PIB Headquarters
GST Reforms 2025: How Manipur’s Economy Will Gain Across Sectors
10 OCT 2025 10:38AM by PIB Delhi
Key Takeaways
• 5% GST boosts Manipur’s handloom affordability and global appeal; 2.5 lakh weavers to benefit
• 1.2 lakh artisans gain from cheaper crafts; SHGs & SMEs expected to grow under 5% GST
• 1.5 lakh workers in food processing see higher demand and better incomes with reduced GST
• From 1 lakh+ dairy producers to 10,000 coffee growers, lower GST to improve profits and market reach
Introduction
The new GST reforms are aimed at driving inclusive growth and improving the ease of doing business for all, including small traders and businessmen. Manipur’s economy, rooted in small-scale industries, traditional crafts, and agro-based livelihoods, stands to gain significantly from these changes. From coffee cultivation in the highlands of Ukhrul and Senapati to bamboo crafts and stone carving in Churachandpur and Imphal, the state’s diverse economic activities are driven largely by regional communities. By lowering input costs and encouraging demand, the reforms aim to make Manipur’s unique products more competitive in both domestic and global markets.
Further, as these reforms take effect, they are expected to empower local communities to preserve traditional livelihoods while contributing to India’s growing economy.
Arabica Coffee
The reduction in GST on packaged coffee from 18% to 5% brings substantial relief across Manipur’s coffee industry. Districts such as Ukhrul, Senapati, and Chandel are important hubs for coffee cultivation, particularly for high-quality Arabica varieties. Around 10,000 farmers are engaged in coffee cultivation. The sector generates additional employment in processing, packaging, and distribution networks that support the value chain.
The revised rates will reduce costs for both consumers and producers, improving affordability and stimulating demand. It is also expected to boost profitability and strengthen competitiveness across domestic and export markets. Moreover, the reforms encourage the adoption of organic and sustainable farming practices.
Bamboo and Cane Crafts
Manipur’s bamboo and cane crafts are traditionally made by skilled communities in Churachandpur, Ukhrul, and Tamenglong. With approximately 1.2 lakh artisans, the sector provides supplementary income to rural households.
The reduction of GST from 12% to 5% on furniture, baskets, mats, and other wooden crafts, will directly lower product prices and stimulate demand in both urban and rural markets. The reforms also strengthen SMEs and SHGs in the craft sector.
Handloom Textiles
Handloom textiles such as Phanek, Innaphi, and Rani are primarily crafted by women artisans from regional communities across Imphal, Thoubal, Bishnupur, and Senapati. These crafts not only sustain traditional weaving practices but also provide steady income to approximately 2.5 lakh weavers.
The reduction of GST from 12% to 5% on handloom woven fabrics is expected to directly improve affordability for consumers while increasing market competitiveness for artisans. The reforms will enhance the global appeal of Manipur's handloom products and also help preserve Manipur’s traditional weaving techniques.
Stone Carving and Sculpture
Imphal, Churachandpur, and Ukhrul are central to communities renowned for their skill in stone carving and sculpture. Around 50,000 artisans are engaged in this traditional craft.
The reduction in GST from 12% to 5% on ceramic tableware significantly lowers the cost of raw materials and finished goods. This tax relief improves affordability and global competitiveness of Manipur’s stone products. The reforms also support the preservation and promotion of traditional carving techniques, ensuring that the state’s rich artisanal heritage continues to thrive.
Processed Foods
Concentrated in Imphal, Senapati, and Chandel districts, Manipur’s processed food industry is driven by numerous small and medium enterprises (SMEs) and self-help groups (SHGs). With around 1.5 lakh workers employed in food processing units, the sector sees significant participation from rural women in production and packaging.
The reduction of GST from 12% to 5% on processed food items such as pickles, bamboo shoots, fermented foods, vegetable preparations, etc., is a major boost for producers and consumers alike. Lower tax rates reduce product prices, increasing affordability and market reach.
Dairy Products
In Imphal, Thoubal, and Bishnupur districts, dairy farming is largely managed by small-scale rural and tribal communities, employing 1 lakh+ dairy farmers and cooperative members. The GST reduction to Nil/ 5% on ghee, butter, paneer and cheese offers significant relief to consumers by making essential dairy products more affordable.
The revised rates are also expected to lower production costs. This will improve profit margins for farmers and cooperatives, enhancing their competitiveness in both domestic and export markets.
Conclusion
The revised GST rates mark a significant step toward economic reforms across India. By easing the tax burden on essential and value-added sectors, these changes are set to boost production, affordability, and market competitiveness. For smaller yet high-potential states like Manipur, the impact is especially meaningful, empowering local farmers, artisans, and entrepreneurs.
