Ministry of Women and Child Development
Smt. Savitri Thakur Flagged Off India Research Tour 2025 at ICSSR, New Delhi
Empowering women researchers and scholars is central to building an inclusive knowledge economy: Smt. Savitri Thakur
06 OCT 2025 2:52PM by PIB Delhi
Union Minister of State for Women and Child Development, Smt. Savitri Thakur, today formally flagged off the India Research Tour 2025 at the Indian Council for Social Science Research (ICSSR), New Delhi.
Organised by Springer Nature in collaboration with the Ministry of Education, Government of India, the India Research Tour is one of the country’s most ambitious outreach initiatives promoting integrity, inclusivity, and innovation in research. Now in its third edition, the tour will travel across 29 institutions in 15 cities and 7 states, focusing on Open Access, research integrity, diversity, inclusion, and ethical scholarship.
Addressing the gathering, Smt. Savitri Thakur highlighted the Government of India’s unwavering commitment under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi towards empowering women and children through knowledge, research, and innovation. She said that the India Research Tour is a vital platform for connecting with researchers across the country. It supports women in research, strengthens ethics in scholarship, and ensures equitable access to opportunities and resources. Empowering women researchers and scholars is central to building an inclusive knowledge economy. By promoting ethical research practices and democratising access to knowledge, this initiative contributes directly to the vision of Viksit Bharat.
Smt. Thakur further emphasised the Ministry’s focus on creating safe, supportive, and opportunity-rich environments for women scholars in universities and research institutions. She appreciated Springer Nature and ICSSR for ensuring that the Tour includes discussions on gender equality in research, ethical publication practices, and the Her Research, Our Future initiative, which aligns closely with the Ministry’s mission to mainstream women’s voices in academia and policymaking.
Also present on the occasion were Mr. Frank Vrancken Peeters, CEO, Springer Nature, Mr. Venkatesh Sarvasiddhi, Managing Director, Springer Nature India and Prof. Dhananjay Singh, Member Secretary, ICSSR.
This year’s tour will include visits to leading institutions such as IIT Kharagpur, IIT Kanpur, IIT Guwahati, Maulana Azad Medical College (New Delhi), IIM Calcutta, IIM Lucknow, and IIM Bodh Gaya.
The key pillars of India Research Tour 2025 include:
• Promoting Open Access (OA) and advancing awareness of One Nation, One Subscription (ONOS);
• Advancing Research Integrity and exploring the role of Artificial Intelligence in publishing;
• Promoting diversity and inclusion through initiatives such as Her Research, Our Future;
• Supporting the United Nations Sustainable Development Goals (SDGs) by democratizing access to knowledge.
Springer Nature is one of the world’s leading publishers of research and a pioneer in open science. Through its trusted brands and technology-driven platforms, Springer Nature supports researchers in sharing discoveries, helps educators advance learning, and empowers professionals to stay at the forefront of knowledge.

ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଆଇସିଏସ୍‍ଏସ୍‍ଆରରେ ଭାରତ ଗବେଷଣା ପରିଦର୍ଶନ-୨୦୨୫ ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କଲେ ସାବିତ୍ରୀ ଠାକୁର
ମହିଳା ଗବେଷକ ଏବଂ ବିଦ୍ୱାନମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଏକ ସମାବେଶୀ ଅର୍ଥନୀତି ଗଠନର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ: ଶ୍ରୀମତୀ ଠାକୁର
06 OCT 2025 2:52PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁ ବିକାଶ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ସାବିତ୍ରୀ ଠାକୁର ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀଠାରେ ଥିବା ଭାରତୀୟ ସାମାଜିକ ବିଜ୍ଞାନ ଗବେଷଣା ପରିଷଦ (ଆଇସିଏସ୍‍ଏସ୍‍ଆର)ରେ ଭାରତ ଗବେଷଣା ପରିଦର୍ଶନ ୨୦୨୫କୁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବରେ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସହିତ ସ୍ପ୍ରିଙ୍ଗର ନେଚର ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ, ଭାରତ ଗବେଷଣା ପରିଦର୍ଶନ ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ପ୍ରସାର ପଦକ୍ଷେପ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଯାହା ଗବେଷଣାରେ ଅଖଣ୍ଡତା, ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତି ଏବଂ ନବସୃଜନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ। ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହାର ତୃତୀୟ ସଂସ୍କରଣରେ, ଏହି ପରିଦର୍ଶନ ୧୫ ସହର ଏବଂ ୭ଟି ରାଜ୍ୟର ୨୯ ଟି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଭ୍ରମଣ କରିବ, ଯାହା ଗବେଷଣାରେ ବିବିଧତା, ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତି ଏବଂ ନୈତିକ ଛାତ୍ରବୃତ୍ତି ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବ।
ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି, ଶ୍ରୀମତୀ ଠାକୁର ଜ୍ଞାନ, ଗବେଷଣା ଏବଂ ନବସୃଜନ ମାଧ୍ୟମରେ ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଅଟଳ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଇଣ୍ଡିଆ ରିସର୍ଚ୍ଚ ଟୁର୍ ସାରା ଦେଶର ଗବେଷକଙ୍କ ସହ ସଂଯୋଗ ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ। ଏହା ଗବେଷଣାରେ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରେ, ଛାତ୍ରବୃତ୍ତିରେ ନୀତିଶାସ୍ତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରି ସୁଯୋଗ ଏବଂ ସମ୍ବଳର ସମାନ ପ୍ରବେଶ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ। ମହିଳା ଗବେଷକ ଏବଂ ବିଦ୍ୱାନମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଏକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଜ୍ଞାନ ଅର୍ଥନୀତି ଗଠନର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ। ନୈତିକ ଗବେଷଣା ଅଭ୍ୟାସକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ଏବଂ ଜ୍ଞାନର ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ କରି, ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ବିକଶିତ ଭାରତର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ସିଧାସଳଖ ସହଯୋଗ କରୁଛି।
ଶ୍ରୀମତୀ ଠାକୁର ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ ମହିଳା ବିଦ୍ୱାନମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୁରକ୍ଷିତ, ସହାୟକ ଏବଂ ସୁଯୋଗ ସମୃଦ୍ଧ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଉପରେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଧ୍ୟାନ ଉପରେ ଆହୁରି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ସ୍ପ୍ରିଙ୍ଗର୍ ନେଚର ଏବଂ ଆଇସିଏସ୍‍ଏସ୍‍ଆରକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ଟୁର୍ ଗବେଷଣାରେ ଲିଙ୍ଗଗତ ସମାନତା, ନୈତିକ ପ୍ରକାଶନ ଅଭ୍ୟାସ ଏବଂ ତାଙ୍କର ଗବେଷଣା, ଆମର ଭବିଷ୍ୟତ ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରେ। ଯାହା ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ସ୍ୱରକୁ ମୁଖ୍ୟଧାରାରେ ସାମିଲ କରିବା ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ମିଶନ ସହିତ ଘନିଷ୍ଠ ଭାବରେ ସମନ୍ୱିତ।
ଏହି ଅବସରରେ ସ୍ପ୍ରିଙ୍ଗର ନେଚରର ସିଇଓ ଫ୍ରାଙ୍କ୍ ଭ୍ରାଙ୍କେନ୍ ପିଟର୍ସ, ସ୍ପ୍ରିଙ୍ଗର ନେଚର ଇଣ୍ଡିଆର ପରିଚାଳନା ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଶ୍ରୀ ଭେଙ୍କଟେଶ ସର୍ବସିଦ୍ଧି ଏବଂ ଆଇସିଏସ୍‍ଏସ୍‍ଆର ସଦସ୍ୟ ସଚିବ ପ୍ରଫେସର ଧନଞ୍ଜୟ ସିଂହ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଏହି ବର୍ଷର ଗବେଷଣା ପରିଦର୍ଶନରେ ଆଇଆଇଟି ଖଡଗପୁର, ଆଇଆଇଟି କାନପୁର, ଆଇଆଇଟି ଗୌହାଟି, ମୌଲାନା ଆଜାଦ ମେଡିକାଲ କଲେଜ (ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ), ଆଇଆଇଏମ କଲିକତା, ଆଇଆଇଏମ ଲକ୍ଷ୍ନୌ, ଏବଂ ଆଇଆଇଏମ ବୋଧଗୟା ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ପରିଦର୍ଶନ କରାଯିବ।
ଇଣ୍ଡିଆ ରିସର୍ଚ୍ଚ ଟୁର୍ ୨୦୨୫ର ପ୍ରମୁଖ ସ୍ତମ୍ଭଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି:
ଖୋଲା ପ୍ରବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର, ଏକ ସଦସ୍ୟତା ବିଷୟରେ ସଚେତନତାକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବା;
ଗବେଷଣା ଅଖଣ୍ଡତାକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବା ଏବଂ ପ୍ରକାଶନରେ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତାର ଭୂମିକା ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା;
ତାଙ୍କର ଗବେଷଣା, ଆମର ଭବିଷ୍ୟତ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ବିବିଧତା ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା;
ଜ୍ଞାନର ପ୍ରବେଶକୁ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ କରି ମିଳିତ ଜାତିସଂଘର ସତତ ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା।
ସ୍ପ୍ରିଙ୍ଗର ନେଚର ବିଶ୍ୱର ପ୍ରମୁଖ ଗବେଷଣା ପ୍ରକାଶକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଜଣେ ଏବଂ ମୁକ୍ତ ବିଜ୍ଞାନରେ ଅଗ୍ରଣୀ। ଏହାର ବିଶ୍ୱସ୍ତ ବ୍ରାଣ୍ଡ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା-ଚାଳିତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମାଧ୍ୟମରେ, ସ୍ପ୍ରିଙ୍ଗର ନେଚର ଗବେଷକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଆବିଷ୍କାରଗୁଡ଼ିକୁ ବାଣ୍ଟିବାରେ, ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷଣକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାରେ ଏବଂ ବୃତ୍ତିଗତମାନଙ୍କୁ ଜ୍ଞାନର ଆଗରେ ରହିବାକୁ ସଶକ୍ତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ।