Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah inaugurates a state-level exhibition on New Criminal Laws in Kurukshetra, Haryana, and dedicated and lays foundation stone for various development projects of the Haryana government worth approximately Rs. 900 crore
Our governments have left no stone unturned in the development of Haryana, and in a first, Haryana Govt. have worked free from a narrow perspective to provide governance for every district and community
In a state like Haryana, once notorious for job allocation through favoritism, today jobs are provided solely on the basis of merit, without "parchi" or "kharchi", this is a major achievement of our government
The core principles of Citizen First, Dignity First, and Justice First, given by Prime Minister Shri Narendra Modi ji, form the foundation of the New Criminal Laws
Due to the new laws, Haryana's conviction rate has doubled from 40% to over 80%, for which the Haryana government deserves congratulations
In Haryana, 71% of charge-sheets were filed within 60 days, and 83% within 90 days, indicating initial success
Under the Modi government, the police are now working with data instead of batons and scientific evidence instead of third-degree methods
Through the new laws, the five pillars of the criminal justice system—police, jails, judiciary, prosecution, and forensics—have been interconnected online
Due to the provision of E-FIR in the new laws, women no longer need to visit police stations to file an FIR
Under the new laws, trials can be conducted in absentia for criminals who have fled abroad
Under the training program of the Home Ministry, 14.8 lakh police personnel, 42,000 jail officers, 19,000 court-related personnel, and 11,000 public prosecutors have been trained
If 140 crore Indians adopt indigenous products, India will become the world's largest market, and our economy will be counted among the top economies globally
By 2047, the path to making India the best in every field globally will pass through the resolve for Swadeshi
03 OCT 2025 7:18PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah inaugurated a state-level exhibition on new criminal laws in Kurukshetra, Haryana, and dedicated and laid the foundation stone for various development projects of the Haryana government. On this occasion, Chief Minister of Haryana Shri Nayab Singh Saini, Union Home Secretary Shri Govind Mohan, and several other dignitaries were present.
In his address, Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the Nayab Singh Saini government has inaugurated 4 development projects worth approximately 900 crore rupees and laid the foundation stone for 8 projects today. He said that for the third consecutive time, the people of Haryana have given us a majority, and our governments have left no stone unturned in the development of Haryana. First in the history of Haryana, our government has worked with a broad vision, free from narrow perspectives, to provide governance for every district and community. Shri Shah said that in a state like Haryana, once notorious for job allocation through favoritism, today jobs are provided solely on the basis of merit, without "kharchi" (bribery) or "parchi" (nepotism) , this is a major achievement of our government.
Shri Amit Shah stated that a grand exhibition has been organized here today to share information about the three new criminal laws introduced by the Modi government, which have replaced the three criminal laws enacted by the British. The Home Minister expressed confidence that after 2026, every FIR will be fully resolved approximately within three years. He noted that the old laws were made by the British with the purpose of maintaining their colonial rule. Shri Shah remarked that while we gained independence on August 15, 1947, we were not freed from the laws enacted by the British Parliament. Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, a new era of the Bharatiya Nyaya Sanhita began on July 1, 2024, by abolishing the three British-era laws. He emphasized that these new laws are grounded in ensuring justice rather than punishment and protecting the rights guaranteed to even the poorest citizens of the country by our Constitution.
Union Home Minister stated that previously, due to the inability to secure bail, criminals would remain in jail for years without conviction. However, now, after completing one-third of their sentence, the police themselves appeal for their release. Shri Shah said that earlier, the conviction rate in Haryana was around 40 per cent, but with the implementation of the new laws, the conviction rate has doubled, exceeding 80 per cent.
Shri Amit Shah said that the new laws have been crafted based on the three principles given by Prime Minister Modi: Citizen First, Dignity First, and Justice First. He also said that while Prime Minister Modi has brought reforms in many sectors in India, the most significant reform of the 21st century is the three new laws of our criminal justice system. He highlighted that today, our police work with data instead of batons and scientific evidence instead of third-degree methods. Through these laws, the five pillars of the criminal justice system—police, jails, judiciary, prosecution, and forensics—have been interconnected online. Shri Shah said that the new laws include a separate chapter for women and children. With the introduction of E-FIR and Zero FIR, women no longer need to visit police stations. Videography of all seizures has been made mandatory, and the chain of custody for evidence has been ensured. Additionally, forensic investigation has been made compulsory for all offenses carrying a punishment of seven years or more.
