PIB Headquarters
ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଅହିଂସା ଦିବସ
01 OCT 2025 11:15AM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରମୁଖ ବିଷୟଗୁଡ଼ିକ
• ଅକ୍ଟୋବର ୨ ତାରିଖକୁ ଗାନ୍ଧୀ ଜୟନ୍ତୀ ଭାବରେ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଅହିଂସା ଦିବସ ଭାବରେ ପାଳନ କରାଯାଏ, ଯେପରିକି ଜାତିସଂଘ ଦ୍ୱାରା ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି - ଏହା ଏକ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଯାହା ଜାତୀୟ ଗର୍ବ ଏବଂ ମହାତ୍ମାଙ୍କ ପ୍ରତି ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମାନକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
• ସଂଯୁକ୍ତ ରାଷ୍ଟ୍ର ସାଧାରଣ ସଭା ଜୁନ ୨୦୦୭ ରେ ଏକ ପ୍ରସ୍ତାବ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା ​​ଯେଉଁଥିରେ ଅହିଂସାକୁ ଏକ ସାର୍ବଜନୀନ ନୀତି ଭାବରେ ନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସହନଶୀଳତାର ଏକ ବିଶ୍ୱ ସଂସ୍କୃତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଇଥିଲା।
• ବେଲଜିୟମ, ଆମେରିକା, ସ୍ପେନ୍, ସର୍ବିଆ, ସ୍ୱିଜରଲ୍ୟାଣ୍ଡ, ଥାଇଲ୍ୟାଣ୍ଡ, କାଜାଖସ୍ତାନ ଏବଂ ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡ ଭଳି ଦେଶରେ ସ୍ମୃତିଚାରଣ ସହିତ ଗାନ୍ଧୀ ଜୟନ୍ତୀ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଅହିଂସା ଦିବସର ଆତ୍ମାକୁ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଜୀବିତ ରଖାଯାଇଛି।
ପରିଚୟ
ଅକ୍ଟୋବର ୨ ତାରିଖରେ, ବିଶ୍ୱ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଜନ୍ମଦିନକୁ ସମ୍ମାନ କରେ। ଭାରତରେ, ଏହି ଦିନଟିକୁ ଗାନ୍ଧୀ ଜୟନ୍ତୀ ଭାବରେ ପାଳନ କରାଯାଏ, ଯେତେବେଳେ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଏହାକୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଅହିଂସା ଦିବସ ଭାବରେ ପାଳନ କରାଯାଏ, ୨୦୦୭ ମସିହାରେ ଜାତିସଂଘର ଏକ ପ୍ରସ୍ତାବ ପରେ ଯାହାକୁ ୧୪୦ ରୁ ଅଧିକ ଦେଶ ସମର୍ଥନ କରିଥିଲେ। ଏହି ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ପାଳନ ହେଉଥିବା ଏହି ଦିନଟିକୁ ଏକ ଅନନ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରେ ଯାହା ଭାରତର ଜାତୀୟ ସ୍ମୃତିର ମୂଳ ରହିଛି ଯାହାକୁ ମାନବତା ପାଇଁ ଏକ ସାର୍ବଜନୀନ ବାର୍ତ୍ତା ଭାବରେ ଅଂଶୀଦାର କରାଯାଇଛି।
ଜାତିସଂଘରେ, ଏହି ଦିବସକୁ ମହାସଚିବଙ୍କ ବିବୃତ୍ତି ଏବଂ ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଦର୍ଶନକୁ ଆଜିର ବାସ୍ତବତା ସହିତ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ଘଟଣା ସହିତ ପାଳନ କରାଯାଏ। ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଏହି ବାର୍ତ୍ତାଗୁଡ଼ିକ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱକୁ ସୂଚାଇ ଦେଇଛି ଏବଂ ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ମନେ ପକାଇ ଦେଇଛି ଯେ ସତ୍ୟ ଏବଂ ଅହିଂସା ପ୍ରତି ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ "ଯେକୌଣସି ଅସ୍ତ୍ର ଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ"।
ଭାରତରେରାଜଘାଟରେ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି, ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାଗତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଆଦର୍ଶକୁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ କରୁଥିବା ସାର୍ବଜନୀନ ଅଭିଯାନର ରୂପ ପାଳନ କରାଯାଏ । ସ୍ୱଚ୍ଛତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଥିବା ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସ୍ୱାବଲମ୍ବନର ପ୍ରତୀକ ଖଦି ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ଶିଳ୍ପର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି, ଏହି ସ୍ମୃତିସଭାଗୁଡ଼ିକ ଉତ୍ସବଗତ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପଠାରୁ ଆଗକୁ ଯାଇ ଜାତୀୟ ମିଶନକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଛି ।
ଚିତ୍ର ୧: ୧୯୪୬ ମସିହାରେ ଗାନ୍ଧୀ ମୈଦାନରେ ଏକ ପ୍ରାର୍ଥନା ସଭାରେ ଯୋଗଦାନ କରୁଥିବା ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ
ତେଣୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଅହିଂସା ଦିବସ ଏକ ଜାତୀୟ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଏକ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଆହ୍ୱାନ ଭାବରେ ଠିଆ ହୁଏ। ଏହା ଆମକୁ ମନେ ପକାଇ ଦିଏ ଯେ ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତା ଅତୀତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ନୁହେଁ ବରଂ ଏପରି ଏକ ବିଶ୍ୱ ଆଡ଼କୁ ଆଲୋକିତ କରିଚାଲିଛି ଯେଉଁଠାରେ ଶାନ୍ତି ସଂଘର୍ଷ ଉପରେ ବିଜୟୀ ହୁଏ, ବିଭାଜନ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ହୁଏ ଏବଂ ଭୟ ଉପରେ ଦାୟା ବିଜୟ ହୁଏ।
