ସହଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ରାଜକୋଟରେ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ସମେତ ସାତଟି ଜିଲ୍ଲା ସମବାୟ ସମିତିର ବାର୍ଷିକ ବୈଠକକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କଲେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଓ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
22 SEP 2025 8:16PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ର ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି
ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଦେଶର କୃଷକ, ପଶୁପାଳକ ଓ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ଲାଭ ପ୍ରାପ୍ତିର ସୁଯୋଗ
ଏକ ସମବାୟ ସଂସ୍ଥାର ବିଶେଷତ୍ୱ ହେଉଛି ଏହାର ଲାଭ ପୁଞ୍ଜିପତିମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୁହେଁ, କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ
ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ୬୦ ରୁ ଅଧିକ ପଦକ୍ଷେପ କାରଣରୁ, ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଦୁର୍ବଳ ହେଉଥିବା ସମବାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା କେବଳ ସ୍ଥିର ହୋଇନାହିଁ, ବରଂ ୧୨ ପ୍ରତିଶତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର ସହିତ ସୁଦୃଢ଼ ମଧ୍ୟ ହୋଇଛି
ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ୬୦ରୁ ଅଧିକ ପଦକ୍ଷେପ କାରଣରୁ ସମବାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସ୍ଥିର ହେବା ସହ ୧୨ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ହୋଇଛି
ବନାସକଣ୍ଠ-ପଞ୍ଚମହଲରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ସମବାୟ ଋଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବେ ସମଗ୍ର ଗୁଜରାଟରେ ବିସ୍ତାରିତ
କୃଷକମାନେ ରାସାୟନିକ ସାର ଏବଂ କୀଟନାଶକ ବ୍ୟବହାର ହ୍ରାସ କରିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଜୈବିକ ଚାଷ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଉଚିତ, ଏହା କେବଳ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ ନାହିଁ ବରଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ଲାଭ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିବ
ସୌରାଷ୍ଟ୍ରର ସମସ୍ତ କୃଷକ ଜୈବିକ କୃଷି ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେବା ଉଚିତ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଜୈବିକ ଉତ୍ପାଦ ବଜାରରେ ଭାରତର ଅଂଶ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ଯୋଗଦାନ କରିବା ଉଚିତ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ନବରାତ୍ରିର ଶୁଭ ଅବସରରେ ଜିଏସଟିକୁ ଶୂନକୁ ହ୍ରାସ କରି ଜିଏସଟିର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଏବଂ ଦର ହ୍ରାସ କରି ଦେଶର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପହାର ଦେଇଛନ୍ତି
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭଭାଇ ପଟେଲ ଏବଂ ବିଠଲଭାଇ ରାଦଡ଼ିଆଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତିକୁ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ଗୁଜରାଟର ରାଜକୋଟରେ ରାଜକୋଟ ଜିଲ୍ଲା ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ଲିମିଟେଡ ସମେତ ସାତଟି ଜିଲ୍ଲା ସ୍ତରୀୟ ସମବାୟ ସମିତିର ବାର୍ଷିକ ବୈଠକକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ାମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟଙ୍କ ସମେତ ଅନ୍ୟ ଅନେକ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନ ହେବା ପରଠାରୁ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଲୋକମାନେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରରେ ଏକ ପୃଥକ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଠନ ପାଇଁ ଦାବି କରିଆସୁଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବରୁ ଦେଶର ବିଶାଳ ସମବାୟ ନେଟୱାର୍କ କୃଷି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଜଣେ ଯୁଗ୍ମ ସଚିବଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହେଉଥିଲା। କିନ୍ତୁ ୨୦୨୧ ମସିହାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏକ ପୃଥକ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ମୋଦୀ ଜୀଙ୍କ କେବଳ ଗୋଟିଏ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଦ୍ୱାରା କାଶ୍ମୀରରୁ କନ୍ୟାକୁମାରୀ ଏବଂ ଦ୍ୱାରକା ଠାରୁ କାମାକ୍ଷା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସାରା ଦେଶରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୃଷକ, ପଶୁପ୍ରେମୀ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀମାନେ ସେମାନଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମର ଲାଭ ସିଧାସଳଖ ସେମାନଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ଜମା କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ରାଜକୋଟର ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ର କେବଳ ଗୁଜରାଟ ପାଇଁ ନୁହେଁ, ବରଂ ସମଗ୍ର ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ଉଦାହରଣ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରାଯିବା ସହ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମରେ ଦୁଗ୍ଧ ସମିତି, ସେବା ସମବାୟ ସମିତି ଏବଂ ଗୋଦାମ ସୁବିଧା ଥିବା ସମବାୟ ସମିତି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବା ଉଚିତ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭଭାଇ ପଟେଲ ଏବଂ ବିଠଲଭାଇ ରାଦଡ଼ିଆଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ଉନ୍ମୋଚନ କରାଯାଇଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବଲ୍ଲଭଭାଇ ପଟେଲ କେବଳ ରାଜକୋଟରେ କୃଷକମାନଙ୍କ ସମସ୍ୟା ପାଇଁ ଲଢ଼ି ନଥିଲେ, ବରଂ ସାରା ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କ ସମସ୍ୟା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଲଢ଼ିଥିଲେ। ସେ ରାଜକୋଟ ଜିଲ୍ଲା ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ, ଏହାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରିଥିଲେ। ସେହିଭଳି, ବିଠଲଭାଇ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଏହି ବ୍ୟାଙ୍କର ସେବା କରିଥିଲେ । ଏହାକୁ ଏମିତି ଏକ ବ୍ୟାଙ୍କରେ ପରିଣତ କରିଥିଲେ ଯାହା ଅନେକ ନାବାର୍ଡ ପୁରସ୍କାର ଜିତିଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ବ୍ୟାଙ୍କର ଦୁର୍ଘଟଣା ବୀମା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୨୨ ଜଣଙ୍କୁ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ବ୍ୟାଙ୍କର କୃଷି ସମାଜ ପୁରସ୍କାର ଅଧୀନରେ ୯ଟି ସମବାୟ ସମିତିକୁ ମୋଟର ସାଇକେଲ ଏବଂ କ୍ଷତିପୂରଣ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, କୌଣସି ସମବାୟ ସଂସ୍ଥାର ପ୍ରକୃତ ପରିଚୟ ହେଉଛି - ଏହାର ଲାଭ ପୁଞ୍ଜିପତିମାନଙ୍କ ହାତକୁ ଯିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏହାକୁ କୃଷକମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରାଯିବା ଉଚିତ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ରାଜକୋଟ ଜିଲ୍ଲା ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ପାଞ୍ଚ ଥର ନାବାର୍ଡର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରଦର୍ଶନ ପୁରସ୍କାର ଏବଂ ଚାରି ଥର ସାମଗ୍ରିକ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରଦର୍ଶନ ପୁରସ୍କାର ପାଇଛି। ଜିଲ୍ଲାର କୃଷକମାନଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଏବଂ ସମସ୍ତ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ତଥା ରାଜକୋଟ ଜିଲ୍ଲା ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କର ଅଧ୍ୟକ୍ଷଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱର ଏହା ପରିଣାମ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ କ୍ରମାଗତ ୫୩ ବର୍ଷ ଧରି, ଅଡିଟରେ ୧ ପ୍ରତିଶତରୁ କମ୍ ନିଟ୍ ଏନ୍. ପି. ଏ. ବଜାୟ ରଖିବା, ଶହ ଶହ କୋଟି ଟଙ୍କା ଲାଭ ଅର୍ଜନ କରିବା ଏବଂ ଶୂନ ପ୍ରତିଶତରୁ କମ୍ ସୁଧ ହାରରେ ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରିବା ସତ୍ତ୍ୱେ, ରାଜକୋଟ ଜିଲ୍ଲା ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ସଫଳତାର ସହ ଏହାର ଦୃଢ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ବଜାୟ ରଖିଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଗୁଜରାଟର ଆନନ୍ଦରେ ତ୍ରିଭୁବନ ସହକାରୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି। ଏହା ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରର ସମସ୍ତ ବିଭାଗ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଏକ ଜାତୀୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ତିନି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଲାଗି ୬୦ରୁ ଅଧିକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି। ଏଥିରେ ପିଏସିଏସ (ପ୍ରାଥମିକ କୃଷି ଋଣ ସମିତି) ର କମ୍ପ୍ୟୁଟରୀକରଣ, ପଣ୍ୟାଗାର ନିର୍ମାଣ, ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ ସମବାୟ ସମିତି ଆଦି ସାମିଲ ରହିଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଚାରି ଦଶନ୍ଧି ଧରି କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ଦୁର୍ବଳ ହେଉଥିବା ସମବାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରଥମ ବର୍ଷରେ ହିଁ ସ୍ଥିର ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଦୁଇ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୧୨ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ସହିତ ସୁଦୃଢ଼ ହୋଇଥିଲା।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ନୂଆ ସମବାୟ ସମିତି, ନୂଆ ଦୁଗ୍ଧ ସଂଘ ଏବଂ କୃଷକମାନଙ୍କ କ୍ଷୀର ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କରି ଲାଭ ଅର୍ଜନ କରୁଥିବା ସମିତିମାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଉଛି। ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଲାଭ ଫେରାଇବା ପାଇଁ ଗୁଜରାଟ ସମେତ ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ଏକ ସୁଦୃଢ଼ କମ୍ପ୍ୟୁଟରୀକୃତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଲାଗୁ କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଗୁଜରାଟରେ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ର ଅଧୀନରେ ସମସ୍ତ ସମବାୟ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ କେବଳ ଜିଲ୍ଲା ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକରୁ ଋଣ ପାଇବା ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି। ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ବନାସକଣ୍ଠ ଏବଂ ପଞ୍ଚମହଲରେ ସଫଳତାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଛି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ସମଗ୍ର ଗୁଜରାଟ ରାଜ୍ୟରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ନୂତନ ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। କୃଷକମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଜୈବିକ ଉତ୍ପାଦରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ପାଇବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ 'ଭାରତ ଅର୍ଗାନିକ୍‍' ନାମକ ଏକ ସମବାୟ ସଂସ୍ଥା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି, ଯାହା କୃଷକମାନଙ୍କଠାରୁ ଜୈବିକ ସାମଗ୍ରୀ କ୍ରୟ କରିଥାଏ, ସେଗୁଡ଼ିକୁ ବିକ୍ରି କରିଥାଏ ଏବଂ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ଫେରସ୍ତ କରିଥାଏ। ଅଧିକନ୍ତୁ, ରପ୍ତାନୀ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ସମବାୟ ସଂସ୍ଥା ଏବଂ ବିହନ ପାଇଁ ଅନ୍ୟ ଏକ ସମବାୟ ସଂସ୍ଥା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଜୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ର ଅଭୂତପୂର୍ବ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ରାସାୟନିକ ସାର ଏବଂ କୀଟନାଶକ ବ୍ୟବହାର ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ଜୈବିକ ଚାଷ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା କେବଳ ଦେଶର ଲୋକମାନଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ ନାହିଁ, ବରଂ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅଧିକ ଲାଭ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଜୈବିକ ଚାଷ କରୁଥିବା କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଲାଗି ଭାରତ ସରକାର ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି। ସେ ସୌରାଷ୍ଟ୍ରର ସମସ୍ତ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଜୈବିକ କୃଷି ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଜୈବିକ ଉତ୍ପାଦ ବଜାରରେ ଭାରତର ଅଂଶ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ଯୋଗଦେବାକୁ ନିବେଦନ କରିଥିଲେ।
ନବରାତ୍ରିର ଶୁଭ ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ମା’ ଶକ୍ତି ଏବଂ ନବରାତ୍ରିର ପୂଜା ପାଇଁ ଗୁଜରାଟର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ଶୁଭ ଅବସରରେ ମୋଦୀ ଜୀ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପହାର ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ କୃଷକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବ୍ୟବହୃତ ସାମଗ୍ରୀ, ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦ, ଅଟୋମୋବାଇଲ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଦୈନନ୍ଦିନ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ ଉପରେ ଜିଏସଟିକୁ ୧୮ ପ୍ରତିଶତରୁ ୫ ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ କରିବାର ନିଷ୍ପତ୍ତି ନବରାତ୍ରୀ ଏବଂ ଦୀପାବଳି ସମୟରେ ଗୁଜରାଟ ଏବଂ ଦେଶର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉପହାର।

Ministry of Cooperation
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today addresses the annual meeting of seven district-level cooperative societies, including Rajkot District Cooperative Bank Limited, in Rajkot, Gujarat
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the cooperative sector is progressing by leaps and bounds
Setting up of the Ministry of Cooperation has provided millions of farmers, livestock farmers and fishermen across the country with the opportunity to receive their hard-earned profits directly into their bank accounts
The hallmark of a cooperative organization is that its profitability is not for capitalists, but the benefit of farmers
Due to more than 60 initiatives by the Ministry of Cooperation, the cooperative system, which had been weakening for decades, has not only stabilized but also strengthened with a 12% growth rate
In Banaskantha and Panchmahal, a system was established to provide loans to all cooperative institutions from District Cooperative Bank and State Cooperative Bank, this is now being implemented across Gujarat
Farmers should reduce use of chemical fertilizers and pesticides and adopt organic farming, this will not only improve their health but also provide them with higher profits
All farmers in Saurashtra should move towards organic farming and contribute to increasing India's share in the global organic product market
PM Modi launched GST on the auspicious occasion of Navratri by reducing GST to zero and reduced rates have given a significant gift to the people of the country
Union Home Minister and Minister of Cooperation also unveiled statues of Sardar Vallabhbhai Patel and Vithalbhai Radadiya.
22 SEP 2025 8:16PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah addressed the annual meeting of seven district-level cooperative societies, including Rajkot District Cooperative Bank Limited, in Rajkot, Gujarat today. On this occasion, Union Minister of Youth Affairs and Sports, Shri Mansukh Mandaviya, along with many other dignitaries, were present.
In his address Union Home Minister and Minister of Cooperation said that ever since the country became independent, people working in the cooperative sector had been demanding the formation of a separate Ministry of Cooperation in the central government. He said that earlier, the vast cooperative network of the country was managed by a Joint Secretary in the Ministry of Agriculture. But in 2021, Prime Minister Shri Narendra Modi established a separate Ministry of Cooperation. Shri Shah stated that with just one decision of Modi Ji, millions of farmers, livestock farmers and fishermen across the country—from Kashmir to Kanyakumari and from Dwarka to Kamakhya—have gained the opportunity to have the profits of their hard work deposited directly into their bank accounts.
Shri Amit Shah said that the cooperative sector of Rajkot is an example not only for Gujarat but for the entire country. He stated that the cooperative sector should be further strengthened, and in every village, milk societies, service cooperative societies, and warehouse-equipped cooperative societies should be established. He mentioned that today the statues of Sardar Vallabhbhai Patel and Vitthalbhai Radadiya were unveiled. He said that Vallabhbhai Patel not only fought for the issues of farmers in Rajkot but also for farmers across the country. He established the Rajkot District Cooperative Bank, strengthened it, and expanded it. Similarly, Vitthalbhai served this bank for a long time and transformed it into a bank that has won many NABARD awards. Shri Shah further said that in today’s program, under the bank’s accident insurance scheme, 22 people were given benefits, and under the bank’s Krishi Samaj Awards, 9 cooperative societies were provided motorcycles and compensation.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the true identity of any cooperative institution is that its profits should not go into the hands of capitalists but should be used for the welfare of farmers. He mentioned that the Rajkot District Cooperative Bank has received NABARD’s Best Performance Award five times and the Overall Best Performance Award four times. This, he said, is the result of the hard work of the district’s farmers and the leadership of all the directors and the chairman of the Rajkot District Cooperative Bank. He further stated that for 53 consecutive years, despite maintaining less than 1 per cent net NPA in audits, earning profits worth hundreds of crores of rupees, and providing loans at interest rates even lower than zero percent, the Rajkot District Cooperative Bank has successfully sustained its strong system.
Union Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Tribhuvan Sahkari University has been established in Anand, Gujarat. This is a national university dedicated to all disciplines of the cooperative sector. He stated that in the last three years, more than 60 initiatives have been undertaken to strengthen the cooperative sector. These include the computerization of PACS (Primary Agricultural Credit Societies), construction of warehouses, water conservation projects, and dairy cooperatives, among others. Shri Shah said that as a result of these initiatives, the cooperative system—which had been weakening continuously for four decades—became stable in the very first year and grew stronger with a 12 per cent increase over the next two years.
Shri Amit Shah said that today, new cooperative societies, new dairy unions, and societies that process farmers' milk to earn profits are being established in every corner of the country. Through these, a robust computerized system has been implemented across India, including Gujarat, to return profits to farmers. He stated that in Gujarat, under the cooperative sector, a system has been established for all cooperative institutions to avail loans only from district cooperative banks and state cooperative banks. This system has been successfully implemented in Banaskantha and Panchmahal and is now being rolled out across the entire state of Gujarat.
Union Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that several new initiatives have been launched in the cooperative sector. To ensure farmers receive the full profit from their organic products, a cooperative institution named ‘Bharat Organic’ has been established, which buys organic goods from farmers, sells them, and returns the entire profit to the farmers. Furthermore, a new cooperative body for exports and another for seed have been set up. He said that under the leadership of Prime Minster Shri Narendra Modi ji, the cooperative sector is progressing at an unprecedented pace.
Shri Amit Shah urged farmers to reduce the use of chemical fertilizers and pesticides and adopt organic farming. He said that this would not only improve the health of the people of the country but also ensure higher profits for farmers. Shri Shah said that the Government of India has created a system to provide significant benefits to farmers practicing organic farming. He appealed to all farmers in Saurashtra to move towards organic farming and contribute to increasing India's share in the global organic product market.
On the auspicious occasion of Navratri, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah extended heartfelt greetings to the people of Gujarat for the worship of Maa Shakti and Navratri, stating that on this auspicious occasion, Modi ji has presented a significant gift to the public. He said that the decision to reduce GST from 18% to 5% on items used by farmers, food products, the automobile sector, and daily essentials is a major gift for the people of Gujarat and the country during Navratri and Diwali.