Prime Minister's Office
English rendering of PM addresses three post budget webinars on MSME sector via video conferencing
04 MAR 2025 2:25PM by PIB Delhi
Namaskar!
All my cabinet colleagues, finance and economy experts, stakeholders, ladies and gentlemen!
This budget webinar on manufacturing and export is very important from every aspect. As you know, this budget was the first full budget of the third term of our government. The most special thing about this budget was the delivery beyond expectations. There are many sectors where the government took bigger steps than what the experts had expected and you have seen it in the budget. Important decisions have also been taken in the budget regarding manufacturing and export.
Friends,
Today the country is seeing such consistency in the policies of the government for more than a decade. In the last 10 years, India has consistently shown its commitment towards Reforms, Financial Discipline, Transparency and inclusive growth. The assurance of consistency and reforms is such a change that has brought new confidence in our industry. I assure every stakeholder in manufacturing and export that this consistency will remain the same in the years to come. I urge you with all my faith, to move ahead with full confidence and take big steps. We should open new avenues for manufacturing and export for the country. Today every country in the world wants to strengthen its economic partnership with India. Our manufacturing sectors should come forward to take maximum advantage of this partnership.
Friends,
Stable policy and a better business environment are very important for development in any country. That is why a few years ago we brought the Jan Vishwas Act, we tried to reduce compliances, more than 40 thousand compliances were abolished at the central and state level, this promoted the ease of doing business. And our government believes that this exercise should continue consistently. Therefore, we have brought a simplified income tax system, we are working on the Jan Vishwas 2.0 bill. It has also been decided to form a committee to review the regulations of the non-financial sector. Our effort is to make them modern, flexible, people-friendly and trust-based. Industry has a very important role in this exercise. With your experiences, you can identify problems that take a lot of time to resolve. You can give suggestions to make processes simpler. You can guide where we can use technology to get quick and better results.
Friends,
Today, the world is going through a period of political uncertainty. The whole world is looking at India as a growth center. During the COVID crisis, when the global economy slowed down, India accelerated global growth. This did not happen just like that. We pursued the vision of Aatmanirbhar Bharat and accelerated our pace of reforms. Our efforts reduced the impact of COVID on the economy, which helped India become a fast-growing economy. Even today, India remains a growth engine for the global economy. That is, India has proven its resilience in the most difficult situations.
In the last few years, we have seen that when the supply chain gets disturbed, it has its impact on the economy of the entire world. Today, the world needs such a reliable partner from where high-quality products come and the supply is reliable. Our country is capable of doing this. All of you are capable. This is a big chance for us, a huge opportunity. I want that our industry should not look at these expectations of the world as a spectator, we cannot remain as spectators. You have to find your role in this, you have to go ahead and carve out opportunities for yourself. This is much easier today than it was in the old times. Today the country has friendly policies for these opportunities. Today the government stands shoulder to shoulder with the industry. Looking for opportunities in the global supply chain with a strong resolve, objectivity, and accepting the challenge, in this way, if every industry moves forward step-by-step, we can go many miles ahead.
Friends,
Today 14 sectors are getting the benefit of our PLI scheme. More than 750 units have been approved under this scheme. This has led to an investment of more than one and a half lakh crore rupees, production of more than 13 lakh crore rupees and exports worth more than 5 lakh crore rupees. This shows that if our entrepreneurs get opportunity, they can move ahead in every new field. We have decided to launch 2 missions to promote manufacturing and export. We are focusing on better technology and quality products. And we are giving emphasis on skilling to reduce costs. I would like all the stakeholders present here to identify new products that have a global demand and that we can manufacture. Then we should go to those countries with a strategy where there are export possibilities.
Friends,
R&D has an important role in India's manufacturing journey, it needs to be taken forward and accelerated. Through R&D we can focus on innovative products and also add value to the products. The world knows the potential of our toy, footwear and leather industry. We can achieve great success by combining modern technologies with our traditional craft. We can become global champions in these sectors and our exports can increase manifold. This will create lakhs of employment opportunities in these labour-intensive sectors and will promote entrepreneurship. Traditional artisans are getting end to end support through the PM Vishwakarma Yojana. We have to make efforts to connect such artisans with new opportunities. There are many hidden possibilities in these sectors, all of you must come forward to expand them.
