প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
‘সমুদ্ৰ ছে সমৃদ্ধি’ অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে, গুজৰাটৰ ভাৱনগৰত ৩৪,২০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ উন্নয়নমূলক কামৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন
বিশ্বৰ শান্তি, সুস্থিৰতা আৰু সমৃদ্ধিৰ বাবে ভাৰত স্বাৱলম্বী হ’ব লাগিবঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
চিপচ বা জাহাজ, আমি ভাৰতত বনাব লাগিবঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক খণ্ডক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে এক ঐতিহাসিক সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে, চৰকাৰে এতিয়া বৃহৎ জাহাজক আন্তঃগাঁথনি হিচাপে স্বীকৃতি দিছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰতৰ উপকূল দেশৰ সমৃদ্ধিৰ দুৱাৰমুখ হৈ পৰিবঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
20 SEP 2025 1:40PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি গুজৰাটৰ ভাৱনগৰত ৩৪,২০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ উন্নয়নমূলক কামৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। ‘সমুদ্ৰ ছে সমৃদ্ধি’ অনুষ্ঠানত ভাষণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সকলো বিশিষ্ট ব্যক্তি আৰু ৰাইজক আদৰণি জনায়। ১৭ ছেপ্টেম্বৰত তেওঁলৈ প্ৰেৰণ কৰা জন্মদিনৰ শুভেচ্ছা স্বীকাৰ কৰি জনসাধাৰণৰ পৰা পোৱা মৰম শক্তিৰ এক বৃহৎ উৎস বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিশ্বকৰ্মা জয়ন্তীৰ পৰা গান্ধী জয়ন্তীলৈকে অৰ্থাৎ ১৭ ছেপ্টেম্বৰৰ পৰা ২ অক্টোবৰলৈ সেৱা পখৱাড়া পালন কৰা বুলি আলোকপাত কৰে। তেওঁ কয় কৰে যে বিগত ২–৩ দিনত গুজৰাটত কেইবাটাও সেৱামুখী কাৰ্যসূচী পালন কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে শ শ স্থানত ৰক্তদান শিবিৰৰ আয়োজন কৰা হৈছে, এতিয়ালৈকে এক লাখ ব্যক্তিয়ে ৰক্তদান কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে অসংখ্য চহৰত স্বচ্ছতা অভিযান চলোৱা হৈছে, য’ত লাখ লাখ নাগৰিকে সক্ৰিয়ভাৱে অংশগ্ৰহণ কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে জনায় যে ৰাজ্যজুৰি ৩০ হাজাৰৰো অধিক স্বাস্থ্য শিবিৰ স্থাপন কৰা হৈছে, য’ত জনসাধাৰণ আৰু বিশেষকৈ মহিলাসকলক চিকিৎসা পৰীক্ষা আৰু চিকিৎসাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। সমগ্ৰ দেশতে সেৱাৰ কাম-কাজৰ লগত জড়িত প্ৰতিজন ব্যক্তিলৈ তেওঁ কৃতজ্ঞতা আৰু কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কৃষ্ণকুমৰ্সিং জীক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনাই তেওঁৰ উদাৰ উত্তৰাধিকাৰ স্মৰণ কৰি কয় যে চৰ্দাৰ বল্লভভাই পেটেলৰ মিছনৰ সৈতে সংগতি ৰাখি কৃষ্ণকুমৰ্সিং জীয়ে ভাৰতৰ ঐক্যত উল্লেখযোগ্য অৱদান আগবঢ়াইছে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে এনে মহান দেশপ্ৰেমিকসকলৰ পৰা অনুপ্ৰাণিত হৈ দেশে ঐক্যৰ মনোভাৱক শক্তিশালী কৰি ৰাখিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে এই সামূহিক প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে এক ভাৰত, শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতৰ সংকল্প শক্তিশালী কৰা হৈছে।
নৱৰাত্ৰিৰ শুভ উৎসৱ আৰম্ভৰ প্ৰাকক্ষণত তেওঁ ভাৱনগৰত উপস্থিত হোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে জিএছটি হ্ৰাসৰ বাবে বজাৰসমূহত বৃদ্ধি পোৱা সজীৱতা আৰু উৎসৱমুখৰ উৎসাহৰ সাক্ষী হ’ব। এই উদযাপনৰ পৰিৱেশত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে দেশবাসীয়ে সমুদ্ৰ ছে সমৃদ্ধিৰ এক বৃহৎ উৎসৱ উদযাপন কৰিছে। তেওঁ একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতে সাগৰক সুযোগৰ এক প্ৰধান পথ হিচাপে লয় বুলি জোৰ দিয়ে। শ্ৰী মোদীয়ে জনাইছে যে বন্দৰ নেতৃত্বাধীন উন্নয়ন ত্বৰান্বিত কৰাৰ বাবে হাজাৰ হাজাৰ কোটি মূল্যৰ প্ৰকল্প উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে ক্ৰুজ পৰ্যটনক প্ৰসাৰিত কৰাৰ উদ্দেশ্যে মুম্বাইৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰুজ টাৰ্মিনেলটোও আজি উদ্বোধন কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৱনগৰ আৰু গুজৰাটৰ সৈতে জড়িত উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পসমূহো আৰম্ভ হোৱা বুলি উল্লেখ কৰি সকলো নাগৰিক আৰু গুজৰাটৰ জনসাধাৰণলৈ তেওঁৰ আন্তৰিক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে।
