प्रायः भारतीय खाद्य निगम अनि यसद्वारा चयनित राज्य अभिकरणहरूद्वारा गरिन्छ। गहूँ अनि धानको खरिद गरिने मात्राको निर्धारण भारत सरकारद्वारा भारतीय खाद्य निगम अनि राज्य सरकारसँग विपणन मौसमअघि परामर्शपछि गरिन्छ। यी अनानहरू अनुमानित उत्पादन, बिक्रीयोग्य आधिक्य अनि फसलको स्वरूपको आधारमा तय गरिन्छ।
दाल, तेलदाना अनि सुक्खा नरियल – यसको खरिद प्रायः किसानहरूका लागि मूल्य प्रोत्साहन योजनाको निम्ति बनिएको प्रधानमन्त्री अन्नदाता आय संरक्षण अभियान – पीएम-आशाको माध्यमद्वारा गरिन्छ। यी फसलहरूको मूल्य एमएसपीभन्दा तल झरे, खरिद शुरु गरिन्छ। पीएम आशा कार्यक्रमको प्रमुख खरिद अभिकरण हुन् भारतीय राष्ट्रिय कृषि सहकारी विपणन परिसङ्घ लिमिटेड (नाफेड) र भारतीय राष्ट्रिय सहकारी उपभोक्ता परिसङ्घ लिमिटेड (एनसीसीएफ)।
कपास अनि सूनपाट – यसको एमएसपी दरमा खरिदको काम भारतीय कपास निगम र भारतीय सूनपाट निगमद्वारा गरिन्छ। उल्लेखनीय कुरा के छ भने यी दुवै वस्तुको किसानहरूबाट खरिदको कुनै अधिकतम सीमा निर्धारित गरिएको छैन।
पीएम अन्नदाता आय संरक्षण अभियान (पीएम-आशा)
उद्देश्य
पीएम-आशाको उद्देश्य किसानहरूलाई उनीहरूको उत्पादको लाभकारी मूल्य सुनिश्चित गर्नका साथसाथै बजारमा उपभोक्ताहरूका लागि आवश्यक वस्तुहरू उचित दरमा उपलब्ध गराउनु हो।
प्रमुख अवयय वा कार्य
पीएम आशा अभियानको मुख्य उद्देश्य मूल्य समर्थन योजनालाई सुचारू बनाउनु हो। जब अधिसूचित वस्तुहरू, जस्तै दाल, तेलदाना अनि नरियलको उब्जनीको समय, जब बजार मूल्य एमएसपीभन्दा कम्ति हुन्छ, तब भारतीय राष्ट्रिय कृषि सहकारी विपणन परिसङ्घ लिमिटेड (नाफेड) र भारतीय राष्ट्रिय सहकारी उपभोक्ता परिसङ्घ लिमिटेडले (एनसीसीएफ)आफ्नो पूर्व पञ्जिकृत किसानहरूबाट उनीहरूका वैध जमीनको अभिलेख हेरी सीधै खरिद गर्दछन्। यस कदमबाट किसानहरूलाई कुनै बिचौलाबिना आफ्नो उत्पाद उचित मूल्यमा बिक्री गर्न सम्भव हुन्छ।
निरन्तरता
पन्ध्रौं वित्त आयोगको अवधिमा, भारत सरकारले पीएम-आशा कार्यक्रमलाई आउँदो 2025-26 सम्म जारी राख्ने निर्णय लिएको छ।
प्रधानमन्त्री अन्नदाता आय संरक्षण अभियानको (पीएम-आशा) छाता योजनामा पर्ने मूल्य सहयोग योजना (पीएसएस) अन्तर्गत दाल, तेलदाना अनि कोपराको खरिद सम्बन्धित राज्य सरकारसँगको परामर्शमा गरिन्छ। यी फसलहरूको बजार मूल्य एमएसपीभन्दा तल झरे, खरिद शुरु गरिन्छ। पीएम आशा अन्तर्गत खरिद गर्ने मुख्य अभिकरणहरू हुन् राष्ट्रिय कृषि सहकारी विपणन परिसङ्घ लिमिटेड (नाफेड) र भारतीय राष्ट्रिय सहकारी उपभोक्ता परिसङ्घ लिमिटेड (एनसीसीएफ)।
