PIB Headquarters
GST Reforms 2025: How Manipur’s Economy Will Gain Across Sectors
10 OCT 2025 10:38AM by PIB Delhi
Key Takeaways
• 5% GST boosts Manipur’s handloom affordability and global appeal; 2.5 lakh weavers to benefit
• 1.2 lakh artisans gain from cheaper crafts; SHGs & SMEs expected to grow under 5% GST
• 1.5 lakh workers in food processing see higher demand and better incomes with reduced GST
• From 1 lakh+ dairy producers to 10,000 coffee growers, lower GST to improve profits and market reach
Introduction
The new GST reforms are aimed at driving inclusive growth and improving the ease of doing business for all, including small traders and businessmen. Manipur’s economy, rooted in small-scale industries, traditional crafts, and agro-based livelihoods, stands to gain significantly from these changes. From coffee cultivation in the highlands of Ukhrul and Senapati to bamboo crafts and stone carving in Churachandpur and Imphal, the state’s diverse economic activities are driven largely by regional communities. By lowering input costs and encouraging demand, the reforms aim to make Manipur’s unique products more competitive in both domestic and global markets.
Further, as these reforms take effect, they are expected to empower local communities to preserve traditional livelihoods while contributing to India’s growing economy.
Arabica Coffee
The reduction in GST on packaged coffee from 18% to 5% brings substantial relief across Manipur’s coffee industry. Districts such as Ukhrul, Senapati, and Chandel are important hubs for coffee cultivation, particularly for high-quality Arabica varieties. Around 10,000 farmers are engaged in coffee cultivation. The sector generates additional employment in processing, packaging, and distribution networks that support the value chain.
The revised rates will reduce costs for both consumers and producers, improving affordability and stimulating demand. It is also expected to boost profitability and strengthen competitiveness across domestic and export markets. Moreover, the reforms encourage the adoption of organic and sustainable farming practices.
Bamboo and Cane Crafts
Manipur’s bamboo and cane crafts are traditionally made by skilled communities in Churachandpur, Ukhrul, and Tamenglong. With approximately 1.2 lakh artisans, the sector provides supplementary income to rural households.
The reduction of GST from 12% to 5% on furniture, baskets, mats, and other wooden crafts, will directly lower product prices and stimulate demand in both urban and rural markets. The reforms also strengthen SMEs and SHGs in the craft sector.
Handloom Textiles
Handloom textiles such as Phanek, Innaphi, and Rani are primarily crafted by women artisans from regional communities across Imphal, Thoubal, Bishnupur, and Senapati. These crafts not only sustain traditional weaving practices but also provide steady income to approximately 2.5 lakh weavers.
The reduction of GST from 12% to 5% on handloom woven fabrics is expected to directly improve affordability for consumers while increasing market competitiveness for artisans. The reforms will enhance the global appeal of Manipur's handloom products and also help preserve Manipur’s traditional weaving techniques.
Stone Carving and Sculpture
Imphal, Churachandpur, and Ukhrul are central to communities renowned for their skill in stone carving and sculpture. Around 50,000 artisans are engaged in this traditional craft.
The reduction in GST from 12% to 5% on ceramic tableware significantly lowers the cost of raw materials and finished goods. This tax relief improves affordability and global competitiveness of Manipur’s stone products. The reforms also support the preservation and promotion of traditional carving techniques, ensuring that the state’s rich artisanal heritage continues to thrive.
Processed Foods
Concentrated in Imphal, Senapati, and Chandel districts, Manipur’s processed food industry is driven by numerous small and medium enterprises (SMEs) and self-help groups (SHGs). With around 1.5 lakh workers employed in food processing units, the sector sees significant participation from rural women in production and packaging.
The reduction of GST from 12% to 5% on processed food items such as pickles, bamboo shoots, fermented foods, vegetable preparations, etc., is a major boost for producers and consumers alike. Lower tax rates reduce product prices, increasing affordability and market reach.
Dairy Products
In Imphal, Thoubal, and Bishnupur districts, dairy farming is largely managed by small-scale rural and tribal communities, employing 1 lakh+ dairy farmers and cooperative members. The GST reduction to Nil/ 5% on ghee, butter, paneer and cheese offers significant relief to consumers by making essential dairy products more affordable.
The revised rates are also expected to lower production costs. This will improve profit margins for farmers and cooperatives, enhancing their competitiveness in both domestic and export markets.
Conclusion
The revised GST rates mark a significant step toward economic reforms across India. By easing the tax burden on essential and value-added sectors, these changes are set to boost production, affordability, and market competitiveness. For smaller yet high-potential states like Manipur, the impact is especially meaningful, empowering local farmers, artisans, and entrepreneurs.
Together, these reforms support a balanced and inclusive growth, empowering India’s Northeastern states to contribute more strongly to the nation’s economy.
