প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা এম.এস.এম.ই. সেক্তরগী মতাংদা বজেৎকী মতুংদা পাংথোকপা ৱেবিনার অহুমদা প্রধান মন্ত্রীনা পীখিবা ৱারোলশিংগী মৈতৈলোন্দা হন্দোকপা
04 MAR 2025 2:25PM by PIB Imphal
নমস্কার!
ঐহাক্কী মন্ত্রীমন্দলগী মরূপশিং, শেল-থুম অমসুং শেন্মিৎলোনগী এক্সপর্তশিং, স্তেকহোল্দরশিং, ঈচিল ইনাওশিং!
মেন্যুফেকচরিং অমসুং এক্সপোর্তকী মতাংদা পাংথোকপা বজেৎ ৱেবিনার অসি হীরম খুদিংমক্তা য়াম্না মরু ওই। অদোম্নসু খংলে, মসিগী বজেৎ অসি ঐখোয়গী সরকারগী অহুমশুবা তর্মগী অহানবা মপুং ফাবা বজেৎনি। মসিগী বজেৎ অসিগী খ্বাইদগী অখন্নবা ৱাফমদি মাংজৌননা পান্দম থমখিবা অদুদগী হেন্না ফংবসিনি। সরকারনা এক্সপর্তশিংনা খল্লম্বদগী হেন্না চাউবা খোংথাং লৌখৎখিবা সেক্তর কয়া অমা লৈরি অমসুং মসি অদোম্না বজেত্তা উবা ফংলে। বজেৎ অসিদা মেন্যুফেকচরিং অমসুং এক্সপোর্তকী মতাংদা মরু ওইবা ৱারেপশিং লৌখ্রে।
মরুপশিং,
ঙসিদি লৈবাক অসিনা চহী তরাদগী হেন্না লৈঙাক্কী পোলিসীশিংদা লেপ্পা লৈতবগী মওং অমা উবা ফংলি। হৌখিবা চহি ১০ অসিদা, ভারতনা রিফোর্মশিং, ফাইনান্সিএল দিসিপ্লিন, ত্রান্সপরেন্সী অমসুং ইনক্লুসিব গ্রোথকী মায়কৈদা মহাক্কী কম্মিতমেন্ত লেপ্পা লৈতনা উৎখ্রে। লেপ্পা লৈতবা রিফোর্মশিং লৈহন্নবগী থাজবা অসি ঐখোয়গী ইন্দস্ত্রীদা অনৌবা থাজবা অমা পুরকখিবা অহোংবা অমনি। লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা অসিগুম্বা মওং অসি অদুমক লৈহৌরগনি হায়না ঐনা মেনুফেকচরিং অমসুং এক্সপোর্তকী স্তেকহোল্দর খুদিংমক্তা থাজবা পীজরি। ঐহাক্না অদোমবু ঐহাক্কী থাজবা পুম্নমক্কা লোইননা হায়জরি, মপুং ফাবা থাজবগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিনবিয়ু অমসুং অচৌবা খোংথাংশিং লৌবিয়ু। ঐখোয়না লৈবাক অসিগীদমক মেনুফেকচরিং অমসুং এক্সপোর্তকী অনৌবা লম্বীশিং হাংদোক্কদবনি। ঙসি মালেমগী লৈবাক খুদিংমক্না ভারতকা লোয়ননা মখোয়গী শেন্মিৎলোনগী মরী মপাঙ্গল কনখৎহনবা পাম্মি। ঐখোয়গী মেন্যুফেকচরিং সেক্তরশিংনা মসিগী পার্তনরশিপ অসিদগী খ্বাইদগী হেন্না কান্নবা লৌনবা মাংলোমদা চংশিনগদবনি।
মরুপশিং,
লৈবাক অমা হেক্তগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক্তা স্তেবল ওইবা পোলিসী অমসুং হেন্না ফবা বিজিনেস এনভাইরনমেন্ত অসি য়াম্না মরু ওই। মরম অসিনা চহি খরগী মমাংদা ঐখোয়না জন বিশ্বাস এক্ত হৌদোকখি। ঐখোয়না কমপ্লাইন্স হন্থহন্নবা হোৎনখি। কেন্দ্র অমসুং রাজ্যগী থাক্তা কমপ্লাইন্স লিশিং ৪০ হেন্না মুত্থৎখি। মসিনা ইজ ওফ দুইং বিজিনেসবু মপাঙ্গল কনখৎহনখি। অমসুং ঐখোয়গী সরকারনা মসিগী এক্সরসাইজ অসি লেপ্পা লৈতনা চৎথগদবনি হায়না থাজৈ। মরম অদুনা, ঐখোয়না ইচম চম্বা ইনকম তেক্স সিস্তেম অমা পুরক্লে। ঐখোয়না জন বিশ্বাস ২.