গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে গোৱা ৰাজ্য চৰকাৰৰ ‘মহাজে ঘৰ যোজনা’ আৰু বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন তথা আধাৰশিলা স্থাপন কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত সংস্কাৰৰ বাবে আমাৰ চৰকাৰৰ সুদক্ষ প্ৰশাসন, সংবেদনশীল শাসন ব্যৱস্থা আৰু কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ প্ৰমাণ 'মহাজে ঘৰ যোজনা'
প্ৰায় ১১ ধৰণৰ আইনী বিবাদত জড়িত লাখ লাখ গোৱাৰ নাগৰিকক সম্পত্তিৰ অধিকাৰ প্ৰদান কৰাটো সবলীকৰণৰ এক উল্লেখযোগ্য প্ৰতীক
গোৱাৰ মুখ্যমন্ত্ৰী আৰু তেওঁৰ দলটোৱে একক আইন প্ৰণয়ন কৰি গৃহ নিৰ্মাণৰ সকলো সমস্যা সমাধান কৰিছে, যাৰ ফলত গোৱাৰ আধা সংখ্যক জনসংখ্যা উপকৃত হৈছে
আজি এই অনুষ্ঠানৰ জৰিয়তে গোৱা চৰকাৰে ১০ লাখ লোকক ঘৰৰ মালিক হ’বলৈ সক্ষম কৰি তুলিছে
আজি ২,৪৫২ কোটি টকাৰ ২১টা উন্নয়ন প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰা হয় আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হয়, যিয়ে গোৱাৰ উন্নয়নত এক উল্লেখযোগ্য গতি দিব
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ‘বিকশিত ভাৰত’ৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে যদিও গোৱাত যি গতিত সমস্যা সমাধান হৈছে, তাৰ লগে লগে ই প্ৰথমখন সম্পূৰ্ণ উন্নত ৰাজ্য হিচাপে পৰিগণিত হ’ব
গোৱা ভাৰত মাতাৰ কপালত ফোঁটৰ দৰে আৰু ইয়াৰ উন্নয়নে আন বহু ৰাজ্যক অগ্ৰগতিৰ বাবে অনুপ্ৰাণিত কৰিব
এই দীপাৱলীত আহক আমি সকলোৱে বিদেশী সামগ্ৰীৰ পৰিৱৰ্তে স্বদেশী সামগ্ৰী গ্ৰহণ কৰাৰ সংক
04 OCT 2025 9:43PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে গোৱা ৰাজ্য চৰকাৰৰ ‘মহাজে ঘৰ যোজনা’ আৰু বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। এই উপলক্ষে গোৱাৰ মুখ্যমন্ত্ৰী ড° প্ৰমোদ সাৱন্ত, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰীপদ নাইককে ধৰি কেইবাগৰাকীও বিশিষ্ট ব্যক্তি উপস্থিত থাকে।
ভাষণ প্ৰসংগত কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে আজি আৰম্ভ হোৱা ‘মহাজে ঘৰ যোজনা’ কেৱল চৰকাৰী আঁচনি নহয়, বৰঞ্চ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত এক সক্ষম প্ৰশাসন আৰু এখন সংবেদনশীল চৰকাৰৰ নেতৃত্বত সংস্কাৰৰ বাবে কৰা প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰতিফলন । তেওঁ কয় যে ঘৰৰ মালিকীস্বত্বৰ অধিকাৰ গোৱাৰ লাখ লাখ নাগৰিকক প্ৰদান কৰাটো—যিসকল প্ৰায় ১১টা ভিন্ন ধৰণৰ আইনী জটিলতাৰ মাজত জড়িত হৈ পৰিছিল—সৱলীকৰণৰ দিশত এক ডাঙৰ পদক্ষেপ। তেওঁ লগতে কয় যে ড০ প্ৰমোদ সাৱন্ত আৰু তেওঁৰ দলটোৱে একক আইন প্ৰণয়নৰ জৰিয়তে সকলো ধৰণৰ বিজুতি দূৰ কৰি গোৱাৰ জনসংখ্যাৰ প্ৰায় আধা সংখ্যক লোকক উপকৃত কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে গোৱাৰ চৰকাৰে তিনিদিনৰ ভিতৰত ঘৰ মেৰামতিৰ অনুমতি নিশ্চিত কৰিছে আৰু লগতে বিদ্যুৎ তথা পানী যোগানৰ নিশ্চয়তা দিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ২০১৪ চনত শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী প্ৰধানমন্ত্ৰী হোৱাৰ সময়ত তেওঁ সকলো ৰাজ্যকে জনসাধাৰণৰ সমস্যা বুজিবলৈ, তেওঁলোকৰ যন্ত্ৰণা অনুভৱ কৰিবলৈ, তেওঁলোকৰ সমস্যাৰ আইনী সমাধান বিচাৰিবলৈ আৰু প্ৰয়োজন হ’লে নতুন আইন আনি মানুহক তেওঁলোকৰ উচিত প্ৰাপ্য প্ৰদান কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰিছিল। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ দৃষ্টিভংগীৰ দ্বাৰা অনুপ্ৰাণিত হৈ সমগ্ৰ দেশৰ আমাৰ সকলো চৰকাৰে এই দিশত কাম কৰি আছে, আৰু ফলস্বৰূপে স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰৰ পাছত এতিয়া দেশৰ ৬০ কোটি দৰিদ্ৰ নাগৰিকে জীৱনৰ সকলো অত্যাৱশ্যকীয় সুবিধা লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে দেশৰ ৬০ কোটি দৰিদ্ৰ লোকৰ জীৱনলৈ পোহৰ আৰু আশা কঢ়িয়াই আনিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে আজি এই কাৰ্যসূচীৰ জৰিয়তে আইনী জটিলতাত জড়িত ১০ লাখ নাগৰিকক ঘৰৰ মালিকীস্বত্ব প্ৰদান কৰা হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে ইয়াৰ সমান্তৰালকৈ ২,৪৫২ কোটি টকাৰ ২১টা উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পও উদ্বোধন কৰা হৈছে আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। ইয়াৰ দ্বাৰা গোৱাৰ উন্নয়নে এক বৃহৎ গতি লাভ কৰিছে আৰু এই সকলো পদক্ষেপে সমৃদ্ধিশালী তথা উন্নত গোৱা গঢ়ি তোলাত অৰিহণা যোগাব।CR5_1781.JPG
