মন্ত্রীমন্দল
মন্ত্রী মন্দলনা স্কিল ইন্দিয়া প্রোগ্রাম মখা চত্থনবা অমসুং শেমদোক-শাদোক্নবা অয়াবা পীখ্রে
ৱার্কফোর্স দিবেলপমেন্ত মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং স্কিল্লিংবু লৈবাক অসিগী শেন্মিৎলোনগী গ্রোথকী বেকবোন ওইহন্নবা প্রোগ্রাম
07 FEB 2025 8:39PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ময়াই তাঙবল লৌদুনা ফমখিবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দল মীফমনা সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিম "স্কিল ইন্দিয়া প্রোগ্রাম (এস.আই.পি.) " অসি ২০২২-২৩দগী ২০২৫-২৬ ফাওবা লুপা কোতি ৮,৮০০গী ওভরলে আউৎলেগা লোইননা ২০২৬ ফাওবা মখা চত্থনবা অমসুং শেমদোক শাদোক্নবা অয়াবা পীখ্রে।
মসিগী অয়াবা অসিনা লৈবাক শীনবা থুংনা দিমান্দনা পুবা, তেক্নোলোজী-ইনেবল তৌরবা অমসুং ইন্দস্ত্রী-এলাইন্স তৌরবা ত্রেনিং পুন্সিন্নদুনা স্কিল লৈবা, তুংলমচৎকীদমক শেম-শারবা ৱার্কফোর্স অমা শেমগৎনবা লেপ্লিবা সরকারগী অচেৎপা ফিরেপ অদু উৎলি।
প্রধান মন্ত্রী কৌশল বিকাস য়োজনা ৪.০ (পি.এম.কে.ভি.ৱাই. ৪.০), প্রধান মন্ত্রী নেস্নেল এপ্রেন্তিসশিপ প্রমোসন স্কিম (পি.এম.-এন.এ.পি.এস.), অমসুং জন শিকশন সংস্থান (জে.এস.এস.) স্কিম - মরুওইবা কম্পোনেন্ত অহুম অসি হৌজিক্তি কম্পোজিৎ সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিম "স্কিল ইন্দিয়া প্রোগ্রাম"গী মখাদা পুন্সিন্নখ্রে। মসিগী খোংথাংশিং অসিনা স্ত্রকচর তৌরবা স্কিল দিবেলপমেন্ত, ওন-দি-জোব ত্রেনিং, অমসুং কম্ম্যুনিতিদা য়ুম্ফম ওইবা লর্নিং ফংহন্নবা পান্দম থম্লি। মসিনা অর্বান অমসুং রুরেলগী মীওইশিং, মার্জিনেলাইজ কম্ম্যুনিতিশিং য়াওনা, অৱাংবা থাক্কী শিন্মীগী মহৈ তম্বগী খুদোংচাবা ফংহনগনি। মিনিস্ত্রী ওফ স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং এন্ত্রিপ্রেন্যুওরশিপকী ফ্লেগশিপ স্কিম অহুমগী মখাদা হৌজিক ফাওবদা কান্নবা ফংলবা মীওই কোতি ২.২৭ হেন্না লৈরে।
প্রধান মন্ত্রী কৌশল বিকাস য়োজনা ৪.০:
পি.এম.কে.ভি.ৱাই. ৪.০ স্কিমনা শোর্ত-তর্ম ত্রেনিং (এস.তি.তি.) য়াওনা অতেনবা স্পেসল প্রোজেক্ত (এস.পি.) গী খুত্থাংদা এন.এস.ক্যু.এফ.গা মান্নবা স্কিল দিবেলপমেন্ত ত্রেনিং পীরি অমসুং মসিগী পান্দম ওইবা বেনিফিসরী অসি চহি ১৫-৫৯গী মরক্তা লৈবা মীওইশিং ওইদুনা রিকগনিসন ওফ প্রাইয়র লর্নিং (আর.পি.এল.) গী খুত্থাংদা রিস্কিলিং অমসুং অপস্কিলিং পীরি। প্রধান মন্ত্রী কৌশল বিকাস য়োজনা ৪.০ (পি.এম.কে.ভি.ৱাই. ৪.০) না অহোংবা কয়া পুরকখ্রে। মসিনা স্কিল দিবেলপমেন্ত ত্রেনিং অসি ইন্দস্ত্রী ওরিএন্তেদ, নেস্নেল প্রাইওরিতীশিংগা মান্নবা অমসুং এক্সেসিবিলিতি হেনগৎহন্নবা হোৎনরি। স্কীম অসিগী মখাদা মরুওইবা অহোংবা অমা ওইরিবা অসি অতেনবা মতমগী স্কিলিং প্রোগ্রামশিংদা ওন-দি-জোব ত্রেনিং (OJT) পুন্সিনবনি। মসিনা ত্রেনিশিংনা রিএল-ৱার্ল্দ এক্সপোজর অমসুং ইন্দস্ত্রীগী এক্সপরিয়েন্স ফংহনগনি। ইন্দস্ত্রীগী দিমান্দশিং অমসুং অনৌবা মতমগী তেক্নোলোজী লাকপগা লোয়ননা, এ.আই., ৫জি তেক্নোলোজী, সাইবর সেক্যুরিতী, গ্রীন হাইদ্রোজেন, দ্রোন তেক্নোলোজীগী অনৌবা কোর্স ৪০০+ হৌদোক্লে।