Friends,
The backbone of India’s manufacturing, our industrial growth is our MSME sector. In 2020 we took a big decision of revising the definition of MSMEs. This was done after 14 years. This decision of ours has ended the fear of MSMEs that if they move forward, the benefits received from the government will stop. Today, the number of MSMEs in the country has increased to more than 6 crores. This has provided employment opportunities to crores of people. In this budget, we have again expanded the definition of MSMEs, so that our MSMEs get the confidence to keep moving forward. This will create more employment opportunities for the youth. The biggest problem faced by our MSMEs was that they did not get loans easily. 10 years ago, MSMEs got loans worth about Rs 12 lakh crore, which has increased two and a half times to about Rs 30 lakh crore. In this budget, the guarantee cover for MSMEs loans has been doubled to Rs 20 crore. For working capital needs, customised credit cards with a limit of Rs 5 lakh will be given.
Friends,
We provided the facility to get a loan and also created a new type of loan system. People started getting loans without guarantee, which they had never even thought of. In the last 10 years, small industries have also been helped by schemes like Mudra which provide loans without guarantee. Many problems related to loans are also being solved through the Trades portal.
Friends,
Now we have to develop new modes for credit delivery. Our effort should be to ensure that every MSME has access to low cost and timely credit. 5 lakh first-time entrepreneurs from women, SC and ST communities will be given a loan of Rs 2 crore. First-time entrepreneurs not only need credit support, but they also need guidance. I think the industry should make a mentorship programme to help such people.
Friends,
The role of states is very important in increasing investment. State government officials are also present in this webinar. The more the states promote ease of doing business, the greater number of investors will come to them. Your state will benefit the most from this. There should be competition among states as to who can take maximum advantage of this budget. Companies will come to invest in those states which come forward with progressive policies.
Friends,
I am sure that all of you must be seriously considering these topics. We have to decide on actionable solutions from this webinar. Your cooperation is important in preparing policies, schemes and guidelines. This will help in making implementation strategies after the budget. I am sure that your contribution will prove to be very useful. The Amrit that will emerge from the churning of today's day-long discussions will give us the ability to fulfill the dreams that we are carrying. With this expectation, I thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଏମ୍. ଏସ୍. ଏମ୍. ଇ. କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ବଜେଟ୍ ପରବର୍ତ୍ତୀ ତିନୋଟି ୱେବିନାରକୁ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ସମ୍ବୋଧିତ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
04 MAR 2025 2:25PM by PIB Bhubaneshwar
ନମସ୍କାର!
କ୍ୟାବିନେଟର ମୋର ସମସ୍ତ ସହଯୋଗୀ, ଅର୍ଥ ଏବଂ ଅର୍ଥ ନୀତି ବିଶେଷଜ୍ଞ, ହିତାଧିକାରୀ, ମହିଳା ଏବଂ ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତିମାନେ !
ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ରପ୍ତାନି ଉପରେ ଏହି ବଜେଟ୍ ୱେବିନାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିଗରୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଆପଣମାନେ ଜାଣନ୍ତି, ଏହି ବଜେଟ୍ ଆମ ସରକାରଙ୍କ ତୃତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକାଳର ପ୍ରଥମ ପୂର୍ଣ୍ଣ ବଜେଟ୍ ଥିଲା। ଏହି ବଜେଟର ସବୁଠାରୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କଥା ହେଲା ଆଶା ବାହାରେ ଏହାର ବିତରଣ। ଏପରି ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ର ରହିଛି, ଯେଉଁଠି ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଯାହା ଆଶା କରିଥିଲେ, ତା "ଠାରୁ ସରକାର ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଆପଣ ବଜେଟରେ ଏହା ଦେଖିଛନ୍ତି। ବଜେଟରେ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ରପ୍ତାନୀ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଆଜି ଦେଶ ଏକ ଦଶନ୍ଧିରୁ ଅଧିକ ସମୟ ଧରି ସରକାରଙ୍କ ନୀତିରେ ଏଭଳି ସ୍ଥିରତା ଦେଖୁଛି। ଗତ 10 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତ ନିରନ୍ତର ଭାବେ ସଂସ୍କାର, ଆର୍ଥିକ ଶୃଙ୍ଖଳା, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ସମାବେଶୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପ୍ରତି ନିଜର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି। ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ସଂସ୍କାରର ଆଶ୍ୱାସନା ଏପରି ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଯାହା ଆମ ଶିଳ୍ପ ଜଗତରେ ନୂତନ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଆଣିଛି। ମୁଁ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ରପ୍ତାନୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି ଯେ ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ସ୍ଥିରତା ବଜାୟ ରହିବ। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ମୋର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସର ସହ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି, ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହ ଆଗକୁ ବଢ଼ନ୍ତୁ ଏବଂ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ନିଅନ୍ତୁ। ଆମକୁ ଦେଶ ପାଇଁ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ରପ୍ତାନୀ ପାଇଁ ନୂଆ ରାସ୍ତା ଖୋଲିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଆଜି ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶ ଭାରତ ସହିତ ନିଜର ଆର୍ଥିକ ଭାଗିଦାରୀକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ଏହି ଭାଗିଦାରୀର ସର୍ବାଧିକ ଲାଭ ଉଠାଇବା ପାଇଁ ଆମର ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ର ଆଗକୁ ଆସିବା ଉଚିତ।
ସାଥିମାନେ,
ଯେକୌଣସି ଦେଶର ବିକାଶ ପାଇଁ ସ୍ଥିର ନୀତି ଏବଂ ଉନ୍ନତ ବ୍ୟବସାୟିକ ପରିବେଶ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ସେଥିପାଇଁ କିଛି ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଆମେ ଜନ ବିଶ୍ୱାସ ଆଇନ ଆଣିଲୁ, ଅନୁପାଳନ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କଲୁ, କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସ୍ତରରେ 40 ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଅନୁପାଳନ ଉଚ୍ଛେଦ କରାଗଲା, ଏହାଦ୍ୱାରା ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଗମତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିଲା। ଏବଂ ଆମ ସରକାର ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ଯେ ଏହି ଅଭ୍ୟାସ ନିରନ୍ତର ଜାରି ରହିବା ଉଚିତ। ତେଣୁ, ଆମେ ଏକ ସରଳୀକୃତ ଆୟକର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆଣିଛୁ, ଆମେ ଜନ ବିଶ୍ୱାସ 2.0 ବିଲ୍ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ। ଅଣ-ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ରର ନିୟମାବଳୀର ସମୀକ୍ଷା ପାଇଁ ଏକ କମିଟି ଗଠନ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି। ଆମର ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ସେମାନଙ୍କୁ ଆଧୁନିକ, ନମନୀୟ, ଜନ-ଅନୁକୂଳ ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସ-ଆଧାରିତ କରିବା। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟରେ ଶିଳ୍ପର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି। ଆପଣଙ୍କ ଅଭିଜ୍ଞତା ଦ୍ୱାରା, ଆପଣ ସେହି ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିପାରିବେ, ଯାହାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ବହୁତ ସମୟ ଲାଗିଥାଏ। ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସରଳ କରିବା ପାଇଁ ଆପଣ ପରାମର୍ଶ ଦେଇପାରିବେ। ତ୍ୱରିତ ଏବଂ ଉନ୍ନତ ଫଳାଫଳ ପାଇବା ପାଇଁ ଆମେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କେଉଁଠାରେ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବା ତାହା ଆପଣ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିପାରିବେ।
