প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
উত্তৰ প্ৰদেশৰ প্ৰয়াগৰাজত প্ৰায় ৫৫০০ কোটি টকাৰ এলানি উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প উদ্বোধন তথা শুভাৰম্ভ কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘মহাকুম্ভ মেলা ২০২৫’ৰ থলী চোৱাৰ লগতে উন্নয়নমূলক কাম-কাজ পৰিদৰ্শন কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘কুম্ভ সহায়ক চেটবট’ মুকলি কৰে
মহা কুম্ভ হৈছে আমাৰ বিশ্বাস, আধ্যাত্মিকতা আৰু সংস্কৃতিৰ এক দৈৱিক উৎসৱ: প্ৰধানমন্ত্ৰী
প্ৰয়াগ হৈছে এনে এডোখৰ ঠাই য'ত প্ৰতিটো খোজতে পবিত্ৰ স্থান, সত্সংগ পোৱা যায়: প্ৰধানমন্ত্ৰী
‘কুম্ভ’ হৈছে মানুহৰ আভ্যন্তৰীণ চেতনাৰ নাম: প্ৰধানমন্ত্ৰী
‘মহাকুম্ভ’ হৈছে একতাৰ মহাযজ্ঞ: প্ৰধানমন্ত্ৰী
13 DEC 2024 4:06PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি উত্তৰ প্ৰদেশৰ প্ৰয়াগৰাজত প্ৰায় ৫৫০০ কোটি টকা ব্যয়সাপেক্ষ এলানি উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প উদ্বোধন তথা শুভাৰম্ভ কৰে। সমবেত সকলক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সঙ্গমৰ পৱিত্ৰ ভূমি প্ৰয়াগৰাজৰ প্ৰতি ভক্তিৰে প্ৰণিপাত জনোৱাৰ লগতে মহাকুম্ভত উপস্থিত থকা সাধু-সাধুসকলক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে তেওঁলোকৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰম আৰু নিষ্ঠাৰে মহাকুম্ভক এক বৃহৎ সফলতা প্ৰদান কৰা কৰ্মচাৰী, শ্ৰমিক আৰু চাফাই কৰ্মচাৰীসকলৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰে। মহাকুম্ভৰ আকৰ্ষণীয় পৰিসৰ আৰু আকাৰৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ই হৈছে বিশ্বৰ অন্যতম বৃহৎ সমাৱেশ য'ত ৪৫ দিন ধৰি চলিব লগা মহাযজ্ঞৰ বাবে দৈনিক লাখ লাখ ভক্তক আদৰণি জনোৱা হয় আৰু এই অনুষ্ঠানৰ বাবে এখন সম্পূৰ্ণ নতুন চহৰ স্থাপন কৰা হয়। "দেশত প্ৰয়াগৰাজৰ এক নতুন ইতিহাস লিখা হৈছে", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে অহা বছৰ মহাকুম্ভৰ আয়োজনে ৰাষ্ট্ৰৰ আধ্যাত্মিক আৰু সাংস্কৃতিক পৰিচয়ক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যাব আৰু কয় যে বিশ্বজুৰি ঐক্যৰ এনে 'মহাযজ্ঞ' সম্পৰ্কে আলোচনা কৰা হ'ব। তেওঁ মহাকুম্ভৰ এক সফল আয়োজনৰ বাবে জনসাধাৰণক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে।
"ভাৰত হৈছে পৱিত্ৰ স্থান আৰু তীৰ্থযাত্ৰাৰ দেশ", শ্ৰী মোদীয়ে কয়। তেওঁ লগতে কয় যে ই গংগা, যমুনা, সৰস্বতী, কাবেৰী, নৰ্মদা আৰু আন বহুতো নদীৰ দেশ। প্ৰয়াগক এই নদীসমূহৰ পবিত্ৰ প্ৰবাহৰ সঙ্গম, সংগ্ৰহ, মণ্ডলী, সংমিশ্ৰণ, প্ৰভাৱ আৰু শক্তি, বহুতো তীৰ্থস্থানৰ গুৰুত্ব আৰু সেইবোৰৰ মাহাকাৰ বুলি অভিহিত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰয়াগ কেৱল তিনিখন নদীৰ সঙ্গমেই নহয়, তাতকৈয়ো অধিক। গুৰুত্বৰ বিষয়ে বৰ্ণনা কৰি তেওঁ মন্তব্য কৰে যে প্ৰয়াগৰ বিষয়ে কোৱা হৈছে যে যেতিয়া সূৰ্য মকৰ ৰাশিত প্ৰৱেশ কৰে তেতিয়া সকলো ঐশ্বৰিক শক্তি, অমৃত, ঋষি আৰু সাধু প্ৰয়াগলৈ নামি আহে। তেওঁ যোগ দি কয় যে প্ৰয়াগ এনেকুৱা এডোখৰ ঠাই যাৰ অবিহণে পুৰাণসমূহ অসম্পূৰ্ণ হৈ থাকিব। তেওঁ আৰু উল্লেখ কৰে যে প্ৰয়াগ এনেকুৱা এডোখৰ ঠাই যাক বেদৰ শ্লোকত প্ৰশংসা কৰা হৈছিল।