মখল-মখাগী অমসুং ফ্লেক্সিবল ওইবা লর্নিং মোদেল অসিদা হৌজিক্তি দিজিতেল দেলিবরী য়াওরে, মসিনা ত্রেনিংবু হেন্না ফ্লেক্সিবল অমসুং স্কেল তৌবা ঙম্বা ওইহল্লি। ইন্দস্ত্রীগা মরী লৈনবা স্কিলশিং পীনবা, লর্নরশিংদা স্কিল হেনগৎহনবা, রিস্কিল তৌবা, অমসুং অৱাংবা দিমান্দ লৈবা থবকশিংদা থবক ফংহনবদা মতেং পাংনবা, প্রোগ্রাম অসিনা মাইক্রো-ক্রেদেন্সিএল অমসুং নেস্নেল ওক্যুপেস্নেল স্তেন্দর্দ (এন.ও.এস.) দা য়ুম্ফম ওইবা 7.5দগী 30 ফাওবগী মতমগী কোর্সশিং হৌদোক্লি।
হৌজিক লৈরিবা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মপুং ফানা শিজিন্ননবা অমসুং মগুন লৈবা ত্রেনিং ফংহন্নবা, আই.আই.তি.শিং, এন.আই.তি.শিং, অমসুং জৱাহর নবোদয় বিদ্যালয়শিং (জে.এন.ভি.শিং), কেন্দ্রিয় বিদ্যালয়শিং, সৈনিক স্কুলশিং, একলব্য মোদেল রেসিদেন্সিএল স্কুলশিং (ই.এম.আর.এস.), পি.এম. শ্রী স্কুলশিং, তুলরুমশিং, নৈলিত, সি.আই.পি.ই.তি. পি.এম.কে.ভি.ৱাই. ৪.০.না ইন্দস্ত্রীগা মরি লৈনবা ত্রেনিং অসি রিজনেল লেঙ্গুএজ কয়াদা লৈবা করিক্যুলমগা লোয়ননা স্কিল্লিংবু হেন্না ইনক্লুসিব অমসুং এক্সেসিব ওইহল্লি। ত্রেনি অমসুং ত্রেনিরগী হেন্দবুক ৬০০ হেন্না রিজনেল লোল ৮দা লর্নিং আউতলেৎশিং হেনগৎহন্নবগীদমক হন্দোকখ্রে।
মগুন লৈবা ত্রেনিং অমসুং এসেসমেন্তশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা, ত্রেনিং সেন্তরশিংদা স্তেন্দার্দাইজেসন অমসুং এক্সপর্সিতী লৈহন্নবা এসেসমেন্তর অমসুং ত্রেনির লাখ অমগী নেস্নেল পুল অমা শেমগৎলি। ইন্দস্ত্রী পার্তনরশিপশিংনা রিক্রুত ত্রেন দিপ্লোই (RTD) ত্রেনিংগী খুত্থাংদা থবক ফংহন্নবা খুদোংচাবা ফংহনগনি।
মসিগী মথক্তা, স্কিম অসিনা ইন্তর্নেস্নেল মোবিলিতীদা অকনবা মীৎয়েং থম্লি। মসিনা ভারতকী শিন্মীশিংদা মালেমগী থাক্তা শকখঙনরবা স্কিলশিং ফংহনগনি। মন্ত্রালয় অসিনা তোঙান তোঙানবা লৈবাকশিংগা লোয়ননা মোবিলিতী পার্তনরশিপ এগ্রীমেন্ত (এম.এম.পি.এ.) অমসুং এম.ও.য়ু.শিং লৈরি অমসুং দরকার ওইবা সেক্তোরেল স্কিল গ্যাপ স্তদীশিং পাংথোক্লি। স্কিম অসিগী মখাদা, ঐখোয়গী ৱার্কফোর্সকী ইন্তর্নেস্নেল মোবিলিতীগী খুদোংচাবশিং হেনগৎহন্নবা দোমেন স্কিল, জোইন্ত সর্তিফিকেসন, লোলগী হৈ-শিংবা অমসুং সোফ স্কিলশিংদা ত্রেনিং পীবা হৌখ্রে।
পি.এম.কে.ভি.ৱাই. ৪.০গী মখাদা, সেক্তরশিংগী মরক্তা স্কিলিং ইনিসিয়েতিবশিং শোইদনা পাংথোক্নবা ইন্তর-মিনিস্ত্রিএল কনভর্জেন্স পুরক্নবা অপুনবা গবর্নমেন্ত এপ্রোচ অমা শিজিন্নখ্রে। স্কিম অসিনা স্কিল দিভেলপমেন্ত অমসুং এন্ত্রিপ্রেন্যুওরশিপ স্কিমশিংগী স্কিলিং কম্পোনেন্তশিংদা কান্নবা পীরি। মসিনা ইম্পেক্ত অমসুং রিসোর্স ইফিসিএন্সি হেনগৎহল্লি। মরুওইবা কোলাবোরেসনশিংগী মনুংদা মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজ মন্ত্রালয়গী মখাদা পি.এম. বিশ্বকর্মা, পি.এম. সুর্য গার: মুফ্ত বিজলী য়োজনা, অমসুং ন্যু অমসুং রিন্যুএবল ইনর্জী মন্ত্রালয়গী নেস্নেল গ্রীন হাইদ্রোজেন মিসন, এন.এ.এল. জে.এল. মিত্রা অসিনচিংবা য়াওরি।