“ভাৰত বিশ্ব ভ্ৰাতৃত্ববোধৰ মনোভাৱেৰে আগবাঢ়িছে আৰু আজি বিশ্বত ভাৰতৰ কোনো ডাঙৰ শত্ৰু নাই, কিন্তু সঁচা কথা ক’বলৈ গ’লে ভাৰতৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ বিৰোধী হৈছে অন্য দেশৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা”, এই নিৰ্ভৰশীলতাক সামূহিকভাৱে পৰাস্ত কৰিব লাগিব বুলি দৃঢ়তাৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। তেওঁ পুনৰ কয় যে অধিক বিদেশী নিৰ্ভৰশীলতাই অধিক ৰাষ্ট্ৰীয় বিফলতাৰ সূচনা কৰে। বিশ্ব শান্তি, সুস্থিৰতা আৰু সমৃদ্ধিৰ বাবে বিশ্বৰ আটাইতকৈ জনবহুল দেশখন আত্মনিৰ্ভৰশীল হ’ব লাগিব। তেওঁ সকীয়াই দিয়ে যে আনৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতাই জাতীয় আত্মসন্মানক আপোচ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে ১৪০ কোটি ভাৰতীয়ৰ ভৱিষ্যত বাহ্যিক শক্তিৰ ওপৰত এৰি দিব নোৱাৰি, নতুবা বিদেশী নিৰ্ভৰশীলতাৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি ৰাষ্ট্ৰীয় উন্নয়নৰ সংকল্পও হ’ব নোৱাৰে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে আগন্তুক প্ৰজন্মৰ ভৱিষ্যত বিপদত পেলাব নালাগে। তেওঁ ঘোষণা কৰিলে যে এশটা সমস্যাৰ সমাধান এটাই— আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত নিৰ্মাণ কৰা। ইয়াৰ বাবে ভাৰতে প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হ’ব লাগিব, বহিঃনিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰিব লাগিব, প্ৰকৃত আত্মনিৰ্ভৰশীলতা প্ৰদৰ্শন কৰিব লাগিব।
ভাৰতত কেতিয়াও সামৰ্থ্যৰ অভাৱ হোৱা নাই বুলি আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে স্বাধীনতাৰ পিছত তেতিয়াৰ শাসকীয় দলে দেশৰ অন্তৰ্নিহিত শক্তিক ধাৰাবাহিকভাৱে আওকাণ কৰিছিল। ফলত ছয়-সাত দশক স্বাধীনতাৰ পাছতো ভাৰতে প্ৰকৃততে প্ৰাপ্য সফলতা লাভ কৰিব নোৱাৰিলে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ইয়াৰ দুটা প্ৰধান কাৰণ চিনাক্ত কৰে: অনুজ্ঞাপত্ৰ-কোটা ব্যৱস্থাত দীৰ্ঘদিনীয়া জটিলতা আৰু বিশ্বৰ বজাৰৰ পৰা বিচ্ছিন্নতা। তেওঁ লগতে কয় যে যেতিয়া বিশ্বায়নৰ যুগ আহিছিল তেতিয়াৰ শাসকীয় চৰকাৰসমূহে কেৱল আমদানিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছিল, যাৰ ফলত হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকাৰ কেলেংকাৰী সংঘটিত হৈছিল। শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে এই নীতিসমূহে ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ যথেষ্ট ক্ষতি কৰে আৰু দেশৰ প্ৰকৃত সম্ভাৱনাৰ উত্থান ঘটাত বাধা দিয়ে।
ভাৰতৰ জাহাজ পৰিবহণ খণ্ডক ত্ৰুটিপূৰ্ণ নীতিৰ ফলত হোৱা ক্ষতিৰ এক ডাঙৰ উদাহৰণ হিচাপে উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ভাৰত ঐতিহাসিকভাৱে এখন আগশাৰীৰ সামুদ্ৰিক শক্তি আৰু বিশ্বৰ অন্যতম বৃহৎ জাহাজ নিৰ্মাণ কেন্দ্ৰ। ভাৰতৰ উপকূলীয় ৰাজ্যসমূহত নিৰ্মিত জাহাজে এসময়ত ঘৰুৱা আৰু বিশ্ব বাণিজ্যক শক্তি প্ৰদান কৰিছিল। আনকি পঞ্চাশ বছৰৰ আগতেও ভাৰতে ঘৰুৱাভাৱে নিৰ্মিত জাহাজ ব্যৱহাৰ কৰিছিল, ৪০ শতাংশতকৈ অধিক আমদানি-ৰপ্তানি ইয়াৰ জৰিয়তে কৰা হৈছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বৰ্তমানৰ বিৰোধী দলটোক সমালোচনা কৰি কয় যে জাহাজ খণ্ডটো পৰৱৰ্তী সময়ত তেওঁলোকৰ বিপথে পৰিচালিত নীতিৰ বলি হৈছিল আৰু ঘৰুৱা জাহাজ নিৰ্মাণক শক্তিশালী কৰাৰ পৰিৱৰ্তে তেওঁলোকে বিদেশী জাহাজলৈ মালবাহী ধন পৰিশোধ কৰাটোহে বেছি পছন্দ কৰে। ইয়াৰ ফলত ভাৰতৰ জাহাজ নিৰ্মাণ পৰিস্থিতি তন্ত্ৰৰ পতন ঘটিছিল আৰু বিদেশী জাহাজৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল হ’বলৈ বাধ্য হৈছিল। ফলত বাণিজ্যত ভাৰতীয় জাহাজৰ অংশ ৪০ শতাংশৰ পৰা মাত্ৰ ৫ শতাংশলৈ হ্ৰাস পালে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে আজি ভাৰতৰ ৯৫ শতাংশ বাণিজ্য বিদেশী জাহাজৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল—এই নিৰ্ভৰশীলতাই দেশৰ যথেষ্ট লোকচানৰ সৃষ্টি কৰিছে।