Together, these reforms support a balanced and inclusive growth, empowering India’s Northeastern states to contribute more strongly to the nation’s economy.
Click here to see pdf

PIB Headquarters
ଜିଏସଟି ସଂସ୍କାର-୨୦୨୫: ଲାଭବାନ ହେବ ମଣିପୁରର ଅର୍ଥନୀତି
10 OCT 2025 10:38AM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରମୁଖ ବିନ୍ଦୁ
• ପ୍ରତିଶତ ଜିଏସ୍‍ଟି ମଣିପୁରର ହସ୍ତତନ୍ତର ସୁଲଭତା ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଆକର୍ଷଣକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି; ଏଥିରେ ୨.୫ ଲକ୍ଷ ବୁଣାକାର ଉପକୃତ ହେବେ
• ଶସ୍ତା ହସ୍ତଶିଳ୍ପରୁ ୧.୨ ଲକ୍ଷ କାରିଗର ଲାଭ ପାଇବେ; ଏସଏଚଜି ଏବଂ ଏସଏମଇ ପାଇଁ ୫ ପ୍ରତିଶତ ଜିଏସ୍‍ଟି ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଆଶା ସୃଷ୍ଟି କରିଛି
• ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୧.୫ ଲକ୍ଷ ଶ୍ରମିକ ଜିଏସ୍‍ଟି ହ୍ରାସ ସହିତ ଅଧିକ ଚାହିଦା ଏବଂ ଭଲ ଆୟ ପାଇବେ
• ୧ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦକଙ୍କଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ୧୦ ହଜାର କଫି ଚାଷୀଙ୍କ ଯାଏ ଜିଏସ୍‍ଟି ହ୍ରାସ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଲାଭ ଦେବା ସହ ବଜାର ପହଞ୍ଚରେ ସୁଧାର ଆଣିବ
ନୂତନ ଜିଏସଟି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ କ୍ଷୁଦ୍ର ବ୍ୟବସାୟୀ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ ସମେତ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିମୂଳକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସହଜତାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି। କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପ, ପାରମ୍ପରିକ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ତଥା କୃଷି-ଭିତ୍ତିକ ଜୀବୀକାକୁ ଭିତ୍ତି କରିଥିବା ମଣିପୁରର ଅର୍ଥନୀତି ଏହି ସଂସ୍କାରରୁ ଯଥେଷ୍ଟ ଲାଭ ପାଉଛି। ଉଖରୁଲ ଏବଂ ସେନାପତିର ଉଚ୍ଚଭୂମିରେ କଫି ଚାଷ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଚୁରାଚାନ୍ଦପୁର ଏବଂ ଇମ୍ଫାଲରେ ବାଉଁଶ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ଏବଂ ପଥର ଖୋଦେଇ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ରାଜ୍ୟର ବିବିଧ ଅର୍ଥନୈତିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ମୁଖ୍ୟତଃ ଆଞ୍ଚଳିକ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହୁଏ। ଇନପୁଟ୍ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରି ଏବଂ ଚାହିଦାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରି ଥିବା ଏହି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ମଣିପୁରର ଅନନ୍ୟ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକୁ ଘରୋଇ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ଅଧିକ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି।
ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଏହି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ଦ୍ୱାରା ମଣିପୁରର କାରିଗର ଓ ବ୍ୟବସାୟୀମାନେ ଭାରତର ବର୍ଦ୍ଧିତ ଅର୍ଥନୀତିରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବା ସହିତ ପାରମ୍ପରିକ ଜୀବିକା ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ସ୍ଥାନୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ସଶକ୍ତ କରିବେ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପ୍ୟାକେଜ୍ କଫି ଉପରେ ଜିଏସ୍‍ଟି ୧୮ ପ୍ରତିଶତରୁ ୫ ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି। ଏହାଦ୍ୱାରା ମଣିପୁରର କଫି ଶିଳ୍ପରେ ଯଥେଷ୍ଟ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ଆସିଛି। ଉଖରୁଲ, ସେନାପତି ଏବଂ ଚାଣ୍ଡେଲ ଭଳି ଜିଲ୍ଲା କଫି ଚାଷ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ପରିଚିତ, ବିଶେଷକରି ଉଚ୍ଚମାନର ଆରାବିକା କିସମ କଫି ପାଇଁ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପରିଚୟ ରହିଛି। । ପ୍ରାୟ ୧୦ ହଜାର ଚାଷୀ କଫି ଚାଷରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି। ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ତାଙ୍କୁ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ, ପ୍ୟାକେଜିଂ ଏବଂ ବଣ୍ଟନ ନେଟୱାର୍କରେ ଅତିରିକ୍ତ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ।