০ বিলদা থবক তৌরি। নন-ফাইনান্সিএল সেক্তরগী রেগুলেসনশিং রিভিয়ু তৌনবা কমিতী অমা শেম্নবা ৱারেপ লৌখ্রে। ঐখোয়না হোৎনরিবা অসি মখোয়বু মোদর্ন, ফ্লেক্সিবল, মীওইবদা নুংঙাইবা অমসুং থাজবদা য়ুম্ফম ওইবা ওইহন্নবা হোৎনবনি। মসিগী থৌওং অসিদা ইন্দস্ত্রীগী য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং লৈ। অদোমগী এক্সপিরিয়েন্সনা, অদোম্না মতম য়াম্না চঙবা প্রোব্লেমশিং খঙদোকপা ঙমগনি। প্রোসেসশিং অসিবু হেন্না লায়থোকহন্নবগীদমক্তা নহাক্না সজেসনশিং পীবা য়াই। ঐখোয়না তেক্নোলোজীবু য়াম্না থুনা অমসুং হেন্না ফবা মহৈশিং ফংনবগীদমক্তা কদাইদা শিজিন্নবা য়াবগে হায়বগী লমজিং-লমতাক পীবা য়াই।
মরুপশিং,
ঙসিদি, মালেম অসি রাজনিতীগী ওইবা অচুম-অরান লৈতবা মতম অমা থেংনরি। মালেম পুম্নমক্না ভারতপু চাউখৎপগী মফম অমা ওইনা উরি। কোবিদকী অৱাবা মনুংদা, মালেমগী শেন্মিৎলোন তপথরকপা মতমদা, ভারতনা মালেমগী গ্রোথ তপ্না হেঙ্গৎহনখি। মসি ইরাই লাইনা থোকখিবা নত্তে। ঐখোয়না আত্মনির্ভর ভারতকী মঙলান অদু ঙাক্না চৎলি অমসুং ঐখোয়গী রিফোর্মশিংগী খোঙজেল য়াঙখৎলি। ঐখোয়গী হোৎনবনা ইকোনোমীদা কোবিদকী শাফু হন্থহনখি, মসিনা ভারতপু খোঙজেল য়াংনা চাউখৎলক্লিবা ইকোনোমী অমা ওইহনবদা মতেং পাংখি। ঙসিসু ভারত অসি মালেমগী শেন্মিৎলোনগী গ্রোথ ইঞ্জিন অমা ওইরি। হায়বদি, ভারতনা খ্বাইদগী অরুবা ফিভমশিংদা মসিগী রেসিলিয়েন্স অদু উৎখ্রে।
হৌখিবা চহি খরা অসিদা, সপ্লাই চেন অসি শোকহল্লকপা মতমদা, মসিনা মালেম পুম্বগী শেন্মিৎলোনদা অকায়বা পী হায়না ঐখোয়না উবা ফংখি। ঙসিদি, মালেম অসিদা অসিগুম্বা অখন্নবা মগুন লৈবা পোত্থোক পুথোকপা অমসুং সপ্লাই তৌবদা থাজবা য়াবা শক্নাইরবা পার্তনর অমা মথৌ তাই। ঐখোয়গী লৈবাক অসিনা মসি পাংথোকপা ঙম্মী। অদোম পুম্নমক অসি তৌবা ঙম্বনি। মসি ঐখোয়গী অচৌবা খুদোংচাবা অমনি, অচৌবা খুদোংচাবা অমনি। ঐনা ঐখোয়গী ইন্দস্ত্রীনা মালেমগী অসিগুম্লবা আশাশিং অসি য়েংবদা মীৎয়েং চংবীবা অমা ওইনা উরোই হায়না ঐনা পাম্মি, ঐখোয়না মীৎয়েং চংবীবা অমা ওইনা লেপহল্লোইদবনি। মসিদা অদোমগী থৌদাং অদু অদোম্না পাঙথোক্কদবনি, অদোম্না মাংলোমদা চংশিনগদবনি অমসুং অদোমগীদমক খুদোংচাবশিং শেমগদবনি। মসি ঙসিদি মমাংগী মতমদগী হেন্না লায়রে। ঙসিদি লৈবাক অসিদা