କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପିଏମ୍-କିସାନ୍‍ର ୨୧ତମ କିସ୍ତି ଜାରି, କେନ୍ଦ୍ର କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ଚାଷୀଙ୍କୁ ୫୪୦ କୋଟିର ସହାୟତା
26 SEP 2025 2:49PM by PIB Bhubaneswar
• ପଞ୍ଜାବ, ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ୨୭ ଲକ୍ଷ କୃଷକ ଉପକୃତ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିସାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ( ପିଏମ୍‍-କିସାନ୍‍) ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୨୧ତମ କିସ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ଭିଡିଓ କନ୍‍ଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ। ବର୍ଷା, ବନ୍ୟା ଓ ଭୂସ୍ଖଳନ ପ୍ରଭାବିତ ୩ ରାଜ୍ୟର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଏହି କିସ୍ତି ପ୍ରଦାନରେ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇଛି। ଏହି କିସ୍ତି ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ଆୟୋଜିତ ଭର୍ଚୁଆଲ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଭାବିତ ତିନି ରାଜ୍ୟ ପଞ୍ଜାବ, ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀ, ସାଂସଦ ବରିଷ୍ଠ ପଦାଧିକାରୀଙ୍କ ସହ କୃଷକ ସଂଗଠନର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ।
ନିକଟ ଅତୀତରେ ବର୍ଷା ବିତ୍ପାତ ହେତୁ ତିନୋଟି ରାଜ୍ୟ ଭୟାବହ ବନ୍ୟା ଏବଂ ଭୂସ୍ଖଳନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇ ବହୁ କ୍ଷୟକ୍ଷତି ସହିଛନ୍ତି। ଏହି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଚାଷ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବହୁତ କ୍ଷୟ କ୍ଷତି ହୋଇଥିବାରୁ, କୃଷକମାନେ ଓ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାର ଖୁବ ଦୁଃଖର ସମୟ ଅତିବାହିତ କରୁଛନ୍ତି। ଏହି ସହାୟତା ସେମାନଙ୍କର ଏହି ଦୁଃଖକୁ ଲାଘବ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଇଛି। ଏହିକ୍ରମରେ ଆଜିର ପିଏମ୍‍-କିସାନ କିସ୍ତି ପ୍ରଦାନ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱ ବହନ କରୁଛି। ୨୭ ଲକ୍ଷ ଚାଷୀଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତାକୁ ଏହି କିସ୍ତି ଆକାରରେ ୫୪୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ଏଥିରେ ୨ଲକ୍ଷ ୭୦ ହଜାର ମହିଳା ଚାଷୀ ରହିଛନ୍ତି। ସେମାନେ ଏହି ସହାୟତାକୁ ବ୍ୟବହାର କରି ବିପର୍ଯ୍ୟୟକୁ ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ସାହସ ଜୁଟାଇପାରିବେ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଇଛି।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ, କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିସ୍ଥିତିରେ ସରକାର ଚାଷୀଙ୍କ ସହିତ ଠିଆ ହେବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃଦୋହରାଇଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ୨୦୦୦ ଟଙ୍କାର କିସ୍ତି ସହାୟତା ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ତୁରନ୍ତ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବାରେ, ପରବର୍ତ୍ତୀ ବିହନ ଚକ୍ର ପାଇଁ ବିହନ ଏବଂ ସାର କିଣିବାରେ ଏବଂ ଚାଷ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଫେରାଇ ଆଣିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ବ୍ୟତୀତ, ଏହି କିସ୍ତି ଏକ ଆଶ୍ୱାସନା ଯେ ସରକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଚାଷୀଙ୍କ ପ୍ରତି ଯତ୍ନବାନ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ପ୍ରତିକୂଳତା ବିରୁଦ୍ଧରେ ସେମାନଙ୍କ ସଂଘର୍ଷରେ କେହି ପଛରେ ରହିବେ ନାହିଁ।
ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ସମୟରେ ଏକ କ୍ଷୁଦ୍ର ପ୍ରାମାଣିକ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ତିନୋଟି ବନ୍ୟା ପ୍ରଭାବିତ ରାଜ୍ୟର ଚାଷୀମାନେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଅସୁବିଧା ଏବଂ ଏହି ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତିରେ ସେମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକୁ ଦର୍ଶାଯାଇଥିଲା। ଏହି ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରଟି https://rb.gy/w673av ଲିଙ୍କରେ ମାଧ୍ୟମରେ ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇପାରିବ।
କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀ ଚଳିତ ମାସର ଆରମ୍ଭରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବନ୍ୟା ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳ ଗସ୍ତକୁ ମଧ୍ୟ ମନେ ପକାଇଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ସେ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, ପଞ୍ଜାବ ଏବଂ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ପାଇଁ ଯଥାକ୍ରମେ ୧୫୦୦ କୋଟି, ୧୬୦୦ କୋଟି ଏବଂ ୧୨୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ, ମୃତକ ଏବଂ ଆହତଙ୍କ ପରିବାର ପାଇଁ ଅନୁକମ୍ପା ରାଶି ସହିତ ଶିଶୁଙ୍କ ପାଇଁ ପିଏମ୍ କେୟାର୍ସ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା। ପିଏମ୍‍-କିସାନର ୨୧ତମ କିସ୍ତିର ପ୍ରକାଶନ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଏବଂ ଚାଷୀ ପରିବାରକୁ ସେମାନଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ସମୟରେ ସମୟୋଚିତ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ସଂକଳ୍ପକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
ଏହି କିସ୍ତି ପ୍ରଦାନ ସହିତ, ୨୪ ଫେବୃଆରୀ ୨୦୧୯ ମସିହାରେ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରଠାରୁ ତିନୋଟି ରାଜ୍ୟକୁ ପିଏମ୍‍- କିସାନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ଅର୍ଥର ପରିମାଣ ୧୩୨୬ କୋଟି ଟଙ୍କା ପାର କରିଛି।
ରାଜ୍ୟୱାରୀ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ବିବରଣୀ ଏବଂ ୨୧ ତମ କିସ୍ତିରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ପରିମାଣ ନିମ୍ନ ପ୍ରକାରେ ଅଟେ:
ରାଜ୍ୟ
ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା
ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ଟଙ୍କା
(କୋଟିରେ
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହେବା ଦିନଠୁ ଆଜିଯାଏ ପ୍ରଦତ୍ତ ଅର୍ଥ ( କୋଟି ଟଙ୍କାରେ)
ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ
୮,୦୧,୦୪୫
୧୬୦.୨୧
୩,୬୩୧
ପଞ୍ଜାବ
୧୧,୦୯,୮୯୫
୨୨୧.୯୮
୬,୫୫୩
ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ
୭,୮୯,୧୨୮
୧୫୭.୮୩
୩,୪୪୨
ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟରେ ପିଏମ୍‍ କିସାନ ଯୋଜନାର ୨୧ତମ କିସ୍ତି ପ୍ରଦାନ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କର ଚାଷୀମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଅଟଳ ସମର୍ଥନକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ କରେ, ବିଶେଷକରି ଯେଉଁମାନେ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଏବଂ ଜୀବିକା ନିର୍ବାହ ବାଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛନ୍ତି।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
21st Instalment of PM-KISAN released by Union Agriculture Minister to Farmers of Rain and Flood Affected States of Himachal Pradesh, Punjab, and Uttarakhand via Video Conferencing
More than Rs 540 Crore transferred to over 27 lakh Farmers in the three States New
26 SEP 2025 2:49PM by PIB Delhi
The release of the 21st instalment of the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN) scheme was declared today by the Hon’ble Union Agriculture Minister, Shri Shivraj Singh Chouhan, through video conferencing. This instalment has been specially prioritised for the farmers of Himachal Pradesh, Punjab, and Uttarakhand who have been severely affected by recent floods and landslides. Hon’ble Agriculture Ministers, MPs, MLAs, and senior officials of Himachal Pradesh, Punjab, and Uttarakhand, along with representatives of farmer groups also joined the event virtually.
The three States have recently faced severe floods, landslides, and widespread crop losses, causing immense hardship to farming families. In this context, today’s release of PM-KISAN assumes even greater importance. A total of more than ₹540 crore has been directly transferred into the bank accounts of over 27 lakh farmers, including around 2.7 lakh women farmers, across the three States. This support aims to provide timely relief to farmers as they work to recover from the recent calamities.
During the event, Shri Shivraj Singh Chouhan reaffirmed the Government’s commitment to stand by farmers in every situation. He highlighted that the instalment of ₹2,000 will help farmers meet immediate household needs, procure seeds and fertilizers for the next sowing cycle, and restore their confidence to resume cultivation. He emphasized that beyond financial support, this instalment is a reassurance that the Government cares for every farmer and no one will be left behind in their struggle against natural adversities.
A short documentary film was also played during the video conference, bringing forth the hardships faced by farmers in the three flood-affected States and the measures being taken by the Government to support them in this hour of need. The film can be accessed through the following link https://rb.gy/w673av.
The Agriculture Minister also recalled the visit of the Hon’ble Prime Minister to the flood-affected areas earlier this month, where he announced comprehensive relief measures including financial assistance of ₹1500 crore, ₹1600 crore, and ₹1200 crore for Himachal Pradesh, Punjab, and Uttarakhand respectively, in addition to ex-gratia for families of the deceased and the injured, as well as support under the PM CARES for Children scheme. The release of the 21st instalment of PM-KISAN builds on these measures and reflects the Government’s resolve to extend timely help to farming families in their hour of need.
With this release, the cumulative disbursement under PM-KISAN to the three States has crossed ₹13,626 crore since the launch of the scheme on 24th February 2019. The State-wise details of beneficiaries and amount transferred in the 21st instalment are as follows:
Table 1:State-wise beneficiary count and amount transferred in 21st instalment of PM-KISAN
State
No. of Beneficiaries
Amount Transferred
(in ₹ Cr.)
Total Amount Transferred since launch (in ₹ Cr.)
Himachal Pradesh
8,01,045
160.21
3,631
Punjab
11,09,895
221.98
6,553
Uttarakhand
7,89,128
157.83
3,442
The timely release of the 21st instalment underscores the unwavering support of the Government of India to its farmers, especially those confronting the dual challenge of natural disasters and livelihood disruption.