Union Home Minister stated that for the first time, the new criminal laws have defined offenses such as terrorism, organized crime, and mob lynching. Additionally, timelines have been set for the police, judiciary, and prosecution for the first time. He said that a provision for Trial in Absentia has been introduced for criminals who flee the country. Shri Shah noted that within one year of the implementation of the new criminal laws, approximately 53 per cent of FIRs had charge-sheets filed within 60 days, and 65 per cent within 90 days. In Haryana, 71 percent of charge-sheets were filed within 60 days, and 83 per cent within 90 days, indicating initial success.
Shri Amit Shah stated that the Union Home Ministry, Government of India has trained 14.8 lakh police personnel, 42,000 jail officers, 19,000 court-related personnel, and 11,000 public prosecutors through an intensive training program.
Union Home Minister and Minister of Cooperation stated that the call for self-reliance given by Prime Minister Shri Narendra Modi will pave the way for creating a great India by 2047. He said that if 140 crore Indians buy products made in our country, India will become the world's largest market, and our economy will progress. Shri Shah emphasized that by 2047, India will be at the forefront in every field globally, and the path to this goal lies through self-reliance and indigenization. Producing within the country, increasing production, and every Indian purchasing domestically made goods is the key to elevating India to the top position in the world. Shri Shah urged the people of Haryana to take a pledge on Diwali to use only products made in India, as this will fulfill Prime Minister Modi’s vision of self-reliance.

ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ରାଜ୍ୟସ୍ତରୀୟ ନୂତନ ଅପରାଧିକ ଆଇନ ପ୍ରଦର୍ଶନୀକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
03 OCT 2025 7:18PM by PIB Bhubaneswar
ହରିୟାଣା ସରକାରଙ୍କର ପ୍ରାୟ ୯୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ ତଥା ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମ ସରକାର ହରିୟାଣାର ବିକାଶରେ କୌଣସି ପ୍ରୟାସ ଛାଡ଼ିନାହାନ୍ତି, ଏବଂ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ହରିୟାଣା ସରକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲା ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପାଇଁ ଶାସନ ପ୍ରଦାନ କରିବାର ଏକ ସଂକୀର୍ଣ୍ଣ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ମୁକ୍ତ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି
ଏକଦା ପକ୍ଷପାତିତା ମାଧ୍ୟମରେ ଚାକିରି ଆବଣ୍ଟନ ପାଇଁ କୁଖ୍ୟାତ ଥିବା ହରିୟାଣା ଭଳି ରାଜ୍ୟରେ ଆଜି କେବଳ ଯୋଗ୍ୟତା ଆଧାରରେ ଚାକିରି ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି, 'ପର୍ଚି’ କିମ୍ବା 'ଖର୍ଚି’ ବିନା, ଏହା ଆମ ସରକାରଙ୍କ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସଫଳତା
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଜୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦତ୍ତ- ନାଗରିକ ପ୍ରଥମେ, ମର୍ଯ୍ୟାଦା ପ୍ରଥମେ, ଏବଂ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଥମେ ଆଦି ମୂଳ ସିଦ୍ଧାନ୍ତ ନୂତନ ଅପରାଧିକ ଆଇନର ମୂଳଦୁଆ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି
ନୂଆ ଆଇନ କାରଣରୁ ହରିୟାଣାର ଦଣ୍ଡବିଧାନ ହାର ୪୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇ ୮୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ହୋଇଛି, ଯେଉଁଥିପାଇଁ ହରିୟାଣା ସରକାର ପ୍ରଶଂସା ପାଇବାକୁ ଯୋଗ୍ୟ