অসিগুম্বা খুদোংচাবশিং অসিগীদমক্তা মরী লৈনবা পোলিসীশিং লৈরে। ঙসিদি সরকার অসিনা ইন্দস্ত্রীগা খুৎশম্নদুনা লৈরি। মালেমগী সপ্লাই চেনদা খুদোংচাবা কয়া অমা ফংনবা হোৎনবদা অচেৎপা ৱারেপ লৌবা, ওবজেক্তিবিতী লৈহনবা অমসুং শিংনবশিং অসি লৌবা, মওং অসিদা, করিগুম্বা ইন্দস্ত্রী খুদিংমক্না খোংথাং খুদিংদা খোংজেল য়াংনা চংশিল্লবদি, ঐখোয়না মাইল কয়া অমা মাংলোমদা চংশিনবা ঙমগনি।
মরুপশিং,
ঙসিদি সেক্তর ১৪না ঐখোয়গী পি.এল.আই. স্কিমগী কান্নবা ফংলি। স্কিম অসিগী মখাদা য়ুনিৎ ৭৫০ হেন্না অয়াবা পীখ্রে। মসিনা লুপা করোর লাখ অমা অমসুং মখায়দগী হেনবগী ইনভেস্তমেন্ত, লুপা করোর লাখ ১৩ হেন্না পুথোকপা অমসুং লুপা করোর লাখ হেনবগী এক্সপোর্ত তৌবদা মতেং পাংলি। মসিনা উৎলি মদুদি ঐখোয়গী ইন্ত্রপ্রিনরশিংনা খুদোংচাবা ফংলবদি, মখোয়না অনৌবা লম খুদিংদা মাংলোমদা চংশিনবা ঙম্মি। ঐখোয়না মেন্যুফেকচরিং অমসুং এক্সপোর্ত প্রমোৎ তৌনবা মিসন অনি হৌদোক্নবা ৱারেপ লৌরে। ঐখোয়না হেন্না ফবা তেক্নোলোজী অমসুং মগুন লৈবা পোত্থোকশিংদা মীৎয়েং থম্লি। অমসুং ঐখোয়না শেনফম হন্থহন্নবা স্কিলিংদা মরুওইবা পীরি। মফম অসিদা লৈরিবা স্তেকহোল্দর পুম্নমকপু মালেমগী দিমান্দ লৈবা অমসুং ঐখোয়না পুথোকপা ঙম্বা অনৌবা পোৎথোকশিং মশক তাকপীবা ঐহাক্না পাম্মি। অদু ওইরবদি ঐখোয়না স্ত্রাতেজিগা লোয়ননা এক্সপোর্ত তৌবা য়াবা লৈবাকশিং অদুদা চৎকদবনি।
মরুপশিং,
ভারতকী মেন্যুফেকচরিংগী খোঙচৎতা আর এন্দ দিগী মরুওইবা থৌদাং লৈ। মসি মাংলোমদা চংশিনবা অমসুং খোংজেল য়াংশিনবা মথৌ তাই। আর& দিগী খুত্থাংদা ঐখোয়না ইনোবেতিব প্রদক্তশিংদা মীৎয়েং চংবা ঙমগনি অমসুং প্রদক্তশিংদা অহেনবা ভেল্যুসু হাপচিনবা ঙমগনি। মালেম অসিনা ঐখোয়গী শান্নপোৎ, ফুতু-চাদ অমসুং লেদর ইন্দস্ত্রীগী পোতেন্সিএল অদু খঙই। ঐখোয়না ঐখোয়গী ত্রেদিস্নেল ক্রাফ্তকা লোয়ননা মোদর্ন তেক্নোলোজীশিং পুন্সিন্নদুনা চাউনা মাই পাকপা ঙমগনি। ঐখোয়না সেক্তরশিং অসিদা গ্লোবেল চেম্পিয়ন অমা ওইবা ঙম্মি অমসুং ঐখোয়গী এক্সপোর্ত অসি মেনফোল্দ হেনগৎহনবা ঙম্মি। মসিনা লেবর-ইন্তেন্সিভ ওইবা সেক্তরশিং অসিদা থবক ফংহন্নবা লাখ কয়াগী খুদোংচাবা লৈহল্লগনি অমসুং এন্ত্রিপ্রেন্যুওরশিপসু হেনগৎহল্লগনি। ত্রেদিস্নেল আর্তিসানশিংনা পি.এম. বিশ্বকর্মা য়োজনাগী খুত্থাংদা মপুং ফানা মতেং পাংলি। অসিগুম্বা আর্তিসানশিং অসি অনৌবা খুদোংচাবশিংগা শম্নহন্নবা ঐখোয়না হোৎনগদবনি। সেক্তরশিং অসিদা লাপ্না লৈবা ওইথোকপা য়াবা কয়া অমা লৈরি, মখোয়শিং অসি পাকথোক চাউথোকহন্নবা পুম্নমক্না মাংলোমদা চংশিনগদবনি।