ইফিসিএন্সী হেনগৎহন্নবা, সেক্তরগী ওইবা স্কিলগী অৱাৎপা অমসুং ইন্দস্ত্রীগী মথৌ তাবশিংবু হেন্না ফজনা মশক খঙদোক্নবা দিমান্দ এসেসমেন্ত স্ত্রাতিজীবু নৌনা শেমগৎপা য়াওনা থৌওংশিংদা অহোংবা পুরকখ্রে। পি.এম.কে.ভি.ৱাই. ৪.০দা মরুওইবা রিফোর্ম অমা হায়রগদি "ইজ ওফ দুইং বিজিনেস" এপ্রোচনি, মসিনা কমপ্লাইএন্স বোর্দ অদু য়াম্না হন্থহল্লি, স্কিম অসিদা শরুক য়াবা অসি হেন্না স্ত্রোমিনেল ওইহল্লি অমসুং ইফিসিএন্ত ওইহল্লি।
পি.এম. নেস্নেল এপ্রেন্তিসশিপ প্রমোসন স্কিম (পি.এম.-এন.এ.পি.এস.):
নেস্নেল পোলিসী ওন স্কিল দিবেলপমেন্ত এন্দ এন্ত্রিপ্রেন্যুওরশিপ, ২০১৫না ভারত্তা স্কিল লৈরবা মেন পৱার শেমগৎনবা মরুওইবা পোৎলম অমা ওইনা এপরেন্তিসশিপতা মীৎয়েং থম্লি। তশেংনা থবক শুবা মফম অমদা থবক তৌদুনা নহাশিংনা হৈশিংবা ফংবা অমসুং শেলগী মতেং ফংনবগীদমক মতম চানা মহৈ তম্বগী থৌওং অসি মরুওইবা থৌদাং অমা লৌবা য়াই। এপরেন্তিসশিপ অসি মালেমগী ওইনা স্কিল এক্বিজ তৌনবগী অমসুং লর্নিং তৌরিঙৈদা শেল তানবগী খ্বাইদগী ফবা মোদেলনি হায়না লৌনরি।
প্রধান মন্ত্রী নেস্নেল এপরেন্তিসশিপ প্রমোসন স্কিম (পি.এম.-এন.এ.পি.এস.) না এজুকেসনদগী থবক শুবদা লেপ্পা লৈতনা অহোংবা পুরকপদা মতেং পাংই। মসিনা এপরেন্তিসশিংনা রিএল ৱার্ল্দ এক্সপোজরগী খুত্থাংদা ইন্দস্ত্রী-স্পিসিফিক স্কিলশিং ফংহনগনি। ভারত্তা এপরেন্তিসশিং অমসুং ইস্তাব্লিসমেন্তশিং অনিমক মতেং পাংনবা, এপরেন্তিস অমদা থাগী লুপা 1,500 ফাওবগী স্তাইপেন্দগী 25%দি কেন্দ্র সরকারনা পীবা ত্রেনিং পেরিয়দকী মনুংদা দাইরেক্ত বেনিফিৎ ত্রান্সফর (দি.বি.তি.) স্কিম অসি চহি 14দগী 35 ফাউবগী মনুংদা লৈবা মীওইশিংগীদমক দিজাইন তৌদুনা তোঙান তোঙানবা দেমোগ্রাফিকশিংদা স্কিল দিবেলপমেন্তগী খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা হোৎনরি।
এন.এ.পি.এস.না এ.আই., রোবোতিক্স, ব্লোকচেন, গ্রীন ইনর্জী অমসুং ইন্দস্ত্রী ৪.০ তেক্নোলোজীগুম্বা অনৌবা লমশিং য়াওনা হৌজিক লৈরিবা মেন্যুফেকচরিংদা এপরেন্তিসশিপকী খুদোংচাবশিং পুক্নিং থৌগৎলি। মসিনা স্কিলিং ইনিসিএতিবশিং অসি ফ্যুচরস্তিক ওইবা থবক্কী কৈথেলশিং অমসুং ইন্দস্ত্রীগী চৎনবীগা চান্নহল্লি। স্কিম অসিনা অপাম্বা জিলাশিং অমসুং অৱাং-নোংপোক লমদমগুম্বা খুদোংচাবা ফংদ্রিবা মফমশিংদা লৈবা অপিকপা ইস্তাব্লিসমেন্তশিং মরুওইনা মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজেস (এম.এস.এম.ই.) লিংখৎনবা পুক্নিং থৌগৎলি।
জন শিকশান সংস্থান (জে.এস.এস.) স্কিম:
জন শিকশান সনস্থান (জে.এস.এস.) স্কিম অসি কম্ম্যুনিতী-সেন্ত্রিক স্কিলিং ইনিসিয়েতিব অমনি। মসিনা ভোকেসনেল ত্রেনিং অসি অখন্ননা নুপীশিং, খুঙ্গংগী নহারোলশিং অমসুং শেন্মিৎলোনগী ওইনা খুদোংচাদবা ফীভমদা লৈবা কাংলুপশিংগীদমক, অমসুং চহি ১৫দগী ৪৫ ফাওবগী মনুংদা লৈবা কাংলুপকীদমক, চঙবা য়াবা, ফ্লেক্সিবল অমসুং ইনক্লুসিব ওইহন্নবা শেমগৎপনি। ফ্লেক্সিবল ওইবা তাঙ্ককশিংগা লোইননা মমল হোংবা, য়ুমথোংদা ত্রেনিং পীদুনা, জে.এস.এস.না স্কিলিংগী খুদোংচাবশিংবু মখোয়বু খ্বাইদগী মথৌ তাবশিংদা ফংহনবদা অচেৎপা মীৎয়েং থম্লি, মসিনা সেল্ফ-ইম্প্লোইমেন্ত অমসুং শেলগী মতেংদা য়ুম্ফম ওইবা হিংনবগী লম্বী অনিমক ফগৎহল্লি। স্কিল দিভেলপমেন্তগী মথক্তা, প্রোগ্রাম অসিনা খুন্নাইগী শক্তি লৈহনবদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরি। মসিনা কম্ম্যুনিতীশিংদা হকশেল, হাইজিন, শেল-থুমগী লমদা খঙহনবা, জেন্দর ইক্বেলিতী অমসুং এজুকেসনগী মতাংদা এৱারনেস পোকহল্লি। জে.এস.এস. অসি সরকারগী মরু ওইবা থৌরাংশিংগা মরী লৈনৈ।
নেস্নেল ফ্রেমৱার্কশিংগা মান্ননা, স্কিল ইন্দিয়া প্রোগ্রামগী মখাদা লৈরিবা সর্টিফিকেসন পুম্নমক নেস্নেল স্কিল ক্বালিফিকেসন ফ্রেমৱার্ক (এন.এস.ক্যু.এফ.) দা মেপ তৌরে অমসুং দিজি-লোকর অমসুং নেস্নেল ক্রেদিত ফ্রেমৱার্ক (এন.সি.আর.এফ.) গা অমত্তা ওইনা পুনশিল্লি। মসিনা স্কিলশিংগী ফোর্মেল ওইবা রিকোগনিসন ফংহল্লগনি অমসুং থবক ফংহনবদা অমসুং হায়র এজুকেসনদা খুদোংচাবা লৈহল্লগনি।
স্কিল ইন্দিয়া প্রোগ্রাম মখা চত্থরকপগা লোয়ননা, সরকারনা ঙসিগী য়াম্না থুনা হোংলক্লিবা এমপ্লোইমেন্ত লেন্দস্কেপ অসিদা লেপ্পা লৈতনা অপস্কিলিং অমসুং রিস্কিলিংগী মরুওইবশিং খঙলদুনা লাইফ লেঙ্গ লর্নিংগীদমক মহাক্কী কম্মিৎমেন্ত মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা হোৎনরি। ইনিসিএতিব অসিনা পেরিওদিক লেবর ফোর্স সর্ভে (পি.এল.এফ.এস.) গী দেতাদা হকথেংননা মতেং পাংগনি। মসিনা লেবর ফোর্স দিবেলপমেন্ত পোলিসীশিং অসি ইকোনোমিক অমসুং ইন্দস্ত্রীএল ত্রেন্দশিংগা মান্ননা লৈহনগনি।
স্কিল ইন্দিয়া প্রোগ্রাম অসিনা ভারতকী শিন্মীশিংদা খোঙজেল য়াংনা চাউখৎলক্লিবা মালেমগী শেন্মিৎলোন অসিদা চাউখৎনবা মথৌ তাবা স্কিলশিং পীনবদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। ইন্দস্ত্রীগা মরী লৈনবা ত্রেনিং, অনৌবা তেক্নোলোজীশিং, অমসুং ইন্তর্নেস্নেল মোবিলিতী ইনিসিএতিবশিং পুন্সিন্নদুনা, প্রোগ্রাম অসিনা ইন্তরনেস্নেল মোবিলিতী ইনিসিএতিবশিং শেমগৎনবা পান্দম থম্লি।
স্কিল ইন্দিয়া প্রোগ্রাম অসিনা ভারতকী শিন্মীশিংদা খোঙজেল য়াংনা চাউখৎলক্লিবা মালেমগী শেন্মিৎলোন অসিদা চাউখৎনবা মথৌ তাবা স্কিলশিং পীনবদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। ইন্দস্ত্রীগা মরী লৈনবা ত্রেনিং, অনৌবা তেক্নোলোজীশিং, অমসুং ইন্তর্নেস্নেল মোবিলিতী ইনিসিএতিবশিং পুন্সিন্নদুনা, প্রোগ্রাম অসিনা য়াম্না হৈ-শিংলবা অমসুং কম্পিতিতিব ওইবা শিন্মী মশিং শেমগৎনবা পান্দম থম্লি। ইকোনোমিক এম্পাৱরমেন্তকী মরুওইবা দ্রাইভর অমা ওইনা, স্কিল ইন্দিয়ানা সেক্তর পুম্নমক্তা এমপ্লোইমেন্ত জেনরেসন, এন্তরপ্রিনরশিপ অমসুং প্রদক্তিবিতী হেনগৎহনবদা মতেং পাংলি। মিনিস্ত্রী ওফ স্কিল দিবেলপমেন্ত এন্দ এন্ত্রপ্রিনরশিপ (এম.