एमएसपीमा कपास अनि सूनपाटको खरिद भारतीय कपास निगम (सीसीआइ) र भारतीय सूनपाट निगम (जेसीआइ) द्वारा गरिन्छ। किसानहरूबाट सूनपाट अनि कपास खरिदको कुनै अधिकतम सीमा तोकिएको छैन।
एमएसपीदेखि लिएर आत्मनिर्भरतासम्म
भारतले दालको उत्पादनमा अत्यन्तै महत्त्वपूर्ण प्रगति हासिल गरेको छ। तथापि, प्रधानमन्त्रीले आगामी 2027 सम्म दालको उत्पादनको एउटा अति नै महत्त्वकाङ्क्षी लक्ष्य निर्धारित गरेका छन्, जसबाट हाम्रो आयातमाथि निर्भरता पूर्णरूपले समाप्त हुनेछ। किसानहरूको सहयोगमा आगामी दिसम्बर 2027 भन्दा अघि नै दालको उत्पादनमा पूर्णरूपले भारत आत्मनिर्भर हुने कुरामाथि बल दिइएको छ। यस लक्ष्यलाई हासिल गर्नका लागि वर्ष 2025 को बजेटमा केन्द्र सरकारद्वारा राज्यहरूद्वारा उत्पादित अरहर, उरद अनि मसूरको शत-प्रतिशत हिस्सा किसानहरूबाट लगातार रूपमा आगामी चार वर्षसम्म खरिद गरिने घोषणा गरिएको छ। यस वचनलाई पूरा गर्न भारत सरकारले पीएम-आशाको निम्ति दालको खरिद रकम ₹45 हजार करोडबाट बढाएर ₹60 हजार करोड बनाएको छ।
25 मार्च 2025 सम्म देशको पाँच राज्य – आन्ध्र प्रदेश, गुजरात, कर्नाटक, महाराष्ट्र अनि तेलङ्गानाका किसानहरूबाट 2.46 लाख मेट्रिक टन अरहरको दाल खरिद गरियो।यसबाट 1.71 लाख किसान लाभान्वित बने।
एमएसपीमा खरिदको असर
दाल अनि तेलदाना
विगत 11 वर्षमा देशमा दालको उत्पादनको मामिलामा व्यापक प्रगति हासिल भएको छ। एख समय थियो, जब दालको खेतीको अति नै सीमित उब्जनी, सीमित मात्रामा सरकारको तर्फबाट यसको खरिद र आयातमाथि बढी निर्भरता थियो भने यसको मूल्यले पनि आकाश छुने गर्थ्यो। अब दाल क्षेत्र बढी उत्पादन, बढी एमएसपी दरमा बढी मात्रामा सरकारी खरिद, आयातमाथि निर्भरता घट्नका साथै तुलनात्मक रूपमा स्थिर मूल्यको स्थिति देखिन थालेको छ। एमएसपीमा दालको खरिद जुन वर्ष 2009-14 को अवधिमा केवल 1.52 लाख मेट्रिक टन थियो भने त्यो बढेर 2020-25 को अवधिमा 82.98 लाख मेट्रिक टन पुगेको छ। अर्थात्, 7,350 प्रतिशतको बढोत्तरी।
यसै गरी तेलदानाको मामिलामा पनि यसको एमएसपीमा खरिद विगत 11 वर्षमा करिब 1,500 प्रतिशत बढेको छ।
धान वा खरिफ फसल
धानको खरिदको मामिलामा पछिल्लो वर्षहरूको अवधिमा महत्त्वपूर्ण बढोत्तरी दर्ता भएको छ। वर्ष 2004-14 को अवधिमा धानको कूल खरिद मात्रा 4,590 लाख मेट्रिक टन थियो, जुन वर्ष 2014-15 को अवधिमा बढेर 7,608 लाख मेट्रिक टन पुग्यो। कूल 14 खरिफ फसल, जसलाई एमएसपीको परिधिमा समेटिएको छ, कूल मिलाएर खरिदको मात्रा वर्ष 2004-14 को अवधिमा जुन 4,679 मेट्रिक टन थियो, त्यो वर्ष 2014-25 को अवधिमा बढेर 7,871 लाख मेट्रिक टन पुग्यो।
यो बढोत्तरी किसानहरूले पाउने एमएसपीको कारण हो, जस अन्तर्गत वर्ष 2004-14 को अवधिमा जहाँ केवल ₹4.44 लाख करोडको धान खरिद गरिएको थियो, भने वर्ष 2014-25 को अवधिमा यो बढेर ₹14.16 लाख करोड पुगेको थियो। यसै गरी सबै 14 खरिफ फसलको कुरा गर्नुपर्दा यस अवधिमा एमएसपी भुक्तानीको मात्रा ₹4.75 लाख करोडबाट बढेर ₹16.35 लाख करोड पुगेको थियो।
गहूँ
वर्ष 2024-25 को रबि विपणन मौसमको समय भारतीय खाद्य निगमले (एफसीआइ) कूल 266 लाख मेट्रिक टन गहूँ खरिद गरेको थियो, जुन पछिल्लो सालको 262 लाख मेट्रिक टनभन्दा धेरै थियो। यस सफलताबाट देशलाई खाद्यान्न आत्मनिर्भरता हासिल गर्न धेरै ठूलो सघाउ पुगेको छ।
यस खरिदबाट करिब 22 लाख किसान लाभान्वित भए, जसको ब्याङ्क खातामा ₹0.61 लाख करोड धनराशि उनीहरूको एमएसपी भुक्तानीका रूपमा सीधै अन्तरित गरियो।
समग्रमा सबै खाद्यान्न
कूल मिलाएर सबै खाद्यान्नको खरिदमा सतत बढोत्तरी दर्ता भयो, जुन वर्ष 2014-15 को 761.40 लाख मेट्रिक टनबाट बढेर 2024-25 मा 1,175 लाख मेट्रिक टन पुगेको थियो। यस विस्तारबाट करिब 1.84 करोड किसान लाभान्वित भए। एमएसपीमा भुक्तानीको व्यय राशि करिब तीन गुणा बढ्दै ₹1.06 लाख करोडबाट बढेर ₹3.33 लाख करोड पुगेको थियो।
किसानलाई लाभ
एमएसपीमा खरिदको बढेको मात्राले सीधै रूपमा किसानहरूलाई समेट्ने परिधि पनि बढ्नका साथै उनीहरूको आमदानी पनि बढेको छ। एमएसपी प्रणालीबाट लाभान्वित किसानहरूको सङ्ख्या वर्ष 2021-22 को 1.63 करोडबाट बढेर 2024-25 मा 1.84 करोड पुगेको थियो। यस अवधिमा एमएसपीको कूल वितरित रकम पनि ₹2.25 लाख करोडबाट बढेर ₹3.33 लाख करोड पुगेको थियो। अर्थात् एमएसपीको बढेको खरिद मात्रा, किसानहरूलाई समेट्ने परिधि अनि भुक्तानीको रकमको मात्रामा निरन्तर बढोत्तरीले सरकार किसानहरूको आमदानी बढाउनका साथै उनीहरूको आर्थिक सुरक्षाका लागि कति सङ्कल्पित छ भन्ने प्रमाण प्रस्तुत गर्दछ।
एमएसपीमा खरिदमा प्रौद्योगिकी अनि पारदर्शिता
समस्त न्यूनतम समर्थन मूल्य प्रणालीमा पारदर्शिता, कार्यक्षमता अनि सुचारू कार्यान्वयनको बहालीका लागि सरकारले विभिन्न डिजिटल प्लेटफर्म गठन गरेको छ।
• अण्डर प्राइस सपोर्ट स्कीम (पीएसएस) :
नाफेडद्वारा विकसित “ई-समृद्धि” र एनसीसीएफद्वारा विकसित “ई-संयुक्ति” पोर्टलले किसानहरूको पञ्जिकरणदेखि लिएर अन्तिम भुक्तानीसम्मको प्रक्रियालाई सुचारू बनाउँदछ। यस अन्तर्गत किसानहरूले आफ्नो आधार, भूमि दस्तावेज, ब्याङ्क विवरण अनि फसल सूचनाको माध्यमद्वारा अनलाइन पञ्जिकरण गर्नसक्छन्। पञ्जिकरणपछि किसानले आफ्नो फसल स्टकको निम्ति कुनै सम्बन्धित योजना अन्तर्गत नजिकैको खरिद केन्द्र चयन गर्नसक्छन्, जहाँ उनले निर्धारित समय स्लट पाउँछन् र फसल आपूर्तिपछि एमएसपीको भुक्तानी सीधै उनको ब्याङ्क खातामा जमा हुने गर्दछ। यसमा ढिलो हुने वा बिचौलाको सामना गर्नुपर्ने कुनै झञ्झट रहँदैन।
• कपासको खरिद :
भारतीय कपास निगमद्वारा विकसित कपास किसान एप एमएसपीको परिधिमा पर्ने सबै किसानलाई प्रदान गरिएको छ। यस एपको माध्यमद्वारा किसानहरूलाई स्वचालित पञ्जिकरण, टाइम स्लट बुकिङ, गुणस्तर निर्धारण, भुक्तानी प्रक्रिया र बहुभाषी विकल्प चयन गर्ने सुविधा प्रदान गरिन्छ। यस कारण प्रतीक्षाको अवधि र कागजी प्रक्रिया घट्दछ तथा सबै कार्य तीव्र अनि पारदर्शी तरिकाले सञ्चालित हुँदछ।
निष्कर्ष
न्यूनतम समर्थन मूल्य प्रणालीको पूर्ण संरचनाले किसानहरूलाई लगातार आय सुरक्षा प्रदान गरिरहेको छ। वर्ष 2018-19 देखि कृषि उत्पादन लागतमा कम्तिको पनि 50 प्रतिशतको लाभ मार्जिन दिने सरकारको नीति यस दिशामा प्रभावी रूपमा कारगर भएको छ। समयको अन्तरालमा एमएसपी अन्तर्गत कृषि वस्तुहरूको बढी मात्रामा खरिद, एमएसपीमा बढाइएको दरका कारण किसानहरूलाई भुक्तानी मात्रामा वृद्धि तथा किसानहरूक लागि एमएसपी कभरेज बढाइएको हुँदा अरू बल प्राप्त भएको छ। दाल, तेलदाना अनि पौष्टिक अनाज श्रीअन्नमाथि दिइएको जोड तथा लक्षित खरिद वा डिजिटल सुधारबाट भारतीय कृषिको विस्तार भएको छ र यी वस्तुहरूको आयातमाथि हाम्रो निर्भरता घट्दै गएको छ। कूल मिलाएर यी सबै उपायले सरकारको एमएसपीलाई किसानहरूको आर्थिक सुरक्षा कवच बनाउन दीर्घकालीन रणनीतिका रूपमा प्रयोग गरिएको छ भन्नेतर्फ इशारा गर्दछ। साथै यी सबै महत्त्वपूर्ण फसलको मामिलामा राष्ट्रिय आत्मनिर्भरता हासिल गर्नमा पनि एमएसपीलाई प्रेरक यन्त्रका रूपमा प्रयोग गर्नेतर्फ सङ्केत गर्दछ।
सन्दर्भ :
लोकसभा
राज्यसभा
कृषि एवं किसान कल्याण मन्त्रालय
एपीडा
पीआइबी प्रेस विज्ञप्ति
पीआइबी विश्लेषक
पीआइबी तथ्यपत्र

PIB Headquarters
Minimum Support Prices: From Safety Net to Self-Sufficiency
Stronger Procurement, Wider Farmer Coverage, Digital Reforms, and Advancement of National Self-Reliance
10 OCT 2025 12:25PM by PIB Delhi
• MSP for Rabi Marketing Season (RMS) 2026–27 has been approved; procurement estimated at 297 Lakh MT, and farmers to receive about ₹84,263 crore at MSP.