ସତ୍ୟାଗ୍ରହର ଜନ୍ମ
ବୃତ୍ତିରେ ଜଣେ ଓକିଲ ମୋହନଦାସ କରମଚାନ୍ଦ ଗାନ୍ଧୀ ୧୮୯୩ ମସିହାରେ ଏକ ଆଇନଗତ ମାମଲାରେ ଯୋଗଦେବା ପାଇଁ ଦକ୍ଷିଣ ଆଫ୍ରିକାରେ ଥିଲେ। ସେ ପ୍ରିଟୋରିଆ ଯାଉଥିବା ଏକ ପ୍ରଥମ ଶ୍ରେଣୀ କୋଚରେ ଥିଲେ ଏବଂ ତାଙ୍କ ବର୍ଥରେ ଶୋଇଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ସହଯାତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ରୂପ ଦେଖିଲେ ଏବଂ ତାଙ୍କୁ ଜଣେ 'ରଙ୍ଗୀ' ବ୍ୟକ୍ତି ଦେଖି ପକ୍ଷପାତିତାର ସହିତ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ପ୍ରକାଶ କଲେ।
ଚିତ୍ର ୨: ୧୯୦୫ ମସିହାରେ ଜୋହାନ୍ସବର୍ଗରେ ତାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ବାହାରେ ତାଙ୍କ ସହକର୍ମୀଙ୍କ ସହିତ ଗାନ୍ଧୀ (ବାମରୁ ତୃତୀୟ)
ଗାନ୍ଧୀଜୀଙ୍କୁ ପ୍ରଥମ ଶ୍ରେଣୀ ବଗିରୁ ଭ୍ୟାନ୍ ବଗିକୁ ଯିବା ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଥିଲା, ଏହି ନିର୍ଦ୍ଦେଶକୁ ସେ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ କରିଥିଲେ। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ତାଙ୍କୁ ପିଟରମାରିଜ୍ବର୍ଗ ଷ୍ଟେସନରେ ପ୍ରବଳ ଥଣ୍ଡାରେ ରାତି ବିତାଇବାକୁ ବାଧ୍ୟ କରାଯାଇଥିଲା। ପରଦିନ ସକାଳେ, ସେ ପ୍ରିଟୋରିଆ ଅଭିମୁଖେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଉପଲବ୍ଧ ଟ୍ରେନ୍ ଧରିଥିଲେ।
"ମୁଁ ଯେଉଁ କଷ୍ଟର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିଲି ତାହା ଅବର୍ଣ୍ଣନୀୟ ଥିଲା - କେବଳ ଅଦୂର୍ଷ୍ୟ ରଙ୍ଗ ଥିଲା ଯାହା ଏକ ଗଭୀର ରୋଗର ଲକ୍ଷଣ। ଯଦି ସମ୍ଭବ ହୁଏ, ମୁଁ ରୋଗକୁ ମୂଳପୋଛ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବି ଏବଂ ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ବହୁତ କଷ୍ଟ ମଧ୍ୟ ସହିବାକୁ ପଡିବ ," ଗାନ୍ଧୀଜୀ ୧୯୨୬ ମସିହାରେ ପ୍ରକାଶିତ ତାଙ୍କର ଆତ୍ମଜୀବନୀ "ଦ ଷ୍ଟୋରୀ ଅଫ୍ ମାଇ ଏକ୍ସପେରିମେଣ୍ଟ୍ସ ୱିଥ୍ ଟ୍ରୁଥ୍" ​​ରେ ଏହି ଘଟଣା ବିଷୟରେ ଲେଖିଛନ୍ତି।
ଚିତ୍ର :: ଦକ୍ଷିଣ ଆଫ୍ରିକାରେ ଗାନ୍ଧୀ ଏକ "ସତ୍ୟଗ୍ରାହି" ଭାବରେ
ପରଦିନ, ଚାର୍ଲ୍ସଟାଉନରୁ ଜୋହାନ୍ସବର୍ଗକୁ ଷ୍ଟେଜକୋଚରେ ଯାତ୍ରା କରୁଥିବା ସମୟରେ, ଗାନ୍ଧୀଙ୍କୁ ଧଳା ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ସହିତ ଭିତର ସିଟ୍ ଦେବାକୁ ମନା କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ତାଙ୍କୁ ଡ୍ରାଇଭରଙ୍କ ପାଖରେ ଥିବା କୋଚବକ୍ସରେ ବସିବାକୁ ବାଧ୍ୟ କରାଯାଇଥିଲା। ପରେ, ତାଙ୍କୁ ପାଦଚଲା ଉପରେ ଏକ ମଇଳା ଚଟକାଠ ଉପରେ ବସିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ଯେତେବେଳେ ଗାନ୍ଧୀ ତାହା କରିବାକୁ ମନା କଲେ, ତାଙ୍କୁ ନିର୍ମମ ଭାବରେ ଆକ୍ରମଣ କରାଯାଇଥିଲା।
ଗାନ୍ଧୀ ଦକ୍ଷିଣ ଆଫ୍ରିକାରେ ବାସ କରୁଥିବା ଅନ୍ୟ ଭାରତୀୟଙ୍କଠାରୁ ସମାନ କାହାଣୀ ଶୁଣିଥିଲେ। ଦକ୍ଷିଣ ଆଫ୍ରିକାର ଉପନିବେଶବାଦୀ ପ୍ରଶାସନ ଅଧୀନରେ ଭାରତୀୟ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବର୍ଣ୍ଣ ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରତି ବୈଷମ୍ୟପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟବହାରରେ କ୍ରୋଧିତ ହୋଇ, ଗାନ୍ଧୀ ସହକର୍ମୀମାନଙ୍କୁ ଏକତ୍ରିତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଅତ୍ୟାଚାରୀ ଶାସନ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଅନେକ ପ୍ରତିବାଦର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଥିଲେ, ଏପରିକି ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ତାଙ୍କୁ ଗିରଫ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ସମୟରେ ଗାନ୍ଧୀ "ସତ୍ୟଗ୍ରହ" ଶବ୍ଦଟି ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲେ - ଯାହା "ସତ୍ୟ" (ସତ୍ୟ) ଏବଂ "ଅଗ୍ରହ" (ଜିଦ୍) ରୁ ଉଦ୍ଧୃତ, ଯେଉଁଥିରେ ତାଙ୍କର ଅହିଂସା ପ୍ରତିରୋଧର ରାଜନୈତିକ ଦର୍ଶନ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଥିଲା।
"ଅହିଂସା ହେଉଛି ମାନବଜାତି ପାଖରେ ଥିବା ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶକ୍ତି। ଏହା ମଣିଷର ଚତୁରତା ଦ୍ୱାରା ଉଦ୍ଭାବିତ ସବୁଠାରୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ବିନାଶକାରୀ ଅସ୍ତ୍ର ଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ," ଗାନ୍ଧୀ ୧୯୨୦ ମସିହାରେ ୟଙ୍ଗ ଇଣ୍ଡିଆରେ ଲେଖିଥିଲେ।