দেশৰ সন্মুখত কিছু পৰিসংখ্যা দাখিল কৰি শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে ভাৰতে জাহাজ সেৱাৰ বাবে বিদেশী জাহাজ কোম্পানীক প্ৰতি বছৰে প্ৰায় ৭৫ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰ —প্ৰায় ছয় লাখ কোটি টকা আদায় দিয়ে বুলি জানি নাগৰিকসকলে স্তম্ভিত হ’ব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে এই ধনৰাশি ভাৰতৰ বৰ্তমানৰ প্ৰতিৰক্ষা বাজেটৰ প্ৰায় সমতুল্য। বিগত সাতটা দশকত আন দেশলৈ মালবাহী হিচাপে কিমান টকা দিয়া হৈছে সেই কথা কল্পনা কৰিবলৈ তেওঁ জনসাধাৰণক আহ্বান জনায়। তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে যে এই ধনৰ বহিঃপ্ৰবাহে বহিঃৰাজ্যত লাখ লাখ চাকৰিৰ সৃষ্টি কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে যদিহে এই ব্যয়ৰ সামান্য অংশও যদি পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে ভাৰতৰ জাহাজ উদ্যোগত বিনিয়োগ কৰা হ’লহেঁতেন তেন্তে আজি বিশ্বই ভাৰতীয় জাহাজ ব্যৱহাৰ কৰিলেহেঁতেন, আৰু ভাৰতে জাহাজ সেৱাত লাখ লাখ কোটি উপাৰ্জন কৰিলেহেঁতেন।
“২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰত যদি এখন উন্নত ৰাষ্ট্ৰ হ’ব লাগে, তেন্তে ই আত্মনিৰ্ভৰশীল হ’ব লাগিব, আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ কোনো বিকল্প নাই আৰু সকলো ১৪০ কোটি নাগৰিকে একে সংকল্পৰ প্ৰতি দায়বদ্ধ হ’ব লাগিব—চিপেই হওক বা জাহাজেই হওক, ভাৰতত নিৰ্মাণ হ’ব লাগিব”, এই দৃষ্টিভংগীৰে ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক খণ্ড এতিয়া পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ সংস্কাৰৰ দিশত আগবাঢ়িছে বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়। তেওঁ ঘোষণা কৰে যে আজিৰ পৰা দেশৰ সকলো ডাঙৰ বন্দৰ একাধিক নথি-পত্ৰ আৰু খণ্ডিত প্ৰক্ৰিয়াৰ পৰা মুক্ত হ’ব। ‘এক দেশ, এক নথি’ আৰু ‘এক দেশ, এক বন্দৰ’ প্ৰক্ৰিয়া ৰূপায়ণে বাণিজ্য আৰু বাণিজ্য সৰল কৰি তুলিব। শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে শেহতীয়া বাৰিষা অধিবেশনৰ সময়ত ঔপনিৱেশিক যুগৰ কেইবাখনো পুৰণি আইন সংশোধন কৰা হৈছিল। তেওঁ জনায় যে সামুদ্ৰিক খণ্ডত ধাৰাবাহিক সংস্কাৰ আৰম্ভ কৰা হৈছে আৰু পাঁচখন সামুদ্ৰিক আইন নতুন ৰূপত প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছে। এই আইনসমূহে জাহাজ আৰু বন্দৰ শাসনৰ ক্ষেত্ৰত বৃহৎ পৰিৱৰ্তন আনিব।
যুগ যুগ ধৰি ভাৰত বৃহৎ জাহাজ নিৰ্মাণৰ বিশেষজ্ঞ বুলি আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ সংস্কাৰে এই পাহৰি যোৱা উত্তৰাধিকাৰক পুনৰুজ্জীৱিত কৰাত সহায় কৰিব। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে বিগত দশকত ৪০খনতকৈও অধিক জাহাজ আৰু চাবমেৰিনক নৌসেনাত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে আৰু এখন বা দুখন বাদ দি সকলোবোৰ ভাৰতত নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে বৃহৎ আই এন এছ বিক্ৰান্তখনো ঘৰুৱাভাৱে নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল, য’ত ইয়াৰ উৎপাদনত ব্যৱহৃত উচ্চমানৰ তীখাও আছিল। শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে ভাৰতত সামৰ্থ্য আছে আৰু কোনো দক্ষতাৰ অভাৱ নাই। তেওঁ দেশবাসীক আশ্বাস দিয়ে যে বৃহৎ জাহাজ নিৰ্মাণৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় ৰাজনৈতিক ইচ্ছাশক্তি দৃঢ়ভাৱে স্থাপন কৰা হৈছে।
ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক খণ্ডক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে কালি এক ঐতিহাসিক সিদ্ধান্ত লোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে এক বৃহৎ নীতি সংস্কাৰৰ কথা ঘোষণা কৰে যাৰ অধীনত বৃহৎ জাহাজক এতিয়া আন্তঃগাঁথনিৰ মৰ্যাদা প্ৰদান কৰা হৈছে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে যেতিয়া কোনো খণ্ডই আন্তঃগাঁথনিৰ স্বীকৃতি লাভ কৰে তেতিয়া ই উল্লেখযোগ্য সুবিধা লাভ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে জাহাজ নিৰ্মাণ কোম্পানীসমূহে এতিয়া বেংকৰ পৰা ঋণ লাভ কৰাত সহজ হ’ব আৰু সুতৰ হাৰ হ্ৰাস কৰিলে লাভৱান হ’ব। আন্তঃগাঁথনিৰ বিত্তীয় সাহায্যৰ সৈতে জড়িত সকলো সুবিধা এতিয়া এই জাহাজ নিৰ্মাণ উদ্যোগসমূহলৈ সম্প্ৰসাৰিত কৰা হ’ব। শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে এই সিদ্ধান্তই ভাৰতীয় জাহাজ কোম্পানীসমূহৰ ওপৰত আৰ্থিক বোজা হ্ৰাস কৰিব আৰু বিশ্বৰ বজাৰত অধিক ফলপ্ৰসূভাৱে প্ৰতিযোগিতাত অৱতীৰ্ণ হ’বলৈ সহায় কৰিব।
ভাৰতক এখন প্ৰধান সামুদ্ৰিক শক্তি হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ চৰকাৰে তিনিটা বৃহৎ আঁচনিৰ কাম কৰি আছে বুলি গুৰুত্ব দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে এই পদক্ষেপসমূহে জাহাজ নিৰ্মাণ খণ্ডৰ বাবে আৰ্থিক সহায়ক সহজ কৰি তুলিব, জাহাজ নিৰ্মাণ কাৰখানাসমূহক আধুনিক প্ৰযুক্তি গ্ৰহণ কৰাত সহায় কৰিব আৰু ডিজাইন আৰু গুণগত মান উন্নত কৰিব। তেওঁ জনোৱা মতে আগন্তুক বছৰবোৰত এই আঁচনিসমূহত ৭০,০০০ কোটিৰো অধিক টকা বিনিয়োগ কৰা হ’ব।
২০০৭ চনত গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী হিচাপে কাৰ্যকালত গুজৰাটত জাহাজ নিৰ্মাণৰ সুযোগৰ সন্ধানৰ বাবে এখন বৃহৎ আলোচনা চক্ৰ অনুষ্ঠিত হোৱা বুলি স্মৰণ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে সেই সময়ছোৱাতেই গুজৰাটে জাহাজ নিৰ্মাণৰ পৰিস্থিতি তন্ত্ৰ গঢ়ি তোলাৰ বাবে সমৰ্থন আগবঢ়াইছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ভাৰতে এতিয়া দেশজুৰি জাহাজ নিৰ্মাণক প্ৰসাৰিত কৰাৰ বাবে ব্যাপক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে জাহাজ নিৰ্মাণ কোনো সাধাৰণ উদ্যোগ নহয়; ইয়াক বিশ্বজুৰি “সকলো উদ্যোগৰ মাতৃ” বুলি কোৱা হয় কাৰণ ই একাধিক মিত্ৰ খণ্ডৰ বৃদ্ধিৰ সূচনা কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে তীখা, যন্ত্ৰপাতি, ইলেক্ট্ৰনিকছ, বস্ত্ৰশিল্প, ৰং আৰু আই টি ব্যৱস্থা আদি উদ্যোগসমূহ সকলো জাহাজ খণ্ডৰ দ্বাৰা সমৰ্থিত। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ইয়াৰ ফলত ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া উদ্যোগ (এম এছ এম ই)ৰ বাবে উল্লেখযোগ্য সুবিধাৰ সৃষ্টি হয়। গৱেষণাৰ উদ্ধৃতি দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে জাহাজ নিৰ্মাণত বিনিয়োগ কৰা প্ৰতিটো টকাই অৰ্থনৈতিক লাভৰ প্ৰায় দুগুণ লাভ কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে জাহাজ নিৰ্মাণ কাৰখানাত সৃষ্টি হোৱা প্ৰতিটো চাকৰিৰ ফলত যোগান শৃংখলত ছয়ৰ পৰা সাতটা নতুন চাকৰিৰ সৃষ্টি হয়, অৰ্থাৎ ১০০টা জাহাজ নিৰ্মাণৰ চাকৰিৰ ফলত আনুষংগিক খণ্ডত ৬০০ৰো অধিক চাকৰিৰ সৃষ্টি হ’ব পাৰে, যিয়ে জাহাজ নিৰ্মাণ উদ্যোগৰ বৃহৎ বহুগুণক প্ৰভাৱৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে জাহাজ নিৰ্মাণৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় অত্যাৱশ্যকীয় দক্ষতা গোটসমূহ শক্তিশালী কৰাৰ বাবে কেন্দ্ৰীভূত প্ৰচেষ্টা চলোৱা হৈছে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে ভাৰতৰ ঔদ্যোগিক প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠানসমূহে (আই টি আই) এই পদক্ষেপত মূল ভূমিকা পালন কৰিব আৰু সামুদ্ৰিক বিশ্ববিদ্যালয়ৰ অৱদান আৰু অধিক সম্প্ৰসাৰিত হ’ব। শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে শেহতীয়া বছৰবোৰত উপকূলীয় অঞ্চলত নৌসেনা আৰু এন চি চিৰ মাজত সমন্বয়ৰ জৰিয়তে নতুন কাঠামো গঢ়ি তোলা হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে এনচিচিৰ কেডেটসকল এতিয়া কেৱল নৌসেনাৰ ভূমিকাৰ বাবেই নহয়, বাণিজ্যিক সামুদ্ৰিক খণ্ডৰ দায়িত্বৰ বাবেও সাজু হ’ব।
আজিৰ ভাৰতে এক সুকীয়া গতিৰে আগবাঢ়িছে বুলি দৃঢ়তাৰে সদৰি কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে দেশবাসীয়ে কেৱল অভিলাষী লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰাই নহয়, নিৰ্ধাৰিত সময়ৰ আগতেই সেইবোৰ সাধন কৰে। সৌৰ খণ্ডত ভাৰতে চাৰি-পাঁচ বছৰ আগতীয়াকৈ লক্ষ্য পূৰণ কৰি আছে। শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে বন্দৰ নেতৃত্বাধীন উন্নয়নৰ বাবে এঘাৰ বছৰ পূৰ্বে নিৰ্ধাৰণ কৰা লক্ষ্যসমূহ এতিয়া উল্লেখযোগ্য সফলতাৰে পূৰণ হৈছে। তেওঁ জনায় যে সমগ্ৰ দেশতে বৃহৎ জাহাজ ৰখাৰ বাবে বৃহৎ বন্দৰ গঢ়ি তোলা হৈছে, আৰু সাগৰমালাৰ দৰে পদক্ষেপৰ জৰিয়তে সংযোগ বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