"প্ৰয়াগ হৈছে এনে এডোখৰ ঠাই য'ত প্ৰতিটো খোজতে পবিত্ৰ স্থান আৰু সৎ-সংগ পোৱা যায়", শ্ৰী মোদীয়ে কয়। প্ৰয়াগৰাজৰ সাংস্কৃতিক আৰু আধ্যাত্মিক তাৎপৰ্যত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সংস্কৃত শ্লোক আবৃত্তি কৰি ব্যাখ্যা কৰে, "ত্ৰিবেণীৰ প্ৰভাৱ, বেণীমাধৱৰ গৌৰৱ, সোমেশ্বৰৰ আশীৰ্বাদ, ভগৱান নাগৰাজ বাসুজীৰ বিশেষ স্থান, অক্ষয়ৰ অমৰত্ব আৰু ভগৱানৰ কৃপাই হৈছে আমাৰ তীৰ্থৰাজ প্ৰয়াগ। তেওঁ লগতে ব্যাখ্যা কৰে যে প্ৰয়াগৰাজ হৈছে এনে এডোখৰ ঠাই য'ত 'ধৰ্ম', 'অৰ্থ', 'কাম' আৰু 'মোক্ষ'ৰ চাৰিওটা উপাদানেই উপলব্ধ। "প্ৰয়াগৰাজ কেৱল ভৌগোলিক ভূমিয়েই নহয়, ই আধ্যাত্মিকতা অনুভৱ কৰাৰো স্থান", প্ৰয়াগৰাজ ভ্ৰমণ কৰাৰ বাবে নাগৰিকসকলৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। তেওঁ যোৱা কুম্ভৰ সময়ত সঙ্গমত পবিত্ৰ স্নান কৰাৰ কথা স্মৰণ কৰে আৰু আজি সুযোগ পোৱাৰ কথাও উল্লেখ কৰে। দিনটোৰ আৰম্ভণিতে হনুমান মন্দিৰ আৰু অক্ষয়ৱতত কৰা তেওঁৰ দৰ্শন আৰু পূজাৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভক্তসকলৰ সহজ প্ৰৱেশানুকূলতাৰ বাবে হনুমান কৰিডৰ আৰু অক্ষয়ৱত কৰিডৰৰ বিকাশৰ বিষয়ে অৱগত কৰে আৰু লগতে সৰস্বতী কুপৰ পুনৰ্বিকাশ প্ৰকল্পৰ বিষয়ে অনুসন্ধান কৰাৰ কথাও উল্লেখ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে আজিৰ হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকাৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ বাবে নাগৰিকসকলক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে। "মহা কুম্ভ হৈছে আমাৰ বিশ্বাস, আধ্যাত্মিকতা আৰু সংস্কৃতিৰ ঐশ্বৰিক উৎসৱৰ আমাৰ উত্তৰাধিকাৰিত্বক প্ৰতিনিধিত্ব কৰা এক জীৱন্ত পৰিচয়", শ্ৰী মোদীয়ে কয়। তেওঁ লগতে কয় যে প্ৰতিবাৰেই এই বৃহৎ অনুষ্ঠানটোৱে ধৰ্ম, জ্ঞান, ভক্তি আৰু কলাৰ ঐশ্বৰিক সমাৱেশৰ প্ৰতীক হৈ আহিছে। সংস্কৃত শ্লোক আবৃত্তি কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে সংগমত পবিত্ৰ স্নান কৰাটো কোটি কোটি তীৰ্থস্থান ভ্ৰমণ কৰাৰ সমান। তেওঁ যোগ দি কয় যে এগৰাকী ব্যক্তিয়ে পবিত্ৰ ডুব মৰাটোৱে তেওঁক সকলো পাপৰ পৰা মুক্ত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে বিভিন্ন সম্ৰাট আৰু ৰাজ্যৰ ৰাজত্ব কৰা স্বত্বেও বা আনকি ব্ৰিটিছৰ স্বৈৰাচাৰী শাসনৰ সময়তো বিশ্বাসৰ এই চিৰন্তন প্ৰবাহ কেতিয়াও বন্ধ হোৱা নাছিল আৰু ইয়াৰ মূল কাৰণ হৈছে কুম্ভ কোনো বাহ্যিক শক্তিৰ দ্বাৰা পৰিচালিত নহয়। তেওঁ লগতে কয় যে কুম্ভ মানুহৰ ভিতৰৰ আত্মাৰ চেতনা, ভিতৰৰ পৰা অহা চেতনাক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে আৰু ভাৰতৰ প্ৰতিটো কোণৰ পৰা মানুহক সঙ্গমৰ পাৰলৈ আকৰ্ষিত কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে গাওঁ, চহৰ, চহৰৰ লোকসকলে প্ৰয়াগৰাজ অভিমুখে যাত্ৰা কৰে আৰু মণ্ডলী আৰু গণ সমাৱেশৰ এনে শক্তি আন কোনো ঠাইত খুবেই কম দেখা যায়। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এবাৰ এগৰাকী ব্যক্তি মহাকুম্ভলৈ অহাৰ পিছত সকলোৱে এক হৈ পৰে, সেয়া সাধু, ঋষি, জ্ঞানী লোকেই হওঁক বা সাধাৰণ লোকেই হওঁক আৰু জাতি আৰু সম্প্ৰদায়ৰ পাৰ্থক্য শেষ হৈ যায়। তেওঁ যোগ দি কয় যে কোটি কোটি লোক এটা লক্ষ্য আৰু এটা ধাৰণাৰ সৈতে সংযুক্ত হৈ পৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে এইবাৰ মহাকুম্ভৰ সময়ত বিভিন্ন ভাষা, জাতি, বিশ্বাস থকা বিভিন্ন ৰাজ্যৰ কোটি কোটি লোক সঙ্গমত একত্ৰিত হ'ব। তেওঁ লগতে কয় যে মহাকুম্ভ কিয় একতাৰ মহাযজ্ঞ আছিল, য'ত সকলো ধৰণৰ বৈষম্য ত্যাগ কৰা হয় আৰু ইয়াত সঙ্গমস্থলত ডুব মৰা প্ৰতিগৰাকী ভাৰতীয়ই এক ভাৰতৰ শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতৰ এক সুন্দৰ ছবিক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে।