୧୯୩୦ ମସିହାରେ ଦାଣ୍ଡି ଯାତ୍ରା ସମୟରେ, ଯେତେବେଳେ ହଜାର ହଜାର ଲୋକ ଲୁଣ ଆଇନ ଭାଙ୍ଗିବା ପାଇଁ ସମୁଦ୍ରକୁ ଚାଲିଯାଇଥିଲେ, କିମ୍ବା ୧୯୪୨ ମସିହାରେ ଭାରତ ଛାଡ ଆନ୍ଦୋଳନରେ, ଯେତେବେଳେ ଏକ ସମଗ୍ର ଜାତି ଏକ ସ୍ୱରରେ ଉଠିଥିଲା, ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ଦେଖାଇଥିଲେ ଯେ ନୈତିକ ଶକ୍ତି ଗୋଟିଏ ବି ଅସ୍ତ୍ର ଉଠାଇ ନ ଥାଇ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ଆନ୍ଦୋଳିତ କରିପାରିବ।
ଏବଂ ତାଙ୍କର ବାର୍ତ୍ତା ଭାରତର କୂଳରୁ ବହୁ ଦୂରକୁ ଯାତ୍ରା କରିଥିଲା। ମହାତ୍ମାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହୋଇ, ଆମେରିକାରେ ମାର୍ଟିନ୍ ଲୁଥର କିଙ୍ଗ୍ ଜୁନିଅର ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ଆଫ୍ରିକାରେ ନେଲସନ୍ ମାଣ୍ଡେଲା ଜାତିଭେଦ ଏବଂ ବର୍ଣ୍ଣବୈଷମ୍ୟକୁ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ କରିବାର ଶକ୍ତି ପାଇଥିଲେ। ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ପିଢ଼ି ମଧ୍ୟରେ, ତାଙ୍କର ଦର୍ଶନ ସ୍ଥାୟୀ ହୋଇଛି, ମାନବଜାତିକୁ ମନେ ପକାଇ ଦେଇଛି ଯେ ଅହିଂସା ଏକ ଦୁର୍ବଳତା ନୁହେଁ ବରଂ ସର୍ବୋତ୍ତମ କ୍ରାନ୍ତିକାରୀ ଶକ୍ତି।
ଜାତିସଂଘରେ ଗାନ୍ଧୀ: ପଞ୍ଚମ ଅହିଂସା ବକ୍ତୃତା
ଅହିଂସା ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରିତ ବକ୍ତୃତାଗୁଡ଼ିକର ଏକ କ୍ରମାଗତ ଶୃଙ୍ଖଳାର ଅଂଶ, ପଞ୍ଚମ ଅହିଂସା ବକ୍ତୃତା, ଶେଷ ଥର ପାଇଁ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୨ ରେ ୟୁନେସ୍କୋର ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ପାଇଁ (ଏମଜିଆଈଇପି) ଦ୍ୱାରା ଭାରତର ସ୍ଥାୟୀ ମିଶନ ସହଭାଗୀତାରେ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘରେ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥିଲା। ଏହା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଦର୍ଶନକୁ ଜୀବନ୍ତ ଭାବରେ ଜୀବନ୍ତ କରିଥିଲା। "ମାନବ ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଶିକ୍ଷା" ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରିତ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲା ​​ଯେ ପ୍ରକୃତ ଶିକ୍ଷା ଶରୀର, ମନ ଏବଂ ଆତ୍ମାକୁ ପୋଷଣ କରିବା ଉଚିତ, ଏବଂ ଜ୍ଞାନ ସହିତ ସହାନୁଭୂତି ଏବଂ ନୈତିକ କଳ୍ପନାଶକ୍ତିକୁ ବିକଶିତ କରିବା ଉଚିତ। ଏକ ଆକର୍ଷଣୀୟ ବିଷୟ ଥିଲା ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଏକ ଜୀବନ-ଆକାର ହୋଲୋଗ୍ରାମର ବ୍ୟବହାର, ଯାହା ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଅହିଂସା ଉପରେ ତାଙ୍କର ପ୍ରତିଫଳନକୁ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲା ​​- ପରମ୍ପରା ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ମିଶ୍ରଣ ଯାହା ଏକ ଆକର୍ଷଣୀୟ ପ୍ରଭାବ ଛାଡିଥିଲା।
ଏହି ବକ୍ତୃତାରେ ଜାତିସଂଘରେ ଭାରତର ସ୍ଥାୟୀ ପ୍ରତିନିଧି, ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ ରୁଚିରା କାମ୍ବୋଜ, ବର୍ଣ୍ଣିସ୍ କିଙ୍ଗ (ମାର୍ଟିନ୍ ଲୁଥର କିଙ୍ଗ୍ ଜୁନିଅରଙ୍କ ଝିଅ), ଯୁବ ପ୍ରତିନିଧି ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ଭଳି ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ସ୍ୱର ଯୋଗଦାନ କରିଥିଲେ ଯେଉଁମାନେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଆଦର୍ଶ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ, କରୁଣାପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ସମାଜ ଗଠନ ପାଇଁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉତ୍ସ ହୋଇ ରହିଛି, ବିଶେଷକରି ଏପରି ଏକ ସମୟରେ ଯେତେବେଳେ ଶିକ୍ଷାକୁ କେବଳ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରଗତି ବଦଳରେ ମାନବ ସମୃଦ୍ଧିର ଏକ ଉପକରଣ ଭାବରେ ପୁନଃପରିଭାଷିତ କରାଯାଉଛି।
ଗାନ୍ଧୀବାଦୀ ଦର୍ଶନ ଉପରେ ଆଧାରିତ ସରକାରୀ ପଦକ୍ଷେପ
ଯେପରି ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ରେଳ ଯାତ୍ରା ତାଙ୍କୁ ଭାରତର ବିବିଧ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ବୁଝିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲା, ଆଧୁନିକ ଭାରତ ତାଙ୍କ ମୂଳ ଦର୍ଶନକୁ ବ୍ୟାପକ ଜାତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅନୁବାଦ କରିଛି ଯାହା ସେ ଯେଉଁ ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକୁ ସମର୍ଥନ କରିଥିଲେ ତାହାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରେ।
ଗାନ୍ଧୀବାଦୀ ଦର୍ଶନ ଉପରେ ଆଧାରିତ ସରକାରୀ ପଦକ୍ଷେପ
ପଦକ୍ଷେପ
ଲଞ୍ଚ ତାରିଖ/ବିବରଣୀ
ଗାନ୍ଧୀୟ ଦର୍ଶନ
ପ୍ରମୁଖ ପରିସଂଖ୍ୟାନ ଏବଂ ସଫଳତା
ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ
୨୦୧୪ ଗାନ୍ଧୀ ଜୟନ୍ତୀରେ ଆରମ୍ଭ
ସ୍ୱଚ୍ଛତା ହେଉଛି ଈଶ୍ୱରପରାୟଣତା ପରେ"
• ଭାରତ ୨ ଅକ୍ଟୋବର, ୨୦୧୯ (ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ୧୫୦ତମ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀ)ରେ ଖୋଲା ମଳତ୍ୟାଗ ମୁକ୍ତ ଘୋଷଣା କରିଥିଲା ​​• ୫,୬୬,୦୬୮ ଓଡିଏଫ୍+ ଗ୍ରାମ (୧୩ ଅଗଷ୍ଟ, ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା) • ୧୨ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ • ୫ ବର୍ଷରୁ କମ୍ ବୟସର ୩ ଲକ୍ଷ ପିଲାଙ୍କ ଜୀବନ ରକ୍ଷା କରାଯାଇଛି (WHO ତଥ୍ୟ)
ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ (SHG)
ଦୀନଦୟାଲ ଅନ୍ତ୍ୟୋଦୟ ଯୋଜନା - ଜାତୀୟ ଗ୍ରାମୀଣ ଜୀବିକା ମିଶନ (DAY-NRLM) ଅଧୀନରେ
ସମବାୟ ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ତୃଣମୂଳ ସଶକ୍ତିକରଣ
• ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀଗୁଡ଼ିକୁ ୧୧,୧୦,୯୪୫.୮୮ କୋଟି ଟଙ୍କା କ୍ରମାଗତ ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି • ୧୦.୦୫ କୋଟି ମହିଳାଙ୍କୁ ୯୦.୯୦ ଲକ୍ଷ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀରେ ସଂଗୃହିତ କରାଯାଇଛି (ଜୁନ୍ ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା)• ୧୦ କୋଟି ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାରକୁ ସଂଗଠିତ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରାଯାଇଛି
ସ୍ୱାମିତ୍ୱ ଯୋଜନା
୨୦୨୦ରେ ଜାତୀୟ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ଦିବସରେ ଆରମ୍ଭ
ଗ୍ରାମ ସ୍ୱାବଲମ୍ବନ ଏବଂ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ
• ୬୫ ଲକ୍ଷ ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡ ବଣ୍ଟନ • ୫୦,୦୦୦+ ଗ୍ରାମକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି • ୩.୨୦ ଲକ୍ଷ ଗ୍ରାମରେ ଡ୍ରୋନ୍ ସର୍ଭେ ସମାପ୍ତ ହୋଇଛି
ଖଦି ଏବଂ ଗ୍ରାମୋଦ୍ୟୋଗ
KVIC ମାଧ୍ୟମରେ ଜାରି ପ୍ରୋତ୍ସାହନ
ସ୍ୱଦେଶୀ ଦର୍ଶନ ଏବଂ ଗ୍ରାମ-ଭିତ୍ତିକ ଉତ୍ପାଦନ
ସାମଗ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ର (2024-25 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ): • ମୋଟ ଉତ୍ପାଦନ: 1,16,599 କୋଟି ଟଙ୍କା • ମୋଟ ବିକ୍ରୟ: 1,70,551 କୋଟି ଟଙ୍କା • ନିଯୁକ୍ତି: 1.94 କୋଟି ଲୋକ
ଖଦି କ୍ଷେତ୍ର ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ: • ଉତ୍ପାଦନ: 3,783 କୋଟି ଟଙ୍କା • ବିକ୍ରୟ: 7,145 କୋଟି ଟଙ୍କା • ନିଯୁକ୍ତି: 5 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଲୋକ PMEGP: • 10 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ୟୁନିଟ୍ ସ୍ଥାପନ • 90 ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ: • 7.43 ଲକ୍ଷ ତାଲିମପ୍ରାପ୍ତଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ 57.45% (ଗତ ଦଶନ୍ଧି) ମହିଳା • 5 ଲକ୍ଷ ଖଦି କାରିଗରଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ 80% ମହିଳା • ଗତ 11 ବର୍ଷରେ କାରିଗର ମଜୁରୀ 275% ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନଜାତୀୟ ଉନ୍ନତି ଗ୍ରାମ ଅଭିଯାନ (PM JUGA/DAJGUA)
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା 2 ଅକ୍ଟୋବର, 2024 ରେ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ହଜାରିବାଗରୁ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା
ଜାତୀୟ ବିକାଶ ପାଇଁ ଜନଜାତି ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଉନ୍ନତି
• ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟୟ: 79,156 କୋଟି (କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର 56,333 କୋଟି ଯୋଗଦାନ ଦେଉଛନ୍ତି) • 5 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଆଦିବାସୀ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଲାଭ • 549 ଜିଲ୍ଲାର (ଦେଶର 71%) 63,000 ଗ୍ରାମକୁ କଭର କରେ • 17-ଲାଇନ୍ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମାଧ୍ୟମରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଛି
ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ଜାତୀୟ ଗ୍ରାମୀଣ ନିଯୁକ୍ତି ନିଶ୍ଚିତତା ଆଇନ
ଜାରି ଅଛି
ମର୍ଯ୍ୟାଦାପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶର ଅଧିକାର
• ୩.୮୩ କୋଟି ପରିବାର ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଛନ୍ତି • ୨୦୨୫-୨୬ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ (୨୧ ଜୁଲାଇ, ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା) ୧୦୬.୭୭ କୋଟି ମାନବ-ଦିବସ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି।
ଗାନ୍ଧୀଜୀଙ୍କ ସମସାମୟିକ ବିଶ୍ୱ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତା
ଆଧୁନିକ ସଙ୍କଟକୁ ସମାଧାନ କରିବା: ହିଂସାତ୍ମକ ସଂଘର୍ଷ, ଆତଙ୍କବାଦ, ଆର୍ଥିକ ଅସମାନତା, ମହାମାରୀ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସମେତ ଆଜିର ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଅହିଂସାର ଦର୍ଶନ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ରହିଛି।
ଜାତିସଂଘର ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା ନୀତି: ଜାତିସଂଘର ମହାସଚିବ ଆଣ୍ଟୋନିଓ ଗୁଟେରେସ୍ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଜାତିସଂଘର କାର୍ଯ୍ୟର ପ୍ରମୁଖ ସ୍ତମ୍ଭ ଗଠନ କରେ, ତାଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ପାଇଁ ୨୦୩୦ ଏଜେଣ୍ଡାକୁ ପୂର୍ବାଭାସିତ କରିଥାଏ। ଏସଡିଜି ଡିଜାଇନ୍ ହେବା ପୂର୍ବରୁ ଗାନ୍ଧୀ ପରିମଳ, ମାତୃସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଶିକ୍ଷା, ଲିଙ୍ଗଗତ ସମାନତା, କ୍ଷୁଧା ହ୍ରାସ ଏବଂ ବିକାଶ ସହଭାଗୀତାକୁ ସମର୍ଥନ କରିଥିଲେ। ଗୁଟେରେସ୍ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଅହିଂସା ନ୍ୟାୟ ପାଇଁ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଉପକରଣ ଯାହା ସାହସ ଏବଂ ସାମୂହିକ ସଂକଳ୍ପ ଆବଶ୍ୟକ କରେ।
ଏହି ସ୍ଥାୟୀ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତା ବିଶ୍ୱ ନୀତି ଢାଞ୍ଚାରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୁଏ ଏବଂ ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ଯାତ୍ରାକୁ କିପରି ସ୍ମରଣ କରାଯାଉଛି।
ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମାନ୍ୟତା ଏବଂ ସହଯୋଗ
ଜି୨୦
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ୨୦୨୩ ଜି୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ, ଜି୨୦ ସଦସ୍ୟ ଦେଶ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂଗଠନର ନେତାମାନେ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ସମାଧି ସ୍ଥଳ ରାଜଘାଟରେ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିବାକୁ ଏକାଠି ହୋଇଥିଲେ। ଗସ୍ତ ପରେ ତାଙ୍କର ସାର୍ବଜନୀନ ବାର୍ତ୍ତାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗାନ୍ଧୀଙ୍କୁ "ଶାନ୍ତି, ସେବା, କରୁଣା ଏବଂ ଅହିଂସାର ଆଲୋକବର୍ତ୍ତିକା" ବୋଲି କହିଥିଲେ, ଯାହା ଉଲ୍ଲେଖ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ମହାତ୍ମାଙ୍କ କାଳଜୟୀ ଆଦର୍ଶ ଏକ ସମନ୍ୱିତ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିଆସୁଛି।
ଏହି ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି କାର୍ଯ୍ୟ କେବଳ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ନଥିଲା। ଏହା ଏକ ଦୃଢ଼, ଏକୀକୃତ ସଙ୍କେତ ପଠାଇଥିଲା ଯେ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ଭୂରାଜନୈତିକ ଚାପ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ମଧ୍ୟରେ, ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କୂଟନୀତିରେ ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଅହିଂସା ଦର୍ଶନ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ଥାନ ରହିଛି।
ଚିତ୍ର ୪: ଭାରତର G20 ସଭାପତିତ୍ୱ ସମୟରେ ରାଜଘାଟରେ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱ ନେତାମାନେ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ।
ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ମାରକୀ ଏବଂ ସ୍ମାରକୀ
ଚିତ୍ର ୫: ବ୍ରସେଲ୍ସରେ ମୋଲେନବିକ୍ କମ୍ୟୁନ୍‌ରେ ପାର୍କ ମାରି ଜୋସି ୟୁରୋପରେ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ସବୁଠାରୁ ପୁରୁଣା ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ରହିଛି। ପ୍ରସିଦ୍ଧ ବେଲଜିୟମ୍ କଳାକାର ରେନେ କ୍ଲିକେଟଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଖୋଦିତ ଏହି ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ୧୯୬୯ ମସିହାରେ ୧୦୦ତମ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକ ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ପାଳନ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ଥାପିତ ହୋଇଥିଲା।
ଦେଶ
ସ୍ଥାନ/ସହର
ସ୍ମାରକୀର ପ୍ରକାର
ବର୍ଣ୍ଣନା
ବେଲଜିୟମ
ବ୍ରୁସେଲ୍ସ, ଆଣ୍ଟୱର୍ପ
ସ୍ମାରକୀ
ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଏବଂ ସାମୁଦାୟିକ ସମାବେଶ ପାଇଁ ସ୍ଥାନ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ
ଯୁକ୍ତରାଷ୍ଟ୍ର
ୱାଶିଂଟନ ଡି.ସି.