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ২০১৪ চনত গোৱাৰ জনমূৰি আয় আছিল ১,১২,০৭৩ টকা, যিটো ২০২৩–২৪ চনত ৩,৫৭,০০০ টকালৈ বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ কয় যে বহু বছৰ ধৰি আমাৰ জনজাতীয় ভাই-ভনীসকলে সংৰক্ষণৰ সুবিধা লাভ কৰা নাছিল, কিন্তু এতিয়া তেওঁলোকক বিধানসভাত সংৰক্ষিত আসনৰ জৰিয়তে প্ৰতিনিধিত্ব কৰা হ’ব। তেওঁ লগতে কয় যে ২০২৫ চনৰ ৫ আগষ্টত ভাৰতৰ সংসদে এই সন্দৰ্ভত এখন আইন গৃহীত কৰে। তেওঁ কয় যে বিৰোধী দলে গোৱাক সৰু ৰাজ্য বুলি কয়, কিন্তু ৰাজ্য এখন সৰুৱেই হওক বা ডাঙৰেই হওক ইয়াৰ প্ৰতিজন নাগৰিক ভাৰতীয়। গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত “বিকশিত ভাৰত”ৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে, কিন্তু যি গতিৰে গোৱাত সমস্যা সমাধান হৈছে, সেই গতিয়ে গোৱাক প্ৰথমখন সম্পূৰ্ণ উন্নত ৰাজ্য হিচাপে পৰিগণিত কৰিব ।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে কেৱল গোৱাই নহয়, প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে নৱৰাত্ৰিৰ প্ৰথম দিনটোতে সমগ্ৰ দেশৰ মহিলাসকলক উপহাৰ দিছে, দৈনন্দিন অত্যাৱশ্যকীয় ৩৯৫ বিধ সামগ্ৰীৰ জি এছ টি এক তৃতীয়াংশতকৈও কমলৈ হ্ৰাস কৰি, যাৰ ফলত ভাৰতৰ জনসাধাৰণ বহুখিনি উপকৃত হৈছে। তেওঁ কয় যে স্বাধীনতাৰ পিছৰে পৰা কোনো চৰকাৰে ইমান বৃহৎ কৰ হ্ৰাস কৰা নাই। তেওঁ লগতে কয় যে এই দীপাৱলীত আমি সকলোৱে প্ৰতিশ্ৰুতি গ্ৰহণ কৰিব লাগিব যে আমি কোনো বিদেশত নিৰ্মিত সামগ্ৰী আমাৰ ঘৰত ব্যৱহাৰ নকৰো। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে দেশৰ ১৪০ কোটি নাগৰিকে যদি কেৱল স্বদেশী সামগ্ৰী ক্ৰয় কৰি ব্যৱহাৰ কৰে তেন্তে ভাৰত অতি সোনকালে সঁচা অৰ্থত এক মহান দেশ হিচাপে পৰিগণিত হ’ব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে মোদী চৰকাৰে ১২ লাখ টকা পৰ্যন্ত আয়কৰ ওপৰত আয়কৰ প্ৰত্যাহাৰ কৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ২০১৪ চনত ২.৫ লাখ টকা পৰ্যন্ত আয় কৰমুক্ত আছিল আৰু মোদী চৰকাৰৰ যোৱা ১১ বছৰত এই সীমা ১২ লাখ টকালৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে আয়কৰ ৰেহাই আৰু জি এছ টি হ্ৰাসৰ জৰিয়তে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে দেশৰ মহিলাসকলৰ ক্ৰয় ক্ষমতা শক্তিশালী কৰিছে। গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে অনাগত বছৰবোৰত গোৱাক ভাৰতৰ প্ৰথমখন সম্পূৰ্ণ উন্নত ৰাজ্য হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ দিশত আমি সকলোৱে কাম কৰিব লাগিব।তেওঁ লগতে কয় যে গোৱা ভাৰত মাতাৰ কপালত ফোঁটৰ দৰে আৰু গোৱাৰ উন্নয়নে আন বহু ৰাজ্যকো একে প্ৰগতিৰ পথ অনুসৰণ কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰিব।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, inaugurates and lays foundation stone for the Goa state government’s ‘Mhaje Ghar Yojana’ and various development projects
'Mhaje Ghar Yojana' is a testament to the efficient administration, sensitive governance, and the hard work of our government under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi for reforms
Granting property rights to lakhs of Goa’s citizens entangled in nearly 11 types of legal disputes is a significant symbol of empowerment
Goa Chief Minister and his team, by enacting a single law, have resolved all housing discrepancies, benefiting half of Goa’s population
Today, through a single event, the Goa government has enabled 10 lakh people to become owners of their homes
Today, 21 development projects worth ₹2,452 crore were inaugurated and their foundation stones laid, marking a significant leap in Goa’s development
Prime Minister Modi has set the goal of a ‘Viksit Bharat’ by 2047, but with the pace at which problems are being resolved in Goa, it will become the first fully developed state
Goa is like a bindi on the forehead of Bharat Mata, and its development will inspire many other states to progress
This Diwali, let us all resolve to adopt Swadeshi products instead of foreign ones
If the 140 crore people of our country buy and use only swadeshi products, our India will become great very soon
The opposition party calls Goa a small state, but whether a state is small or large, every citizen here is an Indian
04 OCT 2025 9:43PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah inaugurated and laid the foundation stones for the Goa State Government’s ‘Mhaje Ghar Yojana’ and various development projects. On this occasion, Chief Minister of Goa Dr. Pramod Sawant, Union Minister Shripad Naik, and several other dignitaries were present.