শ্ৰী মোদীয়ে ভাৰতৰ সাংস্কৃতিক আৰু আধ্যাত্মিক পৰম্পৰাত কুম্ভৰ তাৎপৰ্যত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে কেনেদৰে ই সদায় গুৰুত্বপূৰ্ণ ৰাষ্ট্ৰীয় সমস্যা আৰু প্ৰত্যাহ্বানৰ প্ৰসংগত সাধুসকলৰ মাজত গভীৰ আলোচনাৰ মঞ্চ হৈ আহিছে। তেওঁ কয় যে যেতিয়া অতীতত আধুনিক যোগাযোগ মাধ্যমৰ অস্তিত্ব নাছিল, কুম্ভ গুৰুত্বপূৰ্ণ সামাজিক পৰিৱৰ্তনৰ এক ভেটি হৈ উঠিছিল, য'ত সাধু আৰু পণ্ডিতসকলে দেশৰ কল্যাণৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিবলৈ একত্ৰিত হৈছিল আৰু বৰ্তমান আৰু ভৱিষ্যত দুয়োটা প্ৰত্যাহ্বান সন্দৰ্ভত আলোচনা কৰিছিল, যাৰ ফলত দেশৰ চিন্তা প্ৰক্ৰিয়াক নতুন দিশ আৰু শক্তি প্ৰদান কৰা হৈছিল। আজিও প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, কুম্ভই এক মঞ্চ হিচাপে ইয়াৰ গুৰুত্ব বজাই ৰাখিছে, য'ত এনে ধৰণৰ আলোচনা অব্যাহত থাকে, সমগ্ৰ দেশতে ইতিবাচক বাৰ্তা প্ৰেৰণ কৰে আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় কল্যাণৰ ক্ষেত্ৰত সামূহিক চিন্তাধাৰাক অনুপ্ৰেৰণা যোগায়। যদিও এই সমাৱেশসমূহৰ নাম, মাইলৰ খুঁটি আৰু পথ পৃথক হ'ব পাৰে, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে উদ্দেশ্য আৰু যাত্ৰা কিন্তু একেই আছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে কুম্ভ চলিত ৰাষ্ট্ৰীয় আলোচনাৰ প্ৰতীক আৰু ভৱিষ্যতৰ প্ৰগতিৰ বাবে এক আলোকস্তম্ভ হৈ আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে কুম্ভ আৰু ধৰ্মীয় তীৰ্থযাত্ৰাৰ প্ৰতি অতীতত কৰা অৱহেলাৰ কথা উল্লেখ কৰি কয় যে এই অনুষ্ঠানসমূহৰ তাৎপৰ্য থকা স্বত্বেও ভক্তসকলে অসুবিধাৰ সন্মুখীন হৈছিল। তেওঁ ইয়াৰ বাবে ভাৰতৰ সংস্কৃতি আৰু বিশ্বাসৰ সৈতে সম্পৰ্কৰ অভাৱক দায়ী কৰাৰ লগতে কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যিক পৰ্যায়ত বৰ্তমান চৰকাৰৰ অধীনত ভাৰতৰ পৰম্পৰা আৰু বিশ্বাসৰ প্ৰতি গভীৰ সন্মান প্ৰদৰ্শন কৰাৰ বাবে নাগৰিকসকলক আশ্বস্ত কৰিছে। তেওঁ কয় যে কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্য দুয়োটা দেশতে চৰকাৰে কুম্ভত উপস্থিত থকা তীৰ্থযাত্ৰীসকলৰ বাবে সুবিধা প্ৰদান কৰাটো এক দায়িত্ব বুলি বিবেচনা কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিভিন্ন প্ৰকল্পৰ বাবে হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকা আৱণ্টন কৰা হৈছে আৰু কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্য চৰকাৰ দুয়োৱেই একেলগে কাম কৰি মসৃণ প্ৰস্তুতি নিশ্চিত কৰিছে। তেওঁ অযোধ্যা, বাৰাণসী, ৰায়বৰেলী আৰু লক্ষ্ণৌৰ দৰে চহৰৰ পৰা প্ৰয়াগৰাজৰ সৈতে যোগাযোগ উন্নত কৰাত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই বিশাল অনুষ্ঠানৰ বাবে প্ৰস্তুতি চলাই থকাৰ ক্ষেত্ৰত একাধিক চৰকাৰী বিভাগৰ সামূহিক প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰশংসা কৰে আৰু কাৰ্যকৰী ভাৱে 'সমগ্ৰ চৰকাৰ'ৰ দৃষ্টিভংগী প্ৰদৰ্শন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে চৰকাৰে ভাৰতৰ ঐতিহ্যৰ উন্নয়ন আৰু সমৃদ্ধি দুয়োটা ক্ষেত্ৰতে গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। তেওঁ সমগ্ৰ দেশতে বিকশিত হোৱা বিভিন্ন পৰ্যটন বৰ্তনীৰ কথা উল্লেখ কৰে আৰু ৰামায়ণ বৰ্তনী, কৃষ্ণ বৰ্তনী, বৌদ্ধ বৰ্তনী আৰু তীৰ্থংকৰ বৰ্তনীৰ উদাহৰণ দিয়ে। ‘স্বদেশ দৰ্শন’ আৰু ‘প্ৰসাদ’ৰ দৰে আঁচনিৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে চৰকাৰে তীৰ্থস্থানসমূহত সুবিধাসমূহ সম্প্ৰসাৰিত কৰি আছে। তেওঁ সমগ্ৰ চহৰখনক উন্নত কৰা বিশাল ৰাম মন্দিৰ নিৰ্মাণৰ সৈতে অযোধ্যাৰ পৰিৱৰ্তনত আলোকপাত কৰে। তেওঁ বিশ্বনাথ ধাম আৰু মহাকাল মহালোকৰ দৰে প্ৰকল্পৰ কথাও উল্লেখ কৰে যিয়ে বিশ্বব্যাপী স্বীকৃতি লাভ কৰিছে। প্ৰয়াগৰাজত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, অক্ষয়ৱত কৰিডৰ, হনুমান মন্দিৰ কৰিডৰ আৰু ভৰদ্বাজ ঋষি আশ্ৰম কৰিডৰে এই দৃষ্টিভংগীকে প্ৰতিফলিত কৰে, আনহাতে তীৰ্থযাত্ৰীসকলৰ বাবে সৰস্বতী কুপ, পাটালপুৰী, নাগবাসুকি আৰু দ্বাদশ মাধৱ মন্দিৰৰ দৰে স্থানসমূহো পুনৰুজ্জীৱিত কৰা হৈছে।
নিষদৰাজৰ ভূমি প্ৰয়াগৰাজে ভগৱান ৰামৰ মৰ্যাদা পুৰুষোত্তম হোৱাৰ যাত্ৰাত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ স্থান দখল কৰা বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে। ভগৱান ৰাম আৰু কেভাটৰ আখ্যানে জনসাধাৰণক অনুপ্ৰাণিত কৰি আহিছে বুলি উল্লেখ কৰি তেওঁ লগতে কয় যে কেভাটে ভগৱান ৰামৰ ভৰি ধুৱাই ভক্তি আৰু বন্ধুত্বৰ প্ৰতীক হৈ তেওঁক নাৱেৰে নদী পাৰ হোৱাত সহায় কৰিছিল। এই উদাহৰণৰ উদ্ধৃতিৰে তেওঁ কয় যে ভগৱানেও তেওঁৰ ভক্তৰ পৰা সহায় বিচাৰিব পাৰে। শ্ৰীংভাৰপুৰ ধামৰ বিকাশ এই বন্ধুত্বৰ প্ৰতিফলন বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে ভগৱান ৰাম আৰু নিষদৰাজৰ প্ৰতিমূৰ্তিয়ে ভৱিষ্যত প্ৰজন্মক সম্প্ৰীতিৰ বাৰ্তা প্ৰদান কৰি যাব।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে মহান কুম্ভ মেলাক সফল কৰি তোলাৰ ক্ষেত্ৰত পৰিচ্ছন্নতাৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাৰ কথা উল্লেখ কৰে। প্ৰয়াগৰাজত সঠিক অনাময় আৰু আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে নমামি গংগে কাৰ্যসূচী ত্বৰান্বিত কৰা হৈছে বুলি সদৰী কৰি তেওঁ কয় যে এইক্ষেত্ৰত সজাগতা বৃদ্ধিৰ বাবে গংগা দূত, গংগা প্ৰহাৰী আৰু গংগা মিত্ৰ নিয়োগৰ দৰে পদক্ষেপ আৰম্ভ কৰা হৈছে। এইবাৰ ১৫,০০০ তকৈও অধিক অনাময় কৰ্মীয়ে কুম্ভ মেলাৰ পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা নিশ্চিত কৰিব বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সদৰী কৰে। এই শ্ৰমিকসকলৰ প্ৰতি আগতীয়াকৈ কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কোটি কোটি ভক্তৰ বাবে আধ্যাত্মিক আৰু পৰিষ্কাৰ পৰিবেশ সুনিশ্চিত কৰাত তেওঁলোকৰ ভূমিকাক স্বীকাৰ কৰে। ভগৱান কৃষ্ণই ব্যৱহৃত থাল তুলি লৈ প্ৰতিটো কামৰ গুৰুত্ব প্ৰতিফলিত কৰাৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে অনাময় কৰ্মীসকলে তেওঁলোকৰ কাৰ্যৰ জৰিয়তে এই অনুষ্ঠানৰ সৌষ্ঠৱ বৃদ্ধি কৰিব। ২০১৯ৰ কুম্ভ মেলাৰ সময়ত পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ বাবে লাভ কৰা প্ৰশংসা আৰু অনাময় কৰ্মীসকলৰ ভৰি ধুৱাই তেওঁ কৃতজ্ঞতা প্ৰদৰ্শন কৰাৰ বিষয়ে স্মৰণ কৰি তেওঁ কয় যে এয়া এক স্মৰণীয় অভিজ্ঞতা হৈ থাকিব।
