ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗଣତନ୍ତ୍ର ପାଇଁ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
20 MAR 2024 9:36PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ଗଣତନ୍ତ୍ର ପାଇଁ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି। ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଗଣତନ୍ତ୍ର ପାଇଁ ଅଭିଜ୍ଞତା ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଏବଂ ପରସ୍ପରଠାରୁ ଶିଖିବା ପାଇଁ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ବୋଲି ଅଭିହିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗଣତନ୍ତ୍ର ପ୍ରତି ଭାରତର ଗଭୀର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନରାବୃତ୍ତି କରି କହିଛନ୍ତି, "ଭାରତରେ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଏକ ପ୍ରାଚୀନ ଏବଂ ଅଖଣ୍ଡ ସଂସ୍କୃତି ରହିଛି। ଏହା ଭାରତୀୟ ସଭ୍ୟତାର ଜୀବନରକ୍ଷା ହୋଇଛି।" ସେ ଆହୁରି ଦୃଢ଼ତାର ସହିତ କହିଛନ୍ତି, "ସମ୍ମତି-ନିର୍ମାଣ, ଖୋଲା ଆଲୋଚନା ଏବଂ ମୁକ୍ତ ଆଲୋଚନା ଭାରତର ଇତିହାସରେ ପ୍ରତିଧ୍ୱନିତ ହୋଇଛି। ସେଥିପାଇଁ ମୋର ସାଥୀ ନାଗରିକମାନେ ଭାରତକୁ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଜନନୀ ବୋଲି ବିବେଚନା କରନ୍ତି।"
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, "ଆଜି, ଭାରତ କେବଳ ଏହାର ୧.୪ ବିଲିୟନ ଲୋକଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ କରୁନାହିଁ ବରଂ ବିଶ୍ୱକୁ ଆଶା ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ଯେ ଗଣତନ୍ତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରେ ଏବଂ ସଶକ୍ତ କରେ।" ସେ ବିଶ୍ୱ ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ଭାରତର ଅବଦାନର ଉଦାହରଣ ଉଦ୍ଧୃତ କଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ମହିଳା ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ପାଇଁ ଆଇନଗତ ପଦକ୍ଷେପ, ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂରୀକରଣ ପ୍ରୟାସ ଏବଂ କୋଭିଡି-୧୯ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହାୟତା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଗଣତନ୍ତ୍ର ସାମ୍ନା କରୁଥିବା ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗମୂଳକ ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ସେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତି, ନିରପେକ୍ଷତା ଏବଂ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
"ଅଶାନ୍ତି ଏବଂ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଯୁଗରେ, ଗଣତନ୍ତ୍ର ଅନେକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୁଏ। ଏଥିପାଇଁ ଆମକୁ ଏକାଠି କାମ କରିବାକୁ ପଡିବ," ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ। "ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ଭାରତ ସମସ୍ତ ସହଯୋଗୀ ଗଣତନ୍ତ୍ର ସହିତ ନିଜର ଅଭିଜ୍ଞତା ବାଣ୍ଟିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଛି।"

Prime Minister's Office
PM addresses Summit for Democracy
20 MAR 2024 9:36PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today addressed the Summit for Democracy via video conferencing. Calling Summit for Democracy a crucial platform for democracies worldwide to exchange experiences and learn from each other, the Prime Minister reiterated India's deep-rooted commitment to democracy, stating, "India has an ancient and unbroken culture of democracy. It has been the lifeblood of Indian civilization." He further asserted, "Consensus-building, open dialogue, and free discussion have resonated throughout India's history. That is why my fellow citizens consider India to be the Mother of Democracy."
Prime Minister Modi stated, "Today, India is not only fulfilling the aspirations of its 1.4 billion people but is also providing hope to the world that democracy delivers and empowers." He cited instances of India's contributions to global democracy, including legislative measures for women's representation, poverty alleviation efforts, and international assistance during the COVID-19 pandemic.
Prime Minister Modi called for collaborative efforts among democratic nations to address challenges facing democracy worldwide. He emphasized the need for inclusivity, fairness, and participative decision-making in international systems and institutions.
"In the era of turmoil and transitions, democracy faces many challenges. This requires us to work together," Prime Minister Modi remarked. "India stands ready to share its experience with all fellow democracies in this pursuit."