କାଂସ୍ୟ ପ୍ରତିମା
ଭାରତୀୟ ଦୂତାବାସ ନିକଟରେ ଅବସ୍ଥିତ, ସ୍ଥାୟୀ ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ନୈତିକ ପ୍ରଭାବର ପ୍ରତୀକ
ସ୍ପେନ୍
ମାଡ୍ରିଡ୍ (ଜୋଆନ୍ ମିରୋ ସ୍କୋୟାର), ଭାଲାଡୋଲିଡ୍, ବର୍ଗୋସ୍, ଗ୍ରାନ୍ କାନାରିଆସ୍, ବାର୍ସିଲୋନା
ପ୍ରତିମା
ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ଅନେକ ସ୍ଥାନ
ସର୍ବିଆ
ନୂଆ ବେଲଗ୍ରେଡ
ଆବକ୍ଷ
ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ନାମରେ ନାମିତ ରାସ୍ତାରେ ସ୍ଥାପିତ, ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀରେ ପୁଷ୍ପମାଲ୍ୟ ଅର୍ପଣ
ସ୍ୱିଜରଲ୍ୟାଣ୍ଡ
-
ପ୍ରତିମା ଏବଂ ଆବକ୍ଷ
ଭାରତୀୟ ଦୂତାବାସରେ
ଥାଇଲ୍ୟାଣ୍ଡ
ବ୍ୟାଙ୍କକ୍
ସାଂସ୍କୃତିକ ସ୍ମୃତିଚାରଣ
ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଆଦର୍ଶକୁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ କରି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ଚିତ୍ରାଙ୍କନ ପ୍ରତିଯୋଗିତା
କାଜାଖସ୍ତାନ
-
ବାର୍ଷିକୀ ସମାବେଶ
ଭାରତୀୟ ମିଶନ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ
ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡ
ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡ
ଗାନ୍ଧୀ ମାର୍ଚ୍ଚ
ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଅହିଂସା ଦିବସ ପାଳନ ପାଇଁ 800 ରୁ ଅଧିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ସହିତ ଅକ୍ଟୋବର 1, 2017 ରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ ଗାନ୍ଧୀ ମାର୍ଚ୍ଚ
ରେଳ କୋଚ୍ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ଯାତ୍ରାକୁ ସମ୍ମାନିତ କରେ
କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଗଜେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଶେଖାୱତ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୧୧, ୨୦୨୪ରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ରାଜଘାଟସ୍ଥିତ ଗାନ୍ଧୀ ଦର୍ଶନରେ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ପ୍ରତି ସମର୍ପିତ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ରେଳ କୋଚ୍ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ। ଏହି କୋଚ୍ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଯାତ୍ରା ଏବଂ ତାଙ୍କ ସ୍ଥାୟୀ ଐତିହ୍ୟର ସ୍ମୃତିଚାରଣ କରେ।
ପ୍ରଦର୍ଶନୀରେ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଯୁଗର ଏକ ସତର୍କତାର ସହିତ ପୁନଃସ୍ଥାପିତ ରେଳ କୋଚ୍ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହୋଇଛି, ଯାହା ତାଙ୍କ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଟ୍ରେନ ଯାତ୍ରାର ପ୍ରତୀକ, ଯାହା ଦେଶକୁ ଏକତା ଦେବା ଏବଂ ନ୍ୟାୟ ଏବଂ ସମାନତା ପାଇଁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ତାଙ୍କ ମିଶନରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା। ଦକ୍ଷିଣ ଆଫ୍ରିକାରେ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ବିଭିନ୍ନ ରାଜନୈତିକ ଆନ୍ଦୋଳନର ନେତୃତ୍ୱ ନେବା ପରେ, ଗାନ୍ଧୀ ଭାରତ ଫେରି ଆସିଲେ ଏବଂ ଭାରତ ବିଷୟରେ ତାଙ୍କର ବୁଝାମଣା ଏବଂ ଏକ ସଂଯୁକ୍ତ ରାଷ୍ଟ୍ର ପାଇଁ ତାଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ତୃତୀୟ ଶ୍ରେଣୀ ରେଳ ଡବାରେ ଭାରତୀୟ ଉପମହାଦେଶରେ ଯାତ୍ରା କଲେ।
"ରାସ୍ତା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ପାଇଁ ପରିବହନର ଏକ ମାଧ୍ୟମ ନୁହେଁ, ସେମାନେ ଭାରତକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ବୁଝିବା ପାଇଁ ଏକ ଯାନ ଥିଲେ," ଗାନ୍ଧୀ ଦର୍ଶନର ଉପାଧ୍ୟକ୍ଷ ବିଜୟ ଗୋଏଲ ଉଦଘାଟନ ସମୟରେ କହିଥିଲେ।
ଉପସଂହାର
ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଅହିଂସା ଦିବସ ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଅହିଂସା, ସତ୍ୟ ଏବଂ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟର ଦିବ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ ଦର୍ଶନକୁ ସ୍ମରଣ କରେ, ଯାହା ତାଙ୍କ ଜୀବନକାଳରେ ଯେପରି ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଥିଲା ଆଜି ମଧ୍ୟ ସେହିପରି ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ମାନବଜାତିର ସାମଗ୍ରିକ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ। ଭାରତ ସରକାର ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ତାଙ୍କ ରାଜନୈତିକ ଏବଂ ସାମାଜିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହୋଇ ରହିଛନ୍ତି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ନିଶ୍ଚିତ ହୋଇପାରିବ ଯେ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ସମାଜଗୁଡ଼ିକ ଆଜି ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ, ନ୍ୟାୟପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଦୟାପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ।
ସୂଚନା
ପ୍ରେସ୍ ସୂଚନା ବ୍ୟୁରୋ:
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2040171
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2157441
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2166952
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2158065
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2154249
https://www.pib.gov.in/PressNoteDetails.aspx?NoteId=154293&ModuleId=3#:~:text=The%20SVAMITVA%20(Survey%20of%20Villages,extension%20until%20FY%202025%2D26
https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=2128085
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2123649
https://www.pib.gov.in/PressNoteDetails.aspx?NoteId=154915&ModuleId=3
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2148473
ଅନ୍ୟାନ୍ୟ:
https://www.mea.gov.in/press-releases.htm?dtl/31855/Leadership+Matters+Relevance+of+Mahatma+Gandhi+in+the+Contemporary+World+ECOSOC+Chamber
https://www.un.org/sg/en/content/sg/statement/2019-09-24/secretary-generals-remarks-the-event-leadership-matters-relevance-of-mahatma-gandhi-the-contemporary-world-delivered
https://www.mea.gov.in/press-releases.htm?dtl/31855/Leadership+Matters+Relevance+of+Mahatma+Gandhi+in+the+Contemporary+World+ECOSOC+Chamber
https://www.un.org/en/observances/non-violence-day
https://ignca.gov.in/Asi_data/1800.pdf
https://indianculture.gov.in/photo-archives/gandhiji-satyagrahi
https://indianculture.gov.in/digital-district-repository/district-repository/salt-satyagraha-aonla-bareilly-1930
https://indianculture.gov.in/gazettes/quit-india-movement-august-december-1942-vol-xiii
https://magazines.odisha.gov.in/Orissareview/2014/August/engpdf/27-34.pdf
https://x.com/narendramodi/status/1700737664302145794?lang=en
https://www.g20.in/ru/media-resources/press-releases/september-2023/raj-ghat.html
https://indianembassybrussels.gov.in/mgmemorials.php
https://www.indianembassyusa.gov.in/memorial?id=21
https://www.eoimadrid.gov.in/mahatma-gandhi-in-spain.php
https://eoibelgrade.gov.in/listview/MjI4
https://www.indembassybern.gov.in/page/statues-and-busts/
https://embassyofindiabangkok.gov.in/eoibk_pages/MzIx
https://www.indembastana.gov.in/section/events-photo-gallery/mahatma-gandhi-birth-anniversary-2023/
https://www.indianembassynetherlands.gov.in/section/news/over-800-people-participated-in-largest-ever-gandhi-march-on-october-1st-in-the-hague-to-mark-the-international-day-of-non-violence/
https://mgiep.unesco.org/article/fifth-ahinsa-lecture-on-education-for-human-flourishing-brings-gandhi-to-life-at-the-un
https://press.un.org/en/2025/sgsm22811.doc.htm

PIB Backgrounder
INTERNATIONAL DAY OF NON-VIOLENCE
01 OCT 2025 11:15AM by PIB Delhi
Key Takeaways
• October 2 is celebrated as Gandhi Jayanti and globally as the International Day of Non-Violence, as declared by the United Nations – a dual tribute that reflects both national pride and global respect for the Mahatma.