In his address, the Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the ‘Mhaje Ghar Yojana’ being launched today is not just a government scheme, but a reflection of the efforts made by our governments under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi for reforms, led by a capable administration and a sensitive government. He said that granting ownership rights of their houses to lakhs of citizens of Goa—who had been entangled in about 11 different types of legal complications—is a major step toward empowerment. He added that Dr. Pramod Sawant and his team have benefited nearly half of Goa’s population by eliminating all kinds of anomalies through the enactment of a single law. Shri Shah also said that the Goa Government has ensured permission for house repairs within three days and has guaranteed the supply of electricity and water as well.
Shri Amit Shah said that when Shri Narendra Modi became the Prime Minister in 2014, he inspired all the states to understand the problems of the people, feel their pain, find legal solutions to their issues, and, if necessary, bring in new laws to grant people their rightful entitlements. He said that, inspired by Prime Minister Modi’s vision, all our governments across the country are working in this direction, and as a result, 75 years after Independence, 60 crore poor citizens of the nation have now gained access to all essential amenities of life. He added that Prime Minister Modi has brought light and hope into the lives of 60 crore poor people in the country.
Union Home Minister said that today, through a single programme, 10 lakh citizens entangled in legal complications have been granted ownership rights to their homes. He added that along with this, 21 development projects worth ₹2,452 crore have also been inaugurated and their foundation stones laid today. This marks a major leap forward in Goa’s development, and all these initiatives will contribute to builda prosperous and developed Goa.
Shri Amit Shah said that in 2014, Goa’s per capita income was ₹1,12,073, which has increased to ₹3,57,000 in the year 2023–24. He said that for many years, our tribal brothers and sisters did not receive reservation benefits, but now they will be represented through reserved seats in the Legislative Assembly. He added that on August 5, 2025, the Parliament of India passed an Act in this regard. He said that the opposition party calls Goa a small state, but whether a state is small or large, every citizen here is an Indian. The Home Minister added that Prime Minister Modi has set the goal of a “Viksit Bharat” by 2047, but at the pace with which problems are being resolved in Goa, it will become the first fully developed state.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that not only Goa, but Prime Minister Modi has given a gift to women across the country on the very first day of Navratri by reducing the GST on 395 essential everyday items to less than one-third, thereby greatly benefiting the people of India. He said that since Independence, no government has ever made such a large tax reduction. He further stated that this Diwali, we must all take a pledge that we will not use any foreign-made products in our households. Shri Shah said that if all 140 crore citizens of the country buy and use only Swadeshi products, India will soon become a truly great nation.
Shri Amit Shah said that the Modi government has abolished income tax on income up to ₹12 lakh. He mentioned that in 2014, income up to ₹2.5 lakh was tax-free, and during the last 11 years of the Modi government, this limit has been increased to ₹12 lakh. He said that through income tax exemptions and GST reductions, Prime Minister Modi has strengthened the purchasing power of the women of the country. The Home Minister stated that we must all work towards making Goa the first fully developed state in India in the coming years.He added that Goa is like a bindiya on the forehead of Bharat Mata, and the development of Goa will inspire many other states to follow the same path of progress.