Click here to see pdf

PIB Headquarters
জি.এস.তি. রিফোর্ম 2025: মনিপুরগী শেন্মীৎলোন অসি মতৌ করম্না সেক্তর খুদিংমক্তা কান্নবা ওইগদগে
10 OCT 2025 10:38AM by PIB Imphal
মরুওইবা ৱাফমশিং
• চাদা 5 গী জি.এস.তি. অসিদগী মনিপুরগী হেন্দলুমগী মঙম অমসুং মালেম্বু পুক্নিং চিংশিনবা হেনগৎহন্দুনা ফীশাবী লাখ 2.5 দা কান্নবা ফংহনগনি
• হোংনা হকপা-খোৎপা তৌবনা আর্তিসন লাখ
• 1.2 দা কান্নহনগনি; চাদা 5 গী জি.এস.তি. অসিদগী এস.ঐচ.জি. অমসুং এস.এম.ই. দা কান্নবা হেনগৎলকপা য়াই
• হন্থবা জি.এস.তি. অসিনা চান্নবা পোৎলমশিংদা হেন্না ফবা চাগা অমসুং ৱার্কর লাখ 1.5 গী দিমান্দ লৈরকপা
• জি.এস.তি. হন্থরকপনা দায়রীগী প্রদক লাখ 1 তগী হেনগৎলক্তুনা কোফীগী প্রদক অসি 10,000 ফাওবা ওইরক্তুনা কান্নবা ফংবা অমসুং কৈথেলদা য়ৌবগী রিফোর্ম
ৱাহৌদোক
জি.এস.তি. অসিগী অনৌবা রিফোর্ম অসিগী পান্দম অসি পুনশিন্নরগা চাওখৎপা অসি হেনগৎহন্নবা অমসুং পীক্না লল্লোন-ইতিক তৌবশিং অমসুং বিজিনেস তৌবশিং য়াওনা পুম্নমক্কী ওইনা কারাবার তৌবদা হেন্না লায়থোকহন্নবনি। মনিপুরগী স্মোল-স্কেল ইন্দস্ত্রীশিং, ত্রেদিস্নেল ক্রাফশিং অমসুং এগ্রো-বেজ পুন্সী মহিংদা লৈরিবা শেন্মীৎলোন অসিদা অহোংবশিং পুরক্তুনা থোইদোকপা মওংদা কান্নহল্লি। উখ্রুল অমসুং সেনাপতিগী অৱাংবা মফমশিংদা কোফী থাবদগীনা চুরাচান্দপুর অমসুং ইম্ফালদা ৱাগী হকপা-খোৎপা অমসুং নুংদা হকপা-খোৎপফাওবা তৌদুনা রাজ্য অসিদা তোঙান-তোঙানবা শেন্মীৎলোন ফগৎপা অসি মফম অদুদা লৈরিবা মীওই কাংলুপশিংনা চাওনা থবক পাংলি। রিফার্মশিং অসিগী পান্দম অসিগী পান্দমদি ইনপুৎ অসিগী মমল হন্থহন্দুনা দিমান্দ হেনগৎহন্দুনা মনিপুরগী অখন্নবা পোৎলমশিং অসি দোমেস্তিক অমসুং গ্লোবেল মার্কেত্তা হেন্না কম্পিতিতিব ওইবা হেনগৎহনবনি।
রিফোর্ম অসি অসুম-অসুম ইফেক্তিব ওইরকপনা মসিদগী ভারতকী হেনগৎলক্লিবা শেন্মীৎলোন্দা শরুক য়ানবা অমসুং ত্রেদিস্নেল লাইবলিহুদ অসি কায়হন্দনা থম্নবগীদমক্তা মফমদুগী মীওই কাংলুপশিং অসিগী ফীভম ফগৎলক্কনি হায়বগী আশা তৌই।
অরেবিকা কোফী
পেকেৎকী কোফীদা জি.এস.তি. অসি চাদা 18 হন্থহন্দুনা চাদা 5 ওইহন্দুনা মনিপুরগী কোফী ইন্দস্ত্রীদা থোইদোক্না কোমথোকহল্লে। উখ্রুল, সেনাপতি অমসুং চান্দেলগুম্বা জিলাশিংদা কোফী অসি য়াম্না ৱাংবা ক্বালিতীগী ওইবা অরেবিকাগী কল্তিবেসনগী ওইনা মরুওইবা হবনি। মফমসিদা চাওরাক্না লৌমী 10,000 না কোফী থারি। মফম অসি প্রোসেসিং, পেকেজিং অমসুং দিস্ত্রিব্যুসন নেতৱর্কতা থবক লৈবা য়াম্না হেনগৎহন্দুনা ভেল্যু চেন অদু ফগৎহল্লি।