• The UN General Assembly adopted a resolution in June 2007 affirming non-violence as a universal principle and promoting a global culture of peace and tolerance.
• The spirit of Gandhi Jayanti and the International Day of Non-Violence is kept alive globally, with commemorations held in countries such as Belgium, USA, Spain, Serbia, Switzerland, Thailand, Kazakhstan and the Netherlands.
Introduction
On October 2, the world honours the birth of Mahatma Gandhi. In India, the day is celebrated as Gandhi Jayanti, while across the globe it is observed as the International Day of Non-Violence, following a 2007 United Nations resolution that received support from over 140 countries. This dual observance gives the day a unique significance that is rooted in India’s national memory yet shared as a universal message for humanity.
At the UN, the day is observed with statements from the Secretary-General and events that connect Gandhi’s philosophy to today’s realities. In recent years these messages have pointed to the conflicts across the globe and have reminded nations that Gandhi’s belief in truth and non-violence is “more powerful than any weapon.”
In India, the observance takes the form of tributes at Raj Ghat, cultural and educational programmes, and public campaigns that highlight Gandhi’s ideals. Over the years, these commemorations have gone beyond ceremonial gestures to inspire national missions — from the Swachh Bharat Abhiyan that promotes cleanliness, to the revival of Khadi and rural industries symbolising self-reliance.
Figure 1: Mahatma Gandhi attending a prayer meeting at Gandhi Maidan, 1946
The International Day of Non-Violence thus stands as both a national homage and a global call to action. It reminds us that Gandhi’s message is not confined to the past but continues to light the way towards a world where peace triumphs over conflict, dialogue over division, and compassion over fear.
The Birth of Satyagraha
Mohandas Karamchand Gandhi, an attorney by profession, was in South Africa in 1893 to attend to a legal matter. He was on a Pretoria-bound first-class coach and asleep in his berth when a fellow passenger noticed his appearance and, seeing that he was a ‘coloured’ man, reacted with prejudice.
Figure 2: Gandhi (3rd from left) with his colleagues outside his office in Johannesburg in 1905
Gandhi was ordered to move from the first-class compartment to the van compartment, a directive he firmly refused. As a result, he was forced to spend the bitterly cold night at Pietermaritzburg station. The following morning, he took the next available train to Pretoria.
"The hardship to which I was subjected was superficial — only a symptom of the deep disease of colour prejudice. I should try, if possible, to root out the disease and suffer hardships in the process," Gandhi wrote about the incident in his autobiography "The Story of My Experiments with Truth" published in 1926.
Figure 3: Gandhi as a "Satyagrahi" in South Africa
The following day, while traveling by stagecoach from Charlestown to Johannesburg, Gandhi was denied a seat inside with the white passengers and was instead forced to sit on the coachbox next to the driver. Later, he was ordered to sit on a dirty sackcloth on the footboard. When Gandhi refused to comply, he was brutally assaulted.
Gandhi heard similar tales from other Indians living in apartheid South Africa. Outraged by the discriminatory treatment of Indians and other people of colour under South Africa’s colonial administration, Gandhi mobilised fellow social workers and led a series of protests against the oppressive regime, even getting arrested in the process. It was during this period that Gandhi coined the word “satyagraha” — derived from "satya" (truth) and "agraha" (insistence), which also included his political philosophy of non-violent resistance.
Non-violence is the greatest force at the disposal of mankind. It is mightier than the mightiest weapon of destruction devised by the ingenuity of man,” Gandhi wrote in Young India in 1920
Whether during the Dandi March of 1930, when thousands walked to the sea to break the salt law, or in the Quit India Movement of 1942, when an entire nation rose in unison, Mahatma Gandhi showed that moral force could stir millions without a single weapon raised.
And his message travelled far beyond India’s shores. Inspired by the Mahatma, Martin Luther King Jr. in America and Nelson Mandela in South Africa found the strength to challenge racism and apartheid. Across cultures and generations, his philosophy has endured, reminding humanity that non-violence is not a weakness but the most revolutionary power of all.
Gandhi at the UN: The Fifth Ahinsa Lecture
The Fifth Ahimsa Lecture, part of an ongoing series of lectures focused on non-violence, was last organised in September 2022 at the United Nations by UNESCO’s Mahatma Gandhi Institute of Education for Peace and Sustainable Development (MGIEP) in partnership with India’s Permanent Mission. It brought Gandhi’s philosophy vividly to life. Centred on the theme “Education for Human Flourishing”, the event stressed that true learning must nurture the body, mind, and spirit, and cultivate empathy and moral imagination alongside knowledge. A highlight was the use of a life-size hologram of Mahatma Gandhi, which conveyed his reflections on education and non-violence — a blend of tradition and technology that left a striking impact.
The lecture drew participation from India’s Permanent Representative to the UN, Ambassador Ruchira Kamboj, global eminent voices like Bernice King (daughter of Martin Luther King Jr.), youth representatives, and education experts who emphasised that Gandhi’s ideals remain a vital source of guidance for building peaceful, compassionate, and inclusive societies, especially at a time when education is being redefined as a tool for human flourishing rather than mere economic advancement.
Government Initiatives Based on Gandhian Philosophies
Just as Gandhi’s railways journeys helped him understand India’s diverse needs, modern India has translated his core philosophies into comprehensive national programmes that address the very issues he championed.
Government Initiatives Based on Gandhian Philosophies
Initiative
Launch Date/Details
Gandhian Philosophy
Key Statistics & Achievements
Swachh Bharat Mission
Launched on Gandhi Jayanti 2014
"Cleanliness is next to godliness"
• India declared Open Defecation Free on October 2, 2019 (Gandhi's 150th birth anniversary• 5,66,068 ODF+ villages (as of Aug 13, 2025)• More than 12 crore toilets constructed• 3 lakh children under age 5 lives saved (WHO data)
Self-Help Groups (SHGs)
Under Deendayal Antyodaya Yojana – National Rural Livelihoods Mission (DAY-NRLM)
Cooperative economics and grassroots empowerment
• Rs. 11,10,945.88 crore cumulative loans disbursed to women SHGs • 10.05 crore women mobilized into 90.90 lakh SHGs (as of June 2025)• Target of mobilizing 10 crore rural households achieved
SVAMITVA Scheme
Launched 2020 on National Panchayati Raj Day
Village self-reliance and Panchayati Raj
• 65 lakh property cards distributed • 50,000+ villages covered • Drone surveys in 3.20 lakh villages completed
Khadi and Village Industries
Ongoing promotion through KVIC
Swadeshi philosophy and village-based production
In the last 11 years, Production: 4x increase Sales: 5x increase Employment: 49% increase
Overall Sector (FY 2024-25): • Total production: Rs 1,16,599 crore • Total sales: Rs 1,70,551 crore • Employment: 1.94 crore people
Khadi Sector Specific: • Production: Rs 3,783 crore • Sales: Rs 7,145 crore • Employment: more than 5 lakh people PMEGP: • Over 10 lakh units set up • Employment to 90 lakh people Women Empowerment: • 57.45% of 7.43 lakh trainees (last decade) are women • 80% of 5 lakh Khadi artisans are women • Artisan wages increased by 275% in last 11 years
PM Janjatiya Unnat Gram Abhiyan (PM JUGA/DAJGUA)
Launched October 2, 2024 from Hazaribagh, Jharkhand by PM Modi
Tribal community advancement for national development
• Financial outlay: ₹79,156 crore (Union Govt contributing ₹56,333 crore) • Benefits over 5 crore tribal citizens • Covers 63,000 villages in 549 districts (71% of country) • Implemented through 17-line ministries
Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act
Ongoing
Right to dignified work and inclusive rural development
• 3.83 crore households availed employment • 106.77 crore person-days generated in FY 2025-26 (as of July 21, 2025)
Contemporary Global Relevance of Gandhi
Addressing modern crises: Gandhi's philosophy of non-violence remains crucial for tackling today's challenges including violent conflict, terrorism, economic inequalities, pandemics and climate change.
UN Founding Principles: UN Secretary-General António Guterres noted that Gandhi's vision forms key pillars of UN work, with his ideas foreshadowing the 2030 Agenda for Sustainable Development. Gandhi championed sanitation, maternal health, education, gender equality, hunger reduction, and development partnerships long before the SDGs were designed. Guterres emphasized that non-violence is a powerful tool for justice requiring courage and collective resolve.
This enduring relevance is reflected in global policy frameworks and how Gandhi's transformative journeys continue to be commemorated.
International Recognition and Collaboration
G20
During the 2023 G20 Summit in New Delhi, leaders from across G20 member nations and international organisations gathered at Raj Ghat, Mahatma Gandhi’s samadhi, to pay tribute. In his public message following the visit, PM Modi called Gandhi “the beacon of peace, service, compassion and non-violence,” highlighting that the Mahatma’s timeless ideals continue to guide global aspirations for a harmonious and inclusive future.
This act of homage wasn’t just ceremonial. It sent a strong, unified signal that amid competing geopolitical pressures and global challenges, there remains a place for Gandhi’s non-violent philosophy in international diplomacy.
Figure 4: World leaders paid homage to Mahatma Gandhi at Rajghat during
India's Presidency of G20
International Memorials and Commemorations
Figure 5: Park Marie Josee in the Commune of Molenbeek in
Brussels houses one of the oldest statues of Mahatma Gandhi
in Europe. The statue, sculpted by the renowned Belgian artist
Rene Cliquet, was installed in 1969 to mark the 100th Birth
Anniversary of Gandhi
Country
Location/City
Type of Memorial
Description
Belgium
Brussels, Antwerp
Memorials
Serve as spaces for tributes and community gatherings
United States
Washington D.C.
Bronze statue
Located near Indian Embassy, symbolizes enduring legacy and moral influence
Spain
Madrid (Joan Miró Square), Valladolid, Burgos, Gran Canarias, Barcelona
Statues
Multiple locations across the country
Serbia
New Belgrade
Bust
Placed on street named after Gandhi, draws floral tributes on birth anniversary
Switzerland
-
Statues and busts
At Indian Embassy
Thailand
Bangkok
Cultural commemorations
Events and drawing competitions highlighting Gandhi's ideals
Kazakhstan
-
Anniversary gatherings
Birth anniversary events organized by Indian missions
Netherlands
The Hague
Gandhi March
Largest ever Gandhi March on October 1st, 2017 with over 800 participants to mark International Day of Non-Violence
Railway Coach Exhibition Honours Gandhi's Transformative Journeys
The Union Minister of Culture and Tourism Gajendra Singh Shekhawat inaugurated a special Railway Coach dedicated to Mahatma Gandhi at Gandhi Darshan, Rajghat, on Sept. 11, 2024 in New Delhi. The coach commemorates Mahatma Gandhi's journey and his enduring legacy.
The exhibit features a meticulously restored railway coach from the era of Mahatma Gandhi, symbolising his famous train journeys that were instrumental in his mission to unite the nation and advocate for justice and equality. After spending years in South Africa leading various political movements, Gandhi moved back to India and travelled across the Indian subcontinent in third-class railway compartments to improve his understanding of India and his vision for a united nation.
"The railways were more than just a means of transportation for Gandhi, they were a vehicle for understanding India in its entirety," Vice Chairman of Gandhi Darshan Vijay Goel said during the inauguration.
Conclusion
The International Day of Non-Violence commemorates Gandhi's transcendental vision and philosophies of non-violence, truth and social justice, which remain as relevant today as they were during his lifetime and are now internationally recognised as pivotal to the holistic and inclusive progress of humankind. The Government of India as well as the world continue to be inspired by his political and social vision to ensure that societies globally are peaceful, just, and compassionate – today and in the future.
SK/RK
References
Press Information Bureau:
Others:
Click here to see PDF