ସାଥିମାନେ,
ଆଜି ବିଶ୍ୱ ରାଜନୈତିକ ଅନିଶ୍ଚିତତାର ସମୟ ଦେଇ ଗତି କରୁଛି। ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଭାରତକୁ ଏକ ବିକାଶ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ଦେଖୁଛି। କୋଭିଡ ସଙ୍କଟ ସମୟରେ, ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମନ୍ଥର ହୋଇଥିଲା, ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିଥିଲା। ଏଭଳି ଘଟଣା ସେମିତି ଘଟି ନଥିଲା। ଆମେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ପରିକଳ୍ପନାକୁ ଅନୁସରଣ କରିଛୁ ଏବଂ ଆମର ସଂସ୍କାରର ଗତିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିଛୁ। ଆମର ପ୍ରୟାସ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ କୋଭିଡର ପ୍ରଭାବକୁ ହ୍ରାସ କରିଥିଲା, ଯାହା ଭାରତକୁ ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିଣତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥିଲା। ଆଜି ମଧ୍ୟ ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଇଞ୍ଜିନ ହୋଇ ରହିଛି। ଅର୍ଥାତ୍, ଭାରତ ସବୁଠାରୁ କଠିନ ପରିସ୍ଥିତିରେ ନିଜର ସହନଶୀଳତା ପ୍ରମାଣ କରିଛି।
ବିଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଦେଖିଛୁ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ବ୍ୟାଘାତ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ପଡ଼ିଥାଏ। ଆଜି ବିଶ୍ୱକୁ ଏପରି ଏକ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ଅଂଶୀଦାର ଦରକାର, ଯେଉଁଠାରୁ ଉଚ୍ଚମାନର ଉତ୍ପାଦ ଆସିବ ଏବଂ ଯୋଗାଣ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ହେବ। ଆମ ଦେଶ ଏହା କରିବାରେ ସକ୍ଷମ। ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ସକ୍ଷମ। ଏହା ଆମ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ସୁଯୋଗ, ଏକ ବଡ଼ ସୁଯୋଗ। ମୁଁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଆମ ଉଦ୍ୟୋଗ ଜଗତ, ବିଶ୍ୱର ଏହି ଆଶା ଗୁଡ଼ିକୁ ଦର୍ଶକ ଭାବେ ଦେଖିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ, ଆମେ ଦର୍ଶକ ଭାବେ ରହି ପାରିବୁ ନାହିଁ। ଆପଣଙ୍କୁ ଏଥିରେ ନିଜର ଭୂମିକା ଖୋଜିବାକୁ ହେବ, ଆପଣଙ୍କୁ ଆଗକୁ ଯାଇ ନିଜ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ବାହାର କରିବାକୁ ହେବ। ଏହା ପୁରୁଣା ସମୟ ତୁଳନାରେ ଆଜି ତାହା ବହୁତ ସହଜ ହୋଇଯାଇଛି। ଆଜି ଦେଶରେ ଏହି ସୁଯୋଗଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ବନ୍ଧୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନୀତିମାନ ରହିଛି। ଆଜି ସରକାର ଶିଳ୍ପ ଜଗତ ସହିତ କାନ୍ଧରେ କାନ୍ଧ ମିଶାଇ ଠିଆ ହୋଇଛନ୍ତି। ଏକ ଦୃଢ଼ ସଂକଳ୍ପ, ନିରପେକ୍ଷତା ଏବଂ ଆହ୍ୱାନକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ସୁଯୋଗ ଖୋଜିବା, ଏହିପରି ଭାବରେ, ଯଦି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶିଳ୍ପ ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମେ ଆଗକୁ ବଢ଼େ, ତେବେ ଆମେ ଅନେକ ମାଇଲ ଆଗକୁ ଯାଇପାରିବା।
ସାଥିମାନେ,
ଆଜି 14ଟି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଆମର ପିଏଲଆଇ ଯୋଜନାର ଲାଭ ମିଳୁଛି। ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ 750ରୁ ଅଧିକ ୟୁନିଟକୁ ମଞ୍ଜୁରି ଦିଆଯାଇଛି। ଏହାଦ୍ୱାରା ଦେଢ଼ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ନିବେଶ ହୋଇଛି, 13 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଉତ୍ପାଦନ ହୋଇଛି ଏବଂ 5 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ରପ୍ତାନୀ ହୋଇଛି। ଏହା ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ଯଦି ଆମର ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କୁ ସୁଯୋଗ ମିଳେ, ତେବେ ସେମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନୂତନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିପାରିବେ। ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ରପ୍ତାନୀକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ ଆମେ 2 ମିଶନ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ। ଆମେ ଉନ୍ନତ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଉନ୍ନତ ମାନର ଉତ୍ପାଦ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛୁ। ଏବଂ ଆମେ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ କୌଶଳ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ। ମୁଁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରମାନେ ନୂତନ ଉତ୍ପାଦ ଚିହ୍ନଟ କରନ୍ତୁ ଯାହାର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଚାହିଦା ଅଛି ଏବଂ ଯାହାକୁ ଆମେ ଉତ୍ପାଦନ କରିପାରିବା। ତା "ପରେ ଆମକୁ ସେହି ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ଏକ ରଣନୀତି ନେଇ ଯିବାକୁ ହେବ, ଯେଉଁଠି ରପ୍ତାନୀର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଭାରତର ଉତ୍ପାଦନ ଯାତ୍ରାରେ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି, ଏହାକୁ ଆଗକୁ ନେବା ଏବଂ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ ଜରିଆରେ ଆମେ ଅଭିନବ ଉତ୍ପାଦ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରିପାରିବା ଏବଂ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକର ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିପାରିବା। ଆମ ଖେଳଣା, ଜୋତା ଏବଂ ଚମଡ଼ା ଶିଳ୍ପର ସାମର୍ଥ୍ୟ ବିଷୟରେ ବିଶ୍ୱ ଜାଣିଛି। ଆମର ପାରମ୍ପରିକ ଶିଳ୍ପ ସହିତ ଆଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ମିଶାଇ ଆମେ ବଡ଼ ସଫଳତା ହାସଲ କରିପାରିବା। ଆମେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱ ଚାମ୍ପିଅନ୍ ହୋଇପାରିବୁ ଏବଂ ଆମର ରପ୍ତାନୀ ଅନେକ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇପାରେ। ଏହାଦ୍ୱାରା ଶ୍ରମ ବହୁଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ ଏବଂ ଉଦ୍ୟମିତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ। ପାରମ୍ପରିକ କାରିଗରମାନେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଶେଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସହାୟତା ପାଉଛନ୍ତି। ଏଭଳି କାରିଗରମାନଙ୍କୁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ପ୍ରୟାସ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ସମ୍ଭାବନା ଲୁଚି ରହିଛି, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏହାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ଆଗକୁ ଆସିବାକୁ ପଡ଼ିବ।
ସାଥିମାନେ,
ଭାରତର ଉତ୍ପାଦନ, ଆମର ଔଦ୍ୟୋଗିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ମେରୁଦଣ୍ଡ ହେଉଛି ଆମର ଏମ୍. ଏସ୍. ଏମ୍. ଇ. କ୍ଷେତ୍ର। 2020 ମସିହାରେ ଆମେ ଏମ୍. ଏସ୍. ଏମ୍. ଇ. ଗୁଡ଼ିକର ପରିଭାଷାକୁ ସଂଶୋଧନ କରିବାର ଏକ ବଡ଼ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ। ଏହା 14 ବର୍ଷ ପରେ କରାଯାଇଥିଲା। ଆମର ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ଦ୍ୱାରା ଏମ୍. ଏସ୍. ଏମ୍. ଇ. ଗୁଡ଼ିକର ଭୟ ଦୂର ହୋଇଛି ଯେ ଯଦି ସେମାନେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବେ, ତେବେ ସରକାରଙ୍କ ଠାରୁ ମିଳୁଥିବା ଲାଭ ବନ୍ଦ ହୋଇଯିବ। ଆଜି ଦେଶରେ ଏମ୍. ଏସ୍. ଏମ୍. ଇ. ଗୁଡ଼ିକର ସଂଖ୍ୟା 6 କୋଟିରୁ ଅଧିକକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହାଦ୍ୱାରା କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି। ଏହି ବଜେଟରେ ଆମେ ପୁଣି ଥରେ ଏମ୍. ଏସ୍. ଏମ୍. ଇ. ଗୁଡ଼ିକର ପରିଭାଷାକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ କରିଛୁ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଆମର ଏମ୍. ଏସ୍. ଏମ୍. ଇ. ଗୁଡ଼ିକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ପାଇଁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ମିଳିବ। ଏହାଦ୍ୱାରା ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ। ଆମର ଏମ୍. ଏସ୍. ଏମ୍. ଇ. ଗୁଡ଼ିକ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସମସ୍ୟା ଥିଲା ଯେ ସେମାନଙ୍କୁ ସହଜରେ ଋଣ ମିଳୁନଥିଲା। 10 ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ଏମ୍. ଏସ୍. ଏମ୍. ଇ. ଗୁଡ଼ିକୁ ପାଖାପାଖି 12 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଋଣ ମିଳିଥିଲା, ଯାହା ଅଢ଼େଇ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ପାଖାପାଖି 30 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ହୋଇଛି। ଏହି ବଜେଟରେ ଏମ୍. ଏସ୍. ଏମ୍. ଇ. ଋଣର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି କଭରକୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରାଯାଇ 20 କୋଟି ଟଙ୍କା କରାଯାଇଛି। କାର୍ଯ୍ୟଶୀଳ ପୁଞ୍ଜି ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ, 5 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ସୀମା ସହିତ କଷ୍ଟମାଇଜ୍ଡ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ ଦିଆଯିବ।