• For RMS 2026–27, margins over cost of production peak at 109% for wheat
• MSP payouts of foodgrains more than tripled from ₹1.06 lakh crore (2014-15) to ₹3.33 lakh crore (July 2024–June 2025), procurement increased from 761.40 LMT to 1,175 LMT over same period, benefitting 1.84 crore farmers
• For self-sufficiency in pulses, 100% production of tur (arhar), urad, masoor to be procured up to 2028–29; with 2.46 LMT tur already procured by March, 2025.
Introduction
Each cropping season, India’s farmers work tirelessly in their fields – but uncertainties in weather and markets can wipe out their gains. Unseasonal rains, droughts, or floods can destroy months of hard work in a matter of days. Even when crops are harvested successfully, volatile market prices can push farmers into distress sales, forcing them to sell at rates far below the cost of production. For small and marginal farmers, who depend entirely on agriculture for their livelihood, these risks can mean spiralling debts, loss of income, and even abandonment of farming altogether.
This is where the Minimum Support Price (MSP) becomes a lifeline. Minimum Support Price (MSP) is a crucial mechanism through which the government supports farmers by purchasing their crops at a pre-determined price. For example, a wheat grower can be assured of ₹2,585 per quintal for his crop (MSP for 2026‑27), even if open-market prices dip. Similarly, a paddy farmer can sell to government agencies at ₹2,369/quintal (MSP for 2025‑26) for common paddy. This assured price encourages farmers to invest in quality seeds and technology without fear of distress sales.
MSP Policy and Determination
Annually, Government announces Minimum Support Prices (MSPs) for 22 mandated agricultural crops based on the recommendations of the Commission for Agricultural Costs & Prices (CACP), after considering the views of the concerned State Governments and Central Ministries/Departments. In addition, MSP for Toria and de-husked coconut is also fixed on the basis of MSPs of rapeseed & mustard, and copra, respectively.
While recommending MSP, CACP considers important factors, i.e., cost of production, overall demand-supply situations of various crops in domestic and world markets, domestic and international prices, inter-crop price parity, terms of trade between agriculture and non-agriculture sector, likely effect of price policy on rest of economy and a minimum of 50 per cent as the margin over the cost of production.
Further, the production cost computed by CACP includes all paid out costs such as those incurred on account of hired human labour, bullock labour/machine labour, rent paid for leased land, expenses incurred on use of material inputs like seeds, fertilizers, manures, irrigation charges, depreciation on implements and farm buildings, interest on working capital, diesel/electricity for operation of pump sets etc, miscellaneous expenses and imputed value of family labour. The cost formula used for calculating MSP is uniform for all 22 mandated crops and states. Notably, this calculation includes considerations such as family labour, acknowledging the collective efforts of entire farming households rather than solely focusing on individual farmers.
Since 2018-19, Government has been increasing MSPs for all mandated crops in line with the Union Budget 2018-19 announcement for setting up MSP at least 1.5 times the cost of production. This ensures a minimum return of 50% over the all-India weighted average cost of production for all crops.
Data on MSP: Rabi Marketing Season 2026-27 and Kharif Marketing Season 2025-26
The Cabinet has approved the increase in the Minimum Support Prices (MSP) for all mandated Rabi Crops for Marketing Season 2026-27 on 1st October 2025. Further, the government has increased the MSP of mandated Crops for Kharif Marketing Season 2025-26 to ensure remunerative prices to the growers for their produce.
RABI CROPS
S.N.
Crops
MSP 2026-27 (₹/quintal)
Cost of Production 2026-27 (₹/quintal)
Margin Over Cost (%)
MSP 2025-26 (₹/quintal)
Increase in MSP (Absolute)
1
Wheat
2,585
1,239
109%
2,425
160
2
Barley
2,150
1,361
58%
1,980
170
3
Gram
5,875
3,699
59%
5,650
225
4
Lentil (Masur)
7,000
3,705
89%
6,700
300
5
Rapeseed & Mustard
6,200
3,210
93%
5,950
250
6
Safflower
6,540
4,360
50%
5,940
600
S.N.
Crops
MSP 2025-26 (₹/quintal)
Cost of Production 2025-26 (₹/quintal)
Margin Over Cost (%)
MSP 2024-25 (₹/quintal)
Increase in MSP (Absolute)
KHARIF CROPS
1
Paddy
Common
2,369
1,579
50%
2,300
69
Grade A
2,389
---
---
2,320
69
2
Jowar
Hybrid
3,699
2,466
50%
3,371
328
Maldandi
3,749
---
---
3,421
328
3
Bajra
2,775
1,703
63%
2,625
150
4
Ragi
4,886
3,257
50%
4,290
596
5
Maize
2,400
1,508
59%
2,225
175
6
Tur/Arhar
8,000
5,038
59%
7,550
450
7
Moong
8,768
5,845
50%
8,682
86
8
Urad
7,800
5,114
53%
7,400
400
9
Groundnut
7,263
4,842
50%
6,783
480
10
Sunflower seed
7,721
5,147
50%
7,280
441
11
Soyabean (Yellow)
5,328
3,552
50%
4,892
436
12
Sesamum
9,846
6,564
50%
9,267
579
13
Nigerseed
9,537
6,358
50%
8,717
820
14
Cotton
Medium Staple
7,710
5,140
50%
7,121
589
Long Staple
8,110
---
---
7,521
589
COMMERCIAL CROPS
1
Jute
5,650
3,387
67%
5,335
315
S.N.
Crops
MSP 2025 (₹/quintal)
Cost of Production 2025 (₹/quintal)
Margin Over Cost (%)
MSP 2024 (₹/quintal)
Increase in MSP (Absolute)
2
Copra
Milling
11,582
7,721
50%
11,160
422
Ball
12,100
---
---
12,000
100
For Kharif crops Marketing Season 2025-26:
The highest absolute increase in MSP over the previous year has been recommended for nigerseed (₹820 per quintal) followed by Ragi (₹596 per quintal), Cotton (₹589 per quintal) and Sesamum (₹579 per quintal).
The margin to farmers over their cost of production are estimated to be highest in case of bajra (63%) followed by maize (59%), tur (59%) and urad (53%). For rest of the crops, margin to farmers over their cost of production is estimated to be at 50%. In the recent years, Government has been promoting the cultivation of crops, other than cereals such as pulses, oilseeds, and Nutri-cereals/ Shree Anna, by offering a higher MSP for these crops.
For Rabi crops Marketing Season 2026-27:
The absolute highest increase in MSP has been announced for Safflower at ₹600 per quintal followed by Lentil (Masur) at ₹300 per quintal. For Rapeseed & Mustard, gram, barley, and wheat, there is an increase of ₹250 per quintal, ₹225 per quintal, ₹170 per quintal and ₹160 per quintal respectively.