ସଂଶୋଧିତ ହାର ଗ୍ରାହକ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦକ ଉଭୟଙ୍କ ପାଇଁ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବ, ସୁଲଭତାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ ଏବଂ ଚାହିଦାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବ। ଏହା ଘରୋଇ ଏବଂ ରପ୍ତାନି ବଜାରରେ ଲାଭ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବ ବୋଲି ମଧ୍ୟ ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ଜୈବିକ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ କୃଷି ପଦ୍ଧତି ଗ୍ରହଣକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବ।
ମଣିପୁରର ବାଉଁଶ ଏବଂ ବେତ କାରିଗରୀ ପାରମ୍ପାରିକ ଭାବରେ ଚୁରାଚାନ୍ଦପୁର, ଉଖରୁଲ ଏବଂ ତାମେଙ୍ଗଲଙ୍ଗର କୁଶଳୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଦ୍ୱାରା ତିଆରି କରାଯାଏ। ପ୍ରାୟ ୧ଲକ୍ଷ ୨୦ ହଜାର କାରିଗରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା , ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାରକୁ ପରିପୂରକ ଆୟ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ।
ଫର୍ନିଚର, ଟୋକେଇ, ମ୍ୟାଟ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କାଠ କାରିଗରୀ ଉପରେ ଜିଏସ୍‍ଟି ୧୨ ପ୍ରତିଶତରୁ ୫ ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ଦ୍ୱାରା, ସିଧାସଳଖ ଉତ୍ପାଦ ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇବ ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଉଭୟ ବଜାରରେ ଚାହିଦାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବ। ଏହି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ କାରିଗରୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏସଏମଇ ଏବଂ ଏସଏଚଜି ଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ମଜବୁତ କରିବ।
ଫାନେକ, ଇନ୍ନାଫି ଏବଂ ରାଣୀ ଭଳି ହସ୍ତତନ୍ତ ବସ୍ତ୍ର ମୁଖ୍ୟତଃ ଇମ୍ଫାଲ, ଥୌବାଲ, ବିଷ୍ଣୁପୁର ଏବଂ ସେନାପତିର ଆଞ୍ଚଳିକ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ମହିଳା କାରିଗରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ତିଆରି କରାଯାଏ। ଏହି କାରିଗରୀ କେବଳ ପାରମ୍ପରିକ ବୟନ ପ୍ରଥାକୁ ବଜାୟ ରଖିଛି ତା’ ନୁହେଁ, ବରଂ ପ୍ରାୟ ଅଢ଼େଇ ଲକ୍ଷ ବୁଣାକାରଙ୍କୁ ସ୍ଥିର ଆୟ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ।
ହସ୍ତତନ୍ତ ବସ୍ତ୍ର ଉପରେ ୧୨ ପ୍ରତିଶତରୁ ୫ ପ୍ରତିଶତ ଜିଏସ୍‍ଟି ହ୍ରାସ କରିବା ଦ୍ୱାରା ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ଏହା ଆପଣାଇବାରେ ଅଧିକ ସହାୟକ ହେବ। କାରିଗରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବଜାର ପ୍ରତିଯୋଗିତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଏହି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ମଣିପୁରର ହସ୍ତତନ୍ତ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଆକର୍ଷଣକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ମଣିପୁରର ପାରମ୍ପରିକ ବୟନ କୌଶଳକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
ପଥର ଖୋଦେଇ ଏବଂ ମୂର୍ତ୍ତିକଳା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦକ୍ଷତା ପାଇଁ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ସମ୍ପ୍ରଦାୟଗୁଡ଼ିକର କେନ୍ଦ୍ରସ୍ଥଳ ହେଉଛି ଇମ୍ଫାଲ, ଚୁରାଚାନ୍ଦପୁର ଏବଂ ଉଖ୍ରଳ ଅଞ୍ଚଳ। ପ୍ରାୟ ୫୦ ହଜାର କାରିଗର ଏହି ପାରମ୍ପରିକ ହସ୍ତଶିଳ୍ପରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି।
ସିରାମିକ୍ ଟେବୁଲୱାୟାର ଉପରେ ୧୨ ପ୍ରତିଶତରୁ ୫ ପ୍ରତିଶତ ଜିଏସଟି ହ୍ରାସ କରିବା ଦ୍ୱାରା କଞ୍ଚାମାଲ ମୂଲ୍ୟ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ଏହି ଶୁଳ୍କ ରିହାତି ମଣିପୁରର ପଥର ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକର ସୁଲଭତା ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ବଢ଼ାଇବ। ଏହି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ପାରମ୍ପରିକ ଖୋଦନ କୌଶଳର ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହନକୁ ମଧ୍ୟ ସମର୍ଥନ କରେ, ଯାହା ନିଶ୍ଚିତ କରେ ଯେ ରାଜ୍ୟର ସମୃଦ୍ଧ କାରିଗର ଐତିହ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ।
ଇମ୍ଫାଲ, ସେନାପତି ଏବଂ ଚାନ୍ଦେଲ ଜିଲ୍ଲାରେ କେନ୍ଦ୍ରିତ, ମଣିପୁରର ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟ ଶିଳ୍ପ ଅନେକ କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବଂ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହୋଇଥାଏ। ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ୟୁନିଟରେ ପ୍ରାୟ ଦେଢ଼ ଲକ୍ଷ ଶ୍ରମିକ ନିଯୁକ୍ତ ଥିବାରୁ, ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ପ୍ୟାକେଜିଂରେ ଗ୍ରାମୀଣ ମହିଳାମାନଙ୍କର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି।
ଅଚାର, ବାଉଁଶ କୋଡ଼ା, କିଣ୍ମେତ ଖାଦ୍ୟ, ପନିପରିବା ପ୍ରସ୍ତୁତି ଇତ୍ୟାଦି ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ଉପରେ ଜିଏସ୍‍ଟି ପରିମାଣ ୧୨ ପ୍ରତିଶତରୁ ୫ ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ଉତ୍ପାଦକ ଏବଂ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ। କମ ଟିକସ ହାର ଉତ୍ପାଦ ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିବା ସହ ବଜାର ପହଞ୍ଚିକୁ ସୁଲଭ କରିବ।
ଇମ୍ଫାଲ, ଥୌବାଲ ଏବଂ ବିଷ୍ଣୁପୁର ଜିଲ୍ଲାରେ, ଦୁଗ୍ଧ ଚାଷ ମୁଖ୍ୟତଃ କ୍ଷୁଦ୍ର ଗ୍ରାମୀଣ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହୁଏ, ଯାହା ୧ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଦୁଗ୍ଧ ଚାଷୀ ଏବଂ ସମବାୟ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦେଇଥାଏ। ଘିଅ, ବଟର, ପନିର ଏବଂ ପନିର ଉପରେ ଜିଏସ୍‍ଟି ପରିମାଣ ୫ ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ କରାଯିବା ଦ୍ୱାରା ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦକୁ ଅଧିକ ସୁଲଭ କରି ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଛି।
ସଂଶୋଧିତ ହାର ଉତ୍ପାଦନ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବ ବୋଲି ମଧ୍ୟ ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଏହା ଚାଷୀ ଏବଂ ସମବାୟ ପାଇଁ ଲାଭ ହାରକୁ ଉନ୍ନତ କରିବ, ଘରୋଇ ଏବଂ ରପ୍ତାନି ବଜାରରେ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ସଂଶୋଧିତ ଜିଏସ୍‍ଟି ହାର ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ଆର୍ଥିକ ସଂସ୍କାର ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ। ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟଯୁକ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଟିକସ ବୋଝକୁ ହାଲୁକା କରି, ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନଗୁଡ଼ିକ ଉତ୍ପାଦନ, ସୁଲଭତା ଏବଂ ବଜାର ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ସ୍ଥିର କରାଯାଇଛି। ମଣିପୁର ଭଳି ଛୋଟ କିନ୍ତୁ ଉଚ୍ଚ-ସମ୍ଭାବ୍ୟ ରାଜ୍ୟ ପାଇଁ, ଜିଏସ୍‍ଟି ସହସ୍କାରର ପ୍ରଭାବ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବା ସହ ସ୍ଥାନୀୟ ଚାଷୀ, କାରିଗର ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରୁଛି।
ଏହା ସହିତ, ଏହି ଜିଏସଟି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ଏକ ସନ୍ତୁଳିତ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ସମର୍ଥନ କରେ ଏବଂ ଭାରତର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଦେଶର ଅର୍ଥନୀତିରେ ଅଧିକ ଦୃଢ଼ ଅବଦାନ ଦେବା ପାଇଁ ସଶକ୍ତ କରିଥାଏ।