রিভাইস তৌরবা মমলশিংনা কজ্ঞুমর অমসুং প্রদ্যুসর অনিমক্কীশেল চংবা হন্থহনগনি। শেন্দোং খংহেন-হেনগৎনবদা রিফোর্ম তৌগনি অমসুং দিমান্দ হেনগৎহনগনি। মসিনা দোমেস্তিক অমসুং এক্সপোর্ত মার্কেৎশিংদা কান্নবা ফংবা হেনগৎহনবদা অমসুং কম্পিতিব ওইবা হেনগৎহল্লকনি হায়বগী আশাসু লৈ। মসিদা নত্তনা রিফোর্ম অসিনা ওর্গানিক অমসুং সস্তেনেবল ফার্মিং তৌবগী থবকশিং পাংথোকপদা পুক্নিং থৌগৎলি।
ৱা অমসুং লীনা শাব-খোৎপা
মনিপুরগী ৱা অমসুং লীগী শাবা-খোৎপা অসি ত্রেদিস্নেল ওইবা মওংদা চুরাচান্দপুর, উখ্রুল অমসুং তমেংলোংগী হৈথোই-শিংথোইরবা মীওই কাংলুপশিংনা শাই। চাওরাক্না ৱার্কর লাখ 1.2 পুন্না মফমসিগী খুঙ্গংগী ইমুংশিংদা অহেনবা ইনকম ফংহল্লি।
ফর্নীচর, বাস্কেৎ, মেত অমসুং অতৈ উনা শাবা পোৎশিংদা জি.এস.তি. অসি চাদা 12 হন্থহন্দুনা চাদা 5 ওইহন্দুনা পোৎলমশিংগী মমল হন্থরগনি অমসুং সহর অমসুং খুঙ্গং অনিমক্কী কৈথেলদা দিমান্দ হেনগৎলক্লগনি। মসিগী রিফোর্মশিং অসি শাবা-খোৎপগী লমদা এস.এম.ই. অমসুং এস.ঐচ.জি. সু ফগৎহল্লি।
হেন্দলুম তেক্সতাইল
ফনেক, ইন্নফি অমসুং রানীগুম্বা হেন্দলুমগী ফীশিং অসি মরুওইনা ইম্ফাল, থৌবাল, বিষ্ণুপুর অমসুং সেনাপতিদা লৈরিবা মীওই কাংলুপশিংগী নুপীশিংগী খুৎশা হৈবা মীশিংনা শাই। মসিগী ক্রাফ অসি শুপ্নতগী ত্রেদিস্নেল ওইনা শারম্বশিংগী চৎনবী অদু লেঙদনা থম্বদা নত্তনা চাওরাক্না ময়েক হক্তুনা শাবা ৱার্কর লাখ 2.5 মুক্তা লেংদবা চাগাসু ফংহল্লি।
খুৎনা হক্তুনা শাবা ফীশিংদা জি.এস.তি. অসি চাদা 12 হন্থহন্দুনা চাদা ওইহনবদগী হক্তুনা ফী শাবশিংগীদমক্তা কৈতেলদা হীদান্নবা হেনগৎলক্তুনা কস্তমরশিংগী কান্নবা হেনগৎহন্দুনা চুমদ্রিংনা রিফোর্ম তৌবগী থাজবা লৈ। মসিগী রিফোর্ম অসি মনিপুরগী হেন্দলুম প্রদকশিং অসি মালেম্না অপীল তৌবা হেনগৎহনগি অমসুং মনিপুরগী ত্রেদিস্নেল ওইবা মওংদা হক্তুনা শাবগী তেক্নিকশিং অসি ঙাক্তুনা থন্বদসু মতেং ওইগনি।
নুংদা হকপা অমসুং মীতম শাবগী আর্ত
ইম্ফাল, চুরাচান্দপুর অমসুং উখ্রুলগী মীওই কাংলুপশিংগী মীওইশিং অসি নুংদা হক্তুনা শাবা অমসুং মীতম শাবদা হৈথোই-শিংথোইবগীদমক্তা মমিং চৎলি। মসিগী ত্রেদিস্নেল ওইবা মওংদা হকপা-খোৎপগী অসি চাওরাক্না মীওই 50,000 মুক্না তৌরি।
সিরামিক তেবলৱেয়রদা জি.এস.তি. অসি চাদা 12 হন্থহন্দুনা চাদা 5 ওইহন্দুনা রো মেতরিএল অমসুং শাবা লোইরবা প্রদকশিংগী মমল অসি শাথিনা হন্থরে। মসিগী তেক্স কমথোকপা অসিনা মনিপুরগী নুংগী পোৎলমশিংগী কেপাসিতী অমসুং গ্লোবেল কম্পিতিতিবনেস অসিদা রিফোর্ম তৌরে। রিফোর্ম অসিনা ত্রেদিস্নেল ওইনা হকপা-খোৎপগী তেক্নিকশিং অসি লেংদনা লৈহন্নবা অমসুং ময়ামদা খংহনবদসু মতেং ওই। মসিনা রাজ্য অসিগী হৈথোই-শিংথোইরবা খুৎহৈবশিংগী মীরোলগী পরিং অসি মরাং কায়না লৈবা ওইরসনু।
প্রোসেস ফুদ
ইম্ফাল, সেনাপতি অমসুং চান্দেলগী জিলাশিংগী মওংদা শেম্বা মনিপুরগী প্রোসেস ফুদ ইন্দস্ত্রী অসি স্মোল এন্দ মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজেজ(এস.এম.ই.) অমসুং সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং(এম.ঐচ.জি.)না চলাই। ফুদ প্রোসেসিং য়ুনিৎশিংদা থবক তৌরিবা ৱার্কর লাখ 1.5 না মসিগী লমসিদা প্রদক্সন অমসুং পেকেজিংদা খুঙ্গংগী নুপীশিংনা মরুওইবা থৌদাং লৌবা উই।
অচার, শোইবুম, ফর্মেন্তেদ ফুদ, মনা-মশিংনা শেম্বা পোৎলমশিংগুম্বা প্রোসেস ফুদকী প্রদকশিং জি.এস.তি. অসি চাদা 12 হন্থহন্দুনা চাদা 5 ওইহনবদগী প্রদ্যুসর অমসুং কজ্ঞুমরশিংগীমক্তা চাওনা তেংবাং পীরি। হন্থরবা তেক্সশিংগী প্রদকশিংগী মমলশিং অসি হন্থহল্লি। মসিগা লোয়ননা মখোয়গী এফোর্দেবিলিতী অমসুং মার্কেৎ য়ৌবা হেন্না ঙমহল্লি।
দায়রী প্রদক
ইম্ফাল, থৌবাল অমসুং বিষ্ণুপুর জিলাদা দায়রী ফার্মিংগী মেনেজমেন্ত অসি স্মোল স্কেল রুরেল অমসুং ত্রাইবেল কাংলুপশিংনা পিক্লবা মীওই কাংলুপশিংনা তৌই। মসিদা দায়রিগী থবক তৌবা মীওই লাখ 1 দগী হেনবা অমসুং কোওপরেতিব মেম্বরশিংনা থবক তৌই। ঘী, বত্তর অমসুং শঙ্গোম সনাদা জি.এস.তি. অসি ককথদুনা চাদা জিরো/5 দা ওইহন্দুনা মরুওইবা দায়রীগী প্রদকশিং অসি হোংনা ফংহন্দুনা কস্তমরশিংদা থোইদোক্না কোমথোকহল্লে।
রিভাইজ তৌরবা মমলশিং অসিদগী প্রদক্সন রেৎ অসিদসু হন্থরক্কনি হায়বগী থাজবা লৈ। মসিনা লৌমীশিং অমসুং কোওপরেতিব সোসাইতীশিংগী ওইনা কান্নবগী মার্জিন্দা রিফোর্ম তৌগনি। মসিগা লোয়ননা দোমেস্তিক অমসুং এক্সপোর্ত অনিমক্কী কৈথেলশিংদা কম্পিতিতিব ওইবা হেনগৎকনি।
ৱারোইশিন
রিভাইজ তৌরবা জি.এস.তি. রেৎশিং অসিদা ফাইনান্সিএল রিফোর্মশিংগী মায়কৈরোমদা মরুওইবা খোংথাং অমনি। মথৌ তাবা অমসুং ভেল্যু এদেদ সেক্তরশিংদা তেক্সকী পোৎলুম অসি হন্থদুনা অওনবা পুরক্তুনা প্রদক্সন, এফোর্দিবিলিতী অমসুং কৈথেলদা কম্পিতিতিব ওইবা হেনগৎহন্নবা থৌরাং তৌদুনা লৈরে। মনিপুর অসি পিকচরবসু হাই কেপাসিতী ওইবা রাজ্যশিংগীদমক্তা হোৎনরিবা অসিগী ওইনা থোইদোক্না মতিক চারবা মফম অমনি। মসিগী মমি অসি মফমসিদা লৈরিবা লৌমীশিং, খুৎহৈবশিং অমসুং ওন্তর্প্রিন্যুরশিংগী মপাঙ্গল হেনগৎহল্লি।
মসিগা লোয়ন-লোয়ননা মসিগী জি.এস.তি. রিফোর্ম অসি খল মান্নবা অমসুং ইনক্লুসিব ওইনা চাউখৎপা হেনগৎহল্লি অমসুং ভারতকী অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্যশিং অসিদা লৈবাক অসিগী শেন্মীৎলোন্দা য়াম্না কন্না থৌদাং লৌবদা মতিক চাহল্লি।