বিগত এঘাৰ বছৰত ভাৰতে বন্দৰ ক্ষমতা দুগুণ বৃদ্ধি কৰা বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে ২০১৪ চনৰ পূৰ্বে ভাৰতত জাহাজৰ গড় যাত্ৰাৰ সময় দুদিন আছিল, আনহাতে আজি ইয়াক এদিনতকৈও কম কৰা হৈছে। তেওঁ অৱগত কৰে যে সমগ্ৰ দেশতে নতুন আৰু বৃহৎ বন্দৰ নিৰ্মাণৰ কাম চলি আছে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে শেহতীয়াকৈ ভাৰতৰ প্ৰথমটো গভীৰ পানীৰ কণ্টেইনাৰ ট্ৰেন্স-শ্বিপমেণ্ট বন্দৰে কেৰালাত কাম আৰম্ভ কৰিছে। তদুপৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ঘোষণা কৰে যে মহাৰাষ্ট্ৰৰ বাধবন বন্দৰটো ৭৫,০০০ কোটিতকৈ অধিক টকা ব্যয়ৰে উন্নয়ন কৰা হৈছে আৰু ই বিশ্বৰ শীৰ্ষ দহটা বন্দৰৰ ভিতৰত স্থান পাব।
বৰ্তমান বিশ্বৰ সামুদ্ৰিক বাণিজ্যৰ ১০ শতাংশ ভাৰতৰ অংশ বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে এই অংশ বৃদ্ধি কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি ঘোষণা কৰে যে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰতে বিশ্বৰ সাগৰীয় বাণিজ্যত অংশগ্ৰহণ তিনিগুণ বৃদ্ধি কৰাৰ লক্ষ্য লৈছে—আৰু ইয়াক লাভ কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে সামুদ্ৰিক বাণিজ্য সম্প্ৰসাৰণৰ লগে লগে ভাৰতীয় নাৱিকৰ সংখ্যাও বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ এই বৃত্তিৰ সৈতে জড়িত লোকসকলক জাহাজ চলোৱা, ইঞ্জিন আৰু যন্ত্ৰপাতি পৰিচালনা কৰা, সাগৰত লোডিং আৰু আনলোডিং কাম চোৱাচিতা কৰা কঠোৰ পৰিশ্ৰমী ব্যক্তি বুলি অভিহিত কৰে। এক দশক পূৰ্বে ভাৰতত ১.২৫ লাখতকৈও কম নাৱিক আছিল। আজি সেই সংখ্যাই তিনি লাখ অতিক্ৰম কৰিলে। শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰি কয় যে ভাৰত এতিয়া সৰ্বাধিক সংখ্যক নাৱিক যোগান ধৰাৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বৰ শীৰ্ষ তিনিখন দেশৰ ভিতৰত আছে আৰু লগতে কয় যে ভাৰতৰ ক্ৰমবৰ্ধমান জাহাজ নিৰ্মাণ উদ্যোগেও বিশ্বৰ সামৰ্থ্য শক্তিশালী কৰিছে।
ভাৰতৰ মাছমৰীয়া আৰু প্ৰাচীন বন্দৰ চহৰসমূহে প্ৰতীকিত এক চহকী সামুদ্ৰিক ঐতিহ্যৰ অধিকাৰী বুলি আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে ভাৱনগৰ আৰু সৌৰাষ্ট্ৰ অঞ্চল এই উত্তৰাধিকাৰৰ বিশিষ্ট উদাহৰণ। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভৱিষ্যত প্ৰজন্ম আৰু বিশ্বৰ বাবে এই ঐতিহ্য সংৰক্ষণ আৰু প্ৰদৰ্শনৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ ঘোষণা কৰে যে লোথালত বিশ্বমানৰ সামুদ্ৰিক সংগ্ৰহালয় গঢ়ি তোলা হৈছে, যিটো ষ্টেছ্যু অৱ ইউনিটিৰ দৰেই ভাৰতৰ পৰিচয়ৰ নতুন প্ৰতীক হৈ পৰিব।
“ভাৰতৰ উপকূলসমূহ ৰাষ্ট্ৰীয় সমৃদ্ধিৰ দুৱাৰমুখ হৈ পৰিব”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে। গুজৰাটৰ উপকূল পুনৰবাৰ অঞ্চলটোৰ বাবে আশীৰ্বাদ হিচাপে প্ৰমাণিত হোৱাত তেওঁ সুখ প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে এই সমগ্ৰ অঞ্চলটোৱে এতিয়া দেশৰ বন্দৰ নেতৃত্বাধীন উন্নয়নৰ বাবে এক নতুন মাপকাঠী স্থাপন কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে ভাৰতত সাগৰীয় পথেৰে অহা মালৰ ৪০ শতাংশ গুজৰাটৰ বন্দৰসমূহে পৰিচালনা কৰে আৰু এই বন্দৰসমূহে অতি সোনকালে ডেডিকেটেড ফ্ৰেইট কৰিডৰৰ দ্বাৰা লাভৱান হ’ব, যাৰ ফলত দেশৰ অন্যান্য প্ৰান্তলৈ সামগ্ৰীৰ দ্ৰুত গতিবেগ সম্ভৱ হ’ব আৰু বন্দৰৰ কাৰ্যক্ষমতা আৰু অধিক বৃদ্ধি পাব।
শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে অঞ্চলটোত এক শক্তিশালী জাহাজ ভাঙি যোৱা পৰিস্থিতি তন্ত্ৰৰ উত্থান ঘটিছে, য’ত আলং জাহাজ ভাঙি যোৱা য়াৰ্ডে ইয়াৰ এক উদাহৰণ হিচাপে কাম কৰিছে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে এই খণ্ডই যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে উল্লেখযোগ্য নিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে এখন উন্নত ভাৰত গঢ়িবলৈ হ’লে সকলো খণ্ডতে দ্ৰুত অগ্ৰগতিৰ প্ৰয়োজন। তেওঁ পুনৰ কয় যে উন্নত ভাৰতৰ পথ আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ মাজেৰেই পাৰ হৈ যায়। তেওঁ নাগৰিকসকলক এই কথা মনত ৰাখিবলৈ আহ্বান জনায় যে তেওঁলোকে যি কিনে থলুৱা হ’ব লাগে আৰু যি বিক্ৰী কৰে সেয়াও থলুৱা হ’ব লাগে। দোকানীসকলক সম্বোধন কৰি শ্ৰী মোদীয়ে তেওঁলোকৰ দোকানত পোষ্টাৰ প্ৰদৰ্শন কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে য’ত লিখা আছিল “গৌৰৱেৰে কওক, এয়া স্বাধীন।” সামৰণিত তেওঁ এই সামূহিক প্ৰচেষ্টাই প্ৰতিটো উৎসৱক ভাৰতৰ সমৃদ্ধিৰ উদযাপনলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিব বুলি উল্লেখ কৰি, নৱৰাত্ৰি উপলক্ষে সকলোকে শুভেচ্ছা জনায়।
অনুষ্ঠানত গুজৰাটৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী আচাৰ্য দেৱব্ৰত, গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰভাই পেটেল, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী, শ্ৰী চি আৰ পাটিল, শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱাল, ডাঃ মনসুখ মাণ্ডবিয়া, শ্ৰী শান্তনু ঠাকুৰ, শ্ৰীমতী নিমুবেন বম্ভানিয়া আদিৰ লগতে একাংশ বিশিষ্ট ব্যক্তি উপস্থিত থাকে।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the ‘Samudra se Samriddhi’ event, inaugurates & lays foundation stone of development works worth over Rs 34,200 crore in Bhavnagar, Gujarat
For peace, stability and prosperity in the world, India must become self-reliant: PM
Chips or ships, we must make them in India: PM
A historic decision has been taken to strengthen India's maritime sector, the government now recognises large ships as infrastructure: PM
India's coastlines will become gateways to the nation's prosperity: PM
20 SEP 2025 1:40PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated & laid the foundation stone of development works worth over Rs 34,200 crore in Bhavnagar, Gujarat today. Addressing the ‘Samudra se Samriddhi’ event, the Prime Minister welcomed all the dignitaries and the people. Acknowledging the birthday wishes sent to him on 17th September, stating that the affection received from the people is a great source of strength, the Prime Minister highlighted that the nation is observing Seva Pakhwada from Vishwakarma Jayanti to Gandhi Jayanti, i.e., from 17th September to 2nd October. He remarked that several service-oriented activities have taken place in Gujarat over the past 2–3 days. The Prime Minister noted that blood donation camps have been organised at hundreds of locations, with one lakh individuals having donated blood so far. He added that cleanliness drives have been conducted across numerous cities, with lakhs of citizens actively participating. Shri Modi informed that over 30,000 health camps have been set up across the state, providing medical check-ups and treatment to the public and women in particular. He extended his appreciation and gratitude to everyone involved in service activities across the country.
Prime Minister began by paying tribute to Krishnakumarsinh Ji, recalling his noble legacy and remarked that Krishnakumarsinh Ji made a significant contribution to India’s unity by aligning with the mission of Sardar Vallabhbhai Patel. He highlighted that inspired by such great patriots, the nation continues to strengthen the spirit of unity. The Prime Minister emphasized that the resolve of Ek Bharat, Shreshtha Bharat is being reinforced through these collective efforts.
Mentioning that he arrived in Bhavnagar at a time when the auspicious festival of Navratri is about to begin, Shri Modi stated that due to the reduction in GST, markets will witness increased vibrancy and festive enthusiasm. In this celebratory atmosphere, the Prime Minister highlighted that the nation is celebrating a grand festival of Samudra se Samriddhi. He emphasized that 21st-century India views the ocean as a major avenue of opportunity. Shri Modi informed that projects worth thousands of crores have just been inaugurated and foundation stones laid to accelerate port-led development. He added that to promote cruise tourism, the International Cruise Terminal in Mumbai has also been inaugurated today. The Prime Minister noted that development projects linked to Bhavnagar and Gujarat have also commenced and extended his heartfelt wishes to all citizens and the people of Gujarat.