কুম্ভ মেলাই অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ সংবৰ্ধন ঘটোৱা বুলি শ্ৰী মোদীয়ে মত প্ৰকাশ কৰে, যি দিশত প্ৰায়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰা নহয়। তেওঁ লগতে কয় যে কুম্ভ মেলাৰ পূৰ্বেও অঞ্চলটোত অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপ দ্ৰুতগতিত ত্বৰান্বিত হৈছে। সংগমৰ পাৰত প্ৰায় ডেৰ মাহৰ বাবে এখন অস্থায়ী চহৰ স্থাপন কৰা হ'ব বুলি সদৰী কৰি তেওঁ কয় যে তালৈ দৈনিক লাখ লাখ লোকৰ সমাগম ঘটিব। তেওঁ লগতে কয় যে এই সময়ছোৱাত প্ৰয়াগৰাজত বৃহৎ সংখ্যক লোকে শৃংখলা বজাই ৰাখিব লাগিব। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ৬,০০০ তকৈও অধিক নাৱৰীয়া, হাজাৰ হাজাৰ বিক্ৰেতা আৰু ধৰ্মীয় ৰীতি-নীতি তথা পবিত্ৰ স্নানত সহায় কৰাসকলৰ কাম-কাজ ত্বৰান্বিত হোৱাৰ জৰিয়তে বহুতো নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি হ'ব। তেওঁ লগতে কয় যে যোগান শৃংখলা বজাই ৰাখিবলৈ ব্যৱসায়ীসকলে আন চহৰৰ পৰা সামগ্ৰী আনিব লাগিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে কুম্ভ মেলাৰ প্ৰভাৱ সমীপৰ জিলাসমূহতো প্ৰতিফলিত হ'ব। তেওঁ লগতে কয় যে আন ৰাজ্যৰ পৰা অহা তীৰ্থযাত্ৰীসকলে ৰে'ল বা বিমান সেৱা ব্যৱহাৰ কৰাৰ ফলত অৰ্থনীতি অধিক উন্নত হ'ব। কুম্ভ মেলাৰ জৰিয়তে সমাজ শক্তিশালী হৈ উঠাৰ লগতে জনসাধাৰণৰ অৰ্থনৈতিক সৱলীকৰণতো সহায় হব বুলি শ্ৰী মোদীয়ে মত প্ৰকাশ কৰে।
শ্ৰী মোদীয়ে ২০২৫ চনৰ মহা কুম্ভ মেলাৰ ওপৰত আধুনিক প্ৰযুক্তিবিদ্যাৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰভাৱৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে পূৰ্বৰ বছৰবোৰৰ তুলনাত স্মাৰ্টফোন ব্যৱহাৰকাৰী বৃদ্ধি হৈছে তথা ২০১৩ চনৰ তুলনাত ডাটা যথেষ্ট সুলভ হৈ উঠিছে। তেওঁ কয় যে ব্যৱহাৰকাৰী-অনুকূল এপ উপলব্ধ হোৱাৰ ফলত সীমিত প্ৰযুক্তিজ্ঞান থকাসকলেও এইসমূহ সহজে ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰে। এইক্ষেত্ৰত তেওঁ কুম্ভ মেলাৰ বাবে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা আৰু চাটবট প্ৰযুক্তিৰ প্ৰথম ব্যৱহাৰেৰে এঘাৰটা ভাৰতীয় ভাষাত যোগাযোগৰ সমৰ্থতা প্ৰদান কৰা কুম্ভ সহায়ক চাটবটৰ উদাহৰণ দিয়ে। তেওঁ অধিক লোকক জড়িত কৰাৰ বাবে তথ্য আৰু প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰৰ পৰামৰ্শ দিয়ে। এইক্ষেত্ৰত তেওঁ একতাৰ প্ৰতীক হিচাপে কুম্ভ মেলাক দাঙি ধৰা ফটোগ্ৰাফী প্ৰতিযোগিতা আয়োজনৰ উদাহৰণ দিয়ে। ছ'চিয়েল মিডিয়াত ব্যাপকভাৱে শ্বেয়াৰ কৰা এই আলোকচিত্ৰসমূহে এক অপৰিসীম দৃশ্যমান কেনভাচ সৃষ্টি কৰিব, য’ত অগণন আৱেগ আৰু ৰঙৰ মিশ্ৰণ ঘটিব। ইয়াৰ উপৰি তেওঁ আধ্যাত্মিকতা আৰু প্ৰকৃতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব দি প্ৰতিযোগিতা আয়োজন কৰাৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়ায়, যাৰ জৰিয়তে বিশেষকৈ যুৱ চামৰ মাজত কুম্ভ মেলাৰ আকৰ্ষণ অধিক বৃদ্ধি পাব।
মহা কুম্ভ মেলাৰ পৰা উদ্ভৱ হোৱা সামূহিক আৰু আধ্যাত্মিক শক্তিয়ে উন্নত ভাৰতৰ প্ৰতি ৰাষ্ট্ৰৰ সংকল্পক অধিক শক্তিশালী কৰিব বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে আশা প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ কুম্ভ মেলাৰ স্নানক এক ঐতিহাসিক আৰু পাহৰিব নোৱাৰা অভিজ্ঞতা হিচাপে পৰিগণিত হোৱাৰ কামনা কৰি গংগা, যমুনা আৰু সৰস্বতী নদীৰ পবিত্ৰ সংগমৰ জৰিয়তে মানৱতাৰ কল্যাণৰ বাবে প্ৰাৰ্থনা কৰে। শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰি তেওঁ সকলো তীৰ্থযাত্ৰীক পৱিত্ৰ প্ৰয়াগৰাজ চহৰলৈ স্বাগতম জনায়।