The highest expected margin over All-India weighted average cost of production is 109% for wheat, followed by 93% for rapeseed & mustard; 89% for lentil; 59% for gram; 58 percent for barley; and 50% for safflower. This increased MSP of rabi crops ensures remunerative prices to the farmers and incentivise crop diversification.
During RMS 2026–27, procurement is estimated at about 297 Lakh MT, for which farmers are expected to receive approximately ₹84,263 crore at the proposed MSP.
Procurement Mechanisms
The Government's proactive measures have ensured enhanced procurement and timely payments to farmers, ensuring that the benefits of MSP hikes translate into tangible support. Over the years, procurement mechanisms have been strengthened, leading to greater participation by farmers across states and commodities.
Cereals and coarse cereals are procured by the Food Corporation of India (FCI) and designated State Agencies. The procurement estimates for wheat and paddy are finalized by the Government of India in consultation with State Governments and FCI before each marketing season. These estimates are based on factors like estimated production, marketable surplus, and crop patterns.
Pradhan Mantri Annadata Aay Sanrakshan Abhiyan (PM-AASHA)
Objective:
PM-AASHA aims to ensure that farmers receive remunerative prices for their produce while making essential commodities available to consumers at affordable rates
Components & Functioning:
One of the key components is the Price Support Scheme (PSS). It is activated when market prices of notified pulses, oilseeds, and copra fall below MSP during peak harvest. Eligible produce meeting Fair Average Quality (FAQ) standards is procured directly from pre-registered farmers possessing valid land records via National Agricultural Cooperative Marketing Federation of India Ltd. (NAFED) and National Cooperative Consumers’ Federation of India Ltd. (NCCF). This eliminates intermediaries and safeguards farmers from distress sales.
Continuity:
During the 15th Finance Commission Cycle, the Government of India has approved the continuation of PM-AASHA scheme up to 2025-26.
Pulses, oilseeds, and copra are procured under the Price Support Scheme (PSS) of the umbrella scheme Pradhan Mantri Annadata Aay Sanrakshan Abhiyan (PM-AASHA), in consultation with the concerned State Government. Procurement is triggered when the market price of these crops falls below MSP. The main agencies for procurement under PM-AASHA are the National Agricultural Cooperative Marketing Federation of India Ltd. (NAFED) and the National Co-operative Consumers’ Federation of India Ltd. (NCCF).
Cotton and jute are procured at MSP through the Cotton Corporation of India (CCI) and the Jute Corporation of India (JCI) respectively. There is no maximum limit on the quantity of jute and cotton procured from farmers.
From MSP to Atmanirbharta
India has witnessed significant growth in pulses production. However, Prime Minister Narendra Modi has set an ambitious goal of achieving self-sufficiency in pulses by 2027, thereby eliminating the need for imports. It has been emphasized that with the cooperation of farmers, India will become ‘Atmanirbhar’ in pulses before December 2027.
To achieve this, the Government announced in Budget 2025 that 100% of the state’s production of tur (arhar), urad, and masoor will be procured for four years, up to 2028–29. In line with this commitment, the Government has also enhanced the PM-AASHA guarantee for procurement of pulses at MSP from ₹45,000 crore to ₹60,000 crore.
By 25 March 2025, a total of 2.46 lakh metric tonnes of Tur (Arhar) has been procured from farmers in five states (Andhra Pradesh, Gujarat, Karnataka, Maharashtra and Telangana), benefitting 1,71,569 farmers.
Impact of MSP Procurement
Pulses and Oilseeds
The last eleven years have witnessed a remarkable turnaround in the pulses sector. Once marked by low cultivation, limited procurement, high import dependence, and elevated consumer prices, the sector now reflects higher production, greater procurement at increased MSPs, reduced import reliance, and improved price stability. Procurement of pulses at MSP rose significantly by 7,350%, from 1.52 lakh metric tonnes during 2009–14 to 82.98 lakh metric tonnes during 2020–25.
Similarly, oilseeds procurement at MSP increased by more than 1,500% in the last 11 years, reflecting the government’s strong support for oilseed farmers.