মরুপশিং,
ভারতকী মেনুফেকচরিংগী, ঐখোয়গী ইন্দস্ত্রীএল গ্রোথকী স্পিনবোন্দ অসি ঐখোয়গী এম.এস.এম.ই. সেক্তরনি। ২০২০দা ঐখোয়না এম.এস.এম.ই.গী ৱাহন্থোক হোংদোক্নবা অচৌবা ৱারেপ লৌখি। মসি চহি 14গী মতুংদা তৌখি। ঐখোয়গী ৱারেপ অসিনা এম.এস.এম.ই.শিংনা মাংলোমদা চংশিল্লবদি সরকারদগী ফংলিবা কান্নবশিং অদু লেপ্লক্কনি হায়না খঞ্জরম্বা অদু লোইশিনখ্রে। ঙসিদি, লৈবাক অসিদা এম.এস.এম.ই.শিংগী মশিং অসি করোর হেনখ্রে। মসিনা মীওই করোর কয়াদা থবক ফংহন্নবা খুদোংচাবা পীরি। ঐখোয়গী এম.এস.এম.ই.শিংনা মাংলোমদা চংশিনবগী থাজবা ফংহন্নবা, ঐখোয়না মসিগী বজেৎ অসিদা এম.এস.এম.ই.শিংগী ৱাহন্থোকপু অমুক হন্না পাকথোক চাউথোকহল্লে। মসিনা নহারোলশিংদা থবক ফংহন্নবগী খুদোংচাবশিং হেন্না ফংহল্লগনি। ঐখোয়গী এম.এস.এম.ই.শিংনা থেংনরিবা খ্বাইদগী চাউবা খুদোংচাদবা অসি মখোয়না লায়না লোন ফংবা ঙমদবনি। চহি ১০গী মমাংদা, এম.এস.এম.ই.শিংনা লুপা করোর লাখ ১২গী শেনফম ফংখি। মসি শরুক অনি অমসুং অহুম হেনগৎতুনা লুপা করোর লাখ ৩০ ওইখ্রে। হায়রিবা বজেৎ অসিদা, এম.এস.এম.ই.গী লোনগীদমক গেরেন্তী কভর অসি লুপা করোর ২০দা শরুক অনি হেনগৎহনখ্রে। ৱার্কিং কেপিতেলগী মথৌ তাবশিংগীদমক, লুপা লাখ ৫গী লিমিৎ অমগা লোয়ননা কস্তমাইজ তৌরবা ক্রেদিৎ কার্দশিং পীগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না লোন লৌনবগী খুদোংচাবা পীখি অমসুং অনৌবা মখলগী লোন পীনবগী পথাপ অমা শেমখি। মীয়াম্না গরেন্তী য়াওদনা লোন লৌবা হৌরকখি, মসি মখোয়না অমুক্তা খনখিদ্রি। হৌখিবা চহি ১০দা, অপীকপা ইন্দস্ত্রীশিং অসি মুদ্রাগুম্বা স্কিমশিংনা মতেং পাংলি। স্কিমশিং অসিনা গরেন্তী য়াওদনা লোন পী। লোনগা মরী লৈনবা সমস্যা কয়াসু ত্রেদস পোর্তেলগী খুত্থাংদা লোইশিন্নরি।
মরুপশিং,
হৌজিক ঐখোয়না ক্রেদিৎ পীনবগী অনৌবা পাম্বৈ পুথোকপা তাই। এম.এস.এম.ই. খুদিংমক্না মমল হোংবা অমসুং মতম চানা ক্রেদিৎ ফংহনবদা ঐখোয়না হোৎনগদবনি। নুপী, এস.সি. অমসুং এস.তি. কম্ম্যুনিতীদগী অহানবা ওইনা ইন্তরপ্রিনর লাখ ৫দা লুপা করোর ২গী লোন পীরগনি। অহানবা ওইনা ওন্ত্রপ্রিন্যুর ওইরিবা মীওইশিংদা ক্রেদিৎ সপোর্তকী মথৌ তাবতা নত্তনা মখোয়দা লমজিং-লমতাকপসু মথৌ তাই। অসিগুম্বা মীওইশিংবু মতেং পাংনবা ইন্দস্ত্রীনা মেন্তরশিপ প্রোগ্রাম অমা শেমগদবনি হায়না ঐনা খল্লি।
মরুপশিং,