উত্তৰ প্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰীমতী আনন্দীবেন পেটেল, উত্তৰ প্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী য়োগী আদিত্যনাথ, উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী কেশৱ প্ৰসাদ মৌৰ্য় আৰু শ্ৰী ব্ৰজেশ পাঠক অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলৰ মাজত উপস্থিত থাকে।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates and launches multiple development projects worth around Rs 5500 crore at Prayagraj, Uttar Pradesh
PM visits and inspects development works for Mahakumbh Mela 2025
PM launches the Kumbh Sah’AI’yak chatbot
Maha Kumbh is a divine festival of our faith, spirituality and culture: PM
Prayag is a place where there are holy places,virtuous areas at every step: PM
Kumbh is the name of the inner consciousness of man: PM
MahaKumbh is MahaYagya of unity: PM
13 DEC 2024 4:06PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today inaugurated and launched multiple development projects worth around Rs 5500 crore at Prayagraj,Uttar Pradesh. Addressing the gathering, the Prime Minister bowed in devotion to Prayagraj, the auspicious land of Sangam, and paid his respects to the saints and sadhus attending the Mahakumbh. Shri Modi expressed gratitude towards the employees, shramiks and safai karmacharis who have made the Mahakumbh a grand success with their hard work and dedication. Reflecting on the magnificent scale and size of the Mahakumbh, the Prime Minister said that it is one of the largest gatherings in the world where lakhs of devotees are welcomed daily for the Mahayajna lasting 45 days and a whole new city is set up for the occasion. “A new history is being written on the land of Prayagraj”, the Prime Minister exclaimed. The Prime Minister underlined that the organization of Mahakumbh next year would take the spiritual and cultural identity of the nation to new peaks and said that such a ‘MahaYagya’ of unity would be discussed around the world. He conveyed his best wishes to the people for a successful organization of the Mahakumbh.
“India is a land of sacred sites and pilgrimages”, exclaimed Shri Modi. He added it was a land of rivers like Ganga, Yamuna, Saraswati, Kaveri, Narmada and many other innumerable rivers. Describing Prayag as the confluence, collection, congregation, combination, influence and a power of the sacred flow of these rivers, the importance of many pilgrimage sites and their greatness, the Prime Minister said that Prayag was not just a confluence of three rivers, but more than that. Explaining the importance, he remarked that it has been told about Prayag that it is a pious time when the sun enters the house of Makar, then all the divine powers, nectar, sages and saints descend down to Prayag. He added that Prayag was one such place without which the Puranas would be left incomplete. He further noted that Prayag was one such place which was praised in the verses of the Vedas.