এস.দি.ই.) না ভোকেসনেল এজুকেসন মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা, এপরেন্তিসশিপকী খুদোংচাবশিং পাকথোক চাউথোকহন্নবা অমসুং পুন্সি চুপ্পগী লর্নিং পুক্নিং থৌগৎনবা, ভারতকী ৱার্কফোর্স অসি তুংলমচৎকীদমক শেম-শারিবা অমসুং স্কিল-বেজদা য়ুম্ফম ওইবা থবক পীবদা মালেমগী লুচিংবা অমা ওইনা লৈহন্নবা হোৎনরি।
(অকুপ্পা মরোলগীদমক, চঙবীয়ু: https://www.skillindiadigital.gov.in/home)

Cabinet
Cabinet Approves Continuation and Restructuring of Skill India Programme
Programme to Strengthen Workforce Development & Make skilling the backbone of country’s economic growth
07 FEB 2025 8:39PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by Prime Minister, Shri Narendra Modi, today approved the continuation and restructuring of the Central Sector Scheme ‘Skill India Programme (SIP)’ till 2026 with an overlay outlay of Rs.8,800 crore from the period 2022-23 to 2025-26.
This approval underscores the government’s commitment to building a skilled, future-ready workforce by integrating demand-driven, technology-enabled, and industry-aligned training across the country.
Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana 4.0 (PMKVY 4.0), the Pradhan Mantri National Apprenticeship Promotion Scheme (PM-NAPS), and the Jan Shikshan Sansthan (JSS) Scheme – the three key components, are now combined under the composite Central Sector Scheme of “Skill India Programme”. These initiatives aim to provide structured skill development, on-the-job training, and community-based learning, ensuring that both urban and rural populations, including marginalized communities, have access to high-quality vocational education. Under the three flagships schemes of Ministry of Skill Development and Entrepreneurship, there are more than 2.27 Crore beneficiaries till date.
Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana 4.0:
PMKVY 4.0 scheme provides NSQF aligned skill development training through Short-Term Training (STT) including Special Projects (SP) and reskilling and upskilling through Recognition of Prior Learning (RPL) with its target beneficiary being 15-59 years of age. The Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana 4.0 (PMKVY 4.0) has undergone transformational changes to make skill development training industry oriented, aligned with national priorities with increased accessibility. A key shift under the scheme is the integration of On-the-Job Training (OJT) within short-term skilling programs, ensuring that trainees gain real-world exposure and industry experience. To keep pace with evolving industry demands and advent of new age technology, 400+ new courses on AI, 5G technology, Cybersecurity, Green Hydrogen, Drone Technology, have been introduced, focusing on emerging technologies and future skills.
The blended and flexible learning model now incorporates digital delivery, making training more flexible and scalable. To provide targeted, industry-relevant skills, enabling learners to upskill, reskill, and enhance employability in high-demand job roles, the program introduces micro-credential and National Occupational Standards (NoS)-based courses ranging from 7.5 to 30 hours.
To maximize cross utilization of existing infrastructure and to expand access to quality training, Skill Hubs have been established across premier academic institutions, including IITs, NITs, and Jawahar Navodaya Vidyalayas (JNVs), Kendriya Vidyalayas, Sainik Schools, Eklavya Model Residential Schools (EMRS), PM Shri Schools, Toolrooms, NILET, CIPET etc. PMKVY 4.0 ensures industry-aligned training with curriculum available in multiple regional languages, making skilling more inclusive and accessible. Over 600 trainee and trainer handbooks have been translated into eight regional languages to enhance learning outcomes.
To strengthen quality training and assessments, a national pool of one lakh assessors and trainers is being developed, ensuring standardization and expertise across training centers. Industry partnerships ensure access to employment opportunities through Recruit Train Deploy (RTD) training.
Additionally, the scheme places a strong emphasis on international mobility, ensuring Indian workers are equipped with globally recognized skills. Ministry has Mobility Partnership Agreements (MMPAs) and MoUs with various countries and has conducted necessary sectorial skill gap studies. Under the scheme, enablement of training in domain skills, joint certifications, language proficiency, and soft skills have been initiated to enhance the international mobility opportunities for our workforce.
