পথ পৰিবহণ আৰু ঘাইপথ মন্ত্ৰালয়
এন এইচ এ আয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ প্ৰকল্প নিৰ্দিষ্ট তথ্যৰ সৈতে কিউ আৰ কোড ছাইন ব" ৰ্ড স্থাপন কৰিব
03 OCT 2025 1:48PM by PIB Guwahati
স্বচ্ছতা বৃদ্ধি আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ ব্যৱহাৰকাৰীসকলক 'যাতায়াতৰ সহজতা' প্ৰদান কৰিবলৈ এন এইচ এ আয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ যাত্ৰীসকলক প্ৰাসংগিক প্ৰকল্পৰ নিৰ্দিষ্ট তথ্য আৰু জৰুৰীকালীন হেল্পলাইন নম্বৰ প্ৰদান কৰিবলৈ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ কাষত 'কুইক ৰেছপন্স (কিউ আৰ) কোড' ৰ সৈতে প্ৰকল্প তথ্য সংকেত ফলক স্থাপন কৰিব।
উলম্ব কিউ. আৰ. কোড ছাইন ব"ৰ্ডসমূহে ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ নম্বৰ, ঘাইপথৰ শৃংখলা, প্ৰকল্পৰ দৈৰ্ঘ্য, নিৰ্মাণ/ৰক্ষণাবেক্ষণৰ সময়সীমা, ঘাইপথ পেট্ৰ"লৰ বাবে যোগাযোগ নম্বৰ, টোল মেনেজাৰ, প্ৰকল্প মেনেজাৰ, ৰেচিডেণ্ট ইঞ্জিনিয়াৰ, জৰুৰীকালীন হেল্পলাইন ১০৩৩, এন. এইচ. এ. আই. আঞ্চলিক কাৰ্যালয়ৰ লগতে চিকিৎসালয়, পেট্ৰ"ল পাম্প, শৌচাগাৰ, আৰক্ষী ষ্টেচন, ৰেষ্টুৰেণ্ট, টোল প্লাজালৈ দূৰত্ব, ট্ৰাক লে-বাই, পাঞ্চাৰ মেৰামতিৰ দোকান আৰু বাহন ছাৰ্ভিছ ষ্টেচন/ই-চাৰ্জিং ষ্টেচন আদিৰ দৰে নিৰ্দিষ্ট সুবিধাসমূহৰ বিষয়ে সবিশেষ তথ্য প্ৰদান কৰিব।
দৃশ্যমানতা বৃদ্ধিৰ বাবে, ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ ব্যৱহাৰকাৰীসকলৰ সুবিধাৰ বাবে পথৰ কাষৰ সুবিধা, বিশ্ৰাম ক্ষেত্ৰ, টোল প্লাজা, ট্ৰাক লে-বাই, হাইৱে ষ্টাৰ্ট/এণ্ড পইণ্ট, আৰু সংকেতৰ ওচৰত 'কিউ আৰ কোড' ছাইন ব' ৰ্ড স্থাপন কৰা হ'ব।
ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ বিষয়ে নিৰ্দিষ্ট তথ্য প্ৰদান কৰা আৰু স্বচ্ছতা বৃদ্ধি কৰাৰ উপৰি, কিউ আৰ কোড ছাইন ব"ৰ্ডে কেৱল জৰুৰীকালীন আৰু স্থানীয় তথ্যৰ উন্নত প্ৰৱেশাধিকাৰৰ জৰিয়তে পথ সুৰক্ষা বৃদ্ধি কৰাত সহায় কৰাই নহয় বৰঞ্চ সমগ্ৰ দেশতে ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ বিষয়ে ব্যৱহাৰকাৰীৰ অভিজ্ঞতা আৰু সজাগতা উন্নত কৰাৰ ক্ষেত্ৰতো গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব।

Ministry of Road Transport & Highways
NHAI to Install QR Code Sign Boards with Project Specific Information of National Highways
03 OCT 2025 1:48PM by PIB Delhi
In order to enhance transparency and provide ‘Ease of Commuting’ to the National Highway users, NHAI will install Project Information Sign Boards with ‘Quick Response (QR) Codes’ along the National Highway stretches to provide relevant project specific information and emergency helpline numbers to National Highway commuters. ​
The vertical QR Code Sign Boards will provide project-specific information including National Highway number, Highway chainage, project length, construction/maintenance periods, Contact numbers for Highway Patrol, Toll Manager, Project Manager, Resident Engineer, Emergency Helpline 1033, NHAI field office as well as details about nearby facilities like hospitals, petrol pumps, toilets, police stations, restaurants, distance to toll plaza, truck lay bye, puncher repair shop and vehicle service stations/e-Charging Station etc.
For enhanced visibility, the ‘QR Code’ sign boards will be placed near wayside amenities, rest areas, toll plazas, truck lay-byes, highway start/end points, and signages for the convenience of National Highway users. ​
Apart from providing specific information about the National Highway stretches and enhancing transparency, the QR code sign boards will not only help to enhance road safety through better access to emergency and local information but also go a long way in improving user experience and awareness about National Highways across the country.