“India is moving forward with the spirit of global brotherhood and India has no major enemy in the world today, but in true terms, India’s biggest adversary is dependence on other nations”, stated the Prime Minister emphasizing that this dependency must be collectively defeated. He reiterated that greater foreign dependence leads to greater national failure. For global peace, stability, and prosperity, the world’s most populous country must become self-reliant. He cautioned that reliance on others compromises national self-respect. Shri Modi asserted that the future of 140 crore Indians cannot be left to external forces, nor can the resolve for national development be based on foreign dependency. He stressed that the future of coming generations must not be put at risk. He declared that the solution to a hundred problems is one—building an Atmanirbhar Bharat. To achieve this, India must confront challenges, reduce external dependence, and demonstrate true self-reliance.
Underscoring that India has never lacked capability, Shri Modi remarked that after independence, the then ruling party consistently ignored the country’s inherent strengths. As a result, even after six to seven decades of freedom, India could not achieve the success it truly deserved. The Prime Minister identified two major reasons for this: prolonged entanglement in the license-quota regime and isolation from global markets. He added that when the era of globalization arrived, the then ruling governments focused solely on imports, which led to scams worth thousands of crores. Shri Modi emphasized that these policies caused significant harm to India’s youth and prevented the nation’s true potential from emerging.
Citing India's shipping sector as a major example of the damage caused by flawed policies, Shri Modi remarked that India was historically a leading maritime power and one of the world’s largest shipbuilding hubs. Ships built in India’s coastal states once powered domestic and global trade. Even fifty years ago, India used domestically built ships, with over 40 percent of import-export conducted through them. The Prime Minister criticized the current opposition party stating that the shipping sector later fell victim to their misguided policies and instead of strengthening domestic shipbuilding, they preferred paying freight to foreign vessels. This led to the collapse of India’s shipbuilding ecosystem and forced dependence on foreign ships. As a result, the share of Indian ships in trade dropped from 40 percent to just 5 percent. The Prime Minister emphasized that today, 95 percent of India’s trade relies on foreign ships—a dependency that has caused significant loss to the nation.
Presenting some figures before the nation, Shri Modi remarked that citizens will be shocked to know that India pays nearly $75 billion —approximately six lakh crore rupees—every year to foreign shipping companies for shipping services. The Prime Minister highlighted that this amount is nearly equivalent to India’s current defence budget. He urged the public to imagine how much money has been paid as freight to other countries over the past seven decades. He pointed out that this outflow of funds has created millions of jobs abroad. Shri Modi emphasized that if even a small portion of this expenditure had been invested by earlier governments in India’s shipping industry, the world today would be using Indian ships, and India would be earning lakhs of crores in shipping services.
“If India is to become a developed nation by 2047, it must become self-reliant, there is no alternative to self-reliance and that all 140 crore citizens must commit to the same resolve—whether it is chips or ships, they must be made in India”, emphasised the Prime Minister, remarking that with this vision, India’s maritime sector is now moving towards next-generation reforms. He announced that from today, all major ports in the country will be freed from multiple documents and fragmented processes. The implementation of ‘One Nation, One Document’ and ‘One Nation, One Port’ Process will simplify trade and commerce. Shri Modi highlighted that during the recent Monsoon Session, several outdated laws from the colonial era were amended. He informed that a series of reforms have been initiated in the maritime sector, and five maritime laws have been introduced in a new form. These laws will bring major changes in shipping and port governance.
Underlining that India has been an expert in building large ships for centuries, the PM remarked that next-generation reforms will help revive this forgotten legacy. He highlighted that in the past decade, more than 40 ships and submarines have been inducted into the Navy, and barring one or two, all have been built in India. He noted that the massive INS Vikrant was also constructed domestically, including the high-quality steel used in its production. Shri Modi emphasized that India possesses the capability and lacks no skill. He assured the nation that the political will required to build large ships is firmly in place.
Highlighting that a historic decision was taken yesterday to strengthen India’s maritime sector, Shri Modi announced a major policy reform under which large ships have now been accorded infrastructure status. He remarked that when a sector receives infrastructure recognition, it gains significant advantages. The PM highlighted that shipbuilding companies will now find it easier to secure loans from banks and will benefit from reduced interest rates. All benefits associated with infrastructure financing will now be extended to these shipbuilding enterprises. Shri Modi emphasized that this decision will reduce the financial burden on Indian shipping companies and help them compete more effectively in the global market.
Emphasising that to make India a major maritime power, the Government is working on three major schemes, the PM remarked that these initiatives will ease financial support for the shipbuilding sector, help shipyards adopt modern technology, and improve design and quality standards. He informed that over ₹70,000 crore will be invested in these schemes in the coming years.
Recalling that in 2007, during his tenure as Chief Minister of Gujarat, a major seminar was held in Gujarat to explore shipbuilding opportunities, Shri Modi remarked that it was during that period that Gujarat extended support to develop a shipbuilding ecosystem. He stated that India is now taking comprehensive steps to promote shipbuilding nationwide. He emphasized that shipbuilding is not an ordinary industry; it is globally referred to as the “Mother of All Industries” because it drives the growth of multiple allied sectors. The Prime Minister highlighted that industries such as steel, machinery, electronics, textiles, paints, and IT systems are all supported by the shipping sector. He noted that this creates significant benefits for small and medium enterprises (MSMEs). Citing research, the Prime Minister stated that every rupee invested in shipbuilding generates nearly double the economic return. He added that every job created in a shipyard leads to six to seven new jobs in the supply chain, meaning 100 shipbuilding jobs can result in over 600 jobs in related sectors, underscoring the massive multiplier effect of the shipbuilding industry.
Prime Minister further stated that focused efforts are being made to strengthen the essential skill sets required for shipbuilding. He remarked that India’s Industrial Training Institutes (ITIs) will play a key role in this initiative, and the Maritime University’s contribution will be further expanded. Shri Modi highlighted that in recent years, new frameworks have been developed through coordination between the Navy and NCC in coastal areas. He added that NCC cadets will now be prepared not only for naval roles but also for responsibilities in the commercial maritime sector.