Under PMKVY 4.0, a whole-of-government approach has been adopted to drive inter-ministerial convergence, ensuring the seamless execution of skilling initiatives across sectors. The scheme caters to the skilling components of various skill development and entrepreneurship schemes, maximizing impact and resource efficiency. Key collaborations include PM Vishwakarma under the Ministry of Micro, Small & Medium Enterprises, PM Surya Ghar: Muft Bijli Yojana, and the National Green Hydrogen Mission of the Ministry of New and Renewable Energy, NAL JAL Mitra etc.
To enhance efficiency, procedural changes have been introduced, including the realignment of the demand assessment strategy to better identify sectoral skill gaps and industry needs. A key reform in PMKVY 4.0 is the "Ease of Doing Business" approach, which has significantly reduced the compliance burden, making participation in the scheme more streamlined and efficient.
PM National Apprenticeship Promotion Scheme (PM-NAPS):
The National Policy on Skill Development and Entrepreneurship, 2015 focuses on apprenticeship as one of the key components for creating skilled manpower in India. Apprenticeship training can play a major role for on-the-job vocational training where youth can acquire skills by working at actual workplace and earn some stipend, at the same time, to financially support himself. Apprenticeship is considered, globally as well, as the best model for skill acquisition and earning while learning.
The Pradhan Mantri National Apprenticeship Promotion Scheme (PM-NAPS) supports seamless transition from education to work, ensuring apprentices gain industry-specific skills through real-world exposure. To support both apprentices and establishments in India, 25% of the stipend, up to Rs.1,500 per month per apprentice, will be provided through Direct Benefit Transfer (DBT) during the training period, provided by the Central Government. The scheme is designed for individuals aged 14 to 35 years, ensuring inclusive access to skill development opportunities across various demographics.
NAPS encourages apprenticeship opportunities in prevailing manufacturing including emerging fields such as AI, robotics, blockchain, green energy, and Industry 4.0 technologies. This aligns skilling initiatives with futuristic job markets and industry trend. The scheme also encourages enrolment of apprentices in small establishments especially Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs), and those located in the underserved areas such as aspirational districts and North-East Region.
Jan Shikshan Sansthan (JSS) scheme:
The Jan Shikshan Sansthan (JSS) scheme is a community-centric skilling initiative designed to make vocational training accessible, flexible, and inclusive, particularly for women, rural youth, and economically disadvantaged groups and caters to the age group of 15 -45 years of age. By delivering low-cost, doorstep training with flexible schedules, JSS ensures that skilling opportunities reach those who need them the most, fostering both self-employment and wage-based livelihoods. Beyond skill development, the program plays a vital role in social empowerment, creating awareness on health, hygiene, financial literacy, gender equality, and education within communities JSS is linked with key initiatives of the Government like: PM JANMAN, Understanding of Lifelong Learning for All in Society (ULLAS), etc. to promote inclusive skilling.
Aligned with national frameworks, all certifications under the Skill India Program are mapped to the National Skills Qualification Framework (NSQF) and seamlessly integrated with DigiLocker and the National Credit Framework (NCrF), ensuring formal recognition of skills and enabling smooth transitions into employment and higher education.
With the continuation of the Skill India Programme, the government seeks to reinforce its commitment to lifelong learning, recognizing the importance of continuous upskilling and reskilling in today’s rapidly changing employment landscape. The initiative will directly contribute to the Periodic Labour Force Survey (PLFS) data, ensuring that workforce development policies remain aligned with economic and industrial trends.
The Skill India Programme plays a crucial role in equipping India’s workforce with the skills needed to thrive in a rapidly evolving global economy. By integrating industry-relevant training, emerging technologies, and international mobility initiatives, the program aims to create a highly skilled and competitive workforce. As a key driver of economic empowerment, Skill India contributes to employment generation, entrepreneurship, and productivity enhancement across sectors. The Ministry of Skill Development & Entrepreneurship (MSDE) remains committed to strengthening vocational education, expanding apprenticeship opportunities, and fostering lifelong learning, ensuring that India's workforce is future-ready and positioned as a global leader in skill-based employment.
(For more details, visit: https://www.skillindiadigital.gov.in/home)