প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী পেরিসতা এ.আই. এক্সন সম্মিৎতা থৌরম মপু ওইমিন্নখ্রে
চহীচা অসিদা এ.আই. না মীওইবগীদমক্তা কোদ ইরি: পি. এম.
ঐখোয়না ভেল্যুশিং শেয়র তৌদুনা লৈমিন্ননবা, খুদোংথিবশিং লৈহন্দনবা অমসুং থাজবা লৈননবগী মতাংদা লৈঙাক অমদি থাক হেনগৎহন্নবগীদমক্তা মালেম অসি পুন্না হোৎনমিন্নবা চংই: পি.এম.
এ.আই. না হকশেল, এজুকেসন, লৌউ-শিংউ অমসুং অতৈ লম কয়া ফগৎহন্দুনা মীওই লাখ কয়াগী পুন্সিদা অহোংবা পুরকপদা মতেং ওইবা য়াই: পি.এম.
ঐখোয় এ.আই.না তৌবা তুংলমচৎকীদমক্তা ঐখোয়গী মীশিংবু হৈথোই-শিংথোইহন্নবা অমসুং অমুক্কা হন্না হৈথোই-শিংথোইহন্নবা শেল ইনভেস্ত মথৌ তাই: পি.এম.
ঐখোয় মীয়মগী য়াইফনবগীদমক্তা এ.আই. এপ্লিকেসনশিং দিভেলপ তৌরগনি: পি.এম.
ভারতনা মসি ওইথোকহন্নবগীদমক্তা মশাগী এক্সপরিএন্স অমসুং এক্সপর্তাইজশিং অদু শেয়র তৌননবগীদমক্তা এ.আই. গী তুংলমচৎকীদমক্তা ওইরো অমসুং মী খুদিংমক্কী ওইরো থৌরাং তৌদুনা লৈরে: পি.এম.
11 FEB 2025 7:21PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী ঙসি পেরিসতা ফ্রাঞ্চকী প্রসিদেন্ত ঐচ.ই. মিস্তর ইমান্যুএল মেক্রোনগা এ.আই. এক্সন সম্মিৎতা পুন্না থৌরম মপু ওইমিন্নখ্রে। ফেব্রুৱারী 8-9 দা নাৎকী থৌরম য়াওনা ফেব্রুৱারী 6-7 পাংথোক্কদবা ঙসিদগী হৌখিবা চয়োল অমা চত্থগদবা সম্মিৎ অসিদা মালেমগী অতৈ লুচিংবশিং, পোলিসী মেকরশিং অমসুং ইন্দস্ত্রীগী অখং-অহৈশিংনা থাক ৱাংবা মীশকশিংনা লৈতেং ওইখি
অৱাংবা থাক্কী সেগমেন্ত ফেব্রুৱারী 10 দা রাজ্য অমসুং কেন্দ্রগী মকোক থোংবশিং, অন্তর্রাস্ত্র ওর্গানাইজেসনশিংগী লুচিংবশিং, অচৌবা এ.আই. কম্পনীশিংগী সি.ই.ও. শিং অমসুং অখন্নবা মীওইশিং য়াওবা এলিসী প্রসিদেন্ত ইমান্যুএল মেক্রোন্না শিনবা চাক্লেন অমদা হৌদোকখি।
ঙসি মপুং ওইবা সেসেন্দা প্রসিদেন্ত মেক্রোনা প্রধানমন্ত্রীদা সম্মিৎ অসিদা পুন্না থৌরম মপুগী মওংদা হৌদোক ৱারোল পীনবগীদমক্তা হঙ্গৎপীরকখি। প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী হৌদোক ৱারোল অদুদা ফোংদোককি মদুদি মালেম অসি এ.আই.গী মতম অসি হৌদোকপগী মতাংদুদনি, মসিদা তেক্নোলোজী অসি খোংজেল য়াংনা মীওইবগীদমক্তা কোদ ইরি অমসুং ঐখোয়গী রাজনিতী, ইকোনোমি, সেক্যুরিতী অমসুং খুন্নাই অসিবু অনৌবা মওং অমা শেম্মী। ৱাফম অসিদা লুম্না লৌরদুনা এ.আই., মমি তাহনবগী মতাংদা মীওইবগী পুৱারীগী অতোপ্পা তেক্নোলোজীগী মায় পাকপশিংদগী য়াম্না তোঙাল্লি, মহাক্না ভেল্যুশিং অসি শেয়র তৌনদুনা লৈনবা, অরুবশিং লৈহন্দনবা অমসুং থাজবা লৈননবা লৈঙাক অমসুং স্তেন্দর্দশিং অসি থম্নবগীদমক্তা মালেম পুন্না হোৎনমিন্নবগী মথৌ তাই। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি লৈঙাক হায়বসি খুদোংথিবশিং লৈহন্দনবখক্কী নত্তে, মসিদি ইনোভেসনবু ফগৎহনবা অমসুং মালেমগী য়াইফনবগীদমক্তা মসিবু শিজিন্নবসুনি। মসিগী মতাংদা মহাক্না মীয়াম পুম্নমক্কীদমক্তা মরুওইনা গ্লোবেল সাউথকীদমক্তা এ.আই. ফাওবা য়ৌহন্নবা তৌনবদা লুনা হায়খি। মহাক্না লেপ্পা লৈতনা চাউখৎপগী পান্দমশিং ফংননবা অসি ওইথোকহন্নবা তেক্নোলোজী অমসুং মসিগী পীপল-সেন্ত্রিক ওইবা এপ্লিকেসনশিং মীয়ামদা ওইনা ফংহন্নবা হায়খি। ইন্তর্নেস্নেল সোলর এলায়েন্সকুম্বা থৌরাংশিংগী থোংদগী ই্দিয়া-ফ্রাঞ্চকী লোইনাইদ্রবা চাওখৎপা অসি শেয়র তৌনবগী মায় পাকপা অদু শিংথারদুনা পি.এম. না হায়খি মদুদি লৈবাক অনিমক স্মার্ত অমসুং রেসপোন্সিবল ওইবা তুংলমচৎ শেম্নবা পান্দমদা অনৌবা শেয়র তৌননবগীদমক্তা খুৎশম্নবা হায়বসি মশানা তাবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা মরৈচা বিলিয়ন 1.4 গীদমক্তা অপনবা য়াওদবা অমসুং ফংবা য়াবা তেক্নোলোজীদা য়ুম্ফম ওইরগা দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর শেম্বদা মায় পাকপদা হাইলাইত তৌখি। ভারতকী এ. আই. মিশনগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতকী খেৎনবা ময়াম অসি য়েংলগা এ.আই. গীদমক্তা মশাগী ওইবা লার্জ লেঙ্গ্বেজ মোদেল শেম্লি। মহাক্না পল্লদুনা হায়খি মদুদি এ.আই. অসি মীয়াম পুম্নমক্তা য়ৌহন্নবা ভারতনা ভেল্যু শেয়র তৌননবগীদমক্তা থৌরাংদুনা মথংগী এ.আই. সম্মিৎ অসি শিনগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা লাওথোকখি। প্রধান মন্ত্রীগী মসিগী লাওথোকপা অসি মপুং ওইনা মসিগী লিঙ্ক অসিদা য়েংবা য়াগনি प्[उद्घाटन संबोधन; समापन संबोधन]