ହରିୟାଣାରେ ୬୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ୭୧ ପ୍ରତିଶତ ଏବଂ ୯୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ୮୩ ପ୍ରତିଶତ ଚାର୍ଜସିଟ୍ ଦାଖଲ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ସଫଳତାର ସଙ୍କେତ ଦେଉଛି
ମୋଦୀ ସରକାର ଅଧୀନରେ ପୋଲିସ ବର୍ତ୍ତମାନ ଥାର୍ଡ-ଡିଗ୍ରୀ ପଦ୍ଧତି ପରିବର୍ତ୍ତେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପ୍ରମାଣ ଏବଂ ଲାଠି ପରିବର୍ତ୍ତେ ତଥ୍ୟର ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି
ନୂତନ ଆଇନ ମାଧ୍ୟମରେ, ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ପାଞ୍ଚଟି ସ୍ତମ୍ଭ-ପୋଲିସ୍, ଜେଲ୍, ନ୍ୟାୟପାଳିକା, ଅଭିଯୋଜନ ଏବଂ ଫରେନସିକ୍-ଅନଲାଇନରେ ପରସ୍ପର ସହିତ ଯୋଡି ହୋଇଛି
ନୂଆ ଆଇନରେ ଇ-ଏଫ୍ ଆଇ ଆରର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଥିବାରୁ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଆଉ ଏଫ୍ ଆଇ ଆର୍ ଦାଖଲ କରିବା ପାଇଁ ଥାନାକୁ ଯିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ
ନୂତନ ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ, ବିଦେଶ ପଳାୟନ କରିଥିବା ଅପରାଧୀଙ୍କ ଅନୁପସ୍ଥିତିରେ ବିଚାର କରାଯାଇପାରିବ
ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ୧୪.୮ ଲକ୍ଷ ପୋଲିସ କର୍ମଚାରୀ, ୪୨,୦୦୦ ଜେଲ୍ ଅଧିକାରୀ, ୧୯,୦୦୦ ଅଦାଲତି କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ ୧୧,୦୦୦ ସରକାରୀ ଓକିଲଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦିଆଯାଇଛି
ଯଦି ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟ ସ୍ୱଦେଶୀ ଉତ୍ପାଦ ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତି, ତେବେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ବଜାରରେ ପରିଣତ ହେବ, ଏବଂ ଆମର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ବିଶ୍ୱର ଶୀର୍ଷ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟରେ ଗଣାଯିବ
୨୦୪୭ ମସିହା ସୁଦ୍ଧା ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ କରିବାର ମାର୍ଗ ସ୍ୱଦେଶୀ ସଂକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ଦେଇ ଗତି କରିବ
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ହରିୟାଣାର କୁରୁକ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ଅପରାଧିକ ଆଇନ ଉପରେ ଏକ ରାଜ୍ୟସ୍ତରୀୟ ପ୍ରଦର୍ଶନୀକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ହରିୟାଣା ସରକାରଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗ ତଥା ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ। ଏହି ଅବସରରେ ହରିୟାଣାର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନାଏବ ସିଂ ସାଇନି, କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଗୋବିନ୍ଦ ମୋହନ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଶାହ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ କହିଥିଲେ ଯେ, ନାଏବ ସିଂହ ସାଇନି ସରକାର ଆଜି ପାଖାପାଖି ୯୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ୪ଟି ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ କରି ୮ଟି ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ କ୍ରମାଗତ ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ହରିୟାଣାର ଲୋକମାନେ ଆମକୁ ସଂଖ୍ୟାଗରିଷ୍ଠତା ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଆମ ସରକାର ହରିୟାଣାର ବିକାଶରେ କୌଣସି ପ୍ରୟାସ ଛାଡ଼ିନାହାନ୍ତି। ହରିୟାଣା ଇତିହାସରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ, ଆମ ସରକାର ସଂକୀର୍ଣ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ମୁକ୍ତ ହୋଇ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲା ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପାଇଁ ଶାସନ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟାପକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ହରିୟାଣା ଭଳି ରାଜ୍ୟ, ଯେଉଁ ରାଜ୍ୟ ଏକଦା ପକ୍ଷପାତିତା ମାଧ୍ୟମରେ ଚାକିରି ଆବଣ୍ଟନ ପାଇଁ କୁଖ୍ୟାତ ଥିଲା, ଆଜି କେବଳ ଯୋଗ୍ୟତା ଆଧାରରେ ଚାକିରି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି, 'ଖର୍ଚି’ (ଲାଞ୍ଚ) କିମ୍ବା 'ପର୍ଚି’ (ପରିବାରବାଦ) ବିନା, ଏହା ଆମ ସରକାରଙ୍କ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସଫଳତା।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରବର୍ତ୍ତିତ ତିନୋଟି ନୂତନ ଅପରାଧିକ ଆଇନ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ସେୟାର କରିବା ପାଇଁ ଆଜି ଏଠାରେ ଏକ ଭବ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ବ୍ରିଟିଶମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଣୀତ ତିନୋଟି ଅପରାଧିକ ଆଇନକୁ ବଦଳାଇ ଦେଇଛି। ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ୨୦୨୬ ମସିହା ପରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଏଫ୍. ଆଇ. ଆର୍. ପାଖାପାଖି ତିନି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ସମାଧାନ ହୋଇଯିବ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ପୁରୁଣା ଆଇନଗୁଡ଼ିକ ବ୍ରିଟିଶମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କ ଔପନିବେଶିକ ଶାସନକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଥିଲା। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ, ୧୯୪୭ ମସିହା ଅଗଷ୍ଟ ୧୫ ତାରିଖରେ ଆମେ ସ୍ୱାଧୀନତା ହାସଲ କରିଥିଲୁ, କିନ୍ତୁ ବ୍ରିଟିଶ ସଂସଦ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଣୀତ ଆଇନରୁ ଆମେ ମୁକ୍ତ ହୋଇନଥିଲୁ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ, ୧ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୪ ମସିହାରେ ବ୍ରିଟିଶ ଯୁଗର ତିନୋଟି ଆଇନକୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରି ଭାରତୀୟ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତାର ଏକ ନୂତନ ଯୁଗ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ନୂତନ ଆଇନଗୁଡ଼ିକ ଦଣ୍ଡ ଦେବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ନ୍ୟାୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ଆମ ସମ୍ବିଧାନ ଦ୍ୱାରା ଦେଶର ଦରିଦ୍ରତମ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦିଆଯାଇଥିବା ଅଧିକାରର ସୁରକ୍ଷା ଉପରେ ଆଧାରିତ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ପୂର୍ବରୁ, ଜାମିନ ପାଇବାରେ ଅସମର୍ଥତା କାରଣରୁ ଅପରାଧୀମାନେ ଦୋଷୀ ସାବ୍ୟସ୍ତ ନହୋଇ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଜେଲରେ ରହୁଥିଲେ। ତେବେ, ଏବେ ସେମାନଙ୍କ ଦଣ୍ଡାଦେଶର ଏକ ତୃତୀୟାଂଶ ପୂରଣ କରିବା ପରେ ପୋଲିସ ନିଜେ ସେମାନଙ୍କ ମୁକ୍ତି ପାଇଁ ଆବେଦନ କରୁଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ପୂର୍ବରୁ ହରିୟାଣାରେ ଦଣ୍ଡବିଧାନ ହାର ପାଖାପାଖି ୪୦ ପ୍ରତିଶତ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ନୂଆ ଆଇନ ଲାଗୁ ହେବା ପରେ ଦଣ୍ଡବିଧାନ ହାର ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇ ୮୦ ପ୍ରତିଶତକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଦିଆଯାଇଥିବା ତିନୋଟି ନୀତି: ନାଗରିକ ପ୍ରଥମେ, ମର୍ଯ୍ୟାଦା ପ୍ରଥମେ ଏବଂ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଥମେ ଆଧାରରେ ନୂତନ ଆଇନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭାରତରେ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଂସ୍କାର ଆଣିଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂସ୍କାର ହେଉଛି ଆମର ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ତିନୋଟି ନୂତନ ଆଇନ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, ଆଜି ଆମର ପୋଲିସ ଥାର୍ଡ-ଡିଗ୍ରୀ ପଦ୍ଧତି ପରିବର୍ତ୍ତେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପ୍ରମାଣ ଏବଂ ଲାଠି ପରିବର୍ତ୍ତେ ତଥ୍ୟର ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ଏହି ଆଇନ ମାଧ୍ୟମରେ, ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ପାଞ୍ଚଟି ସ୍ତମ୍ଭ-ପୋଲିସ୍, ଜେଲ୍, ନ୍ୟାୟପାଳିକା, ଅଭିଯୋଜନ ଏବଂ ଫରେନସିକ୍-ଅନଲାଇନରେ ପରସ୍ପର ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ହୋଇଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ନୂଆ ଆଇନରେ ମହିଳା ଏବଂ ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଅଲଗା ଅଧ୍ୟାୟ ରହିଛି। ଇ-ଏଫ୍. ଆଇ. ଆର୍. ଏବଂ ଜିରୋ ଏଫ୍. ଆଇ. ଆର୍. ପ୍ରଚଳନ ହେବା ପରେ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଆଉ ଥାନାକୁ ଯିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ। ସମସ୍ତ ଜବତ ସାମଗ୍ରୀର ଭିଡିଓଗ୍ରାଫି ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ପ୍ରମାଣ ପାଇଁ ହେପାଜତ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇଛି। ଅଧିକନ୍ତୁ, ସାତ ବର୍ଷ କିମ୍ବା ତା'ଠାରୁ ଅଧିକ ଦଣ୍ଡବିଧାନ ଥିବା ସମସ୍ତ ଅପରାଧ ପାଇଁ ଫରେନସିକ୍ ତଦନ୍ତ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରାଯାଇଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ନୂତନ ଅପରାଧିକ ଆଇନରେ ଆତଙ୍କବାଦ, ସଙ୍ଗଠିତ ଅପରାଧ ଏବଂ ଗଣଦୁଷ୍କର୍ମ ଭଳି ଅପରାଧକୁ ପରିଭାଷିତ କରାଯାଇଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ, ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ପୋଲିସ, ନ୍ୟାୟପାଳିକା ଏବଂ ଅଭିଯୋଜନ ପକ୍ଷ ପାଇଁ ସମୟସୀମା ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶ ଛାଡ଼ି ପଳାୟନ କରୁଥିବା ଅପରାଧୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅନୁପସ୍ଥିତିରେ ବିଚାର ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଇଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ନୂତନ ଅପରାଧିକ ଆଇନ ଲାଗୁ ହେବାର ଏକ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ପ୍ରାୟ ୫୩ ପ୍ରତିଶତ ଏଫ୍. ଆଇ. ଆର୍. ରେ ୬୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଏବଂ ୬୫ ପ୍ରତିଶତ ୯୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଚାର୍ଜସିଟ୍ ଦାଖଲ କରାଯାଇଥିଲା। ହରିୟାଣାରେ ୬୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ୭୧ ପ୍ରତିଶତ ଏବଂ ୯୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ୮୩ ପ୍ରତିଶତ ଚାର୍ଜସିଟ୍ ଦାଖଲ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ସଫଳତାର ସଙ୍କେତ ଦେଉଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଭାରତ ସରକାର ଏକ ବ୍ୟାପକ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଜରିଆରେ ୧୪.୮ ଲକ୍ଷ ପୋଲିସ କର୍ମଚାରୀ, ୪୨,୦୦୦ ଜେଲ୍ ଅଧିକାରୀ, ୧୯,୦୦୦ ଅଦାଲତି କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ ୧୧,୦୦୦ ସରକାରୀ ଓକିଲଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦେଇଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଦିଆଯାଇଥିବା ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଆହ୍ୱାନ ୨୦୪୭ ମସିହା ସୁଦ୍ଧା ଏକ ମହାନ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ପଥ ପରିଷ୍କାର କରିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଯଦି ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟ ଆମ ଦେଶରେ ନିର୍ମିତ ଉତ୍ପାଦ କିଣନ୍ତି, ତେବେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ବଜାରରେ ପରିଣତ ହେବ ଏବଂ ଆମର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରଗତି କରିବ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, ୨୦୪୭ ମସିହା ସୁଦ୍ଧା ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଗ୍ରଭାଗରେ ରହିବା ସହ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଏବଂ ସ୍ୱଦେଶୀକରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାର ମାର୍ଗ ରହିଛି। ଦେଶ ଭିତରେ ଉତ୍ପାଦନ, ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ଘରୋଇ ସାମଗ୍ରୀ କ୍ରୟ କରିବା ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ଶୀର୍ଷ ସ୍ଥାନକୁ ଉନ୍ନୀତ କରିବାର ଚାବିକାଠି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ହରିୟାଣାର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଦୀପାବଳି ଅବସରରେ କେବଳ ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ଉତ୍ପାଦ ବ୍ୟବହାର କରିବାପାଇଁ ଶପଥ ନେବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ, କାରଣ ଏହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ପୂରଣ କରିବ।