Stressing that today’s India is moving forward with a distinct momentum, the PM remarked that the nation not only sets ambitious goals but also achieves them ahead of schedule. In the solar sector, India is meeting its targets four to five years in advance. Shri Modi highlighted that the objectives set eleven years ago for port-led development are now being met with remarkable success. He informed that large ports are being developed across the country to accommodate large vessels, and connectivity is being enhanced through initiatives like Sagarmala.
Noting that in the past eleven years, India has doubled its port capacity, Shri Modi highlighted that prior to 2014, the average ship turn-around time in India was two days, whereas today it has been reduced to less than one day. He informed that new and large ports are being constructed across the country. He remarked that recently, India’s first deep-water container trans-shipment port has commenced operations in Kerala. Additionally, the PM announced that the Vadhavan Port in Maharashtra is being developed at a cost exceeding ₹75,000 crore, and it will rank among the top ten ports in the world.
Mentioning that India currently accounts for 10 percent of global maritime trade, Shri Modi emphasized the need to increase this share and declared that by 2047, India aims to triple its participation in global sea trade—and will achieve it.
The Prime Minister remarked that as maritime trade expands, the number of Indian seafarers is also rising. He described these professionals as hardworking individuals who operate ships, manage engines and machinery, and oversee loading and unloading operations at sea. A decade ago, India had fewer than 1.25 lakh seafarers. Today, that number has crossed three lakh. Shri Modi highlighted that India now ranks among the top three countries globally in supplying the highest number of seafarers and added that India’s growing shipbuilding industry is also strengthening global capabilities.
Underscoring that India possesses a rich maritime heritage, symbolized by its fishermen and ancient port cities, Shri Modi remarked that Bhavnagar and the Saurashtra region are prominent examples of this legacy. The Prime Minister emphasized the importance of preserving and showcasing this heritage for future generations and the world. He announced that a world-class maritime museum is being developed at Lothal, which, like the Statue of Unity, will become a new symbol of India’s identity.
“India’s coastlines will become gateways to national prosperity”, exclaimed the Prime Minister. He expressed happiness that Gujarat’s coastline is once again proving to be a boon for the region. He remarked that this entire area is now setting a new benchmark for port-led development in the country. Shri Modi highlighted that 40 percent of the cargo arriving via sea routes in India is handled by Gujarat’s ports and these ports will soon benefit from the Dedicated Freight Corridor, which will enable faster movement of goods to other parts of the country and further enhance port efficiency.
Shri Modi stated that a robust ship-breaking ecosystem is emerging in the region, with the Alang Ship Breaking Yard serving as a prime example. He remarked that this sector is generating significant employment opportunities for the youth.
The Prime Minister emphasized that to build a developed India, rapid progress is needed across all sectors. He reiterated that the path to a developed India passes through self-reliance. He urged citizens to remember that whatever they buy should be indigenous, and whatever they sell should also be indigenous. Addressing shopkeepers, Shri Modi encouraged them to display posters in their shops reading: “Say with pride, this is Swadeshi.” He concluded by stating that this collective effort will transform every festival into a celebration of India’s prosperity, and extended his best wishes to all on the occasion of Navratri.
Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendrabhai Patel, Union Ministers, Shri C. R. Patil, Shri Sarbananda Sonowal, Dr. Mansukh Mandaviya, Shri Shantanu Thakur, Smt Nimuben Bambhaniya were present among other dignitaries at the event.
Background
In a major boost to the maritime sector, Prime Minister inaugurated and laid the foundation stone for multiple development projects related to the maritime sector worth over Rs 34,200 crore. He inaugurated the Mumbai International Cruise Terminal at Indira Dock. He laid the foundation stone of a new container terminal and associated facilities at Syama Prasad Mookerjee Port, Kolkata; new container berth, cargo handling facilities, and associated developments at Paradip Port; the Tuna Tekra Multi-Cargo Terminal; firefighting facilities and modern road connectivity at Kamarajar Port, Ennore; coastal protection works including sea-walls and revetments at Chennai Port; sea-wall construction at Car Nicobar Island; a multi-purpose cargo berth and Green Bio-Methanol Plant at Deendayal Port, Kandla; and ship repair facilities at Patna and Varanasi.
In line with his commitment to holistic and sustainable development, Prime Minister inaugurated and laid the foundation stone of multiple projects of the central and state government, worth over Rs 26,354 crore, catering to various sectors in Gujarat. He inaugurated HPLNG Regasification Terminal at Chhara Port, Acrylics & Oxo Alcohol Project at Gujarat IOCL Refinery, the 600 MW Green Shoe Initiative, PM-KUSUM 475 MW Component C solar feeder for farmers, the 45 MW Badeli Solar PV Project, complete solarization of Dhordo village among others. He laid the foundation stone of LNG infrastructure, additional renewable energy projects, coastal protection works, highways, and healthcare and urban transport projects, including expansions at Sir T. General Hospital in Bhavnagar, Guru Govind Sinh Government Hospital at Jamnagar, and the four-laning of 70 km of national highways.
Prime Minister will also undertake an aerial survey of the Dholera Special Investment Region (DSIR), envisioned as a greenfield industrial city built around sustainable industrialization, smart infrastructure, and global investment. He will also visit and review the progress of National Maritime Heritage Complex (NHMC), at Lothal, being developed at a cost of around Rs 4,500 crore, to celebrate and preserve India’s ancient maritime traditions and serve as a centre for tourism, research, education and skill development.