সম্মিৎ অসিগী লোইশিল্লকপদা লুচিংপুরেলশিংনগী ঙাংখিবশিংুদা ইঙ্গিল তৌবগা লোয়ননা লোইশিনখি। সম্মিৎ অসিদা মরুওইবা হীরমশিংদা ৱা খন্নখি, মসিদা পুনশিন্ননবগীদমক্তা এ.আই. ইনফ্রাস্ত্রকচরফাওবা য়ৌনবা থৌদাং লৈবগা লোয়ননা এ.আই. শিজিন্ননবা, মীয়ামগী য়াইফনবগীদমক্তা এ.আই. দা মখল-মখলগী ওইহন্নবা অমসুং মফমসিগী ওইহন্নবগীদমক্তা এ. আই অসি শোই-ঙামদনা অমসুং থাজনিংঙাই ওইবা লৈঙাক লৈহন্নবনচিংবা য়াওরি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi co-chairs AI Action Summit in Paris
AI is writing the code for humanity in this century: PM
There is a need for collective global efforts to establish governance and standards that uphold our shared values, address risks and build trust: PM
AI can help transform millions of lives by improving health, education, agriculture and so much more: PM
We need to invest in skilling and re-skilling our people for an AI-driven future: PM
We are developing AI applications for public good: PM
India is ready to share its experience and expertise to ensure that the AI future is for Good, and for All: PM
11 FEB 2025 7:21PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi co-chaired the AI Action Summit today along with the President of France, H.E. Mr. Emmanuel Macron in Paris. The week-long summit, which began with the Science Days on February 6-7, followed by the Cultural Weekend on February 8-9, culminated in a High-Level Segment attended by global leaders, policymakers, and industry experts.
The High-Level Segment commenced with a dinner hosted by President Emmanuel Macron at the Élysée Palace on February 10, bringing together Heads of State and Government, leaders of international organizations, CEOs of major AI companies and other distinguished participants.
At the Plenary Session today, President Macron invited Prime Minister to deliver the opening address as the co-chair of the summit. In his address, Prime Minister noted that the world was at the dawn of the AI age where this technology was fast writing the code for humanity and re-shaping our polity, economy, security and society. Emphasizing that AI was very different from other technological milestones in human history in terms of impact, he called for collective global efforts to establish governance and standards that uphold shared values, address risks and build trust. He further added that governance was not just about managing risks but also about promoting innovation and deploying it for the global good. In this regard, he advocated for ensuring access to AI for all, especially the Global South. He called for democratizing technology and its people-centric applications so that achieving the Sustainable Development Goals becomes a reality. Alluding to the success of India-France sustainability partnership through initiatives such as the International Solar Alliance, PM stated that it was only natural that the two countries were joining hands to forge an innovation partnership for a smart and responsible future.
Prime Minister highlighted India’s success in building a Digital Public Infrastructure for its 1.4 billion citizens based on open and accessible technology. Talking about India’s AI Mission, PM noted that India, considering its diversity, was building its own Large Language Model for AI. He underlined that India was ready to share its experience to ensure that the benefits of AI reach everyone. Prime Minister announced that India will be hosting the next AI Summit. The full address of Prime Minister may be seen here [ Opening Address ; Concluding Address ]
The Summit concluded with the adoption of the Leaders’ Statement. The summit featured discussions on critical themes, including greater access to AI infrastructure to ensure inclusion, the responsible use of AI, AI for public interest, making AI more diverse and sustainable, and ensuring safe and trusted governance of AI.