“Prayag is a place where there are holy places and virtuous areas at every step”, exclaimed Shri Modi. Throwing light on the cultural and spiritual significance of Prayagraj, the Prime Minister recited a Sanskrit shloka and explained, “The effect of the Triveni, the glory of Venimadhav, the blessings of Someshwar, the land of penance of Rishi Bhardwaj, the special place of Lord Nagaraj Vasu ji, the immortality of Akshayvat and the grace of God - This is what makes our Teertharaj Prayag.” He further explained that Prayagraj is a place where all four elements of ‘Dharma’, ‘Arth’, ‘Kama’ and ‘Moksha’ are available. “Prayagraj is not just a geographical piece of land, it is a place to experience spirituality”, the Prime Minister said, expressing gratitude towards the citizens for getting to visit Prayagraj. He recalled taking a holy dip in the Sangam during the last Kumbh and also mentioned getting the opportunity today. Speaking about his darshan and pooja earlier in the day at Hanuman Mandir and Akshayvat, the Prime Minister informed about the development of Hanuman Corridor and Akshayvat Corridor for easy access by devotees and also mentioned inquiring about the redevelopment project of Saraswati Koop. Shri Modi also congratulated the citizens for the development projects of today worth thousands of crores.
“Maha Kumbh is a living identity representing our legacy of the divine festival of our faith, spirituality and culture”, exclaimed Shri Modi. He added that every time, the mega event symbolises the divine gathering of religion, knowledge, devotion and art. Reciting a sanskrit shloka, the Prime Minister explained that a holy dip in the sangam is equivalent to visiting crores of pilgrimage places. He added that an individual taking a holy dip is rid of all his sins. The Prime Minister remarked that this eternal flow of faith has never stopped despite reigns by various emperors and kingdoms or even during the despotic rule of the British and the major reason behind this was that Kumbh is not driven by any external forces. He added that Kumbh represented the consciousness of the inner soul of man, the consciousness which comes from within and draws people from every corner of India to the banks of Sangam. He further added that people from villages, towns, cities set out towards Prayagraj and such a power of congregation and mass gathering is rarely seen anywhere else. Shri Modi said that once an individual comes to Mahakumbh, everyone becomes one, be it saints, sages, wise men, or common people and the difference of caste and sects ends. He added that crores of people get connected with one goal and one idea. The Prime Minister remarked that this time during the Maha Kumbh, crores of people from different states with different languages, castes, beliefs would gather at Sangam and be in unison. He added that this was his belief why Maha Kumbh was the MahaYagya of unity, where every kind of discrimination is sacrificed and every Indian who takes a dip in the confluence here represented a beautiful picture of Ek Bharat, Shreshta Bharat.
Shri Modi emphasized the significance of Kumbh in India's cultural and spiritual tradition, highlighting how it has always been a platform for deep discussions among saints on critical national issues and challenges. He said that when modern communication channels did not exist in the past, Kumbh became a foundation for significant social changes where saints and scholars gathered to discuss the nation's welfare and deliberated on both present and future challenges, thereby providing new direction and energy to the country's thought process. Even today, the Prime Minister said, Kumbh retains its importance as a forum where such discussions continue, sending positive messages across the nation and inspiring collective thought on national welfare. Even though the names, milestones and paths of these gatherings may vary, the Prime Minister said that purpose and journey remains the same. He underlined that the Kumbh continues to be a symbol of ongoing national discourse and a beacon for future progress.
The Prime Minister pointed out the past neglect of Kumbh and religious pilgrimages by previous governments, stating that despite the significance of these events, devotees faced difficulties. He attributed this to a lack of connection with India's culture and faith and also reassured the citizens of the deep respect for India's traditions and faith under the current government, both at the Centre and state level. He said that the governments at both center and state, considers it a responsibility to provide facilities for pilgrims attending Kumbh. The Prime Minister informed that thousands of crores have been allocated for various projects, with both Centre and state governments working together to ensure smooth preparations. He highlighted the special emphasis on improving connectivity to Prayagraj from cities like Ayodhya, Varanasi, Raebareli, and Lucknow, ensuring ease of travel for pilgrims. The Prime Minister praised the collective efforts of multiple government departments in preparing for the grand event, demonstrating the ‘Whole of the Government’ approach in action.
The Prime Minister emphasized that the government is focused on both development and enriching India's heritage. He mentioned various tourist circuits being developed across the country and gave examples of Ramayana Circuit, Krishna Circuit, Buddhist Circuit, and Tirthankar Circuit. Touching upon schemes like Swadesh Darshan and PRASAD, the Prime Minister said that the government is expanding facilities at pilgrimage sites. He highlighted the transformation of Ayodhya with the construction of the grand Ram Mandir which has elevated the entire city. He also mentioned projects like Vishwanath Dham and Mahakal Mahalok that have gained global recognition. In Prayagraj, the Prime Minister said, the Akshay Vat Corridor, Hanuman Mandir Corridor, and Bharadwaj Rishi Ashram Corridor reflect this vision, while sites like Saraswati Koop, Patalpuri, Nagvasuki, and Dwadas Madhav Mandir are also being revitalized for pilgrims.
The Prime Minister highlighted that Prayagraj, the land of Nishadraj, held a significant place in Lord Ram's journey to becoming Maryada Purushottam. He added that the episode of Lord Ram and Kevat continues to inspire us where Kevat washed Lord Ram's feet and helped him cross the river with his boat, symbolizing devotion and friendship. He further added that this event conveyed that even the Lord can seek help from his devotee. Shri Modi remarked that the development of Shringverpur Dham is a testament to this friendship and the statues of Lord Ram and Nishadraj will continue to convey the message of harmony to future generations.
Prime Minister Shri Narendra Modi underlined the significant role of cleanliness in making the grand Kumbh a success. He noted that the Namami Gange program has been accelerated to ensure proper sanitation and waste management in Prayagraj and initiatives such as appointing Ganga Doot, Ganga Prahari, and Ganga Mitras have been launched to raise awareness. The Prime Minister informed that more than 15,000 sanitation workers will ensure the cleanliness of the Kumbh this time. He expressed his gratitude to these workers in advance and acknowledged their dedication in providing a spiritual and clean environment for crores of devotees. The Prime Minister gave the analogy of Lord Krishna who picked up used plates and sent out the message that every work is important, and said that the sanitation workers will add to the greatness of this event with their actions. He recalled the appreciation received for cleanliness during the 2019 Kumbh and how he showed his gratitude by washing the feet of the sanitation workers, which remains a memorable experience for him.
Shri Modi emphasized that the Kumbh Mela brings a significant expansion in economic activities, which often goes unnoticed. He added that even before the Kumbh, economic activities in the region were rapidly increasing. The Prime Minister remarked that a temporary city will be set up on the banks of the Sangam, for approximately one and a half months which would witness millions of people visiting daily. He added that a large number of people would be required to maintain order in Prayagraj during this period. Shri Modi said that over 6,000 boatmen, thousands of shopkeepers, and those assisting with religious rituals and holy dips will see an increase in their work, which would create numerous employment opportunities. He added that to maintain the supply chain, merchants will need to bring goods from other cities. The Prime Minister underlined that the impact of Kumbh would also be felt in the surrounding districts. He added that pilgrims coming from other states will use train or air services, further boosting the economy. Shri Modi emphasised that the Kumbh will not only strengthen society but also contribute to the economic empowerment of people.
Shri Modi noted the significant advancements in technology that will shape the upcoming Maha Kumbh 2025. He pointed out that compared to previous years, smartphone users have increased and data is much cheaper than in 2013. He said that with user-friendly apps available, even those with limited tech knowledge can utilize them easily, referring to the launch of ‘Kumbh Sahayak’ chatbot, marking the first use of AI and chatbot technology for Kumbh, capable of communicating in eleven Indian languages. He suggested leveraging data and technology to engage more people, such as organizing photography competitions that capture the essence of Kumbh as a symbol of unity. These photographs shared widely on social media, would create an immense visual canvas, blending countless emotions and colors. Additionally, he proposed organizing contests focused on spirituality and nature, which would further enhance the appeal of Kumbh, especially among the youth.
Prime Minister Modi expressed confidence that the collective and spiritual energy emerging from the Maha Kumbh will further strengthen the nation's resolve towards a developed India. He wished for the Kumbh Snan to be a historic and unforgettable event and prayed for the welfare of humanity through the holy confluence of the Ganga, Yamuna, and Saraswati rivers. Extending his best wishes, he welcomed all pilgrims to the sacred city of Prayagraj.
The Governor of Uttar Pradesh, Smt. Anandiben Patel, the Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath, Deputy Chief Ministers Shri Keshav Prasad Maurya and Shri Brajesh Pathak were present among other dignitaries.
Background
The Prime Minister Shri Narendra Modi today travelled to Prayagraj and performed pooja and darshan at Sangam Nose and then Pooja at Akshay Vata Vriksh followed by darshan and pooja at Hanuman Mandir and Saraswati Koop. The PM also undertook a walkthrough of Mahakumbh exhibition site and
The Prime Minister inaugurated various projects for Mahakumbh 2025. It includes various rail and road projects like 10 new Road Over Bridges (RoBs) or flyovers, permanent Ghats and riverfront roads, among others, to boost infrastructure and provide seamless connectivity in Prayagraj.
In line with his commitment towards Swachh and Nirmal Ganga, the Prime Minister also inaugurated projects of interception, tapping, diversion and treatment of minor drains leading to river Ganga which will ensure zero discharge of untreated water into the river. He also inaugurated various infrastructure projects related to drinking water and power.
The Prime Minister inaugurated major temple corridors which include Bharadwaj Ashram corridor, Shringverpur Dham corridor, Akshayvat corridor, Hanuman Mandir corridor among others. These projects will ensure ease of access to devotees and also boost spiritual tourism. The Prime Minister launched the Kumbh Sah’AI’yak chatbot that will provide details to give guidance and updates on the events to devotees on Mahakumbh Mela 2025.