ସାଥିମାନେ,
ଆମେ ଋଣ ପାଇବାର ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲୁ ଏବଂ ଏକ ନୂଆ ପ୍ରକାରର ଋଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କଲୁ। ଲୋକମାନେ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ବିନା ଋଣ ପାଇବା ଆରମ୍ଭ କଲେ, ଯାହା ବିଷୟରେ ସେମାନେ କେବେ ଚିନ୍ତା ମଧ୍ୟ କରିନଥିଲେ। ଗତ 10 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମୁଦ୍ରା ଭଳି ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ସହାୟତା ମିଳିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ବିନା ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥାଏ। ଟ୍ରେଡ୍ସ ପୋର୍ଟାଲ ଜରିଆରେ ଋଣ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଅନେକ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ମଧ୍ୟ କରାଯାଉଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଏବେ ଆମକୁ କ୍ରେଡିଟ୍ ଡେଲିଭରି ପାଇଁ ନୂଆ ମୋଡ ବିକଶିତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଆମର ପ୍ରୟାସ ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉଚିତ ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଏମ୍. ଏସ୍. ଏମ୍. ଇ. କୁ କମ୍ ଖର୍ଚ୍ଚରେ ଏବଂ ସମୟୋଚିତ ଋଣ ମିଳିପାରିବ। ମହିଳା, ଏସସି ଏବଂ ଏସଟି ସମ୍ପ୍ରଦାୟର 5 ଲକ୍ଷ ପ୍ରଥମ ଥର ଉଦ୍ୟୋଗୀଙ୍କୁ 2 କୋଟି ଟଙ୍କାର ଋଣ ଦିଆଯିବ। ପ୍ରଥମ ଥର ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନେ କେବଳ ଋଣ ସହାୟତା ଆବଶ୍ୟକ କରନ୍ତି ନାହିଁ, ବରଂ ସେମାନଙ୍କୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ। ମୁଁ ଭାବୁଛି ଶିଳ୍ପ ଜଗତ ଏଭଳି ଲୋକଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପରାମର୍ଶଦାତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଉଚିତ।
ସାଥିମାନେ,
ନିବେଶ ବୃଦ୍ଧିରେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ଭୂମିକା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଏହି ୱେବିନାରରେ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଅଧିକାରୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି। ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଗମତାକୁ ଯେତେ ଅଧିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବେ, ସେତେ ଅଧିକ ନିବେଶକ ସେମାନଙ୍କ ପାଖକୁ ଆସିବେ। ଏହାଦ୍ୱାରା ଆପଣଙ୍କ ରାଜ୍ୟ ସର୍ବାଧିକ ଲାଭବାନ ହେବ। ଏହି ବଜେଟର ସର୍ବାଧିକ ଲାଭ କିଏ ଉଠାଇପାରିବ ସେ ନେଇ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ହେବା ଉଚିତ। ଯେଉଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରଗତିଶୀଳ ନୀତି ନେଇ ଆଗକୁ ଆସନ୍ତି, ସେହି ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ନିବେଶ କରିବା ପାଇଁ ଆସିବେ।
ସାଥିମାନେ,
ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଏହି ବିଷୟଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହ ବିଚାର କରୁଛନ୍ତି। ଏହି ୱେବିନାରରୁ ଆମକୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ସମାଧାନ ଉପରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାକୁ ପଡ଼ିବ। ନୀତି, ଯୋଜନା ଏବଂ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାରେ ଆପଣଙ୍କର ସହଯୋଗ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଏହା ବଜେଟ୍ ପରେ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ରଣନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ। ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଆପଣଙ୍କର ଯୋଗଦାନ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଉପଯୋଗୀ ପ୍ରମାଣିତ ହେବ। ଆଜିର ଦିନବ୍ୟାପୀ ଆଲୋଚନାର ମନ୍ଥନରୁ ଯେଉଁ ଅମୃତ ବାହାରିବ, ତାହା ଆମକୁ ଆମ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପୂରଣ କରିବାର କ୍ଷମତା ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏହି ଆଶା ସହିତ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ- ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି।