କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୃଷି ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରମୁଖ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କଲେ କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ
03 OCT 2025 8:03PM by PIB Bhubaneswar
"କୃଷି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକରେ ସ୍ନାତକ ପଦବୀର ୨୦% ଆଇସିଏଆର ର ସର୍ବଭାରତୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ପରୀକ୍ଷା ମାଧ୍ୟମରେ ପୂରଣ କରାଯିବ" - ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ
'ଏକ ଦେଶ – ଏକ କୃଷି - ଏକ ଦଳ' ଭାବନା ଅନୁଯାୟୀ, ଯୋଗ୍ୟତା ମାନଦଣ୍ଡ ଏବଂ ବିଷୟକୁ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ସମାନ କରାଯାଇଛି
"ବାୟୋଲୋଜି, କେମିଷ୍ଟ୍ରି, ଫିଜିକ୍‌ସ, ମ୍ୟାଥମାଟିକ୍‌ସ ବା ଏଗ୍ରିକଲ୍‌ଚର ବିଷୟ ଥିବା ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ନାମଲେଖା ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟ ହେବେ" - ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ
03.10.2025 : କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି, କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ, ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ କୃଷି ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଚିନ୍ତାର ସମାଧାନ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା କୃଷି ଛାତ୍ର ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଅଭିଭାବକଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ଆଣିଛି। ବର୍ତ୍ତମାନଠାରୁ, ଭାରତୀୟ କୃଷି ଗବେଷଣା ପରିଷଦ (ଆଇସିଏଆର) ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ଏକ ସର୍ବଭାରତୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ପରୀକ୍ଷା ମାଧ୍ୟମରେ କୃଷି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକରେ ସ୍ନାତକ ପଦବୀର ୨୦% ପୂରଣ କରାଯିବ। 'ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର - ଗୋଟିଏ କୃଷି - ଗୋଟିଏ ଦଳ' ଭାବନା ସହିତ, ସାରା ଦେଶର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟତା ମାନଦଣ୍ଡ ଏବଂ ବିଷୟ ଗୋଷ୍ଠୀକୁ ସମାନ କରାଯାଇଛି। ଏହା ଦ୍ୱାଦଶ ଶ୍ରେଣୀରେ ଜୀବବିଜ୍ଞାନ, ରସାୟନ ବିଜ୍ଞାନ, ପଦାର୍ଥ ବିଜ୍ଞାନ, ଗଣିତ କିମ୍ବା କୃଷି ପଢ଼ୁଥିବା ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାବରେ ସିୟୁଇଟି - ଆଇସିଏଆର ଜାତୀୟ ପ୍ରବେଶିକା ପରୀକ୍ଷା ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରବେଶ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବାକୁ ସୁଯୋଗ ଦେବ।
ଦିଲ୍ଲୀରେ ଗଣମାଧ୍ୟମ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରି ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ କହିଥିଲେ ଯେ କିଛି ବର୍ଷ ଧରି, ବି.ଏସସି. କୃଷି ନାମଲେଖା ପାଇଁ ଅଯୋଗ୍ୟ ମାନଦଣ୍ଡ ଯୋଗୁଁ କୃଷି ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତିବନ୍ଧକର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିଲେ। ଦ୍ୱାଦଶ ଶ୍ରେଣୀ (ଏଗ୍ରିକଲଚର/ ବାୟୋଲୋଜି/ କେମିଷ୍ଟ୍ରି/ ଫିଜିକ୍‌ସ/ ମ୍ୟାଥମାଟିକ୍‌ସ) ରେ ବିଭିନ୍ନ ବିଷୟ ମିଶ୍ରଣ, ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ନିୟମ ଏବଂ ଭିନ୍ନ ଯୋଗ୍ୟତା ଆବଶ୍ୟକତା ଯୋଗୁଁ ଅନେକ ଯୋଗ୍ୟ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ପଛରେ ପଡ଼ିଯାଇଥିଲେ। ଗତ କିଛି ଦିନ ମଧ୍ୟରେ, ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆରେ ଏହି ସମସ୍ୟାକୁ ଉତ୍‌ଥାପନ କରିଥିଲେ ଏବଂ କିଛି ରାଜ୍ୟ ପ୍ରତିନିଧି ମଧ୍ୟ ଏ ବିଷୟରେ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଚିଠି ଲେଖିଥିଲେ। ସମ୍ବେଦନଶୀଳତାର ସହିତ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଦେଇ, ସେ ଏହି ସମସ୍ୟାର ତୁରନ୍ତ ବିଚାର କରିଥିଲେ ଏବଂ ଆଇସିଏଆର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡକ୍ଟର ମାଙ୍ଗୀ ଲାଲ ଜାଟଙ୍କୁ କୃଷି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଭାଇସ ଚାନ୍ସେଲରମାନଙ୍କ ସହିତ ଏକ ଶୀଘ୍ର ସମାଧାନ ଖୋଜିବା ପାଇଁ ଯୋଗାଯୋଗ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ ଏକ ସମାଧାନ ପାଇଁ ତୁରନ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ହେତୁ ଆଇସିଏଆର ଡିଜି ଏବଂ ତାଙ୍କ ଦଳକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ଏବଂ ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକୁ ଶୀଘ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାରେ ସହଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ କୃଷି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ଭାଇସ୍ ଚାନ୍ସେଲରମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ସହିତ, ସାରା ଦେଶରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରବେଶକୁ ସରଳୀକୃତ ଏବଂ ସମାନ କରାଯାଇଛି। ୨୦୨୫-୨୬ ଶିକ୍ଷାବର୍ଷରୁ ଆରମ୍ଭ ହେଉଥିବା ଏହି ସୁଗମ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ବି.ଏସସି. କୃଷିରେ ନାମଲେଖା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଜଟିଳତା ଦୂର କରିବ ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୩୦୦୦ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ ଲାଭ ଦେବ।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ବି.ଏସସି (କୃଷି) ପାଇଁ ଆଇସିଏଆର କୋଟା ସିଟ୍ ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ୫୦ ଟି କୃଷି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ମଧ୍ୟରୁ ୪୨ ଟି ପୂର୍ବରୁ ଏବିସି (ଏଗ୍ରିକଲ୍‌ଚର, ବାୟୋଲୋଜି, କେମିଷ୍ଟ୍ରି)କୁ ଯୋଗ୍ୟତା ମିଶ୍ରଣ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିସାରିଛନ୍ତି, ଯାହା ସାଧାରଣତଃ କୃଷି କିମ୍ବା ଆନ୍ତଃ-କୃଷି ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ଅଧ୍ୟୟନ କରନ୍ତି। ଏହା ସହିତ, ତିନୋଟି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପିସିଏ (ଫିଜିକ୍‌ସ, କେମିଷ୍ଟ୍ରି, ଏଗ୍ରିକଲଚର) କୁ ମଧ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ପ୍ରୟାସ ସହିତ, ୨୦୨୫-୨୬ ରେ ଉପଲବ୍ଧ ୩୧୨୧ ଆଇସିଏଆର କୋଟା ସିଟ୍ ମଧ୍ୟରୁ ପ୍ରାୟ ୨୭୦୦ ସିଟ୍ (ପ୍ରାୟ ୮୫%) ଦ୍ୱାଦଶ ଶ୍ରେଣୀରେ କୃଷି/ଆନ୍ତଃ-କୃଷି ବିଷୟ ଥିବା ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ।
ବାକି ପାଞ୍ଚଟି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, ଯାହାର ପରିଚାଳନା ବୋର୍ଡର ଅନୁମୋଦନ ଆବଶ୍ୟକ, ସେମାନେ ନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୨୬-୨୭ ଶିକ୍ଷାବର୍ଷରୁ, ଦ୍ୱାଦଶ ଶ୍ରେଣୀ କୃଷିକୁ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କର ଯୋଗ୍ୟତା ମାନଦଣ୍ଡରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯିବ। ଏହି ଭାଇସ-ଚାନ୍ସେଲରମାନଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା ଜାରି ରହିଛି, ଏହି ଅଧିବେଶନ ମଧ୍ୟରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Union Agriculture Minister Shri Shivraj Singh Chouhan resolves major concern of agriculture students
“20% of undergraduate seats in agricultural universities to be filled through ICAR’s all-India competitive examination” – Shri Shivraj Singh
Under the spirit of ‘One Nation–One Agriculture–One Team’, eligibility criteria and subject groups made uniform for students
“Students with subject groups of Biology, Chemistry, Physics, Mathematics or Agriculture to be eligible for admission” – Shri Chouhan
03 OCT 2025 8:03PM by PIB Delhi
Union Minister for Agriculture, Farmers’ Welfare, and Rural Development, Shri Shivraj Singh Chouhan has resolved a major concern in agricultural education, bringing a huge relief to agriculture students and their parents. Henceforth, 20% of undergraduate seats in agricultural universities will be filled through an all-India competitive examination conducted by the Indian Council of Agricultural Research (ICAR). In line with the spirit of ‘One Nation–One Agriculture–One Team’, the eligibility criteria and subject groups for students across the country have been made uniform. This will allow students who studied Biology, Chemistry, Physics, Mathematics or Agriculture in Class 12 to secure admission through the CUET-ICAR national entrance exam in a direct and transparent manner.
Speaking to the media in Delhi, Shri Shivraj Singh explained that for several years, agricultural students faced a significant hurdle due to ineligible criteria for B.Sc. Agriculture admissions. Different subject combinations in Class 12 (Agriculture/Biology/Chemistry/Physics/Mathematics), varying state rules, and differing eligibility requirements caused many deserving students to be left behind. In recent days, students highlighted this problem on social media, and some state representatives also wrote to the minister about it. Responding with sensitivity, he took prompt cognisance of the issue and directed ICAR Director General Dr. Mangi Lal Jat to engage with agricultural universities and their vice chancellors to find a quick solution.
Shri Chouhan congratulated the ICAR DG and his team for working promptly towards a resolution and thanked the agricultural universities and vice chancellors for cooperating in implementing the reforms swiftly. He said that with this decision, admissions are now simplified and uniform for students across the country. This streamlined arrangement, starting from the 2025–26 academic year, will remove admission-related complications in B.Sc. Agriculture, and directly benefit nearly 3,000 students.
The Union Minister informed that of the 50 agricultural universities providing ICAR quota seats for B.Sc. (Agriculture), 42 have already accepted ABC (Agriculture, Biology, Chemistry) as the eligibility combination, usually studied by agriculture or inter-agriculture students. In addition, three universities have also accepted PCA (Physics, Chemistry, Agriculture). With this effort, about 2,700 seats (around 85%) out of the 3,121 ICAR quota seats available in 2025–26 will be accessible to students with Agriculture/Inter-Agriculture subjects in Class 12.
The remaining five universities, which require approval from their management board, have assured that from the 2026–27 academic session, Class 12 Agriculture will also be included in their eligibility criteria. Discussions with these vice chancellors are ongoing, with efforts being made to introduce the change within this session itself.