Paddy and Kharif Crops
The procurement of paddy has also expanded significantly. Between 2004–14, procurement stood at 4,590 lakh metric tonnes, which rose to 7,608 lakh metric tonnes during 2014–25. For 14 Kharif crops taken together, procurement increased from 4,679 lakh metric tonnes during 2004–14 to 7,871 lakh metric tonnes during 2014–25.
This growth is reflected in the MSP payments made to farmers, which for paddy alone increased from ₹4.44 lakh crore during 2004–14 to ₹14.16 lakh crore during 2014–25. Similarly, for all 14 Kharif crops, MSP payments rose from ₹4.75 lakh crore to ₹16.35 lakh crore over the same periods.
Wheat
During the Rabi Marketing Season (RMS) 2024-25, the Food Corporation of India (FCI) procured 266 Lakh Metric Tonnes (LMT) of wheat, surpassing previous year’s procurement of 262 LMT and well above the 188 LMT recorded in RMS 2022-23. This achievement has helped secure the nation’s food grain sufficiency.
Over 22 lakh farmers benefitted from the procurement, with about ₹0.61 lakh crore directly credited to their bank accounts as payment for wheat purchased at the Minimum Support Price (MSP).
Foodgrains Overall
Overall, procurement of foodgrains has grown steadily, increasing from 761.40 lakh metric tonnes in 2014–15 to 1,175 lakh metric tonnes in 2024-25 (from July to June). This expansion benefitted 1.84 crore farmers. The expenditure incurred on procurement at MSP values more than tripled, rising from ₹1.06 lakh crore to ₹3.33 lakh crore over the same period.
Farmer Benefits
The benefits of enhanced procurement at MSP have directly translated into wider farmer coverage and higher income support. The number of farmers benefitting from MSP procurement increased from 1.63 crore in 2021–22 to 1.84 crore during 2024-25 (from July to June). Over the same period, the MSP value disbursed to farmers rose significantly, from ₹2.25 lakh crore to ₹3.33 lakh crore. This steady rise in both farmer participation and procurement expenditure reflects the government’s commitment to ensuring fair returns to farmers and strengthening their economic security.
Technology and Transparency in MSP Procurement
To improve transparency, efficiency, and ease of operations, the Government has introduced several digital platforms:
• Under Price Support Scheme (PSS):
e-Samriddhi (developed by NAFED) and e-Samyukti (developed by NCCF):
Streamline procurement process from farmer registration to final payment. Farmers register online with Aadhaar, land records, bank details, and crop information. Post-registration, farmers willing to offer their stock under the scheme can choose the nearest purchase centre, receive digitally scheduled slots for visit, and get direct MSP payments credited to their bank accounts, thereby eliminating intermediaries and delays.
• For Cotton Procurement:
Kapas Kisan App (developed by Cotton Corporation of India, Ministry of Textiles):
Dedicated mobile app for cotton farmers under MSP. It offers self-registration; slot booking; real-time updates on quality assessment, payment processing and accepted quantities; and multilingual support. It reduces paperwork, waiting time, and distress sales while ensuring faster, transparent procurement.
Conclusion
The MSP framework continues to safeguard farmer incomes by assuring at least 50% margin over cost, a principle in place since 2018-19. Over time, this has been reinforced through higher procurement volumes, rising disbursements, and wider farmer coverage. The focus on pulses, oilseeds and nutri-cereals/shri anna, coupled with targeted procurement and digital reforms, is steering Indian agriculture towards greater diversification and reduced import dependence. Together, these measures underline the government’s long-term strategy of using MSP not only as a safety net for farmers but also as a driver of national self-sufficiency in key crops.
References:
Lok Sabha
Rajya Sabha
Ministry of Agriculture and Farmers Welfare
APEDA
PIB Press Releases
PIB Backgrounder
PIB Factsheet
Click here to see pdf