ইনভেস্তমেন্ত হেনগৎহনবদা রাজ্যশিংগী থৌদাং য়াম্না মরু ওই। ৱেবিনার অসিদা রাজ্য সরকারগী ওফিসিএলশিংসু শরুক য়াগনি। রাজ্যশিংনা ইজ ওফ দুইং বিজিনেসবু হেন্না শৌগৎলক্লিবমখৈ, ইনভেস্তর মশিং হেনগৎলক্লিবমখৈ মখোয়দা লাক্কনি। মসিগীদমক্তা অদোমগী রাজ্যনা খ্বাইদগী কান্নবা ফংগনি। রাজ্যশিংগী মরক্তা মসিগী বজেৎ অসিদগী খ্বাইদগী হেন্না কান্নবা ফংবা ঙম্নবগীদমক্তা অথোই অহেন তান্নগদবনি। কম্পেনীশিংনা প্রোগ্রেসিভ পোলিসীশিংগা লোয়ননা লাকপা রাজ্যশিংদা ইনবেস্ত তৌরগনি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না থাজৈ মদুদি অদোম পুম্নমক্না হায়রিবা হীরমশিং অসি কুপ্না খন্নগনি। ৱেবিনার অসিদগী ঐখোয়না থবক ওইনা পাংথোকপা য়াবা সোলুসনশিং অদুগী মতাংদা ৱারেপ লৌগদবনি। পোলিসীশিং, স্কিমশিং অমসুং গাইদলাইনশিং শেমগৎপদা অদোমগী মতেং পাংবা অসি য়াম্না মরু ওই। মসিনা বজেৎকী মতুংদা ইমপ্লিমেন্তেসন স্ত্রাতেজীশিং শেমগৎপদা মতেং পাংগনি। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি অদোমগী মতেংনা কান্নগনি অদুক্কী মতীক পীগনি। ঙসি নুমিৎ চুপ্পগী ওইবা খন্ন-নৈনবশিং অসিদগী ফংগদবা মহৈ অসিনা ঐখোয়গী মঙলানশিং অসি মপুং ফাহনবা ঙম্বগী মতিক অদু ঐখোয়দা পীরগনি। অসিগুম্লবা অপাম্বা অসিগা লোইননা, ঐহাক্না অদোমবু য়াম্না থাগৎপা ফোংদোকচরি।
খঙহঞ্জবা: মসি প্রধান মন্ত্রীনা পীখিবা ৱারোলদগী চাউরাকপা হন্দোকপনি। অশেংবা ৱারোলদি হিন্দীদা পীখি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM addresses three post budget webinars on MSME sector via video conferencing
04 MAR 2025 2:25PM by PIB Delhi
Namaskar!
All my cabinet colleagues, finance and economy experts, stakeholders, ladies and gentlemen!
This budget webinar on manufacturing and export is very important from every aspect. As you know, this budget was the first full budget of the third term of our government. The most special thing about this budget was the delivery beyond expectations. There are many sectors where the government took bigger steps than what the experts had expected and you have seen it in the budget. Important decisions have also been taken in the budget regarding manufacturing and export.
Friends,
Today the country is seeing such consistency in the policies of the government for more than a decade. In the last 10 years, India has consistently shown its commitment towards Reforms, Financial Discipline, Transparency and inclusive growth. The assurance of consistency and reforms is such a change that has brought new confidence in our industry. I assure every stakeholder in manufacturing and export that this consistency will remain the same in the years to come. I urge you with all my faith, to move ahead with full confidence and take big steps. We should open new avenues for manufacturing and export for the country. Today every country in the world wants to strengthen its economic partnership with India. Our manufacturing sectors should come forward to take maximum advantage of this partnership.
Friends,
Stable policy and a better business environment are very important for development in any country. That is why a few years ago we brought the Jan Vishwas Act, we tried to reduce compliances, more than 40 thousand compliances were abolished at the central and state level, this promoted the ease of doing business. And our government believes that this exercise should continue consistently. Therefore, we have brought a simplified income tax system, we are working on the Jan Vishwas 2.0 bill. It has also been decided to form a committee to review the regulations of the non-financial sector. Our effort is to make them modern, flexible, people-friendly and trust-based. Industry has a very important role in this exercise. With your experiences, you can identify problems that take a lot of time to resolve. You can give suggestions to make processes simpler. You can guide where we can use technology to get quick and better results.
Friends,
Today, the world is going through a period of political uncertainty. The whole world is looking at India as a growth center. During the COVID crisis, when the global economy slowed down, India accelerated global growth. This did not happen just like that. We pursued the vision of Aatmanirbhar Bharat and accelerated our pace of reforms. Our efforts reduced the impact of COVID on the economy, which helped India become a fast-growing economy. Even today, India remains a growth engine for the global economy. That is, India has proven its resilience in the most difficult situations.
In the last few years, we have seen that when the supply chain gets disturbed, it has its impact on the economy of the entire world. Today, the world needs such a reliable partner from where high-quality products come and the supply is reliable. Our country is capable of doing this. All of you are capable. This is a big chance for us, a huge opportunity. I want that our industry should not look at these expectations of the world as a spectator, we cannot remain as spectators. You have to find your role in this, you have to go ahead and carve out opportunities for yourself. This is much easier today than it was in the old times. Today the country has friendly policies for these opportunities. Today the government stands shoulder to shoulder with the industry. Looking for opportunities in the global supply chain with a strong resolve, objectivity, and accepting the challenge, in this way, if every industry moves forward step-by-step, we can go many miles ahead.
Friends,
Today 14 sectors are getting the benefit of our PLI scheme. More than 750 units have been approved under this scheme. This has led to an investment of more than one and a half lakh crore rupees, production of more than 13 lakh crore rupees and exports worth more than 5 lakh crore rupees. This shows that if our entrepreneurs get opportunity, they can move ahead in every new field. We have decided to launch 2 missions to promote manufacturing and export. We are focusing on better technology and quality products. And we are giving emphasis on skilling to reduce costs. I would like all the stakeholders present here to identify new products that have a global demand and that we can manufacture. Then we should go to those countries with a strategy where there are export possibilities.
Friends,
R&D has an important role in India's manufacturing journey, it needs to be taken forward and accelerated. Through R&D we can focus on innovative products and also add value to the products. The world knows the potential of our toy, footwear and leather industry. We can achieve great success by combining modern technologies with our traditional craft. We can become global champions in these sectors and our exports can increase manifold. This will create lakhs of employment opportunities in these labour-intensive sectors and will promote entrepreneurship. Traditional artisans are getting end to end support through the PM Vishwakarma Yojana. We have to make efforts to connect such artisans with new opportunities. There are many hidden possibilities in these sectors, all of you must come forward to expand them.
Friends,
The backbone of India’s manufacturing, our industrial growth is our MSME sector. In 2020 we took a big decision of revising the definition of MSMEs. This was done after 14 years. This decision of ours has ended the fear of MSMEs that if they move forward, the benefits received from the government will stop. Today, the number of MSMEs in the country has increased to more than 6 crores. This has provided employment opportunities to crores of people. In this budget, we have again expanded the definition of MSMEs, so that our MSMEs get the confidence to keep moving forward. This will create more employment opportunities for the youth. The biggest problem faced by our MSMEs was that they did not get loans easily. 10 years ago, MSMEs got loans worth about Rs 12 lakh crore, which has increased two and a half times to about Rs 30 lakh crore. In this budget, the guarantee cover for MSMEs loans has been doubled to Rs 20 crore. For working capital needs, customised credit cards with a limit of Rs 5 lakh will be given.
Friends,
We provided the facility to get a loan and also created a new type of loan system. People started getting loans without guarantee, which they had never even thought of. In the last 10 years, small industries have also been helped by schemes like Mudra which provide loans without guarantee. Many problems related to loans are also being solved through the Trades portal.
Friends,
Now we have to develop new modes for credit delivery. Our effort should be to ensure that every MSME has access to low cost and timely credit. 5 lakh first-time entrepreneurs from women, SC and ST communities will be given a loan of Rs 2 crore. First-time entrepreneurs not only need credit support, but they also need guidance. I think the industry should make a mentorship programme to help such people.
Friends,
The role of states is very important in increasing investment. State government officials are also present in this webinar. The more the states promote ease of doing business, the greater number of investors will come to them. Your state will benefit the most from this. There should be competition among states as to who can take maximum advantage of this budget. Companies will come to invest in those states which come forward with progressive policies.
Friends,
I am sure that all of you must be seriously considering these topics. We have to decide on actionable solutions from this webinar. Your cooperation is important in preparing policies, schemes and guidelines. This will help in making implementation strategies after the budget. I am sure that your contribution will prove to be very useful. The Amrit that will emerge from the churning of today's day-long discussions will give us the ability to fulfill the dreams that we are carrying. With this expectation, I thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.